Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 27 Mei 2010

BIONIC GYM MALAYSIA


Semua yang join gym ini adalah suka suka...membuang masa dengan berlatih
membesarkan diri...dari melepak tak tentu hala..


Yang penting apa???? KERJASAMAAAA
Kerjasama penting dalam bidang ni ...takkan boleh maju dengan
berlatih sorang sorang ..












Berat sama dijinjing ....besar biar sama sama besar !







Lelaki Boroi Selepas Kawin ? Pasai pa ?

Tajuk ini bukan nak menghina sesiapa cuma aku pelik inilah alasan yang biasa diberikan oleh lelaki lelaki yang dah berkahwin ..er...dah bernikah lantas bersanding..ok ? pahe ?? haa..

Ada ramai kawan kawan aku yang yang aku jumpa semuanya dah ber'pouch bag' kat depan...padahal dulu sikit punya slim dan macho...Tapi skang ? Macho tu , lebih pada wallet diorang...Tapi fizikal ? Ermm..aku tak kata aku ni macho cuma aku nak tau jer ..Benarkah keboroian itu lambang rumahtangga yang bahagia ?

Majoriti lelaki yang baru berkahwin ya...yang baru ..jgn cerita yang lama...yang baru baru ni , pasni akan kelihatan 'mengandung' beberapa bulan ..kira belum sarat lagi la...Kenapakah ini terjadi ? ...perlukah memboroikan diri supaya satu Malaya tau yang korang tu bahagia ?

Ini cuma pendapat aku ...Jangan marah atau terasa ...Bukan menghina tetapi nak berkongsi ..
Bila baru baru bernikah , segalanya best..masakan isteri terutamanya kan..Pada yang baru belajar masak , masa inilah mereka mencuba segala resepi yang ada dalam internet termasuklah dalam blog MAT GEBU yang khasnya untuk wanita yang baru dapat pangkat ' isteri ' ..

Dibantainya masak begitu begini , lalu dihidangkan atas meja makan...Pulanglah suami tercinta dan seterusnya menjadi bahan cubaan..Suami diminta merasa segala makanan yang ada atas meja tersebut...Soalan yang akan dikemukakan oleh para isteri :

" Sedap tak bang ? Ni resepi dari blog MAT GEBU..tengok dia buat semua nampak sedap...ni Ayang amik resepi dari blog dia la..Kawan Ayang yang bagitau pasal blog dia...Dia kata dia buat jadi...So ayang masak spesel untuk abang malam ni..Supaya abang bertenaga malam ni...haaaa."

Pilihan jawapan :

A: SEDAP
B: SEDAP
C: SEDAP
D:SEDAP
E: SEMUA DI ATAS ..

Pada yang berani menjawab selain dari tu , maka anda akan terima jawapan sebegini rupa ;

" Alaaa...pas ni tak nak masak dah la...penat je masak ..Nanti kalau mak abang datang makan kat umah , abang masak ek ...mesti abang pandai masakan...tu MAT GEBU boleh masak , takkan abang tak boleh ??? "

Alasan begini akan membuatkan anda tersepit lebih lebih lagi bila si isteri mengunakan ayat nuklear yang mana anda pasti tidak dapat mengelakkan diri lagi ;

" Abang sayang ayang kan ?? PLS PLSSSSS...Kang malam ni .... " yang seterusnya biarlah warga rumahtangga sahaja yang tau ..

Dengan ayat nuklear sebegini , anda tidak mungkin dapat melarikan diri dan seterusnya anda pasti membuka sekali lagi blog MAT GEBU..Jika ini terjadi , carilah resepi yang paling ringkas yang MAT GEBU ajar...hehhehe..

Jika suami menjawab SEDAP , maka si isteri akan berteriak kegembiraan ...

" Esok boleh la masak resepi yang lain pulak ..kan bang kan ..ada beratus resepi dalam tuuu tauuu ..haaaa..Eeeee...tak sabarnyaaa nak masak esok !! "

Bayangkan , nasi yang seperiuk tu , lauk pauk yang hampir penuh atas meja makan yang mana rasanya kebanyakkan boleh mengundang penyakit darah tinggi atau kencing manis atau paling tidak pun hilang deria rasa , terpaksa anda makan seorng diri !!

Kenapa sorang diri ???? Si isteri akan kata , "bila suami makan , isteri kena layan...inilah peraturan di dalam rumah ini ! " ....haaaaaaa...baru ada akai korang ! ..hehehe..Atau alasannya begini , " Penat masak tadi bang ..dah hirup baunya pun dah kenyang ...heheh "

Maka disebabkan itulah para suami terboroi !! Bukan kehendak diri...OK..tu satu...

Nombor dua lak...Kalau makan kat luar...Ni kes kalau makan luar...Kes makan kat luar ni akan berlaku sekiranya suami isteri dua dua bekerja..isteri tak sempat masak..Bila order makan , abis segala lauk diordernya ...

Ayat kebiasaan isteri , " Abang , ayang teringin la nak makan .... " ..Diorg punya teringin tuuuuuuuuu , secubit jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....yang lebih lebih cubit tu ?? Sapa teringin lak ??
Sah sah ada " lori sampah'' kat situ akan perabihkannya...Bayangkan lah , tom yam , telur bungkus , ikan siakap masak stim , sambal udang masak petai , kailan ikan masin , lai chi kang..nasi sepinggan ..bila makan , setengah pun tak abis ..

" Kenyang la bang..Tetiba je rasa mual..."Berisi " kot ??? Huh...baru je nikah semalam dah tetiba " berisi " ...Alasan baekkk punyaaa...Mau tak mau , kena la perabih kan ..kalau tak membazir...

Ketiga ...." Abang pas keje ni nanti terus balik ek ...rasa rindu tetiba lak kat abang " ...Hari ni , semalam , esok lusa , begitulah adanya..Bila suaminya nak g bersukan ? Malam ? hehehe...tak mungkin ..Sabtu ahad ? Kalau nak jogging , g la ngan isteri..baru la romantik...Haaa..romantik siutttt..Pas jogging g makan kat kedai mamak....Buang 10 kalori , masuk 100 kalori...Kiamat gitu nak kurus ! ...

So nak tak nak , maka biar je la boroi tu..Asal isteri sayang ...Hek lerrr...Yolah tuuu....Tengok suami boroi kata cute , bila tengok Shah Rukh Khan , Cristiano Ronaldo , John Statham atau vin Diesel bukak baju , terliur tengok ..tu pun simpan dalam hati...tak diluahkan ...kan kan ...

Jadi , benarkah lelaki boroi tanda perkahwinan mereka itu bahagia ? hehehhe sila komen
Hahahaha..apa pun ni sekadar gurauan jek..aku nak tido...

Jangan Benci Bilang Cinta

CINTA ... Aku nak bicara cinta sesama manusia yer ... Jgn lari topik ... hehehe ..

Berapa ramaikah diantara kita ini yang BENCI dulu baru jadi SAYANG ? Maksud aku .. mula mula tu macam anjing ngan kucing .. pantang nampak muka atau bersua.. pasti ada pergaduhan mulut berlaku ... Tapi lama kelamaan bertukar jadi sayang .. lebih lagi bila dah lama tak bersua .. lama tu tak la lama.. dalam seminggu dua .. haaa..baru tau rupa rupanya telah wujud perasaan sayang ...

Biasanya kalau wujud perasaan BENCI tu bukan apa tapi disebabkan EGO masing masing ..betul tak ? Budak budak muda ni..tau tau je la... penuh dengan perasaan membara.. masing masing nak kata dia betul ... nak wat camana kan ? Orang tua tua ni malas dah nak bertekak.. kalau bertekak je mesti nak pegang kepala atau pegang dada ... hahahaha ... takat nak kuar anak tekak tu , tk yah la.. tak tau berapa kali dah dok buat operation masukkan anak tekak tu ..

Malam ni .. aku nak tau.. dan aku rasa ramai kawan kawan kita nak tau gak .. ada ke diantara kita ni , BENCI dulu baru CINTA ??? Ada ke tak ?? ;)

Mimpi LISA SURIHANI ...

Sedang lena diulit mimpi ... Pak Abu dikejutkan dek jeritan Mak Minah ... Cepat cepat Pak Abu mengejutkan Mak Minah dari tidurnya .. Meracau racau Mak Minah ...

Setelah dikejutkan ... Pak Abu tanya la Mak Minah , kenapa sampai begitu sekali mimpinya ? Mak Minah mula bercerita .... bla bla bla ... Ler ...... Kes hantu nak cekik dia rupanya ! Sampai begitu punya teruk mimpi ... Berleter laaaa si Pak Abu malam tuu..

Mak Minah pelik la... nape lak nak berleter kat dia ? Dia takut ..sebab tu la dia menjerit .. Tapi nape lak Pak Abu beria nak berleternya ? Mak Minah pun bertanya la pada Pak Abu , kenapa dia hangin seluruh badan ?

Pak Abu pun cakap la...

" Camana laaaaa aku tak hangin ... si Lisa Surihani tuuuu baru nak cium pp aku .. terus aku terkejut dek jeritan kamu tu haaaa .. Kot ye punnn kasi laa dia cium dulu ... Adoiiii ! "

Tiba - tiba kedengaran .... " PANNGGGGG " ...

TERINGIN ..

Sesekaliiiii ku rasa teriinginnnnnn .. Korang tau tak betapa kuatnya perkataan TERINGIN tu ?? Perghhh ... kuat wehhh.. tak caya , cuba tanya ibu ibu yang pernah mengandung dan sedang mengandung ..TERINGIN ni seperti MENGIDAM .. Si Suami cukup takut bila dengar bila isterinya berkata :

" Baaannnngggg ,saya kaannn ... dah laaaaamaaaa teriingginnnn nakk .. "

Haaa.. berpeluh dahi suaminya kalau dengar ayat tuuu .. Perghhh ... kalau apa yang diteringinkan tu , ada depan mata tak pee la jugak .. ni silap silap teringin daging gajah ke... daging kaki zirafah ke.. tak ke haru ?

Tu baru suami isteri... kalau kena pakwe makwe ? Cuba makwe dia buat cam tu ... Teringin nak makan sana sini ... atau teringin nak g sana sini .. Haaa... kena lak baru pas dapat gaji.. .fuhh... ditunaikan tanpa berbelah bagi wehh... Tak caya cubalah ...

Tapi skaannnggg... sudah tiba masanyaaa lelaki lak gunakan perkataan keramat tu !! TERINGINNN ...

" Yannggg, abang teringginnnnn ..."

Panggg sekali kat pp ... Jangan sesekali mulakan dengan perkataan TERINGIN ... Nanti bini ingat nak kawin lagi .. toksah... Gunakan pada penghujung ayat ...

" Yaaannnggg , jom makan maggie goreng spesel mamak ... teringin laaa "

Pasti selamat .. tak caya.. sila la cuba ....

TOP 100 WANITA FB BAKAL KEMBALI ?

Dulu aku pernah buat satu pertandingan ... khas masa tu untuk kawan kawan dalam FB aku yang majoritinya perempuan ... Kelmarin , ada aku bincang dengan penaja blog aku ni .. dia nak buat satu pertandingan ... yang mana hadiahnya , terbahagi pada dua .. mingguan dan terkumpul .. Juara terkumpul akan dapat pergi bercuti di Genting Highland.. termasuk bilik hotel yer .. ;)

Hurmmm ... tapi kali ni aku nak buka.. tak kira lelaki atau perempuan boleh join ... syaratnya cuma , geng geng FB BEN ASHAARI , BEN ASHAARI BLOG , KELAB BLOGGER dan KELAB WANITA .. seperti musim lepas , hanya 100 terawal mendaftarkan diri akan dipilih seterusnya akan menjalani pusingan saringan ... hehehe .. ops.. nanti cerita ... ni baru perancangan ..

Tapak sejarah pertandingan tu pun masih ada .. heehhe ... g tengok kat FB ... TOP 100 WANITA FB BEN ASHAARI .. hehehe.. maksudnya dari 5000 tu hanya 100 yang berminat nak join.. hadiah musim lepas ialah perfume ...

Aku harap kali ni pertandingan akan berjalan dengan lebih lancar .... insyaAllah

PRINCE OF PERSIA

Hahahaha.. aku amik cuti rehat ari ni ... esok sampai ahad ..cutii.. hahahaa.. aku nak rilekskan minda dari semua .... tamo pk kije .. tamo pk blog ..tamo pk ... erk.. erk... apa saja... aku pk yang wajib aku pk saje.. hahaha.. dan aku benar benar rileks hari ni ... wahahahaha...

Bermula kul 10 pagi .. aku pergi ke ALAMANDA .. takde orang lagi ?? hahahaha.. aku sukeeeeeee.... aku g beli tiket wayang ... PRINCE OF PERSIA ... paling awal ada pun kul 12 tengahari ... masih banyak kerusi kosong... hehehe .. i likeeeeeeeeeeeeeeee.... aku leh pilih mana aku nak duduk .. aku duduk tengah tengah... barisan atas ... perghh ...



Pastu makan time... nak makan apa ekkkk ..JOHNNY'S ?? ... LAKSA SHAKE ? Tamo tamooooo... Aku ke Kenny Roger's ... ahahaha .. i likeeeee ... Aku orang pertama kat situ ... taraaaaa ... Aku order set half . wawawa... aku sure adik tu pasti terperanjat... Sorang je makan half???? hahahaha... sikit tuuuuuuuuuuuuu... kalau ikut tekak , sekoq woooo ...

Aku lepak kat situ sampai kul 11 lebih .. sambil baca paper ... hahaha.. biasanya aku pasti usung laptop... but not today !!!!! no no noooo ... hahahaha.. giler ..

Ok... dalam kul 1130pagi .. aku gerak ke GSC .. ermmm... ada jualan murah lak FITNESS CONCEPT .. huhu.. nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk beli.... lalalalala .... tak leh tak leh.. simpan duit untuk kawin ..... erk.. bukan aku nak kawin ..simpan duit untuk bakal anak aku nak kawin nanti.. kan kan ... lalala...

Sampai kat GSC ALAMANDA , tengok ramai orang dok beratur.. hahaha.. lambat la korang .. lain kali datang awal wooo ... berlagak nehh ... hahaha ... Panggilan masuk ... Cinema 1 ... waaaaa... masuk dalam kiri kanan aku awekk... waaaaaaaaaaa.. acah jeee... hahaha .. kiri kanan jantan ... semua mai ngan geng.. aku ngan mamat sebelah aku tu je single rider ... jeng jeng jeng...

Pastu ada preview movie untuk bulan depan ... Waaaaaaaaaaaaaa.... best best !!!! THE A TEAM , THE LEGEND IS BORN : IP MAN , TOY STORY 3 dan KARATE KID .... BUDAK SETAN ?? Tunggu raya nanti la main .. hahahahaha. ... Aku nak tengok semua tu nanti !!!

Ari tu aku tengok SHREK ...ok citer dia ..tak boring ... ada pengajaran ..hehehe ... kira boleh kasi ringan sikit la pala tu dari dok pk pasal awek atau bf.. hahahaha ..

Ok ok.. cerita start dah .. korang nak aku cite tak ni ?? Ok la..aku citer camana ending dia ek.. Last last ... hahahaha.... yelaaaa..korang g tengok sendiri laaaa.... Tapi best ke tak ?? Hurmm... best ke ?? Cam tak best ... BEST !!!!!!!!!!!! GILEEEEEEEEEEEERR .. Tak tengok , rugiiiiiiii.. hahaha.... mmg best citer dia ... non stop action.. kira kalau korang bawak masuk burger nak makan , tak sempat gigit lagi , korang simpan balik burger tu.. hahahahaha... ok tak ? hahahaha

Aku ingat nak gunting rambut ni... mau kasi botak ... tapi malas lak...terus balik umah je... hahaa.. tidoooooooooooooooooooooooooooooooooo...

MYOB ..

Salam ... selamat pagi ...

Kehidupan bermasyarakat di negara kita seringkali disalahertikan ... Ada yang kata menyebuk tepi kain orang , mengumpat la ... atau paling tidak menjaja mulut ... Berjiran dengan satu bangsa membuatkan ada yang rasa tak gembira .. ini kerana pastinya jiran jiran tu akan menyibuk .. apa saja kita buat , semua nak tanya ... pastu pasti cerita kat jiran jiran lain .. hurmm...

Kebaikkan berjiran ni mmg banyak ... Jika tau batas batas pergaulan , insyaAllah harmoni masyarakat disitu .. Walaupun ada yg celupar , namun pasti ada sedikit kebaikkannya ... Satu persoalan untuk korang pagi ni ...

Andaikata ... korang ternampak jiran korang yang korang tak rapat ... Suaminya bersama sama seorang perempuan dalam keadaan mesra di sebuah shopping complex.. Korang rasa korang nak bagitu tak isterinya atau MYOB ??

hehehe .... camana tu..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI