Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 19 April 2010

Jelajah Blog Ibu : We're the hero of our own story

Perghhh .. panjang tui nak tulis .. ni nak tukar tagline ni .. JANGAN BAGI AKU BEBEL KALAU TAK NAK TAIK TELINGA CAIR .. haaaaaaaaaaaaaaa.. ok dok ?? hehehe .. tamo tamooo

Meriah betui 'rumah' dia .. aku suka betul arr ... kawan kawan dia pun semua mesra alam ..bagi semangat .. suke suke .. cam ni la kawan kawan .. .kan kan ?

"blog mdm7781 adalah blog peribadi yang memaparkan pelbagai entry...dari segi family, kerjaya, tips, perkongsian ilmu dan pelbagai lagi dan terselit jugak tentang keagamaan yang diambil dari pembacaan dari mana2 sumber seperti majalah. tuanpunye blog adalah seorang mama yang cantik (anak mama la yg ckp) kepada sepasang anak yang mempunyai pelbagai telatah dan karenah, bekerja disamping suaminya yg tercinta (ewaaaaaaaaaaaah). apabila bercerita ttg anak2 tuan blog akan membahasakan diri MAMA MDM. permulaan pengaktifan blog ini banyak disokong oleh sahabat2 lama tuan punya blog yang ingin berkongsi kehidupan masing-masing yang berada jauh antara satu sama lain melalui penulisan dan gambar2. dan dari hari ke hari kawan2 blogger yang baru bertambah. dan dari situ lah bermula pelbagai cerita yang tuan blog ingin kongsi kan dan pelbagai. "

Haaa .. tu la dia serba sedikit latar belakang blog PUAN ASHA ni .. Aku tak de nak komen blognya .. ok bagi aku ... smart dah ..

Jom kita g jelajah n geledah blog dia .. kot kot ada sesuatu yang menareeekkkk gitu .. >> We're the hero of our own story

Jelajah Blog : A Moment to Remember

PUAN RINI JY ...Saya tumpang lalu sat no .. nak jelajah blog puan ...

Oooooooooooooooo .. baru aku faham kenapa dia nak berblog ... iskh iskh iskh

"ni kisah benar ye kengkawan. pd satu hari, bos tmpt aku bekerja telah buat satu announcement. katanya, kilang ni akan dipindahkan operasi ke china. sume org kena berenti (nasib dpt pampasan). tp dept cust serv dan sales maintain kat sini. so, ramai la kwn2 aku kena berenti sbb terpaksa. padahal dah keje berbelas tahun. aku antara yg terselamat. sbb tu blog ni tercipta dgn harapan kwn2 masih blh keep in touch dgn aku. masalahnya kwn2 aku bkn kaki blog. huhu.....sian aku. adalah sorang dua je yg ada blog sendiri. tak pe, akan ku racun diorg spy buat blog jugak. hehehe...... "

Aku suka header dia ... cantik ..unik ...Berbalik pada blog , entri yang simple bagi aku .. cara olahan pun tak peningkan kepala .. maklumlah .. blog ibu ibu .. nak berpuitis puitis , mana ada masa kan ? hehehe

Aku takde nak komen apa apa pasal blog ni .. ok je bagi aku ... Ok .. jom g jelajah blog >> A MOMENT TO REMEMBER

Jelajah Blog IBU : Meet Auntie Mas

Ditanya mengapa ibu kita ni membuat blog , maka inilah jawapannya

" asalnya blog ni tercipta sebab ahkak tak tau nak buat apa masa dok atas kapal 7 bulan lamanya tu. (ahkak benti keje semata-mata nak temankan hubby bermastautin atas kapal tau. solehah tak solehah ahkak ni.. ahaks...) bila dah boring tatau nak buat apa ahkak pun godek-godek ler blogger.com lepas baca ibu-ibu lain punya blog. bila dah mula menulis payah lak nak berenti walau pun entry ahkak sekejap tenggelam sekejap timbul. suka-suka ahkak jer nak update blog. dulu masa belum ber'anak' ahkak menulis untuk melepaskan kebosanan yang melanda diri tapi sekarang bila dah ada anak ahkak mula menulis untuk anak pulak. kalau prasan gambar-gambar dia pun dah mula conquer blog ahkak ni. supaya ahkak tak lupa masa-masa yang telah berlalu untuk dia satu-satunya anak bujangku... maklumlah dah nama pun blog ibu kan.. ermm.. itu jer ler ahkak nak kobar.. "

Begitulah kenyataan yang aku petik dari blog PUAN MAS yang telah berblog sejak 2008 .. blognya yang simple tapi cute bagi aku ... Loading pun pantas je .. ramai gak kawan kawan dia ek .. bagus bagus ..

Jadi , jgn tunggu lama lama ... mari kita ramai ramai jelajah dan menambahkan lagi kenalan yang ada .. Jom JELAJAH BLOG IBU >> MEET AUNTIE MAS

Jelajah DSA 2010 - 5



Bakal Bond MALAYSIA









Lama idup dah ni !

Korang rasa aku amik gambar apa ? Hehe ... Nampak bapak tiri laki mak lighter tu ? Besar gedabak betuiii ... Aku pelik tul mamat yang empunya lighter tu .. Boleh bantai merokok kat tempat awam .. kat tempat yang mana penuh dengan orang .. Haihh .. camana laa dia boleh beli lighter sebesar tu dan usung ke hulu ke hilir ... adehhh

Jelajah DSA 2010 - 3





Cuba teka .. apakah ini ?????

Taraaaaa... nama salah sebuah peluru berpandu buatan Turki.. heheh








Penat pala otak

Aku tak tau nape penat semacam .. mungkin tak cukup tido kot ..semalam pun tido lewat ..haih .. mungkin jugak aku tadi banyak bergerak .. ke sana sini ... mungkin jugak aku tak cukup makan .. ari ni cuma makan biskut sekeping jer ..

Haih ... penat penat penat ....

Jelajah DSA 2010 - 2

















biar je la gambar bercerita ekkk

Jelajah Blog Khas : Adif Story

Ni segman khas .. blog blog yang buat entri entri yang lain dari yang lain .. akan aku perkenalkan satu hari nanti ... ni antaranya ...

Blog milik NURL FIDA AISHAH UMAIRA yang sedang belajar di BRISBANE ,AUSTRALIA dah lama aku perhatikan .. Entri entrinya mmg sesuai untuk pembaca pembaca yang gemarkan sesuatu yang puitis dan unik ..

Aku tamo ulas panjang sangat .. sebab yang ni , korang kena masuk dan baca sendiri .. pastu korang komen kat aku .. adakah blognya unik atau biasa biasa je ? jgn korang geledah satu entri jer , tapi cari yang sebelum sebelum ni.. macam macam adaaaaa

Jommm > ADIF STORY

Live dari DSA 2010 , PWTC - 1

Hurm .. ramai orang .. tapi kebanyakkan semua tentera dan polis .. Kira yang datang pun semua pangkat dah tak tau nak sangkut kat mana la ... yg kecik kecik anak pun ada ...

Macam macam senjata api ni tapi aku tak sempat berjalan lagi .. petang skit kot baru berjalan ..dah lepas 'stim' tadi pegang pistol ... banyak lagi ada ni .. ada 3 level dan satu dewan besar nun di seberang sungai sana ...

Ni booth MM2H .. kira tempat 'port' aku ar ...

Depan booth MM2H , ada booth LIMA 2011

Ini pistol terbaru di pasaran .. sebab tu dia letak dalam balang kaca


Yang ini digunakan untuk anti rusuhan ... syarikat pengeluar - CONDOR

Yang ni antara perusuh

Booth MM2H jadi tempat persinggahan sementara bagi menghilangkan penat diorg berjalan .. bagus.. jgn tanya apa apa .. senang keje aku .. hahaha

Sebelah booth MM2H , booth GOLF CLUB MANAGERS ASSOCIATION ( GCAMAM)

ok .. tu serba sedikit ..ada berlambak lagi ... hehehe .. nanti aku cite lagi .. tak berjalan lagi ni ..

p/s : JELAJAH BLOG , tunggu sat naa .. susah nak update kat sini ... ;)

Jelajah Blog IBU: Ten Little Fingers

Haaaa... cantik header .. kotak tu boleh ilangkan tu ... ada caranya ... cuba search entri di LITTLE SHARING SPACE atau MSUE ROOMZ ..tengok dalam blog list aku ..

Erk.. salam tak bagi.. terus bagi komen.. hehe..bukan pe...teruja tengok header dia .. hehe..

Blog MAMAAERISH ni best... macam macam cerita ada ... Jom baca apa katanya ;

"Blog '10 little fingers' nih lebih kepada digital diary mamaaerish sbb eb mmg buat khas untuk aerishku sayang... andai umurku tidak panjang... bolehlah sikecil itu tau betapa kasihnyer mamaaerish kat dier kan?... dan segala suker & duker keluarga untuk membesarkan aerish... ;p... plus ceriter abah, mama, oma & aunties dier yang sesekali terujer nak enterprem untuk dikongsi... "

Berwarna warni blognya .. simple .. cuma cuba jangan terlalu panjang ke bawah .. cuba buang apa yang tak patut .. psst... ni rahsia .. buat satu page 2-3 entri jer .. kalau entri tu panjang , jadikan 2 je satu page .. ada gunanya tau .. heheh..jgn bagitau orang .. lalalalala

Ok .. lain lain .. tak de ..mabelessss .. hehe .. ok geng .. jom meriahkan blog ni lak .. JELAJAH >> TEN LITTLE FINGERS

Jelajah Blog : Budak Lelaki Sebelah Pintu

Perghh..ganaz giler nama ... cam nama kumpulan black metal .. hahaha ...tak laaaa..guwau pagi pagi .. nama ala ala zaman cute ronan keating dulu .. hahaha ..BOYZONE .. i likeee .. hahaha

Ok ... Blog warna merah ni .. lebih menyala dari blog aku .. adalah milik HIZAMI LI ( rajin komen kat blog aku ..thanks bro .. ) .. Pelajar yg berasal dari Melaka ni bakal menjadi cikgu satu hari nanti .. Haa..aku ada pesanan penaja buat ko ... JADI CIKGU KERANA MINAT ! JADILAH LILIN YANG MEMBAKAR DIRI ! tamo panjang panjang pesanan ..

Berbalik pada blog ... kawan kita ni minta aku beri pendapat .. Ok ... ni pendapat aku yer .. Blog ko takde yang terkurang .. terpanjang lagi ada la ... cuba kurangkan .. buang mana tak patut ... tekankan pada entri sebab ramai pembaca dari blog aku ni , gemar membaca ... diorng bukan kaki widget atau sebagainyalah .. nak terang panjang ..

Nanti cuba tanya pendapat pembaca setia kat blog ko .. Adakah warna tu sesuai untuk diorng ? Tapi kalau ko buat blog tu semata mata untuk diri ko , tak pe la ..kekalkan .. Lain lain ? Takde ... Cuba baiki ni dulu .. pastu mintak aku jelajah sekali lagi ? Ok bro ?

Ni pendapat aku yer .. kalau korang nak komen .. dia amat alu alukan ... jom g jelajah dan tinggalkan pesanan penaja buatnya >> Budak Lelaki Sebelah Pintu

Jelajah Blog : Saya Suka Taip

Salam .. selamat pagi ..

Entri kedua pagi ni , aku nak menjelajah dua blog sebelum aku g turun bawah nun .. nak bertugas .. jaga booth..hahaha .. aku relaaaaaaaaa..relaaaaaaaaaa..sanggupppp... kenapa ? tu tunggu entri akan datang ..

Blog yang aku nak g ni , SAYA SUKA TAIP ( aku pun ) milik NISA .. Gadis kecil molek ni menggunakan header yang penuh dengan makna .. tak caya , nanti g tengok sendiri..

Menurutnya dia dah lama perhatikan segmen aku ni tapi segan nak join sebab malu kat aku .. hehe..silap lak .. dia malu nak suh aku jelajah blognya sebab takut tak cun .. Alaaa..semua blog tak cun dik .. kalau cun , lama dah diorg simpan dalam frame ..gantung kat dinding rumah .

Kenapa dia nak join ? Dia nak kasi up dia punya traffic dan blog .. huhu ..semua nak join ni mempunyai fokus yang sama .. mau kasi upppp itu traffic.. insyaAllah .. entri besh maka ramai la masuk .. Mcm Ben ni , mana la best sangat entrinya .. harap tayang muka je .. tu pun tak ramai gak masuk .. hahah.. guwau jeee

Panjang lebar dia cerita latar belakang blognya .. Bagus bagus ... aku tamoooo cita kat korang ..korang kena masuk n baca sendiri ..

Blog ni .. bagi aku sangat mudah load.. tak menyusahkan korang untuk tunggu lama lama ... Ok .. cita banyak tamooo , jommm g jelajah blognya >> SAYA SUKA MENAIP

Salam.. selamat pagi ...

Salam ...

Hehe..sihat ? Aku tau semalam ( ke pagi tadi ) , entri aku mmg agak panas sehingga ada yang teringin membalas dengan menggunakan nama 'cik noni' tapi memandangkan aku menapis setiap komen maka mereka hanya mampu mengomen melalui hati mereka saja .. Terima kasih yer ..

Aku mencoretkan setiap entri aku hanya dengan sekali lalu saja.. aku tidak pernah sesekali membacanya semula ! Lepas aku abis taip , aku terus post ! Aku tak tapis setiap apa yang terbuku dihati aku .. Original yer .. diulangi .. original ... heehhe... Aku takkan cerita apa yang sedap di baca saja .. Aku bukan hipokrit .. Aku tau kadang kadang mmg pedas tapi tu aku ... nak wat camana kan ? Takkan aku nak g bercerita ngan jiran sebelah lak... lebih baik cerita ngan korang ... beramal sambil berblog ..

OK .. tutup kes semalam.. sapa sapa yang terasa , ampun maaf dari aku ..

Pagi ni , wife aku masak nasi goreng tom yam .. abis semerbak satu rumah ... keluarga abang ipar aku lak ada kat rumah .. nasi gorang tu wife masak untuk kitorang bawa bekal ke opis .. Hurmm... takkan nak abiskan semua kan ? Tapi skit je tu ... kenapa boleh skit ? Wife dah buat rencahnya dan nasi yang dimasak semalam , sebelum mereka datang ..

Lepas solat tadi , aku bagitau kat wife , tak payahlah tapau untuk aku .. aku makan je biskut IKO feveret aku tu je nanti kat opis .. Nasi tu nanti , sediakan sarapan untuk anak anak buah wife..

Erm... ngantuk gak ni .. petir asik berkumandang je kat langit .. cam menjemput untuk tidur kembali jer ... huhu.. ok la .. aku g keje dulu ...

Jaga diri yer .. salam ..

Akukah buta fesyen ?

Ada sekali tu .. aku baru balik kerja .. dalam lrt tak silap aku .. cerita lama ni .. 2-3 tahun dulu rasanya ..

Aku ternampak la dua orang perempuan ni .. Berpakaian pelik gitu .. berseluar jeans ketat .. manakala bajunya ala ala gaun gitu .. Aku terpikir la .. " apa punya lawak fesyen ni ?"

Aku rasa perempuan tu bukan perempuan tempatan sebab aku terdengar perbualan diorng .. gaya bahasa pun mmg aku familiar sangat .. Tak kisah la ... bukan orang sini .. mungkin tempat dia popular gitu ..

Skang ? hahahahah ... baru aku perasan ... kita ni mudah meniru fesyen orang ... Sori ek... aku cerita jer ... dulu kita sering gelakkan diorg punya fesyen .. dok kutuk kaw kaw .. skang kita lak dok kaw kaw ikut fesyen n layan lagu diorg .. hehe ..

Aku tak kisah pun .. asal dibenarkan dalam ISLAM dah ler ...

Tak bley tido aaa..

Huhu.. mungkin ari ni aku dah terlampau banyak tidur kot .. Badan pon tak penat sangat .. cuma minda je masih keletihan .. Perlu g mana mana untuk bercuti panjang .. nak g mana ek ? ermm... Cherating lagi ? Asik asik situ jer ... Turun Johor ? Ada apa ek ? G jalan jalan makan kat umah MAT GEBU dan SITI RAHAYU kah ? Diorng tak jemput pon ( keh keh keh ..dalam makna tu ) .. guwau jer ...

Minggu akan datang ni minggu bz .. wife aku maybe g outstation lagi .. tinggal la daku keseorangan di sini .. Ermm .. nak roger sapa ek ajak kuar ... Ramai geng kat Putrajaya ni .. cuma aku ni jenis malas nak kuar .. Bukan pe .. kalau tk kuar , aku bleh update blog .. kalau keluar nanti , aku mesti kuarkan laptop tu .. boring lak member tu .. kan kan .. duk umah , tengok tv n tgk muka korang je la ek ..

Tadi sebelum wife aku tertidur , ada kitorang dok bergossip artis .. Dok kumpul dosa kutuk sorang producer yang asik kawin ngan anak dara jer tuu ... muda muda lak tu .. aku pelik betul la.. cerai tak lama ... pastu nikah lagi .. dok kumpul bini ngan anak je ke ? tapi pasal pe dok rajin cerai je ? Pelik pelik ... yg best tu , nak pulak mak bapak perempuan tu bagi dia kawin ngan lelaki dengan reputasi cemerlang dalam bab nikah kawin ni ? Tapi lantak la kan .. jodoh dia ..

Cuma yang tak best tu , bekas isterinya skang dah mula bz kembali dengan dunia lakonan ... dah buang tudung daaahh ... haih... dulu bertudung pasal ke ? skang buang pasal ke ? hurm .. aku malam ni asik gossip artis jerk ... huh.. ok la ..boring cita pasal diorng ..aku nak google sat ... ekk ... esok tak kije... kijee tapi keje luar ..tak boring wooo ..ada pistol depan mata nanti .. aku nak geget geget pistol tu .. hahaha ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI