Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 26 Mei 2010

Soalan maut !!

Soalan yang aku bagi mlm ni mmg memerlukan mereka membuat pilihan..antara dua 'buah hati' mereka...

SUAMI ATAU ANAK ANDA MEMERLUKAN PEMINDAHAN JANTUNG...MANAKALA ANDA PULA MEMILIKI JANTUNG YANG BERSESUAIAN DENGAN MEREKA..PADA SIAPAKAH AKAN ANDA BERIKAN ?

Soalan maut !!

Soalan yang aku bagi mlm ni mmg memerlukan mereka membuat pilihan..antara dua 'buah hati' mereka...

SUAMI ATAU ANAK ANDA MEMERLUKAN PEMINDAHAN JANTUNG...MANAKALA ANDA PULA MEMILIKI JANTUNG YANG BERSESUAIAN DENGAN MEREKA..PADA SIAPAKAH AKAN ANDA BERIKAN ?

Penat .neh ....

Beria satu hari ni aku makan oats ... pagi n tengahari .. bila sampai umah mak aku ... biasa pasti aku gagal menahan nafsu aku .... seperti petang petang yang lalu , kalau mak aku tau aku nak balik , pasti dia akan masak ... kadang kadang tu mmg dia tau apa citarasa aku.. maklumlah mak ...

Aku ingat tak nak makan... nak makan je balik kang .. tapi aku tengok ada sambal kerang ... huhu.. meleleh air liur wehh .... terus aku amik pinggan ... kasi taruk itu nasi... tengok dalam periuk ada masak lemak , mmg hancuss terus ...

Maka dengan penuh berselera ditambah lagi dengan kebuluran , hehe.. sekejap je abis... Camana nak g gym ngan perut kenyang sebegini rupa ... Aku rileks jap ... usha sana sini. .dalam setengah jam kemudian baru aku g gym ...

Nak dijadikan cerita , bila aku sampai gym ... dari jauh sayup kedengaran lagu yang amat aku suka dengar dulu... Aku dah mula nak ketawa terbahak bahak ... hahahahah... Bila aku masuk jeee dalam gym , terus aku menyanyii .. hahahahah ...

Terus aku cari batang kayu kat situ .. aku jadikan mic... hahahaha ... member aku gelak jer ... sambil nyanyi tu aku dok recall laaa.. lagu apa tu ekkk ... lupe lupeeee .... Bila dah abis nyanyi , baru la dj radio bagitau lagu apa ... hahahaha..

DALAM DIAM AKU MENCINTAIMU - STING ... hahahahaha... zaman remaja dulu bai ... hahaha..

Lepas Geram !!



a
Huh... ari ni aku lepas geram aku sungguh sungguh ... menghabiskan sisa sisa tenaga di gym sebelum mengantikan dengan yang lebih segar ... huhu ...

Sungai Di Dasar Lautan ..


Subhanallah .... Terkedu jap tadi aku bila officemate aku beritahu tentang ni.. Aku tak pernah tengok lagi gambar ni.. huk huk .... kalau nak baca lebih lanjut ... meh ...sini

Wanita , soalan maut dan jawapan maut ...

" Bang , saya nampak gemuk tak ?

Satu soalan yang aku rasa samada korang dah kawin atau tak , mesti penah memanah ke telinga puak puak lelaki....Aku rasa lelaki kurang mengemukakan soalan maut gini sebabnya lelaki mudah terima hakikat....Kalau dah gemuk tu , maka akan diteruskan lagi kegumukkan itu sehinggalah ..." anda disahkan mengidap kencing manis, darah tinggi , sakit jantung dan sakit hati " oleh doktor yang merawatnya...Ok ...ni bukan citer pasal lelaki..tapi pasaaaalllll...sapaa ???? sapaa???? tak dengar laaa ....saaaaapaaaaa???? haaaaaaaaaaaaaaa....pasal perempuan....sapaaa ??? heheeh...jgn marah haaa..

WANITA dan LEMAK tak dapat dipisahkan...kalau dipisahkan bukanlah WANITA lagi...wanita masih memerlukan lemak untuk menampakkan kejelitaannya...kalau takde lemak , ibarat tengkorak berjalan...takut beb tengok..cam nak patah je tulangnya..Tapi kalau berlebihan pun tak cun gak kan..ok ok..aku bukan nak kutuk sapa sapa yang berlemak ni...dah Allah bagi kan ...tapi bukan bagi semua , korang pun bantai g carik gak...makan tak hengat punya...cam aku gak..hehe..

" Bang , saya nampak gemuk tak ? " ...cuba korang pk , apakah jawapan yang bakal lelaki bagi ?

" Eh..tak la...ayu je tu.." - satu jawapan yang cuba lari dari memberikan kenyataan sebenarnya..

"Hurmm...ok la tu " - jawapan yang malas nak diberi sebab dah bosan ditanya soalan yang sama

" Kot .. " - ni pun satu jawapan yang suh perempuan tu pk sendiri...heheh

" Nak suh terus terang ke ni ?? " - jawapan gini akan disusuli melihat wajah perempuan ....perubahan pada riak wajahnya amatlah memainkan peranan penting dalam pembentukan jawapan yang tepat lagi jitu.

" Emm..berisi sikit je " - " Haaa ..apaaaa ???? Alaaa...esok nak start diet la " ...aku rasa lelaki mesti dah jemu dengar bab diet dari mulut awek / isteri dia kan...

" Gemuk aih " - ni sah sah malas nak jaga hati langsung...nasib la...cakap kurus pun tak nak caya..cakap gemuk pun susah...dah tu ???

" Kurus je..kira maintain je la ni " - cuba la jawab gitu ...antara dua korang akan dengar...." tipu laa bang " atau " ye keee ?? bestnyaaa ...boleh makan sedap sedap lagi kan bang ? "

Haa..tu la antara sebahagian lelaki selalu bagi...banyak lagi ..tak larat nak tulis....

Kesimpulannya ....sebenarnya lelaki tak tau dia nak bagi jawapan pe....cakap jujur kena cubit...cakap tipu pun kena cubit....Jadi camana ??? Biar pi je la wanita dan lemaknya...asal bahagia.. kan kan ...hahahahha

Errr.. Saja nak habaq ..

"Ya TUHAN ku ! Jadikanlah aku dan anak cucuku termasuk orang-orang yg tetap mendirikan solat.Ya TUHAN kami! Perkenankanlah doaku.Ya TUHAN kami! Ampunilah dosaku,ibu bapaku dan seluruh orang orang yg beriman pada hari berlakunya hisab (akhirat)" - Surah Ibrahim 40-41

JB4.0 : MOMMY PINKY


Mula aktif dalam dunia blog sejak 29 Ogos 2008. Siapa yang banyak tunjuk ajar ketika itu tentulah incik boyfriend yang dah pun menjadi hubby saya sekarang. Sejak awal bergiat aktif dalam dunia blog ni, saya sangat suka mencantikkan blog. Disebabkan itu, saya sentiasa cuba memajukan diri dengan melakukan research di internet demi memuaskan hati sendiri. Orang kata blog saya tak cantik @ serabut saya tak kesah. Janji saya happy.

JB4.0 : AZRUL HISHAM

Kreatif ..

"Hmm...bercerita mengenai blog saya pula...mula diasaskan pada 1 May 2007......jadi dah masuk 3 tahun dah terbabas dalam dunia blog ni. Dan blog ni baru sambut hari lahirnya pada 1 Mei lepas. Ok...clap..clap...hehe...blog ni sebenarnya lebih kepada kehidupan peribadi saya sama ada suka dan duka. Ada juga diselitkan isu-isu semasa, tutorial, entri-entri kelakar dan entri-entri panas. Saya ni kadang-kadang dalam blog suka cakap pedas dan bagi sindiran tajam..."

Sat .. Nak Nangis ...

gambar hiasan - Muscletech.com


Sat nooo ... nak nangis sat tengok badan diorg ni ... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... nak camni haaa...nak nak nakkk ..

Tadi ada sorg sahabat tanya aku berkaitan dengan suppliment ... ni cerita pasal workout yer.. Ops..semalam pun ada yang tanya ... dia dah lama main tapi tak besar besar gak ototnya ... Makan dah makan tapi tamo naik gak ..

Ok... ni tips aku..tips aku yer..bukan orang lain.lain orang lain cara dia ... Bergantung pada kos... kalau ada duit lebih , amik nitrotech dari muscletech... kenapa aku syorkan tu , sbb aku dah amik yang tu.. hanya yang tu .. aku tak cuba yang lain sebab bagi aku , nitrotech menjadi pada badan aku ... Disamping tu , aku makan ayam panggang setengah ekor , telur rebus (15-20 biji sehari ) ,ikan bakar .. tu kira masa nak kasi naik badan la...kasi besar besar baru cut..

Makanan amat penting .. kedua ialah latihan.. cara latihan perlu betul ... sesetengah orang ingat , makin berat beban tu makin bagus ... salah tu ... sebenarnya teknik paling penting ... cara pengawalan nafas sangat penting ... selepas workout , rehat juga amat penting ...

Kenapa ramai kecewa sbb badan tak menjadi ? Sbbnya terlalu ghairah nak cepat besar dan cantik.. diorng terlupa nak fokus pada niat sebenar... kalau utamakan jaga kesihatan , mereka akan belajar cara pengawalan teknik yg sebenar dan mengawal pengambilan makanan yang berkhasiat ...jgn lupa buah buahan dan sayur sayuran ..

Aku sendiri pun dah masuk 9 tahun ulang alik ke gym namun aku masih lagi dalam proses pembelajaran ... Kalau nak kata aku dah bagus , maaf la... salah tu.. aku tersangatlah jahil dalam bidang bina badan ni.. dan aku sendiri pun bukan ahli bina badan .. aku ke gym untuk bersosial di samping menjaga kesihatan ...
a
Tu je la tips aku...nasihat aku pada yang baru nak berjinak dalam bidang ' mencunkan badan ni , jgn gelojoh.... berhati hati .. ada yang akan tawarkan 'jalan mudah ' untuk besarkan badan... Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang suppliment ...Biar lambat asalkan selamat ... Tu jer... ;) Semoga berjaya ..

Adakala ..

Adakala ..
kita terlupa ..
betapa indahnya dunia ini ..
semuanya hanya sementara ..

Adakala ..
kita mengeluh ..
betapa tawarnya makanan ini
ianya tetap rezeki ..
dari-NYA

Adakala ..
kita mengeluh ..
terlalu panas di luar sana..
mengharapkan hujan membasahi bumi ..
doa dimakbul Ilahi ..
mengeluh kembali mencari mentari ...

Adakala ..
kita bersyukur
tapi kerap terlupa ...


" Ya Allah .Ampuni dosaku , berilah rahmat kepadaku , tunjukkanlah aku ( jalan yang benar ), cukupkanlah aku, selamatkanlah aku ( dari musibah) , berilah aku rezeki (yang halal) dan angkatlah darjat-ku " .

Hadis riwayat Abu Daud , al-Tirmizi dan Ibn Majah.

JB4.0 : FAZILZURAKIL

: salam , daku xdak nama samaran pun ... FAZILZURAKIL adalah nama blogku .. gabungan aku, huby & my lil son yg makin lasak tu... blog ku ni banyak mengisarkan tentang perjlnan hidup ku, suka, duka , tangis, geram .. sume nye ada ... di sebab kan daku ni agak2 seorg yg suke membaca.. so daku selit kan mcm2 info, menu2 masakan , cerita2 lawak, dan mcm2 lg ler di dlm blog ku ni.. so idok ler sunyi sgt blog ni kan ... lg pun blog ni daku dh anggap cm album bergerak, if rs2 nak tgk muke anak, or nak tau story2 terbaru ..daku akan log in ke blog je...
Blog jgk menemukan daku dgn ramaiiiii kwn2 baru .. mmg besh , lg2 time event kat Times Square aritu .. mmg ramai yg dtg, ada muke2 cm kenal.. tp di sebab kan time tu is my 1st time, so daku ni agak2 segan jgk ler nk tegur2, bkn pe .. takut salah org... dan dgn blog jgk , daku dpt extra income... TQ banyak2 ... itu je ler serba sikit psl daku ...::

JB4.0 : PAHIT MANIS - 1ST LOVE


" Asalnya blog ni guna nama lain sejak 2008 tp terpaksa ditukar ke nama sekarang ni atas sebab2 tertentu. Blog cintapertamakami terhasil sbg satu platform utk memahat memori perjalanan hidup kami yg dibina bersama berlandaskan cinta pertama kami berdua sejak zaman sekolah lagi.

Sekadar dihiasi dgn cerita2 biasa tentang diri sendiri, anak , suami dan apa2 yg berlaku di persekitaran spt isu isu semasa. Blog ni juga diwujudkan agar hanim dpt melihat perkembangan hidupnya sejak kecil pada hari hari mendatang...."

JB4.0 : SYG2UH


Blog dya nie dah lama wujud. kalau ta silap dya around 2008. bulan bape? sudah lah pulak. dya ta ingat lah. tapi yang pasti tahun 2o08. so. perbezaannya 2 thun jugak la blog dya nie dah ada. but not most popular like other peeps.. mungkin sbb dulu dya ta open pada public blog dya nie. dya cuma tujukan blog dya nie khas untuk orang-orang yang rapat dengan dya je.. berikutan blog nie lebih berkisar ttg hal2 peribadi. that why.. nama blog dya SYG2QUH.. but until now, nama blog dya tetap ta berubah.. biarlah.. kenangan semasa membina blog masih tetap segar :) so then.. blog nie means di tujukan buat ....

Pemberitahuan : Pertandingan Esei

The Perdana Leadership Foundation’s “Nurturing the Minds of Future Leaders” Essay Contest 2010 was officially launched on the 21st of May 2010 at the MPH Megastore in 1Utama. Attended by Press and Youth NGOs, the launch was officiated by the Executive Director of the Perdana Leadership Foundation, Tan Sri Nik Mohamed Nik Yaacob; the CEO of MPH Group, Dato’ Ng Tieh Chuan; and the Chief Judge of the Competition, Emeritus Professor Tan Sri Dato’ Dr. Khoo Kay Kim.

This time carrying the theme “Malaysia in a Globalised World”, the third Perdana Leadership Foundation Essay Competition, held biennially since 2006, invites young Malaysians between the age of 18 and 25 to contribute their thoughts to the questions posed. This year, the Foundation is proud to be partnering with MPH Bookstores for the competition, with support from the Ministry of Higher Education. DRB-Hicom is the main sponsor for this contest and Utusan Melayu (Malaysia) Berhad is the official media partner.

“We want to hear the voices of young Malaysians in response to major issues that the country is facing in its bid to remain relevant internationally. We emphasize research through this competition to encourage Malaysian youth to delve deeper into the subjects before presenting their opinions. We hope that via this competition, we will get to know the youth of Malaysia better, promote critical thinking, and reward good writing,” said Tan Sri Nik Mohamed Nik Yaacob, Executive Director of the Perdana Leadership Foundation, at the launch.

Also at the launch was Dato’ Ng Tieh Chuan, Chief Executive Officer of MPH Group, who said, “Whilst writing competitions are nothing new, we echo Tan Sri’s thoughts – this is a relevant topic that will challenge our youth on a subject that the country is facing. We hope the competition will unearth a new pool of local talents and to help spread the word, we are publicizing this competition through our social media network as well as through our outlets.”

Emeritus Professor Tan Sri Dato’ Dr. Khoo Kay Kim, who is judging for the third time for the competition, expressed his hope of receiving more entries from the young adults segment. When asked on the quality of essays received in previous years, the Professor said that while many of the entries fell short in that they reflected the current trend of students regurgitating facts, there were some which were “outstanding”. What he most wants to see in this year’s essays are originality of thought, and a confident expression of the entrant’s ideas.

This year’s competition will run until 30th September 2010, and is open to all Malaysians aged 18 to 25, regardless of student status. Prizes up for grabs include a RM7,000 cash prize, E-Readers, Netbooks, and MPH book vouchers.

Participants are invited to write in English or Bahasa Malaysia (though English is strongly encouraged) on any of the topics below, in 2,000 words or less:
1. Malaysia’s global competitiveness ranking dropped three places to 24 for the period 2009-2010. What do you understand to be global competitiveness and what do you think should be done to raise Malaysia’s global rank?

2. In the latest Budget, the Prime Minister stated the goal for Malaysia to become a high-income economy. What do you think are essential ingredients for Malaysia to achieve high-income status?

3. Vision 2020’s deadline is less than a decade away. Compare Malaysia’s current position with the aspirations of Vision 2020 and outline the most important gaps that need to be addressed for the nation to achieve the goals of Vision 2020.
More information can be accessed through the Essay Competition's official website, www.PerdanaEssayCompetition.com.my or MPH's online portal, www.mphclick.com.

For competition materials, do e-mail Maizatul at maizatul@perdana.org.my or call 03-8885 8965.

Salam .. Sejuk Pagi Ni ..

Salam .. Slmt pagi ...huarghhhhh..ngantuk ... Ada sesuatu yang ingin aku kongsikan bersama pagi ini .. Sekadar panduan ...

Fudholah bin 'Ubaid r.a berkata :
"Rasulullah s.a.w telah mendengar seorang lelaki berdoa di dalam solatnya tanpa memuji ALLAH ( bertahmid ) dan tidak berselawat ke atas Nabi s.a.w . Baginda berkata : Terlalu gopoh cara ini . Lalu baginda memanggilnya atau memanggil orang lain sambil bersabda : Apabila seseorang antara kamu semua berdoa mulakan dengan memuji dan memuja TUHANnya kemudian berselawatlah ke atas Nabi s.a.w . Seterusnya , berdoalah apa saja yang dihajati selepas itu. " Hadis sahih riwayat Abu Daud dan al-Tirmizi.


Makan timeee... oats 3 in 1 ... malas nak makan berat berat pagi ni.. ;)


Masa Untuk Memantapkan Dah Tiba ...

Fush...bila tengok gambar gambar aku ni...jadi geram nak g gym skang gak..hahaha...

Ni semua gambar aku dari tahun 2006 -2008 ....gambar sebelum tu , takde dalam koleksi sebab tak cun lagi masa tu..

Teruk giler diet masa ni..kat opis asik makan roti kosong je...asal lunch je , aku bedal roti je..ni je la hasilnya..aku tak layan 'dadah' aaarrr..usaha semua ni...ayam , telur , susu hl..n nitrotech..perghhhh...

2006




2007

Tahun ni , aku mmg besarkan lagi badan...sebab tahun sebelum tu , aku kurus skit..aku tak berpuashati..hehehhe...


2008

Ni tahun kira cemerlang la..dapat cantik....hehehe...


2009 ???

Tahun ni ? korang tengok sendiri kat KANDUNGAN - GYM ...bagi aku..mmg hampeh ar...betui la kata orang ...kawin ni buat nak perut je...huhu..tidaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk...

2010

Azam baru !! Nak cun kan semula ....tak kira tak kiraaaaaaaaaaa...aku nak jugaaakkkk..kerja keras pun kerja keras laaaa





Macam Nak ...


Ok tak aku guna header lama ni ?? Cam dah jemu je yang lama ni ... nak tukar balik yang ni... cam best tgk balik ....
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI