Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 16 Mei 2010

Persoalan Untuk Si Dara dan Si Teruna

Jika benar anda mencintai seorang lelaki , sanggupkah korang menderhakai kata kata ibubapa korang ? Adakah korang akan sanggup mempertahankan cinta korang tu ?

Jika anda menyukai seorang lelaki yang mana kamu mengenali dirinya malah menganggap dia sebagai sebagai kawan rapat tetapi jauh di lubuk hati anda tu tersemat satu perasaan iaitu mencintainya tetapi pada masa yang sama si dia memberitahu yang dia menyukai seseorang perempuan yang mana kamu juga mengenalinya .. Camana tu ??

Dua persoalan ni sebenarnya lama dah ada dalam benak aku .. Cinta lelaki dan perempuan lain ... Perasaan 'korban' untuk cinta antara lelaki dan perempuan pun berbeza ... Andaikata , yang baca ni lelaki , cuba terbalikkan situasi tu ..

Wahai lelaki , sanggupkah korang mengorbankan hati kedua orang tua kamu demi sebuah cinta ?

Wahai lelaki , adakah kamu akan berterus terang pada si dia yang kamu suka sedangkan kamu mengetahui bahawa dia menyukai lelaki lain yang mana lelaki itu adalah sahabat baik kamu ... ??

Adakah kamu , wahai lelaki akan berkorban ???

Jawab abe ... jawab meekk ..

Aku Blogger Tegar ?

Kalau aku blogger tegar , ko blogger apa ? Dikatakan blogger tegar ini untuk mereka yang rajin mengupdate blog ... Adakah layak blogger tegar ni dikategorikan gitu ? Seolah mereka tidak mempunyai kerja lain ?

Blogger yg bagus dikategorikan bagaimana ? Rajin memberi info ? Atau membuat tutorial ? Rajin blogwalking ? Rajin buat gathering atau perjumpaan ? Atau dok mengarut dalam blog ?
hurmmm ... Bagaimana korang mendefinasikan blog blog yang bagus ? Isinyakah ? Atau blog yang penuh dengan lampu lampu ? Atau sebab dia peramah ? Paling tidak pun , sebab dia lucu ? Hehe..

Susahkan ... lain orang lain cara .. lain orang lain gaya .. Mengupdate blog dengan kerap bagi aku bukan blogger tegar ... Mereka yg mengupdate dengan kerap ini sebenarnya mempunyai strategi ... Ada sesuatu sebenarnya dalam gaya blogging mereka tapi korang tak sedar ... Hari ini korang nampak blog tu cam mengarut ... tah hapa hapa dok bercerita dalam blog dia .. Satu hari sampai berpuluh puluh entri dia masukkan ..

Sedar tak sebenarnya yang dia bagi tu umpama satu umpan ... Mula mula korang tengok.. Apasal dia asik update je .. tajuk tak best... jap jap lagi dia update lagi ... korang tengok lagi tapi sampai bila ? Last last korang mesti nak tengok n baca ... walaupun tak best pada mulanya , blogger tu seperti membuat karangan ... setiap entri dia pasti akan diperbaiki sedikit demi sedikit .. Untuk membuat entri terbaru , dia memerlukan info ... mana nak cari info ? dia perlu baca ... bila dia baca , dia mempelajari teknik menulis artikal dengan secara tidak langsung .. walaupun tak sebagus mana namun dia telah membaiki mutu penulisan dia ..

Sedikit demi sedikit , entri dia semakin bagus .. semakin pandai mencuri hati pembaca ... lama kelamaan , blogger yang dikatakan tegar tadi akan perlahan lahan kurangkan entrinya .. kenapa ??? Setiap kali dia post entrinya , mereka yang telah tertarik dengan gaya penyampaiannya pasti akan menerjah ...

Apakah yang akan terjadi sekiranya dia tidak update ??? Pembacanya pasti merinduinya ... Inilah strategi blogger yang rajin mengupdate setiap saat ... setiap minit ... Hari ini mereka bergelar blogger tegar .. setelah meluaskan jajahannya , seminggu sekali pun orang akan tetap baca .. malah mereka akan mengorek semua entri entri lama blogger tersebut .. bayangkan kalau selama ini dia dah buat beribu entri... berapa pageviews yang akan dia dapat berbanding blogger lama tapi sehari sekali je update ? tidakah jumlah entrinya sama ?

Pada masa yang sama , keyword pasti akan terkena pada salah satu entrinya ... hehehe ... itulah strategi berblog namanya ... Gunakan ilmu yang diajar oleh cikgu dulu ... dalam mata pelajaran BM untuk entri ... karangan dan ulasan .. perdagangan untuk memasarkan produk .. dan matematik untuk statistik ... ;) .. bukan bodek blogger otai tau... tu strategi murahan .... lalalala

Apa Yang Sebenarnya Mereka Cari Di Blog Aku ?

4Bila aku perhatikan semula blog aku dan juga pengunjung blog aku , aku tertanya tanya ... apakah sebenarnya yg mereka cari di blog aku ? Trafik atau kerana blog aku sendiri ?

Ramai tau bahawa blog aku penuh dengan trafik ... syukur alhamdulillah ... Terima kasih pada yang sudi singgah .. Tapi adakah blog aku ini 'berguna' ?? .. Emm.. aku sendiri pun terfikir .. kadang kadang aku rasakan seperti 'nothing' .. cuma setiap kali aku update , syukur .. ada jugak kawan kawan sudi singgah dan ada juga ramai pembaca baru ... hurmm..

Kenapa korang singgah ek ? Nak kata aku ada buat lawak , takde lak ... nak kata aku bagi tutorial .. hurmm... lagi la takde ... walaupun aku mampu buat tapi sebenarnya bila aku godek dalam internet , majoriti tutorial yang dah buat tu berlambak lambak ada .. mungkin ada yang kasi cunkan lagi maka mereka kata mereka buat tutorial .. hehe.. biasa la.. aku bukan tak biasa dalam dunia programming .. dah lama berjinak .. cuma malas je ... aku lebih gemar menulis entri ..

Blog aku blog sampah ? Takde info dalam blog aku eh ? ... mungkin kot .. mungkin blog aku blog sampah .. tapi sampah aku sampah yang berguna . boleh dikitar semula untuk kegunaan blog lain ... kan kan ... hehehe ... kalau lah blog aku ni tak best .. nape orang asik mai ? Haaaa... carik emas kat sini ehh.. diam diam gali emas ekkk ... Mana ada emas sini .. Banyak air liur hasil bebelan aku jer ...

Abis tu ??? Aku pelik gak .. aku baca kat forum forum GB tu .. diorg menyenaraikan blog blog feveret diorng ... wow.. aku sendiri pun meletakkan pilihan blog kegemaran aku iaitu , blog DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN ... DRMAZA.COM ... Aku mmg senantiasa menantikan artikal terkini dari beliau.. penuh ilmu .. bukan info tapi ilmu ! Sangat berguna untuk semua pembaca ..

Ehhh.. aku bukan terasa tak de sapa letak blog aku sebagai blog feveret .. tamo tamooooo .. aku tak berharap pon.. blog aku berada dalam kategori tersendiri .. tak perlu aku nak terasa ..

Abis tu , awat depa dok mai singgah blog hang BEN ??? Aku pun tak tau .. korang ?? Kenapa korang singgah blog aku ni ek ?? Cuba habaq mai saaatt ...

BEN ASHAARI ,GENGBLOGGER dan JOEGRIMJOW

Satu tika dulu .. aku selalu memerhatikan blognya, JOEGRIMJOW ...Dia yang senantiasa ramai pengunjung .. senantiasa ramai mengomen di blognya ... Malah followernya sudah melebihi ribuan ... Setiap entrinya penuh dengan info dan juga dengan penceritaan yang bagus .. Dia juga sering menganjurkan pertandingan ... Kebanjiran pembaca di blognya benar benar menguji kewibawaan aku ... Itulah yang bermain di dalam benak aku , 6 bulan lepas .. Dia adalah antara blogger blogger yang aku 'cemburukan' kejayaannya ..

(Joe , pinjam sat noo)

Gambar ini aku amik dari dalam blog dia ... huk huk .. ketika kali pertama aku lihat , aku semacam tak percaya... Aku berkata dalam hati .. kalau sebulan aku baru leh dapat 100 je follower , nak dapat lebih dari seribu mesti makan bulan dan bintang ... susah susah ..

Ada sorang lagi sahabat yang mencucuk aku lak .. Bagitau aku tentang ranking ALEXA .. dia suh aku check rangking tika tu... Waaaa ... 14 juta ... giler ke apaaa.. Blog aku no 14 juta .. ke 14 juta femes ??? Bleh tahan .. rakyat dalam dunia ni ada berbilion .. no 14 juta pun kira teror apa??? Tetapi kawan aku tu beritahu aku , blog dia dalam no ribuan jer ... haihh .. Aku hanya mampu mengeluh.. Entah bila la aku mampu capai cam diorng ni ..

Setiap hari aku dok tengok blog aku ... suram ... paling ramai pun setiap kali orang masuk baca adalah 5 orang je.. tu pun satu kepuasan bagi aku.. Blog cam aku ni , sapa la nak masuk .. Template pun tade .. cuma warna merah tu jer haa.. apa yg bestnya nak dibandingkan dengan blog blog lain yg penuh dengan warna warni ... lip lap gitu ..

Sekali lagi aku mencuba ... bagi menaikkan blog aku .. aku buat satu pertandingan .. Tu pun setelah mendapat beberapa idea dari blog lain .. antaranya blog JOEGRIMJOW sendiri .. Kerajinannya telah menghidupkan semangat aku ... Aku perlu bersaing dengan mereka ini ... Jika mereka boleh , aku pun boleh ... betul tak ? Pasti boleh... Malaysia tak boleh.. asik kalah ngan China .. Wekkk .. haahha..lari tajuk lak ..

Idea demi idea .. datang ... akhirnya ... hari ini ... bila aku lihat follower aku .. oh ya.. sebelum tu ... aku nak habaq kat korang .. aku tak pernah suh diorng u follow me i follow u , atau nak masuk contest sila jadi ahli kelab dulu ... haaa.. diorg semua ikhlas folow aku... tqqqqq.. Akhirnya .. hari ini ...



Follower yang ikhlas nak baca blog aku dah menjangkau 1623 .. kurang 2 dari JOE .. Aku bukan nak berlagak tapi nak bagitau kat korang .. Sesungguhnya ..dalam dunia blog ni , sapa saja boleh berlaku ... Namun segalanya terletak kepada kebijaksanaan kita sendiri bagaimana mahu berjaya ..

Hari ini , rank dalam ALEXA aku terus naik ...perbezaan yang boleh dikatakan semakin membanggakan ... Gambar Rank Alexa tu adalah untuk hari ini .. dan untuk yang semalam , sila klik sini ..

Kenapa aku bercerita semua ini ? Ermmm... Terlalu banyak blogger yang merendah diri.. Merasakan blog mereka tidak layak untuk bersaing dengan blogger blogger lain ... Sangat menghampakan aku .. Semua blog bagi aku , adalah bagus .. walaupun dia plagiat dari mana mana blog namun bagi aku dia tetap berusaha gak .. bukan mudah nak mencurik entri orang lain .. memerlukan satu kerajinan gak walaupun perbuatannya itu tidak bertamadun ! .. haaa... aku tak suh pun korang g curik entri orang lain ... Tak baeeekk ...

Bagi aku , kalau mereka mampu mencipta blog , maka mereka berkebolehan .. cuma peraaan segan itu patut dibuang .. Anda seorang blogger , kami juga begitu .. apa yang membezakan kita ialah , idea dan bakat ... itu kena cungkil dan cari ... jika temuinya , gunakan dengan bijak ...

Kepada mereka yang ingin membina blog , aku alu alukan kehadiran anda dalam dunia blog ini ... Satu penghargaan bagi aku jika mereka berblog setelah tertarik dengan dunia blogging ini .. Cuma harap niat berblog tu bukanlah semata mata $$ .. Jika itulah niat korang , maka , blog korang akan berabuk .. Percayalah ..


p/s : Joe , sori petik nama ko ek.. hehehe...tqqq

Buat Je Apa Yg Ibu Bapa Kita Suruh .. Selamat Hari Ibu Bapa

Sesungguhnya kedua ibubapa kita itu adalah harta yang kita ada ..tiada galang gantinya ...

Aku pasti ramai anak muda kita ini kurang senang dengan 'arahan' setiap kali diberikan oleh kedua ibu bapa kita ... Ada yang menganggap seolah ibu bapa cuba mengongkong kebebasan mereka ..
Sebenarnya kalau diperhatikan dengan mata hati .. setiap perintah dan arahan mereka itu adalah berdasarkan dar pengalaman hidup mereka ... Anak anak remaja ni hanya pentingkan keinginan mereka .. tamo pk panjang .. yang penting apa yang mereka inginkan , tercapai ...

Ada anak anak mereka sanggup menginggikan suara .. menengking kembali ibu bapa mereka.. semata mata nak menurut hawa nafsu mereka ... Mereka rasa mereka dah cukup pandai lebih lagi bila dah remaja.. .rasa dah cukup matang. .semua nampak baik belaka .. Kadang kadang pasal cinta pon sanggup buat keje bodoh .. sanggup lari dari rumah demi tercinta .. Korok mu cinta .. sekolah tak abis lagi , dah kata cinta ???

Tu baru bab cinta .. bab berkawan ... kawan adalah segalanya .. nanti dia mati , kawan dia laa tolong angkatkan dia ... meh tanya sat... p pinjam duit kat kawan tu ...dalam seribu... apa dia nak kata ? perghhh ... kawan konon .. kawan kawan gak .. mak bapak lagi penting woo ... Bila depa dah takde .. ngan sapa lagi nak mengadu nasib ? Ngan sapa lagi nak merasa masakan air tangan mak ? huh .. makcik jiran sebelah kah ?

Setiap apa yang diorng suruh tu ada gunanya kemudian hari.. kalau dia suh basuh keta , basuh je laaa.. .kalau suh basuh baju .. basuh je laaa ..basuh jamban ke .. basuh tanpa banyak cerita ... satu hari semua tu pasti berguna jugak .. percayalah cakap aku ....

Untuk para remaja sekali .. atau belia atau sapa saja laaa .. seteruk teruk mereka , korang bernafas hari ini dengan sempurna... Berilmu ... malah kerana mereka juga korang wujud hari ini ... Sempena hari IBU BAPA sedunia .... aku nak korang hayati ni .. >> PK LA SENDIRI

Entri Pilihan BEN ASHAARI Petang Ini ...

Lega aih ...

Sampai gak umah .. Alhamdulillah ... esok kije ( kot ) .... Selain dari kerja , aku kena turun g gym.. all out weh .. 3 hari kat PD , aku makan giler giler ... mesti bertambah sekurang kurangnya 3 pinggan ... Ayam berketul ketul aku amik .. Free la katakan.. Sampai naik muak la tengok ayam tu .. Tadi sebelum sebelum balik pun aku belasah lagi 3 pinggan .. Lunch .. G makan kat tepi swimming pool ...

Ramai betul orang tadi .. Orang Malaysia ni , aku rasa tak kira cuti panjang atau cuti pendek , mesti pergi bercuti kan .. Bagus tul.. satu aktiviti yang menyihatkan .. Samada bersama keluarga atau rakan rakan .. Cuma yang tak sihat tu kalau g berdua ngan kekasih.. tu sangat tak sihat...kan kan ... Nampak je sihat.. bila dah 'terberisi' , baru nak nyesal... tu pun aku rasa kejap je nyesalnya .. Bila dah settle kes tu buat balik .. Pada yg tak buat tu , alhamdulillah .. baguih noo ..
Justify Full
Semalam seperti yang aku cerita dalam entri aku .. ada dua ..satu tarik tali .. team aku terpaksa menyerahkan kemenangan pada team satu lagi sbb big boss dok kat team satu lagi .. so kira jangan bagi jatuh air muka bos la kan ( alasan kalah ) ... tapi kasi la gak diorng terasa payah benor nak menang tu .. hahaha ...

Satu lagi , lucky draw.. hehehe ... harap harap dapat la menang hp atau tv .. tapi sekali dapat kipas lipas daaa .. haahha ...alhamdulillah ... ada gak kan ... bila dipikir pikir , mmg perlu kipas tu sebab bilik kitorang belah malam , panas .. dengan adanya kipas tambahan tu , insyaAllah sejuk skit ... Aircond ? Bukan tak nak pasang , tapi tamo pasang lagi .. hahaha ..kudukut ...

On the way balik tadi ,hampir hampir berlaku kemalangan... sikap gelojoh pemandu sangat merbahaya .. tak sabar sabar nak memotong .. nasib baik sempat perasan .. kalau tak ? ERmm... blog ni dah ditutup secara rasminya haaa. .. dengeres mind btui ...

Ni sampai sampai umah terus update blog ... kang tak sempat lak.. sepupu wife aku nak datang umah ... Diorng tadi g JOm Heboh ... Adeh... Jom Heboh ni pun satu gak .. Aku rasa tak sampai sangat diorng punya mesej .. Kebanyakkan yang pergi tu nak jumpa artis ... paling ketara g ngan pasangan kekasih ... Perhimpunan laki dan perempuan secara terbuka... Kalau dibuat cam kat Kelantan tu ok la gak kan ... diasingkan ... Cuba buat pengasingan ... Berapa ramaikah akan datang ?? hehehe ... Aku bukan kolot weh .. cuma tau sangat hal ni .. Aku banyak kali gak bertugas untuk menda menda cam ni .. Keseronokkan datang menda menda cam ni bagi pasangan kekasih ialah dapat berkepit .. lebih lagi bagi yg muda muda tu haa... Bagi yg berkeluarga , mmg sesuai untuk kanak kanak .. dedahkan dengan aktiviti yg menyihatkan seperti pertunjukkan polis dan sebagainya ..

;)

Makin Lama Makin Mengarut !

Haih....Apa la nak jadi dengan negara kita skang .. Baru je semalam sambut Hari Belia .. Ni ada pulak belia- belia yang tak sedar diri .. Makin lama makin menjadi jadi .. Yang bestnya , pihak berkuasa tak mampu nak tahan lak ... ermmmm ... Maksiat dan zina adalah seperti jenayah paling 'murah' .... Mencuri satu jenayah yang besar... Mencuri untuk hidup , berzina kerana nafsu ... dua dua jenayah .. tapi hukuman manusia , mana lagi berat ?


Golongan wanita yang berperwatakan lelaki itu tanpa segan silu menari di atas pentas dan menari dengan gaya berahi bertujuan memperlihatkan mereka juga mampu menari seperti lelaki dan tidak kurang juga yang cuba menggoda pengunjung yang melihat mereka. >>klik untuk lebih lanjut

Sebilangan gadis yang gemar berhibur dari satu pusat hiburan ke pusat hiburan lain selama 24 jam pada hujung minggu sanggup menyerahkan maruah mereka semata-mata untuk mendapatkan keseronokan dengan meneguk minuman keras dan mengambil pil khayal atau lebih popular dengan gelaran pil lendir oleh pengunjung kelab malam. >> klik untuk lebih lanjut

Emmm... tak takutkah mereka dengan bala dari Allah ?


Blogger Yang Bertanggungjawab Menaikkan BEN ASHAARI BLOG

Kerana dia , aku di sini ... kalau aku tak kenal dia , aku tak dapat semua idea idea menaikkan trafik ni ... Dia merupakan sumber inspirasi aku .. Hanya berbekalkan blog dia yang cukup simple , dia mampu menjana trafik yang cukup tinggi ...

Apa yang membuatkan aku tabik spring dengan menggunakan kedua dua belah tapak tangan aku ialah sikap rendah diri dia dari dulu sampai sekarang .. Walaupun dia boleh dikategorikan blogger otai dalam bidangnya namun dia masih tidak mahu mengakuinya .. Satu sikap rendah diri yang patut di contohi oleh semua blogger ataupun kita sebagai seorang manusia .. Senantiasa merendah diri yer ..bukan rendahkan diri tu ...

Bagaimana aku boleh kenal dia ? Aku tak kenal dia.. tapi dia yang kenal aku pada mulanya.. Aku tak pernah langsung terfikir akan kewujudan blog blog gini .. Disbbkan satu komen dari dia , maka sekarang ini aku menerima kunjungan beribu ribu visitors setiap hari ... Sungguh dasyat air tangan dia ..

Buat semua blogger blogger yang masih tercari cari rentak ... Ni tips dari aku .. Korang jgn terlalu fikirkan nak dapatkan trafik yang tinggi tapi korang patut fikirkan bagaimana nak keluar dari tempurung korang tu .. Bagaimana nak meluaskan lagi kawasan jajahan korang tu ...Jadilah penjelajah yang berjaya ... Bukan suh buat segmen jelajah laaa tapi g sana sini .. cari kawasan yang lebih luas lagi ...

Pasti korang tertanya siapakah dia ? Sebelum itu , aku tunjukkan dulu buktinya ...

Bulan Lepas
Minggu lepas
Minggu ini
Dan inilah orangnya.. cukup terkenal dengan gambar ini .. hehehe... cukup terkenal nama gelarannya , MAT GEBU ....

Selamat Hari Guru buat MAT GEBU .. Andalah GURU di dalam dunia blog ini .. Dan juga buat sahabat sahabat yang bergelar pendidik diluar sana , SELAMAT HARI GURU BUAT ANDA !

SEMOGA NIAT MENDIDIK ANAK BANGSA SENANTIASA TERSEMAT DI JIWA .. JADILAH LILIN YANG SENANTIASA MEMBAKAR DIRI ... JADILAH PAYUNG YANG KUKUH DI SAAT PANAS DAN HUJAN ....

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI