Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 12 Mei 2010

Aku Ketagihan !

Aku cukup tak suka bila setiap kali aku balik sekolah , jengok kat dapur ... itu je aku nampak .. Hari hari aku nampak tu jer ..sampai naik tensen ... Bila aku tamo makan , aku masak maggie .. rela jalan kaki g beli maggie pastu balik masak ... Mmg itu yang mak aku masak hari hari ..

Bapak aku cukup gemar masakan mak aku tu .. Aku pun tak tau nape .. apa yg sedap sangat ... Sampaikan bapak aku boleh makan dengan sekadar cicah kuahnya saja .. Malah kuah tu boleh disimpan berhari lamanya .. Lagi lama lagi sedap .. huh...

Bila melihat pada 'skill' pemakanan bapak aku tu , aku pulak terikut ... dengan sekadar kuah saja aku campurkan dengan biskut kering ... sedap la pulak .. tapi aku still tak suka sangat kuah tu.. kecuali jika ada sambal belacan dan ulam .. waaaa... mmg berkali kali aku tambah ... Kalau takde , maka aku akan goreng telur kemudian campurkan kicap dan juga sos cili .. Emm.. cili potong pun sedap gak ...cili merah .. ehehe

Sejak kawin ni , bila mak aku sebut je dia masak kari ikan , maka aku ngan wife pasti balik .. aahah... Mmg aku takkan g gym kalau dah start makan nasi kat umah.. sebab bukan sekali aku tambah , boleh 3 pinggan aku makan .. Tu tadi pun baru makan lagi.. tapi aku makan roti dicicahkan dengan kuah kari tu .. perghhh ... Ada resepi istimewa dia ... maklumlah .. kari penang .. mak aku keturunan mamak .. jenis kalau masak kari , sure guna rempah giling ...

Sah sah nanti wife kena curik resepi mak aku tu... nampak mudah tapi ada rahsia .. Fuhhh

Aku Dalam Carta KUJIE2 ??

Waaaaa.. sungguh tidak ku sangkaaa.... aku pemegang saham ke 10 terbesar dalam KUJIE2.COM yang mana pemiliknya satu dunia dah kenal , sapa lagi kalau bukaaaannnnnnnnn KAK KUJIE aka KAK JIE ...

carta yang aku curik dari blognya tanpa kebenaran ..arghhh ...

Haa .... berapa punya berantu laaa duduk dalam blog list BEN ASHAARI ?? Menurut Kak Jie , BLOG BEN ASHAARI penyumbang trafik ke 10 terbesar buat masa ini .. Ok la tu kan ... hehe...

Korang tamo masuk dalam blog list aku kah ??ehehhe ..sempat gak pomot tuuu ... buat KAK JIE ... TERIMA KASIH dari saya .. ; )

Jom Pergi Melacur ..

Ala .. nak risau apa skang ... semua dah boleh dah ... janji bukan Islam ... Orang Islam tak boleh looo ....Kerajaan sudah kuar lesen woo ... cakap je .. skang judi sudah 'halal' ... Orang Islam tak boleh beli .. tapi kalau wakilkan orang bukan Islam belikan boleh jer .. kan kan ..

Pas ni , kuar lak lesen untuk bukak premis pelacuran .. org bukan Islam je boleh masuk tauuu .. masa tu berapa ramai lak sanggup buang agama demi melunaskan tuntutan nafsu ?? Haih .. makin mengarut ni... takkan sampai sanggup gadaikan maruah negara sebagai negara ISLAM kerana semata mata $$ .. Ke sapa sapa ada share skit ...

Camana laa nak menangkan hati rakyat kalau gini rupa .. Yang haram tetap haram la bang oiii ... ko bg lesen , ko bertanggungjawab la ek 'nanti' di sana... Oh ya ... dari mana aku tau pasal ni ?? Tuuu .. si joe dah kuarkan entri ni .. aku mmg ketensenan tengok semua ni .. haihh..

Makin Cantik Makin Pelik Wanita Sekarang Ini Yer

Tadi ada aku g berjalan jalan sambil membawa hati lara .. huk huk .. eh .. ke blog sahabat ... Cerita pasal artis gitu .. Aku malas sebenarnya nak cerita gini sebab .. tau tau je la .. kira adik beradik ngumpat dah tu .. haih..

Aku tengok sorang sorang artis muncul di kaca television mahupun filem .. Lakonan tak sebest mana tapi seksinyer ? Haih..tak tau laaaaa camanaa ... Jap bawak watak bertudung.. jap bawak watak seksi .. Dah abis pelakon kah ?? Tu yang dalam AF tu ..amik la berlakon dari dok syok sendiri dalam majalah tu ... Ada gak job untuk diorng .. kan ?

Haa.. ni kes artis perempuan .. tak kira la penyanyi ke pelakon ke ..Pasai pa korang camtu ek ? Bila di puji caaaanntteekkk , abis melambung semuaaa ...Saham ke baju ke suar ke .. melambung terkeluar ... Nak jadi lagi cantik la konon ? Seyes laaa.. cam artis yang dok kena kutuk skang ni .. aku suka tengok dia dulu dari skang .. masa dia berisi .. skang ? Muka kurus nampak tulang tulang gitu .. cun kah ? aiseyy... cam zombies dah wehhh ... kalau kurus berotot lain laaa .. Mau jadi super model kah ? Toksah laaa.. jadi la super model untuk wanita muslimah ... tunjuk contoh .. awak tu bukan muda lagi ... entah esok lusa .. dipanggil-Nya ...

Seksi tanda cun ? Aisey... Wardina seksi skang pe..makin menutup makin seksi .. seksi dek keayuannya ... Siti Nurhaliza pun seksi apa .. seksi kat jambul dia ... terseksa tengok .. kan kan .. hahahhaa .. lantak ler ... Aku harap perempuan skang ni tau la hukum hakam .. Jangan ingat Allah tak turun bala , maka semua tu ok .. bukak sejarah balik adik adik akak akak... sekarang turun bala ... abis satu bandar terlingkup ... sempatkah bertaubat ? Sama sama fikir yer .. dah masuk Asar .. Jooooooooooooooooooommmmm ..... > solat laaa

Wallahualam ...

Berhati Hati Bila Letak Gambar Di Internet !

Baru berlaku tadi .. Ada seorang sahabat meminta aku melihat sebuah blog yang mana aku sendiri pernah buat jelajah pada blognya ..

Kes yang sangat mudah tapi ada yang cuba provoke ... Kes gambar ... Gambar boleh mendatangkan seribu makna ... Kena ingat tu .. Walaupun kita amik nampak ok tapi pada pandangan org lain bagaimana pula ?

Gambar yang diletakkan dalam blog atau mana mana web , anda perlu tahu.. boleh digoogle atau diakses oleh sapa sapa sekali pun .. Letak watermark ... tulis hak milik ... tu caranya.. jika tidak diletakkan disitu ..sapa sapa boleh gunakan .. Tidak kira samada personal atau tidak ... internet boleh dicapai oleh sesiapa .. Korang perlu tahu tu ..

Jika ada orang lain mengambilnya sebagai contoh gambar yang sedang berlakon seperti bergaduh padahal bergurau namun pada orang lain , kelihatan bergaduh ... lalu dimasukkan ke dalam blognya sebagai gambar hiasan , siapakah yang bersalah disitu ? Perlu tau .. skang google terus keluar gambar .. tak keluar blog atau web terus ...

Aku baca komen tersebut ..tuan punya gambar , ok tapi yang lain lak terlebeh .. hurm... kalau gambar gitu membawa seribu makna .. aku sendiri tengok ..

Ingat kes Micheal Jackson ? Yang keluarkan baby tu di tingkap ? padahal dia pegang rapat.. Apa yang berlaku ??? dia didakwa di mahkamah kan .. boleh mendatangkan kecuaian .. kalau orang nampak gambar tu dan buat repot , bagaimana ?

Macam aku kata .. berhati hati bila letak gambar di internet .. letak watermark belum tentu selesaikan masalah ...

Jelajah Blog : Catatan .. Memori Semalam

Nama gelemer di alam cyber since 2000 cewah.... Melati Putih... saper-saper rajin lepak Forum Cari rasanya kenal la kot dengan Melati Putih... dari Forum Cari khoje den memang suka benau menulis panjang lebar pasal kisah hidup....samada memberi nasihat kat orang (poyonyer) ataupun meminta nasihat dari orang...

Dari Forum Cari tetiba rasa cam tak puas pulak nak menulis...walaupun ku bukan penulis.... tiba tiba dikenalkan dengan blog..... wah..memang dari zaman remaja muda belia ku memang suka menulis diary...ada gak terjumpa diary lama yang terselit-selit kat rumah nieh....bila baca balik kelakar.... so bila fikirkan yang aku ni kadang-kadang mengalamai sindrom memory loss yang sangat kronik baik adanya ku berblog.....now.... i'm use with the nama Kak Mah.... nama penuh ku Azimah...

Haa..senang gini.. aku tak yah nak selongkar abis .. masa pun jimat kan .. hehehe .. panjang lagi dia tulis... aku baca pun sambil makan roti.. tak abis abis lagi.. hahahah...

KOmen ?? no komeennn.. hahahaa.. ok je blog dia ..best lepak blog ni ... sbb macam macam adaaa .. suka mengomel neh ... hahaha .. jom jom g jelajah >> CATATAN MEMORI SEMALAM

JOM LELONG DARA DAN TERUNA

Dah keabisan ideakah ? Dulu ngan aksi makan apa saja .. diikut dengan nyanyian , tarian , lakonan dan banyak lagi laa.. Skang ??? Mereka kembali dengan rancangan tv realiti ..LELONG DARA DAN TERUNA .. sapa yang bida paling tinggi akan dapat .. Bodohkah ??

Aku penah baca di majalah tabloid negara kita ... Ada perempuan sanggup berkata gini ha ... " dari aku bagi free kat boyfriend aku , baik jual je...dapat gak duit ..bukan susah pun " ... huh ... pemikiran remaja remaja skang ... janji dapat duit ... haih..

Berbalik pada rancangan tu .. " Program berkenaan akan diteribitkan oleh penerbit dokumentari, John Sisely yang sebelum ini dipaksa meninggalkan Australia selepas pihak berkuasa negara itu mengancam mendakwanya berhubung projek itu.

Dia kemudian memindahkan projek berkenaan ke Nevada, Amerika Syarikat, tempat terletaknya ‘bandar dosa,’ Las Vegas.

Siseley berharap memperoleh pembeli dalam lelongan yang akan disiarkan secara langsung dari sebuah rumah pelacuran.

Sisely menghabiskan masa lebih setahun mencari peserta lelaki dan wanita yang masih dara untuk menjual diri mereka di depan kamera.
Bercakap kali pertama sejak memilih peserta, Siseley berkata dia akan membayar setiap peserta sebanyak AS$20,000 (RM65,000).

Peserta juga akan menerima 90 peratus daripada harga jualan mereka. Baki 10 peratus itu akan diserahkan kepada rumah pelacuran itu." ..


Renungan :

Menurut Abu Hurairah R.A , Rasulullah S.A.W telah bersabda :

Maksudnya : " Hari kiamat tidak akan berlaku selagi seluruh umat Islam tidak membunuh bangsa Yahudi. Keitka itu , mereka akan lari menyelamatkan diri di sebalik pokok dan batu. Namun , batu atau pokok akan berkata : Wahai Muslim ! Wahai hamba allah! Yahudi ada d i belakangku. Datang dan bunuhlah dia . Kecuali bangsa Yahudi yang berselindung di sebalik pokok Qharqad yang tidak berkata kata kerana ia adalah pohon Yahudi " - Hadis riwayat Muslim .


Firman Allah S.W.T :

Maksudnya : " Engkau ( Muhammad ) dapat melihat sendiri kebanyakkan Yahudi itu berlumba-lumba melakukan dosa , pencerobohan dan memakan harta secara batil. Betapa buruknya apa yang telah mereka lakukan " - Surah Al-Maidah :62

Idea Idea Idea

Ramai yang agak terkejut tengok aku kat gym semalam ..mungkin diorng ingat aku ni full time blogger ... pembaca lama tau la sapa aku kan ... cuma yang baru baru ni jer ... Heheh.. dalam erti kata lain , aku menerima pembaca blog yang baru .. Terima kasih .. jap nak check google analytics ..

Setiap hari aku pasti menerima kehadiran pembaca baru .. Alhamdulillah .. tak yah susah susah blogwalking ... guna cara smart ... itu je strategi aku dari dulu ..

Korang nak tau tak ..dari mana aku dapat idea semua tu ? Aku nk bukak rahsia aku ni ... hahahhaa... 45824 38481 48512 - MAYBANK ..rm 50 untuk satu e-book.. hahahha..aku guwau jeee .. Sebenarnya aku dapat semua idea ni pada korang gak ...

Tiap kali aku tengok korang bercerita dalam entri atau berforum di GB , aku akan nampak sesuatu ..kenapa tak gini ..kenapa tak gitu ... Begitu gak setiap keistimewaan GB .. aku amik idea tu dan aku gunakan di blog aku tapi dengan cara aku sendiri .. Contoh cam orang cipta television kan ... Satu kemestian setiap rumah perlu ada tv... kan ? Kalau g jalan jalan , camana ? dalam keta camana ... Lalu tercipta tv dalam telefon... tv dalam kereta ..kan ? Padahal idea asalnya hanyalah sebuah tv ..

Dalam GB tu..terlalu banyak idea untuk kita gunakan bagi memajukan blog kita .. Aku bagi contoh ek... Blog list aku sama konsep ping blog dia GB .. sapa yang baru ping pasti akan berada diatas .. betul ? Maka aku buat gitu gak ...Blogger popular ... pon gitu ... Jelajah ? Hehe..jelajah ni tak .. aku pun tak ingat dari mana .. mungkin bermula dari idea mencari blogger dari luar negara ... mengembangkan sayap lagi.. hahaha ..Alhamdulillah ..jadi strategi aku ...

Bukan susah nak kasi up itu blog .. bukak mata ...minda ..fikir..gunakan ...

BLOGGER PILIHAN HARI INI

Aku pilih sahabat ni sbb dia antara orang lama dalam dunia blogging .. Bukan sebab dia otai atau baik dengan aku tapi komitmen dia membuatkan aku rasa dia mmg sesuai untuk aku kenalkan pada blogger blogger baru ..

Cara dia berblog adakalanya mmg pedas .. sinis ..tapi berguna .. Lagi satu.. setiap kali aku g jelajah mana mana blog , aku pasti nampak dia meninggalkan komen di blog tersebut .. Ini bermakna dia sendiri menyokong segmen aku .. Thanks bro ..

Blog Azrul antara blog yang terkenal walaupun trafik yang sederhana tinggi .. aku rasa dia bukan giler mencari trafik .. namun begitu dia boleh dikategorikan sebagai blogger yang dikenali ramai.. bukan popular tau ..popular tak guna sbb org tak kenal.. setakat popular ari ni..esok tak dah .. cam dia .. ramai kenal ..g la mana mana gathering , sebut nama dia .. sah sah kenal.. tu baru nama... orangnya ?

Toksah nak ngorat yer ... nak kawin dah ... hehehe ... kalau nak tau sapa dia ... tuuuuu g tengok kat bawah tu haaa .. ;) Gud luck bro ..jgn lupa jemput kawin.. area putrajaya aku turun..toksah jauh ek.. hahahhaa..guwau..

KELAB BLOGGER

Satu perkembangan yang memberangsangkan ... dari 211 ahli kepada lebih 3 ribu orang ... Target sebelum hujung tahun ini kita akan dapat lebih 10 ribu ahli .. tak kira samada blogger atau pembaca boleh join kelab ini .. Tujuan ? Berkongsi cerita .. Pembaca boleh memilih mana mana entri yang menarik untuk dibaca ... Pada berminat nak join .. klik sini >> KELAB BLOGGER

Dan seorang lagi sahabat baru mencipta kelab .. KELAB PEMBACA dan PENGKRITIK BLOG ..pada yang berminat nak join ... sila klik >> sini

Aku Lelaki Tapi Beri Tips Mengenai Anggota Wanita ..Sesuaikah ?

Hurmm... semalam ada sahabat blogger yang dok bz mempromosi entrinya yang akan datang .. Baguslah kan .. cuma yang tak menarik tu .. mengenai tubuh badan wanita ..

Seingat aku la ... entri entri tu mmg sengaja menarik minat mata mata lelaki untuk membacanya ... mmg perempuan pun akan baca .. tak dinafikan .. tapi la kan .. aku rasa cam tak kena gaya je ..Blogger lelaki yang hanya membaca dalam internet atau buku kemudiannya mengeluarkan entri sendiri dengan niat ' sharing is caring ' ...

Bagaimana nak menegangkan payudara ?? Itu .. sesuaikah ? Blogger lelaki yang belum berumah tangga .. bukan pakar sakit puan... atau bukan dalam bidang tersebut ... jauh sekali tukang urut profesional lalu mengeluarkan entri sebegitu rupa ?

Nak keluarkan ? keluarkan je la.. perlu ke bercerita atau g mempromosi gitu ? Bagi aku niat dia satu je ... Pancing... ni aku panggil entri pancing trafik ... Kalau dikeluarkan oleh pakar .. aku akui berinfo .. kalau takat dia sendiri baca kemudian cerita... tanpa ada pengalaman dalam bidang tu .. toksah la.. banyak lagi info yang boleh dikongsi bersama ... Cerita la pasal siang ikan ke.. apa boleh dibuat dengan isi perut ikan tu ke ... Ni pasal payudara ? Hurmm...

Kalau dia jumpa info mengenai tu tapi dari sudut pandangan agama lalu ingin berkongsi bersama , ok .. takde masalah .. ni camana nak tegangkan ??? Aku rasa perempuan nak baca tajuk pun malu ..

Kawan kawan sekalian ... kreatif la... blogger mesti bijak dan kreatif ..bijak cari info... info yang berguna .. bukan serampang dua mata ... pembaca kita ni bukan budak budak kecik .. nanti diorng pk ,blogger malaysia ni sekadar melambakkan pengguna internet je ..Byk info kat luar tu..kat dalam net pun banyak ...hurmm

Entah ler..ni sekadar pandangan aku.. kalau nak buat gak , lantak ler... kena ingat , pembaca kita dari budak sekolah rendah ke ... ermm.. tunggu masa je .. kan ... hehe.jgn marah aaa..

Jelajah Blog : Vanilla or Chocolate

Simple.. simple...simple..tapi ayu.. eh..cantik blognya ..takde kene mengena dengan orangnya yer ... Blog ni milik .. erkk.... baca sendrik ekk ..

"Aku selalu guna nama kat dunia blog nie Miss Dilla je sebab aku tak kahwin lagi. So, miss la kan. Pasal blog aku plak, aku letak Vanilla or Chocolate sebab aku suka kedua duanya. Sebab nak bagi sama adil aku letak dua dua terus. Nanti letak salah satu ada yang makan dalam dengan aku. Ohh baru aku perasan aku da hidup dalam dunia khayalan ni dah nak dekat dua tahun. Dulu entri aku mengenai kehidupan aku dan cara penulisan aku dulu macam budak budak yang baru nak belajar menulis dan mengeja. Sekarang aku dah mula mengupas kehidupan aku melalui sudut yang berbeza dan lebih bersifat terbuka. Tetapi kadang kadang terbabas juga dari landasan. Biasalah, aku hanya manusia biasa. Hanya merancang. Aku rasa tiada apa lagi yang boleh aku conteng mengenai blog ini. Hanya anda wahai pembaca yang bijak menilai penulisan aku dari setiap sudut. "


Haa..tu la petikan dari filem VANILLA or CHOCOLATE ... Berkenaan blog dan entrinya .. ringkas dan padat ...seperti template ringkas.. Takde komen sebab just nice je blognya .. kan kan ..

Ok ... korang g la komen sendiri.. hehehe .. jom jelajah >> VANILLA or CHOCOLATE

Asal Usul Babi Dan Kera

Firman ALLAH S.W.T :

Dari surah Al-Baqarah : 65-66

Maksudnya :

" Sebenarnya kamu tahu betapa dasyatnya azab yang menimpa bangsa kamu ( Yahudi ) kerana melanggar Peraturan Hari Sabtu . KAMI telah sumpah kepada mereka : Jadilah kamu kera yang hina .KAMI jadikan semua itu sebagai peringatan bagi orang-orang yang ada ketika itu dan juga mereka yang akan datang . Semoga ia menjadi pengajaran bagi orang-orang yang bertakwa "


Dari surah Al-Maidah : 60
Maksudnya :

"Katakan ( Muhammad) kepada Yahudi: Mahukah aku ceritakan kepada kamu balasan paling buruk di sisi Allah berbanding balasan ke atas orang-orang fasik. Iaitu , balasan ke atas orang orang yang dilaknat dan dimurkai oleh Allah , orang-orang yang disumpah menjadi kera dan babi dan juga penyembah Taghut. Kedudukan mereka ini lebih keji dan jauh terpesong dari kebenaran. "

Menurut Ibn Abbas r.a , auyahnya pernah mendengar Abu Qasim bertanya kepada Hasan bin Fadhil :

" Adakah terdapat di dalam Kitabullah sesuatu perkara halal yang ditetapkan oleh Allah dengan lafaz sumpah dan juga perkara diharamkan ALLAH lalu disertai azab yang mengerikan ?

Hasan bin Fadhil menjawab : Ya, iaitu kisah yang berlaku pad zaman Daus A.S . Terdapat satu kaum Yahudi yang tinggal di Eilah ( terletak antara pantai Mesir dan Madyan ) . Mereka bekerja menangkap ikan pada hari Sabtu. Sedangkan Allah telah menjadikan hari itu sebagai hari larangan . "

Menurut ahli sejarah , suatu ketika dahulu mereka dilarang keluar bekerja menangkap ikan pada hari Sabtu . Malahan , bukan pekerjaan itu saja, tetapi semua bentuk pekerjaan diharamkan pada hari itu.Ini kerana, hari itu adalah hari kebesaran yang boleh kita samakan seperti hari Jumaat .

Pada hari itu , mereka diperintahkan meluangkan satu hari agar beribadat dan mengingati Allah saja. Akibatnya mereka telah disumpah menjadi kera dan babi .. Allah hapuskan seluruh keturunan yang ingkar itu ...




OK..tu adalah sambungan dari buku yang aku baca ... Ari tu aku ada baca sebuah buku yang bertajuk " Yahudi - Menurut Al-Quran , Hadis ,Taurad dan Injil " ... Baru dapat sambung baca sebab ada member berminat nak pinjam lak.. Bagi dia baca dulu la...

Panjang lagi sebenarnya bab ni ... kalau nak tau .. yahudi ni bukan ada satu kaum je..ada banyak pecahannya ... ermmm .... kalau nak tau .. cuba google tajuk tu dalam blog aku..korang leh jumpa cerita awalan dia .. ek.. hehehe..

Wallahualam ..

Jelajah Blog : Nenek Unique Collection

Ni blog pertama yang aku jelajah dimiliki oleh seorang nenek ... huk huk ...rajin nenek kan .. Nama nenek ni NENEK GLAM (glamour kah ) .. hehehe.. Umur tak diketahui .. jauh sekali tarikh lahirnya ..kan nek kan ..

Memang glemer la blog nenek neh ... berjela panjang ke bawah nek.. lenguh cucu nak jenguk ..haha.. guwau je nek ...Tapi tu la nek .... cucu tengok ok blog nenek ni ... takde apa nak dikomenkan .. Oh ya.. nenek ada pesan kat korang ... " I'M NOT OLD .. I'M ANTUQUE "

Heheh... jadi tunggu apa lagi .. jom g jelajah blog >> NENEK UNIQUE COLLECTION

Sapa Baca Blog ??

Sebelum aku nak mula jelajah .. aku ada masuk satu blog sahabat tadi .. AZMAN ROSLAN .. di sana dia ada memberitahu cara cara mencari trafik yang sedia ada ... Satu promosi yang dilakukan oleh beliau... bagus...

DAUS POZI , blogger yang terkenal dengan 'kehijauan'nya itu ... hehe... ada membuat satu blog untuk ping .. satu inisiatif yang bagus ..

Setahu aku skang ni , ada banyak blog / web buat macam ni ... makin meluas ... tapi aku tertanya tanya ... kenapa tak satukan saja dibawah satu bumbung ? Cam UMNO ...semua blogger melayu di situ..berpesatuan di situ .. Kenapa aku kata gitu ? Apa bezanya ping sana sini ? Sedangkan yang masuk semua tu blogger yang sama ... Aku ping kat GB..pastu g ping kat RD ..pastu g ping lagi kat sana sini .. untuk ?? pastu rakan rakan lain pun g sana .. muka muka yang sama jer ... Tujuan ? Aku tak nampak kelebihan kat sini .. Cuma kelebihan pada tuan punya blog ping tu ... dari segi menjana $$ .. Bagus.. idea bagus .. tapi pada blogger ? camana ?

Kenapa kita sebagai blogger , cari idea .. mana nak cari pembaca yang bukan blogger ??? Hari hari yang masuk baca.. blogger ... tak caya .. tgk statistik .. Blogger mmg ramai.. beratus ribu .. tapi adakah kita buat blog untuk target blogger jer ? Kita perlukan idea yang fresh ... Bagaimana nak tarik pembaca yang bukan blogger ... Tuuu.. sosial network yang luas besar tu .. FB , MYSPACE , FRIENDSTER ..TAGGED , TWITT.. kita gunakan tu... buat kelab , fan ... tarikkk ..ramai ramai tarik orang masuk dalam tu ...

G tengok kat KELAB PEMINAT NOVEL ... 26 ribu ahli !! setiap hari bertambah ribu ribu .. mereka menginvite rakan rakan yang lain ... bercerita ... bayangkan kita letak url kat situ .. dapat 100 orang baca dah la...

Aku bukan nak jeles .. terpulang la.. ok idea korang tu .. tapi apa guna nak tubuh UMNO baru sedangkan yang lama ada ? Bukankah lebih baik bersatu dari berkumpulan gini ?

Jgn kedekut pembaca .. PEMBACA ADALAH TRAFIK .. Korang fikir fikirkan .. Aku lama dah fikir ... ari ari fikir .. hehee..

Adeh .. Bukan Nak Sindir Blogger2 Lama Ler ..

Pagi tadi aku ada mengeluarkan satu entri .. Mungkin pedas tapi aku bukan nak menyindir blogger lama .. entri tu adalah satu tips buat blogger baru ( newbie) ...

Ada blogger baru mungkin rasa dah bagus dengan setiap entri yang mungkin makan dalam .. Menembak setiap blogger lama atau pun sedang meningkat naik dengan pelbagai peluru .. Hurmm... Mungkin cara dia 'menarik' minat pembaca lain dari yang lain .. Tiada salahnya .. Ada pembaca yang gemar membaca entri pedas pedas gini ..

Tips yang aku bagi tu sangat berguna pada newbie ... Gunakanlah .. Jangan sekadar tau menerima dari blogger blogger lain ... Balas 'kunjungan ' mereka .. bukan sekali dua .. Lebih lebih lagi blogger lama ... mereka akan senantiasa check statistik pengunjung .. Bayangkan tiba tiba mereka ternampak banyak visitors dari blog korang , dan dia pergi mengunjung .. Jika dia ada perasaan maka dia akan berterima kasih ..

Satu nasihat aku .. tak payah la letak url blog yang dah terlalu femes ..tak berbaloi ... Diorg takkan senang senang nak balas budi baik korang tu .. Cari blogger lama yang diam diam jer... tapi berisi ... Aku boleh sebut nama dia tapi nanti 'dia' hilang privasi lak .. kan KAK JIE kan ..

Bukan mudah nak naik dalam dunia maya ni ... bila ada tips , bukak mata dan gunakan ..ada yang tersenyum simpul jer bila menerima tapi terlupa nak balas .. satu kesilapan disitu ...

Buat Joe dan Kak Jie .. aku tak menyindir korang pagi pagi ni ler ... tau korang bz .. tapi tips tu untuk blogger baru... Ampun maaf jika terasa... huk huk ... jom pekena teh tarik .. Kak Jie , Ben tak lupa jasa blogger lama ... Joe pun.. ko tu kategori blogger lama .. .kan kan ... adeh... tau ko bz..jgn risau la bro ..ni sekadar blogging jer ... Takkan putus sahabat pasal menda ni haaa...kan kan

Blogger Yang Tau Menerima Tapi Tak Reti Memberi ...

Salam .. selamat pagi ....

Ramai yg mintak 'resepi' aku ,bagaimana aku dapat naikkan blog aku dapat masa yang sangat singkat ? Tanpa mempromosinya atau membuat blogwalking ... Aku tak perlu membuat iklan .. tak perlu kuar duit ... Aku hanya keluar duit untuk satu pertandingan tempoh hari ...

Rahsia aku , hanya satu ... Aku 'memberi' setelah aku 'menerima ' .. Setelah menerimanya lagi , aku masih lagi memberi .... Keadaan akan berlaku berkali kali sehingganya semua yang memerhati mengenali aku ... Sampai muak ! ... Begitu juga aku ... setiap kali aku memberi pasti semua sudah mengetahui sapakah yang menerima itu ...

Tapi malangnya , ada yg gembira menerima tapi tak reti memberinya dengan segera .. Kepantasan membalas respon adalah sangat penting dlm 'perhubungan' ini .. Aku cuba melakukannya lagi dengan penerima lain malangnya 'dia' hanya pandai menerimanya ... Satu kesilapan disini kerana aku takkan memberi lagi ... Aku buka mata untuk memberi pada yang lain ... dan tiada lagi untuk kali keduanya ...

Peluang yang diberi sepatutnya direbut dengan pantas .. malangnya ... dipersiakan begitu saja ... masa untuk bergerak ke hadapan jadi terlalu perlahan ... hurmm

IP MAN vs IRON MAN

IRON MAN 2

VS

IP MAN 2



IP MAN !!!!!!! BEST GILER ... Sangat sangat berpuashati bila menontonnya .. Kepana ?? Eh .. kenapakah ?? Yang pertama .. cerita ni berdasarkan kepada kisah benar ... Kedua .. cerita ni sangat mementingkan semangat cintakan negara dan bangsa .. Dan ketiga .. tak mengarut ... hahahahah ...

IRON MAN .. Best .. mmg tak dinafikan mmg best tapi best lagi IP MAN ... Aku adalah penggemar filem sains fiksyen dan kungfu .. Aku membesar dengan menonton cerita cerita gini .. Jadi, tak yah la nak kata aku tak tau nak nilai filem ...

Ni cuma pendapat aku .. IP MAN vs IRON MAN 2 ... IP MAN terbaik !!!! Aku berpuashati .. Korang takkan tertidur dalam panggung punya .. Di jamin oleh LEVER BROTHERS !! ..HAHAHA...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI