Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 29 Mei 2010

Indahnya Tidur Jika Senyuman Dibibir ..

Hati yang bersih dan suci , memberi tidur yang puas dan lena ... InsyaAllah , sedar dari mimpi nanti dalam keadaan yang cukup tenang di riak muka ... Semoga kita bertemu lagi esok .. InsyaAllah ... Maafkan aku jika ada tersilap kata dan bahasa ..

Kita tak pasti apakah ada esok untuk kita ... ;) Semoga ALLAH mengampuni dosa dosa kita yang lepas dan akan datang .. Amin ...

Tugas Pengkritik Filem

Cari kesalahan.. cari kelemahan .. Pastu Kritik .. Hujung bulan dapat gaji ... Bagus kan ... menaikkan lagi mutu perfileman ...

Bagaimana pula dengan pengkritik yang tak bertauliah ? Tak suka filem atau pengarah sebenarnya ? Tapi yang peliknya , kenapa masuk panggung dan tonton filem tu ? Semata mata nak cari salah ?? Adeh... pastu nak gembar gemburkan kat dalam suratkhabar atau internet ? Nape suka sangat cari salah ek ? Pelik jugak ... Tapi bagus jugak kan ... dalam dok kritik giler giler , dok masuk tengok gak filem tu .. hahaha...

Asal buat filem , dia orang pertama masuk ... pastu cari salah ... jumpa .. kasi kecoh satu dunia .. Jumpa salah tu bagus , tapi ada ke bagi cadangan membina ? Tarak ....Tu la dunia kita skang ... cakap pandai ... otak kosong ...

Bodek Orang Rumah ..

Aku g gym petang tadi.. tak pernah pernah aku g gym ari sabtu , tah apa punya miang , aku g lak ari ni .. huhu ..

Sementara nak tunggu gym bukak , aku lepak ngan member aku .. Lama giler tak berbual ... Antara topik perbualan ... " Hang bila nak kawin ? " .. hehe.. member aku ni lom kawin... Cikgu.. dulu ngajar sekali ngan dia ...

Menurut dia , skang ni dok berkawan dengan sorang perempuan ni.. Dulu dia guru ganti kat sekolah tu gak... Dia tunjuk aku gambar ... comel..sesuai ngan dia .. Aku tanya , tunggu apa lagi ?

Hurmm ... tah ler .. dia takut ..katanya dia takut pada perempuan ada ada demand.... maksud dia , bila perempuan tu kata dia nak suami yang boleh menguruskan rumahtangga , bertanggungjawab dan banyak lagi la ... Adehh .. dia kata dia takut ..camana tu ? Aku tanya dia , nak camana ?Dia nak perempuan tu terima dia seadanya ... Erkkk ...

Pas borak ngan dia , aku g gunting rambut.. saja g gunting bila tengok rambut aku dah macam adik beradik ngan durian siam .. huhu ... Pastu , aku balik umah mak aku .. tidurrr... Nasib baik adik ipar aku datang umah .... kiranya wife aku berteman la.. tu sbb aku leh lari tu... kalau tak sian gak dia .. tamo la bagi dia duk sorg je kat umah kan .. hehe..

Dalam kul 5 petang .. aku gerak g gym.... hujan lebat.. nasib baik aku drive ari ni.. jadi , aku bawak je la keta .. Gym bukak jam 530 .... aku ingat kul 5... huh... nasib baik tak lama tunggu .. Bila dah bukak tu , aku pun layan laaaaa ... Baru nk panas badan , member aku tanya aku.. Esok tamo g KLANG PARADE ke ... Erkk .. Esok ke???? Aiseyyyyyyyyy.. camana ni.. ermmm... Aku tanya sapa masuk esok ? Dia jawab , din ngan man .. huh.. dua orang.. kena g nihh ...

Tapi esok jadual aku ... kena tebas rumput dan basuh keta ... ermmmm... camana ekk.. Aku tengok jam... Kul 6 petang ... sempat ni ... aku dah cukup berpeluh , terus aku mintak diri.. hahaha... Aku bagitau dia .. apa apa aku sms nanti ...

Start enjin keta .... tengok jam ... 6.10 petang.. aku kena sampai dalam 630 petang .. Dari Cheras , aku menderu ke PUTRAJAYA .. huhu ... non stop action weh.. hahaha ...

Sampai Putrajaya.. rumah aku .. tengok jam .. Yessss... 6.30 petang.. terus aku masuk rumah.. amik gunting potong lalang tu.. aku tak tau nama saintifik dia .. hahahaha ... terus aku gunting... Arghh.. aku mengamuk .. Sblm aku kuar tadi , ada bangla pemotong rumput.. .dia tanya aku nak potong ke.. Biasa dia amik RM10.. aku kata tak pe , aku leh buat sendiri nanti.. Maka , tak sampai 10 minit , selesai !! Puashati aku ... Aku tengok kereta aku lak.. huh..

Aku bukak paip air , terus aku sembur... zas zus zas ... selesaaaiiii .....tepat kul 7 malam ... Ada satu kerja lagi lom selesai ... Aku mandi ... solat ..makan ... nasi kerabu !! 2 kali tambah.. huhu ... Tugasan terakhir malam ni , bawak wife ngan adik ipar aku tu ke ALAMANDA.. ada menda diorng nak beli ... hahahaha .. selesaiiii ..

Maka dengan ini , esok aku boleh pergi ke KLANG PARADE untuk menyaksikan pertandingan bina badan ... jeng jeng jengg... akan aku buat liputan blog secara live nanti... tungguuuuuuuu

Keciknya Dunia Ni ..

Jerat tak pernah lupa pelandok .. tapi pelandok terlupa akan jerat ... Masalahnya jerat tu , pelandok tu pasang sendiri .. heheh ..

Tadikan aku g Alamanda... G la Carrefour.. nak cari satu dua barang ... Korang sapa aku jumpa ?? hehehe .. Aku tersenyum sendirian .. Aku jumpa blogger yang duduk kat Putrajaya ni.. Dia tak perasan aku .. aku yang perasan... Tak tegur pun .. dan malas nak tegur sbb takde kene mengena .. Hehehe.. aku terpk .. minggu suai kenal blogger kah ? hahahaha ..

Aku saja jalan selisih dia ngan keluarga dia .. huhu... Alhamdulillah ... bahagia dia .. laki dia bz jaga anak .. dia ke hulu ke hilir mencari barang ... ;)

Apa pun , aku doakan agar mereka bahagia selalu .. Semoga ALLAH memberkati hidup mereka semua ...

Takziah Dari Kami

Aku baru dapat berita dari sms melalui wife aku .. Kenalan kami yang juga kawan rapat wife aku di pejabatnya , baru kehilangan baby yang sedang dikandungnya. Dijadualkan akan melahirkan baby tu pada bulan depan..

Takziah dari kami ...

Piala Dunia 2010 .. Aku Sokong Sapa ?


Hehe... Inilah penyakit yang pernah aku ceritakan dulu .. sejenis virus yang datang cuma 4 tahun sekali .. time ni ramai mc , sakit perut , cirit birit, darah tinggi , kencing manis dan yang paling teruk ialah sakit jantung.. dan tak lupa kehilangan suara .. hehehe...

Aku tak tau lagi kol berapa siaran langsung pertandingan piala dunia tu ... dan belum lagi terasa nak amik tau ... kenapa ? Hurmmm....sbb aku takde team feveret tahun ni ... Dulu aku minat BRAZIL di sbbkan aku minat kat Ronaldo .. tapi selepas zaman Ronaldo , Zidane berakhir minat aku pada bolasepak pun berakhir.. Kalau tengok bola tu aku sekadar tengok jaringan je... Malas dah nak berjaga tengah malam untuk tengok bola...

Tiada lagi kepuasan bila tengok bolasepak sbb bolasepak ni dah macam satu perniagaan .. Perjudian pulak dah dibenarkan di negara kita ni ... kalau tengok , cam sokong la pulak kan ... Justify Fullwalaupun sekadar suka suka ... Tak tengok rasa rugi pulak ... Bak kata orang , segalanya terpulang pada niat ... Ibarat menyaksikan perlumbaan lumba motor haram la ... tak join , tapi tengok jeeee.... tengok tu cam bagi sokongan walaupun niat bukan gitu .. kan kan ...

Aku bukan kritik bolasepak ... Permainan bolasepak sangat sangat aku cintai... Aku membesar dengan bolasepak .. tapi disebabkan $$ , segalanya kecantikan dan kesenian bolasepak dah tiada ... Segalanya ibarat dah dirancang .. sapa juara dan sapa menang ... Mereka peduli apa kan.. janji $$$$$ ... kantung masing masing penuh ... kita gak tertipu... tokey kedai peduli apa .. janji penuh orang ... Kalah atau menang , kita cuma dapat kepuasan .. kepuasan jiwa dan kepuasan mental ...

Aku dari dulu tak gemar tengok bolasepak.. Kalau aku terlibat , ok .. tak pe .. kalau sekadar jadi penonton .. aku tak minat .. kenapa ? Penat je jerit .. marah atau sokong ... aku tak puas... baik aku tengok je keputusan pertandingan .. Menang aku senyum , kalah pun aku senyum .. Tak naik tekanan darah aku kan.. hahahaha..

Jadi , untuk pertandingan kali ni , aku bercadang nk sokong je team underdog...pasukan bukan pilihan .... lebih lagi dari ASIA.. hehehe.... membuktikan bahawa ASIA BOLEH !!!

FACEBOOK Sudah Ada Pencabar !

Hehehe...sekarang umat islam tiada alasan lagi untuk tidak menggunakan FACEBOOK.. dulu alasan mereka kerana tiada laman sosial yang dibangunkan oleh orang Islam sendiri .. skang dah ada daaahh .. aku rasa ramai dah tau kann..hehehhe..

ISLAMABAD: Sekumpulan warga Pakistan mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 bilion Muslim selepas berang dengan laman Facebook kerana menyiarkan karikatur Nabi Muhammad selain mewujudkan saluran baru melawan propaganda anti-Islam.

Kumpulan itu membabitkan enam profesional teknologi maklumat (IT) di pusat budaya dan hiburan Pakistan, Lahore, yang melancarkan laman web www.millatfacebook.com, awal minggu ini.

Ia dilancarkan selepas mahkamah Pakistan mengarahkan sekatan ke atas Facebook sehingga Isnin ini atas bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.

“Millatfacebook dicipta bagi memenuhi keperluan sosial penduduk Pakistan. Laman untuk Muslim termasuk orang lain yang baik daripada agama lain turut dialu-alukan,” kata laman web itu kepada yang berminat menjadi ahli.

“Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24.

“Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim.

Dikenali dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu.

Setiap ahli memiliki ‘dinding’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan.

Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an.

Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB.

Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. – AFP


Dipetik dari Berita Harian

Meh kita sebarkan besar besaran .... ;) MILLATFACEBOOK

Entri Menarik Sepanjang Minggu Ini :

SKMM Terima 101 Aduan Berkaitan Laman Web

SURUHANJAYA Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menerima 101 aduan berhubung kandungan laman web atau blog mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.
seterusnya ..


Untuk Memantapkan Dah Tiba ...
Fush...bila tengok gambar gambar aku ni...jadi geram nak g gym skang gak..hahaha...

Ni semua gambar aku dari tahun 2006 -2008 ....gambar sebelum tu , takde dalam koleksi sebab tak cun lagi masa tu..
seterusnya ..


Wanita , soalan maut dan jawapan maut ...
atu soalan yang aku rasa samada korang dah kawin atau tak , mesti penah memanah ke telinga puak puak lelaki....Aku rasa lelaki kurang mengemukakan soalan maut gini sebabnya lelaki mudah terima hakikat....Kalau dah gemuk tu , maka akan diteruskan lagi kegumukkan itu sehinggalah ..." anda disahkan mengidap kencing manis, darah tinggi , sakit jantung dan sakit hati " oleh doktor yang merawatnya...Ok ...ni bukan citer pasal lelaki..tapi pasaaaalllll...sapaa ???? sapaa???? tak dengar laaa ....saaaaapaaaaa???? haaaaaaaaaaaaaaa....pasal perempuan....sapaaa ??? heheeh...jgn marah haaa..
seterusnya

PERKATAAN KERAMAT : TERINGIN
Sesekaliiiii ku rasa teriinginnnnnn .. Korang tau tak betapa kuatnya perkataan TERINGIN tu ?? Perghhh ... kuat wehhh.. tak caya , cuba tanya ibu ibu yang pernah mengandung dan sedang mengandung ..TERINGIN ni seperti MENGIDAM .. Si Suami cukup takut bila dengar bila isterinya berkata
seterusnya


MIMPI BASAH
Sedang lena diulit mimpi ... Pak Abu dikejutkan dek jeritan Mak Minah ... Cepat cepat Pak Abu mengejutkan Mak Minah dari tidurnya .. Meracau racau Mak Minah ...

Setelah dikejutkan ... Pak Abu tanya la Mak Minah , kenapa sampai begitu sekali mimpinya ? Mak Minah mula bercerita .... bla bla bla ... Ler ...... Kes hantu nak cekik dia rupanya ! Sampai begitu punya teruk mimpi ... Berleter laaaa si Pak Abu malam tuu..
seterusnya ..


Di Mana Mat Gebu Sorokkan Tiffin Birunya ?
Maaf la yer .. aku tak habis habis cerita MAT GEBU ni .. bukan apa , sejak aku berblog ni , dan buat kali pertamanya aku pergi ke JOHOR semata mata berjumpa rakan rakan blog ... Aku tau ramai buat gitu tapi tu diorng bukan aku .. hahaha .. tak pasal pasal wife aku terjebak sama ikut ..

Entri berkaitan dengan perjumpaan ni saja aku nak abadikan dalam blog aku ni agar boleh dijadikan kenangan satu hari nantii ..
seterusnya ..

Di Mana Mat Gebu Sorokkan Tiffin Birunya ?

Maaf la yer .. aku tak habis habis cerita MAT GEBU ni .. bukan apa , sejak aku berblog ni , dan buat kali pertamanya aku pergi ke JOHOR semata mata berjumpa rakan rakan blog ... Aku tau ramai buat gitu tapi tu diorng bukan aku .. hahaha .. tak pasal pasal wife aku terjebak sama ikut ..

Entri berkaitan dengan perjumpaan ni saja aku nak abadikan dalam blog aku ni agar boleh dijadikan kenangan satu hari nantii ..


Bagi mereka yang mengenali MAT GEBU yang cukup terkenal dengan TIFFIN BIRUnya tu , kat situ laa dia simpan .. di ceruk tu haaa... hahaha.... Berat gak tu.. hati hati bila nak memegang.. CMG mengusha dari jauh.. hahahahaha.. mau teriak dia kalau jatuh tiffin tu ... hahaahha... aku respek ar dengan minat dia tu .. Bak kata aku smlm pada dia , duit bukan persoalan tapi minat .. kerana minat pasti sanggup berusaha menjadikan realiti ... hehhe...

p/s: Kak Yatie , hehehe... berkenaan dengan muka diorng tu .. diorng nak low profile... huhu...

Menarik Di DRMAZA Hari Ini

ULAMA UMNO BAKAR KAPAL

Saya bukan orang politik. Bukan aktivis mana-mana parti. Saya seorang rakyat yang memerhati perkembangan pemikiran Islam dalam negara ini. Artikel ini akan menyebut istilah ulama UMNO atau ulama pro-UMNO. Walaupun istilah ini umum, namun saya mengecualikan mereka yang ikhlas dan tidak bersikap seperti yang disebutkan nanti.

Saya tidak faham mengapakah Umno kebelakangan ini suka berkeras mengambil pandangan-pandangan agama yang bersifat perkauman dan amat konservatif.

Dulu mereka lebelkan PAS demikian. Namun hari ini apabila PAS mula membuka ufuknya, melihat Islam dalam kerangka yang lebih luas, Umno pula yang cuba kembali ke zaman ortodoks tersebut.

Baca selanjutnya…

HUKUM ULAMA MEMBISU DARI KEMUNGKARAN

Soalan: Yang saya kasihi Dr Asri, maaf, saya tidak puas hati dengan sebahagian yang bergelar ulama dalam masyarakat kita. Ramai yang mendapat jawatan dan gaji yang besar, tapi membiarkan berbagai kemungkaran berlaku. Mereka tidak berani dengan pihak yang melantik dan bayar gaji mereka. Bagi saya, mereka tidak buat tugas. Mereka memilih-milih isu untuk bercakap. Maaf kalau saya kata jaga periuk nasi. Apakah kerana mereka ulama, mereka tetap tinggi di sisi Allah? Sedangkan Nabi bersabda: “Orang yang diam dari bercakap benar adalah syaitan bisu”. Harap Dr Asri dapat ulas.


Jawapan Dr MAZA:

Terima kasih atas soalan dan keprihatinan saudara terhadap barah yang menimpa umat Islam dalam masyarakat. Hakikatnya, bukan sahaja golongan ulama, tetapi setiap individu muslim wajib menegakkan kebenaran dan mencegah kemungkaran. Namun, bagi golongan ulama mereka mempunyai amanah yang lebih berat. Ini kerana ilmu yang ada pada mereka sepatutnya menjadikan mereka lebih ke hadapan dalam membela agama Allah. Soalan saudara saya ulas seperti berikut:

Baca selanjutnya…

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI