Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 5 Jun 2010

Penangan Cuti Sekolah pada blog !

Mesti ramai terpinga pinga kan ... nape cam merosot je uv ari ni ? Jangan risau... ni biasa la ... cuti sekolah.. orang tak ngadap pc / laptop sangat... diorg g bercuti .. bawak diri atau bawak keluarga bersiar siar atau balik kampung ... hehe...



Terkejut gak aku tengok memula tapi bila dipikirkan , biasa la ..ada pasang surut .. bagi aku , tak kisah la.. selagi ada orang baca , selagi tu aku post entri .. cuma kekadang ada info , kekadang syok sendiri.. hehe.. tapi nak wat camana kan , blog masing masing... selagi tak melanggar batasan , buat je la apa nak buat... yang penting semua hepi !!

MAT GEBU : Tak jumpa.. Yang ni ada laaa..



Hahahaha..tak pasal pasal aku selongkar dapur umah mak mertua aku .. Katanya dulu , banyak menda menda tu.. abis g sedekah kat surau rumah dia .. huhuh...

Aku roger mak aku lak .. tanya .. dia pun cam tu haa.. kalau cawan cawan nun zaman Tunku Abdul Rahman tu , banyak katanya... Habis dibuangnya sebab adik aku bising menyemakkan rumah .. huhu..

Aku tak kira.. balik ni aku nak selongkar gak dapur umah mak aku tu.. kot kot terjumpa ' emas' !!! .. mana tau kan ... ni dah masuk zaman pakai buang jer ...

Aku dah faham tujuan ALEXA !

Dulu aku pk , Alexa ni menentukan kedudukan sesuatu blog dalam sesuatu negara ... hehehe.. Aku pun giler giler la cuba sedaya upaya nak bagi dpt top 100 .. Akhirnya .. aku tersilap .. hehehe... Tu bukan untuk menentukan kedudukan blog .. tapi ...

hehehe.. aku tersedar bila ada sorang blogger tu mengeluarkan satu entri yang mana menunjukkan entri yang aku buat mendapat kedudukan paling atas sekali dalam carian enjin sedangkan bukan aku sorang je buat entri tersebut ...

Alexa bukan menentukan ranking blog .. nope nope nope .. hehehe .. akhirnya aku dah faham .... terima kasih sahabat ... hehehe ...

MAKTAB PERGURUAN KOTA BHARU - 3,800

Di saat aku ternanti siapakah yang bakal menjadi ahli ke 3,800 KELAB BLOGGER , akhirnya jam 8.30 malam tadi, rakan kita dengan menggunakan id MAKTAB PERGURUAN KOTA BHARU , telah meninggalkan komennya di wall KELAB BLOGGER .. Selamat Datang dan Terima Kasih ..
3,800 ahli KELAB BLOGGER ... bukan satu jumlah yang kecil namun aku rasa KELAB BLOGGER ini mampu pergi lebih jauh dengan jumlah dengan lebih besar ... Ini disebabkan jumlah blogger dalam negara terlalu besar ..

Peranan untuk mempromosikan kelab ini sepatutnya dipikul bersama .. Kenapa aku rasa KELAB ini patut dipromosi bersama ? Bayangkan jika anda mempunyai masalah dan perlu mewar warkan dengan kadar segera ... selain laman web sosial , blog adalah medan paling pantas ..


Selaku Admin , aku hanya perlu menghantar satu mesej pada semua blogger yang ada dalam KELAB BLOGGER ini dan meminta mereka mewar warkan dengan satu entri sahaja ..

Sudah banyak kali aku lakukan dan ianya sedikit sebanyak , ianya berjaya .. Apa pun , apa yang aku cuba lakukan ini adalah sebagai satu alternatif kepada semua blogger mahupun peminat blog bernaung di bawah satu bumbung tanpa sebarang gangguan dan masalah ... ;)

Pada yang telah menyertai kelab ini , jutaan terima kasih aku ucapkan ... aku bangga dengan kehadiran kelab ini ... bukan mudah untuk mengumpulkan blogger walaupun aku sendiri terpaksa melakukan promosi ... hehe ..





MAT GEBU : LIHATLAH !!


Taraaaaaaaaaaaaa.. lihatlah apa yang ku jumpa di kelantan neh.. berlambak dalam umah mak mertua .. huhu.. semua tunggu nak dijual jer ... hehe... katanya tak de nilai ... kira jual longgok je neh.. camana tu ? erk...

Best Ke Curang ?

Dalam bulan lepas , aku dikejutkan dengan dua berita tak best... dua kawan aku bercerai hidup ... hehehe.. Kedua duanya dengan kes pasangan curang ..

Wow... dasatkan ... Apakah punca punca berlakunya kecurangan ? Aku ada tanya member aku tu.. Semua cukup katanya.. Siap 'terlebih makan' lagi aku bagi , katanya laaa.. Entah betul ke tak, Wallahualam ..



Kes satu lagi lak , wife dia baru abis studi.. pastu dapat kerja.. Kerja best lak tu .. Agaknya baru nampak dunia kot ? Masa tu baru nampak ramai lelaki kacak dan segak.. Dengan gaya , mutu dan keunggulan bisa membuatkan perempuan 'mentah' terliuk liuk mengatal ... Haih. ..

Lelaki pun tak kurangnya kan... Dah kawin pun pantang tengok perempuan gini haaa... Mau meleleh air liur tengok ... hahahah.. ada gak balik kang kena cubit... hahaha..

Macam aku kata ari tu... semua ini adalah 'PELANGI DUNIA ' ... terkejar kejar sesuatu yang tidak kekal... hanya godaan mata dan nafsu semata ... Bila dah terlajak perahu ? Masa tu kuar anak tekak meraung pun tak guna .. kan kan ...

Perempuan Kuat Merajuk ?

Best ke perempuan kuat merajuk ni ? Skit skit merajuk..tak de hal pun nak merajuk ... Kalau merajuk sendiri pujuk tak pe la gak..ni suh laki lak pujuk ...

Tapi sedar ke tak .. sebenarnya lebih baik perempuan merajuk dari ..macam bawah ni kan..

Nanti tak pasal pasal .... haa... semua perempuan pakat g gym... jadi cam ni haaa..

Baru laaaa semua kaum laki giler giler g gym laakk.. haaa..baru pakat nak bersenam cam ni haa...

Jadi , biarlah perempuan merajuk.... toksah gaduh gaduh....biar je..nanti sejuk la tu.. kan kan...hehehe

Teringin Sup Belut ..

Dah berapa kali aku balik ke Kelantan tapi hajat nak makan sup belut belum ke sampaian ... Nak kuar mencari tu satu masalah.. bukan per , kat sini susah benor nak berenti tepi jalan .. kereta macam kapal terbang .. menderu deru tanpa mcm takde meter kat dashboard tu !

Aku ni mmg gemar makan makanan berasaskan sup... tapi yang halal la...yang tak halal tu , toksah la citer ek .. hehehe .. Kenapa sup belut lak ? Sbb kat sini mmg popular ngan sup belut .. takat ni nak jumpa kat KL , susah .. kan ? hehe..

p/s : Ni baru balik dari makan kenduri kawin ... Ada perkataan khas tu.. aku nak tulis takut salah lak... hehe.. kang tak pasal pasal pembaca yang tahu , saman aku.. baik aku tak tulis .. hahah

Hero Bollywood Dalam Siri 24


Salah sebuah drama bersiri yang mmg menarik minat aku ... hehehe...yang kat Astro tu , aku dah layan abis .. ni aku dok layan episod terbaru .. aku mintak tolong kawan opis aku tolong downloadkan memandangkan dia guna streamyx .. hehehe .. nak harap broadband ? Erk....

Kenapa aku suka tengok ? Sbb cerita ni sedikit sebanyak mendedahkan pekung diorg sendiri .. hehehe ...

Kehadiran artis artis bollywood dalam filem hollywood ni mmg lama aku tau cuma aku terlupa.. bila tengok episod baru ni , baru aku teringat semula ... Kenapa diorg guna pelakon popular luar lak ? Sbb aku rasa diorg nak tackle penonton seluruh dunia skang ni .. hehee..

Kalau diorng dah masuk ke Hong kong , apa salahnya masuk ke India lak kan .. Tunggu pelakon malaysia la pulak.. bukan tak pernah , ada dah.. cuma pelapis baru ni lom ada .. Adakah Lisa surihani layak berlakon dalam filem atau drama diorg ? tak pun farid kamil ? Erk.. takkan rosyam noor kot ? kalaulah rosyam noor , hehehe... abis laaa pelakon lain ...

Camana Tekanan Darah Aku Tak Naik ???

Apa yang boleh aku buat dengan coverage seciput ni ? Jap tinggi jap rendah.. Bila dapat HSDPA , ko ada seminit untuk bukak apa saja ko nak bukak.. jgn bukak baju dah..tak berbaloi ... hehe..gurau...
Lepas seminit , dia terus tukar ke EDGE .. huwaaaaaaaaaa....zaman EDGE dah berlalu aaa celcom woiiii ... boleh giler aku cam ni .. bukan murah aku bayar tiap tiap bulan ...

Skang ni aku bukan kat hulu malaysia.. kat bandar niii .. kat kelantan ... kalau guna maxis , di port yang sama , full bar ! tapi ?? Maxis lak $$$ ... mengarut ...

Aku rasakan dah tiba masa laa kerajaan amik tau semua ni ... diorng dok pk nak tingkatkan tingkatkan tapi mutu hancur gak.. kalau mutu ok , $$ ni lak melampau lampau !! Camana laaa rakyat Malaysia nak celik IT ?

p/s : Takkan nak suh aku nganga kat coffee bean kot ?

JB4.0 : MATHARI


Senang dengan nama Kella dan blog kesayangan ku >>> MATHARI.. latar belakang blog ku? aku ada tulis entry mengenainya.. marilah baca di sini, MATHARI

Apa pun.. welcome to new Mathari..
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah tolong Jolokkan,
Saya budak baru belajar..
Kalau salah tolong tunjukkan..

JB 4.0: CITARASA RINDUAN

klik gambar untuk ke blognya

Nama blog nie, ayu gelarkan CITARASA RINDUAN... nak tau, pasal apa ayu bubuh nama tu....jawapannya....mengenai sebuah KEDAI MAKAN yang berada di laluan kulai-bandar tenggara, Johor....Kedai makan nie dah beoperasi selama 16 tahun...kira kedai generasi a.k.a warisan....makanan terdiri dari sarapan pagi, makanan tengahari, petang dan malam...paling polular sah-sah MEE BANDUNG CITARASA RINDUAN...siap, ayu jual PASTE BANDUNG lagi...nak tempah boleh jer....janji beri alamat dan onkosnya.....

JB4.0: NURSHAHFAMILY

klik gambar untk ke blognya


nama samaran adalah umi.... cz umi kepada irfan & mohd shah(hubby)..... nama blog ni sempena gabungan kami sekeluarga NURSHAHFAMILY.... target we all nak keluarga yg besar heehehe... tu yg tak letak nama irfan... nanti adik2 irfan jeles lak .... yg penting semua cerita ade hubungannya ngan nur & shah.....actually terhasilnyer blog yg indah & permai nie hanya untuk berkongsi & bertukar2 pengalaman ngan kawan di alam maya dalam menjaga n memdidik keluarga ngan baik.... macam2 umi kongsikan kt blog nie..... disamping menceritakan perjalanan hidup kami sekeluarga....
seandai umur tak panjang harapan umi irfan & ank2 umi dapat baca dan tahu betapa umi & ayah menyayangi mereka...

Promosi Blog Anda Tanpa Rasa Bersalah !


Seperti korang nampak tu .. fakta ini aku amik dari GOOGLE ANALYTICS untuk bulan Mei .. Total visits melebihi 100k .. Alhamdulillah .. Takde apa nak dibanggakan tapi aku bersyukur ada juga orang sudi membaca blog aku .. Terima kasih yer..

Ok.. aku nak berkongsi dengan blogger blogger yang baru ni.. yang masih tercari cari tempat nak promosi blog .. Sekadar berkongsi info sbb ada yang tanya ..

Seperti korang nampak , FACEBOOK adalah medan terbaik untuk mempromosi entri yang terbaru .. Di mana aku promosi blog dan entri terbaru aku ?

1 ) BEN ASHAARI BLOG
2) KELAB WANITA
3) BEN ASHAARI
4) BEN ASHAARI II
5) BIONIC.GYM.MALAYSIA
6) KELAB BLOGGER

Ermm.. disitu .. setiap kali aku update blog , aku pasti akan paste url di sana ... hehe... mudah je..
Tapi aku rasa paling mujarab ialah di KELAB BLOGGER ..

Jadi untuk blogger blogger yang baru , boleh la mencuba selain ping entri di GENGBLOGGER.COM ... Selamat maju jaya ..


Sangat menduga mental !


Salam .. selamat pagi ...

Perjalanan dari Putrajaya ke Kelantan semalam mengambil masa hampir 10 jam .. bertolak kul 7 pagi dan tiba di kelantan jam 4 petang ... hehehe.. lama kan ? Maunya tak lama! Bawak ke 70-80kmj je !! Baru nak pecut, mak aku call .. "Bawak keta tu pelan pelan..." ..huhu.. Kena la ikut cakap orang tua kan... mana la tauuu ...

Tapi mmg betul.. nasib baik aku bawak mengikut peraturan bukan perasaan .. Kenapa ? Sbb ada dua tiga pemeriksaan JPJ /PDRDM woooo... kalau tak ? masak wehhh.. dah la skang ni kitorang operasi penjimatan $$ secara besar besaran .. huhuh..

Semasa bertolak tu , hujan yang amat lebat... Hati berdoa agar segalanya perjalanan menjadi mudah dan tiada masalah..Bila sampai Temerloh , cuaca menjadi panas lak ... Sangat panas.. Sampaikan berpinar bijik mata ... Pakai spek hitam ? huhu... tak nampak jalan lak.. hahaha..

Selepas rehat di RnR Gua Musang , aku memandu dalam setengah jam dan kemudiannya aku mintak wife drive.. aku tak larat dah nak bukak mata... sangat sangat letih bijik mata ku ini ... dicampur lagi dengan tidur lewat mlm sebelum tu ....huhu...

Bila tukar je driver , maka terus lena aku.. wife cakap siap berdengkur lagi.. hahahaha... penat giler la tu ... tapi tak lama aku tidur...dalam setengah jam jer... tu pun dikejutkan dek corak pemanduan wife aku... huhu..

Benar kata orang .. orang yang tahu memandu , bila duduk kat sebelah menjadi was was dengan orang yang memandu.. jadi kurang yakin... nak je orang sebelah tu drive.. begitulah sebaliknya .. kan kan .. hahaha... leh tensen gitu wooo...

Bila sampai Kelantan ... cuaca panas membahang menduga aku.. mmg asik berpeluh jer ... Nasib baik laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa malam tadi hujan lebat giler... alhamdulillah ... lena je tidur... tidur awal lak tuuuu ... huhu...

Satu lagi dugaan ...broadband ... haihhh ..mmg buat sakit kepala bila tengok kat skrin tertulis EDGE!!! Kalau GPRS tu sedap la gak .. haihhh.... mmg tensen.. ni nk update pun tak leh upload pic .. kalau lepas pun , sekeping je laaaa..

Program ari ni.. nak g kenduri kawin .. huhu ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI