Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 17 April 2010

MPV terbabas, terbakar: Achik Spin maut nahas ngeri

SEREMBAN 17 April – Artis terkenal yang juga vokalis kumpulan Spin, Abdillah Murad Md. Shari atau lebih dikenali sebagai Achik Spin, 28, meninggal dunia dalam satu kemalangan ngeri di KM 14 Lebuh Raya Kajang Seremban Sdn. Bhd. (Lekas) dekat sini petang ini.

Allahyarham, yang berada di dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) yang terbabas dan terbakar, meninggal dunia di tempat kejadian.

Pada masa ini, polis dan anggota bomba masih lagi berada di lokasi nahas dan difahamkan mayat Allahyarham akan dibawa ke Hospital Tuanku Jaafar di sini malam ini.

Pegawai Turus Trafik negeri, Asisten Supritendan Polis (ASP) Abd. Halil Abd. Hamzah mengesahkan kejadian tersebut. – Utusan MALAYSIA

Achik Spin meninggal dunia ?

Baru tadi petang aku tengok dia nyanyi kat dalam tv2 ... untuk rancangan hiburan bergandingan dengan Nana .. Siap wife aku kata dia makin gemuk ..tapi dia nyanyi tadi pun macam takde mood jer .. hurmm .. aku dok tengok je muka dia tadi .. tak sangka , rancangan tadi tu adalah kali terakhir aku tengok dia di tv semasa beliau masih bernafas...

Dari satu blog yang aku nampak hasil dari ping terkini di GB , mengatakan Achik Spin telah mengalami kemalangan dan meninggal dunia .. Aku tak pasti kesahihan berita tersebut .. Sbb tngok dalam blog je ni .. Korang baca la sendiri ek ... Kalau benar .. Al-fatihah buat roh beliau ..

Macam aku kata sebelum ni , kelopak mata kita ni pejam celik pejam celik ... satu hari nanti , ia pasti akan terpejam buat selama lamanya .. Yang rasa banyak dosa termasuk aku ni ... bertaubatlah ... kita tak tau bila kita akan mati ... entah sampai hari tua atau tidak ... entah sempat minta ampun ke tidak .. senantiasalah beristighfar ... meminta ampun pada NYA ...

p/s: baca lah sendiri ek .. klik sini

Satu hari lagi !!!!

Yearhhh .. satu hari laaagiii .. Tak pernah pernah aku menyukai hari Isnin .. tetapi Isnin ini adalah hari yang aku tunggu tunggu selama 2 tahun ini .. Pas VVIP dah ada dalam tangan ... tunggu nak jejakkan kaki je ke dalam tu !

Aku nak tengok hasil ciptaan terkini dan termoden ... Dah la kat LANGKAWI ari tu aku hanya mampu menelan air liur je .. Tapi kali ni ... no no no ..

Pameran kali ni adalah 2 yang akan aku hadiri .. Kali pertama dulu sebagai visitor .. Tetapi kali ni sebagai Exhibitor ... Bermakna aku boleh masuk berkali kali tanpa di sekat ( insyaAllah ) ..

Aku tak tau kali ni diorng bukak kepada orang awam ke tak .. Kalau tak , satu kerugian la.. sebab aku nampak besar giler kali ni ruang pamerannya .. huhu..

Aku tak sabar nak gigit semua senjata api yang ada dalam tu nanti .. hahahaha .. Erk... korang nak tau ke apa cerita aku ni ? huhu .. klik sini

Bahana iklan di tv

Adakah korang antara mereka mereka yang mudah terpengaruh dengan iklan ? Aku ? Kalau nak terpengaruh pun mesti iklan makanan ... huhu .. Bila tunjuk tu iklan tu sah sah laa mesti nampak lazat berkrim .. Bila makan ? Adakah serupa seperti yang digembar gemburkan ? Huhu.. aku rasa ramai pasti kecewa kan ?

Satu lagi .. suka sangat la iklan tunjuk sana sini percuma .. Pastu bila g tanya , baik punya penerangan yang diberi .. Term n Conditions dalam borang tu , mak aih.. halus benar .. nak baca pon kena guna kanta .. Bagitau dalam iklan semua percuma .. Bila g tanya , ada kontrak .. Tak pun , dalam iklan cerita semua perfect .. Bila guna ? Huh ..

Iklan di tv skang ni dah jadi satu macam pembohongan .. Nak tarik pembeli yg mudah tertipu .. Tak kisah langsung bab kejujuran .. Tak caya ? G la sendiri beli .. jgn tanya apa apa .. korang terus je beli .. Sepatutnya sebelum kita beli atau melanggannya , mereka patut terangkan segalanyan .. Tiada agenda tersembunyi ! Pastikan pengguna memahami .. Tuuu yang TnC tuu... buat la besar besar .. Highlight yang patut pelanggan tau ! NI wat dekkk jer .. Asal dapat komisien..

Produk kecantikkan ... Boleh ke guna produk tu untuk kekalkan kecantikkan ? Penggunaan ayat seringkali menipu pembeli .. Ya, aku tahu .. pelanggan patut baca sebelum membelinya .. Tapi di dunia skang ni , semua nak cepat .. Bila dah diwar warkan dalam tv tu , semua pakat percaya 100% .. kenapa ? Sbb kita dah dilatih percayakan apa yang ada depan mata tu .. Percayakan apa yang didengar tu ..

Aku rasa la .. kerajaan patut buat sesuatu tentang iklan dalam tv ni .. Banyak sangat dah syarat syarat yg dah longgar ... Kena ingat , segalanya bermula di tv ... kerana tv tu ada di rumah ... Fikir fikirkan ... Aku tak larat nak kena tipu jer nehhh..

Jelajah Blog :Dunia Anak - Happy Together

Syukurrr.. hujaaaaaaaaaannnn petang niiii .. nak tidur , dah puas tido tadi.. asal terjaga jer , aku mesti jelajah ... asal jelajah je mesti aku tertidur ... hehehe .. tertido sbb penat tengok laptop .. ok ok.. cite banyak tamoooo . aku nak bawak korang g satu blog yang baru sangat dilahirkan .. sian nehh.. perlukan semangat dari kita ..

Ermm...kalau nak diikutkan dalam profile , akaun blog kawan kita ni , ATOYIS dah lama ada. 2008 .. tapi dari gaya blog , seperti je baru 'semalam' buat .. terlalu muda gayanya .. Erm... layout ok dah .. cerita ok dah .. font kena ubah sikit.. kecik ..susah nak baca ... dan banyak lagi yang perlu dikemaskan ... boleh hidup blog ni .. kena rajin berjalan ke 'rumah rumah ' blogger lama ... curik skit idea diorng tu , tau .. ?

Ok ... aku minta korang g masuk n bagi komen ..jgn lupa follow sekali yer ... kasi semangat .. >> DUNIA ANAK

Jelajah Blog : through my window

Ermm... atas permintaan MIERAHANA , aku jelajah blognya petang ni yang mana patutnya aku plan nak rehat sepanjang petang ni ... Ermm ... aku tercari cari gak kat mana dia letak url dia sebelum ni .. tak jumpa ke atau aku terlepas pandang ... tak pe la .. aku tunaikan je la ... aku perhatikan dari pagi tadi tak ramai yang pembaca hari ni sbb ramai mengambil peluang time cuti ni untuk keluar berjalan jalan .. maka aku tamo la buat penjelajahan yang terlalu kerap .. rugi untuk blogger yang baru ... blogger lama tak pe , aku hanya perlu dedahkan mereka je .. tapi tk pe la .. aku buat sebaik mungkin ..

Satu pertanyaan aku terhadap tuan punya blog ni .. " blog ni buat untuk diri sendiri atau sebaliknya ? " Kenapa aku kata begini ? Aku tamo nak komen secara terbuka ... aku nak korang sendiri masuk dan mengalaminya sendiri .. Bagi aku , layout dan ceritanya dah ok ..tapi ada yang sesuatu yang boleh menghalang pembaca kembali ke sana ...

Aku harap MIERAHANA dapat buat sesuatu tentang blognya .. tapi terpulang la kan .. kalau dia rasa ok , maka ok la ... ni cuma pendapat aku memandangkan dia ada tanya pendapat aku .. Bab entri , itu citarasa pembaca ... kita kena cuba segala galanya dengan IKHLAS ..tapi yang penting , untuk menarik pembaca , blog mestilah tidak memberatkan mata dan jiwa pembaca .. ;)
Cuba ubah tu dulu ... G tengok blogger blogger yang lama ... bagaimana blog mereka ..

Sekali lagi , ini cuma pendapat aku yang amatur .. kalau korang ada pendapat lain , komen la sendiri .. jom g jelajah >> MIERAHANA

Geledah DAPUR : HANA'S FAMILY

Haaa.. kenapa aku g geledah dapur HANA'S FAMILY ni ? hehehe... ada keistimewaan wooo resepi diaaa .. terliur nanti korang tengok ..tapi sebelum tu .. Aku nak korang tau latar belakang sedikit sebanyak tuan punya blog ni ..

"Blog aku nih aku stat create bulan Julai 2008. Maknanya Julai 2010 nih genap umur blog aku 2 tahunnn.... Akceli blog nih sebenonyer cter pasal masak2 dan jugak pasal family n anak2 aku.. tapi secara totalnyer lebih kepada blog masak2 lah! semua resepi2 yang ada kat dalam blog nih, adalah sumber rujukan dari kengkawan dan otai2 masak aku yang lain. Ada jugak resepi sendirik. Senang cter resepi rojak2lah! macam2 ada! cam astro la gtu! hihihi....."

Amacam ? Terasa nak g geledah dapur dia tak ? Tapi sebelum tu , aku nak tunjuk dulu .. antara resepi dia paling beshhh ..


Taraaaaa... apakah namanya ??? korang g la geledah sendiri ek .. makin aku geledah makin aku kelaparan... huhu ... JOM GELEDAH DAPUR : HANA'S FAMILY

Jelajah Blog : Mysara Newrie

Hehe.. makan dah ? Kalu belum .... g la makan .. nak tunggu aku banjer , lambat lagi .. nun raya nanti baru aku banje .. lalala .. ok ok .. blog seterusnya ialah MYASARA NEWRIE ...Masih lagi belajar .. huhu..bagus bagus .. dah ada blog dan rajin update lak tu ... kenangan masa akan datang .. kan kan ..

ADa beberapa soalan yang dia bagi dan aku nak jawab !

  • Cendawan goreng ? Ma feveret ! Tiap kali g Cameron Highland , pasti membelinya
  • Dah puas jelajah blog Ben Ashaari ? Ok nak tanya , aku kije kat mana ? Apa nama gym aku pergi ? Haaaaa..jawaab jawabb.. hahahaha ... kasi mandii ini olanggg.
  • ooo..u follow me i follow u eh .. dah !
  • Blog dah 1 tahun 3 bulan , baby ? Blog aku baru 5 setengah bulan! lagi baby wooo
  • Ada muzik ? hehehe.... speaker kat laptop ni 24 jam mute .. hahahaha ...
Anyway , blog MYSARA mmg cun ... i like .. entri entri nya pun santai .. maklumlah ... student..banyak masa

Ok ... korang lak g jelajah blog dia ... Jgn lupa follow dia sekali tu haa.. nanti dia follow korang balik .. kan kan ? JOM JELAJAH >>> MYSARA NEWRIE

Jelajah Blog : Live Laugh Love

Dah abis GELEDAH DAPUR blogger , skang aku nak g JELAJAH lak .. Bila time jelajah ni , kena elok elok .. tak leh main terjah gitu .. kena ada undangan .. kalau tak de undang , den tak g woo.. bahaya ... nanti kena saman dek tuan punya...

Blog pagi ni aku nak jelajah adalah milik Cik AMIRA NAJWA atau Mya ..

" Mula berblogging on december 2008. But on that time macam suka-suka je berblogging. Mengisi masa lapang.And because of duduk asarma just bila balik cuti la baru boleh update.Time tu pun macam syok sendiri.Yang baca my blog just my close friend. Getting serious with blogging, daftar ngan nuffnang and other yang pasal blogging nie pun after SPM la which is on December 2009. "

Hurmm... tu antara ayat ayat mengenai dirinya ... Kira dia lagi lama berblog dari aku la kan .. lebih layak di gelar orang lama berbanding aku ini .. huk huk .. ok ok

Aku dah masuk blognya .. dah sedikit sebanyak tulisannya .. Bagi aku , tiada masalah .. Simple .. Layoutnya pun simple ... just nice kata org skang .. hehe...

Tu komen aku .. komen korang tentang blognya ?? G la komen sendiri .. hehehe .. g jelajah >> Live Laugh Love

Kenapa tak tutup aurat terus ek ?

Semalam , sementara menunggu turn aku guna broadband , aku layan tgk citer melayu .. JIWA KACAU di ASTRO PRIMA dan pada masa yang sama di TV , SAPU TANGAN MERAH ..

Hurm... aku ni , susah benar nak tengok cerita melayu skang ni .. bukan berlagak cuma meluat jer .. Tapi ada gak cerita yang aku suka tengok lebih lebih lagi kalau komedi .. Boleh la layan ..

JIWA KACAU .. jalan cerita menarik .. mmg buat aku jadi simpati pada nasib bekas penagih dadah dan benci dengan sikap masyarakat setempat yang memandang hina pada bekas penagih dadah ni .. tapi tu la kan ... aku tau bukan diorng ni tak nak pulih tapi disebabkan masyarakat memandang hina mereka ini kembali ke 'kerjaya' lama mereka ditambahkan dengan rakan rakan yang sama bidang datang mengendeng .. akhirnya frust dengan keadaan sekeliling , mereka kembali ke jalan lama .. ermmm ... sapa salah ? Sapa nak amik kerja bekas penagih ek ? Mereka ni bekas penagih je kan.. bukan pembunuh , perogol atau orang yang korup/ pecah amanah ! Kesian kesian ..

Bila meluat tengok watak watak orang kampung tu dan frust tengok si bekas penagih dadah ni kembali menagih , aku tukar ke channel lain .. ermmm ..satu lagi cerita melayu ..

Kedua dua cerita ni , heroin pakai tudung .. Ayuu je nampak ... Kebetulan tak lama kemudian , ada iklan keluar ... Trailer drama apa tah lakonan Rozita Che Wan .. Pakai tudung gak .. Huh .. Ayunyer ... Dalam tu ada lagi pelakon wanita yang pakai tudung .. Haaa ... semua cantik manis jer nampak ...

Kenapa tak dipraktikkan terus diluar ? Kenapa dalam drama atau filem jer ? Adeh .. aku rasa , diorng tu nampak cantik dan 'seksi' bila bertudung ... Seksi dari segi kecantikkan dan keayuan yerrr...

Aku tau .. niat pakai tudung kan ... memula mmg la kerana kecantikkan atau tidak ikhlas ... tapi lama lama , sapa tau ? Jatuh cinta dengan dengan keindahan menutup aurat .. bila dah jatuh cinta tu , maka perlahan lahan mendalami erti cinta terhadap ISLAM .. silap silap , lebih dalam cintanya pada kita tau ! Jangan main main dengan orang yang dah jatuh cinta ni .. dasyat ..

Tapi bila pakai tudung tu , pandai pandai laa sesuaikan dengan pemakaian .. jgn jadikan tudung tu sebahagian dari fesyen .. Susah kan ? Bila ada yang kata , ' janji tutup aurat' .. tu yang salah tu ..

Aku perhatikan dalam drama yang aku nampak tu , pelakon pelakon tu pakai tudung dengan baju kurung ... Tu yang nampak ayu tu... Wanita lebih nampak ayu dan seksi jika mereka dalam keadaan ' tertutup ' bukannya terbuka .. kalau dah terbuka tu , seksinya 5 minit dan deritanya nun diakhirat .. Yang tertutup tu , seksinya hanya dia yang tau ... kenapa nak dipertontonkan ? kan kan .. hehehe .. no komen eh .. hahahah..biasa la .. jawapan selamat ..

Tak kisahlah .. kita pandai pandai la jawap nanti .. samada boleh jawab atau biarkan kesemua anggota badan kita sendiri yang jawab di depan-NYA bila tiba masanya nanti ..

Wallahualam

Geledah DAPUR : IZAH MUFFIN LOVER

Muffin ???? hehehe .. aku pasti ramai peminat muffin di luar sana .. Aku ? Aku minat makan .. apa saja yang halal , aku makan ... aku telan ... aku nikmat ... korang bayar... boleh ? hahaha.. guwau ..

Terlebih dahulu ampun maaf saya pinta yer , Puan IZAH .. berkenaan JELAJAH BLOG tu .. terlalu banyak permintaan .. bukan pe , nak jelajah tu kena pandang kiri kanan.. bukak sana sini .. bukan main singgah tengok n buat terus ... kang salah info , malu den .. tak tau mana nak sorok muka ni haa.. hehehe . betui ? betui3x ... hahaha..

Berbalik pada Geledah Dapur ni , aku minta setiap blogger menceritakan serba sedikit mengenai blog mereka ... Maka Puan Izah kita ni dengan rela jarinya mencoretkan sedikit ..
" Blog untuk berkongsi resepi dan sedikit ilmu ingat mengingati. Apaa resepi yang sudah dicuba dan apa menu yang menjadi kegemaran keluarga. Terutama sekali himpunan resepi muffin yang telah dicuba dan ternyata menjadi kegemaran ramai."

Tu diaaaa... dah menjadi kegemaran ramai tuuuuu ... muffin telah menjadi kegemaran ramai ek .. pertama kali aku makan muffin ni kat Kenny Roger's .. hehehe .. suke suke ... tapi yang coklat la..

Apakah resepi muffinpaling istimewa milik Puan Izah kita ni yer ? Sat aku p curik gambar dia .. jeng jeng jennnggg..

Hurm ... linknya error lak .. tak pe.. setelah aku geledah .. aku jumpa gak muffin yang dia katakan tu ...

Haaaa.. ni kotttt ... jom korang lak g Geledah DAPUR IZAH MUFFIN LOVER ni ... hehe

Geledah DAPUR : TOPSYTURVY MUM

Salam .. Selamat Pagi .. hehehe... celik celik mata , terus nak geledah dapur blogger .. huhu .. Aku ingat segmen ni aku start minggu depan tapi dah ada sambutan maka aku teruskan jua .. hehehe..

Pagi ni , aku nak g geledah dapur TOPSYTURVY MUM . nak tengok ada tak resepi resepi yang sesuai untuk sarapan pagi... Jeng jeng jenggg... Ada laaa ... roti ada .. ayam ada ... tidakkk !! Aku kelaparaaannnnnn ... huk huk ... sabaq Ben sabaq ..

Jom kita tengok dulu latar belakang blog TOPSYTURVY MUM ni ...

"Blog yang baru berumur setahun tembikai jagung. Kebanyakkan isi kandungan blog ini adalah mengenai masakan. Resepi dalamnya di cilok dari internet(blog2 masakan, website2 masakan), buku, resepi, ada juga diperturun dari jiran ibunda tercinta. Ada jugak yang tibai sendiri lalu memberikan nama yang special kepada resepi ciptaannya. Selainnya adalah mengenai tuan blog bergossip-gossip mengenai alam semulajadi dan orang2 dipersekitarannya. "

Waaaaaaaaa... bagusnyeeerrrr.. Apa yang bagus Ben oiii ??? Dia kaki gossi mengenai alam semulajadi laaa .. kalau aku , aku suka gossip ngan kambing ngan gajah jer..hik hik .. guwau jeee..

Ok ok ..citer tamo .. kita g geledah dapur dia .. tengok resepi dia paliiiiinggg best penah dia buat .. jeng jeng jenggg..

Apakah nama masakan ini ? Ini dipanggil BlueBerry Pie ... Haaaa.. nampak menarik bukan ? Camana cara buatannya ? hehehe ... Ada puan kita ni cerita semua tuu .. Bagus bagus ..

Jom kita g Geledah DAPUR TOPSYTURVY MUM

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI