Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 25 April 2010

BN menang ..tapi ???

Menang eh ... hehehe.. aku tak ikuti perkembangan kat sana pun ... nape ek ? saja ... huhu.. tak tau berapa byk lak duit rakyat abis kali ni .. Tak kisah la kan .. asalkan menjanjikan kesejahteraan pada negara ..

Janji ??? Ermm .. satu perkataan yang membawa sejuta harapan ... Dari dulu rakyat dok dengar 'janji' .. samada dari pembangkang mahupun rakyat ... Ada yang tertunai dan ada yang jadi debu .. Kalau di kampung kampung , janji mudah ditabur .. tapi bila dah menang , ilang begitu jer .. ermm..

Aku dengar kali ni Adun BN yang menang tu berjanji akan pindah ke kawasan berhampiran dengan kawasannya ... Ermmm... aku harap semua pengundi dan juga pemimpin pemimpin BN ingat akan janji tu ... kenapa ? Kalau tak ... jgn lupa .. pilihanraya akan datang lagi nanti ...

Pembangkang dan kerajaan skang ni bagi aku seimbang .. rakyat hanya tunggu masa sekali lagi untuk membuat perubahan besar ... akan datang ... Aku harap satu je ... pemimpin yang ada skang , berubahlah ... jgn main sedap janji .. ingat .. rakyat ada mata dan telinga jugak ... jgn main janjiiii jer .. sampai masa .. bagi alasan .. ermmm ... bosan siut ...

Tutorial Blog

Tadi ada kawan blogger tanya aku .. dia mengalami masalah nak memasukkan iklan dalam blognya .. ermmm .. soalan tu terlalu umum tapi tak mengapa ..aku akan cuba membantu tapi bukan aku akan buat tutorial .. tetapi aku akan dua blog yang kerap buat tutorial ...

Blog yang pertama ... MSUE ROOMZ dan kedua ialah KUJIE ( kak jie ) .. Kedua dua blog ni mmg rajin membuat tutorial ... Pada mana mana blogger yang baru , nak belajar .. aku amat amat amat amat amat amat amat ..huarghhhh.... ngantuk lak ... amat alukan korang g sana ..

Mesti korang tanya nape aku tak nak buat ... Kenapa laaaa aku nak jual goreng pisang sedang aku tau kawan aku jual goreng pisang gak kan ? Biar je la diorng jual goreng pisang .. aku ? Aku jual maggie goreng spesel aku dah la kan .. hehehe ...

Kalau tak jumpa jugak apa yg dicari ... Cuba google ... TAIP apa yang dicari tu dalam bahasa melayu.. korang akan jumpa banyak tutorial dalam bahasa indonesia dan juga malaysia ... ok ? Faham ? Bagus ..

Aku nak tngok tv sambil gosok baju.. Esok kerja ... kerja kerja kerja... tak gak kaya kaya ... Kak jie ( Kujie ) ngan Mat Gebu duk umah pun leh pakai banglo... camana tu ??

Jelajah Blog KHAS : Aku tetap Aku

Sebelum aku turun bawah .. aku terjumpa satu blog ni .. mmg aku salute la... dia ada inisiatif buat blog .. bukan nak mintak sedekah tapi berblog kerana suka suka .. Haaa ..macam ni la best ...

Tabik la bro ... sapa sangka manusia begini mempunyai cerita cerita yang menarik untuk berkongsi bersama ... Hurmm .. macam macam cerita dia tulis dalam tu .. aku rasa mmg sesuai kita semua baca .. Kenapa ? Korang masuk .. tengok .. baru tau .. tengok header dia dulu ... hehehe...

Blogger yg berasal dari Melaka ini bernama ... neehh.. korang cari sendiri... belajar belajar menjelajah blog orang .. hehehe... saja je kasi korang masuk dan baca ... baru best ...

Apa pun .. mmg best .. tabik hormat bro ! ... jom jelajah blog KHAS >> AKU TETAP AKU

Tips Nak Mengutuk Blog Orang

Mengutuk mmg best .. Mengeji lagi best ... tapi sebelum nak mengutuk atau nak mengeji , kita kena pastikan dahulu butiran atau fakta yang nak disampaikan ..

Jangan terus baling batu .. Pastu berlalu begitu saja... Bila dah baling batu , bagitau kat orang tu ... "Aku tak suka kat kau sebab kau nyanyi lagu lagu Alimah Jongang ! " .. Maka mesti orang tu tertanya .. apa kaitan lagu Alimah Jongang dengan dia ??? Adakah dia jongang juga ? atau nama dia alimah ? Atau suara tak best ? Terpinga pinga la si dia yang kena baling tu ... kot tak suka pun tak payah baling batu ... berlalu dengan tutup je la telinga tu ... Tak pun tegur dengan elok ...

Aku buat blog ni .. bukan sebab nak semua org puji aku ... Tidak ada dalam blog aku ni pun satu yang boleh aku banggakan dan mintak dipuji .. aku bukan letak kat main page aku gambar dengan artis ? .. Aku letak gambar aku seorang diri je kat situ .. Ada yang nak kata aku jual muka ? Kalau aku letak gambar aku yang buruk , ada yang kata dah takde gambar lain ke nak letak ? Ke nak aku letak je muka orang yang banyak cakap tu ??

Ginilah ... bagi aku yer ... kalau tak suka atau kurang suka dengan blog tu , bagi la cadangan yang membina .. Aku bukan suh puji .. Aku sendiri tak suka dipuji .. Setiap kali aku dipuji setiap kali itu jugak aku dapat dosa !

Sebuah komen yang ikhlas adalah komen yang membina ... lebih lagi jika yang orang yang kita komen tu , jauh lebih muda dari kita ... tegur elok elok ... Kena ingat ..dalam dunia blogging ni ,majoriti kita ni , tidak mengenali antara satu sama lain ... Jadi , jgn buat musuh dalam ni .. biar ramai kawan ... lagi meriah hidup kita ...

Aku mmg tau blog aku tak bagus ... mmg cerita aku mengarut.. bebelan aku takde 'isi' tapi kenapa ada yang sudi baca ? sebab yang sudi baca tu adalah kawan kawan aku !! Kalau bukan pada kawan kawan aku ni aku meluahkan perasaan , aku nak g kat sapa ? blog orang lain kah ? Atau blog si pengkritik itu sendiri ?

Aku bukan nak panjangkan isu ni ... isu mudah jer .. BUKA MINDA ! TAK SUKA , TEGUR .. TEGUR BIARLAH MEMBINA ... Perlu diingatkan ... dalam dunia blogging ni majoritinya adalah orang berilmu ! Bukan mat dadah atau mat rempit .. mat rempit tak sempat nak berblog.. dok merempit jer .. tapi aku rasa mat rempit pun ada gak blog .. citer pasal motor dia ... mat dadah jer takde blog .. nape ? tak sempat nak berblog , dia dah jual laptop dia !

Fikir fikirkan ... Buat yang terbaik demi bangsa kita .. Kalau bukan kita sendiri jaga bangsa kita , sapa lagi yang kita nak harapkan ???

Blog Ben Ashaari Tak Best Arrrr !!

Dua kali dia masuk , maka kesimpulang dibuatnya ... TAK BEST LANGSUNG BLOG NI .. hehehe ..aku terima hakikat itu ... bukan semua orang leh masuk citarasa aku nih .. Ada orang kata , KFC lagi sedap dari MCDONALDS. ..malah ada yg lagi best kata capati lagi sedap dari spagetti marinara .. haaaa... terpulang pada tekak masing masing .. cuma ...

Tak perlulah bagitau pada tuan punya blog tu .. tak suka , biar je la ... kita punya blog sendiri pun belum tentu ada orang nak baca .. kan ? Jadi cuba lah buat sikap 'busukhati' tu ... kita sesama blogger , kena support antara satu sama lain ... barulah meriah dunia perfileman ni.. eh .. dunia blogging ni ..

Yang ada seciput ni pun , dok bertekak sesama sndiri .. dok kata wordpress lagi best .. dok kata blogspot untuk budak budak .. malah yang lagi best , template kosong kosong ni tak secanggih yang diorng punya .. ehehe.. kalau nak buat canggih canggih , baik buat web terus ... toksah buat blog ..kan kan ?

Cuba buang perangai busuk tu yer ... Jangan sesekali burukkan atau kutuk blog orang ... kita berblog ni untuk mencari kawan dan ada yang cari rezeki .. Takkan nak bawak perangai yahudi yang tak habis habis berdengki dengan bangsa lain ? Ni kena lak satu bangsa ! Kalau meniaga makanan tu orang boleh santau menyantau , takkan berblog pun nk buat gitu ? Buangla yer phd ...

Amik yang positif .. kalau ko tengok blog aku ni berjaya .. meh aku habaq .. blog aku tak berjaya pun ... tak kemana mana .. kalau berjaya , korang leh nampak muka aku keluar dalam filem RAMBO ker ... paling tidak pun REMP-IT ( tunggang motor pun gagal ) .. haaaa... ni takat blog ..ala toksah la berdengki dengki ni.. nak sangat , g je DENGKIL tu ...

Kedudukan Blog BEN ASHAARI di ALEXA berubah !! Weewitt

Rank Alexa berubah dua kali dalam minggu ni .. Semalam aku tengok , kedudukan blog aku di dalam MALAYSIA , adalah 1,162 !!! Satu pencapaian yang memberansangkan !! huhu ..

Aku mula berblog pada Oktober 2009 .. skang baru April 2010 .. baru ..erk...er..berapa bulan .. sat nak kira guna jari ... haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...baru 4 bulaannn .. Apa ?? oooo .. Haaa..baru 6 bulan !! Baby lagi niii .. sat nak tukar lampin ...

sambung .. HAAAAAAAA.... tu semalam aku tengok ni aku tengok lagi.. dah makin naik ..waaaaa... skang dah 1,054 !! Manakala untuk Alexa rank pulak , dibawah 300 ribu !! untuk kali pertama aku dibawah 300 ribu ... fuhhh.... Adakah aku berbangga ??

Tidak ... skang aku nak kejar rank di malaysia , dibawah 1000 ... kemudian ..500 seterusnya bawah 100 .. hahahaha. ..adakah aku puas ? Tak puass !! sbb aku nak korang semua sama macam akuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ... kita mesti ??? Semangatt.... Aku boleh korang pun boleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhh ... jom minum susu duluuuu ...

Pada yang nak check tu .. sila ke sini ... jom JELAJAH >>> Alexa

KONTROVERSI ! Gambar Header Ben Ashaari Bukan Ben Ashaari !

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. aku pun tak caya laaa.. tu bukan aku... orang lain .. sapa kah beliau ?? Aku pun tak tauuuuu ..wooo woooo .. hehehe...

Ada yang kata cam jimmy choo .. eh..jimmy shanley.. ada yang kata cam yusri kru .. ada yang kata cam brad pitt ... malah ada yang kata cam TIGER WOOD !!! hUH...

Kalau cam brad pitt zaman muda tu aku caya la .. tapi cam TIGER WOOD ni dah lari jauh .. cam woody woodpecker sama la kot ... hehehhee

Kepada yang kurang pasti adakah gambar itu gambar BEN ASHAARI ... jgn risau .. tu mmg BEN ASHAARI ..kenapa berbeza dengan gambar gambar yang lain , tu kena tanya pada photographer .. dia yang amik pic .. ambo cuma melakonkan adegan tu sajaaaa.. hehehe

Nak tengok gambar kawin ku yang memakai baju putih itu kah ???

Jelajah BLOG KHAS 1111 : QIMIE DOT COM

Weeeeeeeeeeeeeeeeeee...tahniah tahniah ..mmg saja nk rahsiakan .. hehehe ... ok ..aku nak p tengok sat blog qimie ni .. cam nama anak buah aku jek..

Sebuah blog yang amat kemas bagi aku ..tersusun .. rasanya aku tak pernah jumpa lagi blog ibu ibu sebegini tapi aku rasa .. blog ibu ibu tak sesuai buat gini .. tk sesuai langsung .. heheh... blogger bujang ok la ... huk huk ...

Entri dalam ni pun best best gak ..ada citer antu weh.. huhuh... teknik nak tarik trafik .. ermmm .. macam macam ada laa....kemas kemas ... mesti ada anak dara berkenan kat blog ni .. hehee..

ok... seperti biasa .. jom kita g tengok pemenang bertuah ni >>>> QIMIE (DOT) COM

GENGBLOGGER : Penangan ChatRoom

Buat masa ni Kong dah turunkan chatroom disebabkan ada satu 'mangkuk tingkat plastik' telah membuat onar di situ .. disebabkan itu , maka semua chatter di situ merempat merata rata .. ada yang kembali ke pusat kebajikan YM , ada yang cuba mencari rezeki di blog blog berhampiran .. mana tau la ada yang sudi menderma 'trafik' barang satu dua unique .. dan ada juga duduk ditepi longkang menunggu chatroom kembali dinaikkan ..

Manakala aku terus mencari idea untuk megupdate ... pada masa yang sama , si GADIS TERBILANG dan aku , terus menerus mengumpat KONG dan rakan rakan GB di YM .. saja nak mengumpul dosa dosa agar cukup satu bakul buat petang ni ..

Si GT ( Gadis Terbilang ) ternanti nanti chatroom dinaikkan .. manakala aku tak ternanti pun .. hahaha... Timbul satu idea ... jeng jeng jeng ..

Aku bagitau GT chatroom dah ok .. Dia seolah tak percaya tapi dia terus g refresh page ... Pada masa yang sama dia g 'heboh' kat geng lain .. hehehe... masak !! ..ahaha

Setelah 3-4 kali dia refresh .. dia tanya aku .. takde pun chatroom tu .. Aku jawab dengan selamba... Mmg la takde .. saja je .. hahahahhaha.... Hijau muka beliau .. hahahahaha

Masak dia ngan geng geng dia yang lain pasni .. hahahahha .. jahat tul dia tu kan .. hahaahha

1111 ???

Aku sedang menunggu.. siapakah yang bertuah itu .. kerana apa ... kerana aku akan buat penjelajahan special ke blognya .. Apakah 1111 itu ?? Aku tamo cakaaapppp .. lalala... aku akan terus menanti .. hehe..tak lama dah niii .. lalalallala

Jelajah Blog : Arlina Rosli

Nak tau sapa penaja mekap RED MUMMY ??? hehehee.. ni la tokey dia .. Big Boss RED GLOW ACADEMY...

Aku pernah ditawarkan buat cover untuk RED GLOW ... kira Arlina saja bagi peransang untuk new blogger cam aku ni la .. hehehe ... tqqqq arlina ... kalau ada lagi , habaq nooo .. hehehe .. Cover camana ? Korang leh baca kat sini ... >> RED GLOW ..

Berbalik pada blog Arlina Rosli ... dia buat blog ni saja suka suka .... mana letak iklan dalam tu pun .. hehehe ... Cukup dah duit bisnis kan.. kan kan ... hehehe.. guwau jee... Simple tapi menarik blognya ... Tak rugi woo korang buat dia kawan .. kot kot leh la belajar bermekapan dengan dia .. hehehe ..

Ok ... pada yang berminat ... jom korang g jelajah blog dia .. aku dah jelajah dah .. heheheh >> ARLINA ROSLI

Jelajah Blog : Ann Scape

Dia kata blog dia tak cute ?? Jangan sesekali merendahkan maruah blog anda ! Segan dia tau ... tak cute pun puji jeee..kasi dia semangat. .. hehe.. ada fahamkah ??

Sebenarnya aku suka blog blog yang berlatarbelakangkan gelap ... mudah nak nampak tulisannya .. gambar pun nampak 'naik ' macam blog Ann ni ..

Komen ? tiada .. aku rasa blog ni serampang dua mata ni .. hehehe .. ada sbb lain dia buat blog ni ... Tak caya ? Korang g masuk n cari sendri ..mesti jumpa punya ..

Pada yang nak jelajah ... jommm >>ANN SCAPE

Jelajah blog IBU : Charm Chameleon ChatterBox

Fuh fuh fuhhh.. blog cam ni ..kalau fofular ... rank dalam ALEXA pasti meletup letup .. kenapa ? Nehh ..malas nak habaq.. tapi aku jamin kalau fofular ... abis dia sapu banyak blog woooo...

Blog ini dimiliki oleh Puan HANZ ... mmg ok sekali la... template yang simple... mmg blog ibu ibu ni...

Loading cepat .. tak semak .. kemas gituu ... Entri ? Mmg kemas sekali penulisannya ... Kali pertama segmen aku dialihbahasa ! .. haahahha

"Being influenced by my cousin to create one, cracked brain for quite some time with the Blog lingos, Blog structure & the Blogosphere...and finally, I went on with my passion and interest, VOILA! It became one SPECIFIC blog. Though, i do chat CACA-MARBA anything under the sun), self-proclaimed at my avatar on the left-sidebar & the topics at the right-sidebar, clearly spells out I chat mostly about Parenting, Early Childhood Education, Women Stuff ,Green Living(eco-lover) & not forgotten, the life revolves myself individually which includes my hobby & tips & my family, TheHoneybunch."

Tunggu apa lagi ?? .. jom laaa >> Charm Chameleon ChatterBox

Jelajah Blog IBU : NazRin's wifey .. Eiymann's ibu

Membaringkan diri ku ini di blog milik PUAN E-CAR NAZRIN sebentar sambil melihat apa apa yang menarik ... Semua menarik !

Blogger kita ni .. ada satu menda yang dia minat sangat nak buat .. iaitu .. tu korang kena baca sendiri .. tak leh tulis sini .. very the very punya ... huuhu.. Ada dia tulis nape dia nak aku jelajah blognya .. tapi aku nak copy paste kat sini , mmg banyak aku kena edit wooo .. hehehe ..

Jadi ... aku syorkan malah aku galakkan korang .. ppsstt .. g join .. sebab ??? dia antara blogger IBU yang fofular ... tk caya ??? g tengok sendiri ...

Jangan lepaskan join blog blog gini ... skit skit lama lama jadi bukit ... Berkenaan blognya .. aku takde apa nak komen .. cuma .. cuma ..font tu...hehehe... tu jer ... kena tengok balik yer ..

Pada yang berminat nak jelajah blog IBU ni ... jooomm >> NazRin's wifey

JELAJAH BLOG

Selamat malam ... hehehe...

Ok .. tadi ada sahabat kita , bertanyakan jelajah yang aku buat ni ..apakah syarat syaratnyer dan Segmen Jelajah apa yg aku buat ... setakat ni ... aku buat Diari Perantau /JELAJAH BLOG / IBU / UNIK / BISNES / SAHABAT dan GELEDAH DAPUR

Untuk JELAJAH BLOG , syarat terbuka untuk blogger blogger baru ... skang ni ada list yang sedang menunggu untuk di selesaikan penjelajahan tersebut ..

Manakala untuk JELAJAH IBU , terbuka untuk blog ibu .. yang ni akan didahulukan berbanding JELAJAH BLOG ( hormat ibu ibu ) ...

JELAJAH BLOG UNIK ni macam blog blog pinggan mangkuk .. fotografi ... lain dari yang lain... ni pun jelajah khas .. yang benar benar unik , baru aku jelajah ... kalau tak .. aku takkan buat ..maaf yer .. kalau aku layan , nanti semua buat gitu..

JELAJAH BLOG BISNES ni khas untuk yang buat bisnis .. bila ada ..terus di jelajah..

JELAJAH BLOG SAHABAT ... khas buat blog yang ada lebih dari 1000 follower ..tujuannya adalah untuk memperkenalkan blogger blogger baru kepada blogger lama ..

Geledah DAPUR .. khas buat blog yang ada resepi resepi menarik ... pun akan terus digeledah masa tu jua ..

DIARI PERANTAU .. khas buat blogger yang sedang atau menetap di luar negara ..

tu sajeeerr...


Syarat syarat nak join ? Buat satu entri.. mesti ada :

1) HEADER BEN ASHAARI BLOG

2) latar belakang blog termasuk nama yg digunakan dalam blog ..

3) kalau bisnis .. ceritakan tentang bisnis tu .. pastikan bukan bisnis mengarut yer.. takkan dilayan ..

4) kenapa nak sertai jelajah ini ..

5) dari mana tau tentang segmen ini ..

tu jer... ops .. pada yang baru nak join .. paste link di sini yer .. tapi perlu tau .. aku ada senarai yang perlu di settlekan terlebih dahulu ... hehehe.. harap bersabar yer ...

Kelonggaran diberi pada GELEDAH DAPUR , JELAJAH BLOG UNIK , JELAJAH BLOG SAHABAT , JELAJAH BLOG BISNES .. tu jeeeeee... tqqqqqqq






The LOSERS



BEST

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI