Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 21 April 2010

Kaki dia bengkak !

Sampai sampai kat ERL Putrajaya , aku masuk terus aku ceritakan perancangan aku pada wife tentang nak 'tawan' RED MUMMY ... dia kata ada ke blogger nak tolong ?? Hurm ... ada tu ada .. tapi susah gak nak terangkan kat diorng ... tak pe la ...

Tak lama kemudian wife aku cakap , kaki dia sakit .. dua dua belah ... bengkak merah merah .. Hurmm .. dia kata mungkin alergic .. Alergic ? Setahu aku dia tak de alegic ? Aku je ada la .. Alergic tak leh tengok barang gym ... huhu ...

Aku kata kat dia , terus je la drive ke klinik .. kang melarat susah .. aku risau sebab nanti dia nak outstation .. susah lak...

Dia kata tak pe ... balik umah dulu ... nak tukar baju ... ermmmm ... Aku hanya mengiyakan je la .. nak kata apa lagi kan ...

Bila sampai kat umah ... aku keluar .. terus g kat belah pintu driver ... dia drive tadi tu ... Kemudian dia keluarkan kaki dia pelan pelan ...

Sakit sangatkah ??? Hurmmmmm ... tapi boleh drive .. mesti memaksa diri gak .. Kesian ...

Dia dah keluarkan kedua dua kaki dia ...

Taraaaaaaa.... DIA TUNJUK KAT AKU , SANDAL BARU BELI TADI KAT ALAMANDA !!!

Huh .. nasib baik bini !!!

FOLLOWER KE 1000 BEN ASHAARI

Aku tak sangka dalam 6 bulan bleh cecah 1k follower ... Mmg bagi sesetengah orang takde apa apa .. bagi aku , besar maknanya ... ok .. aku malas nak bebel panjang panjang sebab aku ada entri yang best pas ni aku nak cerita .. haihh

SAHABAT KITA YANG BERTUAH ITU IALAH IDA ... tapi dia takde blog lak .. ehehe... kot ? .. kalau ada , habaq ek IDA ...

Geledah DAPUR : Salam Dua Benua

Dulu aku pernah merantau ke blog kak LEMONGRASS atau dengan popular nama , LG ..hehe... dalam edisi DIARI PERANTAU .. hehe .. search la sendiri ... mesti jumpa ..

Kali ni aku jelajah sekali lagi tapi dalam segmen Geledah DAPUR ... sebelum tu ... apa kata kita baca latar belakang blog kak LG ni ..

" Blog I ni I started it in Jan 08 sebab geram tengok orang lain ada blog, so I pun nak jugak lah ber blog sama :-). Kiranya dah 2 tahun lebih lah usia blog I ni. Tapi the layout semua memang macam newbie lagi lah kan sebab I ni memang tak larat tau nak godek2 nak bagi my blog lagi happening. My intention buat blog at that time, untuk rakam the going ons in our lives but cerita about what we have for our daily dinners lah yang banyak nya. Pastu di selang selikan dengan cerita about our family, mostly our little misses and The Other Half. Kalau I cerita pasal The Other Half memang fofular sungguh that topic (heran betul I, hehehehe). "

Menarik kan ? Haaa... tu baru intro .... tapi akak LG tak bagi resepi istimewanya la.. jadi terpaksa aku geledah sendiri.. tak kira tak kira tak kiraaaaa ..

Jumpa daaahhhh heeheh . dalam ni ada banyak cerita makanan LG ... jommmmm kita g geledah beramai ramai >>> SALAM DUA BENUA

Tension ngan iklan tak keluar keluar ?

Hehe.. aku tauuuu .. ramai blogger tak sabar nak tengok koleksi $$ dia naik ...kadang kadang seminggu baru berapa sen ... kan kan ? Haaa.... aku ada penyelesaian terbaik ... pada yang tak sabar tu ...

Korang nampak tak iklan ADVERLETS kat blog aku nih ? Nampak taakkk ?? Takkk ?? Lagi 3 jumaat la tuuu.. hahaha .. guwau guwau guwauuuuu ....

Gini.. ini pendapat aku yer.. JGN SESEKALI KLIK KLIK ..gigit jari tu nanti ... satu kali tak pe kot ? hahahaha... dah dah ..kang aku di tuduh mengajar lak ... Gini cerita dia .. mengikut apa yang aku tau setelah bergelumang dengan 3 jenis iklan di blog aku ni .. maka aku dh dpt satu penyelesaian mudah ...

NUFFNANG - memerlukan kesabaran ..

INNITY - perlukan visitors yang tinggi ..

ADVERLETS - tak kisah ... hahahaha...

Kalau korang dh setia dengan NUFF sejak berbulan lamanyaa... maka korang terus setia .. bagi yang baru join semalam atau esok ... aku cadangkan korang try ADVERLETS ... korang boleh nampak pergerakkan $$ masa tu gak ! Setiap minit bergerak ...tapi mengikut berapa ramai gak yang masuk blog korang tu ..tang nampak duit bergerak tu best walaupun gerakkan 0.01 sen.. janji nampak .. dari tunggu hujung minggu kan .. hehehe..

Kalau korang setia dengan satu je contoh ADVERLETS..korang akan dapat status ' EXCLUSIVE ' .. korang baca sendiri ek ... aku malas nak terjemah .. .

ADVERLETS pun ada CPM n CPC ...

We define exclusive as not involved in any other Malaysian, Singaporean or Asian blog advertising program besides Advertlets. Participation in any International blog advertising programs such as Google Adsense, Adbrite, Payperpost, ReviewMe will not conflict with your Advertlets membership.

Advertlets exclusive members get the chance to:

- Access the demographic data of their readers
- Have access to free site tools
- Use specially designed blog templates, skins and graphics
- Take part in contests and win prizes
- Be eligible for monthly giveaways
- Have access to special blogger premiums and advertising opportunities

More details will be announced soon when we finalize our exclusive program.

Haaa.. INNITY lak .. aku tak jumpa lagi keistimewaan dia kecuali $$ yang tinggi .. tu jer ..

NUFF , seperti semua sedia maklum ... dah tau kan ..macam macam ada ... ADVERLETS , bila dah capai RM100 baru boleh cashout ... hehehe..

Cam best kan ? Terpulang pada korang la ... mana nak pilih ... cuma , setia pada yang satu ..jgn ikut aku... ni dah terbabas .. hehehe...

Nasihat ! Jgn klik sendiri ... ek.... nyesal nanti .. KESABARAN ITU PENTING




JELAJAH BLOG : PERHATIAN !

Senarai yang ada masih lagi berjela ..tapi aku kalau boleh nak buat sehari dalam 10 blog.. tu yang terdaya ..kalau lebih dari tu , aku akan muntah darah .. tu pantang larang yang aku terima dari mahaguru blog .. Tak yah la nak tau sapa ek...tu rahsia kerajaan negara Uganda Timur Tengah..

Ramai yang baru buat .. pastu letak link tu merata rata ... aku nak cari jenuh laa.. entri aku bukan satu dua sehari ..mau dekat 20 .. nak digodek godek bukan mudah ...makan masa .. kan best masa yang ada tu digunakan untuk jelajah blog korang ? haaa... sapa untung ? Pak Mat Gebu gak untuk ... kan kan .. haaa...hahaha..

Ok.. untuk memudahkan kita kita semua ini , aku nak korang yang dah buat entri tuuu ..sekali lagi tolong paste di sini yer .. kerana apa apa aku akan terus rujuk di sini.. aku takkan rujuk di pejabat kadi atau pejabat perlesenan wilayah ... paham ?

Sekali lagi ... mana mana blogger yang berminat nak join , pasti .. PASTIKAN ... PASTIKAN.. PASTIKAN buat entri yang aku nak.. tu ibarat isi borang .. kalau korang cakap 'mulut' maka aku pun jawab pakai cakap mulut je la nooo ...

Bukan sombong tapi tuuuu ..tuuuu yang dok queue tu haaaa...semua permohonan akan diproses terlebih dahulu .. bukan main terus buat je wehh ... haaaaaaaaaaaaaa... ingat semudah tu kerrrr... tu pun ada yang tersilap gak .. haaa... kes pening dah tu ..

Ok.. korang paham tak ni ? Kalau tak paham , sila ulangbaca .. kalau tak paham gak .. buat buat paham je la ekk...

Ada yang tanya , JELAJAH ni dah tamat ke ? JELAJAH TAMAT bila riwayat aku tamat .. ek ? Jadi pada yang berminat .. hantar je la .. tapi TUNGGUUUUUUUUUUUU giliran anda ..insyaAllah saya sampai bersama sama KFC dan ayam KENNY ROGERS kuu... hehehe...

Kerana mereka sayangkan aku.. eh ...blog aku ..

Pagi tadi aku ada terima cekodok dari LYAFRINA lalu aku berikan pada sahabat sahabat yang bangun seawal pagi lalu mengonlinekan diri .. hehe..ramai gak bangun awal tapi tak online atas sbb sbb tentu .. hehehe...tak pe...hamba memahami sangat ...

Kepada yang telah berkongsi dengan aku ... terima kasih aku ucapkan .. hehe..nanti bleh makan lagi ek... Oh ya...mereka yang sudi datang dan amik tu ialah ...

kella
http://kellazule.blogspot.com/2010/04/sekali-dapat-cekodok-laa.html

Hamizah Syamimi Supian
http://belogmimi.blogspot.com/2010/04/cekodok-pisang-panas.html

geera johari
http://maxismin.blogspot.com/2010/04/atas-nama-sayang.html

ardinihumaira
http://ardinihumaira.blogspot.com/2010/04/sebab-sayang-kan-blog-ben-ashaari.html

fazilzura
http://afazilzura.blogspot.com/2010/04/tag-cekodok-dari-ben-ashaari.html

Nurshahfamily
http://nurshahfamily.blogspot.com/2010/04/tag-from-ben-ashaari.html

bdk_SkemA
http://thebudakskema.blogspot.com/2010/04/jemput-jemput-makan-cekodok.html

qasehadam
http://qasehadam.blogspot.com/2010/04/tag-di-pagi-hari-oleh-ben-ashaari.html

(^ o ^)
http://soclose2213.blogspot.com/2010/04/1.html


Haaaa...aku tau ramai nak amik tapi segan ..diet la tu konon ... cewah..cakap orang ..hahaha...tak pe.. tak kisah ..lain kali tak amikkkk , siaaaappp ... aku buat cekodok besi ! huh ..hehe... guwau jeeeee ;)

Jelajah Blog IBU : DaMiA aLeESyA & DaMiA AyYuNiE

Fuhh..fuhhh..fuhhh... dasat .. dasat ... dasat ...fuhh.. fuhh..fuhh... penat tarik nafas ni .. ni baru blog pelangi... berseri bercahaya macam anaknya ..comel comel ... Nama pun cantik ... sapa gerangan parents dia ek...

Akuu.. aku... tak mampu berkata apa...nehh..taip je la ben oi... sat sat ... Ok ...blog ni mmg best ..blog ibu ni .. aku rasa semua patut masuk n baca malah turut jadi follower dia ... kasi semangat lagi berblog... cumaaaaa... cumaaa

Macam sebelum sebelum ni ... rasanya ibu damia ni kena pendek kan skit ..terlalu ke bawah ..macam nak bukak skroll lak ..hehehe...kalau pendek lagi best ... jadi cam kitab... abis satu , selak page sebelum tu .. haaa..kan kan ...

Tu cuma pendapat aku... korang ? Jommmm jelajah blog ibu >> DaMiA aLeESyA & DaMiA AyYuNiE

Jelajah Blog : Cerita Adam, Daddy dan Mummy

Blog paling cute penah aku jumpaaa.. ditulis sendiri oleh anaknya yang mana aku rasa tak sekolah tadika lagi ni .. ditulis atas kertas tapi parents dia terjemahkan ke dalam komputer arrr.. korang niiiihh... hahaha..

Muhammad Adam Rayyan nama pemilik blog ni ...

"Seorang baby boy yang comel lagi periang. insyaallah juga, seorang anak yang soleh serta berbudi pekerti kelak. nak tau cerita lanjut pasal saya? kenalah selalu baca blog saya okey?"
Perghh.. comelll .. hehehe...mmg comel pon.. cam uncle ben kan ..kan .. heheh

" Tapi kenapa Adam nak buat entri pasal Uncle Ben ni ek? Sebenarnya Adam nak join segmen Jelajah Blog Ibu anjuran Uncle Ben sendiri. Segmen ni kiranya macam Uncle Ben akan buat review atau iklan pasal blog Adam ni kat blog Uncle Ben sendiri nanti. Apa untungnya kalau Uncle Ben buat review? Uish mestilah untung sebab blog Uncle Ben ni ada banyak trafik ataupun loyal readers. Untung-untung loyal readers blog Uncle Ben akan perasan blog Adam dan jadi loyal readers Adam pulak nanti. Hohohoho! Tapi boleh ke Adam join segmen tu pasal blog Adam nih blog baby, bukannya blog ibu? Boleh kut, kan Uncle Ben kan kan kan? Uncle Ben baik kan kan kan? *hahaha bodek betol nih* "

Uncle termakan bodek dah ni.. hahaha ... dah dah ..panjang berjela .. Uncle takde apa nak komen mengenai blog Adam ni .. semua bagi uncle..cerita pun besh jer ...

Jommmm kita jelajah blog : Cerita Adam, Daddy dan Mummy


Yahudi - Menurut Al-Quran , Hadis , Taurat dan Injil

Buku ini lama dah ada dalam koleksi aku ..Cuma selama ni tak berkesempatan nak membacanya..Pagi tadi , aku tergerak hati nak membaca semasa dalam perjalanan ke tempat kerja..Yelah kan , dari membuang masa tengok sana sini ada baiknya aku membaca ..Dapat gak ilmu skit kan..

Sepanjang perjalanan , aku tengok ada dua tiga orang pelik gak tengok aku baca buku ni..hehehe..agaknya tengok tajuk dia yang skit punya besar tulis YAHUDI ...heheh...Camana aku leh tergerak hati nak membaca buku ni setelah sekian lama ada depan mata aku tapi aku tak pk pun nak membacanya..Sebenarnya aku tengok BULETIN TV3 semalam yang mana berita mengenai MASJID AL-AQSA yang ditawan dek Yahudi sialan itu...huhu ..



Buku ni ditulis oleh Wan Mohamad Ridzuan Wan Mokhtar dan diterbitkan oleh Alaf 21 Sdn.Bhd...Mesti ada yang tertanya ..sapa dia ni ?? Lulusan mana ? Main kutip je si ben ni lalu baca pastu cerita kat orang ..huhu..

Wan Mohamad Ridzuan bin Wan Mokhtar (lahir pada 18 Februari 1973) merupakan anak bongsu daripada empat orang adik-beradik. Beliau dilahirkan di Pokok Sena, Kedah ini pernah menuntut di Sekolah Kebangsaan Telaga Mas sebelum menyambung pengajiannya di Sekolah Menengah Agama Raudhatul Ulum, Langgar, Kedah. Kemudian, Sekolah Pondok Pasir Tumbuh, Kelantan menjadi tempat pengajiannya yang seterusnya selama setahun sebelum ditawarkan belajar di Universiti Al-Azhar, Mesir pada tahun 1995. Beliau telah mengikut Kuliah Usuluddin dalam pengkhususan bidang Akidah dan Falsafah. Sewaktu buku ini dilancarkan, beliau sedang mengikuti Program Master, tahun ketiga di American Open University, Kaherah, Mesir.

Puehati ? hehe..Ada banyak tajuk ...aku sendiri pun baru abis bab 1...ye la kan ..camana nak baca dengan lancar...asik tersengguk sengguk dalam ERL dan LRT tu...Tapi biarlah aku cerita skit dulu..mana yang aku sempat tangkap...saja nak berkongsi...ni asik cerita hantu jeee..hehe...

Ni antara kandungan isi yang aku nak kongsi ngan korang ...

- ISRAEL adalah gabungan dua patah iaitu IS bermaksud hamba dan RAEL bermakna TUHAN.Nama ini diberikan kepada Nabi Ya'kob a.s , iaitu nenek moyang Bani Israel.

-Buat pengetahuan korang , Yahudi ni pun ada mazhab gak..hehehe..ada 6 mazhab..Manakala kitab suci Yahudi ni ialah Taurat ..Bukan Taurat sekarang ni tau ..Yang ada skang ni abis semua dah diubah...Selain Taurat , kitab mereka juga adalah Old Statement ( Perjanjian Lama ) ..

- Kedua dua kitab ni abis diubah oleh pendeta Yahudi..Antara penyelewengan yang dibuat oleh pendeta pendeta Yahudi ini ialah mereka menyifatkan ALLAH dengan sifat yang dimiliki oleh makhluknya seperti lemah , jahil , menyesal , marah ,berjalan , makan , minum dan sebagainya. .Bukan tu je , mereka juga sanggup menghina para rasul.Mereka menuduh Nabi Lut berzina dengan anak perempuannya sendiri , Nabi Musa telah mencuri , Harun menyembah berhala , Nabi Daud dan Sulaiman adalah kaki perempuan dan banyak lagi ..Ini antara penyelewangan yang dilakukan oleh orang Yahudi terhadap Kitab Taurat..

- Terdapat satu lagi Kitab Yahudi iaitu Kitab Talmud..Yahudi pecaya bahawa Kitab Talmud juga adalah wahyu Allah seperti Kitab Taurat.Mereka yakin isi kandunganya adalah tulen.Antara -antara kata kata pendeta Yahudi di dalam Talmud ialah :

" Sesungguhnya ta'lim (pengajaran ) pendeta Yahudi tidak mungkin terdapat sebarang kekurangan dan keraguan.Tiada siapa pun yang mampu mengubahnya walaupun ALLAH.Ini kerana , pada suatu ketika telah berlaku perdebatan hebat antara pendeta dengan ALLAH mengenai satu masalah.Keadaan itu berakhir apabila ALLAH mengiktiraf kekalahan-NYA dan mengaku segala kesalahan-NYA terhadap pendeta itu " .

" Takutlah kamu kepada pendeta Yahudi seperti kamu takut kepada ALLAH "

" Sesiapa yang meragui dan membantah ajaran pendeta , dia telah bersalah dan berdosa.Ini kerana , membantah dengan pendeta seolah-olah dia juga membantah dengan ALLAH.Walaupun apa yang disampaikan oleh pendeta bertepatan atau bertentangan , seseorang itu hendaklah menerimanya kerana kata-kata pendeta adalah Kalamullah "

Ada riwayat yang terdapat di dalam Talmud , iaitu :

" Siang hari terbahagi kepada dua belas jam . Tiga jam pertama , ALLAH duduk dan mengkaji mengenai syariat.Pada tiga jam yang kedua , dia mengeluarkan hukum.Manakala pada tiga jam berikutnya , dia memberi rezeki kepada seluruh alam.Kemudian , pada 3 jam terakhir , dia duduk bersama ikan paus, iaitu raja segala ikan.Ikan ini terlalu besar sehingga tidak dapat dibayangkan saiznya.Panjangnya melebihi 300 batu btidak termasuk lebarnya . Pada malam hari ALLAH , akan bangun untuk belajar Tahmud bersama sama dengan malaikat dan juga Raja Syaitan yang bernama Asmudiyyah di sebuah sekolah yang terletak di langit.Tetapi Haikal Bani Israel musnah , mereka terpaksa hidup merempat, ALLAH berasa sedih dan menangis lalu ALLAH mengubah jadualnya. ALLAH tidak lagi bermain dengan ikan paus atau terbang di angkasa.Dia jugak tidak menghiaskan diri dengan memakai pakaian yang cantik. Seterusnya dia membotakkan kepalanya.Apabila berlalu satu per empat malam , dia pun mengaum seperti singa sambil berkata : Celakalah aku kerana menyebabkan rumahKU musnah , Haikal Bani Israel terbakar dan anak anak ku hidup merempat. Selepas itu dua titis air mata ALLAH gugur ke lautan lalu bergegarlah seluruh pelusuk alam semenjak dunia dicipta sehingga ia berakhir.Setiap kali air mata ALLAH gugur , pasti lautan bergelora dengan ganas , bumi akan bergegar setiap waktu. Begitulah terjadinya gempa bumi. "

Terlalu banyak cerita dongeng , khurafat dan celaan Yahudi terhadap Tuhan yang dinyatakan dalam kitab yang dianggap suci di sisi mereka itu.

Kenapa Yahudi merasakan mereka lebih tinggi darjatnya berbanding bangsa lain di dunia ???

  • Kitab Talmud Yahudi beranggapan bahawa kejadian mereka berbeza daripada manusia seluruhnya.Tanah yang diciptakan oleh ALLAH , untuk menciptakan bangsa Yahudi adalah berlainan daripada tanah kejadian manusia seluruhnya.
  • Roh Yahudi lebih mulia berbanding seluruh manusia kerana roh Yahudi adalah sebahagian daripada Allah seperti mana anak adalah sebahagian daripada bapanya.
  • Manakala roh selain daripada Yahudi adalah sebahagian daripada roh syaitan seperti roh binatang.

Oleh itu , Yahudi merasakan martabat mereka lebih tinggi di sisi ALLAH melebihi para malaikat .Sesiapa saja yang menyakiti bangsa Yahudi seolah olah dia menyakiti kemuliaan ALLAH.

Ok..ni sebahagian apa yang aku faham lak kenapa bangsa sialan ini merasakan setiap perbuatan mereka ini betul ...

MENCURI

Yahudi menganggap bahawa mencuri adalah haram jika melibatkan harta sesama sendiri.Tetapi , mereka menghalalkan amalan itu jika kecurian melibatkan harta benda bangsa lain !

Pendeta Yahudi berkata ;
"Allah telah menghalalkan Yahudi untuk mencuri dan membunuh umat selain mereka.Ini kerana , Musa tidak pernah mewasiatkan begitu.Oleh itu , mencuri harta bangsa lain tidak bertentangan dengan wasiat ini "

MEMBUNUH

Keadilan akan berlaku jika Yahudi membunuh seluruh umat manusia kerana ia sebesar besar korban yang patut dilakukan untuk mendekatkan diri mereka kepada Tuhan.Sebagai balasan , mereka akan kekal di dalam syurga .Tetapi sesiapa yang membunuh seorang Yahudi , seolah olah dia telah membunuh manusia seluruh alam "

ZINA

Menurut kepercayaan Yahudi , zina atau memperkosa wanita selain daripada bangsa mereka , dibolehkan dan tidak berdosa !! Pendeta Yahudi mentafsirkan bahawa tidak boleh berzina dengan ahli terdekat ( bangsa Yahudi ) sahaja. Menurut mereka , perkahwinan antara bangsa Yahudi dan bangsa lain adalah fasik ( berdosa ) .Tanggapan mereka lagi , golongan wanita yang bukan daripada kalangan Bani Israel adalah seperti binatang ternakan.Tidah sah berkahwin dengan mereka.

Sekarang ini , Yahudi bukan saja telah mencabar seluruh manusia bahkan telah mencabar ALLAH.Oleh itu , tidak hairanlah mengapa mereka dilaknat dan dimurkai ALLAH .Hanya segelintir saja yang sedar dan mahu kembali ke pangkal jalan.........................

Begitulah antara petikan yang terpaksa aku menaip semula untuk korang baca..adehh..penat siut..aku tak g gym semata mata nak taip menda ni kat korang..kalau tak baca jugak aku tak tau laaa...

Skang baru aku terpk , kenapa laaaaaaaaaaaaaaaaaa Amerika ni takut benar ngan Israel...Tak kisah apa pun si lahanat tu buat kat Palestin ...diorng tetap diamkan diri ..Rupanya rupanya takuttttttt....ayoyoyo.....

Buku ni tak abis lagi ni..baru bab 1..hahahaha...kalau korang nak , g la cari kat kedai...Berlambak jual..dari beli majalah mangga tu , sekurang kurangnya korang tau gak kenapa bangsa ni di laknat ALLAH .....

ni aku baca bab ke dua....berapa muka surat je sebab perjalanan terasa cepat lak sampainya...Kena lak tu aku terlupa nak bawak kad id kerja...hehehe...Biasa la kan..'kadang- kadang aku terlupa " .. Di dalam bab ini , penulis buku tersebut membawa pembaca melihat beberapa perangai buruk bangsa Yahudi antaranya penakut , keras hati , kafir , fitnah memfitnah dan lain lain lagi..

Lihatlah bagaimana Al-Quran yg telah diturunkan begitu lama , menjangkau 14 kurun yg lalu , telah menceritakan perbuatan Yahudi ini.Cuba bayangkan Allah sendiri membongkar sifat keji mereka di dalam Kitab Suci Al-Quran.Bahkan , merekalah bangsa manusia yang paling keji di atas muka bumi Allah.Apa tidaknya , tidak terdapat satu bangsa pun yg dibicarakan oleh Allah di dalam Kitab Suci-NYA kecuali 2 bangsa ...iaitu bangsa yang dimurkai ( Yahudi ) dan bangsa yang tersesat ( Kristian ) .

PENAKUT

Aku ringkas kan ekkk...

Penakut adalah sifat semulajadi yg terdapat dalam diri org org Yahudi. .Di dalam Surah al-Maidah :21 , Allah memerintahkan Musa bersama sama kaum Bani Israel , berperang menentang kaum yang berada di Palestin.Namun mereka takut dan enggan.Seterusnya mereka hanya mengharapkan Musa dan dua orang pengikut setianya bersama TUHANnya saja pergi berperang.Sedangkan mereka hanya duduk berpeluk tubuh.

Firman ALLAH S.W.T :

Maksudnya : " Musa berkata : Wahai kaumku , masuklah ke Tanah Suci ( Palestin ) seperti yang telah diperintahkan oleh ALLAH kepada kamu.Janganlah kamu berundur ke belakang.Jika kamu berundur , pasti kamu kelak menjadi orang orang yang rugi di dunia dan akhirat " - Surah al-Maidah : 21

Mereka menjawab: Wahai Musa, di dalam negeri itu ada kaum yang gagah perkasa .Oleh itu kami tidak akan memasukinya sehinggalah mereka keluar.Jika mereka keluar daripadanya , kami pasti akan masuk ke negeri itu.

Di sebabkan mereka enggan berperang , ALLAH telah menyesatkan mereka selama 40 tahun di padang Tehh ( Saina' )

Setelah 40 tahun , barulah mereka dapat memasuki Palestin.Tetapi mereka hanya tinggal sebagai pelarian yang menumpan g di tanah itu.Mereka masuk ke bumi Palestin di bawah pimpinan Yusaak bin Nun.Beliau ketika itu merupakan khalifah yang dilantik selepas kewafatan Musa dan Harun a.s. Setelah hampir 400 tahun mereka hidup sebagai pelarian di Palestin , mereka memohon utk kali kedua kepada ALLAH supaya disyariatkan semula kepada mereka perintah berjihad mendapatkan bumi Palestin . Namun ALLAH menolak permintaan itu.

Begitulah gambaran Al-Quran mengenai sifat semulajadi bangsa Yahudi,. Hakikatnya ketakutkan itu sentiasa wujud dalam diri mereka.Lihatlah apa yg berlaku semenjak Rasullullah s.a.w dan para sahabatnya , pelbagai tipu helah dan tipu daya diatur oleh mereka yang terlalu bimbang dengan kekuatan Islam.Sekarang ini , mereka sanggup membunuh golongan yang beriman dengan mengunakan alatan yang canggih .

Adeh..panjang...ok...sampai situ aku baca ...Tajuk seterusnya KERAS HATI , DERHAKA dan PENJENAYAH ..tu nanti nanti la pulak ek..huh

Begitulah secara ringkas aku taipkan kat sini ...panjang woo..aku cadangkan korang cari n beli buku ni.Berbaloi baloi..

Jelajah Blog IBU : MAMA ADLI

Terlebih dahulu , aku mohon maaf kerana ada blog yang aku tersalah tulis nama ... bila dah terlalu banyak tengok blog , aku jadi mabuk ..huhu ..

Blog yang ni lak ... sejuk mata memandang ... Kenapakah MAMA ADLI berblog ? Maka inilah jawapannya ....

"Blog Mama Adli...khusus untuk keadilanku, Muhammad Adli Bin Ashari. Mama diperkenalkan ke dunia blog ini oleh papa. Pada mulanya, mama berblog hanya untuk mencoret kenangan dan perkembangan Adli...lama2 macam dah seronok, tambahan pulak kalau jumlah follower mama bertambah and ada kawan yang sudi tinggalkan komen @ jejak pada entry mama...walaupun follower mama sikit je...tapi mama sangat2 menghargai mereka.
Selain cerita pasal Adli, mama ada juga selitkan tentang kehidupan mama sebagai isteri dan mama sangat2 berharap suatu hari mama dapat jadikan blog mama ni sebagai sumber informasi kepada semua...
Last but not least...I am Loving My Life as a Mommy & Wife.."

Haaaa... begitulah katanyaaaa...

Rata rata blog IBU yang aku g semuanya berjela panjang ke bawah .. mmg gitu eh ? hehehe...bagus bagus ..tapi kalau dapat pendekkan .. loading pun jadi cepat ... kan kan ... untung woo ...

OK... jom ramai ramai g jelajah blog IBU : MAMA ADLI

Bila mereka itu kurang ajar


Aku baru terima email dari seorang rakan ... ermm.. menurutnya gambar ni diambil di satu pameran seni di PARIS ...erm ... pk la sendiri yer ..

Bebel tunggu lunch ..

Semalam aku ada hack blog wife aku ..hahaha.. lalu aku mencoretkan sedikit ( sikit ke ? ) cerita di sana.. hehehe ... nak tau apa yang aku tulis ? klik katanya azila ... kemudian aku coretkan pula kat blog aku ... kekeke.... klik ben ashaari .. kiri kanan aku buat entri .. hahahaha..betapa aku giler menulis ...

Pastu dia ada balas.. tu korang leh baca la entri terkini kat blog tu .. huhu ... aku sebenarnya pon dalam perancangan mewujudkan satu lagi blog ..khas ... hehehe...nak tau ? kena tunggu... lalalala

Jelajah Blog IBU : AQILA HAIQAL

OK.. dah abis bebel pasal mengarut tadi kan ? Skang ni aku nak sambung jelajah sebelum aku nak g DSA..Kong on the way dah tu ... Erk.. sapa tak kenal kong ?? Kong ialah pemilik GENGBLOGGER .. Sapa tak tau GENGBLOGGER ? Cuba google... hehe.. ni bukan segmen GB ..tak leh promote GB ..sian lak kat empunya blog ni..

Berbalik pada blog ni ... memula masuk aku dah terbeliak bijik mata .. tengok bunga bunga tu.. Aku mmg minat bunga .. kalau ada dslr nanti , siap laaa.. hujung minggu je mesti ke taman bunga..hahahhaha.. baik amik gambar bunga dari cari 'bunga' kan .. hahaha

Blog milik PUAN ZALIYATI ni mmg cantik ... aku suka ..cuma terlalu banyak aksesori.. bayangkan dengan kelajuan interneet 1GBS ni pon slow masa loading .. satu kerugian ... Puan , cuba buang yang tak patut tu ek.. kalau rasa nak buang la..kalau tamo , biar la.. hehe

Entri ... aku no komen ... bagi aku ok ...korang tengok apa ? g la masuk .. ada 11 follower je tu..kasi semangat skit ... haihh.... belajar menghargai blogger blogger yang lain .. aku ? jgn persoalkannnn.. aku dah jelajah niii ...hahahaha .. jom jom >> AQILA HAIQAL

Berbaloikah dijelajah BEN ASHAARI ?

Ni blog newbie ... milik seseorang .. hehe.. 20hb Apr , yakni semalam .. aku buat sedikit cerita mengenai blog ni ... tu pun malam ... maka inilah hasilnya ... hurmm .. ada sesiapa yang ingin persoalkannya lagi ?

Kau tu CLEANER ! Buat je la keje kau !

Huhu... aku nak turun ke pejabat pos tadi... nak g renew lesen wife yang dah 2 bulan mati dan baru sedar semalam !!!!!!!

Pejabat aku kat tingkat 23 .. nak turun ke tingkat 4 .. Semasa dok tunggu lif tu , ada dua akak cleaner ni .. Dua dua akak ni aku kenal ... baik la.. cuma yang sorang ni selaluu ada problem.. Problem dia ialah .. sound trouble... hahah.. aku bukan gelak sebab dia kurang pendengaran tapi sbb sikap dia yang ego ..

Yang akak sorang lagi ni terima hakikat yang dia tu cuma seorang cleaner .. Tapi yang sorang ni.. yang sound trouble ni .. selalu bergaduh dengan staff kat seksyen dia bertugas... ada jeee kes dia ..

Nak dijadikan cerita ... kedua dua akak ni dok mengomel ..tapi yang lebihnya akak sound trouble ni ... mak aih... hingar bingar ... tak padan ngan sound trouble dia .. Penah dulu aku tegur..bagi salam ...tapi tak berjawab..sejak tau dia sound trouble , aku hanya senyum jer.. tu pun tak berbalas.. jadi , wat tak nampak je la skang ni ...

Bila pintu lif dibuka .. akak sound trouble tu terus masuk ke dalam tandas manakala akak sorang lagi tu masuk dalam lif dengan aku... Aku pun tegur la...

" Pagi pagi dah mengamuk kak ? "
"Dia tu mmg macam tu... selalu jer ada hal ... Buat je la keje kau.. Kau tu cleaner .. "

Hahaha.. aku mampu tersengih je la ... nak kata apa lagi kan ? Nak je aku jawab.... tapi tak yah la.. akak tu ok .. tak bermasalah.. kalau nak kutip sampah kat tempat kita pun , dia bagi salam dulu .. Bagus kan ... tapi yang pakai tie ni yang sombong .... dia pk dia besar... eh..lari topik..ehehhe...tu lain punya citer .. hehehe

Korang sayang aku kan ??

Aku tak makan cekodok .. tapi aku terima atas tanda persahabatan antara blogger...Kenapa aku tak makan cekodok ? Sbb berminyak ... hehe ..aku skang ni kalau bleh nak elak makanan berminyak.. Bukan poyo tapi jaga kesihatan..maklumlah , dah tua tua gini .. kolestrol kena jaga ..kita bukan tau kan... haaa..tiba tiba zaassss... pengsan..innalillah..sapa susah ? Bukan mintak tapi peringat !!!

Ok... aku terima ni dari LYAFRINA.. jadi aku kena jawab la ni kan ..

1. Sila copy gambar cekodok di bawah (done)

2. Sebutkan nama Penghantar Sarapan cokodok
- LYAFRINA

3. Bagi tahu kenapa cekodok pisang menjadi sarapan pilihan anda.....
- hehe..tak menjadi pilihan pon

4. Tag game ni hanya boleh di post kan pada waktu pagi sahaja.. 'before noon'
Haaa.. ni tgh post ar ni... kul 9.20am...

5. Last sekali,pass kan tag game ni kepada 4 rakan2 anda yang lain..
YANG NI .. AKU NAK BAGI PADA SEMUA YANG BACA ENTRI NI SKANG !! KALAU TAK JAWAB , KORANG TAK SUDI DAN SAYANG KAT BLOG BEN ASHAARI .. SAPA YANG SUDI , SILA BUAT DAN TINGGALKAN LINK KAT SINI .. HEHEHEHHE.. .CEPATTTT....

Jelajah Blog :DausPozi

INGAT HIJAU, INGAT DAUS..INGAT DAUS, INGAT BEN ..INGAT BEN , INGAT JELAJAH..INGAT JELAJAH ? INGAT BEN SEMULA ...pucuk pangkal semua , BEN ..camana tu ? hahahahhaa...jgn marah aa

Nampaknya niat Daus ni salah .. kenapa nak aku jelajah blognya .. rasanya ramai yang mintak aku jelajah tu , blogger baru dalam dunia ni .. Kalau Daus nak buat kajian mengenai penjelajahan ni , rasanya tak kena masa... kalau buat malam , berapa ramai sangat yang online ..pagi gini berapa ramai ? Tengahari paling meletop .. tapi tujuan sebenar penjelajahan ni adalah untuk sessi suaikenal di antara blogger ... kalau harap trafik , kecewa nanti.. tu semua rezeki n tuah .. ;)

Aku takde apa nak komen mengenai blognya kerana dari mula aku masuk sampai skang , begitu jua blognya .. ini bermakna dia berpuashati dengan blognya ... jadi , aku tiada komen.. hehe... Oh.. buat pengetahuan korang semua , daus pun ada segmen jelajahnya sendiri .. sapa yang teringin nak join , silalah .. hehe

Pada yang berminat nak jelajah blognya .. jom >> DAUSPOZI DOT COM

Jelajah Blog : My Sweet Diaries

Waaaaa...bungaaa... i like bunga bunga cinta .. hehe...

Warna warni blognya ... menarik sekali ... Ok ..blog yang aku sedang jelajah ini milik LOVELYWA yang bekerja di Putrajaya ... Gomen la neh.. hehe ... Seorang setiausaha kepada bos dan suaminya .. Biasa tuuu ..

Blog yang simple tapi cantik ...tapi boleh dicantikkan lagi tu dengan simpan yang perlu jer ..hehe.. Apa yang perlu tu , LOVELYWA kena la tengok semula .. tengok betui betui... kasi ringkaskan sedikit ek..

Entri jgn terlalu panjang ke bawah .. buat 2-3 entri je satu page ... tujuan agar pembaca tidak timbul kebosanan bila asik membaca .. biar diorng baca satu atau dua entri sekali jalan .. nanti diorng akan datang lagi tuu.. hehe..kalau berjela ke bawah , boleh timbul boring .. jgn sesekali kasi timbul itu perasaan ek .. tu je la tips saya yang hina ini..

Korang lak ? g lak tengok n komen sendiri .. jd follower sekali tuu ..>> MY SWEET DIARIES

Jelajah Blog IBU - Pahit Manis

Salam.. selamat pagi ... internet down lak kat opis .. awal pagi dah bagi aku kije ..huhu.. nasib baik settle dah ..

OK ... sementara ada masa , aku nak jelajah blog sat .. Jadi pagi ni , blog IBU sebagai penghormatan pembukaan jelajah aku ..

PAHIT MANIS nama blog diberi .. milik MAMA HANIM , seorang pensyarah di ... tu korang kena tanya sendiri .. hehe.. Menggunakan template yang biasa seperti aku tapi mementingkan kandungan blog ...

Wajib setiap blogger yang ingin aku jelajah menceritakan serba sedikit mengenai blognya..

" Url http://cintapertamakami.blogspot.com ni bru diedit sebulan yg lalu atas sebab2 tertentu. Sekarang ni url asal blog ini telah digunapakai oleh individu yg tdk dikenali. Agak pelik juga sebenarnya. Apapun, blog ini telah wujud since Okt 2008 atas dasar utk mengabadikan memori indah, suka duka atau apa saja yg berlaku dlm perjalanan hidup saya sekeluarga yg dibina bersama en.ery dan kehadiran my doter hanim stakat ini. "

MAMA HANIM minta pandangan aku mengenai blognya ... pada aku semua ok.. loading tadi pun cepat ... korang ? g la masuk tengok .. n bagi pandangan korang tentang blognya... jgn lupa follow sekali ek ... Jom Jelajah blog IBU >> PAHIT MANIS



Caaaakkkk... hehehe..salammmmmm

hehehe... apa kes daaa Ariff boleh dalam mimpi aku ! Kasi potong stim betul arrr.... kalau awek tak pe la gak ... ada gak kang kena piat telinga neehhh ... huhu..

Salam .. selamat pagi geng .. apa macam pagi ni ? sarapan apa ? sarapan minda ? tu kena tanya dr fadhilah kamsah ... huhu .. aku ? wife dok siapkan bekalan makan tengahari tu haa... tak kasi aku pening lagi nanti... hahaha.. dok buat bihun singapore ...

Memula aku tamo bawak tapi bila dengar bihun singapore , terus ok ... hahahah...aku mmg giler bihun ... cuma aku pelik satu ... bila makan bihun mesti aku bersin ! Tak kira la masak apa pun , mesti bersin ... korang tau tk nape ? ... Aku tanya korang sbb aku tak de jwpn... yang dok tunggu aku bagi jawapan nape ??? aiseymannn...

Tadi , pas mandi .. aku turun jap bawah untuk menghensemkan diri... sekali wife tegur ...

" Naper la letak mangga ni kat atas ? "

Erk.. aiseymannn... aku pon boleh tak ingat ... kalau letak mangga kat bahagian atas peti ais , sah sah dia sejuk beku.. bukan sejuk je ... keras cam batu la jawapnya .. adeh.. niat aku cuma nak kasi sejuk sejuk di musim salji... huhu...

Sebelum wife tekan butang 'on' bebel ... aku terus lari naik atas.. capai laptop...belek muka korang ..huh... hahahah...guwau jer....

Ok la.. nak g bersiap ...

Oh.. lupa lak .. Ariff, ko dalam mimpi aku , dok studi kat usm ... masuk pertandingan campak selipar ! Apa punya pertandingan tu ha ????
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI