Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 14 Mei 2010

Tolong ! Aku Ketagihan ..

Aku tak tau camana nak rentikan semua ni .. Dah cuba ... g mana mana pasti aku mengigil .. selagi aku tak gunakan selagi tu aku mengigil .. Aku dah ketagihan ... tolonglah... takkan nak kena masuk pusat pemulihan kot ?

Ni aku sedang bercuti pun aku sorok sorok bawak ... Sekali wife dapat tau .. Dia hanya mampu mengelengkan kepala .. Aku tak leh nak kata apa ... Terpaksa .. terpaksa .. Kalau di rumah pun gitu .. sampai sampai je kat umah , mesti aku nak pekena seround dulu. ..selagi tak kena , selagi tu aku mengigil .. sampai kan bila mandi , tidur , makan pun aku teringat ...

Pernah aku terpikir nak berhenti jer... tapi ada je orang dok menjolok supaya teruskan aktiviti aku tu ... Arghhh ... korang tau tak aku ni sedang bercuti .. tapi aku masih tak bercuti .. boleh mati aku kalau tak pekena time time gini .. huk huk ... tolong aku wehh ..

Aku tak tau camana nak berjauhan dari blog aku ni ... huwaaaa... dia la umpama kebun sayur aku .... senantiasa kena tengok .. kena belai .. kena baja... kalau tau ???? jatuh alexa ranking aku.. huwaaaaa.... hahahahah.. gile kan aku ... tu la diaaa...

Mari Check Alexa Untuk Hari Ni Lak

Taraaaaa.... hehehe .. naik lagi kan ... aku dah berada di bawah 500 !! Satu pencapaian yang menakjubkan bagi aku yang baru dalam dunia blogging ni ..

Yang sebelum sebelum ni punya leh tengok kat sini .. Camana nak check ? G kat ALEXA , pastu taip url blog korang dalam tu .. leh tengok berapa ... Kalau nak tau tips naikkan rank korang tu , mehh tanya aku kat YM aku .. heheh ..aku leh ajarkan .. tapiii ....... ada syaratnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .... apakah ??? ...tungguuuuuu ...

Kenapa Perlu Mengeji ?

Aku pelik tul la tgk sesetengah orang orang kita ni .. Bila menang , melambung lambung pujian ... Bila kalah , melambung lambung kejian .. Inilah sukan .. Kalau asik menang je , boring kan .. kalau asik kalah , dah biasa boring kan .. haaa ..hahaha... jadi kita biasakan la diri tu dengan boring .. Menang adalah satu bonus .. Kalah , kita bagi cuba lagi akan datang .. bukan susah sangat pun .. 2 tahun sekali .. Lain la PIALA DUNIA .. nak dapat layak ke pusingan ke dua pun susah .. ni takat badminton , senang senang kita leh layak ke pusingan yang best best ...

Kelmarin , setiap entri dalam blog , bertubi tubi pujian .. ni belum habis lagi perlawanan , dah ramai mula keji .. Neh .. aku dah jangka dari mula sebab kita tak de pemain yg setanding sewaktu kita menjuarai PIALA THOMAS dulu ... Nak harap sapa ? Chong Wei sorang je ? Yang lain cam yoyo ... Tadi Chong Wei kalah pun sbb Lin Dan main psikologi ..

Tak dapat dinafikan atlit sukan negara kita ni agak lemah bila melibatkan mental .. bukan atlit jer , tapi rakyat pun .. Maaf la yer ...cuba la tengok .. belum kalah lagi , dah caci sana sini .. berapa orang je yang puji .. Tu belum lagi yang berpaling tadah ! .. hahaahha... guwau je yer .. Tapi betul.. kita mmg lemah dari segi mental ... termasuk aku wehh ...

Kalah sudah pasti .. Menang adalah bonus ... tu cara aku bila lihat badminton .. Tengok bola ?? Kalah sudah pasti .. menang tu nasib jer ... hahahahah

Apa pun ... rakyat malaysia dah terhibur dengan sukan di negara kita ni ... kan kan .. tapi tak yah la sampai berjudi .. kan kan ..

Guwau aaarr ... kang ada gak lalat berterbangan ... hahahha

Malaysia Berjaya Akhirnya !!

Dua hari lepas .. melambung lambung ... Sebelum tu ,dilambung lambung ... Skang dah 2-0 ... China mendahului .... Dan adakah China akan terus menambah lagi mata selepas ini seterusnya melayakkan diri ke final ... hehehe.. tunggu seorang lagi lak main ... Harapan ? Tipis banget ..

Kemenangan Choong Han akan mengembalikan semangat pemain dan juga penyokong .. Apa apa pun , Malaysia telah berjaya .. Berjaya menjadi penganjur yang baik ... Ok la tu kan ... hehehe ... Stadium pun penuh ... kira berbaloi baloi kan ...

Huarghh ... Game ni lak ... camana ? Apa pun , jgn la maki diorng ..sian diorng ..dah cuba yang terbaik ... Takde rezeki .. Cukup la ari tu kita dapat ALL ENGLAND .. Dari takde apa apa , ada gak satu kan .. hehehe ...

Semangat weh .. semangattt

Soal Jawab Agama

Dr Asri, sekarang ada banyak ceramah atau kursus untuk menyingkap rahsia tarikh lahir. Ada rakan-rakan saya menyertainya dan mula mempercayai nasib masa depan mereka menerusi tarikh lahir. Kononnya, tarikh lahir menentukan kemampuan dirinya, masa depannya dan lain-lain. Apa yang dipilih pun mesti berdasarkan tarikh lahir. Adakah ini dizinkan oleh Islam?

Jawapan :

Saudara, dalam masyarakat yang menghadapi berbagai tekanan hidup, kesibukannya, persaingan antara satu sama lain, maka ramai yang akan cuba mencari ‘keajaiban’ untuk merentasi semua itu. Jika tidak dengan iman yang benar, maka sihir, merenung nasib dan berbagai khurafat yang lain akan timbul dan mengambil tempat. Akan ada sahaja pihak yang mengambil kesempatan daripada keadaan yang seperti ini. Untuk soalan tersebut beberapa perkara berikut saya ingin tegaskan

Seterusnya >> DR MAZA.COM

Tiru Semangat Chong Wei !

Blogger patut senantiasa bersemangat seperti Chong Wei .. Walaupun ketinggalan namun tetap mengejar ... Mencari kelemahan walaupun kelemahan sendiri terdedah .. Bila dah tau kelemahan pihak lawan , tutup kelemahan sendiri lalu menyerang kelemahan lawan bertubi tubi ..

Bagi aku set pertama yang tewas akan mematangkan Chong Wei .. kekalahan 21-17 , pasti membuatkan Chong Wei lebih bersemangat untuk menewaskan Lin Dan .. Perlawanan ini sebenarnya adalah perlawanan Ego ! Lin Dan yang senantiasa ego berusaha untuk mempertahankan keegoaan dan Chong Wei berusaha untuk mematahkan kegoaan tersebut ..

Skang berlangsung set kedua .. ermmm ... kalah atau menang , kita dah menang pun ... hehehe ... dah berjaya membuktikan MALAYSIA BOLEH ..

Cuba fikirkan apa yang boleh kita sebagai blogger mengambil semangat dari Chong Wei ?

Nak Badan Tough ??

Ramai nak badan sasa .. Maksud aku lelaki laa.. perempuan tak yah.. mmg sah sah sasa sejak kecil dulu .. Lelaki ni ha tak sasa gak ...

Bagaimana nak sasakan diri ? Cukupkah dengan turun ke gym ? Atau makan ? Mahu pun bergaduh dengan orang ? Untuk pengetahuan korang , sasa tak semestinya kuat .. kuat tak semestinnya sasa .. Haaa .. Tu tngok lelaki kurus dok angkat beras berguni guni .. Lelaki bertubuh badan sasa belum tentu boleh angkat wooo ...

Sebenarnya untuk mendapatkan badan tegap ni , paling penting ialah disiplin ... disiplin pemakanan , latihan dan kesihatan ... Kalau takat makan berpuluh kali , belum tentu menjamin badan tegap .. atau kalau dok memanjang turun gym tapi tah apa apa yang dibuatnya kat situ pun tak guna ... aku bagi tips ek .. camana nak dapatkan badan sasa ni ..

1 .. jaga makan ...makan makanan yang berkhasiat..berprotein .. elakkan makan makanan yang terlalu berminyak , masin dan terlalu manis .. Jauhkan minuman berais .. banyakkan makan makanan berserat ...

2 .. latihan .. tak semestinya kat gym ... korang leh beli set atau buat senaman di rumah .. ada caranya .. tapi kalau g gym , tu lagi bagus ... macam macam boleh buat .. sesekali , berlari di padang .. bukan jogging tau ..berlari .. lebih cepat membakar lemak .. berlari .. kemudian berjalan .. berlari lagi... berjalan .. haaa... gitu ar ..

3... tidur .. kena cukup...orang dewasa kena cukup tidur .. bukan membuta tau...tidur yang sempurna ... 8 jam kalau tak silap aku ..

4...jauhilah tabiat yang boleh merosakkan diri sendiri.. seperti merokok , dadah .. arak .. apa guna luar cantik dalam rosak kan ?? Buruk rupeee ...

Apa sekali pun niat korang ... pastikan niat tu semata mata menjaga kesihatan kerana Allah ... InsyaAllah .. tercapai ... Aku sendiri pun dah masuk tahun ke 9 dok ulang alik ke gym.. bukan mudah wooo nak cantik tapi lagi susah nak maintainkannya ..silap silap berlemak perut tu haaa...

Semoga berjaya ...

Kategori EMAS

Kategori ni akan berada diatas kategori MERAH ! Hanya blog terpilih saja akan berada diatas tu ..Nak berada dalam list tu ?? Bagaimana caranya ??

Sebenarnya berada dalam kategori blog list ni banyak kelebihannya ... terutama dari segi trafik .. eh.. nak bersyarah lak aku.. aku rasa semua orang tau kan ... Caranya .. Buat satu entri ..

1 ) Letak header BEN ASHAARI BLOG ...

2 ) nyatakan korang dari kategori mana sebelum ini ? contoh - KUNING - ... jika korang tk berada dalam mana mana kategori , sila nyatakan -TIADA- ..

3) aku nak korang buat satu cerita mengenai iklan ini ....

http://alpha-lipid.com/rizi-biz.com/banner/benshaari.gif


... satu cerita yang mana mesti melebihi 100 patah perkataan ... dan 4 perenggan ..

4) Buat satu tajuk dan link kan ke sini

Tu jeee .. bukan susah pun .. cerita jer ... senang je kan ? haaa... masuk tengok dan cerita ... pergh...mudah ...

Ok.. pada yang berjaya ... mereka akan berada dalam kategori tu selama ... eerm.. seminggu .. kemudian akan dipindahkan ke kategori MERAH ... satu kategori yang mana khas buat blogger blogger terkenal dengan entri entri terbaik dari mereka ...

Faham tak ? hehehe .. kalau faham ... korang ada sampai tengah malam ni untuk buat .. lalalalala...

p/s : sapa yang amik award tadi ? mana linknyer ??? letak kat komen award tu tadi

Kategori Blog List HIJAU DiMusnahkan !

Aku baru mendelete blog list kategori HIJAU ... Huh..aku tengok mereka mereka tu tidak lagi layak duduk kat situ !

Selalu aku perhatikan mereka mengupdate blog dengan entri entri yang terbaik dari ladang .. Bagus la kan .. Abis tu napa aku delete ??? Hahahaha.. saja aku sukaaaaaaaaaaaaa... kan kan ..

Tak laaa.. aku dah tranfer semua url yang ada dalam blog list HIJAU tu ke kategori KUNING ..kira naik pangkat la ... Apakah tujuannya ? Makin tinggi makin mudah mencurik pandangan mata pembaca ... haaa.. kan kan ... bijak tak ? hehe.. nanti ada la tu ikut.. tak pee..ikut jee ..

Oh ya .. aku ada perasan tadi .. Blogger baru .. Membuat segmen JELAJAH BLOG ... ehehe.. sebijik beh .. JELAJAH BLOG ... tak pe la ... buat jer ..tak marah pon ... ;) tapi kalau nak maju lagi , cuma kemaskinikan idea tu .. masukkan yang lagi kreatif.. kan kan ... baru la cun !

Ok..tu je..solat time ..hehe..

Mari Sebarkan !

Aku ternampak group ni di FACEBOOK tadi .. aku rasa kita patut ramai ramai join group ni .. Sbb aku tau ramai tak sokong tindakan kerajaan meluluskan lesen perjudian tu .. Makin lama makin mengarut ...

Sapa berminat nak join , klik sini >> Kami membantah kerajaan mengeluarkan lesen pertaruhan Piala Dunia

Terima Kasih .. Sekian ..

Kuasa FACEBOOK Sebagai Promosi Blog

Hari ini : 14/5/2010

Facebook sebagai alat Promosi Blog anda ...Berbaloikah ? Tengok la sendiri ...

Bagi mereka yang teringin nak majukan blog mereka , fikir fikirkan cara nak berjaya ... Lebih berkat dari memikirkan cara nak menjatuhkan orang lain ..

p/s : Tak reti reti nak join KELAB BLOGGER dan GENGBLOGGER

Kat Atas Susah .. Kat Bawah Lagi Laaa ..

Dunia Blog .. blog blog blog .. Majoriti membuat blog bertujuan untuk mendapatkan keuntungan .. Tak salah kan ? Rezeki ada di depan mata.. Kaut je ..

Ada yg buat blog kerana minat menulis .. atau minat nak bercerita .. Bagus .. Aku sokong ...Tapi sekarang ramai yang aku perasan , mereka agak terlari dari landasan .. Mereka terkejar kejar nak popular ... nak glamer ... Boleh.. tak salah .. tapi cara tu.. cara tak kena ...

Segmen aku 'JELAJAH ' yang memperkenalkan blog kepada blog yang lain sedikit sebanyak telah menaikkan banyak blog .. Secara tidak langsung , segmen aku tu telah membawa keluar 'blog blog yang bermain di kawasan sendiri kepada kawasan yang lebih besar .. :)

Alhamdulillah ... Aku baru sedar kenapa ada blog tak mampu berdiri sendiri .. Terlalu bergantung pada 'kawasan ' dia ... Tak mengapa la kan .. mungkin itu cara mereka .. sekadar bermain di tepi pantai ... 'tanpa menganggu ikan ikan di lautan dalam ' ... Bagus cara tu ...

Satu nasihat dari aku ... biar lambat asalkan ramai kawan ... Jangan cepat naik sambil mengalas musuh !

p/s : JELAJAH akan disambung bila tiba masanya ..buat masa skang , aku kehilangan mood ... maaf yer...

Korang Rasa Korang Kreatif ?


Haaa.. tengok dah kan ?? Amekk cepat ... tak kira tak kira.... sapa yang amik , sila bagitau aku .. ;)

Aku terima ni dari SUE ...Terima Kasih .... Mesti ada yang tertanya kenapa aku balas award dari dia ...dia antara blogger paling awal aku bagi award dengan seikhlas hati aku kerana kerajinan dia mengkaji bab bab tutorial blog ni .. Bagi aku dia mmg layak aku bagi waktu tu ... Kalau tak caya .. korang leh ke blog dia .. MSUE ROOMZ ..antara blogger yang aku tabik spring .. Teruskan usaha Sue..

Syarat - syarat untuk penerima award di atas :

[1]. Copy dan pastekan pada blog korang .

[2]. Buat 1 Entry Tentang Award ini . (seperti Sue buat )

[3]. Ucap Terima Kasih dan letak link pemberi award pada entry tersebut .

[4]. Senaraikan 5 blogger sebagai penerima Award .

[5]. Beritahu penerima Award , supaya dia tahu yang dia adalah penerima Award



Politik itu Luas .. Kita Sendiri Menyempitkannya ..

Pagi tadi aku terbaca satu tulisan sahabat berkenaan entri aku yang lepas... Untuk pengetahuannya , aku tahu bahawa dalam ISLAM wujud POLITIK ... aku tak buta bab tu ... Tapi melihatkan pada blognya yang terpampang dua parti yang aku 'gelakkan' tempoh hari , aku rasa mmg akan ada blogger yang bertindak balas ..

Tak mengapa... hak masing masing .. aku tak tau samada pandangan dia mengenai POLITIK adalah melalui pembacaan atau mungkin pengalaman semasa dia belajar dulu .. Tapi bagi aku , aku nampak ... aku nampak apa yang di depan aku .. cukup terang dan jelas .. Politik di Malaysia adalah politik kepentingan peribadi .. HANYA segelintir .. segelintir saja memperjuangkan rakyat .. menunaikan amanah yang dipikul dengan sebaik mungkin .. Tapi mampukah yang segelintir ini mengubah dunia politik di Malaysia ?? Setakat yg aku nampak , semua tenggelam kerana tidak mampu melawan ombak yang besar ...

Aku bukan pro pembangkang mahupun kerajaan .. Mana yang aku rasa benar benar memperjuangkan ISLAM dan menegakkan hak rakyat... itu aku sokong .. setakat ni jumlahnya terlalu kecil... terlalu kecil ..


Itu pandangan aku ...

Blogger Kreatif Hari Ini - Pilihan Di Tangan Anda

Seperti malam yang lepas , aku telah 'mencabar' blogger blogger yang mempunyai kelapangan masa untuk membuat satu entri yang kreatif ...Maka beberapa blogger telah menghantar entri entri mereka ..

Berikut adalah entri entri tersebut :

  1. AZIEAZAH
  2. KASIH
  3. MISS MIRROR aka SAM
Hanya 3 blogger yang berani menyahut cabaran .. Siapakah pilihan korang ? Sila beri komen ...

Tabiat Yang Patut Dibuang ..

Dunia sekarang bergerak dengan amat pantas ... Segala maklumat dihujung jari anda .. INTERNET ..TELEFON ... TELEVISION .. RADIO ... semua itu adalah medium penyampai maklumat .. Tapi sayangnya ramai tak tau nak gunakan dengan sebaik mungkin ...

FACEBOOK , TWITTER dan banyak lagi , adalah laman rangkaian sosial yang amat ramai sekali penggunanya lebih lebih lagi di Malaysia ... Dengan memiliki satu akaun di sana , kita boleh mencari atau berkawan dengan sesiapa saja di alam maya ini .. Bagus bukan ?

Tapi sayangnya .... ramai yang tidak reti menggunakan internet dengan begitu berkesan .. Mereka hanya tau menggunakan dengan peratusan yang kecil .. Tidak begitu menyeluruh ... Jikalau internet ni digunakan dengan menyeluruh aku pasti , ramai yang akan hidup dalam keadaan serba tau ...hidup tidak terlalu dibelenggu dengan 'pertanyaan' ... Sebarang persoalan akan terus dicari diinternet seterusnya difahami sebaik mungkin dan barulah bertanya pada yang arif ..

Kerana apa kita perlu mencari terlebih dahulu ? Ini akan mengelakkan kita dari di'temberang' hidup hidup oleh sesiapa yang menerangkan tentang persoalan itu kemudian .. Jika kita telah melakukan kajian dan baru bertanya , sekurangnya kita telah tau sedikit sebanyak mengenai persoalan tersebut ... Hanya perlu bertanya untuk memahami dengan lebih lanjut .. Bukankah itu lebih bagus dari terus bertanya soalan asas ?

Aku cukup pantang seseorang yang bertanya pada aku di FACEBOOK dengan bertanyakan soalan yang sememangnya terdapat di dalam INFO .. tanya dari mana ... keje mana .. dan bnyk lagi ... Bagi aku sepatutnya kita perlu baca terlebih dahulu latar belakangnya sebelum menegurnya ... Itu boleh membuatkan orang tu berasa lebih yakin bila berbicara kerana orang yang menegur tu seorang yang ingin berkawan .. bukan sekadar menegur ..

Aku tamo panjang lebar ... Kesimpulannya ... rajin rajin la bukak info atau kaji sesuatu seblum bertanya .. ek ? Maksud aku bila korang tu berada depan laptop .. kalau dah takde depan laptop , sila la abaikan nasihat ini ... mudah jer ...

JOM FOLLOW TWITTER - BEN ASHAARI

OK.. dah dapat free trafik pagi pagi kan ? Best kan ? hahhaha... adeh.. tutup cerita tu ... Just nak bagi tau kat korang yang aku baru buat TWITTER ... saja je buat .. Tu pun sebab KONG suh .. id aku @BENASHAARI

Jadi sapa nak add aku , add je la ek .. aku accept jer ... Yang tak nak add tu , tak yah la g kompang sana sini yer ... Tengok je la ... Hurmm ...

Dan lagi .. pada yang berminat ... BEN ASHAARI di FACEBOOK ... tu je buat masa skang ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI