Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 3 Mei 2010

KELAB BLOGGER - Alternatif Promosi Blog Anda

Selain dari GENGBLOGGER , aku juga rajin mengupdate entri entri terbaru aku di KELAB BLOGGER yang mana aku sendiri adalah pengasasnya.
Sehingga kini sudah ada 1900 ahli di dalamnya.. Pada mulanya kelab ini aku buat adalah untuk forum BEN ASHAARI tetapi aku tukar namanya setelah aku mula ada blog ..

Tidak lama kemudian , GENGBLOGGER mengalami satu masalah teknikal dan sebagai alternatif mempromosi blog mereka , aku minta semua blogger ke sini ... supaya senang nak diupdatekan dengan info info terkini dari GENGBLOGGER ...

Pada mulanya aku meletakkan banner GENGBLOGGER di gambar profile namun setelah aku mengetahui GENGBLOGGER mempunyai kelabnya sendiri dan untuk mengelak dari kekeliruan , aku turunkan banner GENGBLOGGER dan letak banner BEN ASHAARI BLOG ..

Sesiapa yang berminat , bolehlah menyertainya dengan search di FB .. KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ... tqq...

Sambung balik tengok citer Chow Sin Chee .. hehehe ..

Jumpa Member Lama ..

Sampai kat Putrajaya tadi dalam kul 645 petang gitu .. wife dah tunggu lama dah .. terus g makan kat Food Court , P9 ...

Sampai sana , wife awal awal lagi terus g order tauhu goreng .. manakala aku mencari tempat kosong .. menu aku lak , bergantung pada kedai paling hampir dengan aku .. Claypot .. tu jer la .. lain semua penuh ..

Dalam dok best jer tengok kedai tu , aku terpandang sorang member lama aku semasa di PERBENDAHARAAN , Kementerian Kewangan dulu .. Dia dok terlopong jer ..

Aku dengan rocknya tanpa bercirikan keISLAMan langsung menegur member aku tu .. ( JANGAN IKUT PERANGAI YAHUDI NI .. aku terlupa nak bagi salam ) .. hehe

"Woi " .. aku sapa dia ..

Terkejut dia ... Terus dia datang kat aku .. duduk satu table .. baru bersalaman .. hehe.. Mmg gitu aku kalau terjumpa member lama yang kamcing .. Member aku ni kurus kering jer ( sori ar Hatta ) ... dari mula aku kenal sampai la ni ... Dulu rajin ikut aku g gym kat MOF tu .. ada la aku turunkan ilmu kat diorg .. Menjadi la badan... tapi tu laa dia .. pantang menjadi skit , terus kawin .. sampai la ni tak g gym dah .. hahahaha ..

Korang rasa .. apa topik perbualan kitorang ??? Awek ?? Kawin 2 ? $$?? Hampir dah tu... Apa?? Haaaa.. pasal blog ! hahahaha... tu la dia ..blog blog blog .. aku yang bukak dulu .. Nape aku bukak pasal blog ? Sebab aku tau dia ada blog .. Dia penah komen kat blog aku dulu ..

Jadi aku tanya la perkembangan blog dia .. Seperti kebiasaan .. dia cakap dia jarang update .. tak tau nak cerita apa .. Hurmm ... aku pun kasi la tips percuma .. Tak lama kemudian wife aku sampai ngan makanan dia ...

Bla bla bla ... dalam 730 malam gitu .. gerak balik ke rumah .. tak jauh pun ... Lepas solat maghrib tadi , mandi terus terlena jap .. sampai la tadi kul 9 ... ermmm .. tah ler .. kepala aku makin sakit la skang ni ... haih ...



Jangan Marah Jangan Terasa

Tak jadi gak g gym ... saja.. malas sebab hari Isnin ramai giler g gym ... Entah kenapa mmg gitu adatnya.. Asal ari Isnin sure penuh .. pastu ari berikutnya .. kosong .. huhu.. jadi ada baiknya aku g ari berikutnya ..

Berkaitan dengan ranking ... aku mohon maaf pada yang terasa aku menunjuk nunjuk ... Sebenarnya Alexa ( www.alexa.com) adalah salah satu strategi marketing aku untuk menjual blog aku ni .. Aku tak larat nak g blogwalking cam korang tu .. maklumlah .. dh tua .. lagi tua dari PAK TUA ..

Apa saja yang bleh aku jadikan sebagai platform untuk ke depan , aku akan gunakan .. dengan cara yang sihat .. tamo nak dengki dengki kecuali jika ada yang sengaja cari pasal .. Hurm .. sama sama la makan noo ..

Ok la .. aku nak g dulu ... ni kat stsn ERL .. dok tunggu ERL lagi .. dari aku dok termenung tengok awek atau awek tengok aku , ada baiknya aku tengok blog aku ... kan ? Sekurangnya ada gak aku leh update ... huhu..

Masa untuk ????

G gym la pulak .. sambung bebel kat sana ... ni dah berkurun asik ponteng jer .. Adik aku sendiri pun dh mula pasang badan .. silap silap dia lak lagi cun dr aku .. mana bleh tahan weh...

Dah cukup ari ni aku dok membebel ..memula tu patah la gak semangat ..tapi nasib baik ada kawan kawan ( bukan pengikut mahupun peminat yer ) yang sudi bagi naikkan kembali kepower rangersan blogging aku ni .. maka aku kembali membebel setelah ada unta unta padang pasir cuba mencemarkan nama aku itu ... Haaaa... tu baru nama ...

Tamo gado gado la.. kalau nak gado , jom kita chest press 100kg ..10x 3 set .. pastu squat 100kg .. sama gak ..tengok sapa lagi tahan .. kalau kalah , dia kena minta ampun .. ada bran ? Ni asik dok baling batu sorok hidung , apa guna .. kan kan ..

Oh ya... aku adalah blogger yang mana bukan takde keje lain asik dok update blog .. dimana mana perhentian jika ada peluang aku akan update blog .. kerana masa itu emas .. Blog adalah diari kehidupan aku ..

Jooooooooooomm jelajah gym .. ni tak de link yer .. hahahahha

Jelajah Blog IBU : ADAMUMMY

Hurmm .. blog ni patut dijelajah oleh semua blogger ni .. blog baru banget ..baru ada 7 follower .. Bukan sebab kesian tapi sebab best .. blog ni mmg best pe ??

" biar saya kenalkan diri yang bernama misseja nih...nama samaran saya misseja (*senyum simpul*)...blog saya adamummy (used to be my story, my, love, my life) nih didedikasi khas buat diri saya sendiri, diri orang yang menyayangi saya (walaupun dia tidak tahu kewujudan blog ini) dan diri orang yang ingin mengenali saya (walaupun tiada yang ingin)...saya tak kisah sebab yang penting bila Adam D dah besar dia boleh baca semua isi hati mummy dia...

Saya suka menulis...sebab itulah blog ini terwujud (ter bermaksud tanpa disengajakan)...melihatkan pada entri yang sikit walaupun blog ini mula bernafas sejak 2008, mungkin kamu fikir saya berbohong...tidak saya memang suka menulis, namun kebanyakannya hanya terlakar dikotak pemikiran...masalah utama saya (si penulis) ialah kegagalan menterjemahkan isinya di kanvas maya ini... "

Berapa punya terus terang la blogger ni .. haaa .. Bagi aku blog ni ok .. template .. warna latar semua ok ..takde yg pening dalam ni .. entrinya pun banyak yang jenis terus terang ..

Hurmm... kalau boleh jom kita meriahkan blog dia ..hampir patah semangat kawan kita ni .. jom jom >> ADAMUMMY

Ranking : Berlagak La Luuuu BEN ASHAARI

Terima kasih DNI sbb kuarkan entri tu ..kalau tak , Ben mesti tak tau ada 'LALAT' dok dengki tengok ranking ranking ni .. hahaha ..lawak lawak ..

Meh aku nak habaq kat hang sat wahai LALAT ku sayang .. Aku tak tau la hang dok kata kat sapa tapi setau aku blog aku ni dok papar ranking ni sebab apa , aku nak catit sejarah kegemilangan blog aku .. Mana la tau satu hari nanti blog aku jatuh menjunam.. Sekurangnya blog aku pernah berada di nun kemuncak Gunung Kinabalu ...

Bukan nak berlagak .. Aku nak tunjukkan pada semua blogger blogger baru , yang diorg boleh jadi cam RED MUMMY jika diorng berusaha ... Bukan berusaha dengkikan blogger blogger lain .. Tu sah sah dapat Ranking ALEXA 29 juta punya .. tak bergerak gerak .. kira last sekali laa... mmg layak untuk blogger blogger yang penuh dengan HASAD DENGKI sesama bangsa .. 1 MALAYSIA ..

Sapa yang tak teruja bila tengok aku boleh kejar RED MUMMY ? Aku bukan giler popular beb.. Aku takkan boleh popular cam dia ..tapi sekurang kurangnya aku letak satu sempadan untuk aku majukan blog aku .. Walaupun blog aku ni semak dan tiada kualiti tapi blog aku ada pembaca .. Apa guna ada blog tapi takde orang baca ? Lainlah buat blog tu sebagai satu diari ...tu tak kisah la.. aku tak masuk campur ... Tapi kalau dah memanjang dok blogwalking .. dok ping entri kt GB , tu untuk apa ??? Saja suka suka ?? hehehe.. come on beb... Nak pinjam cermin mata aku ke ??

Aku bukan emo .. tamo emo emo.. wat sakit kepala aku je .. Aku cuma nak korang yang penuh PHD ni , ubah ubah la perangai .. tak guna laaa dok berdengki sesama sendiri .. Kan lagi baik kita berkongsi maklumat .. seperti mana KAK KUJIE pernah buat dulu pada aku .. Gitulah blogger .. Berpesatuan .. Satu kena tembak , semua terasa ... Cam wartawan .. Ni konon nak berdiri sendiri la ek ?? Boleh jer .. g berdiri kat blogger blogger dari Uganda Timur tu .. Satu geng la tu ..

Pesan pada blogger baru ... jgn ada PHD .. cari satu blogger yang berjaya ( tamo aku yer ) dan jadikan sumber inspirasi ... Bukan jadikan syaitan sumber inspirasi yer ...

Terima kasih .. Aku kata dah..jgn bagi aku bebel ...

Kena Langgar , Susah ..Tembak Lagi Susah

Susah betul jadi polis ni kan ..Serba tak kena ... Ada je point nak kena 'tembak' dek orang awam .. Niat nak jaga ketenteraman awam tapi seringkali disalahertikan ..

Terbaru , seorang anggota polis trafik dilanggar ketika menyusun kon sejurus selesai adakan sekatan jalanraya ... Dikatakan anggota polis tersebut cedera teruk ..manakala penunggang motor tu tiada lesen dan pemboncengnya pula adalah anaknya sendiri ..

Bagi aku .. tanggungjawab polis amatlah besar .. begitu juga dengan pengorbanannya .. Tapi pihak polis seringkali menjadi kecaman sesetengah pihak bila berlaku sesuatu .. contoh yang terbaru .. aku rasa semua orang tau kan..tak yah la sebut .. Bukan tak kesian .. kesian .. Tapi macam aku kata la ... kalau dibiarkan nanti , rasanya takde dah orang nak hormat undang undang ..kalau diambil tindakan , dikatakan melampaui batas ..

Hurm ..bayangkan ... seorang penunggang motosikal merempuh sekatan jalan raya yg dibuat oleh pihak polis .. tetapi pihak polis tak boleh nak tembak .. sbb dia cuma langgar sekatan jalanraya .. kan ? Andaikata penunggang motor tadi tu sebenarnya seorang penjenayah ? Baru bunuh seseorang .. dan kebetulan lalu di sekatan jalan raya tersebut .. Bukankah pihak polis telah terlepas seorang penjenayah merbahaya ?? Hurm...

Buat baik dipuji ... tersilap sikit.. semua keji ...


Jelajah Blog IBU : Miracle Do Happen Part II

DR. FARYN .. Seorang doktor sakit puan yang bertugas di hospital kerajaan ... Ini adalah blog pertama yang aku jelajah milik seorang doktor .. Rajin noo ..

Oh ya.. memula aku pelik gak .. PART II ?? Mana PART I ??

" Part I tuh lebih berkisah kepada kisah-kisah semasa saya belum matang, iaitu masa saya di medical school dan jugak semasa saya masih di alam percintaan (ada di sidebar kalaulah kot nak usya). now i am happily married dan sudah beranak satu pun. hehehhe.

MIRACLES DO HAPPEN PART II ni lebih banyak berkisar tentang family saya, bby saya dan ada juga saya selitkan experience saya (yang tidak seberapa) bekerja sebagai medical officer di O&G department sebagai panduan kepada mereka-mereka di luar sana. "

Apa lagi ibu ibu dan kakak kakak sekalian .. Er..adik adik pun leh join sama ... jom kita g jelajah ramai ramai blog IBU >> Miracle Do Happen Part II


Terima Kasih Ariff Atas Kredit Itu

Kadang kadang kata kata penghargaan boleh membantu rakan rakan lain bersemangat dalam dunia blogging ni .. Dan juga kata kata kritikan yang tidak membina sedikit sebanyak boleh meruntuhkan semangat yang baru dibina ..

Sepatutnya setiap kritikan perlu ada cadangan yang membina.. Bukan pandai kritik jer .. Kalau takat kritik , sesapa pun boleh kan .. Lagi la kalau bab memuji.. tu lagi ramai .. Cam kes semalam ... kes PIPI MUNCET dengan aku tu ... ramai ingat aku bertegang urat dengannya tapi tidak sebenarnya .. Dia sekadar meluahkan pendapat dan aku juga membalasnya dengan pendapat aku .. Mungkin dia ada caranya tersendiri untuk memikat pembacanya dan begitu juga aku .. Jadi persaingan dan persahabatan terbina dari sini ..

Berbalik pada ARIFF , bukan senang nak tengok dia puji seseorg blogger tu .. apa pun aku , bukan nak dipuji yer ..cuma terharu dengan kajian secara tindak langsung terhadap blog aku ni .. maklumlah .. blog budak budak .. hehehe .. Nak baca ke ?? Jomm >> ARIFF

Jelajah Blog IBU : SHEILA LATIF

SHIELA LATIF , Mama Danny & Adam ...

" Latar belakang terjadinyer blog nie semata2 kerana saya boring duduk kat rumah tak buat apa2...semenjak saya benti dari kerja lebih kurang setahun, masa mengandungkan anak kedua.

Tapi saya baru jer start blogging nie pada bulan Feb'2010...masa tue saya ada FB jer..then saya ada terlihat lah sorang kawan saya nie ELLlifeofladyell ada blog (blog dia pon sudah dijelajah oleh En. BEN)...bila tengok blog dia..saya pon teringin nak buat jugak...

Tapi tujuan sebenar2nyer saya buat blog nie hanyalah semata2 untuk kedua dua cahaya mata saya Muhammad Danial Yusof dan Muhammad Adam Danish.

Saya nak abadikan semua kenangan anak-anak saya kat dalam blog nie tak kira lah dari segi apa pon...supaya bila diorang dah boleh membaca nanti diorang boleh tengok n baca segala kesah2 hal mereka masa diorang kecik2 dulu...

selain tue adalah jugak sikit2 saya postkan en3 tentang hal isu semasa kat Malaysia sekarang nie, yang menandakan saya nie boleh dikira sebagai rakyat yang prihatin jugaklah...eccehhh. "

Komen aku terhadap blog ni ?? Semua ok ..bagi aku la.. bagi korang aku tak tau la ... Entri entri yang best untuk dibaca .. kira boleh dikongsi bersama ... kan kan .. JOmm .. kita g jelajah blog IBU >> SHIELA LATIF , Mama Danny & Adam

Popular Salah , Tak Popular Lagi Salah ...

Camana tu ? Aku yang hina dina ni ada je menjadi bahan mereka .. Apa yang aku kutuk dia pun aku tak tau ... Bagi komen pandai ... tapi tak bagi penyelesaian .. Aku tau aku bukan sebagus mana pun .. Dan aku bukan nak popular pun ...

Bila aku tengok si pengomen tu punya blog pun .. tak la bagus mana pun .. dok gak guna template orang lain ... Biasa biasa gak ... Aku rasa dia terlupa cermin diri sendiri kot .. Kat mana kekuatan blog dia sampaikan rasa blog dia tu bagus sangat ..

Atau dia dengki ke ngan blog aku ? Toksah la dengki ... Blog aku ni naik pun sebab idea tak sengaja aku .. Tak de apa dengan blog aku .. Tak masuk sudah .. kalau masuk pun , ok la.. baca je la ..

Aku bukan mintak pujian tapi dengan sikap sebegitu rupa , lama kelamaan , dunia blog ni sunyi .. yang tinggal korang korang yang berlagak BAGUS ni ...

Nak je aku tinggalkan komen tu .. " KO INGAT BLOG KO TU CANTIK SANGAT KE ? ADA ANUGERAH UNTUK BLOG TERCANTIK KAH ? "

Ingatkan meniaga makan je ada musuh .. Dalam blog pun leh gak ada musuh ... aparaa.. Dasar melayu tak boleh tengok orang lain senang !

Rasa Sangat Sangat 'lemah' ..

Itu yang aku rasa sekarang ni .. kalau tak kerana ' hutang ' dengan blogger lain , aku rasa aku nak tutup je blog ni ..

Tah ler ... aku nak kata emo ..kekadang tu mmg emo ...terlalu ikut perasaan .. kadang kadang rasa cam nak puaskan hati semua orang walaupun aku tak terdaya .. akhirnya makan diri sendiri ..

Nak ikut pandangan orang lain , kadang kadang padangan tu sendiri mempunyai 'racun' di dalamnya ... Sendiri yang pening ...

Nak cuba yang terbaik , ada je cuba nak merosakkannya .. Aku pun tak tau apa sebenarnya diorng nak dan apa sebenarnya aku nak buat ..

Nak aku tutup terus je blog ni ? Pastu bukak je blog baru dengan identiti 'LALAT' .. sah sah sapa pun tak kenal aku ... hurmm .. atau aku teruskan kehidupan lampau aku .. ulang alik g gym jer ..

Entah ler ... aku sendiri bingung .. akhirnya .. aku sendiri yg terdampar ...

Jelajah Blog IBU : Zon Cinta Firuz

CINTA ITU IBARAT SEBUAH ANAK PANAH
SEKALI IA TERLEPAS
IA AKAN MENACAP DI MANA SAJA
TIDAK TANGANMU ATAU TANGANKU YANG MAMPU MEMATAHKANNYA
DIA AKAN TETAP DI SANA
DAN WAKTU TIDAK MAMPU MEMBUATNYA BERKARAT ..

Hehe... amacam kata-katanya ...ni aku amik dari blog dia sendiri.. bukan ciplak tau tapi tolong jualkan je .. hehe ..

Blog milik MAK DARA TERDIVA ni ," mommy for 3 menulis bukan kerana nama..tapi hanya utk suka2.. Blog ini didedikasikan buat FARIS, FARHANA, DANIAL juga insan yg ISTIMEWA.. segala yg tercatat adalah ekspresi jiwa dan cinta pada mereka.."

Panjang giler penerangannya .. tu korang kena baca sendiri la ek ... Blog MAK DARA TERDIVA ni , bagi aku ... mabeles .. entri pun gitu gak .. leh dikategorikan best ... cerita cerita diva diva gitu ... hehe..

Ok .. bagi yang nak jelajah n terokai sendiri blog MAK DARA TERDIVA ni ... jom >> Zon Cinta FiruZ


GENGBLOGGER : " Gadis Terbilang" Lapor Diri Untuk Praktikal

Hahahaha ... ni la dia blogger yang seringkali mendapat tempat teratas dalam PROFILE PALING POPULAR di GENGBLOGGER ... " Gadis Terbilang "..

Akhirnya lapor diri gak kat tempat aku .. hahaha.. kecut perut tu .. aku tak tau la berapa kali masuk kuar tandas masa nak datang ...

Takat ni , aku wat dek je kat dia .. hahaha..tadi dia duk depan aku.. saja je sakat jap .. saja tanya nama dia walaupun aku dah tau .. hahaha .. Sapa nak tau nama dia ? Umur dia ? Tarikh lahir dan macam macam lagi.. Meh RM50 ... hahahahha.. acah je.. tu semua P N C ..mana blehhh ..

Skang dia kena pindah duk dalam bilik nun.. sebab sorang staff tu dah bertukar ke MIRI ..tu yang korang nampak nama tu , bukan nama dia yer ..

Nak tengok muka dia kah ??? Tungguu .. aku jadi paparazi rahman nanti eh... hahahahha.. GT GT ...

Jelajah Blog : MR.POTTER

Weeee.. lega diaaa ..akhirnya tiba gak blog dia .. kan NABIL kan...

Geram tul tengok kamera dia tu ha...tak tau la bila leh capai hajat nak sambar satu .. kalau bujang , selamba jer .. huhu..

OK ..Blog MR POTTER ni dimiliki oleh En. NABIL .. sempoi gitu . sedang mengejar ranking ALEXA yang terbaik ni ... Go NABIL Go ..

Komen ?? ..hurmmm .. layout bagi aku simple...tak sakit mata ... entri ? cerita ok ..tapi kan .. ada satu menda yang aku cakap dulu kat dia tapi dia tak buat gak .. Aku tamo ulang dua kali .. hehe..kalau dia teringin perbaiki Alexa dia .. dia patut buat ..hehehe

So tu je la .. Bagi aku .. blog Nabil ni best dh sbb kekuatan pada entri entri dia ... Tak caya ? Jom jelajah Blog >> MR POTTER

Orang Kita Kedekut Senyum ...

Salam ..

Orang melayu skang ni kedekut senyum .. Bilakah mereka akan senyum ? Bila nakkan sesuatu .. Aku yang kerja di sektor pelancongan boleh lihat sendiri keadaan ini .. Bila nampak bangsa lain , senyum sampai ke telinga .. kalau sesama sendiri , jgn harap la ... Sah sah dalam kepala tu ada satu sempadan yakni pangkat .. Kalau bukan satu level , tak yah laa tunggu dia senyum .. cuma dia terserempak dengan bos bos yang mana boleh diampu dengan kata kata manis .. Perghh .. dasat ...

Pagi tadi kawan aku ada menceritakan keadaan di pejabatnya Bahagian dia dulu ada 3 orang pegawai perhubungan awam yang berlainan bangsa .. Korea , Jepun dan Cina .. Yang cina ni adalah tempatan .. manakala yang 2 lagi tu , suaminya rakyat Malaysia .. Ketiga tiga ini telah tamat tempoh kontraknya dan tempat mereka diganti oleh bangsa aku sendiri .. Anak anak dara gitu .. hehe..ok la kan . . Dia kata meriah gitu ..

Tapi sayangnya .. kelihatan perbezaan yang amat ketara .. Ketiga tiga pegawai kontrak yang telah tamat kontraknya tu , amat murah sekali dengan senyum dan juga senang kali mengucapkan selamat jika terserempak dengan kita ..

Manakala yang 3 anak dara ni , kalau nampak rakan sepejabat lebih lebih lagi lelaki , bukan nak bagi salam atau senyum malah siap jeling lagi ! Bukannya tak pernah diberi salam , pernah tapi .. tah ... dia sendiri pelik ..nak kata cun , maaf la ... tak langsung .. jadi apa yang dia dok jeling sangat ?? Kawan aku tu siap kata menyampah dah tengok muka dia ... Baru masuk tapi berlagak macam 10 tahun dah dalam tu .. Fuh.. dia kata tunggu masa je nak kena sembur tu ..

Persoalannya... kenapa kita ni kedekut sangat nak tersenyum ?

Aku sendiri pernah berkali kali alami ... Bila memandu .. bangsa aku sendiri bila nak amik laluan ... nak memotong dan kita ni beri laa dia masuk ... Angkat tangan pun tak !! Jauh sekali la nak tersenyum ... haihh ..

Bangsa aku ni .. makin berpendidikan tinggi .. makin sombong ! Tak caya ? Tanya diri sendiri ... Aku bukan anti bangsa yer .. aku cuma sedih keadaan ni berlaku ... Melayu yang terkenal dengan sopan santun .. lemah lembut ... Ya .. betul ... tapi sekarang semua itu satu lakonan semata mata ...


Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI