Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 1 Mei 2010

Kes Naya Di Alamanda ..






Ni semua kat Alamanda tadi .. Tadi baik punya beratur.. Kat Gambar no 2 tu ... Punya la berjela panjang .. Bila dah nak turn aku , tiba tiba mesin tu rosak !! tak ke bara hati ni ...

Diorg masih berdiri kat situ dengan harapan bantuan cepat tiba... Wife aku .. suh aku pergi beratur kat satu lagi .. Gambar no4 ..

Aku pun g je la... Tunggu punya tunggu .. mesin tu mmg out of service .. semua lari ke mesin yang aku dok beratur tu .. hehe .. nasib baik ... bijak bijak .. hehehe.. sapa bijak ? Tamo puji..kembang nanti .. hahahaha

Awat laaa tak bagi free parking je kat Alamanda tu ?? Kalau free lagi ramai orang datang woooo

Frust Bila Takde Sapa Nak Komen Entri Terbaru Kita ??

Frust ?? Aku pernah alami perasaan tu tapi tak la frust .. aku perbaiki lagi entri aku ... Bila ada komen lak .. Satu je ??? Dua jer?? Tiga jer ?? Skang .. Berbelas belas ... haaa .. amik kau ..tak terbalas semua komen tu ...

Komen mmg penting dalam sesuatu entri tapi tak semestinya adanya komen tu menunjukkan entri kita tu bagus .. begitu juga sebaliknya ... Ada dua jenis pembaca blog ni .. yang suka komen ... dan suka membaca jer ...

Yang suka komen ni .. haaa... mmg dia nak jee mengomen tapi bergantung jugak .. bergantung pada kandungan entri tersebut .. kalau biasa biasa je .. dia tengok je la .. kalau mencabar jari jemari dia , mmg dia akan turunkan 'tandatangan' dia tu haa .. kan .... haa.. aku nak bagi contoh tapi ramai lak ... hehehe .. tapi kalau ada blogger blogger popular meninggalkan komen , aku rasa bangga gak la ..contoh cam MAT GEBU , UMMIZAIHADI , KUJIE dan ramai lagi la..

Yang komen sekadar nak 'tunjuk muka' ni .. bagus ... mmg bagus .. biar orang nak kata apa .. tonjolkan diri tu... senantiasa komen walaupun tak dibalas ... Kena ingat .. blogger tu akan senantiasa baca siapa yang meninggalkan komen .. lama kelamaan , dia hafal dah dan pasti membalasnya malah akan menziarahinya lagi ... haaa... tak caya ? Korang letak Live Traffic Feed ...

Ok.. pembaca senyap ni .. mmg diorg masuk ..baca dan keluar .. bila ada entri baru .. dia masuk..baca dan terus keluar ... kecuali korang jadikan entri korang tu satu interaktif.. kalau dia berminat , pasti akan bagi pendapat / pandangan dia ... lama kelamaan , setiap entri korang tu akan ada komen ... masa tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu baru korang lenguh jari nak membalasnya ... hahaha..cam aku skang .. rasa bersalah pun ada ... tapi nak wat camana kan ... internet slow ..

Jgn sesekali rasakan entri korang tu sampah .. kecuali korang curik entri orang dan jadikan hak milik korang lak ...ciplak la ... sekali pun takde idea , korang merayau kat mana mana blog ... mana web... pasti ada sesuatu yang menarik minat korang.. pasti ada ...

Tu je la ..ek ...

Terlalu Kerap Post Entri .. Ada Orang Nak Baca Ke ?

Ada sahabat meninggalkan komen di blog ni tadi .. Dia agak was was dengan entri yang mana mungkin takde orang baca ...

Ada dua entri ... berinfo dan tidak berinfo ... kalau korang nak post entri , adakah entri tu berinfo untuk pembaca atau pun tidak ? mana satu yang berbaloi ? Pahala dapat dan trafik pun ada ... Kalau tak berinfo .. korang rasa diorng nak masuk lagi tak nanti ?? Diorg biasanya akan masuk lagi .. tapi mungkin dia bagi satu atau dua lagi peluang ...

Aku bagi korang satu contoh .. topik yang nampak bodoh tapi berinfo ... " Aku baru beli laptop weh " .. tajuk yang nampak bodoh tapi sebenarnya berguna jika korang pandai mencari kelebihannya .. Korang cerita tentang laptop tu .. siap amik gambar laptop tu .. ok .. takpe... tapi ceritalah kelebihan laptop tu ... dimana korang beli ... bagaimana korang tawar menawar ... pastu buat perbandingan dengan laptop lain ... kan senang tu ?

OK .. aku nak g Alamanda lak .. sambung nanti ... cauuu..salam

Satu lagi .. setiap perkara korang tengok tu adalah entri !!! Gunakan dengan akal !!

p/s : tengok entri entri lama aku yang aku gunapakai semula di sini

Bagaimana Aku Melakukannya ?

Aku tahu aku tak sehebat blogger blogger lain .. Aku sendiri pun termimpi mimpi bagaimana nak menikmati trafik trafik yang mencanak naik tu ....

Aku seringkali lihat counter online di UTUSAN ONLINE .. di HMETRO ONLINE .. mencecah beribu ribu pembaca sekali gus .. Apakah daya tarikannya ?? Disitu sekadar berita ... artikal ...

Aku berangan angan .. Bagaimana nak tarik semua tu ke blog aku ?? Alangkah bagusnya kalau nombor tu tercatat di counter online aku .. Tapi blog aku hanya blog pasir ... bukan bagus mana pun ..

Kesilapan aku yang pertama ialah , merendahkan kemampuan diri sendiri ! Aku belek hari hari Utusan dan Harian Metro .. Kenapa ramai sangat masuk situ ?? Apa yang diorg cari ? Akhirnya aku dapat jugak rahsianya ..

Sebab tu , mereka yang berjaya dalam dunia blogging ni , mengeluarkan entri lebih dari 10 sehari ... setiap entri tu mesti ada cerita .. Kalau kita ni artis , atau ahli politik , memadai la satu entri sehari ... sah sah berpuluh ribu masuk baca ... Ni, kita sekadar orang biasa .. kena sedar la tahap kita dimana ...

Pada blogger baru (newbie ) , kalau sehari je letak entri .. pembaca masuk ..baca .. dah .. keluar ..rasa rasa diorg datang lagi tak ? kalau nak harap berbalas komen , ermmm .. tu bukan cara yang bagus tackle pembaca ... Aku tak nafikan komen tu sangat penting , tapi entri tu lagi penting ... Mesti ada setiap jam ...

Sebab tu si otai otai yang tak bekerja tu , boleh berjaya dalam dunia blogging ni ... dah ari ari dok umah ... senang la update blog .. yang kerja ni , mmg payah la ..

Selagi korang dengan 1-2 entri sehari .. ermmm ... aku tak rasa korang leh dapat nombor yang korang idamkan ..

Tips ... Pembaca datang dan pergi .. pastikan mereka kembali ! Ibarat menonton wayang , takkan nk tengok cerita yang sama je kan ... kalau nak kembalikan penonton, keluarkan banyak cerita ... baru la mencanak naik .. mereka akan promote pada orang orang lain .. ni je cara terbaik selain korang main SEO ... ;)

Apa pun ni cuma pendapat aku .. tak yah nak susah susah serang balik atau puji ... aku cuma beri tips aku .. bagaimana aku buat .. aku tak de rahsia .. takde main bomoh bomoh ..

Sama cam korang , aku jugak newbie ..6 BULAN dalam dunia blogging .. Pada yang nak tau bagaimana nak menjana pendapat melalui blog ni , cuba google dalam entri aku .. APA ITU NUFFNANG .. baca ..baca ..baca .. kaji ... ikut akal fikiran dan bukannya nafsu ...

Jelajah Blog : EMANSIPASI

Blogger yang sedang menuntut ilmu di MESIR dalam bidang perubatan ini meminta aku menjelajah blognya yang simple itu ... Dengan berlatar belakangkan hijau putih dan entri yang ..hurmmm..mcm mcm ceritanya membuatkan blog ni seumpama blog melepak sambil membaca ..

Pemilik blog ni namanya APHID... Komen ? Dia nak aku komen blognya ... dari header sampai ke footer ... bagi aku takde masalah ... senang nak baca .. tak semak ngan widget .. Entri... semua ok cuma kadang kadang kena hati hati sedikit dengan entri yang mana mugkin ada yang berfikir tidak terbuka agak tidak senang dengan gambar gambar ... bukan apa .. kita kena tau , pembaca ni bukan semua muda muda ...kalau nak tau , blog aku majoriti dibaca oleh wanita yang diatas umur 30 an ...

Kalau teringin meningkatkan kualiti blog dan pembaca , semua ini harus diambil kira .. kecuali kita buat blog ni adalah untuk kita sendiri ... yang tu tak pe ... tak kisah ... asalkan gembira .. kan kan ?

Terlebih lak bebel .. apa pun , blog ni mmg best untuk bersantai sambil membaca ... ok .. nak tau sapa punya blog ni ? jom kita g jelajah sama sama >> EMANSIPASI

Geledah Dapur : My Kitchen

Blog ni tak mintak aku geledah dapurnya ... dia mintak aku jelajah blog dia yang lagi satu tu tapi aku berminat nak geledah dapur dia gak .. kenapa ?? hehehe ...

Aku suka tengok masakan masakan dia ... Mengingatkan aku pada mak aku .. Hidup lagi laaa .. adoii .. bukan apa , mak aku suka masak cam dia masa tu ... kira masakan dia semua simple simple jer ... senang cerita punya masakan .. Mak aku tu bukan suri rumah sepenuh masa ... bila hujung minggu baru dapat nak masak ..

Ok .. Blog MY KITCHEN ni , milik ANYMZ .. kenapa nama dia gitu ? Dia kata dia pun tak tau .. jadi , biarkan ..toksah cerita banyak ... Blognya yang ni mmg dok cerita pasal dapur jer .. hehe .. suka suka .. aku suka duk kat dapur tapi sejak ada blog ni .. hurmm ... biar je wife uruskan dapur ... aku kena uruskan blog ...

Aku asik lari topik jer .. OK ..berbalik pada blog ni ... aku tamo komen apa apa sebab aku takde kebenaran untuk mengomennya .. tapi bagi sesiapa yang mencari resepi untuk di masak malam ni dan esok ... bolehlah geledah dapur di blog ni .. hehehe

OK ...jika berminat .. jom GELEDAH DAPUR >> MY KITCHEN

Aku Terharu .. huk huk

Kenapakah aku terharu ???

" Malam semalam saye disuruh oleh mak menziarahi blog Ben Ashaari. Ya, mak saye sekarang dah aktif update blog. Saye balik je dari kerja, mak saya cerita pasal Ben Ashaari dan saya terus carik kat google. "

Mak dia yang suruh tuu .. bukan dia sendiri .. Bermakna blog aku ni diterima oleh pelbagai peringkat umur walaupun di peringkat tadika .. adaa .. dulu ada budak kecik suka baca blog aku neh .. huhu ..

Bukanlah aku nak bangga diri .. tapi rasa gembira dan terharu je segala penat lelah aku selama ni rasa berbaloi .. Dulu , masa aku mula mula berblog .. aku tak tau nak cerita apa .. aku cerita perjalanan hidup aku .. Aku amik gambar itu ini .. masukkan dalam blog .. ada yang gelak .. ada yang bagi dorongan .. ramai yang bagi dorongan lebih lebih lagi wife aku sendiri .. Rakan rakan di pejabat juga senantiasa memberi sokongan .. Terima kasih pada anda semua ..

Manakala rakan rakan di alam maya ... rakan di FACEBOOK , mereka adalah silent readers yang paling aku hormati... bila aku post je entri terbaru , aku akan bagitau mereka .. merekalah yang membacanya walaupun tak best .. merekalah yang mengomen baik dan buruk .. aku terima semua itu ..

Walaupun ada mereka mengatakan aku ni blogger popular namun bukan itu target aku .. aku nak blog aku dikenali dengan blog yang berinfomasi.. macam macam ada ..bukan terkenal dengan segmen PENJELAJAHAN saja ..

Apa pun aku berharap , aku dapat teruskan berblog sehingga aku tiada lagi di dunia ini .. Hanya blog aku saja sebagai penawar rindu pada mereka yang merindui aku kelak ...

Wallahualam.....

Jelajah Blog KHAS : OUR ANGGORA'S

COMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLLLLLLLLLLLLNYEEEEEEEEEEEEEEEEEEE..
Apa yang comelnya Ben Ashaari ??

Disebabkan blognya ada berlainan dengan blog blog yang lain , maka aku nak ulas blog dia awal sket ... Dia tak 'isi' borang pun tapi ada keistimewaan maka aku nak perkenalkan blog ni kat korang semua !!

Amacam ?? COmel tak rabbit ni ? Banya lagi niiii .. bukan ni jer ... tak sangka blogger kita ni nak bela banyak banyak rabbit gini .. Oh yer .. nama blogger kita ni , ADLYNN ..

Blognya mmg sangat sangat meriah ... hahaha ... rasa aku , sepanjang penjelajahan aku .. ni blog paling comel aku pernah masuk ... yang lain mmg comel tapi ni ada keistimewaannya sendiri .. Apakah keistimewaaanya ???

JOm kita g jelajah sendiri .. >>> OUR ANGGORA'S

PENGUMUMAN KHAS

Seorang sahabat di FB meminta aku mewar warkan satu acara ni ...


MOTHER NATURE RACE ( Corporate Responbility Programme )

Tarikh : 7hb Mei 2010
Masa : 8 pagi - 11 pagi
Tempat : Kampung Badak , Gurun , Kedah
Aktiviti:Explorace at Gunung Jerai termasuklah :DA Vincci Kod activity, baling Dart,Susun suai Pic,Anyam sarung buah nangka,aktiviti menyelamat di waktu kecemasan,kitarsemula.....dll...Anjuran :GEMS HGC04(Graduate Employability Management Scheme).

Untuk pertanyaan,bolehlah menghubungi 0174572070(Salima),email mnrgems04@gmail.com

Jelajah Blog : Kamsani + Kamali = Khalif , Khifli

Weee.. nak abis dahh .. huhu .. minggu depan start baru ..

Blog seterusnya hari ini .. adalah milik LEAKHALID .. sangat simple entrinya .. jadi tak banyak aku dapat tau .. nak jelajah , amik masa lak ... tapi tk pe .. selagi mata aku boleh nampak maka blog ni mmg takde masalah ..

Entri yang ceria ... layout simple..warna putih ...Hurmmm .. menarik ni kalau di jelajah betul betul ...

Tak pe .. apa kata korang g jelajah dulu ... nanti korang komen kat sini .. camana blognya ... ek ? tqqq .. jommmm >> Kamsani + Kamali = Khalif , Khifli

Jelajah Blog : Honey Amour Forever

Nak belajar bahasa Sabah ? Pemilik blog ni yang sudi mengajar korang ... heheheh ..sempoi gitu ..

Pemilik blog ni bernama AZRIANI .. Blog yang cute ... header yang besar .. sah sah korang masuk , boleh cam muka dia .. hahaha ... nak puji tak leh ..bini orang .. hahahah..guwau jer ..

Ok .. Komen terhadap blog ni ? Tkde .. entri best dan simple ... dia campur campur skit ngan bahasa Sabah ... Aku suka ..besh..

Ok ya .. FYI ... I like SABAH !!! akan ke sana lagi satu hari nanti .. huhuh..

Pada yang minat nak jelajah Sabah .. jooomm >> HONEY AMOUR FOREVER

Jelajah Blog : Always Be My Baby

Pemilik blog ini mahu pembaca mengenalinya dengan nama samaran , MRS K ... Berada di Nilai , Negeri Sembilan ..

Kenapa dia memilih nama blognya ALWAYS BEN MY BABY .. eh .. BE MY BABY ni sebab dia minat lagu MARIYAH CAREY .. heheh i poooooooooooonnn .. i suka semua lagu dia .. huk huk .. bessshh ...

Mengenai blognya ... bagi aku .. semua ok.. takde apa nak dikomenkan .. nak membaca entrinya pun mudah ..Susunan blog yang teratur dan kemas ... kan best gini .. senang je mata nak mencari bahan ... kan kan ..

Ok .. pada yang berminat nak jelajah blog MRS K ni .. jomm >> ALWAYS BE MY BABY

Jelajah Blog: NISECA

Oooooooooooooooooo.. dia tulis dia tak kenal aku yer ... Sampai hati kauuu .. padahal dulu kita sama sama main konda kondi ... Haa..mesti tak tau apa tu konda kondi .. hahaha .. budak budak sekang .. mana tau semua permainan tuuu .. Korang tau ???

Gurau di pagi hari .. Ok .. Selain tu , dia tulis aku emcem ? Emcemkah aku ? kalau dibandingkan dengan Pak Harun Salim Bachik , dia hensem lagi... Kalau dibandingkan dengan Si Kulup , Kambingnya si Anjang Merah dalam cerita Chaparela , ok .. aku terima aku hensem lagi .. kan .. hehe...

Pemilik blog ni kata dia nak g JB malam ni ..bermakna dia tak baca ulasan blog dia ni .. leh kutuk kaw kaw nampaknyer.. hehehe .. Blog burukkkk .. tak cunn ..huduhhhh ..tak beshhh langsunggg .. huh ... Tu semua blog aku yer ..bukan blog dia .. Blog NISECA ni , unik susunan dia .. nampak cam klasik gitu ...

Berlatar belakangkan putih dengan entri entri tidak memboringkan , menjadi senjata utama dia menarik pembaca untuk melepak kat situ .. Tapi tak ramai pengunjung lagi kan .. kenapa ?? Mungkin belum popular kot .. Tujuan dia mintak aku jelajah ni dengan harapan pas ni dia akan dapat ramai kawan .. InsyaAllah ...

Jadi .. komen aku terhadap blog ni ? Tiada komen .. takde yang boleh membuatkan mata aku sakit ... Tu komen aku .. korang ? Jom kita g jelajah sekali lagi beramai ramai ... >> NISECA

Alexa Ranking .. Terkini : REDMUMMY - 819 .. BEN ASHAARI ??

Bukan nak berlagak ke apa ... saja aku nak rekodkan .. mana la tau satu hari nanti aku nak berhenti berblogging .. dah bertambah bz ke apa atau redmummy pasang 'turbo' kat blog dia .. jauh mencanak lari dia kan .. tapi kalau dia 'lari' , aku kejaarrr baaii ..

Walaupun aku masih tak berpuashati dengan pencapaian aku ni , namun aku tetap bersyukur kerana dah berada di bawah top 1000 blog di Malaysia .. Bak kata orang , guna wordpress lagi bestkan ... setakat best , apa gunakan kalau tak de strategi ... kan kan ...

Bagi aku , guna la apa sekali pun , yang penting ikhlas .. Kan GT kan .. hahahah.. piraaahh..


Ni ranking terkini yang dikeluarkan ... pada1/5/2010 .. fuh ..bulan 5 dah ... ermmm .. kejap je masa berjalan kan ..

Bestnyer .....

Hehehe.. hehehe ... hehehe ... tu je la aku nak tulis ...


Hahahah... cool bebehhh... salam semua .. Aku ni baru celik mat... Bangunnnn .. aku bangun subuh tadi ... pastu sambung tidur balik .. ngantuk sbb semalam sebelum tidur makan ubat .. tapi kaann , semalam sebelum tidur aku makan ais krim dulu tauuuu ... hahahaha... teringin ... nak kata apa kan ?? hehehe

Projek ari ni ? hurmmm ... wife ajak g IKEA kang .. tak tau la nak g ke tak .. aku tahu dia nak mencari sesuatu untuk hiasan ni .. ermm .. g je la kan .. dh nama pun cuti .. baik g berjalan .. dapat gak banyak idea untuk entri ...

Makan tengahari ? Ermm... karang baru nak g geledah dapur wife .. hehe.. tu dok dengar kang kung kang kung kat bawah tu .. hehehe.... Tapi aku nak jelajah barang 2-3 blog dulu.. jumpa di sanaaaa di sanaaaaa
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI