Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 9 April 2010

Entri Pilihan Minggu ini : Maggie goreng Ben Ashaari

Entri pilihan Mat Gebu

Dulu aku gemar makan maggie goreng...Bukan dulu jer ..skang pun masih lagi antu maggie...Mak aku suka beno masak maggie goreng di samping maggie sup memandangkan dulu diorng bz beno....bukan dulu je..skang pun cam tu gak...

Ada sekali tu , aku balik umah lepas sekolah ...Aku benar benar kelaparan...teringin beno nak makan maggie memandangkan maggie cepat dimasak sedap dimakan...Aku pun g la beli maggie dalam 2 bungkus gitu..khas untuk aku !

Maka beginilah penyediaannya :

Satu bijik periuk secukup rasa ..
Air paip bersih yang belum disuling sebanyak 2 cawan besar gedabak ..
Telur , 3 bijik yang siap dibasuh kulitnya ..
Sayur dalam peti ais...amik je apa yang ada..
Cili padi 10 bijik..
Minyak masak cap bunga raya ..cap lain tak boleh..cap mohor diraja pun tak bleehhh..
Tong gas brand Petronas ( penaja utama rancangan ini ) ..
Dapur mudah alih brand kapak terbang ..

Jika dah lengkap semua itu....maka

Pasang tiub pada tong gas masak ..
sambungkan ke dapur masak tadi..yang anda punya..jgn g sambungkan ke dapur jiran lak..
Letak periuk..pasang api yer....pasang tu bermakna hidupkan api...
Seterusnya masukkan air putih tadi tu...biarkan 1 minit..
Angkat periuk tadi dan buangkan air putih tersebut..
Masukkan minyak atar tadi..eh...ada ke ?? minyak bunga raya tadi tu haa...dalam 2 bekas tapak tangan anda...sila gunakan tapak tangan yer..
Tunggu sampai kiamat...erk...tunggu sampai panas mengelegak...pastikan jarak anda dan periuk sejauh 200 meter..ini kerana air dan api tadi dah bercampur ..meletup letup jadinya..
Bila api dah cool....koyakkan bekas plastik maggie kari..pastikan maggi kari yer..dan perencahnya..Masukkan maggie tadi ke dalam minyak panas tadi...Anda akan dapati maggie anda akan mudah garing...Kemudian asap berkepul kepul keluar menunjukkan si pemasak tadi amatlah cetek pemikirannya !!!!

Itulah yang berlaku pada aku ....puas la aku pk camana mak aku buat maggie goreng....aku ingat goreng terus maggie tu !!

Jelajah Blog : Nickzdagreat

Huh...dasat dasat ... nick the great .. hampir sama cam id YM aku .. huhu.. baguih baguih ..

Blog ni menggunakan bahasa inggeris sebagai 'bahasa rasmi'nya ... aku rasa dia nak besarkan lagi kawasan jajahannya .. satu tindakan yang bijak ...

Kawan kita ni berasal dari Sarawak .. Nick nama samarannya .. Masih tidak ramai pembaca di blognya walaupun blognya bagus .. Hurmm .. memerlukan lebih promosi nampaknya ... Sayang ek , blog bagus tapi tkde orang .. kena pk tu camana nak kasi ramai ... jgn terlalu harapkan pihak ketiga tau ...

Ok geng ... jom kita meriahkan blog dia ... cun dah blog dia ni .. cuma tak ramai pengunjung ... jooommmmmmmmmmmm >>> NICKZDAGREAT

Entri Pilihan Malam ini : Blog Ben Ashaari Dijual !

Apa nak buat ? Segalanya kerana wang ! Disebabkan itu lah Blog Ben Ashaari dijual dengan harga mengikut pasaran...kalau nak diikutkan leh dapat ferrari limited edition 7 bijik la..

Pada mulanya perbincangan dilaku atas dasar business tapi segalanya berubah apa bila pemilik barunya bertegas nak memiliki 100 % saham Ben Ashaari Blog...Harga yang ditawarkan adalah amat tinggi...ermmm...terpaksalah menerimanya..

Dijangkakan pemilik baru itu akan memulakan operasinya pada awal petang nanti..tu pun kalau dia rajin la..ni pon tgk dah bantai tidur kat bawah lepas pekena susu...huhu..

Baiklah..dipekenalkan pemilik baru Blog Ben AShaari ...Ammar !!!! hehehe

Untuk merasmikan entri pertama dia ...dia connect to internet dulu mengunakan maxis broadband..

Buruk gile dia kata layout ni ?? dia nak buat perubahan 100% !! sapa nak masuk baca , kena beli tiket dulu...kalau nak baca sebulan , sila post pampers kat dia ...tu syaratnya..

Dia memulakan entri pertama dia....tapi tak sempat nak taip satu perkaataan , dia dah bantai tertido depan laptop tu..maka peluang keemasan itu aku amik !!!

Aku tukar hak milik !! aku amik cop jari dia...tanda pada kertas perjanjian..hahahahhaa..skang blog ini milik aku semula..selain dari dapat duit , blog ini tak tergadai sama sekali...hahahahahha..bijak tak aku ? hehe


Saat saat perbincangan diadakan di Hotel terkemuka di Dubai ..

Perbincangan dilakukan dengan penuh ramah mesra...aku cuba membodeknya..aku tawarkan US$ 1 BILLION !
Diam mengambil masa untuk berfikir...hurmmm


Pk boss...pkkk....hehehe..aku kayaaa..Last last dia tertidur !! laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..............

JANGAN MARAH AAAA...hehehe..

Entri Pilihan Malam ini :

Apa nak buat ? Segalanya kerana wang ! Disebabkan itu lah Blog Ben Ashaari dijual dengan harga mengikut pasaran...kalau nak diikutkan leh dapat ferrari limited edition 7 bijik la..

Pada mulanya perbincangan dilaku atas dasar business tapi segalanya berubah apa bila pemilik barunya bertegas nak memiliki 100 % saham Ben Ashaari Blog...Harga yang ditawarkan adalah amat tinggi...ermmm...terpaksalah menerimanya..

Dijangkakan pemilik baru itu akan memulakan operasinya pada awal petang nanti..tu pun kalau dia rajin la..ni pon tgk dah bantai tidur kat bawah lepas pekena susu...huhu..

Baiklah..dipekenalkan pemilik baru Blog Ben AShaari ...Ammar !!!! hehehe

Untuk merasmikan entri pertama dia ...dia connect to internet dulu mengunakan maxis broadband..

Buruk gile dia kata layout ni ?? dia nak buat perubahan 100% !! sapa nak masuk baca , kena beli tiket dulu...kalau nak baca sebulan , sila post pampers kat dia ...tu syaratnya..

Dia memulakan entri pertama dia....tapi tak sempat nak taip satu perkaataan , dia dah bantai tertido depan laptop tu..maka peluang keemasan itu aku amik !!!

Aku tukar hak milik !! aku amik cop jari dia...tanda pada kertas perjanjian..hahahahhaa..skang blog ini milik aku semula..selain dari dapat duit , blog ini tak tergadai sama sekali...hahahahahha..bijak tak aku ? hehe


Saat saat perbincangan diadakan di Hotel terkemuka di Dubai ..

Perbincangan dilakukan dengan penuh ramah mesra...aku cuba membodeknya..aku tawarkan US$ 1 BILLION !
Diam mengambil masa untuk berfikir...hurmmm


Pk boss...pkkk....hehehe..aku kayaaa..Last last dia tertidur !! laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ..............

JANGAN MARAH AAAA...hehehe..

Jelajah Blog : Mama Danish & Sarah

Ketika ini aku sedang berada di Hospital Putrajaya . Malang adik ipar aku .. bengkak lak mata dia .. alergic kot .. tak tau la apa salah makan .. Nasib baik aku bawak laptop ni .. boleh online ... tu gunanya netbook .. kecik .. comey .. mudah diusung ke mana mana ...

Sementara menunggu aku mengambil kesempatan membuat satu penjelajahan ke satu blog diatas permintaannya ..

MAMA DANISH DAN SARAH .. itulah nama yang diberinya ..Blog ni bagi aku ada satu keistimewaan .. aku tak dapat nak ceritakan apa yang istimewanya sbb tak tau nak kata camana .. korang tengok sendiri la ek ..

Pemilik blog ni berasal dari Terengganu .. Dah berblog sejak awal 2009 .. lagi lama dari aku berblog ..patutlah blognya cantik jer mata memandang ... ok la bagi aku ..tak de la semak pun ..

Sekarang dia sedang membuat satu pertandingan khas untuk semua blogger dan pembaca .. apakah pertandingan tu ? jom g tengok .. >>> MAMA DANISH DAN SARAH

Blog list dibuka ..

Berminat nak berada dalam blog list ? Aku buka sampai tengah malam ni pada yang berminat .. tak kira baru atau lama ... kalau org tu ramai follower aku akan letak di dalam TOP 5 BLOGGER .. kalau kurang , aku letak diTOP 5 newbie .. ok ??

Ni aku dok online kat stsn ERL ...tadi aku bengang kena tegur dek indon .. aku ingat nak amik gambar bangunan yang sedang di bina bersebelahan ERL ni yang aku percayai tu bakal menjadi hentian bas ke selatan tanah air .. Dia kata bos dia tak kasi amik gambar .. haaa..mesti bersebab ni ... nak gak aku bertekak ngan dia .. tapi tak guna .. buang masa .. tak pe tak pe .. akan aku amik jugak satu hari nanti.. tunggu ler ..

Erm.. minggu ni minggu aku mempromosi blog sungguh .. kurang lak aku membebel ek ... tapi ok la .. sesekali cuti dari membebel ... baik membebel dari mengossip kan .. hehehe...

Oh ya .. sebelum aku terlupa , jgn la panggil aku ENCIK BEN ... rasa cam aku ni agen 007 lak ... panggil je BEN atau BRO je ...jgn di sambungkan yer .. BRO BEN .. tamo tamo ..nanti bunyi cam BERUKBEN je ... tak besh tak besh ... kalau yang muda sangat tu , boleh la panggil pakcik BEN jer .. ok ? Satu lagi .... aku bukan otai , popular atau femes .. aku tak layak menerima gelaran tu semua .. ek ek ... aku hanya insan kerdil ... dan jgn memuji ek .. berdosa aku nanti ... dah cukup dengan dosa yang ada skang ni ... huhu ... ok ??

Jangan lupa ..cepat buat entry ... sebarkan ... agar semua blogger baru tau bahawa mereka bukan keseorangan ... ramai lagi blogger yang baru mula bertapak dan perlu bersatu !!! cun ? Mabelessss ...

Sapa dah tengok CLASH OF TITANS? best tak ? ermmmmm .. panjang lak ngomel .. ye la..esok korang tak leh tengok aku membebel dah ... dari kul pagi dah drive ... tak tau kul berapa lak nak sampai .. dijangka kul 3 petang .. huhu ..

Ok ..ERL dah datang ... jumpa malam nanti ... kalau boring , redah entri entri dalam ni .. beratus ratus ada ... ekkk

Legaaaa ..

Fuhh ... legaa ..boleh balik Kelantan dengan hati yang tenang .. kat sana nanti bleh laaaaa aku menjelajah blog blog yang dah buat permintaan dengan hati yang tenang .. huhu ..

Kelantan kg wife aku .. aku orang kl berdarah Pulau Pinang .. hehe.. tau , mesti ada yang nak tanya nanti .. baik aku jawab awal awal ... Plan nak bertolak esok pagi ni ... lepas subuh cabut dah .. jauh perjalanan tuu .. 8 jam baru sampai .. Fuhhh ...sah sah sampai terus pengsan ...tak pun sakit pinggang ..

Gym ? ari ni cuti ..ari rabu depan sambung balik ..heheheh .. lama giler cuti ek ... tak pe ..yg penting aku kena jaga makan ..Maintain apa ? dah umur 34 pun perut tak boroi lagi ..huhuh... member sekolah aku , majoriti dah out of service .. tapi tk peee yang penting happy kan .. hehehe..

Ermm.. dalam bz bz aku ,sempat gak 10 entri ari ni kan .. kalau tak bz ? huhu .. jenuh nak kejar ... ok la.. aku nak balik dah ...malam karang lak online ..kalau ERL lambat , online lak kat stsn ERL ..hahaaha.. baru namanya blogger tegar ... hahahha..gilossss...

Jelajah Blog : Kau Di Hati Ku

Yang ni betui betui baru lahir punya blog ... sian .. korang tak sian ke ?? hehehe.. jgn kesian kesian .. kita kena bagi semangat ... sapa lagi nak bagi semangat kalau blogger tu sendiri ? Sama sama naik la ... tamo turun turun , ok ?? Jadi aku seru , semua blogger baru atau lama , serang blog ni lak .. pasni blog lain lak ..sampai turn korang nanti , haaaa..kan meriah gitu ! ..

KAU DI HATIKU ni milik ISMALINA SULAIMAN .. Nampak ganya mmg tak reti sangat pasal dunia blogging ni .. tak pe ...macam tadi aku dah bagi link untuk ke blog blog sifu tutorial .. Nape aku tamo buat tutorial ?? Sbb ramai dah buat ... jadi aku buat menda lain lak ..ingat nak buat diari je blog ni ..tup tup jadi tempat promosi blog lak ..hahaha..acah je ...sama je ...apa saja aku akan buat di blog ni ..kalau sempat aku buat tutorial ...tapi tak rasa aku nak buat .. saja nak bagi kelainan skit ..erk ..lari tajuk ..

Blog Kau di hati ku ni bagi aku , untuk permulaan .. ok dah ...aku rasa lama lama mesti ada pembaharuan ... kan kan ? haaa ... so buat masa skang biar dulu ..rajin rajin g 'rumah' orang ..tengok blog orang lain ..mana tau ada idea .. hehe ..

OK ..korang tunggu apa lagi ?? jom serbu .. kita penuh kan follower diaaa...hari ni hari dia..esok lusa mana tau kan ..hari aku lak .eh ..hari korang ..hahaha .. jom jom >> KAU DIHATIKU

Jelajah Blog : Miss Mirror

Waaaa..teranngg blog ni ... Tuan punya blog ni pon masuk pertandingan yang dianjurkan oleh ARIFF .. Pada blogger yang nak try , boleh la g cuba ..bukan kena bayar pun .. hehehe

Blog MISS MIRROR ni menggunakan template yang pada dasarnya aku mmg suka gini.. aku mmg suka nature .. cantik ...segar mata tengok ... heheh ..cite betul nehh ...

Sempoi... menggunakan dua bahasa .. English dan Bahasa Melayu .. ok la tu ...kiranya orang luar pun bleh baca .. tak rugi ... Entri entri dalam ni masa aku jelajah tadi , macam macam .. korang tak rugi la baca sebab ada yang bermaklumat ... tak caya ? nanti g tengok ..

Majoriti menceritakan tentang dirinya ... kalau terasa nak keluar dari dunia sendiri dan nak tau camana kehidupan orang lain , jommm >>> MISS MIRROR

Blog list dibuka ..

Ok .. terhad yer ... tadi aku buka untuk blog yg dibuka pada tahun ini dan mempunyai follower di bawah 50 saja.. skang aku nak buka untuk blog yang mempunyai 100 follower ke bawah tetapi dengan syarat , blognya mesti hari hari update ...

Kelebihan ?? Kalau diperhatikan , aku buat top 5 blog yang senantiasa update .. mana mana pembaca yg masuk dalam blog aku ni pasti akan nampak list tersebut .. mana mana blog yg berada di top 5 tu pasti akan menarik perhatian dia ... sapa untung ? aku kah ??? peluang dah diberi ... jgn lepaskan yer ... terhad ... haa.. lupa lak .. jgn lupa buat entri macam yang tadi tu .. sila rujuk entri di sebelum ini .. yg tadi tu haaa .. klik je OLDER POST tu haaa... bukan susah pon ..cepaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatttt

p/s : tolong war warkan dalam blog anda yer .. buat entri .. semua untung bila kita saling bekerjasama .. terlalu ramai blogger blogger baru .. tapi di mana mereka ini semua ? ini masanya kita cuba satukan ...

Sifu sifu blog kenalan ku ..

Ok .. kepada blogger blogger baru ( newbie ) , aku akan bagi senarai kenalan aku yang mana aku syorkan korang g sana lalu mencari dan baca apa saja info berkenaan dengan blog .. Segala apa yg ada dalam kepala tu , kalau nak bertanya , boleh bertanya pada mereka ni ...

1 ) Kujie

2 ) Ariff

3 ) Sue

4 ) Mari Bina Blog

Ok ... korang g jelajah sana ... baca ..buat kajian ..sebarang pertanyaan atau kemusykilan , boleh tanya ngan sifu sifu tu ... lain sifu lain pengalaman .. sebab tu aku bagi banyak ... ok ?? Ni aku bagi yang terbaeekkk ni... ok ? Kim salam kat sifu sifu tu nanti ekk ... hehehhe..

JELAJAH BLOG akan disambung bila aku settle keje .. urgent keje aku ni .. harap sabar ek.. jgn risau ... kalau aku lupa , korang paste je link korang kat entri terbaru aku .. aku akan double check nanti .. ;) .. ni makan pun belum tauuu .. dari pagi tadi .. haaaa...

Khas buat new blogger ( newbie )

Aku nak wujudkan blog list khas buat blogger baru ...

Mana mana blog yang baru dibuat dalam tahun ini .. Diulangi , tahun ini ..2010 ... dan hanya ada bawah 50 follower , berminat nak berada dalam list tersebut mesti buat satu entri khas .. dan nyatakan ,


1 ) Kenapa nak berada dalam blog list aku ;

2 ) sehari berapa kali update blog ;

3 ) kenapa korang nak berblog ..

4 ) dari mana tau mengenai blog aku ..

Jangan lupa header yer .. tu jeeee... tak susah pon .. ok ? lepas buat .. letak url kat komen .. terhad .. sapa cepat dia dapat ...jeng jeng jeng ..

p/s : Pastikan anda seorang yang rajin update blog .. mudah diterima ... aku akan check entri gak tau ...

Jelajah Blog : Give Everyone A Smiley Face

Ceria giler blog ni ... i likeeee... blog ceria ni milik seorang lelaki ... milik siaaaapaaakkahh laki iniiii ...

Haaa... kenapa dia nak aku jelajah dia ? Hehe... dia nak menambahkan kenalan dan pembaca di blog nyer ... InsyaAllah.. ramai nanti memandangkan blog saudara tu ok banget .. Entrinya pon sempoi .. takde masalah .. kira sapa sapa leh masuk baca la..

Dia tau tentang penjelajahan ni pon dari seorang lagi blogger .. Jadi mari kita kembangkan penjelajahan ini .. Beramai ramai masuk ke blog kawan kita neh ... jgn lupa jadi follower tau ..

jooommm >>> Give Everyone A Smiley Face


Entri ke 3 pagi ni dalam masa 30 minit : Award


Kepada semua blogger blogger baru dan lama ... sebagai tanda persahabatan dan semangat juang seorang blogger , amik la award ni .. kalau tak nak amik pun tak pe .. tak merajuk pon .. hehe..

Tak yah buat apa apa pon .. cuma amik je .. buat entri ..bagitau dari mana mana korang amik ..linkkan .. dan satu lagi linkkan kepada tuan punya anugerah ini iaitu saudara MSR yang berada di LEBANON .. kenapa nak link pada dia ? sebab dia yang buat dan dia je yang tau tujuannya award ni direka .. dalam tu ada penerangannya .. link ni ek >> MSR

P/S : tinggalkan link korang pada yang amik tu ek .. setelah buat entri .. aku akan buat entri khas utk yang amik .. tqqqq


Aku geram betul !

FACEBOOK ! Untuk apa ? Medan bergossip artis ? Mengumpat ? Mencari kenalan untuk berdating ?

Banyak kelebihan FACEBOOK ni ... mencari kawan baru dan lama .. bertukar tukar informasi dan banyak lagi laaa ..

Aku cuba gunakan kelebihan ini dengan menyebarkan informasi .. tapi aku pelik .. aku sungguh pelik ... kenapa ??

Di FACEBOOK , aku ada 3 kelab .. BEN ASHAARI BLOG , KELAB BLOGGER dan KELAB WANITA ...

BEN ASHAARI BLOG adalah untuk aku menyebarkan informasi terkini kepada pembaca setia aku ... sebarang maklumat terbaru aku akan terus sebarkan melalui mail ( semua sekali akan dapat ) ..

KELAB BLOGGER , ni paling mudah .. sapa ada blog , nak promosi .. masuk la sana.. senang..takde sapa nak kacau ..

KELAB WANITA pula untuk geng geng perempuan yang ingin meluahkan perasaan atau bertanya pada kawan kawan perempuan lain jika terdapat sebarang masalah ..

Ketiga tiga ini , aku gunakan untuk menyebarkan maklumat secara pantas .. melalui MESSAGE ALL MEMBERS ( kira bundle la ) ..semua orang akan dapat ... TAPI ..

ada jugak makhluk yang balas msg aku tu .. " TOLONG REMOVE SAYA DARI LIST AWAK .. MENGANGGU " .. msg aku yang seciput tu boleh dia kata menganggu ???? Bukan amik masa 1 minit pon nak baca .. cuma 3-4 baris jer .. tu pon aku tak tulis kat sana .. just linkkan terus .. Tu pon dia kata boleh menganggu ????? Dah tu yang dia join wat pe ?? Saja nak penuhkan list dia ke ?? Huh.. .aku pelik tul laaaa .. sangat pelikkk ...

Internet medan penyampaian informasi paling pantas di dunia .. kalau tak digunakan sepenuhnya , rugi laa ..

Tapi ada mengucapkan terima kasih .. rasa berbaloi aku buat .. aku tak perlukan ucapan terima kasih atau pujian , cukup sekadar kawan kawan aku dapat maklumat ... baru aku rasa aku ini berguna pada masyarakat ... kan kan ... tamo puji puji .. hahahhaha

Pagi pagi dah bagi aku membebel

Berderet list jelajah aku ... tak pe .. aku tak mengeluh .. aku lagi suka nak g tengok .. eh .. lupa lak..

Salam dan selamat pagi ..

Emm... semakin ramai yang masuk ke blog ni .. Itu satu petanda yang bagus di mana aku akan beri semua ini pada korang jugak .. Bukan satu janji tapi aku berusaha akan membuatnya menjadikan satu kenyataan .. InsyaAllah ..

Semalam , aku ada cerita yang aku tersenyum kambing bila ada orang tertanya sapa aku kan .. aku bukan bangga ... jauh sekali nak riak .. bukan kaya pun kan ... Aku bukannya artis af ke apa .. aku cuma blogger biasa cam korang .. berblog untuk meluahkan segala apa yang aku rasa dan kalau ada rezeki $$ , aku terima dengan kesyukuran .. Yelah , tak susah susah nak keluar rumah n buat kerja part time kan .. cuma duduk je depan laptop tu.. cuma masa je la menjadi perjudiannya ..

Ada banyak perkara aku nak bebel pagi ni tapi nanti nanti la ..keje pon banyak .. tu pasal datang awal padahal masuk kije kul 8 ..

Untuk para blogger baru ( newbie ) , sabar dalam dunia blogging.. tak de orang masuk tak bermakna blog anda tak bagus cuma belum dikenali .. InsyaAllah ... kalau memerlukan pertolongan , buat je entri ... bagi link pada aku .. aku akan cuba tolong ..

Satu lagi , jika korang ada sebarang pengumuman dan memerlukan hebahan .. bagitau aku gak .. aku cuba hebahkan ..tapi pastikan berita tu adalah benar dan tiada udang di sebalik batu yer... ok .. aku nak jelajah satu blog sebelum mula kerja .. ;)

Jumpa lagi nanti ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI