Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 11 April 2010

Salam Ya Ahli Kubur !

"Assalamualaikum Ya Ahli Kubur " .. aku terdengar suara dari tempat duduk belakang ..

Aku memandang wife yang sedang memandu kereta manakala aku asik dok edit blog .. Cerita ni adalah sambungan dari cerita tadi ( Akal Budak ) ..

Wife aku tanya si Miera ... " sapa ajar cam tu kak ? "

" Ibu ajar .. dia kata " dia start bebel .. aku mmg tak leh dengar dia bebel .. berjela jela .. kalah aku!

Aku diam je .. Dia terus membebel .. huhu ..

" Kakak , kaki elok dah ? " saja aku kasi dia tukar topik ...

" Dok lagi " .. terus dia diam ... huhu

Tak lama kemudian ...

" Assalamualaikum Ya Ahli Kubur " .. dia bagi salam lagi ..

Aku tercengang ...

" Ada kubur lagi ke kat sini ??? " Aku tanya wife

" Ada .. tuuu " jawab wife aku ..

Aku pandang kiri aku .. Erk... kubur tu betul betul sebelah kiri aku ...

"Huh ... belum sampai lagi dia dah bagi salam ?? " bisik hati kecil aku ..

Dia nak sambung bebel pasal tu tapi aku suh diam ... tak tahan kebingitannya .. bukan pe , dari rumah sampai ke dalam keta , non stop action !!

Kalau korang penah tengok DENISE THE MENACE , haaa.. camtu ler perangainyer .. huhu .. tau.. budak ..aku dulu pun gitu ... tak marah pun ... suka je sakat dia ..

ps : Budak ... ingat semua apa yang diajar padanya ... Umpama kain putih yang dicorakkan keatasnya maka itulah hasilnya ... Nasib baik mak aku corakkan aku dengan corak batik malaysia.. kalau dibantainya corak batik hawaii ... tak ke kes naya aku skang ni ...

Entri Pilihan Malam ini : Trauma

Kejadian ini membuatkan aku seringkali trauma bila wife aku datang jemput aku ( dengan keta la )...tapi kejadian ini bukan berlaku semasa dengan wife aku sebaliknya nun 4-5 tahun lepas..

Tarikh : Tak ingat \tak ingat \ 2003-2004
Masa : Malam ( atas kul 10 )
Lokasi : Depan blok aku , Flat Sri Melaka ,Cheras

Planning nak g makan downtown ...uptown ni kat pj nun...masa ni masih kat sana sebelum pindah kat damansara nun...ek..ke kat damansara ? aku pun tak ingat ..tapi apa pun mmg satu satunya uptown , kat situ je..takde lain dah...

Sampai masa...member aku call kata ada kat depan dah ...diorng kata g ngan dua buah keta..satu kancil satu lagi wira kalau tak silap aku...

Berjalan ibarat model antarabangsa , aku sengih kat geng2 aku kat dalam keta wira tu...Apa giler diorng duduk penuh dalam satu keta..apasal tak naik keta satu lagi ? aku tertanya sendirian..kemudian aku masuk dalam keta kancil warna hitam yang berada depan keta wira tu..

"apahal la keta ko ni kotor sangat ...kata ari ari cuci...keta cikgu cam ni ke ? " aku terus membebel dalam keta tu...

"dok tunggu apa lagi ni ? " aku bercakap tanpa paling ke muka pemandu tu...

Kemudian aku rasa pelik..nape tak bercakap lak member aku ni...aku pandang muka dia lalu aku terkejut !!

Dia tengok aku dengan keadaan terpinga pinga ..

'aiseyman ! ....aku salah keta laaa....adoi...' ..

Aku cakap kat brother tu...'er..sori ek..salah keta lak...' aku sengih aku kuar...beb...aku rasa cam nak bunuh diri masa tu...

Aku kuar..aku cari keta kawan aku..rupanya dia kat belakang keta wira tu...bukan yang depan wira tu...

Aku jalan ke keta member aku tu...Budak-budak dalam keta wira tanya aku semasa aku melintasi keta diorng.." wei sal, member ko ke ? " aku sengih je..." nanti aku cita la..."

Bila aku masuk dalam keta kawan aku tu...dia tanya..." member ko ke ? '"aku tengok muka dia...ko percaya tak aku kata..aku dah salah masuk keta..aku ingat tu keta ko ' ...member aku bantai gelak cam nak mati ! aku ??? mmg dah mati masa tu !!!

Bila sampai kat uptown..aku cita kat diorng...adus...mmg jadi bahan aku malam tu...

Tu bukan kali pertama...ada 2-3 kes mcm tu terjadi kat aku..semua waktu malam ..malam aku tak nampak sangat ...lebih lagi kalau keta tu warna gelap..

Skang ni..kalau wife aku datang jemput..aku kena tunggu ..tengok betul betul...sampai dia tengok muka aku , baru aku g kat keta..hahahahah..selagi dia tak tengok..aku wat dek...hehehe..bukan pe...ramai sangat yang datang jemput anak beranak diorng kat erl central tu yang guna MYVI...warna sama lak tu...haaa...tak rela aku dituduh perogol atau penculik !!! hahahahahaha...

Jelajah Blog : Dambaan Cinta

Wow ..dasat nama blognya .. hehehe .. tu baru nama blog .. belum desciptionnya lagi ..

"HUJAN SEAKAN MENGERTI HATI KU "

Haaaa ... menurut dia , kawan kawan dia selalu kata dia tak betul .. suka merepek sorang sorang ... iskh... aku pun suka merepek sorang sorang ... tapi dalam blog ler .. hehehe ... ada gak orang baca kan ...

Nama comotnya ialah CINTA LARA ..ermmm ...dasat tul namanya ... tak pe tak pe .. jgn lara senantiasa dah la yer ..

Sangat sangat sempoi blognyer .. aku ingat blog aku dah sempoi abis .. ada lagi sempoi dari aku .. huhu ... Tak pe..janji entri besh .. kan kan .... jomm g jelajah .. ;) >> DAMBAAN CINTA


CEDAR

Ada seorang sahabat blogger dari LEBANON , MR MSR , telah memberi aku award ...( klik sini ) .. terima kasih bro ! Dan aku perlu panjangkan award tu kepada geng geng lain .. aku nak panjang kan pun susah ... ramai sangat .. jadi aku bagi pada semua ... sapa sapa yang amik tu , kena ikutlah syaratnya dan kemudian bagitau aku sbb aku nak buat entri khas berkaitan tu ... Jadi skang aku menunaikan janji aku la..

Terima kasih kerana sudi amik ... Mereka yang amik tu ialah ;


LELORD

KELLA

MATA HATI

ANESZAILANI

Sekali lagi ... jutaan terima kasih dari aku kerana sudi mengambilnya ... huk huk .. terharu ... Blogger blogger baru patut contohi kerajinan diorng ni .. kenapa ? Sebab ini semua adalah untuk tambahkan lagi entri korang tu ... setiap benda kecik ada maknanya ...

Jelajah Blog : Aku dan Diriku

OK .. dua tadi untuk segmen JELAJAH BLOG IBU ( dua dalam satu ) ... ni satu dalam satu .. hehehe ..

CT FAD ... dengan blognya , AKU DAN DIRIKU ..hehe... best best .. entrinya macam macam cerita .. bagi aku , best sebab cerita tentang diri dan keluarganya ... baguihh ..

Layout blog , semua tu aku tk nak komen ... bagi aku tu personal .. aku boleh nampak dengan jelas dan tak pedihkan mata pon dah kira ok bagi aku .. Aku bukan profesor dalam bidang komen blog ni .. heheh

OK geng .. kawan kita ni nak kira meriahkan blognyer .. jgn kudukutt .. joom jomm >> AKU DAN DIRIKU

Jelajah Blog IBU : Mama Najlaa Punya

Hehe ... satu lagi penjelajahan dua dalam satu ... sebab tu di awalkan ... hutang lama tak bereh lagi .. ahaks.. sori ek... satu satu ... fuhhh ... Satu minggu dah tak tengok tv ni .. ni kat Kelantan pon dok mengadap laptop jer ... keluar g KB pon siap online lagi dalam keta dan di shopping complex.. haaaa..jgn tak tau ... kalau ada yang tak hargai gak , tak tau laaa...

OK ...blog kedua untuk penjelajahan IBU malam ni , kita g ke LELORD dari MELAKA lagiii .. hehe...mmg beruntung orang melaka malam neh ...

"
Blog aku ni "Mama Najlaa Punya" benonya adalah blog kisah2 seharian aku anak beranak. Baru je lagi blog ni...lahir bulan September 2009 kat SJKC Jementah 1 Segamat. Masa tu aku jd Guru Pentaksir Kontrak je (la ni dh ditamatkan pun khidmat aku ni). So biler dh siap segala keje kat skool aku pun cuba2 la corat-coret kat blog. Terkial2 tau...saya budak baru blajo so aku tanya la ngan kengkawan yg dh terer dlm blog2 ni."

Itu adalah sebahagian kata kata darinya sendiri .. ada lagi dalam tu .. chedih ciket .. huk huk ... aku memahaminya.... tak pe tak pe.. kita geng geng blog ni akan sama sama memeriahkan 'dunia baru' kita ni ek .. hehehe

Aku takde apa nak komen tentang entri mahupun layout ... bagi aku , ok jer .. kalau korang nak tambah apa apa , silakan yer ..jgn malu malu ... komen je ...jgn keji n hina dah la yer ... dosa tuu ..

Jooommmm >> MAMA NAJLAA PUNYA

Jelajah Blog IBU: Dunia Asfaliza

Segmen JELAJAH BLOG IBU adalah segmen terbaru aku .. Peluang bagi semua blogger blogger meluaskan lagi " mata " tuu ... jgn ingat kita bersendirian dalam dunia blogging ni .. ramai lagi ada .. skang tiba masa aku sebagai pengantara untuk kita saling kenal mengenali .. kalau korang tak amik peluang ni , aku tak tau nak kata apa laa ...

Ni aku buat dua dalam satu punya pejelajahan ... untuk kategori JELAJAH BLOG dan JELAJAH BLOG IBU ...


" Ini adalah dunia keibuan yang ada dalam diri saya. Di mana saya akan sentiasa bercerita di sini semata-mata tentang dunia keibuan terhadap keluarga saya "

Ini adalah kata kata yang aku petik sendiri dalam blog ibu ASFALIZA , yang berasal dari MELAKA ..

Bagi aku , blog ni ok..tiada masalah ...simple tapi dia amat menitikberatkan setiap entrinya .. kenapa ? tu kena masuk n baca sendiri

Salam perkenalan dari aku dan juga teman teman blogger yang lain ...

Jom kita meriahkan .. tak susah pon .. klik jer .. kalau ada nak komen , komen pada blognya ..beri semangat .. kita semua satu geng ... gengblogger .... yearghh >> DUNIA ASFALIZA

Aku tahu korang tensen ..

Wahai blogger blogger baru bertapak ( newbie ) ...

Aku tahu korang tensen bila ada blogger blogger yang dah lama atau baru 'perli' korang bila buat entri berkaitan dengan JELAJAH BLOG atau pon entri berkaitan dengan BEN ASHAARI ..

Mereka akan komen macam macam ... aku nak tanya satu soalan pada mereka mereka ini ... mereka yang pandang sinis pada blogger-blogger baru ..

" Apakah yang korang lakukan untuk membantu blogger blogger ini ? Selain perli atau suruh g baca SEO yang sedia ada tu .. SEO tu pon orang lain buat , bukan ko yang buat ! Sekurang kurangnya BEN ASHAARI cuba membantu menaikkan sedikit .. kalau ada rezeki ada lebih , maka lebih la .. Sekurang-kurangnya nak jugak BEN ASHAARI membantu !

Kenapa mesti buat entri ??? Kalau tak buat entri , camana aku nak tau ? Takkan semudah itu je diorng mintak BEN ASHAARI g jelajah ... Korang nak buat pinjaman kat bank untuk besarkan bisnis pun kena bagi project paper ! Kalau semudah itu , berjela panjang la blog list BEN ASHAARI ... "

Berapa ramaikah blogger blogger lama sudi meletakkan url blogger baru dalam blog list diorng ? Yang aku tengok , blogger blogger baru meletakkan url blogger lama dalam blog diorng lagi ada la !

Kepada blogger blogger baru , aku dah lama kena apa yang korang kena .. jadi untuk panduan korang , korang g baca ni ... aku harap pasni korang bleh ignore je ' lalat lalat ni ' ..

Kalau nak guna entri ni pon aku tak kisah >> jenis jenis lalat blog

Akal budak !

Hari ni kitorang ke KB ... kitorang tu aku ngan wife aku ... anak buah wife aku yang baru 5 tahun pun terjebak ikut .. Miera namanya ... siap teriak kat umah tadi tamo g sekolah sbb tau kitorang nak kuar ke KB hari ni ..

Plan ke KB nak cari baju batik memandangkan baju batik kitorang dah berkurun lamanya tak tukar .. asik asik tu jee ...

Dalam kul 2 petang , kuar la kitorang ... sampai kat KB , terus g pasar di mana kat situ banyak jual baju batik , kain batik dan macam macam lagi la ... murah ? huhu .. tersangat murahnya ... kali pertama aku g kb dulu aku tertipu dek penjual baju batik di sana... skang aku dah tau kat mana nak cari baju batik dan kain tudung bawal yang murah ... huhu


Memula semuanya berjalan lancar sampai la si Miera wat hal yakni kakinya sakit ... Katanya laaaa... memula ok jer ... tak pasal pasal aku kena dukung .. bukannya ringan .. berat gak budak neh .. nampak je halus .. aku ngan beg sandang yang berat , dipanahi dek kepanasan matahari , kena dukung dia lagi .. huwaaaaaaaaaaaaa.. berpeluh peluh aku ...

sempat beli baju batik je kitorang .. terus aku ajak balik ... wife aku ajak g minum dulu .. ermm aku cadangkan g Tesco jer .. dengar kat si Miera tu , terus ceria... memula tu dok merengek kata sakit kaki ... lenguh kaki ... huh...

Aku cakap kat Miera tu , tak yah g .. ajak balik jer .. Huh .. terus hilang keceriaan dia .. Aku tanya dia .. nak balik atau g Tesco ( soalan bodoh ) ... Sah sah la dia nak g tesco ...

Sampai Tesco .. aku perhatikan dia ... elok jer dia berjalan !! .. huh .. diperkudakan je kitorang ni dek dia ... Order makanan ... aku cari port duduk berhampiran tempat mainan kanak kanak .. saja nak uji si miera ni ...

Mata dia asik memandang ke tempat mainan tu ... Aku wat dek .. aku mengonlinekan diri ... huhu . Aku tanya miera .. " nak main tak ? " ..soalan bodoh ..

" Nak " .. cepat je dia jawab ..

" kaki sakitkan ? " aku tanya dia

" Eloh doh " dia jawab tanpa rasa bersalah

Aku tau dahhhh ... mmg sajaaa dia wat hal tadi sebab nak keluar cepat dari pasar tu ... panas dalam tu !

Pastu wife aku g cari barang manakala aku lak jaga si miera ni ... dia g main kat situ .. huh .. berjaya gak dia mengoda wife aku ..

Teringat semasa dalam keta tadi .... Membebel laaaa dia dalam keta tu ... cair taik tinga aku dengar sora dia ... Aku suh dia diam ... hanya boleh diam untuk 5 saat pastu berbunyi semula ..

Aku pasang radio ... " Che Ben ... pasang la lagu nasyid " .. huh

Aku bukak siaran omputih ... hehehe ..saja jeeee kasi dia panas ... hahahaha ..

Dia wat selamba jer .. pastu mula menyanyi ... lagu nasyid !! ARghhhhh ...

Macam macam tul akal dia ... Ni skang kat KFC .. dia ajak makan kat situ lagi padahal tadi dah makan ... dia bukan nak makan sangat tapi nak mainan yang dijual kat situ ! Tau sangat dah .. hahahaha .. nasib baik tak jual .. so dia makan je la ayam .. hehehe ..


Segmen Baru : Jelajah Blog IBU :

JELAJAH BLOG tetap diteruskan ... aku akan update skit skit .. tamo banyak banyak .. nanti jadi tah hapa hapa ... korang jgn risau tau ... aku berblog bukan sehari dua .. selagi aku hidup selagi itu aku berblog .. dah jadi hobi no1 skang ..


Skang aku nak buat satu lagi segmen khas ... khas buat ibu ibu yang ada blog .. Kenapa ? aku dah jelajah beberapa blog ibu ni .. ermmm... ada rasa terharu .. kesian dan gembira ... jadi aku nak buat segmen jelajah blog ini khas buat mereka ... JELAJAH BLOG IBU

Jadi para ibu ibu ... tunggu apa lagi .. jgn malu malu .. saya takkan ulas mengenai blog anda .. tetapi kandungan .. saya akan menceritakan kandungan blog anda itu kepada blogger / pembaca lain .. jadi semua orang akan berkongsi maklumat serta mendapat kawan baru .. kan kan ..

APA YANG PERLU ANDA BUAT IALAH ;

1 ) HEADER blog BEN ASHAARI

2) linkkan ke entri ini ..

3) cerita serba sedikit mengenai blog anda ... itu akan membantu promosi blog anda ..

4 ) dari mana anda tahu mengenai SEGMEN JELAJAH BLOG IBU ini ..


tu jeeeeeeeeeee.. ok ???

p/s : blogger yang dah penah dijelajah pun boleh buat juga... setiap blog yang saya jelajah , akan saya masukkan dalam blog list terbaru saya .. TOP 5 BLOG IBU ... ahaks

HEBAHKAAANNNNNN ..sapa cepat dia duluuuu

Terhad : Blog list NewBie dibuka

Ari tu ramai mintak nak berada dalam blog list dan jelajah blognya ... skang aku buka untuk blog list dulu .. jelajah , nanti dulu .. penuh dah ...

Mana mana blogger nak aku senaraikan blognya dalam blog list aku dikehendaki membuat entri mudah ... ari tu susah skit .. tapi memandang aku minta ni terhad .. so pendek je la ..


Syarat2nya ;

1) header mesti ada .. link ke entri ni ..

2 ) dari mana tau pasal blog ben ashaari ..

3 ) bagi satu entri yang aku buat , menarik perhatian korang ...

p/s : kenapa nak korang buat entri ? kalau tak buat , ramai la nak kan ? jadi yang buat ni , dia mmg berminat nak berada dalam blog list tu... kan kan ..

Jelajah Blog :Just Call Me SHE

HASYIMAH HASHIM atau dengan nama glemernya SHE ... teringat zaman sekolah dulu ada satu cita katun SHE-RA .. huhuh.. kalau tak silap aku dia gf HE-MAN kot .. hahahaha ..cite katun la plakk mamat ni...

Kawan kita ni seperti blogger blogger lain teringinn nak tengok blognyer meriah ... insyaAllah , rakan rakan kita akan datang menjengah nanti ..

Blog dia bagi aku ok .. ada yang kata blognya mata duitan ... jgn dikisahkan kata orang tu ..wat dek.. dia jeles tuuu ..

Kesimpulan , ok je bagi aku .. tiada masalah ... jom geng .. kita meriahkan blog SHE ni beramai ramai >>> JUST CALL ME SHE

Hehehe..baru celik mata

huarghhhh ... ngantuk ... tido lewat ..bangun awal pastu sambung tido ..beshhh ..tapi tak besh gak sbb masa dibazirkan begitu saja ... Masa terlalu penting bagi aku sekarang ini sebab setiap saat aku akan memikirkan tentang blog ... blog merupakan satu 'saham' jangka panjang aku ... aku buat blog bukan untuk hari ini tetapi untuk masa depan .. tapi tiada hari ni maka masa depan tidak wujud .. hehe ...

Sedar sedar , mandi , terus makan nasi dagang .. mak mertua buat .. ada kari ikan tongkol dan telur itik masak lemak... suka lak aku ngan telur itik .. hehehe.. kalau korang nak tau , aku mmg antu telur ayam ... dulu , satu hari aku akan makan sekurang kurangnya 15-20 bijik putih telur sehari .. hehe..tu pasal badan bosaaaa ..

Lupa lak .. berkenaan jelajah blog .. ramai yang nak join tetapi mereka terlupa nak buat entri berkenaan tu .. Pada yang berminat tu , cuba lihat pada rakan rakan anda yang dah buat entri tu... tu format entrinya .. ok ?

Orait ...aku nak sambung jelajah blog ... ops .. aku tak jelajah blog yang tak buat entri tu tau.. sbb tk dapat 'kebenaran' bertulis ... hehehe

;)
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI