Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 2 Mei 2010

Lelaki Pilihan Perempuan ..

Perempuan zaman sekarang ni dah bijak bijak ... Bijak dari segi ilmukah ? Tak ... bukan itu yang nak aku bincangkan kat sini ..


Kali pertama cinta .. perempuan lebih suka mencari yg berkenan di hati ... Ala ala comel .. hensem gitu ... tapi bukan macho .. diorng suka yang sedap mata memandang .. Bab $$ dan pendidikan , no 2 .. Tak caya ? Tu tengok yang kat sekolah sekolah tu ... Sekolah tak abis lagi , tapi dah 'gatai' pelik .. pantang nampak lagi cute ala ala band boy gitu ..terlompat lompat terus ... Kalau dulu kira muka muka Boyzone , David Beckham .. tapi tu dulu laa .. skang tak cute dah diorng tu .. Zaman sekolah mana reti nak pilih boy yg ada $$ .. kan ...

Bila frust buat kali pertama , maka tak berminat dah nak bercinta ... malas dah .. nak kejar cita cita lakk ... Masa ni , lelaki sekacak mana datang pun tak kisah daaahh ... tolak tepi ... Takat muka kacak , sekolah tak abis ... Poket lagi laaa ... zero to zero beb... buang karan jer ..

Perempuan yg pernah putus cinta ni akan lebih berhati -hati bila memilih pasangan .. Yang pertama akan tengok dulu kerjaya ... kedua baru tengok $$ .. soal hati ? tu kemudian .. boleh dipupuk kemudian ...

Tapikan .. aku pelik kat sini satu perkara ... kebanyakkan perempuan ( laki pun sama tapi skang aku nak bincang pasal perempuan ) bila nak carik lelaki , mesti yang boleh bimbing dia .. boleh jadi pemimpin dalam keluarga .. Betul tak ? Betul kan ... tapi kenapa bila ditegur , tak nak dengar cakap ? Ada je alasan dia ??

Ada satu kes ni.. kawan aku cerita ... wife dia ni sebelum kawin , berjanji nak pakai tudung lepas kawin ... lepas kawin dia kata , lepas ada anak baru nak tutup aurat kepala tu ... bila dah ada anak lak , jawapan kembali kepada alasan no 1 ... tunggu ikhlas ... hurmm.. kenapa tu berlaku yer ?

Ramai anak dara nak cari suami yang alim ... boleh tegur soal agama .. tapi kenapa sendiri tak nak ubah ek ? Perlu ke lelaki menegurnya ?? Dan aku rasa zaman sekarang ni majoriti perempuan , bijak bijak bab ilmu dunia dan akhirat ... Bila suruh mengaji , mmg sah sah bagus .. tapi kenapa ada yang masih tak ikut perintah Nya ? Adakah itu pun tunggu bakal suami yang menegurnya ?

Bagi aku ... perempuan yang pernah putus cinta lebih matang dari yang belum pernah bercinta .. Perempuan yang belum bercinta pula biasanya akan lebih sanggup berkorban demi cinta berbanding wanita yang pernah putus cinta ... betul tak ?

Oh ya ... lelaki pilihan perempuan ... sebenarnya $$ adalah no 1 berbanding hati ... lalalalala.. inilah hakikat yang harus LELAKI terima ... hehehe ... kan kan ....

Aku tak kata perempuan materialistik tapi perempuan perlukan jaminan ! Bukannya mereka tak ada $$ atau tak boleh cari $$ .. Duit nuffnang ngan innity tiap tiap bulan diorg ni terima .. Perempuan bijak cari duit tapi bila nak hidup berpasangan ... diorg utamakan jaminan .. bukan cinta beb ... cinta zaman sekolah boleh .. cinta zaman remaja boleh ... bila dah kawin $$ adalah isu besar !

Tak caya ?? Tanya yang dah kawin tu haaa ... hehehe

Tuala Wanita ??

iseyman ... masyarakat skang ni dah terlalu terbuka atau aku yang masih kolot ? Perlukah keterbukaan ini di kalangan masyarakat kita yang sememangnya terkenal dengan sopan santun , lemah lembut dan adat adat ketimuran di atasi dengan sikap keterbukaan ini ??

Maksud aku ialah iklan tuala wanita ni ...

Adeh .. aku lak jadi segannya ..bukan apa ... dok cerita gitu gini .. keselesaannya la ... aiseyman .. abis semua lelaki tau ...

Dulu , zaman mak bapak aku , kalau perempuan 'berdarah ' time tu , diorng tak la cakap datang period tapi di sebut dalam bahasa yang kurang aku faham .. "Cuti" .. Adik aku tu.. kalau datang 'berdarah' dia , mmg abis ponteng sekolah .. Aku membebel la masa tu .. Yelah , mana tau kan pasal senggugut itu gini .. haa .. lani tau la ..

Cuma aku nak tanya laa ... aku rasa akak- akak ni mesti tak kisah pasal iklan gitu kan .. ni anak anak dara ni ? Korang tak segan ke tengok iklan gitu di tv ? Tu soalan pertama ...

Soalan kedua ... bagi yang anak dara ekk... kalau kuar dating , korang cerita tak yang korang 'berdarah' masa tu ? Atau ajak g beli pad sama sama ? Atau suh bf tu je beli ? hahahahha ... Rasanya akak akak mmg tak kisah kan ... hehehe ... aku cuma nak tau jer ..

* akak akak - mak orang laaa
** 'berdarah' - datang period ... hehe

Berlalu Sudah April ..

Ermm.. sekejap je dah masuk bulan Mei ... Pas ni bz dok pk raya lak .. ni dah bulan 5 .. kejap je tuh .. Nak raya kat mana lak tahun ni ek ... Tahun lepas dah raya kat Kelantan .. Tapi kalau raya kat KL , tak meriah ... Nak balik Penang pun tak best .. Yang ada pun sedara mara jer ...

Hahahaha.. ye laa... tau laa.. puasa belum dah pk raya .. bukan pe , masa tu sekejap je datang ..pejam celik pejam celik dah raya ..

Tahun lepas , aku beraya dengan kengkawan di FACEBOOK .. senantiasa update status dalam FACEBOOK .. macamana korang tengok aku kerap update dalam blog ni , macam tu gak la aku kerap update dalam FB .. Sampaikan ramai la delete aku .. hahaha.. Skang aku dah ada tempat nak bercerita apa saja .. takde sapa nak delete aku dah ... Oh ya .. walaupun ramai yang delete aku tapi pada masa yang sama ramai gak yang add aku .. ni skang ni dok ada lagi yg tunggu masa nak di accept .. Terima kasih pada yang sudi add aku yer ..

KL - PENANG - KELANTAN ...ermmm mana best ??? Serius aku kata .. aku ni orang KL tapi berdarah PENANG .. Ada kacuk mami skit belah mak aku ... mami poko gitu .. hahaha .. Raya di KL , mati kutu.. takde orang ..semua abis pakat balik kampung ...

Penang , ermmmm.... boring sebab aku tak rapat dengan sepupu sepupu aku kecuali belah mak aku tu je ..tu pun satu keluarga jer .. lain , kurang .. jadi mmg boring bila berjalan ke sana ..

Kelantan .. .hurmmm .. mmg best raya kat sana cuma satu je yang memboringkan .. Perjalanan yang memakan masa boleh mencecah 20 jam w0000 .. kalau jammed .. tu pun kalau tak musim tengkujuh .. kalau kena time tu ? Ada harapan beraya kat Lipis jer .. hahahaha ... dalam keta la jawapnya ..

ops ..sori..cerita pasal raya lak .. ok la ..aku nak turun dulu ..iron baju lak .. ni wife dok tunggu giliran dia lak nak guna .. sibuk nak balas tag dia tu haa ... huh..tak leh tengok orang senang ... lalalalalala

Jelajah Blog : Aeini's At Home

Fuhh ... panas benar hari ni .. luar dalam panas ... erk .. luar tu maksudnya dunia nyata ... dalam tu dalam cyber .. heheh..

Blog ni adalah blog penghabisan untuk Jelajah Bulan April ... Perghh ... leeegaa .. esok atau lusa baru leh on untuk MEI dan JUN ..

Blog AENI OMAR ni adalah blog yang aku berkali kali dah masuk utk jelajah ..tapi tak buat buat gak entrinya sebab ada jee halnya .. hehehe... Tapi tiap kali aku masuk , tiap kali aku tersenyum melihat satu keping gambar tu .. heheh ...

Blognya sangat simple .. entri entri dia mmg besh.. ada cerita masakan dan juga tentang kehidupan dirinya .. Aku rasa mmg sesuai kalau di follow blog ni ..

Entri dan template , tak semak .. mudah dibaca ... tak berat semasa loading ... baguih bagiuh .. KOmen ?? Aku tak de nak komen .. bagi mata aku .. ok dah .. mata korang ? G jelajah pastu komen sendiri noo >>> AENI'S AT HOME

Aku ? BEN ASHAARI Popular ?

Hurmm ... Ada satu komen dari seorang sahabat tadi .. panjang lebar ..Jutaan Terima kasih pada Ain fathihah dan PIPI MUNCET .. komen Ain dah aku balas tadi .. Skang PP lak ek ..

" Tahniah abg Ben sebab baru saje berblogging dah famous.

Ranking pun dasyat.
Tapi kan abg Ben, saya lebih suka blogger yang rajin beri informasi atau cerita2 menarik.

saya kenal abg Ben.Tapi sebagai perantara menghubungkan blog ke blog.
Sekarang abg ben dah famous.
Cuba abg buat entry yang malatop.
Yang mahal.
Saya confirm beratus-ratus komen masuk dan ranking tinggi lagi.
seperti saya terpaksa merangkak menjaja cerita saya tapi agak lambat nak naik.

tapi sebab minat saya ke arah tu.
Orang follow abg ben sebab diorang jugak mahu populariti untuk diri sendiri.Bukan teruja tentang keistimewaan abg/kelebihan abg.

Kalau saya ingat abg ben mesti ingat pd ranking dasyat. saya tak ingat tentang entry dan cerita abg.

org follow abg sebab kepentingan mereka. Tapi bagus jugak untuk ranking mereka.saya teringin baca entry berharga dari abg ben. "

Yang pertama sekali , kalau nak kata BEN ASHAARI famous .. maaf la yer .. aku tak rasa pun aku femes ... Seperti aku kata dulu , blog BEN ASHAARI ni masih merangkak .. cuma terkena 'loteri' jer ... mmg aku mencari cara bagaimana nak bagi naik .. Aku fikir dan terus fikir ... aku bukan g iklankan blog aku kat mana mana web atau media massa .. Satu cabaran untuk naikkan blog ni ... bukan bagi popular ... popular nak dapat apa ?? Duit ? adeh .. tak sebarapa pun .. tak cukup mewah untuk aku pakai Lamboghini ... hehehe...

Lain orang lain citarasa ..kalau korang tanya aku .. blog sapa aku suka baca ?? Aku terus terang aku cakap ... aku suka baca blog DR Mohd Asri Zainul Abidin .. blognya sangat berilmiah .. Kenapa ? Sebab penulisnya seorang cendiakawan .. ahli agama ... Setiap isi kandungannya penuh dengan ilmu ... Ada ke aku cakap blog aku suka blog otai di Malaysia ni ? Tak pun ..

Ada beza beza blog dalam dunia ni .. Beberapa kali aku dah terangkan ... Satu contoh lagi aku amik ... Pelakon di Malaysia ni .. Sapa yang berbakat ? Sapa yang popular ?? Nak tanya .. kalau nak jual filem , diorg cari pelakon yang berbakat atau yang popular ? Yg mana penonton akan pergi lagi ?

Blog aku ni bukan sekadar blog JELAJAH jer .. kalau korang godek setiap entri aku dari dulu .. macam macam korang boleh jumpa ! Jangan baru baca 3-4 entri dah buat satu andaian , blog ni blog femes je tapi tak isi ! Hurmmm ... Aku bukan marah .. tu hak masing masing ..

Cuma aku nak beritahu , dalam aku berblog .. aku berdakwah ! Berapa banyak artikal agama aku selang selikan dari dulu ? Takkan aku nak buat kajian aku sndiri tentang agama ? Atau aku nak beri info tentang sesuatu yang bukan bidang aku ?

Jika sesuatu yang berlaku depan mata aku ... aku akan kongsikan di dalam blog ini ... Bukankah itu satu info juga? Jika aku jumpa sesuatu entri yang menarik dari blog sahabat lalu aku kongsikan bersama pembaca di sini , bukankah itu satu info jugak ?

Perlu diketahui , BEN ASHAARI bukanlah seorang ahli akedemik , ahli politik , atau seseorang yang bijak pandai .. Aku menulis bila idea tu datang .. Aku menulis bila ada cerita .. Korang boleh tau bila masanya aku membebel kosong ...

Entri yang malatop ? Aku tak tau nak bezakan malatop atau tidak sesuatu entri tu tapi yang aku tau setiap entri yang keluar di BEN ASHAARI , adalah dari mata turun ke hati seterusnya diabadikan di dalam BLOG BEN ASHAARI ...

Aku bukan perlukan komen beratus ratus ... cukuplah mereka masuk dan baca .. dapat maklumat walaupun sedikit .. cukuplah .. pahala untuk aku ..pahala untuk mereka ...

Mereka yang ikut aku itu kerana nak fofular ??? Aku tak rasa begitu .. mereka memerlukan satu platform untuk terus bergerak ... Bolehkah mereka berjaya jika mereka menyanyi tepi jalan ??? Bolehkah terbit album kalau dok melalak dlm tandas ? Kena ada syarikat rakaman jugak bukan ? Kena ada media massa jugak bukan ?

Aku tak perlukan mereka yang terujakan aku .. aku tak nak dipuji jauh sekali di keji .. keistimewaan aku , aku membebel disini .. dan mereka membacanya ...

Jadi , mereka yang ikut aku ini bukan kerana nak popular , tetapi mereka inginkan kejayaan ... dan aku ... BEN ASHAARI ... akan cuba membantu rakan rakan aku , sedaya upaya aku !!!!!!!!!

Pelik Asyik Dok Upddate Blog ??

" Ko dah takde keje lain ke asik dok update blog jer ??? "

" Ko dah takde keje lain ke asik sepak bola tu jer ? "

" Ko dah takde keje lain asik makan , makan , makan ?? "

" Ko dah takde keje lain ke asik main game ? "

" Ko dah takde keje lain ke asik bershopping je ? "

Dan banyak lagi .... macam macam kita dok dengar " takde keje lain ke ? " dalam rutin seharian kita ni ... Perlu ke dalam kehidupan kita ni dibuat satu jadual seperti zaman sekolah dulu ? Tak perlu bukan ??

Ada dua jenis manusia yang ada blog ni .. Pertama , kerana minat .. kedua suka suka .. Yang aku tau ni , semua orang minat nak buat blog .. tapi ada yang banyak idea .. ada yang sikit skit idea .. Ada yang takde langsung lalu ciplak orang punya ..

Berbalik pada pertanyaan seorang sahabat di ruangan komen blog aku ni , " takde keje lain ke selain dok berblog jer ? "... Banyak keje ... Aku baru basuh kereta .. jap lagi nak iron baju ... pastu sebelum tu tengok tv ... makan ... borak borak ... Blog ? Bila aku ada idea , aku terus curahkan kat sini ... Kenapa nak dibiarkan ianya berlalu begitu saja ?? Atau nak tunggu idea yang benar benar hot atau dasat baru nak update blog ?

Hurm ... toksah pelik dengan dunia blog ni .. macam macam ragam ada ... kalau nak tengok orang , kita segan ..kita tengok blognya ..di situ sedikit sebanyak kita boleh tak mengenai dirinya itu pun kalau blognya berkisarkan kehidupannya .. kalau tak , maka tak de la ... nganga je la noo..

Dari membuang masa di hujung minggu dengan tidur ,tengok tv , tidur, tgk tv .. apa salahnya sahabat sahabat blogger ni , surfing .. cari bahan .. cari maklumat untuk dikongsi bersama sama pembaca yang lain .. Sebab itulah tuan punya blog ni perlu aktif .. jgn biarkan bersawang ..

Kalau sekadar suka suka je nak berblog ... saja je nak update setahun sekali ke..sebulan sekali jer , tak pe la ... tak perlu pelik dengan orang lain ...

Aku pun pelik kenapa perempuan kerap benar nak bershopping .. skit skit beli baju baru .. bila raya ..tukar baju baru .. Apa nak peliknya .. dh lumrah dunia wanita gitu .. Begitu juga dengan dunia blog ini ... Tak perlu pelik .... Adakah anda menjadikan blog anda sebagai satu platform meluahkan pendapat atau sekadar .....

Fikir fikirkan ....

Blog LIST Baru akan dibuka ... Terhad ...

Aku nak buka satu lagi blog list ... terhad buat blogger blogger baru yang aktif saja yer .. Aktif saja .. Diulangi... AKTIF ..kalau seminggu sekali update , tak yah la ...

Nak ? Ok ..caranya mudah... Aku rasa ramai dah tau cara dia nieh ...

1 ) HEADER BLOG BEN ASHAARI

2 ) Berapa lama dah berblog

3 ) Sehari berapa entri ?

Kemudian paste kan link url entri korang tu kat sini .. kalau korang letak merata rata , aku tak bertanggungjawab yer ..

Ini bukan JELAJAH tau !!

Tarikh TUTUP : 2 /5 /2010

Masa : 12 tengah malam ...

Sapa cepat dia masuk duluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Jelajah Blog : Kepahitan Dan Kemanisan

Pahit dulu baru manis ek ? Ni cam bermadu jer .. hahaha...guwauu..

Mengelarkan dirinya ENCIK TIKUS , blog dengan tema KEPAHITAN dan KEMANISAN ini mempuyai seribu wajah dan seribu erti ...

Dengan berlatarbelakangkan warna gelap serta tidak semak dengan widget widget , membuatkan blog ni mudah dibuka tanpa tunggu lama lama ..

Menurut Encik TIKUS ni ,blognya adalah :

"blog ini hanya untuk meluahkan ape yg terbuku di hati dan benak fikiran ku :D"

Emm.. Encik Tikus nak tips eh ? .. Mudah jer ... KREATIF ...

Pada yang nak lihat sendiri bagaimana rupa blog ENCIK TIKUS ni .. jom kita g jelajah >> KEPAHITAN DAN KEMANISAN

Jelajah Blog : Random Notes of Mine

Lama akak kita ni tunggu BEN ASHAARI sampai ke blog dia yer .. hehe..maaf la HAZIMAH .. banyak persinggah dan juga kerja perlu diselesaikan ... sekarang baru berpeluang singgah blog Hazimah ni .. Ni ha datang bawak budu sekali ni... Aku suke giler budu .. hahahaha...

Sedikit mengenai tuan punya blog ..

"To describe myself is like a massive setback for me. I don't have any idea of reflecting my own self since it was too sure that I am still digging for my own identity. I jump into this conclusion, I'm Hazimah, a Kelantanese n I love eat too much.I want to be remembered as the girl who always smiles even when heart is broken ..and the one that could always brighten up your day even if she couldn't brighten her own.. "

Hurmm ... Pink putih ... jiwa wanita ... lembut dan kemas .. Entri yang ditulisnya juga tidak membuatkan korang pening memikirkannya ... simple simple je ..kebanyakkannya entri mengenai kisah dirinya .. ok la kan ... takkan nak cerita pasal orang lain ..

Ok ....komen ? heheh.. serius .. blog ni simple dan tenang .. best di follower... Tak caya ? Jom kita jelajah ramai ramai >> RANDOM NOTES OF MINE

Kedudukan Terkini Alexa BEN ASHAARI Berbanding RED MUMMY


Terjah Ke Jelajah ???

Hurmm .. ramai dok sebut TERJAH ..Bila laaa BEN ASHAARI nak terjah blog aku ni ??

Untuk pengetahuan , aku tak terjah blog orang ... kalau aku nak terjah pun , aku terjah blog MAT GEBU atau blog wife aku sendiri ... Kat kedua dua blog ni aku ada lesen besar untuk 'mendarat' kat mana mana pun .. kan MAT kan .. hahahaha..guwau jer .. Aku tak de hak nak terjah sapa sapa punya blog ..

Perbezaan TERJAH dan JELAJAH bagi aku amat berbeza ... Jelajah , aku memerlukan 'keizinan' khas dari tuan punya blog tu sendiri .. Dia wajib membuat satu entri untuk membenarkan aku menjelajah blognya ...

Terjah pula , main belasah je masuk .. Tak kira empunya blog tau ke tak ... Agak kasar sedikit caranya tu .. Bagi aku laa .. bagi korang mungkin ok .. tapi aku ni kan dah tua .. kena bersopan skit dengan yang muda ... Yang tua kena tunjuk pada yang muda .. Barulah yang muda ikut contoh ... betui tak ?

Jadi aku harap , mana mana blogger yang dah buat entri tu , tolong pastikan gunakan perkataan JELAJAH yer ... aku tak terjah blog orang .. kurang sopan .. Aku bukan buat segmen TERJAH .. ehehhe..bukan marah .... nasihat ... tamo curik IDEA orang ... aku nak buktikan aku juga mempunyai idea yang canggih untuk maju ke depan ...

;) terima kasih .. nak g makan ais kim ... laalalalalal dan roti boy .. .wow weee...gumuk akuuu..


Lebih 100 Ribu Visitors Sebulan , Untuk Blog Berusia 6 bulan

Hurm .. bukan nak menunjuk tapi nak bagi korang semangat .. aku boleh , korang lagi boleh .. Aku masih tak berpuashati lagi ni .. aku boleh pergi lagi jauh dari ni .. aku kena senantiasa fikir .. bagaimana .....bagaimana .. hehehe .. tu pasal tekanan darah aku naik .. hehehe ..

1hb April tu , aku belum mulakan lagi SEGMEN JELAJAH BLOG ... Hurmmm... Sehingga 30hb ..jumlah views adalah lebih dari 100 ribu ..ermmm... tamo tamo .. nak lebih lagi .. arghhh ..

Alhamdulillah ....terima kasih ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI