Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 24 April 2010

Siapa lagi bijak ?

Weee... lepak lagi kat sini .. Tadi semasa nak datang ke FC P9, Putrajaya , aku terpaksa berpusing pusing depan MOF berkali kali disebabkan jalan ke Jambatan 'Pulau Pinang' tu ditutup atas sebab sebab tertentu .. huhu..jgn tanya sebab pe .. Lepas aku kuarkan duit kat maybank berhampiran PALACE OF JUSTICE dan juga beli top up prepaid ( malas guna bil dah ) aku terus gerak jumpa member aku .. Ady ..

Dalam perjalanan , wife call ..tanya kat mana .. dah itu ini... termasuk tanya aku dah reload ke belum hp aku .. aku jawab dah .. tapi aku tanya semula .. kenapa ? Dia jwb , kalau belum dia nak topup guna CIMB CLICKS je ( mentang mentang aku dah reload , baru nak offer ??? ) ...

Pastu aku cakap kat dia balik ... Aku mmg dah topup tapi topup RM10 je ( tak.. RM50 sebenarnya) sbb tunggu nak reload guna CIMB CLICKS .. hahaha.. bengang terus wife aku ... dia ingat dia bijak lagi.. rupenyer ???? ... heheheh ..

Tapi tak pon..saja je memain ... gaji aku yang tahun lepas pun tak abis lagi ...

Aku diTag .. di beri award ...

Huk huk .. aku rasa minggu ni je dah lebih 5 dapat award n di Tag 'huer' kan ... hukhuk... gembira ada ...suka ada ..sedih pun ada ..

Gembira sebab ada blogger sudi nak bagi kat aku yang hina dina ini .. Suka sebab dapat award ... Sedih ... hurmmm.... aku sedih sebab tak sempat nak membalasnya .... Seyes.. aku tau .... orang lain boleh je balas .. tapi orang lain takde nak g jelajah , kaji , baca dan buat entri tentang blog orang lain ...

Try gak nak balas .. tapi rasa serba salah bila tgk senarai blog blog yang nak dijelajah tu .. aku buat time time gini , takde org nak masuk lak .. sian nanti ... buat time keje..ngan kije lagi .. bukan pe , diorng dok tanya je ..bila nak buat diorg punya ... adeh...

Aku celik celik mata dh terus jelajah blog orang neh... kena sabau ler ... sabau ekk ..sampai la nanti masa tu .. aku pun perlu rehat .. bukan main cop terus gitu .. kena masuk...baca ... tengok gambar .. ni ada yang tulis ala ala gitu jer pastu aku nak membalas takkan ala ala gitu jer .. kena cari gak profile dia ..ada yang takde profile ..bukan mudah weh .. lain la aku main amik je apa dia tulis .. paste kat sini .. tu pun still kena edit gak ...

Untuk yang bagi award.. cam DNI ..sapa lagi ek.. ramai lagi la ... kalau aku berkesempatan , aku balas ek .. tak pun aku buat entri penghargaan khas buat korang ... ek ek ... Seyes... nak nangis tengok orang tag aku .. suka tapi sedeh sbb belum tentu dapat balas buat masa terdekat ..

Ni aku nak kuar tgk wayang pun pk berkali kali ...dah berminggu terlekat kat umah ... balik kelantan pun balun buat jelajah sampai bil tipon cecah RM400 lebih sebab guna line biasa...sana celcom EDGE jer.. mati beranak la aku kalau nak jelajah guna EDGE .. nak tak nak , kena guna maxis yang wife aku punya ... tu line biasa tu .. jadi harga dia lain ... tu yang cecah beratus ratus ... haaaa ... JELAJAH punya penangan .. pun ada gak tak faham .. ingat main terjah gitu je keee ..

TERJAH BLOG >> ABC ... TAK BEST.. DIA TULIS APA APA .. NAMA DIA PUN TAK BEST .. haaa... kalau aku buat gitu ... ben ashaari jadi BANNED ASHAARI laaaaaa ...

Pada yang belum aku jelajah tu , harap bersabar yer .. kalau tak sabar gak .. meh .. bagi aku link korang .. aku jelajah kul 3 atau 4 pagi .. time tu aku free sangat ... hokeh ?? huhu... Terima kasih pada yang memahami ...

" aku ini insan biasa "

Jelajah Blog : MISS IZAH

pheewitt...awek ganu neh ... single lagiiiii... seyes..takde yang berpunya .. sapa sapa yang berminat , sila isi borang yer .. hehe..guwau ..Nak tau nama betul dia kah ?

Dia ni suka sebut .. kah .. kah .. kah .... apekah .. kenapakah ... adehkah .. kah kah kah...

Ok .. blog ni dah berkurun mintak aku jelajah dia ..tapi aku tamo sebab dia malas update ! Haaa... tamo tamo tamoooooooooooo..

Tiba tiba skang ni lak rajin update... alasan yang diberikan , laptop rosak .. dok tunggu sapa sapa sudi nak sponsor! Aku kata dah kat dia ... tak yah susah susah .. letak je dalam senarai barang hantaran .. ada la nanti sudi bagi .. berderet tu dok beratur ..

Blog cik izah kita ni ... dah lama dah .. berkurun lamanya.. cuma tak diguna pakai sejak ... haa.. sejak .. haaa .. sejakk ..haaaaa ..biasa laa kan ..anak muda .... bila dah ... haaa ..baru nak .. haaa .. sila isi tempat kosong yer ..

Sebelum aku ada blog , dia dah ada blog .. tapi baru skang nak aktif balik .. tak pe la ..apa kata kita ramai ramai kasi dia semangat ..abang abang bujang tu ...psstt... pe lagii >> MISS IZAH

Nak g gym ... tapi ??

M.A.L.A.S .... MALAS .. .workout kat umah je la kang ... planning malam ni dah ada .. nak g melepak kat Alamanda .. kul 1030 nak tengok movie .. balik dari sana , nak online sampai pagi ..waaa .. tapi wife dh tinggal pesan neh .. dia dah sampai kat Kelantan dah .. naik 'belon' .. cepat la..

1) angkat baju jemuran
2) siram pokok sayur
3) lepas makan , basuh pinggan
4) jgn bagi semak rumah
5) siram pokok sayur
6) jgn makan maggie
7) jgn merayau ..
8) gosok baju kerja
9) g kerja..jgn ponteng
10) jgn lupa siram pokok

Jadi , korang boleh nampak la kan .. mana yang penting sekali .. pokok sayurnya diulang tiga kali... Maka untuk jawapan semua tu ... INSYAALLAH , kalau ingat .. lalalala

Jelajah Blog : Mummy Nenny

Haaa... camni la beshh.. blog ibu .. pendek dan ringkas ...Blog ni milik MUMY ( awat ejaan dia lagu tu ?? ) .. Baru berusia 28 tahun..muda gitu ... auwww... hehe... Menetap di Johor dan ibu kepada dua orang anak ..

Why i'm blogging? ( dia tulis lagu tu .. aku copy paste ja )

" Loves to blog..Really loves it..but sometimes i have no idea to share with all my reader..But this blog diwujudkan sekadar berkongsi pengalaman hidup sebagai seorang mumy..Bercerita mengenai my adorable little prince & princess..Sekadar peninggalan coretan untuk mereka bila mereka dh besar nnt..
Satu medium untuk meluahkan perasaan..walaupun x dapat diluahkan dengan kata2 tapi rasanya bile dapat menulis di dalam blog..separuh beban tu pergi..lega.. "

Haaaa...dia tulis lagu tu .. hehee... campur campur ehh .. Template / layout ? Meriah ... sempoii .. mmg sesuai dengan kategori .. hehe ..Entri ..pandai bermain kata kata ni.. maksud aku , penggunaan ayat yang besh.. adeh..

OK ok .. jom kita g jelajah blog IBU MUMMY NENNY

Jelajah Blog : Kau Tercipta Untuk Ku

Fuhhh.. namaaaa ..dasattt...."NOTHING...ELSE...I...CAN...SAY"~ MAMA_AQISH"

" Blog mama ni mengenai My Cute Little Princess yang tomei bangat....bernama Damia Nurin Balqis a.k.a Aqish.....suka duka kami sekuarga....ada beberapa contest yang telah berjaya mama organize sebelum ni....mama suka update sale2 yang ada di Malaysia ni untuk tatapan kengkawan....update citer2 terkini....sedikit tutorial mengenai blog khas untuk rakan2 tersayang mama....mama suka join contest & giveaway dari blog2 lain...."

Simple tapi agak berat loading ..ermm... tak tau la kot masa ni berukben aku yang problem .. hurmm.. Template yang simple .. cuma aku tak pasti ada kekosongan kat belah kanan tu ... ke tak abis loading ek ? Kalau ada kosong tu .. ermm.. perlu dilakukan sesuatu tu .. sebab entri dah best ..cerita dah best ..cuma layout kurang menyengat cam blog blog ibu yang lain ... ni pandangan aku jer yer .. jgn terasa lak ..kalau ada nak betulkan pandangan aku ni , sila betulkan yer ..

Ok..tu je komen aku .. korang ? G tengok sendiri dan betulkan aku kalau aku tersilap yer .. Jom jelajah blog IBU MAMA AQISH

Jelajah Blog : My Love

Berbunga bunga blog ni eh ...IBU ARIFA ....Isteri kepada Mohd Fadli dan Ibu kepada Arifa Dalilah. Masih lagi suri rumah sepenuh masa...

Blognya , mmg sempoi ...Layout dan kekemasannya mmg tak memedihakan mata .. Sedikit latar belakang mengenai blognya ..

"Blog ni lebih banyak berkisar tentang anak saya iaitu Arifa Dalila, tentang milestone nya, kesihatan nya, pencapaiannyer dari kecil sampai sekarang.. sebagai tatapannya apabila dia dah dewasa nanti dan sekiranya saya "tak sempat" nak menceritakan "semua hal ini" pada Arifa Dalila disuatu hari nanti. Saya nak dia tahu yg saya selalu sayang padanya.
Selain itu, terdapat juga entry "contest dan giveaway" yg saya sertai disampaing nak cuba "my luck", saya akan dapat ramai kawan..kerana saya memang suka berkawan dan mencari kawan.
Selain itu, saya juga selitkan cerita2 apa-apa sahaja yg berlaku di sekeliling kami. Diharapkan melalui blog ini juga, saya dan kawan2 di luar sana dapat bertukar2 pendapat dan maklumat tak kiralah topik apa sekali pun.

KOmen ?? no komen .. best lepak blog ni ... Tak caya ? Jom kita ramai ramai g jelajah blog IBU >> MY LOVE -IBU ARIFA

Petua menurunkan tekanan darah tinggi ..

dialog 7

Petua ni aku dapat dari rakan blogger .. Dia kata petua ni diberi oleh seorang doktor peribadi VVVVVVIP di Malaysia .. hehehe..

Thanks bro !

Cerah mata ku semula !

Celik celik mata .... aku terus ajak wife g Alamanda... Nak g cari spek .. tak tahan dah dek 'ketidaknampakan' dunia ini .. dalam erti kata lain rabun la .. hehe

Ni kat FOCUS POINT ,Alamanda ... Sepupu aku syorkan g ke sini sebab boleh guna 'keistimewaan' dia ... Aku pun g je la... Sampai sana , aku mintak pembantu butik tu mencari bingkai spek yang sesuai dengan kanta spek yang lama ..

Pada mulanya aku nak buat semua sekali baru...tapi bila aku tanya berapa lama boleh siap , dia kata amik masa sebulan memandangkan kanta aku tu , jenis khas ... huk huk .. terkejut aku.. sebulan ???? Mau buta aku nanti.. Jadi aku suh cari je bingkai yang sesuai dengan kanta aku tu ..

Dok melilau mencari niii....
Erk.. aku ternampak sesuatu.. iskh.. teruk ni..kes teruk niiiiiiiiiiiiiiihhhh ..arghhhhhhhhhhhhh...

Adik promoter tu datang bawak spek spek yang sesuai dengan kanta tu .. semua aku tak berkenan ... Ada ke bagi aku yang harga bawah RM200 .. huh... bukan pe.. bingkai harga tu mmg mudah patah ... dah penah guna dah .. masa aku pegang tadi pun ringan jer .. adeh... last last aku cari sendiri ..

Aku ternampak bingkai yang sebijik cam aku punya dulu .. cuma color je lain .. aku amik je la tu .. sebab sesuai ngan kepala aku ni .. kira nampak kacak la ..hahaha

Setelah beli , aku ngan wife terus g ke NOODLE SPECIAL .. makan kat sana .. semasa kat sana .. aku belek belek spek tu .. hurmmmmmmmmmmmmmmmmmm... ada calar ... adoiiii... satu kerja lagi.. aku terus call sepupu aku yang mana dia pun kerja kat FOCUS POINT.. tanya dia camana ...

Dia suh aku g butik tu balik .. tunjuk ... dan diorng akan tukar yang baru ... dalam tempoh 2 minggu .. ok la kan .... adehh... Dia tanya aku berapa harga ? Aku sebut la harga .. sekian sekian .. terkejut dia ! Patutnya boleh dapat diskaun lagi tinggi .. Huh... Dia suh aku g balik sana .. dia nak cakap sendiri kat penyelia sana .. ok je la... nafsu makan aku pun dah takde .. padahal lapar giler ..

Lepas makan , kitorang g balik ... aku terus jumpa penyelia dia .. tunjuk kat dia akan calar pada bingkai tu .. pada masa yang sama , aku tanya dia tentang diskaun tu .. dia terkejut .. dia kata tu untuk bulan lepas... aku kata tak pe la. ..aku call sepupu aku , minta dia cakap sendiri .. hahaahha..

Bertekak jap diorng ..adehh ...aku lak rasa bersalah .. wife aku dah pot pet pot pet kat aku .. huh ... aku lak yang kena bebel..tak pe tak pe...

Lepas abis diorng cakap , penyelia butik tu datang jumpa aku .. dia terangkan .. aku faham .. dia kata aku kena bagitau awal awal .. atau sepupu aku kena call .. aku kata kat dia yang aku dah tanya kat staff dia tapi takde jawapan lak .. huh.. budak tu ingat aku nak gunakan dia lak ...hahaa.. adoi .. lawak tul laa... patut la diorng cam takut takut nak layan aku ... n bagi aku spek murah je !!! Aku takde duit ke ??? aiseyy ..

Bila dah bincang ngan penyelia dia tu .. dapat kata putus .. diskaun yang patut aku nikmati tu ( kerana guna hak keistimewaan sepupu aku tu ) aku gunakan dengan membeli spek lain .. Erk.. wife aku tersengih laa.. aku tanya dia .. nak amik spek ke ??? Sudah garahu cendana pulaaaaa... mau laaaa ... terus dia pusing satu butik tu..cari yang sesuai dengan muka dia ...

Mmg dapat laa... dia amik ELLE.. harga dia dalam rm500 gitu..tolak diskaun yang diberikan oleh FOCUS POINT dicampur dengan diskaun yang patut aku nikmati tadi ... spek tu free .. erk.. huhu ... free yer ...

Tentang bingkai yang calar tu , diorng akan order yang baru .. dalam tempoh 2 minggu .. bermakna aku akan dapat yang baru nanti ..ermmm.... ok la kan .. hak kita.. hak pengguna .. hehe.. ketahuilah hak kita .. wa wa weee ..

Ni la spek aku tu.. sama cam spek lama ..adehh ...

Spek spek kesayangan aku . hehe .. spek hitam tu pakai time driving .. clear mata .. OAKLEY the BEST !! nak cari lagi satu nanti .. hehe..

Ni port aku membebel .. hehehe ... ok ok ..nak g antar wife kat ERL Putrajaya.. hehehehehe .. bujang sampai Senin ..

Jelajah Blog IBU : Tunoor 73

Lama tunggu eh ? Maaf yer .. enjin kapal rosak .. jadi pelayaran jadi slow skit ..kena guna sampan kecik ... sorang je nak kemudi .. bukan senang kan .. hehehe..tqqq

Blog ni milik SOLEHAHTUNOOR SALLEH ..
"anak yatim piatu(dah lama dah )...isteri kepada mursyidi abdul kadir...panggilan ummi kepada 5 orang anak..4 lelaki seorang pompuan...seorang surirumah memerangkap driver anak2..."

Heeheh..dalam blog ni ..macam macam entri ada ..macam macam cerita ada ..ada yang buat geleng pala.. ada yang mampu buat korang tersenyum ... Layout yang simple ... sememangnya blog ibu ibu la nih .. hehehe

Masih baru lagi dalam dunia blog ni .. jom kita jelajah ramai ramai >> TUNOOR 73

Jelajah Blog IBU : Sporting Mummy

Tenterakah suami isteri ? Hehe... sekadar pertanyaan ..

" Blog Sporting Mummy ni adalah tempat ibu mencoretkan kenangan2 terindah bersama 2 insan yg ibu sayang iaitu suami & puteri sulung ibu, Anith. Kisah2 ibu diadaptasikan berbentuk maya di blog ibu. Selain berkongsikan kisah2 hidup, ibu juga berkongsi dengan kwn2 blogger pengalaman & kebaikan berCD @ lebih dikenali sbg Cloth Diaper. Ibu adalah antara ibu2 yang telah berjinak2 dengan item2 yg berasaskan Cloth untuk selamatkan bumi untuk anak2 dimasa hadapan. Go green.....(^_^)"

ermm.. blog yang simple ... mmg buat untuk peribadi .. hehe..bagus bagus .. Aku tkde apa nak komen mengenai blog ni .. Blog yang patut dijadikan sahabat sebab aku tak nampak dia ada maksud 'lain' dengan kecuali ?? Tu korang kena masuk n baca sediri .. .hehehe

OK geng .. citer banyak tamo .. jom la kita bersantai kat blog SPORTING MUMMY ni

Dendamku Berbalas !

Bukanlah dendam pon cuma nak kenakan balik jer .. tu pun secara tak sengaja... tiba-tiba terfikir ..
Kan wife aku g outstation kan ? Dia dah kata kat aku yang dia akan tiba kat KLIA dalam kul 11 malam gitu .. Pada masa yang sama , aku dok melepak kat food court P9 , Putrajaya..saja jumpa geng FB ..

Bila dia dah landing , dia sms aku .. Terus aku ajak member aku blah .. Kebetulan lak hujan lebat... Tapi aku redah je la berlari ke tempat aku parking kereta .. nak g amik di .. masa tu dah kul 11 malam .. Dengan menggunakan spek bersalutape itu , aku pun gerak la ke sana ... stsn ERL PUTRAJAYA laaa..

Bila dah sampai .. aku terus ke tempat menunggu .. hurm .. lambat lagi.. aku sempat online .. Tak lama kemudian , diumumkan ketibaan ERL dari KLIA .. Opss..lupa lak nak cita .. wife aku sms ... dia kata dia dalam ERL dah ..

Aku jawab laa... aku bagitau aku kat foodcourt lagi .. hujan lebat ... kereta parking jauh ... pastu nak g isi minyak dulu .. nak isi minyak kena kuar duit dulu.. aku jenis tak bawak cash byk byk dalam poket ..

Wife aku balas ... "ni mesti nak kenakan dia " ...
aku balas balik .. " tunggu je la.. nak g dah ni" ... padahal aku dah ada pun kat situ ...

Bila ERL dah sampai .. aku bangun , berdiri di belakang kaunter pertanyaan... mmg takkan boleh nampak la.. aku boleh la nampak dia keluar dr tempat tiket tu .. Bila dia dah keluar .. aku pelan pelan folllow dia ...

Dia boleh tak perasan !! Kawan dia , Jo .. ada tanya dia samada husband dia (wife aku ) dah sampai ke belum ? Wife aku jawab ler ... " blomla kot (tamo mengharap..takut frust) " ..

Aku ini betul betul dah belakang dia .. dan dia la ..tak perasan lagi ! Bila dah sampai depan jalanraya utama , kawan dia tu ucapkan selamat tinggal dan terus berlalu .. Dan aku di belakang dia bersama dia .. aku terdengar dia kata ...

"eh..dah sampaila.." pelan je suara dia ucapkan perkataan tu ..
Aku nyampuk dari belakang .. " Yeke dah sampai ? '' ..
Diam je dia ... cam takut takut ... Cam blur pun ada .. hahahaha .... Terus aku berjalan sebelah menyebelah ngan dia ... dia terus tengok muka aku ...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... ingat tadi laki mana nak kacau !! Terus dia pukul aku berkali kali ... hahahaha... laki sendiri pun tak kenal !! hahahahha....

Wife aku ni .. dia fobia ngan malam ...asal malam je dia ingat ada penjahat .. hahahaha ... kalau nak tau edisi dia .. g baca kat blog dia .. hahahahah .. jom jom >> sini
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI