Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 26 April 2010

Saja Je Nak Kasi Aku Membebel

Azam aku tadi .. aku tamo membebel dah .. tapi tadi... ermm.. saja kasi aku panas hati .. haih.. aku tak tau la.. ni perangai bangsa aku ke atau mmg spesis tak de adab !

Lepas aku amik wife aku , kitorang g makan kat Food Court P9 , Putrajaya .. Di satu simpang , lampu merah menyala .. Aku nak masuk ke kanan ... Datang satu kereta ni .. terus pancung kereta aku .. sedangkan laluan tu satu lorong .. Aku tengok dia.. dia wat tak tau .. aku ke depankan kereta aku ... Dia lagi kedepankan .. Aku dah geram .. Wife aku dah mula bising... tamo aku cari pasal ... Lampu hijau .. terus dia potong aku .. Aku kejar .. aku himpit kereta dia .. Wife aku membebel dah .,. Aku nak jeeeeeee bukak tingkap tu pastu tunjuk 'jari' kat dia ... Huh.. mengigil kaki aku tahan marah ... Nasib baik wife aku tahan aku .. arghh ..geram betulll ... amik masa gak aku nak cool tadi ..

Bila dah cool ... baru g makan ... Aku cam biasa , order makanan feveret aku .. Hot plate keow teow .. hehehe ... Kan sini semua self service .. yang mana aku tak suka sebenarnya gini .. Leceh.. Pas amik makanan nak kena cari sudu garfu lak .. Melilau mencarinya .. Bila dah jumpa , diorng dok queue amik sudu tu .. aku pun beratur je la.. Datang satu akak ni , terus dia kata "tumpang lalu " .. terus dia dia amik sudu garfu tu .. Erk ... aku ni beratur utk apa ? Beli tiket wayang ke ?? Ya Allah ... Sabar je la Ben .. Tanpa rasa bersalah dia terus g tempat dia tanpa menoleh kat aku atau cakap terima kasih ... Huh ...

Haihhh.... penat penat

Haru Laa Lu Ben Ashaari !

Petang tadi , aku nak ke Cheras ... nak g gym kan ? Dah selesai pon ..skang ni aku kat ERL Putrajaya lak ... tunggu wife aku sampai dari Kelantan .. Landing kul 850...sampai sini dalam kul 930 ... Banyak masa lagi bermakna banyak entri lagi .. hehehe.. Bateri penuh ni ..

Berbalik pada cerita utama... petang tdi ... aku dh siap siap semua yang aku nak bawak ke cheras.. yakni 3 helai baju dan laptop.. tu jer pun ... Aku pun keluar dari rumah .. Bukak pintu belakang kereta .. masukkan beg aku .. kemudian terus ke tempat duduk pemandu .. Masukkan kunci kereta . Start enjin ... Ok ..settle .. tiba-tiba aku rasa cam tak kena ..

Aku paling ke belakang ... Pintu belakang kereta aku tak tutup lagi ! Terbukak cam tu jer .. adehh .. Aku tengok depan ... Pintu rumah pun aku tak kunci lagi ! Daun pintu ngan pintu besi sekali aku tak kunci ! Hahahahaha ... terbukak cam tu jer .... adeh... kes naya betui ... Biasanya tu tugas wife aku .. terlupa lak aku bujang tadi .. ahaahha.. mengong tul aku ...

Bila dah sampai Cheras ... Takde orang kat rumah.. diorang dah keluar ... Tak pe la... Aku on laptop .. signal tak best langsung .. GPRS ... kiamat la nk dapat bukak blog .. Aku cari surat khabar ari ni .. jumpa ...

Tengok tajuk.. perghh ...dasat ... " Anak menantu tembak bapak mertua dia ... Suami gunakan najis sendiri untuk handal di ranjang " .. Terus aku capai .. aku baca ...
Dasat dasat ... Pas baca berita pasal tu aku belek sukan lak ... " Arsenal layak ke Pusingan Akhir Liga Juara Juara tapi hilang dua tonggak utama " .. Uik ... pelik jer.. aku baca berita tu ... Iskh...
Mmg pelik ...

Setahu aku Arsenal dh kalah pun .. bila lak ada game dia semalam ? Pastu tengok belah dalam ... Cerita pasal Sukan Sea .. Huh.. bukan dh lepas ke ?? Aku tengok tarikh kat surat khabar tu ... Adehh.. kes naya tull ... 2009 punya !! Arghh ...

Haru tul la lu Ben !

Weeeee..... kat Cheras sudah ...

Ermm... tadi ada sahabat tanya , Cheras kat mana ? Cheras kat Batu 4 .. Flat Sri Melaka .. Jap lagi nk g gym kat BIONIC GYM...mau workout , Taman Tenaga ...

Lama dah tak workout ... ari ni baru nak mula balik .. sebelum ni saja nak diet dulu plus bz yang terlampau ... minggu ni ok skit kot ... Korang tak g gym ? Diet diet gak tapi kalau di campur dengan bersenam , baru cantik badan tu ..

Ada orang pk cukup la dengan diet .. makan itu ini .. cantik dah badan ...ermmm...mana boleh ... Diet tu menjaga kesihatan .. takkan boleh kurus gitu .. yang buat kurus tu ialah mengurangkan pengambilan makanan yang penuh dengan lemak .. makan tak hengat punya .. cam aku .. hehehe ... tapi aku g gym .. kalau tak makan banyak , mana nak ada tenaga kan ?

Tempoh hari adik perempuan aku ajak aku berkongsi membeli satu produk kesihatan .. Mmg popular la jenama ni .. tapi aku tak berminat langsung ! Kenapa ? Sama je semua.. kalau makan tu , kita kena jaga makan .. kena bersenam ... nak beli semua tu bukan murah harganya .. beratus la gak ...

Kalau korang tanya aku .. apa yang aku amik untuk kuruskan badan .. ermmmmmmmmmm.. aku gunakan losyen mustajab setiap kali nak g gym .. sapu je kat bahagian berlemak tu .. haaa.. bahagian tu mesti banyak air punya .. kan kan ? Mujarab kah ?? Bagi aku menjadi la ... ditambah dengan jaga makan ..

Cuba niatkan hati tu , berdiet untuk menjaga kesihatan .. insyaAllah menjadi .. kalau demi kecantikkan. ... pasti anda kecewa .. hehe ...

JOm jelajah gym lak ... ekekekke

Lega Yer ???

Ekekeke... membebel dari tadi tak sudah .. pastu diam .. ni nak sambung balik .. Apakah isunya kali ini??

Neh ... cuma nak bagi je .. aku nak balik Cheras .. Boring duk sini .. Malam baru wife sampai .. Tu tadi pun dah habaq , lusa kena g Penang lak .. meeting kat sana .. Aku ? Makan maggie jer ler .. eh.. tidur kat cheras ? Ermmm...sana line teruk .. susah nak buat penjelajahan .. dok sini ( Putrajaya ) .. ada lagi yang terbabas korner baring .. ermmmm ...

Neh .. biarkan hari itu datang ... baru pk .. buat masa skang .. aku nak balik Cheras ... huhu ... Jumpa kat Cheras nanti.. ;)

Nak ikut ker ???

YM BEN ASHAARI

Cuma nak bagitau .. Ym aku ialah BENASHAARI .. jika ada sebarang masalah , ym kat situ jer yer ... insyaAllah aku tolong mana yang termampu jer .. tqqqqq.. terima kasihhh

ops... FACEBOOK : BEN ASHAARI , KELAB BEN ASHAARI BLOG , KELAB BLOGGER dan KELAB WANITA ... tqqqqqqqqqq

Khas buat mereka yang mengadap komputer hari hari !

Hehe.. tadi aku kat GB .. ternampak la satu entri ni .. mmg bagusssss sekali ... sesuai banget buat mereka yang dok mengadap komputer ari ari cam korang tu .. nasib baik aku tak ..aku seminggu sekali nak tengok komputer pun susah wooo .. bz giler arrr ...

Apakah maklumat itu ? Aku harap korang baca dengan teliti .. eja betul betul .. tak faham , sila bukak kamus ...tak faham jugak .. korang jgn tanya aku .. Sbb apa ? kalau korang tak faham , aku ni lagi la tak faham kan .. haaa .. hahahaha..

Ok .. aku malas nak bebel .. aku dah mandi .. dah solat ..makan je belum wehh... teruk gini ! ..huk huk ... ermm... nak makan pe ek .. yang ada stok tu spagetti tuna ... ermmm ada chicken chop ..ermm... kari kepala ikan ... ermmm.. tom yam seafood .. tak best ni .. ni ? Haaa.... pari panggang ..dapat makan ngan kuah asam pun sedap nihh ... letak ulam ... sambal belacan ... budu .. fuhhhh ... mak aih .. tu apa tu ?? Macam ayam masak kari tu .. adeh... sedap sedap ...

Nehh.. tu semua angan angan aku jer ... yang ada maggie ayam ngan biskut IKO.. sah sah aku makan biskut cicah ngan air susu anlene sambil tengok tv sat... takkan lama punya ..5 minit aku mesti lari naik atas , sambung blogging.. truk punya kes aku ni .. hahahaha..

erk.. yeeelaaaaaaaaaaaaaaaa... kalau nak baca entri tu .. korang klik kat sini yer .. sini laaaaaa ... adehh ... SINI .... aku harap korang baca .. WAJIB BACA .. WAAAAAAAAAAAAAAJIIIIBBBBBB ...

Letak jawatan sebagai Blogger ..

6 bulan aku berblog ... Macam macam karenah aku jumpa ... Yang bagus , berlambak ..serius .. mmg ramai yang bagus .. Nak sebut ramai .... yang eksen pun ada ...

Kebelakangan ni aku rasa cukup kecewa dgn sesetengah sikap blogger .. lebih lebih lagi yang dah lama berblog .. Pelik ... Dr Mahathir pun ada blog.. .berbelas juta masuk sebulan .. takde pun nak disebut otai ? hahahaha.. tu baru tulis artikal jer ... siap ada iklan lagi .. haaa.. camana tu ?

eh ..lari tajuk .. Haa ..kembali ke tajuk utama ... aku nak abiskan semua senarai jelajah aku ni ... kira bayar hutang la ... pastu aku bercadang nak tutup je la blog aku ni .. kalau aku nak buat baru pun , biarlah aku cerita tentang pokok , pinggan mangkuk , bantal selimut .. color apa yang best .. tak pun biarlah aku kembali ke dunia aku .... dunia bina badan ...

Tapi ... takkan aku nak tinggalkan semua kawan kawan aku ni ? Yang rajin benar masuk blog aku ni ? Rajin meninggalkan komen walaupun jarang aku membalas komen tu.. oh yaa.. bab komen tu ... bukan tak nak tapi loading lambat .. bleh tensen woo .. aku dah ada darah tinggi ... kang buat geram je tunggu.. sbb tu aku rela lagi post entry .. maaf yer ... tapi kalau korang tinggal pun , aku baca , aku tersenyum .. aku suka ... tqqqq

Haa.. sambung... ramai giler dah ni kawan aku .. weeee.. terpaksa aku pergi .. SALAAAMMM TERAAKHIRRRRR .. SALAMMMM TERISTIMEWAAAAAAAAAAAAA.. PADA KAUU YANGGG KU SAYANGG PADA TEMAAAN YANG KU KENANGGG .. PEMERGIAAAN KU INIII DIRANCAAAAANNNNGGG ... aku nak g mandi .. solat ..makan .. pastu aku jawat semula jawatan aku sebagai BLOGGER ek ? Aku nak letak jawatan ? Aku ????? PLsssss .. hahahaa... tak mungkinnnn ... haahhaha.. mana bleh...aku sayang korang woooooooooooo... sehari tak update blog ..sehari tak nampak korang komen ,tak sah... rela tak makan lagi wooooo .. hahahahaha.. ok ok .. bau ikan siakap 3 rasa dah aku ni ... daaaaa...


psstt ... maaf ek pasal aku marah kat mangkuk tingkat tu tadi .. ele.. biasa laaa.. orang tu dah glemer ... kita ni apa la sangat .. hahaha...dah dah ben.. g mandiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

GENGBLOGGER : Kalau dah bagus , bantulah yang baru ! Bukan Gelakkan Blogger !!

Rehat sat dari jelajah ... tak kije aku ari ni sebab terlewat bangun .. jam tak berbunyi.. subuh pun tah ke mana .. syaitan syaitan .. Baru 3 hari wife takde .. hahaha..kalau seminggu ? ahahaa.. aku malas nak balik umah mak aku ... bukan malas per , kat sana pun adik aku dah duduk sementara sbb dok berpantang .. hehe..

Kerja .. hurmm .. serius , lately aku mmg down sangat pasal kerja ... kenapa ? hurmm ..biarlah aku je yang tahu .. Nak cari kerja lain ? Aku tak bercadang dah nak kerja ngan orang dah .. aku nak buat bisnis... bisnis apa ? Aku dok pikiaq gak .. Ok ok .. aku tamo berbicara tentang kerja ... wat sakit pala jer .. last last aku take over je famili bisnis .. lagi best ... 24 jam bleh berblog .. korang mesti muntah darah tengok entri aku setiap minit .. hahahaha

Aku nak berbicara tentang dunia blog ni ... Semalam ada seorang sahabat memberitahu aku tentang kebelagakkan seorang blogger lama di GB .. Kira blogger lama ni berlagak otai la... caittt...

Ni la melayu ! Takat naik dalam ni berlagak dah .. belum jadi Bill Gates ! Kalau jadi Bill Gates ? Aku rasa silap silap tukar warganegara tu .. huh.. poyo... Kalau takan dengan BLOG ni , dah nak bangga , SIMPAN !! Ko bukannya buat satu perisian yang mana satu dunia pakai ! Ko sendiri pun buat blog guna perisian orang ! Canggihkah ? Sudahlah .. simpan jer...

Orang berblog ni sebab nak cari satu kelainan dari dunia realiti .. Nak keluar dari dunia haru biru tu ... Disamping mencari rezeki .. Ni tak.. dok kutuk sana sini .. bukannya nak membantu ! Kutuk lagi ada laa...

Baru kawan ngan blogger dah berkurun lamanya , dah perasan bagus ... Eloooo... tolong ok .. takat popular dalam dunia maya ni , simpan .. Berblog pun tunjuk gambar katun ... Maklumat ? Maklumat pe ?? Baca dari blog sana sini ..korek dari web sana sini pastu nak kata info tu dari diri sndiri ? Hahahaha .. pls laaa wehh ... jgn wat aku tergelak ... er...gelak dah pun ..

Dah dah ... aku malas nak bebel pagi pagi ni .. ermm..nak masuk tengahari dah ..Mesej pada BLOGGER YANG BERLAGAK OTAI tu , tengok cermin ...LU MELAYU .. GUA MELAYU ...LU BUKAN BILL GATES .. oke ? Takat fofular je , lom menjamin lu BILLIONAIRE ..kalau jadi Billionaire pun , ADA WA PEDULIK .. kecuali laaa anda dijaminkan ke syurga Allah ...

Wallahualam ...

Jelajah Blog : NaNasiTusaNasiNi

Aiseymaannnn ..pagi ni blog blog yang aku pergi semuaaaaa jenis jenis baru kuar dari kepompong .. hurmmm .... blog blog ni perlukan semangat dari blog blog yang dah mula mengembangkan sayapnya ... Yang dah terbang tu , banyak yang tinggi diri.. lupakan yang kat bawah ni .. huk huk .. siann kita kann. ...

Jangan tanya aku apa maksud nama blog dia tu !! Aku pun tergeliat lidah tadi masa nak sebut ... hahaha.. guwau jerr..

Ok .. blog ni dimiliki oleh PUAN NANA... yang tinggal di CHERAS ! Waaa..orang kampung nehhh .. hehe.. simple giler blognya .. I LIKEEEEEEEEEEEEEEEE...

jOM.. korang masuk tau .. tak de nak buang masa pnya dalam blog ni ..tak sempat korang nak kelip mata , dah abis semua entri korang baca ... hahahah .. jom jelajah blog >> NANSITUSANASINI

Jelajah Blog Bisnes : Cheese Tart Cup Cake Mama

Wowwww... cantik cantik cup cakes dia ...


Haaaa..cantik kan ?? ni baru 2 contoh aku letak .. banyak lagi wooo .... Bisnis ni dimiliki oleh Puan Nieza yang berada di Rawang , Selangor .. Pada yg berminat ... bolehlah menghubungi beliau .. no telepon pun ada .. ingat.. jgn salah guna yer ..

Jom kita g tengok apa lagi yang ada dalam koleksi Puan Nieza ni .. JELAJAH BISNES >> Cheese Tart Cup Cake Mama

Jelajah Blog : Suara Si GigiFairy

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... blogger baru tapi lama .. ermmm ... satu lagi blog yang pattuuut kita lawat beramai ramai ... kenapakah ?


" Reasons sy nak Abg Ben nih jelajah blog sy nih (nk kate jelajah tu xde la jugak,mungkin lebih sesuai gune jenguk sbb blog ni pun mcm tak sampai setahun kot..T_T) adalah..:

1. nak dpt follower ramai,pastu boleh follow balik diorang,pastu boleh la cari idea bru nk blogging kn..?
2. sbb sy sgt2 lah baru dgn dunia blog nih..bantu-membantu amalan mulia kan..?:]..nk jugaklah dpt tips2 hebat abg Ben tuh..hik3
3. okay,mmg yang ni memang tak bleh nk nafikan lah ekk..nk promote blog ni jgaklah..kasi up traffic..hu2 "

Haa..dia dah terus terang tuuu .. tunggu apa lagi ??? jom laaaaaaaaaaaaa .. Jelajah Blog >> Suara Si GigiFairy

Jelajah Blog : Aku dan Sesuatu

Adik kembar blog aku !!! Huhu .. dimanakah kau menghilanggggg.. .

Blog ni .. simple .. tapi padat ... ermm...Banyak jugak entrinya yer ... Syue Mustafa.. satu 'kampung' ngan aku ni .. dok Putrajaya .. Aku tak pernah jumpa dia tapi dia je yang pernah nampak aku .. adeh...

Baru lagi dalam dunia blog .. hits pun tak tinggi.... apa kata kita semua memeriahkan dunia 'beliau ' ? hehehe .. ramai ramai masuk sanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... tinggalkan jejak anda .. hehe

Jom jelajah blog >> AKU DAN SESUATU

Jelajah Blog IBU : Diari Bonda

Ermm...peringatan yer..kalau nak masuk blog ni kena guna IE ... Lain lain browser akan mengakibatkan template kelihaan tidak cun dan kemas !

Bila aku tengokkk je muka laki PUAN ZURINA ni...aku rasa cam kenalll ... rupa rupanya kecil sungguh dunia blog ni.. laki dia tu kawan aku... satu opis dulu ... hehehe... last last jumpa kat sini jer.. alhamdulillah ..

Blog isteri kawan aku ni , simple jer .. sah sah laki dia tlg buatkan .. hehehe... Cuma ada satu pembetulan kat situ .. Puan Zurina memberitahu aku ini founder GB ... Pembetulan .. hanya admin .. hehehe...

Tulisan ... warna pink ? aku view dgn mozilla so tak nampak dengan jelas ... Korang nampak tak ? Ok ok .... aku takde pe nak komen .. blog kawan kan ..hehehe ... so ... jom kita g jelajah ramai ramai .. korang komen tak pe.. aku tak leh .. hahahah .. Jom jelajah blog ibu >> DIARI BONDA

Jelajah Blog IBU: Putu Bambu

Salam ..selamat pagi ... Hehe... sihatkah ? Aku ? Jgn ditanya.. hahaha ...Ok...

Aku rasa akak Putubambu ni lama dah tunggu aku kan.. tak sampai sampai lagi 'rumah' dia .. maaf yer kak ... Erk.. sama umur lak lak ... korang kena panggil akak kalau rasa korang tu muda lagi .. kalau yang dah 'berpengalaman' tu tak la yang yer .. hehehe..

Puan PutuBambu kita ni sedang mengadakan lelongan baju di blognya ... hehehe.. aku tak tau la mahal ke murah .. sbb aku takde anak lagi... Tapi bukan lah blog dia tu jual baju jer tapi kebetulan entri terbaru dia berkenaan tu ... ok per??

Entri entri dalam tu , best..macam macam cerita ada ... Template yang terang ..simple .. mata nak membaca pun tak pedih ... Ermm... loading pun cepat kan .. bagus blog ni ... Aku syorkan korang jadikan blog ni geng korang ... Jommm .. kita g jelajah blog ibu >> PUTUBAMBU

Blog : Duit atau suka suka ?

Weee... aku lak nak kasi kuar ini entri ... asik asik diorng jer... Aku rasa dulu aku penah kuar ...tapi tak tau mana satu memandangkan ni entri aku yang ke 1,112 ... hehehe...tapi ada yang tak post..simpan buat kenangan ... ekekeke...

Sapa yang berblog kerana suka suka ? Meh angkat tangan ... ramaaiiiii ... Sapa yang berblog sebab duit , tak yah angkat apa apa .. kita tau .. leh tengok blog masing masing ... termasuk aku .. aku siap letak berlambak iklan weh .. sapa tak nak duit weh... bapak aku bukan bill gates ...

Kenapa aku berblog ? Pertama kali aku dengar tentang blog ni semua pasal duit .. tak de yang pasal , " aku saja suker sukeeerr " .. Kalau nak suka suka .. buang semua iklan iklan yang ada ... tu baru suka suka ... baru nampak suka suka kan ? APa ?? Rezeki ? Kalau rezeki ... tu dah ada niat lain selain suka suka ...

Memula mmg la rezeki .. kalau rezeki , perlu ke bagitau orang lain ? Tak kan ? Diam jeee .. cam Mat Gebu .. Mana ada dia riak tunjuk dia dapat duit sampai dah boleh beli kapal layar 4 bijik .. haaaaa .. nasib baik aku tipu jer .. tu pun korang dah ternganga !

Dulu aku ada web.. mmg aku gunakan web tu untuk bercerita apa saja .. takde pun iklan ... tapi ada pembaca .. dn ada komen ... haaaaaaaaaaaaa.. tu baru real wehh suka suka... tapi skang ni ? perghhh .... takkan aku nak jual burger depan rumah yang mana pendapat hariannya sama banyak dengan berblog ??? Tengok .. tu pun dah ternganga ... weh .. aku tipu jerrr... mana boleh beb.. aku bukan ahli politik atau artis yang mana pelawat blog mencecah berpuluh ribu sehari ..

Aku yang sekecil kuman ni pon orang leh kutuk .. camana nak jadi sebesar batu karang di lautan pasifik tu .. adeh... Sudahlah .. apa sekali niat korang ... berblog selagi halal dan tidak menyebarkan ajaran sesat , ok dah .. Bab nak kejar visitors atau $$ tu semua atas diri sendiri ..

Kalau korang tanya aku kenapa aku dok kuar entri pasal visitors atau iklan , meh aku jawab skang ... Dulu .. aku rasa tercabar dek wife aku .. dia dok baca hari hari blog ni.. mmg popular blog ni .. dia selalu cerita kat aku ... Aku tengok ..aku baca lantas aku cakap ..kalau blog cam ni , aku pun boleh buat ...

Aku cabar diri aku sendiri ! Kalau aku boleh ulang alik pergi gym selama 9 tahun .. sakit badan sana sini , takat berblog , 4-5 tahun takkan tak boleh ??? Aku mampu buat sebab aku minat menulis karangan ... dari bangku sekolah sampai sekarang ! Jadi , sememangnya aku berminat dalam bidang ni cuma aku tak dapat didikan khas tentang penulisan.. kalau tak , aku mmg bercita cita nak jadi penulis novel atau wartawan ... tapi rezeki aku dalam bidang lain .. alhamdulillah ..

Akhir kata ... apa jua korang buat .. apa niat korang ... jujur ... ikhlas dan yang penting kena tau halal haram ... ok ? toksah gaduh gaduh ..apa sekali pun entri korang tu , biar bermanfaat dan berilmu ...

Wallahualam ...

P/s : kepada blogger lama .. toksak riak dan takabur ... korang sekadar blogger bukan orang kanan Bill Gates !


Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI