Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 18 April 2010

BEN : Dulu dan Sekarang

Dulu

Sekarang

Eeeee.. tolonglaahhh

Lama aku tak tengok video klip artis Melayu Malaysia .. Tadi aku tertengok kat ASTRO .. Tak pasal pasal aku dapat dosa setengah bakul bak kata Nabil ...

Mana taknya .. nak g buat haji , abis satu malaya tau .. ko balik haji pun abis satu malaya tau .. ko dapat pangkat , laggii la satu benua tau ... ko pakai tudung sekerat pun satu dunia tau ..

Pasai paaa laa bantai menyanyi terkeluar jambul ? Terasa sangatkah diva ? lagu pun tah hapa hapa .. Duluuuuuuuu , yess aku minat semua lagu lagu ko .. skang ?? skang??????????? skang ? Kalau nak beli suratkhabar , muka ko kat depan , aku rela beli Nyan nyang siang pao .. tak paham pun tak pe laa .. janji tak membazir .. bleh kasi bapak aku .. buat alas sangkar burung merbuk dia ..

Tolonglah .. kalau ko 'tersedar' ,ramai peminat ko akan tersedar .. kalau ko buat , semua peminat ko buat ... sapa dapat pahala ? Beramal gak tu ... Jgn korek lubang sana , timbus lubang ni ..

Tak cukupkah Allah bagi petunjuk ? Dua artis popular dah pergi meninggalkan kita dikala mereka sedang meletop ... Bukak la mata yer ...

P/s : pesanan ni untuk aku dan wife aku juga ... haih ...

Jelajah Blog : IZ - ANN

Atas permintaan kawan kita ni , aku lakukan sekali lagi penjelajahan ke atas blog dia .. alasannya aku tidak memberikan sebarang komen dan waktu tu aku kelam kabut nak g solat Jumaat .. kan ?

Tak pe .. memandangkan aku baru lepas makan malam yang sedap ( satu hari nanti aku nak GELEDAH DAPUR wife aku sendiri ! ) , dan mood tengah cun punya di samping sedang menunggu abang ipar dari Perak sampai .. maka aku amik kesempatan yang ada ni untuk melakukannya ..

Kawan kita ni IZ ANN mintak aku beri komen terhadap blognya .. maka inilah hasil tinjauan aku dan juga YB YB Blogger yang lain ... er.. aku dulu ek ..korang nanti ..

Header , simple tapi kalau boleh cuba jadikan header tu sebagai satu tanda.. orang tengok je dah tau blog sapa .. haaa ..

Latar belakang putih .. ok sebab senang nak bermain ngan gambar .. jadi boleh nampak cam warna warni ... nak loading pun cepat ..

Entri , ok .. tiada komen .. simple ...

Lain lain .. terlalu panjang ke bawah .. cuba singkatkan ...

Kesimpulan bagi aku yer .. ni pendapat aku yeeeeeeeeeeeeeeeerr... diulangiiii ...AKU ... AKU = BEN ASHAARI ... Kalau korang ada pendapat membina , silakan komen yer ... Keseluruhan , blog ni boleh dicantikkan lagi ... cuba g jalan jalan blog orang orang lama ek .. mesti nanti dapat idea cun punyerrr...

OK ..pada yang berminat nak menjelajah sekali lagi blog IZ ANN , dijemput masuk >> IZ ANN

Header demi Header .. akhirnya






Bagi sesiapa yang ikut blog aku ni dari mula sampai la sekarang , tentu sekali dia dah tau camana blog aku ni .. dari semak samun sampai la skg ni ..

Pada blogger blogger yang baru , cuma senantiasa perkemaskan blog korang ... tanya pendapat pembaca ... kerana pembaca akan senantiasa berkunjung blog kita ni .. kecuali kalau kita nak buat blog kita ni jenis 'syok sendiri' .. '

BEN : Sebelum dan Selepas Segmen JELAJAH

SEBELUM

SELEPAS


Banyak sangat tergaru garu kepala .. ginilah jadinyer ... ni belum sampai hujung tahun ... kalau sampai hujung tahun ??? tak tau apa lagi yang tinggal .. hahahah

Terima Kasih








Senarai terkini JELAJAH BLOG untuk minggu depan

Fuh ...lebih 30 blog sedang menunggu aku g jelajah ... ni baru senarai ari ni .... minggu depan tak tau la berapa ramai lagi mintak ... huhuh... boleh ICU aku nih .. tapi apa pun , jutaan terima kasih buat semua blogger yang berminat nak aku jelajah blog mereka ... InsyaAllah , aku sampai nanti kat blog korang yer ... slow slow yer ...

http://cu2x.blogspot.com/2010/04/saya-mahu-blog-saya-di-jelajah-oleh-ben.html (tak lengkap )


http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu-segmen-baru.html

http://adyshariz.blogspot.com/2010/04/ben-ashaari-ye-bukan-ben10.html

http://ibudamia.blogspot.com/2010/04/ben-ashaari-segmen-baru-jelajah-blog.html

http://mamaaerish.blogspot.com/2010/04/ben-ashaari-segmen-baru-jelajah-blog.html

http://sufyrayyan.blogspot.com/2010/04/segmen-jelajah-blog-ibu-ben-ashaari.html

http://mylittleone-danish.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu-oleh-ben-ashaari.html

http://szsh.blogspot.com/2010/04/segmen-jelajah-blog-ibu.html

http://crazymoney71.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu.html

http://momguess.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu-ben-ashaari.html

http://tunoor73.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu.html

http://ibudalila.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu-oleh-ben-ashaari.html

http://damiaqish.blogspot.com/2010/04/ben-ashaari-segmen-jelajah-blog-ibu.html

http://mdm7781.blogspot.com/2010/04/jelajah-oleh-ben-ashaari.html

http://suhariz.blogspot.com/2010/04/jelajah-blog-ibu.html

http://ecarnazrin.blogspot.com/2010/04/blog-org-lain-dh-lame-dijelajah-enben.html

http://thehoneybunch.blogspot.com/2010/04/ben-asharis-blog-exploration-to-blogger.html

http://annscape.blogspot.com/2010/04/encik-ben-singgah-ler-blog-yg-tak-cute.html

Jelajah Blog : Nazz @ Purple

Purple gitu .. i likkeeee ... Header bercorak gini aku mmg suka sangat ... Nampak unik ...
Nama pemilik blog ni namanya NAZZ . Tinggal di Kuala Lumpur gitu ..

Blognya , terdapat banyak entri yang mengandungi maksud tersirat .. Ada kalanya dia letak gambar dan sepatah dua kata je penerangan .. selebihnya pembaca kena pk sendiri .. Emm .. i likee... hehe ..

Nak tanya ni ... Ada banyak iklan ek dalam blog ? Buat bisnis ke ? Kalau buat bisnis tu , nampak cam menarik jer ... Semoga berjaya yer NAZZ..

Korang yang minat nak menjelajah , aku syorkan g blog ni .. jom JELAJAH >> NAZZ @ PURPLE

Jelajah Blog : Sh**t , Cheeky , Noty

IEMA Z, si gadil comel dari Johor yang masih belajar memilih template menarik skali dan aku rasa ada sebab kenapa dia pilih template gitu .. Ni mesti kaki shopping niehh ... kan kan ?

Psstt Iema .. rasanya yang kat situ ada tak sesuai ... cam tak ikhlas je bunyinyer .. tuuuuu .. yang kat kolum kiri tu haa ... haaaa..nampak ? tukar skit ek ...

Lain ? Ok sangat dah ... entri pun sempoi jer ... tak de nak pening pening ... color blog semua ok lah ... lagi ok dari blog aku lah .. hahahha ..

Oraitssss bebeh .. korang dah makan kan ? Solat dah kan ? Jom kita g jelajah blog >> IEMA Z

Aku tau korang nak kaya ..

Gunting rambut dah ... makan pun dah .. cuci keta pun dah ..

Tadi ada sahabat pembaca meninggalkan komen dengan meminta aku berkongsi tempat makan yang sedap di Bangi .. Ermm.. kalau aku , aku suka g makan kat Yunkies Hutt tu tapi dia buka malam je .. Kalau siang gitu , aku suka g makan nasi kandar jer kat Warta .. Nasi Kandar Kg. Pandan nama restauran tu .. Tempat lain aku kurang nak g makan sebab , nampak sedap..bila makan , hampeh .. harga satu hal lagi ...

Bercerita tentang makan , tempoh hari aku ngan wife aku g beli makanan di Pasar Tani Putrajaya. Cari punya cari makan , akhirnya g tapau je ayam goreng 2 ketul , keow teow goreng dan kuih .. Yang aku kurang puashati tu , masa beli ayam goreng .. Ayam goreng tu kecik jer .. dia jual sampai RM3 seketul yer ! Aku tau takkan cukup satu .. suh wife aku amik dua .. Makcik tu jual dengan harga RM6 .. hurmm... aku tengok diorng dok goreng yang baru ... yang kitorang amik tu dah lama dalam bekas tu .. tak kisah la kan .. nak tunggu lama lak .. Pastu wife aku mintak skit sambal belacan ... Yelah ..takkan ayam goreng tu nak telan gitu jer .. Dah la sos cili pn tak bagi .. Makcik tu siap kata .. sambal belacan seringgit yer ( senyum pun tidak ! ) Wife aku minta skit je .. bukan nak banyak .. OK .. 50 sen yer ! .. Haih .. Makcik makcik ... nape laaa tak sedekah jer sambal tu.. banyak giler dalam bekas tu .. tak luak takat bagi seciput tu ! Ramai yang datang beli .. tak rugi la kalau sedekah sambal sikit tu .. haih..

Nasi kandar yang aku baru je makan tadi ... aku letak ayam masak madu .. Size ? 2 kali ganda dari size ayam makcik tu !! Harga RM2.50 .. Aku letak telur goreng , sayur sayur .. ubi kentang ..baru RM6.50 .. ermm .. kenyang ? 3x ganda dari ayam goreng makcik tu .. Nape la nak kedekut sangat ek ? Sekurangnya bila sedekah sedikit tu akan membuatkan pelanggan kembali pada masa depan .. Serius .. aku takkan tengok dah gerai makcik tu ...

Bagitau aku , camana aku nak support melayu meniaga ? Kalau meniaga , pala otak mesti nak pk kaya terus ! Apa salahnya sambil meniaga sambil beramal ?

Aku tau ... takde menda free skang atas dunia ni tapi sapa yang buat semua tu berbayar ? Manusia gak kan ? Manusia gak boleh buatkan semua tu kembali free bila ada kesedaran dalam diri ! Skang ni manusia terlalu giler mengejar $$$ ... Tengok apa saja , nampak $$$ ... boleh tu boleh tapi berpada pada la ...

Macamana melayu nak maju kalau meniaga hari ini , esok nak kaya ? Baru register blog hari ini , terus nak jadi JUTAWAN BLOGGER minggu depannya ... huhu ...

Hujung minggu ku

Aku nak lupakan seketika penjelajahan aku agar esok aku kembali ke penjelajahan dengan lebih 'fresh'' .. Aku perasan segmen penjelajahan aku agak 'longgar' kerana terlalu banyak sangat blog aku jelajah.. sampai naik juling bijik mata woo ..

Jadi , ari ni aku nak rileks .. Sat g nak g BANGI .. nak cari kedai makan yang besh untuk makan tengahari di samping nak gunting rambung aku ni .. Dah tkde beza ngan rambut Dato David Arumugam (Alleycats) .. Kang orang ingat Alleycats ada anggota baru lak ..

Pastu nak g basuh keta lak ... ermm .. nak iron baju lagi .. huk huk .. iron untuk seminggu lak tu .. huwaa .. bukan malas .. tapi aku ni spesis cepat berpeluh .. bila berpeluh , kena mandi lagi .. ermm.. tak pe la .. air free .. hehe .. nape free ? ada leeee sebabnya ..

Ermm ... malam nak wat pe ek ? Ada cerita besh ke ? Ada kot ... kat ASTRO ... Semalam aku tengok cerita ANAK MAMAK MENANTU MAMI ... hahaha ... lawak giler siut .. bukan cerita tu lawak bebenor tapi aku 'faham' benor laaa cara anak mamak ni sebab aku ni tergolong jenis tu .. hahaha ... Buat ' ramai ' tu mmg perkara biasa la .. kalau berborak kat restoran mamak atau gerai , abis satu bandar boleh dengar sora depa ... hhahahha ..

Tu pasal kalau wife aku g umah mak aku dan semua adik beradik ada , hingar bingar dengar suara diorng berborak walaupun duduk sebelah menyebelah ... Tu belum bab 'gaduh mulut' .. orang ingat mesti berparang parang punya .. padahal ... hahahaha .. adoi ...

Wife aku orang kelantan ... aku berdarah penang ... bila dengar orang penang bercakap , sah sah dia susah nak tangkap ... aku lak .. kalau dengar orang kelantan berbicara , aku lak garu kepala ... hahahha ..

Tapi aku bukan jenis perkauman ! aku kawan semua jenis kaum .. tiada istilah benci bila berkawan .. yang aku benci ialah sikap ! Tu jer .. Hari tu , ada satu isu dalam facebook ... Aku tak ingat la sapa tapi lebih kurang gini ayatnya .. Sebelum ni dia ada dua orang awek .. Tapi bila dia dpt tau awek awek dia tu orang kelantan , terus dia putuskan hubungan !

Tak ke bengong ? Aku bukan sokong sebab wife aku orang Kelantan .. tapi apa salahnya orang kelantan ? Ada yang kata orang Kelantan ni perkauman ... Aku rasa semua kaum di negeri ni mmg gitu .. mereka senantiasa melindungi rakan rakan mereka jika ditimpa masalah .. Kalau tak de masalah , maka tiada la kan ? Semua sama jer ..

Sikap ? Ada orang kata orang negeri ni macam tu la ..orang negeri ni macam ni la .. Bagi aku , semua tu SIKAP dan DIDIKAN dari rumah !

Aku dah kawan macam macam orang dari pelbagai pelusuk negeri di Malaysia ni .. Bagi aku , sama je semua ... Tak de lebih tak de kurang .. Toksah laa dok mengata lelebih .. P cermin diri dulu sebelum nak mengutuk !

Sebelum nak mengutuk tu , tengok dulu sapa dia tu .. Saudara seagama kah ? Kalau teringin nak makan daging saudara sendiri kat akhirat nanti , silakan laa nooo ...

Akhir kata sebelum aku g cari makan , hargailah keamanan yang kita ada sekarang ... Jgn jadi cam negara jiran kita yang dok bergolak memanjang ... Tau la negara mana kan ... Kang bila dah jadi gitu , baru nak nyesal ??? Baru nak tepuk dahi ??

Aku kata dah .. jgn bagi aku membebel .... haih ..

Geledah DAPUR : FACTS OF LIFE

Salam .. selamat pagi .. Aku percaya ramai masih seperti tidak percaya tentang kemalangan Achik Spin. Terpaksa kita semua menerimanya. Al-fatihah buat roh beliau.

Ok .. pagi ni , aku nak ajak korang geledah dapur sorang lagi rakan kita yer .. hehe .. Seorang ibu kepada 4 orang anak yang mengelarkan dirinya makcik aka HANN.

Sebelum kita geledah , kita baca dulu latar belakang blog makcik HANN ni. Kot ada pantang larang semasa masuk dapur orang ke .. Mana la tau kan .. hehhe

" Blog wujud end of tahun lepas. Macam Mat juga, asalnya hanya untuk rujukan sendiri. Melihat kengkawan yang saya link di sidebar (tanpa mereka mengetahui saya follow dari jauh..) saya mencuba resipi yang bermacam itu, tapi, since macam rasa nak menjadikan blog nih sebagai rekod peribadi, dan hasil tangan saya, maka, dengan itu wujudlah blog ini dan terus diupdate dari masa ke semasa. Since then jugak, saya kembangkan kepada aspek lain, nutrisi, diet, dan apa juga yang berkait dengan pemakanan, selain dari my own life journey (selit jugak sikit).. "

Jadi apakah repesi yang istimewa pernah makcik HANN ni buat ek .. masa untuk ??? Geledaaahhhh ..
Woowwww... feveret aku niihhhhhhh .. sedapnyeeerrrr ... Korang tak tau ke apa ni ?? Ler .. dah dah .. aku dah abis geledah dah .. Makcik Hann , saya jumpa 50 sen tadi kat celah oven.. heheh.. saya amik ek .. hahahaha..guwau jer... dapur bersih gileeee ..

OK ok ... jomm GELEDAH DAPUR : FACTS OF LIFE

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI