Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 10 April 2010

Tips Menulis Entry Menarik

Aku bagi satu contoh entri milik aku .. aku nak korang baca .. aku rasa ada yang pernah baca .. kalau dah baca tak pe ..abaikan .. pada yang belum ... baca dulu ..nanti aku terangkan >> cerita

Dah baca ? OK .. tadi ada entri pilihan malam ini kan ? tu pon dah baca ?? kalau belum , g baca dulu .. tak pee .. aku tunggu ... yeeee ..aku tungguu .. cepat .... ENTRI PILIHAN MALAM INI .. ko klik je older post tu .... tak baca ko gak rugi .. bukan aku .. aku untung dah .. haha

Dah ? Amacam ? korang rasa aku berjaya tak bermain main dengan perasaan korang ? ada takut , mengelabah, tertanya tanya .. last last tergelak ...

Tu antara tips aku agar pembaca yang membaca blog aku ni , setia dengan blog aku ni ..bukan aku yer ..blog ...

Bagaimana nak buat ? Bila korang taip entry tu , cuba bercakap dengan diri sendiri ... kalau korang mampu gelak sendiri , bermakna entri tu hidup .. kalau mendatar jer , mmg tipis harapan blogger / pembaca nak masuk lagi pasni .. mungkin akan masuk untuk beri peluang sekali lagi .. kalau macam tu gak , ermmm.. no komen ... mudah je kan ?

Satu lagi .. aku nak tanya ... korang nak trafik atau nak orang baca blog korang ??? cuba fikir ...

Jelajah Blog : Mummy Ayu

Malam ni aku bawak korang menjelajah blog blog ibu ... haaaa .. mana mana blogger baru yang bergelar ibu , digalakkan sama sekali join diorg ni ... diorng ni dah ada komuniti sendiri .. dasattt ... Yang belum bergelar ibu / isteri atau bapa / suami , pun digalakkan join .. kenapa ? bleh belajar dari otai otai baby ni .. hehe

OK .. blog seterusnya untuk malam ni , blog milik MUMMY AYU .. Waaa... comel comel anaknya .. Suaminya pula chef .. hehehe .. ni leh geng ngan team team 'dapur' ni ... hehehe

Layout , cun ! Header , aku suka bangett ... Entri pun simple .. kiranya tak pening korang nak membaca ....

Kesimpulan .... mudah jer ... jom kita g jelajah blognya dan menjadi rakan ... meriahkan blog kawan kawan ... kalau korang rasa blog korang tak meriah , bagitau aku .. aku leh minta geng geng blogger meriahkannya .. hehe ..jgn lupa buar party nanti .. hehehe ..

Jommmmmmmmmm >> MUMMY AYU

Entri Pilihan Malam Ini : Semua Blog Perlu Didaftarkan !

Haaaa...Terkejut kan....aku pun terkejut..aku pasti ramai tak tau tentang ni....

Mulai 29hb FEB 2010 , semua blog di Malaysia perlu didaftarkan. Ini bertujuan memastikan blog blog yang ada di dalam malaysia ini berinfomasi dan mempunyai kandungan yang tidak bertentangan dengan undang undang...haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Bagus gak kan kalau kena daftar ni..kalau tak , jadi blogger haram la..hahahaha...

Blog blog yang didaftarkan akan diberi sijil sah ..ala cam sijil HALAL JAKIM tu la...pastu leh letak kat dalam blog korang...setiap pembaca akan melihat dulu sijil tu baru boleh baca..kalau takde , jgn baca...haram disisi undang undang..haaa....leh ditangkap gambar woo...

Setiap blogger perlu memberi maklumat peribadi diri sendiri semasa mendaftar secara online...Anda perlu men'scan' ic anda , surat beranak anda , surat beranak kedua ibu bapa anda , bil elektrik anda dan juga perlu membuat surat secara bertulis , mengapa anda nak berblog ! ...wow..i likeeeee....

Anda akan diberi masa 2 minggu dari tarikh hari ini untuk menentukan anda layak berblogging atau tidak..jika tidak ,secara automatik blog anda akan diblock....waaa..blog di block...cam besh je bunyik kan..

Memandangkan ramai blogger skang ni makin mengarut , ada baiknya peraturan ini diperkenalkan...ni asik baca pasal politik yang tah betul tah tidak....kita dok kena tipu jeek....pastu info info mengarut...dari mana tah kutip pun tak tau...pastu ada gak blogger yang dok citer pasal artis...apa giler ! artis pun nak diceritakannya..nak kumpul dosa ke ?

ok ok..untuk daftarkan blog ni...anda perlulah ke ...http://www.akutipujer.gov.my

Ok..sekian untuk berita jam 6 petang...jumpa lagi ..salam....

lalalalalalala

p/s : entri lama yang diterbitkan semula .. klik sini dan baca berapa ramai yang sudah terkena .. heheh >>> sini

Yesss !!! Pengunjung ke 111,111

Sapakah pengunjung bertuah itu ?? Pengunjung ke 111,111 telah berjaya memenangi komputer riba berjenama LENOVO dari penaja yakni aku !

Sapa kah dia ? Bertuah betul ek .. Aku dah lama tunggu .. sapa laaa pengunjung tersebut .. aku bukak bukak laptop , tengok tengok dah 111,111 .. waaaaaaa .. aku terus check ... dan aku tau sapaaaaaa ...

Namanya BEN ASHAARI .... nak wat camana ... aku sendiri yang dapat nombor tu .. bukan salah aku ek ...

Jelajah Blog : My Baby Blog

Ok geng ... nak mengembangkan sayap korang ?? Nak meluaskan pandangan ?? Ini antara blog yang patut korang ikut ( follower ) dan jadikan geng !! Serius , tak ikut .. korang rugi ... jd geng dia .. kenapa ? nanti korang masuk n baca sendiri !

Tu isi penting tu .. yang bawah ni cuma pandangan aku ..

MY BABY BLOG , pemiliknya bernama INTAN .. tinggal dekat ngan umah aku jer ni .. BANGI .. leh lepak lepak ramai ramai nanti kat Bangi ... huhu ..banyak kedai makan ... hehe..

Bagi aku , blog ni tkde masalah .. aku tak rasa Intan ni baru berjinak dalam dunia blog .. macam orang lama dah ..lebih lama dari aku ... femes ? hehe ... dia femes lagi dari aku !! Tak caya ?? Sebelum tu .. aku nak bagi tau .. dia ada 3 blog .. tak caya ? G check profile dia .. hehhe..

JOmmm masuk blog dia ... pstt .. follow dia ...ari ari ! jadi geng dia .. ;) ... ni lubuk kedua selain port masakan ! >> MY BABY BLOG

Jelajah Blog : HannyBunny , Menulis dan Merepek

Hijau ! oooo anok anok..tak leh merasa mandi lautt... Aku suka tema ni.. Cantik blognya ..kemas dan terapi .. Sayang blog secantik gini takde pengunjung ... ermm

Baru berblog je kawan kita ni... aku rasa dia pasti sejuk tengok blognya takde pengunjung ..cerita dalam tu ok ok pe ?

Ok .. ni khas untuk kengkawan blogger ... MZHANY sedang mengadakan contest ! Ini adalah satu batu loncatan untuk tingkatkan lagi trafik ( bagi yang nak trafik) ... dan ramai lagi geng geng blogger ... G tengok pertandingan apa ... huhu

Jangan buang masa ..cepat joinnnn >>> HANNYBUNNY


SEJARAH MENJELAJAH BLOG : TIPS


MENJELAJAH BLOG berbeza dengan konsep MENTERJAH ... aku masuk secara baik , aku baca ..tgk profile ... ulas yang positif .. aku tak nak tengok yang negatif .. sebabnya , blog adalah peribadi .. kecuali jika blogger tu mintak diberi pandangan mengenai blognya ..

Bagaimana aku terfikir tentang perkara ini ? Lama dah aku terfikir .. pernah aku cadangkan di GENGBLOGGER dulu tapi haram , takde sambutan .. wat dek je terhadap thread aku tu .. hehe .. tak pe la .. aku bukan blogger popular pon ..sapa nak join aku kan ..

Dari mula aku berblog , aku terfikir , aku tak nak tackle pembaca dari dalam Malaysia jer .. Bagaimana aku nak tackle pembaca yang boleh membaca bahasa Malaysia ni , masuk ke dalam blog aku dah jadi pembaca tetap ! .. diulangi , pembaca tetap !!! ... bukan mudah .. entri kena menarik , layout kena menarik dek mata .. jgn terlalu lip lap dan berat semasa loading ..

Alhamdulillah ... aku terjumpa 'lubuk' blogger luar negara ... Mereka ini terdiri dari orang orang bekerjaya profesional di luar negara dan ada yang masih belajar .. Bila dah jumpa lubuk tu , kena pandai nak tackle lak .. bagaimana nak tackle ? dengan memberi komen ? menegur di chatroom ? Tu terpulang pada cara masing masing .. Aku ?? Bagaimana aku tackle ? hehehe ... korang baca entri entri aku yang dulu dulu .. mesti korang jumpa ..


Setiap hari blog aku ( dulu ) akan dibaca hampir 500-1000 orang pembaca tetap/ blogger yang mana mereka ini terdiri dari rakan rakan di FACEBOOK ( terima kasih pada korang semua ) dan blogger sendiri .. Tak banyak .. aku senantiasa memikirkan bagaimana nk tingkatkan pembaca ..

Lalu kehadiran konsep AWARD aku ni memberi aku peluang besar .. kebetulan waktu tu hubungan aku dengan salah seorang blogger yang mempunyai pengaruh yang besar dalam dunia blog ini dalam kategori MASAKAN , memberi peluang aku meluaskan kawasan pembaca aku .. Lalu aku beri award pada beliau .. aku beri sebab terharu dengan sikapnya yang senantiasa singgah membaca dan mengomen di setiap entri aku walaupun dia bz .. bukan senang nak cari blogger gini wooo .. ( TERIMA KASIH MAT GEBU dengan blog popularnya ' DAPUR TANPA SEMPADAN dan kesemua pembaca pembacanya .. korang masuk dalam tu , add mereka .. )

Award yang diterimanya , di buat entri khas ditujukan pada aku .. satu lagi penghormatan dari beliau . Terima kasih .. maka bermula dari situ ramai la blogger blogger lama datang menyinggah lalu menyapa aku di komen .. Terima kasih dari saya ! Wife aku kenal mereka mereka ini kerena dia seringkali mencari idea masakan di dalam blog mereka .. lalu wife aku 'mengarah'kan aku agar tackle mereka mereka ini .. huhu ... bermula dari situlah segmen MENJELAJAH BLOG aku bermula .. satu satu blog aku jelajah dan aku tinggalkan komen pada mereka .. minta mereka periksa semula entri yang aku buat khas untuk mereka .. mana tau ada salah maklumat , kena saman aku ..

Kemudian aku pergi ke 'luar negara ' dalam segmen JELAJAH BLOGGER PERANTAU .. huhu..seronok giler .. ramai aku kenal ... dari negara negara eropah ..dapat geng lagi kan ? Kalau korang fikirkan trafik , maka korang takkan ke mana mana dengan blog korang tu ! korang tak ikhlas berblog .. ni pesan ni ..

Akhirnya , aku terfikir .. dengan trafik yang mula masuk ni , apa kata aku berkongsi dan mengembangkan lagi dengan BLOGGER BLOGGER BARU .. setiap dari mereka akan mempunyai pembaca pembaca setia ..

BEN ASHAARI = 10 PEMBACA
BLOGGER A = 10 PEMBACA
BOGGER B = 10 PEMBACA
BLOGGER C = 10 PEMBACA

Aku minta mereka buat entri .. kesemua pembaca akan berada dalam blog aku kemudian akan membaca ulasan ulasan yang aku buat seterusnya pergi ke blog tersebut .. dan kemudian kembali ( insyaAllah ) lalu membaca blog lain ... blogger blogger yang nampak akan join .. begitulah ianya berkembang

Pasti korang pk , aku akan untung besar kan ? Mungkin ya mungkin tidak .. aku akan kehilangan pembaca tetap aku kerana hari hari aku akan keluarkan entri JELAJAH BLOG .. Lama lama mereka akan bosan .. sapa yang untung selepas itu ? Blog yang aku telah rekemenkan pada mereka !

Tapi tak mengapa .. aku tahu bukan mudah nak menjual blog ! Aku dah alaminya .. bila aku dah jumpa resepinya , aku gunakan ... untuk semua blogger blogger baru dan juga lama ( yang berminat) ... AKU BUKAN MENTERJAH BLOG tetapi AKU MENJELAJAH .. merantau mencari rakan rakan blogger ... berbeza .. menterjah bagi aku adalah kasar... bagi aku yer ... ok.. panjang benor aih ... nanti aku sambung jelajah ekk...

Jelajah Blog : Matahati - Aishah Azhari

Blog pertama aku jelajah hari ini .. huhu .. aku baru sampai Kelantan .. rehat pon belom tauuu .. haaa...kawan kawan punya pasal , tak peee .. aku sanggup ..

Baru aku perasan , rupa rupanya ada blogger gak yang kenal aku secara rasmi yakni kawan satu kementerian ..huhu .. selain dari bos aku , bekas Pegawai Perhubungan Awam Kementerian Pelancongan ( dah tukar kembali ke Kem. Penerangan ) juga bz berblog ... KAK INA (DIARIHATIKU1976) gelarannya .. huhu .. dulu aku ingat tua mana la sangat .. sampai ber ' kak kak ' .. last last sebaya jer .. hahaha ...

Pemilik Blog MATAHATI ni sah sah la namanya Aisyah kan .. dah terang terang terpamer kat atas tu .. Blog ni bagi aku , menarik untuk dijelajahi .. macam macam cerita peribadi ada dalam tu ..

Harapan dia ? nak ramai blogger singgah di blognyer .. huhu .. g la tengok .. bagi semangat semua blogger kita ni naik ... jgn kedekut 'trafik' tu .. n tinggalkan komen gak ... tuuu . klik follow tuu.. >> MATAHATI

Boss aku kantoi aku blogging !

Aduss .. asik aku menjelajah blog orang .. last last boss aku jelajah aku lak ! Adeh .. huhu .. boss aku ni berblog bila ada masa ... namun susah nak ada masa .. heheeh. .masa senantiasa mencemburui dia !

Aku lak , berblog tak kira masa ... tak reti duduk diam .. kalau g mana mana , duduk 'kosong' , pasti aku akan buka laptop ... aku mmg tak boleh biarkan masa tu berlalu gitu jer .. rugi lak rasanya .. Jadi , tak kira mana , selagi ada masa terluang , aku terus kuarkan laptop dan buat entri .. rugi rugi ...

Kenapa gitu ? Aku tau terdapat banyak blog meletakkan link aku di blog list mereka ( terima kasih sangat sangat sangat .. saya terhutang budi pada anda ) dan aku tak nak tercicir di bawah sekali ! Satu penghormatan bagi blog aku , blogger menyenaraikan blog aku di dalam blog list mereka .. Mana mana blogger yang ingin menyenaraikan blog aku dalam blog list dia , tak yah la mintak izin yer... letak jer ... ekk .. tqqq

Berbalik pada boss aku tu , huhu .. korang g baca sendiri la ek apa dia komen tentang aku di opis ! bagaimana aku pada pandangan dia .. huhu .. huwaaaa >>> LITTLE SHARING SPACE


Sampai sudah ..

Alhamdulillah .. sampai dah ... kitorang sampai dalam kul 3.45 petang tadi ..perjalanan berjalan dengan lancar .. cuma aku teramatlah ngantuk n letih .. yela , semalam tido pon dalam kul 1 lebih .. pastu kul 5 bangun dah .. terus drive ke kelantan .. maunya tak penat ..seminggu punya penat pon belum recover lagi .. huhu ..

Ok la ... tu je aku nak bagi tau ... aku nak jelajah blog sat sebelum nak tangkap tidur .. malam kang nak berjaga lagi .. signal celcom , jap EDGE jap HSDPA ..huhu.. tensen..

Singgah sat..

Kat kuala lipis td .. dok berehat sat ... kasi rilekss mata neh... huhu.. makan tengahari pon kat sini jer ... aku tanya makcik tu ikan apa dia masak .. lampam jawa masak lemak .. huhu.. aku spesis tak kenal ikan .. ikan bilis jer aku kenai .. huhu ..

Bila dah makan rupanya ikan ni banyak tulang .. huhu .. aku tak suka ikan banyak tulang sebab penah tercekik dulu .. huhu.. bukan fobia tapi tak suka .. aku nak makan terus tanpa berhenti .. ni kalau dok buang tulang memanjang , buat ilang selera makan jer .. hehe.. tu aku yer .. aku tau korang suka .. kalau ayam tu aku sukeeee .... rezeki.. alhamdulillah .. telan jeeeee

Skang ni aku berhenti sat kat Hentian Gua Musang .. ok .. sambung nanti .. gerak dah ..

Ke Kelantan ...

Fuh .. banyakknyeerrrr url haaa ... yang rasa nak bagi tu , bagi jer .. toksah malu malu ek ... rugi nanti ..

Ok ... aku skang kat Kuala Lipis .. rumah mak suami adik ipar aku .. besan ek ? hehehe... gagal skit bab ni .. sebab tak masuk periksa kan .. Bertolak pagi tadi dalam kul 6.15 gitu ... hujan yang teramat lebatnyaaa membuatkan mata aku kuyu jeee .. rasa cam nak je sambung tido .. huhu ...awat laaa time gini bleh hujan..cuti lak tuu ..huhu ...bestnya dapat sambung tido ...

Tapi sebelum bertolak tu , aku sempat gak la jengok blog .. banyak beno komen ek .. tapi semua pasal segmen JELAJAH aku ... tak kisah la ... selagi aku boleh buat , aku buat ..selagi ada orang masuk baca , kawan kawan dapat untung ... tapi blogger pon kena la rajin promosi segmen jelajah ni .. bayangkan satu blogger bawak 10 pembaca ... kalau berjuta juta lemon ? cuba kira ? pastu diorg lak baca semua blog yang aku promosi .. kira semua sama rata la dapat kan ..

Jgn pk negatif ..pk aku nk trafik ni ... orang masuk kat aku kejap je pastu lari ke blog yang aku promosi tu .. sapa untung ? pastu diorng lak sebarkan .. kena lak masa tu blog korang tengah aku promote .. haaaaaa... sapa untung ?? hehehe ... lambat laun korang gak untung ... korang kena rajin menjengok dan mengomen .. kalau nak tinggalkan url pon aku tak kisah .. aku anggap korang mempromosi kat sini .. nehh ..jgn korang tinggal ' tahi' dah la noo.. tu aku tamoo ..

Panjang lak .. ok ok ... sat lagi pas makan , kitorang nak sambung perjalanan ... jangka kul 2-3 petang baru sampai .. signal sini , celcom hancuss .. maxis ok lak ..camana tu ? Kang kat Kok lanas tak tau lak camana .. harap ada line ..kalau takde , mati aku .. huhuhuh ..


Senarai link yang akan di jelajah ..

Berikut adalah senarai - senarai link yang akan aku jelajah tidak lama lagi ... aku harap mana mana blogger yang dah buat entry tetapi linknya tiada dalam ni , tolong letakkan link di bahagian komen ... aku minta maaf sebab aku tau ramai yang buat tapi bila mereka letak link tu , aku tak tau kat entri mana .. banyak sangat entri ... sekali lagi aku minta maaf yer ... bagi sekali lagi ...


http://mekelatejawo.blogspot.com/2010/04/kenapa-aku-nak-blog-aku-dijelajah-oleh.html

http://nardelainy.blogspot.com/2010/04/saya-mahu-blog-saya-di-jelajah-oleh-ben.html



masih ada lagi yang aku terlepas pandang .. aku harap cuti aku 4 hari akan datang akan settlekan semua ni ... huhu ... ok ?? cun ?? insyaAllah ... aku cuba yg terbaik ..

Aku blogger otai ??

Aku google tadi ... majoriti yang tidak mengenali aku membuat entri penjelajahan blog oleh aku ... mereka ingat aku ini blogger otai ... ermm... pertama tama sekali , terima kasih sbb minta saya jelajah blog korang semua .. Ya saya pasti akan jelajah nanti .. saya pasti akan promosi blog korang nanti .. kena sabar sket ek...

Kedua ... aku nak habaq ni .. aku bukanlah blogger otai ... jauh sekali blogger potai .. aku cuma blogger yang baru nak hidup cuma entah tetiba rezeki kengkawan terkena sipi kat aku maka tetiba meletop tak hengat punya .

Korang ngan aku sama ... takde otai .. sekali pon nanti bilangan pembaca pada satu satu ketika mencecah ribuan ( aku berazam nak buktikan ) , aku tetap blogger cam korang .. insyaAllah kalau masa tu sekali pon korang datang minta aku promosikan , aku akan buat .. insyaAllah .. bukan janji tapi aku akan cuba penuhi ..

Sekali lagi aku beritahu , aku blogger biasa cam korang gak cuma masa aku dah tiba , aku terletop dek kerana blogger lama .. hehe ...rezeki... nak kata apa kan .. terima dengan hati terbuka ! Alhamdulillah ....
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI