Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 20 April 2010

ENTRY KE - 22

Rekod cemerlang .. hahaha .. ni pun sebenarnya banyak time break .. kalau ikutkan lebih dari ni ... tapi tak pe la... memandangkan aku pun tak sihat , maka ni je aku terdaya buat untuk hari ini ..

Ada tadi aku g jalan jalan kat blog kawan kawan aku .. Alhamdulillah .. aku bersyukur aku dah bernikah .. kalau tak , sah sah aku pasti terlibat dalam skandal skandal liar di blog ni .. hahahaha... tapi kalau tak nikah pun , bukan ada orang nak kat aku pun .. perasan tul aku nehhh .. cait.. hahahh.. btul la kan ..

Tapi best betul la ari ni.. berakhir dengan penuh kecemerlangan .. Alhamdulillah .. aku sedar aku mempunyaaiiiii ramaiiii kawan kawan di sini ..samada pembaca yang bukan blogger dan juga blogger .. hilang sakit kepala aku walaupun tak makan ubat ...

Terima kasih sekali lagi untuk hari ini yang cemerlang ... juga buat isteri ku ... hehe

Masa untuk mengembangkan sayap !

Dengan AWARD dan TAG yang baru aku terima dari otai blog masakan , MAT GEBU , aku bercadang nak memberikan kepada blogger blogger perempuan yang popular ... Adakah mereka sudi menerimanya dari blogger mentah seperti aku ni ? huk huk ..

Jika mereka menerimanya , itu adalah satu penghargaan buat semua blogger blogger yang baru merangkak sambil hisap puting seperti aku ini .. Jika tidak , aku memahami akan ke bz an mereka itu .. nak wat camana .. kan kan

Ni part aku lemah ni ...

-) COPY AWARD INI MACAM DAPAT GRAMMY AWARD....
dah buat dahh

:-) BERI TAU SAPA DAN LINK PEMBERI AWARD INI....
habaq kat atas tu haa... sapa lagi kalau bukan DATUK SERI PADUKA DIRAJA MAT GEBU

:-) TAJUK POS KORANG MESTI ADA 5-FIVE-KHAMSAH? (A BIT MUSHKIL LAA, AND KENA JAWAB 10 SOALAN DAN SETIAP 1, DENGAN 5 JAWAPAN...WOWWW!!!!!)....

1 - FIVE NAME THAT PEOPLE CALL YOU....
  • BEN
  • BEN ASHAARI
  • BEN ASHAARI II
  • BENTO
  • BEN PITT
2 - FIVE IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE....
  • 20hb - tunggu gaji
  • 21hb - tunggu gaji lagi ...
  • 22hb - gaji tak keluar lagi neh
  • 23hb - haih .. mula tensen
  • 24hb - keluar dah ... tunggu duit nuffnang tak tau bila nak dapat..
3 - FIVE THING YOU DONE YESTERDAY....
  • blog
  • tengok muka wife
  • blog
  • tengok muka wife
  • blog sambil tengok muka wife
4 - FIVE WAYS TO BE HAPPY....
  • BLOG
  • WORKOUT KAT GYM
  • TGK MOVIE
  • TGK KARTUN
  • TIDUR
5 - FIVE FAVOURITE MOVIES...
  • BRAVEHEART
  • ARMEGEDOON
  • STAR WARS
  • TRANSFORMER
  • CHARLIE CHAPLIN
6 - FIVE FAVOURITE HOBBIES....
  • MEMBACA
  • BLOG
  • WORKOUT
  • SURFING
  • MELANCONG
7 - FIVE FAVOURITE PEOPLE....
  • AHLI KELUARGA AKU DAN ISTERI AKU
  • MEREKA YANG MENGANGGAP AKU INI KAWAN ... NYATA DAN MAYA
8 - FIVE FAVOURITE PLACES FOR VACATION....
  • HUTAN
  • PULAU
  • TEMPAT BERSEJARAH
  • TEMPAT TAKDE PUSAT MEMBELI BELAH !
9 - FIVE REASON YOU ANSWER THE SERVEY....
  • Sebab dah kena TAG....hahahaha
  • Terasa dihargai...dan ada orang ingat kat kita
  • Saja untuk memeriah kan majlis
  • Boleh "tembak" kat sesapa yang kita suka pas ni...hahahaha
  • Ada banyak lagi sebab, jadi yang no 5 ni rahsia lah yeaa...
( SEBIJIK MACAM MAT GEBU ..HAHAHA.. PINJAM MAT )

10 - FIVE PERSON TO TAG....YESS I LIKE THIS PART....SIAP2 LEER KORANG....
;) Sapa la yang sudi yer .. hehehe .. tqqqq

Kak Yatie ajak kitorang g USA ?

Baru semalam kitorang laki bini bercadang nak bercuti di LONDON ... Kalau ikutkan senarai tempat pelancongan yang wife aku cadangkan , dia nak g LANGKAWI atau CAMERON .. adoii ... dukut tul arrr ... aku bagi cadangan kat dia , kita g je LONDON. ..

Memula tu dia bantai gelak guling guling gak ... tapi setelah dia men'cool'kan diri ...

'' Aah ekk.. best gak ..takat nak pergi tu lepas la .. nak balik ? " wife aku tanya ..
"ala.. sampai sana kita buat la keje part time .. kan kan ? " aku bagi cadangan bodoh ...

Dia diam .. aku tunggu jawapan yang mana aku tau dah jawapannya ... Dia diam lagi ... pastu aku terdengar bunyi wisel pengadil bolasepak ...

" Aik ... malam malam ada orang main bola ke ? " aku tertanya sendiri ...

Huh ... tido terus dia ! Aku tau .. cadangan aku tu memain je .. aku pun tamooo ... hahaha ... tinggi tu kos ... bleh beli rumah baru tuuuuu .. hahaha ..dukut tul ...

Nak dijadikan cerita , aku buat entri GELEDAH DAPUR : SINAR KEHIDUPANKU ... ada la cerita sedikit tentang nak bershopping kalau aku g US .. hehehe ..

Tau tau , kak Yatie menjemput kitorang ke sana ! Waaa.. kalau betul , kitorang tumpang tidur je la kat umah kak Yatie.. save dah duit hotel.. hahahah .. duit makan punnnnn .. hahaha .. duit yang ada tu bleh laa buat shopping .. Yeppieeee ..bestnyeeeee ...

Huh .. belum apa apa dah pasang angan angan ... hahahaha ... poyos tul laaa

Aku amik alih blog wife !

Aku pelik la bila orang kata takde idea nak tulis apa ... Wife aku ni salah seorang darinya .. kalau ikutkan dari segi pendidikan , dia jauh tinggi dari aku ... tapi kalau ikut dari segi kebijaksanaan , aku tinggi dari dia .. takkan nak ngaku rendah kot ... kat blog dia mesti dia ngaku dia tinggi dari aku.. ni blog aku .. sah sah aku lagi tinggi .. kan.. hahaha .. Tapi bila suh update blog , tkde idea ..

Jawapan ni seringkali aku dengar dari mulut perempuan ... lelaki lak , biasanya bukan takde idea tapi takde masa ... huh ... bz giler spesis ni .. takde masa tapi dok lepak kat warung atau kedai mamak banyak lak masa ? Pelik betul ... G main bola atau futsal banyak lak masa ? suh update blog 10 minit takde masa ? Perghh ... Bukan pe .. blog tu satu kenangan akan datang ... kawan kawan boleh baca ..sedara mara boleh baca .. jiran sebelah pun boleh baca ...

Cam wife baru cerita tadi .. dia baru nak bukak mulut bercerita kat kawan dia , kawan dia dah cakap.. aku tau dah... aku baca kat blog ko .. hahahaha .. kan senang ... pasni tak yah cita apa apa dah .. kan senang ...

Takde masa kat opis nak update ? time lunch tu .. curi la 5-10 minit .. kira rehatkan minda gak tu .. sekurangnya release tensen skit .. hehehe .. ala.. masa tu ada .. cuma nak ngan tak nak je .. kan kan ... lain la blog tu tempat sekadar 'melepak' jer tu tak kisah la kan ... terpulang je la..tapi kalau nak kasi meletop itu blog .. kena rajin update ek...

ok..kalau nak tengok apa yang aku bebel kat blog wife aku .. jommm ...KATANYA AZILA

Kenal tak Gadis Terbilang ??

Sapa sapa yang tak pernah masuk GENGBLOGGER.COM pasti tak kenal gadis kecik molek ni ... Kalau yang kenal pasti tau sapa dia kan .. selalu jeeeee 'nyemak' kat chatroom tu ... pastu kat blogger paling popular pun senantiasa ada .. aku pun pelik la .. camana dia boleh popular ari ari ..

Tu la .. bila orang kata aku popular , aku takkan ngaku .. sebab pe , minah kecik ni lagi popular dari aku ... kalau korang tak caya .. g la lepak kat GENGBLOGGER.COM .. adaaaa je dia kat situ ... Senantiasa ada topik minah tu ..tapi bila suh buat entri , takde idea ?

Kalaulah aku seorang student skang ni , berjuta cerita aku boleh buat .. hari hari ada insiden atau info depan mata yang boleh aku kongsi bersama dengan orang lain..G

Kalau nak kenal gadis ni .. jom kita masuk blog dia sorok sorok .. jgn cita kat orang lain ... GADIS TERBILANG

BEN ASHAARI BLOG di 'SHUT DOWN ' ?

Huk huk ... tadi aku ada keluarkan status gitu di FB , "

"akhirnya ..aku buat keputusan untuk shutdown blog BEN ASHAARI ... haih.. haih .. "

Ramai la yang menanya sebab kenapa dan mengapa ... Aku terkedu tak terkata kata .. tetapi ada juga yang menyokong tindakan aku ( jeles la tuuuuuu .. hahaha ) .. sedangkan aku tak beritahu lagi kenapa aku nak 'shutdown' blog aku tu ..

Bukan kerana aku tak boleh terima kutukan .. aku boleh aja .. malah nanti aku nak buat segmen baru .. MARI KUTUK BLOG BEN ASHAARI .. ingat yer .. yang perlu dikutuk ialah blog aku .. bukan aku .. hehe.. kena bijak mengutuk tau...

Macam macam laa ada komen .. termasuk pada entri sebelum ni ( terima kasih kerana sudi menyokong ) .. tapi aku tetap terpaksa menutup gak blog demi masa depan aku ...

Aku perlu menumpukan perhatian aku demi masa depan ... aku nak bersungguh sungguh agar aku berjaya pada satu hari nanti .. aku nak tumpukan pada peperiksaan akan datang .. SPM atau lebih dikenali sebagai SIJIL PELAJARAN MALAYSIA .. heheh.. tu jee...

Guwau petang petang sambil minum kopi .. asik jelajah jer..boring gak kan .. heheeh.. ampun maaf dari BEN ASHAARI .. Sekali lagi , terima kasih kerana menyokong blog ini ... nanti nak jemput blogger blogger pakar masakan berkampung kat umah aku .. nak buat bbq .. hehe.. ok tak idea ni ?

Mereka itu tidak sukakan aku ..

Aku tahu segmen JELAJAH dan GELEDAH aku ini dipersoalkan oleh mereka mereka itu .. Mereka mengatakan apa bagus sangatkah aku ini menjelajah lalu mengomen blog orang lain sedangkan blog aku sendiri pun haprak .. kan kan ?

Aku tau blog aku ni 'kosong' .. takde 'ilmu' didalam nya berbanding mereka yang mengeji aku ini .. Aku tau blog aku ni entrinya lebih pada ' sampah ' ... Tak mengapalah ... Mereka mengatakan aku ni giler glamer dan juga berlagak otai ... Haih ..

Pada mereka yang mempersoalkan tentang segmen aku ini .. mari kita sama sama membantu blogger blogger yang tercari cari rentak ... Jgn dok kutuk je .. meh .. meh .. ayuh .. kita sama sama membantu ... Ada berani ??? Ni asik dok cerita gempakkkk je ... kan kan ?

p/s : FIDA AISHAH baru saja memberitahu , yang jelajah khas yang aku buat semalam berbaloi baloi .. teramat berbaloi... bayangkan .. dari 20 lebih follower skang dah 150 !!! traffic? sekali ganda dari sebelumnya ..

PENGUMUMAN .. SEGMEN GELEDAH DAPUR

Mana mana blog yang ada buat entri berkaitan masakan , berminat nak aku geledah DAPURnya , cepat buat yer .. aku nak 10 blog saja untuk kali ni ... diulangi.. 10 saja ...

Blog tu tak kisah la ada cerita pasal lain pun janji ada cerita pasal resepi yang dia buat sendiri yer ..

Kalau ada , sila buat satu entri .... kena ada

1 ) header ben ashaari blog

2 ) latar belakang blog anda .. termasuk nama samaran ..

3 ) resepi special yang ada dalam blog tu ..

4) dari mana anda tau berkenaan segmen GELEDAH DAPUR

Semua blogger digalakkan mewar warkan segmen ini ... ada untung gak ..sebab yang masuk nanti akan letakkan link korang ... sekiaannn ...

p/s : berbaloi gak segmen ni ek sebab ramai yang cakap bagus .. dok tercari cari resepi .. hehehe ...

Geledah DAPUR : SINAR KEHIDUPAN KU

SOri geng .. aku terpaksa merantau jauh kali ni ... kali ni nak geledah dapur kawan kita nun jauh di US tu .. fuhhh .. jauh neh ... terpaksa order tongkang Wak Joko kat Kg. Pandan tu hah ... semata mata nak geledah dapur nehhh ...

Blog masakan fofular ini sedang berada nun di bumi US .. fuh..bila aku nak sampai sana pun tak tau .. kalau sampaii .. perkara pertama aku nak buat ialah .. jeng jeng ... cari spek hitam feveret aku .. jam tangan feveret aku .. eh.. jam wat pe ... tu bukan pusat dia ... cari spek n jeans .huhu .. kasuutttt.. waaa ..banyaknyeeeee .... nasib baik tak g .. kalau tak ? pergi tak kembali aku !! .. erk.. sori sori .. kembali ke pentas utama ..

Huh... OK .. Kak Yatie kita ni , dah lama berblog .. tak caya ? Meh aku copy paste apa dia taip kat entri dia tu .. sat noo ..

  • Blog SINAR KEHIDUPANKU ini masih baru lagi dan di tubuhkan pada 3.1.2010. Mula2 berblog sekadar isi masa lapang dan suka2 saja. Bila dah bertambah kawan2, jadi seronok dan lebih bersemangat untuk update dari semasa ke semasa dan bertukar2 resepi.
  • Mula berblog nak bercerita kisah kehidupan keluarga sepanjang di perantauan,tetapi lebih suka dan cenderung pada masakan......sebab setiap hari kita masak dan makan...jadi dari situ kita tak akan keputusan idea untuk update blog setiap hari.
Haaa .. lamaa kan .. dah fofular gituuu ... korang tak reti reti nak add dia keeeerr... lugi loo tak add looo ... jgn merugikan diri sendiriii .. followww cepatttt ...

OK ok ... jom kita geledah dapurnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa ituuu... hahaha.. aku dah terikut cara Eric lak ..

Haaa .. tengoklaahh apa yang aku jumpakan iniiii ( ikut cara Eric cakap yer ) Bukan senang mengeledahi dapur kak Yatie kita niee..

OK .. ini adalah resepi istimewa from US with luv ... pe lagi.. jom la GELEDAH DAPUR >> SINAR KEHIDUPANKU

Jelajah Blog IBU : Little Story From Little Family

Waaaaaaaaaaaaaa....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. gulp.. sori Puan ZANA ... SALAM .. nak masuk bleh ?? hehe.. nak pusing pusing dalam blog sat ... hehe.. Batrice sihat ? Sedap nama anak yer .. Nasib baik takde anak lagi .. kalau ada anak lelaki , sah sah ajak bertunang .. hahaha .. guwau yer Puan ..

"Puan .. saya ada hajat ke mari ni ... hajat nak menjelajah .. Tapi kan ..bila sampai je kat blog puan ni , ada sesuatu yang mengganggu penglihatan saya .. Blog puan ni menarik dah .. tapi 'menda' tu menganggu ar puan .. sukar nak membaca ...tapi kalau orang lain boleh baca , apa salahnya dibiarkan .. takat saya seorang je tak boleh .. biar je la ... biarlah saya berkorban demi orang lain , puan .. Ok puan ? "

Itulah kata kata aku yang pertama dan terakhir buat PUAN ZANA .. ibu kepada baby Batrice yang comel comel gituu .. Caakk .. hehe .. iskhh.. melalut .. ok ok... aku tak de nak komen lebeh lebeh .. entri besh..gambar besh ... layout yang tidak memedihkan mata ... jadi .. korang nak aku hampar carpet merah ke ????? hahahahha ... jgn la marah ... memain jeeee .. korang neehh ... the sensitive tul arr ... hahaha ..

Jom jom jelajah Blog IBU >> Little Story From Little Family

Kenyang sudahh ..

Ibuuuu , ibuuuuuuuuuuuuuuu ..engkauuulahhhh ratu hatikuuuuuuuuuu ... ermm ..lama tak balik Cheras.. last balik ..ermmm ..ermm.. ari apa ek .. Jumaat kot .. tak pe la.. Esok balik la..ingatkan ari ni nak g gym tapi dah pala tak sihat , maka esok je la g gym .. Minggu ni lak bujang sat .. Wife outstation lagi ... adeh ... nak tido sana ke tidur sini jer ? Sana signal ala ala lampu isyarat .. sat merah... sat hijau..sat kuning ..sat blow terus ... camana tu ? kalau kat sini ( umah aku arr ) .. signal kat bilik atas je best ... kat bawah ? celah celah kuku jeee .. haluss je bar dia .. satu dua..pastu satu.. pastu no signal ... tiba tiba full bar ! bila connect ... satu bar .. aiyooooo .. bikin panas ini hati wooo ...

Kenapa intonasi entri kali ni berbeza ? Maunya takkkkkkkkkkkk ... perut kenyang hati gumbira .. Isteri tersayang membawa pulang bekalan makanan .. hahaha .. tq bebeh ... hahaha...

Dia tapau kat food court jer .. ok la.. ada ikan keli feveret aku .. wajib ada ialah telur .. tak kira telur goreng .. telur mata kerbau atau telur mata kucing .. haaa..tak pernah dengar telur mata kucing ???? haihhh .. korang nehh .. kata expert gituuu .. telur mata kucing pun tak penah dengar .. iskh... tamo tamo.. aku tamoooooooooooooo citeeeeeeeeeeee.... biar korang hidup dengan penuh tanda tanya .. aku biarkan korang hidup dalam misteriiiiiiiiiiiiiiiii .. wahahahahah .. ceh ..kejam betul ...

Ulam tu wajib ada la.. sayur kan .. hehe ... sebut pasal sayur .. lalang depan umah aku pun dah sama tinggi dengan aku ... bila nak di tebas pun tak tau .. ermmm .. bebel lagi .. ok la.. aku nak sambung 2-3 jelajah .. korang support la blogger blogger baru nieh .. sat g petang nak g pasar tani putrajaya lagi .. huh .. tamo dah beli kat gerai makcik tuuu ... KUDUKUUUTTT.. beli kat gerai bangla pun okek.. ada rasa masin masin peluh diorng .. uwekkkk ...geli laaa wehh .. adoii .. hahahahahahah ..

Aku terharu .. sungguh terharu..

Setiap hari ada je pembaca baru yang memberi komen ... Aku amat amat berterima kasih .. Aku tak pernah sangka blog aku ni akan dibaca oleh orang luar .. Biasanya yang baca pun sahabat sahabat terdekat dan juga di FB ..

Sekarang ni , boleh dikatakan ada je pembaca /blogger baru yang singgah dan beri komen .. Aku bukan tak nak reply .. cuma takde kelapangan masa nak reply .. nak tunggu loading satu hal ... dari aku dok tunggu gitu , baik aku jawab melalui satu entri baru .. semua sekali boleh baca .. kan ? haa..bijak gak aku ni .. dah dapat satu lagi entri baru ..

Terbaru komen dari Iz Ann .. kalau kita menulis di blog , dan kita tau takde orang nak baca tak kisah la .. tapi kita tau ada orang baca kadang kadang setiap entri tu kita kena amik berat .. kalau benar kita nak 'gam' pembaca tu di blog kita , jujur tu penting tapi bahasa tu lagi penting ..

Kadang kadang kita teringin sangat nak maki orang terus gitu , tapi cam tak sesuai sebab mana tau satu hari nanti ada budak budak baca blog kita ? Atau anak anak kita ? Kalau nak maki pun biar 'cantik' bahasanya ...

Menjawab pada komen Mat Gebu , siapakah BEN ASHAARI tu .. Mat jawab je la ..kawan blogger .. tak de popular pon ... baru nak bernafas dalam dunia blogging ni ... rasanya kalau tak kenal Mat , saya tak berada kat sini pun ... sebab Mat , timbul semua penjelajahan ni ... yelah kan , dari sana hadir idea.. sorang sorang sorang saya kenal .. maka apa kata saya balas semua kunjungan tu dgn segmen PENJELAJAHAN di samping saya bawak 'buah tangan' .. kan kan ?

Komen bab makan ni banyak .. huhu ..jenuh aku nak membalasnya .. Camana laaa artis nak jawab beribu ribu email sehari ... sbb tu kot ada artis popular sampai terkeluar jambul dek dok garu pala ari ari .. huhu .. jgn marah aaaaa....

Wife suka masak... aku pun suka makan masakan dia ... pasti abis ... cuma aku kesiankan dia .. dia kerja.. aku pun kerja ... lepas kerja , takkan dia nak balik masak untuk aku lak ? Aku pun tak pernah suruh dia masak .. dia yang selalu tanya aku nak makan apa.. dia bukan jenis gemar makan kat luar .. sesekali tu boleh la ... Nak suruh aku masak ? Haaa... boleh tu boleh ..tapi malas.. hahahaha... penat woo.. aku keje guna public transport .. ke hulu ke hilir jalan kaki .. g gym lagi .. sampai umah tu .. kira kira 'bateri' tinggal 5% jer .. kalau masak ? sah sah bantai tidur dalam sinki ... Ok tak alasan tu ? hahahahah

Ok .. aku tau korang nak g lunch n masak ..tamo amik masa korang lama lama .. sekali lagi , aku ucapkan terima kasih pada yang sudi me'link'kan blog aku ni ... aku tak tau camana nak balas budi baik korang . Semoga korang berjaya menjadi 'redmummy' seterusnya blogger yang berjaya hendaknya ... Pada pembaca yang tiada blog , jutaan terima kasih .. aku sayang kamuuu .. er...bukan aku kata yer .. Dayang Nurfaezah yang kata.. lalalala

Tips Penjelajahan ..

Ermm ... tempoh hari di GB ada perbincangan terbuka di antara aku dengan rakan rakan GB yang lain .. Topik yang mudah .. Bagaimana aku boleh dapatkan traffic yang tinggi ? Tinggikah ? Mungkin kot .. Sebelum tu aku nak bagi ucapan sepatah dua kata buat pembaca yang dok mengomel dalam hati tu ...

Ada yang bosan dengan entri ni .. tak abis abis pusing cerita pasal ni ... Perlu aku ingatkan .. blog aku ni berkisarkan apa yang aku rasa sekarang ini .. bukan semalam atau esok ... Aku tak dapat suratkhabar esok pada hari ini tau ! haaa... jd entri aku semua berkisarkan apa yang aku rasa , SEKARANG ..

Tips yang aku bagi adalah terus terang .. aku tak de nak selindung selindung .. Ada blogger yg menyembunyikan tipsnya dan beri yang biasa biasa je .. Maklumlah , ada yang menganggap blog ni satu 'perniaagan' .. jadi rahsia kejayaannya adalah miliknya seorang ..

Aku ? Kenapa aku nak rahsia ? Kalau semua orang berjaya .. kalau semua blogger ada traffic yang tinggi , bukankah itu satu rezeki buat semua ? Contoh .. aku .. dulu nak dpt sehari 100 pembaca pun susah .. macam macam buat ... termasuk g ke blog blogger popular .. tapi bila aku baca entri diorng tu , aku berkata dalam hati ... macam ni aku mampu buat .. takde beza dengan aku ... Jadi apakah yang membuatkan dia berjaya ? Aku pk aku pk ... tgk sana sini .. antaranya blog blog orang lama .. kenapa boleh ramai pembaca ?

Aku tak buat kerja mudah ... iaitu 'paksa' orang masuk blog aku dengan membuat keyword keyword songsang ! Ada yang suruh buat keyword yang mengarut ..seperti seks, bogel dan banyak lagi ... Entri entri aku majoritinya adalah apa yang aku terfikir pada waktu tu .. Aku terfikir lalu terus kuarkan laptop .. Cerita banyak tamo , aku terus coretkan di blog aku .. Aku amat amat jarang sekali membacanya semula .. kerana apa ? Bila aku ulang baca , aku pasti mengeditnya semula ..aku tak rasa original dah ... maka aku biarkan jer .. mmg akan terdapat kesalahan pada entri aku tu , tapi biarlah ... bak kata orang , terlajak perahu boleh undur kan ... aku tamo jadi hipokrit .. biarlah mereka tau apa yangaku rasa , sekarang ..

Berbalik pada tips tu , ada beberapa nasihat yang aku berikan pada mereka .. Kenapa aku sanggup beri pada mereka ? Sebab aku rasa blog mereka ada kualiti .. mampu pergi lebih jauh .. Sayanglah kalau dibiarkan gitu ... atau mereka akan putus asa satu hari nanti .. hurm ...

Diorg cuba mengorek abis abisan termasuklah berapa aku dapat $$ melalui iklan .. haih... Pada masa yang sama ada blogger yang ajak bertukar link ... tujuannya , KO KLIK IKLAN AKU , AKU KLIK IKLAN KO ... weeee... best tuuuu .. banyak dapat tuuu .. tapi korang tak terpikir ke yang diorng tu boleh tau ? Semalam ko dapat melalui iklan cuma 20 sen .. tiba tiba ari ni RM2 .. tapi bila check kat statistik visitors ... sama je orang yang masuk .. korang pk diorang buduh ek ?? Toksah wat keje gitu .. diorang ada beribu ribu blogger yang jadi agen pengiklan untuk syarikat diorng .. bermakna diorng ada beribu ribu ragam manusia dalam poket diorng .. Maka biar je la iklan tu ..

Jadi apa yang patut korang pkkan ialah , bagaimana nak jual blog tu .. Tu yang aku pesan kat diorng ... Ada yang rajin giler gi blogwalking .. " hi.. singgah sebentar.. nanti singgah la pulak kat blog saya " .. MENJADI !!! tapi di mana maruah blog korang ? kalau nak buat pun .. g letak je kat shoutbox diorng tu ... "update .. http:///www.benashaari.coom .. " dah .. cukup la...tinggalkkan link je ..terpulang je la diorng nak klik atau tak... tu ibarat iklan bergerak ... macam korang bagi flyers pada orang ramai .. tu antara cara mudah ..

Kemudian menanyakan tentang PENJELAJAHAN ... penjelajahan ni aku tak rancang .. bukan idea yang dirancang .. SPONTAN tapi dah lama ada dalam benak aku ..cuma tak tau bagaimana nak dijadikan realiti..sehinggalah aku buat DIARI PERANTAU ... aku nak cari blogger blogger yang ada di luar negara ... saja nak kasi meriah ..

Tips yang paling menguntungkan , tangkap' ikan besar' ... tapi ada yang tamakkkk.. terus nak tangkap ikan paus .... ada yang giler nak tangkap jerung ... dah la tu .. nak tangkap ikan gitu guna 'cacing' .. mana nak sangkut !!! .. mulakan dengan ikan ikan besar ala ala ikan salmon tu haa.. walaupun tak besar mana tapi gemookkk... berisi dengan traffic .. berisi dengan pembaca ..

Lagi ? Kreatif dan selalulah update blog ... Apa saja boleh jadi entri ... korang tak makan .. korang sakit perut .. semua tu boleh jadi entri... Ada ke orang nak baca?? Kalau korang sekadar bercerita , mmg la diorg tak nak baca .. diorg pun sakit perut .. tapi jadikan la interaktif.. ada persoalan atau pertanyaan di setiap entri tu.. pastikan pembaca naaakk sangat tinggalkan komen .. komen yang dia nak tinggalkan pastikan berinfo... Contoh la kan ... " aku tak tahan betul la.. dari tadi dok berkejar ke tandas .. nak kata salah makan , tak .. nak kata tak makan .. terlebeh makan ... Ubat pon makan dah ni ... adeh.. korang ada petua tak camana nak ilangkan sakit perut ni ? " .. Disini korang akan berinteraktif dengan pembaca .. haaa...pembaca pun terasa dihargai gitu .. sebab penulis meminta pendapat mereka ... kan kan ?

Tu je la aku ingat ... satu lagi sebelum aku noktahkan entri ni , pada blog yang belum aku jelajah ... sabar yer ... aku akan pergi... kena ingat ... kalau bukan hari ni .. esok lusa. ..lagi lama lagi untung.... lagi banyak aku bawak tau ! ... sabar no...

Erk.. sori ..panjang lak ... lapar .. hehehe.. sebab tu berjela panjang .. tv lak cerita tak best... haihhh...

Tersadai di rumah ..

Hurmm ...disebabkan terlalu excited dengan DSA semalam , aku terlupa nak makan pagi .. tengahari ... walaupun lapar , aku 'kenyang' tengok semua semua tu ... Tersengih bila dapat pegang senjata api .. macam budak budak ... hahaha ... tapi serius la , mmg aku happy giler.. kalaulah US pun join pameran tu , lagi best .. diorg punya lagi banyak yang canggih ..

Di sebabkan tak makan tu , angin sudah naik kepala aku .. maka sakit mula datang ... kat rumah .. sampai je rumah aku baru terasa lapar yang amat sangat .. baru tergagau gagau mencari makan .. nasib baik ada baik makanan pagi tadi .. boleh la isi sikit .. pastu tidur sat .. lepas maghrib .. baru la g cari makan ngan wife ... Tapi dah terlambat walaupun perut kenyang , angin dah menyerang kepala .. akibatnya ... aku tak kerja ari ni .. haih .. kalau g pun wat orang menyampah tak guna kan .. hurmm ...

Entahlah .. kebelakangan ni aku kurang berselera nak makan .. makan tu tetap makan cuma dah tak kisah makan apa pun .. Apa yang ada depan mata , tu la aku makan .. kalau tanya nak makan ap ari ni , mmg aku tak boleh nak jawab ... kalau tanya berkali kali , maka aku akan jawab .. maggie je la .. haaaa.. camana tu ? huhu

Ni skang ni pon tak makan apa apa lagi .. yang ada biskut ..maggie banyak la.. hahaha ... ye la ye la..maggie tak bagus untuk kesihatan .. ikutkan zaman skang ni , mana ada makanan yang ok dah ? semua abis dah bercampur aduk .. dari buah ke sayur sayuran .. tuberas tu .. haa..ingat ok sangat ke ? campuran baja .. benih untuk kasi tahan lasak .. ikan .. ayam .. adeh .. susah susah .. nak gak kita kembali ke hutan .. jadi Tarzan !!

Jelajah Blog : From The News

Hehehe ... blog yang best .. macam macam ada ... Menjawab pertanyaan mengapa sahabat kita ni mahu aku menjelajah blognya maka inilah jawapannya ,

1. Aku ingin turut serta memeriahkan idea jelajah blog dari Ben.

2. Aku masih seorang blogger baru dan blog FTN baru saja berusia lebih kurang 7 bulan.
Perlukan tunjuk ajar dari yang lebih tahu, lebih lama bertapak.

3. Sebagai blogger baru, aku perlu mencari peluang-peluang untuk mempromosikan blog.

4. Cara paling bagus untuk promosi ialah "word of mouth". Ini memang terbukti berkesan. Apabila seseorang itu suka dengan sesuatu, dia pasti beritahu rakan-rakan.

5. Dalam kes ini, bila Ben jelajah blog FTN dan menulis di blognya, pasti ada rakan-rakan Ben yang sudi jelajah sama.

6. Dalam konteks win-win situation, disamping nak dapat promosi dari Ben, aku juga sedang promosi blog dia juga. Kedua-dua pihak dapat manfaat.

7. Dengan tertulisnya entri ini, maka aku sudah berjaya post satu lagi entri baru untuk FTN hari ini. Hehe (tak mampu menulis selaju Ben - ini saya kagum)

Haaaa.. 7 jeee dia bagi ... kalau nak tau lebih , tu korang kena tanya dia sendiri ... Ermmm .. Tak jumpa lak latar belakang dia ... Tak pe la.. yang penting entrinya menarik .. jom kita g jelajah blog kawan kita ni .. >> FROM THE NEWS

Jelajah Blog IBU: Story About ..

fuh .. panjang betul intronya ... tapi menarik .. lengkap !

Blog milik MamaSyaza ini mempunyai header yang besar dan menarik .. hehe ... latar belakang putih menyemarakkan lagi bunga mataharinya ... phewww ... bestt best ..

Aku rasa MamaSyaza mmg gemar menulis .. aku amik sedikit kenyataan kenapa dia berblog ek ..

" Memula akak start buat blog, hanya utk display barangan AVON (maklumla dealer AVON) untuk kengkawan kat ofis ja. Depa tengok blog akak, depa boleh terus order brg2 AVON..tapi bila akak singgah umah kengkawan yg ada blog, rasa sronok lak baca kehidupan seharian depa. So akak pun nak buat gaklah satu blog pasal kehidupan seharian akak sekeluarga, semuanya untuk tatapan anak-anak akak dan kawan-kawan tercinta maka terciptalah "contenghidup.blogspot.com". Sedar2, dah hampir setahun lebih akak memblog, sronok sangat dapat ramai kawan, dapat berkongsi pelbagai pengalaman suka duka dan juga info2 yang menarik untuk panduan kita semua. "

Tu baru sedikit .. haa..ada panjang lagi ... tu korang kena jelajah sendiri yer .. JOM JELAJAH BLOG IBU >> STORY ABOUT

Geledah DAPUR : Suri Sarawak

Dalam tak sihat ni , aku teruskan pengeledahan ... bagi memastikan pembaca aku senantiasa dapat yang terbaik dari blog BEN ASHAARI ini .. aku terpaksa cuti ari ni .. sakit kepala ..huhu..

Blog pagi ni , setelah kita geledah dapur MAMAFAMI tadi , skang kita geledah dapur SURI SARAWAK .. kenapa nama dia gitu ? Tu tanya dia sendiri .. ni bukan segmen terjah .. eheh..
A
Keterangan ringkas mengenai blog Suri Sarawak

"Suri mula buka blog "surisarawak" pd ogos thn 2008..oleh kerana terlalu minat utk mendeko kek dan bila dh banyak gambar2 kek disimpan, disitulah mula terfikir utk buka blog..adik beradik pn mula bg semangat, terutama kakak saya, terima kasih buat semua.."


Jadi ,apakah resepi menarik yang terdapat di dalam blog suri ??

Aku pasti ramai yang mengenalinya .. kan kan ? Tapi ini adalah resepi dari SURI SARAWAK sendiri .. heheh .. camana nak buat ? hehe...

Jooom pagi ni kita geledah DAPUR : SURI SARAWAK

Geledah DAPUR : MAMAFAMI

Sapa tak kenal MAMAFAMI , rugi besar ! Berpengaruh dalam dunia masakan di cyber ini , mempunyai ramai kawan kawan sealiran termasuk MAT GEBU ..

Sebelum kita geledah dapurnya , kita tengok dulu intisari rancangan.. eh silap ... latar belakang blog MAMAFAMI ..

"Blog mama memaparkan segala 'ujikaji' resepi yang telah mama cuba sendiri di dapur mama. Tujuan asal adalah untuk rujukan sendiri dan juga rakan-rakan mama di Malawi, Afrika dahulu kerana mereka kerap bertanyakan resepi yang mama sajikan buat mereka. Tak sangka pula, ada orang lain yang sudi membaca. Terima kasih semua.... Itu juga antara sebab mengapa blog mama terpaksa ditulis di dalam Bahasa Inggeris walaupun hakikatnya, bahasa Inggeris mama tonggang terbalik! Hahaha.... "

Nak tau apa resepi istimewa MAMAFAMI ??


TARAAAAA .... amacam ?? Nampak best tak ? Hehe

Kepada yang berminat nak mengetahui dengan lebih lanjut , jom kita GELEDAH DAPUR >> MAMAFAMI

p/s : mamafami , terima kasih kerana sudi sertai segmen ini ....hehe
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI