Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 18 Mei 2010

JB4.0


story begin..


alkisah..semasa cik asfz sedang khusuk berjalan2 dalam dunia maya(berinternet)..
tetiba cik asfz mcm terdengar sayup2 namanya dipanggil..
toleh ke kiri..toleh ke kanan..tiada orang..
cik asfz mula berfikir "ah, khayalan je tu.."

Huh .. sekali lagi aku fotong stim korang dok baca eh .. hehehe .. tak pe tak pe .. berjela dia tulis...cam biasa .. seterusnya .. klik mana ??? situuuu .. manaaaa ??? situuuu .. maaannaaa? haih.. kat gambar tu laaa

JB4.0 : LAKARAN KEHIDUPAN


"Aku mula berblogging sejak taun lepas...dalam bulan 10 macam tue....setakat entry nie ditulis dah ada 231 follower...yaa mybe ckit but aku xkisah as long aku dapat ceritakan apa yg aku nk untuk orang lain taw n dapat sampaikan apa yg patut disampaikan "

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... lama dari aku .. tapi ada ceritanya lagi.. Apakah ??? Klik gambar tuu

JB 4.0


Hah ?? Pulau Tioman ?? Blogger ni kat sana ?? aku nak g sanaaaaaaaaaaaaaaaa ...

"Blog ni adalah hasil taipan hanya dr jari jemari ,mrs aleya. Dah setahun pun umur blog ni. Dulu, aku start dengan aktiviti blog walking-jumping-hopping aku. Then aku dah start ada fav blog yang mesti aku baca. Lama2 terpikir, apa kata aku buat blog sendiri. So aku pun terhegeh2 la nak buat blog, tp blog tersebut bukan blog ini, dimana blog tu byk sgt cerita kisah lama so aku malas nak continue and buat blog baru yang lebih dewasa ecewaaahh iaitu blog ♪ ♥ ♥ Treasuring Sweet Life ♥ ♥ ♪ ini."

Cam biasa la kan ... kawan kita ni berjela cerita seperti yang aku minta ... tak pasal pasal jadi entri kan ... haaa... Sapa kata blogger kita ni tak pandai membebel .. nak ngan tak nak jer ... kan kan ... erk.. sambung , sila klik gambar tu ek ...

JB4.0



Blog sapa nehhh ?????


" Saya dan suami ni memang suka makan. Jadi mana je tempat makan kami akan terjah. Itu pun kalau poket berisi la kan. Bila dah terjah tu, saya akan buat foods review dengan cara saya sendiri. Akhir2 ni agak jarang juga kitorang buat foods review. Tapi tak bermakna kitorang tengah berdiet sampai tak makan. Itu memang kes tipu la. "

Ni aku amik tengah tengah je .. hehe .. sebab tu aku suh diorng buat panjang panjang .. mesti pembaca nak tau awal awal kan .. haaaaa.. bijak kan aku ..

Bukan apa .. setiap blogger mmg pandai mengarang .. Antara rajin ngan tak jee.. antara mahu atau tidak jer .. Jadi mana mana pembaca nak tau sapa punya blog ni ... hehehe... klik gambar pertama tu .. nanti korang baca la pueh pueh noo .. Den tolong pomot je... hehehe ..

p/s : terima kasih pada semua pembaca yang menyokong JB 4.0 ... Semoga Allah membalas budi baik korang tu ekk ... Terharu den.. walaupun aku ini berlagak dan ego .. tapi tetap terharu .. Erk..aku berlagak ???

JB4.0


" alkisah, blog ni sebenarnya pada mula-mulanya hanya utk meluahkan perasan pujangga jer...namun setelah sekian lama,terdetik di hati utk mengkomersial kan blog nih..pujangga menuntut dgn 7 guru blogger di 7 blog berbeza " ..

Petikan dari pengenalan blognya ... Ada sesuatu yang menarik perhatian aku disini .. Hurmm .. Komen komen di entri blognya .. Wow... aku tak sangka .. begitu ramai yang tak puashati dengan aku yer ? Erk.. apakah ? Korang g masuk n baca sendiri ... ermm.. nanti aku kuarkah entri khas berkenaan itu .. Nak baca pasal tu.. korang klik je gambar tu .. ;)

2 Jenis Pengomen Yang Perlu Korang Beri Perhatian

Jeng jeng jenggggg...

Tajuk panas bagi yang suka bikin panas pada mereka yang senantiasa panas di bumi yang panas ini ! Sedar tak sedar kita dah berpuasa hampir sebulan .. eh.. salah tajukk ... lompat perenggan..

Haa.. sedar tak sedar , rupanya lama dah kita berblog yer .. Walau baru sejam , tu dah kira lama ... bukan sekejap tau sejam tuuu .. lamaaa... Dalam pada masa itu jugak laaa kita kenal pelbagai ragam manusia .. tak kira di dunia nyata mahupun dunia maya .. sama je perangai .. terbawak bawak ke alam maya .. cuba try bawak ke alam bunian ! Masak kari ayam korang nanti ... haaa..

Dalam pada itu jugak aku pasti mesti korang dah berkenalanan denga PENGOMEM PENGOMEN blog .. ADa dua jenis pengomen .. satu .. JUJUR DAN IKHLAS ( ni banyak pupus dah ) .. kedua , TAK JUJUR DAN TAK IKLHAS..( hehe ni makin berkembang dengan pesat )

Aku tak tau aku dalam kategori mana sebab aku jarang memberi komen .. Aku tamo meninggalkan komen sangat sbb takut nanti ada yang tersalah anggap .. ada baiknya aku tinggalkan je belang kat situ .. kan kan .. sekurangnya ada gak , 'BEN ASHAARI WAS HERE ' ..
HEHEHE... jgn tiru aaa ...

Tak kisah la jujur atau tidak terpulang cuma aku nak bagi tau ... korang kena hati hati dengan satu jenis pengomen ni ... Pengomen ini diberi nama .. PENGOMEN BATU API atau BATU LESUNG .. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... Kalau batu berlian ke..batu aked ke..berguna la gakkk .. ni batu api ... wat pee? kasi api dikala kebakaran ??

Spesis ni aku dah mula jumpa .. setiap kali kalau ada berlaku satu isu , spesis spesis batu api ni muncul ! Dia akan mula memberi komen yang mana blogger tersebut tidak maksudkan .. Pengomen ni suda kasi terbalik itu maksud .. haaaaa.. Jahatkan .. ni patut kita bakar jee blog diaaa .. BAKAR ! BAKAR ! BAKAR ! ... En.Bakar ada tak ?

Pengomen satu lagi ni .. Pengomen muka batman .. Bukan DARKBATMAN yer ... Pakai topeng... ngan kita baik .. di depan .. belakang kalu , dia kutuk .. banyak ni ... semakin membiak ....tujuannya hanya satu ... mau cepat glemer ... huhu.. KILAT LA PULAK ... ni mesti tak kasi aku teruskan entri ni.. hehehe ...

Haa.. tu je la... dua dua tu korang kena berhati hati..bila baca komen tu , korang kena pk betul betul ..apa niat dia dan maksud tersembunyi dia ... Puji ada makna , keji pun ada makna ... tak komen pun laaagi ada makna ... camana tu ??

AKU Dan GENGBLOGGER Tiada Kene Mengena !!

Huh .. Aku kata dah .. Aku ngan Gengblogger tiada kene mengena .. Bukan adik beradik pun .. Jauh sekali sepupu sepapat ... Tiada ikatan pertalian langsung .. Darah aku merah .. darah dia ?? Dia mana ada darah !! Gengblogger cuma sebuah Web .. Aku ini manusia .. mana boleh samaa laa.. huh..



Intro yang cukup panas ... Aku tamo bebel panjang petang ni memandangkan aku skang kat swimming pool .. dok pakai seuar ketat ala ala superman berwarna merah .. Haa.. tengoookk.. Baru je cakap gitu.. ramai dah terbayang bukak bukan !! hahaha.. haih.. kuning tuuuu ...

Sebenarnya apa yang aku nak sampaikan hanyalah satu pembetulan dan pemberitahuan .. Ramai tak tau sapa sebenarnya FOUNDER /PENCIPTA /PEREKA /ARKITEK /JURU UKUR / CEO GENGBLOGGER ... Meh sini aku habaq ...
GENGBLOGGER dimiliki 100% saham oleh BILL GATES .. haa.. jgn ternganga .. aku kelentong je... oleh KONG ..Diulangi .. KONG..En. KONG .. Bukan KING KONG atau pun PN. KONG ..takde kene mengena dalam ini cerita .. Dialah yang buat segalanya. ..

Jadi apa peranan aku dalam GENGBLOGGER ??? Aku dan Kong , telah lama berkawan .. Sejak dia kalah main gasing ngan aku dulu , dia mengakui aku lebih teror mengikat gasing berbanding dia ... Pada saat itulah dia sering bagi tabik spring setiap kali jumpa .. Haa.. tu aku tipu je.. hahaha.. Kitorng lama dah kawan ...Berkenalan di YM .. sama sama berkaraoke dalam Chatroom .. sama sama menekel awek cun tapi tak dapat dapat ... masing masing mempunyai bakat menekel yang tersendiri.. Hasilnya... Wujudlah GENGBLOGGER dan BEN ASHAARI BLOG .. Dengan gaya dan mutu tersendiri , kitorang berjaya mengumpul pembaca masing masing ... Kemudian disatukan dibawah satu bumbung .. Korang faham tak ni ??? Tak ?? Lupakan je ..

Aku permudahkan .. Kong buat GENGBLOGER .. Dia suh aku try test power... aku yang ada masa tu dok bz ngan kerja .. aku hanya boleh menginvite orang untuk masuk ... Masa tu FB aku mmg dah melimpah ruah dengan orang .. so , aku pomot je kat situ .. nak blogwalking masa tu masa tak mengizinkan .. jadi aku buat moonwalking ala ala Mikel Jeksen ..

Jadi aku adalah orang pertama yang menjejakkan kaki ke GENGBLOGGER seterusnya menjadi ADMIN ... aku jugak orang pertama yang register guna nama BEN ... kemudian KONG guna dan letak avatar perempuan cun ! Huh ... Abis confius semua orang ...

Ok..aku tamo panjang lebar ... tu je ... jadi kesimpulannnya .. KONG ADALAH FOUNDER GENGBLOGGER .. bukan BEN ASHAARI .. ok ? puashati ? lalalalalla

Perbezaan BEN ASHAARI dengan HANIS ZALIKHA - 2

Adeh.. ramai salah anggap neh .. Aku bukan terasa atau marah kan sapa sapa ... Tak kisah pun .. Aku anggap cam adik lagi ada laaaa ...

Banding membandingkan blog boleh mengundang rasa tidak senang ..kerana satu kajian menyeluruh tidak di lakukan ... Andaikata .. aku masuk blog A .. tengok sekali imbas kemudian aku bandingkan dengan blog popular .. Ok..aku bagi contoh la yer .. blog JUSTKHAI yang popular tu ... aku bandingkan dengan blog yang aku gemar masuk dan baca iaitu , DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN akak DR. MAZA ..Dua dua popular bukan ? Aku yang selalu baca blog DRMAZA bandingkan dengan blog Khai ... aku tak pernah baca blog dia tu walaupun ramai kata popular .. aku penah masuk sekali jer .. tu pun aku dah pening .. Dari segi apa yang patut aku bandingkan ? Template atau isinya ?? hehe..kalau bab isi , jauh tinggal si KHAI tu ..

Haaaaaaaaaaaaa.... tau punn .. dua dua berbeza bidang kaaannn .. Aku ngan Hanis pun gitu .. aku dalam bidang lain .. dia dalam bidang lain ... Dari segi template ? aku rasa Dr.MAZA punya lagi 'aman' dari KHAI ...

Bayangkan ... KHAI ngan DR Asri baca entri ni .. apa dia rasa ? Sedikit sebanyak mereka akan kata , jgn buat perbandingan jika tiada persamaan dalam sesuatu bidang ...Dari sudut apakah perbandingan ini nampak kebaikkan ? Populariti ? Femes ?

Banding membanding akan mewujudkan suasana tidak 'aman' dikalangan blogger ... Masing masing dalam dunia blog ini mempunyai idea tersendiri .. Bagaimana mereka meluahkan , terpulang pada kreativiti dan kebijaksanaan masing masing ...

Bagi aku ... setiap blogger adalah bijak.. cerdik .. jika tidak , takkan mereka berani berblog kan ? .. Sekali lagi aku nasihatkan , walaupun nampak baik , jika ingin melakukan pebandingan .. kajian menyeluruh perlu dibuat ... kesan kelemahan dan kelebihan berdasarkan FAKTA dan BUKTI yang kukuh ..

:) buat Iera , saya bukan mara pon ..tak kisah ... nak lagi selamat , jgn sebut nama blogger jika nak buat perbandingan .. hehe.. .. play safe...

Tapi nasihat ini adalah untuk semua blogger yang baru berjinak jinak dlm dunia blog .. Kita masing masing akan melakukan kesilapan .. dan aku selaku 'abang' yang terlebih dahulu lahir dalam dunia blog ini ( bagi blog yang baru je laaa ) , prnah melakukan kesilapan ini dan berharap korang tidak melakukan kesilapan serupa ..

Ingat .. bukan semua blogger ikhlas .. Banyak yg talam dua muka ! Depan baik , belakang bawak nuklear !! Huh .. Wekkkkk

JB4.0 BEN ASHAARI

Hehehe.. idea baru .. Terbaik dari Amazon .. Ni sapa punya blog ni ????


"nama samaran amyalisya. nama blog kembara alam maya. nape saya letak nama ini, sebab saya masih baru dalam dunia blogging ni. so kembara tu kira masih mencari-cari.bukan mencari identiti tetapi mencari sahabat-sahabat dalam dunia blog ni. dari situ saya boleh baca pelbagai tajuk dari yang kelakar kepada yang sedih. blog ini wujud pada bulan mac 2010, tergerak hati untuk menulis blog bila terbaca ... "

Erkk... terbaca apa ??? Mana sambungannya ? ;) .. klik la gambar tu ...

Perbezaan Ben Ashaari Dengan Hanis Zalikha

Weewitt .. hehehe .. Ada sahabat blogger cuba membandingkan aku dengan Hanis Zalikha .. Nape banding aku ngan dia ek ? Dari segi apa ? ok .. cuba korang g masuk blognya ... lihat sendiri .. sini!

Ok .. tgk dah ? Sebenarnya aku berazam tamo banyak membebel dalam blog dah sejak semalam .. aku lebih nak menjelajah mulai skang .. Kerana apa aku tamo membebel ? Aku terlupa dan kembali teringat akan sebuah kata kata ... LEBIH BAIK DIAM DARI BERKATA KATA YANG BOLEH MENDATANGKAN DOSA ... Jadi aku amik pendekatan untuk membebel bila perlu saja ..

Berbalik pada perbandingan tersebut , aku nak perbetulkan sedikit .. Mungkin dia baru kenal aku dalam minggu ni atau minggu lepas .. hehehe ...

Cerita tentang kehidupan harian ??? Perghh .. aku rasa ramai pembaca naik muntah baca kehidupan harian aku .. Cuba check di label .. tuuuuuuu.. kat bawah tuuuu ... Jangan kata kehidupan harian , malah tips diet dan juga menjaga badan pun ada yer ... Kalau Hanis Zalikha tu bagi tips nak nampak cun , aku pun ada .. Cuma aku tak bagi tips pemakaian mekap jer .. laallala

Ok.. aku tak tau berapa lama dah Hanis Zalikha tu berblog tapi buat pengetahuan pada yang tak tau ... aku baru masuk 7 bulan ... Aku bukan model dan tak pernah kuar dari mana mana suratkhabar ... Siapakah aku ini dibandingkan dengan Hanis Zalikha yang mana pernah kuar majalah ..

Dan .. bezanya antara aku dengan dia ... Aku promote blog kawan kawan samada yang baru atau yang lama ... ;) ...

Nasihat ... jika nak buat perbandingan ...aku harap blogger yang berminat tu perlu kaji dalam dalam setiap blog sebelum mengeluarkan entri ... Bagaimana pun , blogger tu dah buat satu kajian tetapi belum cukup lengkap... sekadar main tepi pantai .... tak leh gitu tau ... hehehe...

JB4.0 : KAU ILHAMKU


"Nama saya Syamil A Samad. kawan-kawan panggil Syamil. so, kawan-kawan blogger pun bolehla panggil Syamil juge. Blog ini dah lama jugak didirikan. dalam tahun 2009 camtu. tapi dek kerana kemalasan and ketakde'idea'an sang penulis untuk menulis sesuatu. maka banyak kali jugaklah biar usang begitu saje. Blog ini diletakkan nama sebagai Kau Ilhamku .. "

Heheh..cam biasa laa...bagi suku je... selebihnya g masuk baca sendirik ... heheh..klik gambar tu ..


JB4.0 : CERITA SI GADIS



aku dulu main2 tulis je pape dalam nih.xtau mcm mane nak heboh2 kan kat org sal blog aku nih..lagipon kwan2 aku time tuh takde pulak yang minat2 ber'blogging'.pastu mmg lame gile la aku tinggalkan dunia blogging nih.sampai lah satu mase kat kolej aku*uitm dungun *aku tengok aku nih memang rajin blogging.tiap2 hari ade je entri2 baru die update.dah la blog die cantek.*hehe...aku pon tetibe tase jelez mendadak ...

Errkk... jelees???? Awat jeleess? ?? nak tau nape ?? Klik gambar tu haa

KATEGORI : MURAI

Entri PILIHAN BEN ASHAARI Hari Ini :


"aku pegi jalan blog dia, dia, dia & dia rata2 mereka kata penangan ben ashaari memang hebat.. aku berkira-kira dalam hati betul ke ni? apa mantera dia guna sampai semua kata berkesan? lagi berkesan dari bomoh niyang rapik.. kali pertama aku landing kat blog beliau bawak kapal terbang ringan yang boleh naik sorang je.. mula2 landing dah nampak signboard besar tertera perkataan "jelajah blog".. perghhh dah macam ekspedisi chef wan dah aku nengok.. biasalah orang baru keluar gua.. aku jalan punya jalan kat blog beliau selak itu ini.. err maaf perkataan rendah moral.. belek itu ini geledah sana sini ala-ala citer sherlock holmes tu, aku jumpa plak papan tanda ni "

Dia yang tuliss haa..bukan aku.. aku tak rasuah pun diaaa ... nak tau lebih lanjut ..klik gambar tu haa

JB4.0 : LAKARAN KEHIDUPAN


Semasa blog ni dilahirkan, saya lah yang bagi nama Lakaran Kehidupan. Tak ubah2 since 2007. Sekarang dah leh berlari-lari dah blog ni. Dlu masa awal2 dilahirkan, idak le blog ini mampu "dididik" dengan mudahnye. Macam2 nak kene belajar utk "didik" blog ni. Eh ape hang mengarut ni Nash...

Sbenarnya, sejak dari zaman skolah lagi, minat nak ada website sendiri, masa tu blog2 ni memang tak pernah dngar pun. Kire dh cukup canggih yang amat lagi termacho dan tersohor lah sesiapa yang ada website ni.

Bebel kalahkan aku la pulakkk ... aiseyy.. berjela ceritanya .. hehe..mmg aku suh pon.. hahaha..jgn maraah aaaa .. klik gambar tu kalau nak baca lagi cerita pasal LAKARAN KEHIDUPAN

KATEGORI : MURAI

PEMBERITAHUAN ...JELAJAH BLOG 4.0

Inilah adalah versi baru ... memandangkan ramai dah terbit dengan pelbagai segmen maka aku perbaharui segmen aku ini ... Cukup mudah ..

Sapa boleh join ?? Tak kira blogger lama atau baru , pernah aku jelajah atau belum ... semua boleh join .. selepas aku jelajah , secara automatiknya akan berada dalam blog list ...MURAI , HELANG dan MERAK ...

Tujuan kali ni , aku nak memperkenalkan blogger lama kepada blogger baru .. dan begitu juga sebaliknya ... saling kenal mengenal ... satukan dunia blog ini .. Last aku buat jelajah ni dua bulan lepas maka aku kena buat sekali lagi memandangkan terlalu ramai blogger blogger baru ..

Ok ... faham ? mengenai blog list , aku mintak maaf .. terpaksa bubarkan kerana aku nak buat baru ... baru adil dan saksama .. Yang masih kekal tu , aku biarkan kerana mereka adalah blog blog yang patut dijadikan contoh .. Hehe... aku nak blogger baru senantiasa ada contoh terbaik dalam blog aku ... Bukan blog popular tapi blog contoh .. peeewwitt .. Ada faham ?

Yang tamo masuk , tak pe.. aku tak paksa ... ni khas buat mereka yang ikhlas mau berkenalan dengan blog blog lain .. Tu je... sekian .. aku nak g bancuh milo ... alalalalla

JB4.0 : YANG INGIN KU KONGSI

"Ya.. nama aku memang sudah gunakan AZIE AZAH sejak bertahun lamanya. Aku gunakan nick ini dalam semua laman web aku. Dan itulah yang mereka juga panggil aku. Aku mula menulis blog sejak .. "

Sejak ??? sejak bilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ??? waaaaa .. hehehe .. klik je gambar tu haa.. dapat la ikuti sambungannya ... heheeh ... blog yang beshh..


KATEGORI : MURAI

JB4.0 : SALMIA PUNYA PASAL


Nama saya Salmia dan ini blog saya, namanya Salmia Punya Pasal
nice to meet you En. Ben10. hehehe

Panjang ala ala tali rapia gak dia tulis .. huhu .. Untuk segmen terbaru ni , aku tamo komen blog .. lebih pada tujuan berkenalan dengan blog tersebut ...

Kategori : MURAI

Jelajah Blog versi 4.0 Terbuka

Memandangkan ini adalah JELAJAH BLOG versi 4.0 ... yg terbaru maka ... mana mana blog yang terlibat , secara tidak langsung akan dimasukkan ke dalam blog list .. KUNING, MERAH dan PINK ..kesemua senarai blog yang sedia ada , akan di rombak semula ...

Setelah menyertai JELAJAH BLOG versi 4.0 ini , aku akan memasukkan semula blog blog tersebut .. Ini adalah kerana memberi peluang kepada blog blog lain dan juga aku nak mengesan blog blog yang aktif saja ... di samping membuang blog blog 'bertalam dua muka ' .. lalalala

Jadi pada blogger yang berminat , silalah ... Ada yang bertanya .. apa kelebihan JELAJAH BLOG versi 4.0 .... hehehe... try dulu dan baru tau ... Untuk join , sila klik banner sebelah kanan tu ...

Ini adalah rombakan besar besaran .... memandangkan dah nak masuk pertengahan tahun .. perlu tingkatkan lagi mutu blog aku ni .. ;) .. Blog list akan dirombak pada hari ini juga dan pada bila bila masa ...

Kan Aku Dah Kata ..

Salam .. selamat pagi ..
Menurut wife aku , perlawanan tarik tali tempoh hari yang dianjurkan oleh bahagian mmg membuatkan ramai peserta tu sakit sakit badan .. Bukan takat sakit , ada yang pengsan jugak malam tu ... Termasuk bos dia sendiri pun dah sampai pucat pucat muka ..

Aku sendiri pun keletihan yg amat selepas abis pertandingan tu ... perghhh.. dia punya birat leh terasa lagi sampai sekarang .. Nasib baik 2x je tarik .. kalau lebih dari tu ? fuhhh.. bisa ICU guee...

Tarik tali ni nampak je mudah ... main tarik je ..tapi sebenarnya tak ... perlu mengerah tenaga abis abisan wooo ... bukan main belasah tarik jer ... ada kes sampai putus tangan ... Hurmmm ... Disebabkan aku sendiri pun masih keletihan , maka aku pon , amik cuti ari ni ... hehehe.. saja nak berehat kat rumah .. penat giler ... huhu

p/s : aku pelik dari semalam aku tak boleh masuk blog aku ... hurm..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI