Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 10 Jun 2010

Akhirnyaaaaa ....Baru aku nak maki hamun ko !

Bayangkan setiap kali nak online , hanya boleh dpt signal dengan cantik di tepi tingkap di bilik tidur utama ! Mana tahan tiap kali nak online mesti naik atas tu...

Akhirnya , aku berpusing pusing mencari signal ..ala ala zaman handphone botol air dulu .. hahaha... akhirnya jumpa gak !! nun atas sofa kat tengah tengah ruang tamu ... Hanya kat situ je.. dengan satu posisi.. kalau ubah , terus jadi KOSONG !! Bisa gila gue !

BA : Bilaaa laa PUTRAJAYA nak jadi bandar pintar ...

Perlu ke Filem kita ikut style Omputih

Kita makin di sogok dek citer citer mengarut ... Tak cukup dari negara luar , dalam negara pun sibuk nak ikut gak .. Bukanlah nak kritik tapi sebenarnya macam takde idea lak penerbit filem ni sedangkan terlalu banyak .

Lagenda dan citer dongeng melayu sendiri pun banyak .. Naper nak menambahkan lagi kekarutan yang sedia ada ?

Cukup la layan citer luar negara yang sedia ngarut tu.. Dalam negara ni biarlah yang membina minda skit ... Upin dan ipin tu haa.. nampak cam merepek tapi penuh dengan moral haaa..

BN : Pasni ramai budak kecil tunggu nak kena sambar petir .. kot kot leh jadi super hero

Simpati pada kawan tapi dia bikin panas lak ..

Bila terbit rasa simpati pada dia , kita jadi mengalah .. mungkin dia akan berubah satu hari nanti .. Gitulah doa kita .. Tup tup , dapat berita dari dia , rupanya masih dengan perangai sama ..

Kenapa perlu ada perasaan begitu ? Kejadian yang lepas patut dijadikan pengajaran .. bahawa setiap yang datang itu adalah milik Allah .. jgn sesekali ada perasaan riak dan takbur .. Jgn ingat rezeki kita itu seperti memetik jari jer ... tup terus depan mata ..

Bila dah dapat rezeki tu , jgn la pulak di saja tunjuk tunjuk pada yang takde lagi ... kecik hati kawan lain yang dah lama 'ternanti-nanti' .. takkan tak reti gak kot ?

BA: Nak kata tak faham , tua dah ....

LURFLYIYANA

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : LURFLYIYANA

Antara entrinya hari ini ialah :


Permulaan hari yg sangat baik hari ni, alhamdulillah. Seperti yg sedia maklum, hari ni result exam keluar and i'm pretty sure ada yg tak lena tidur malam tadi. Yana hanya tidur selepas subuh, sebabnya Yana main game *Diner Dash* dan blogwalking! *hohoho*

Okay, niat hati Yana nak cek result esok je *Jumaat*, tapi dengan tahap kesabaran Yana agak tipis, Yana cuba je, lantak la dapat cek ke tak. If you put an effort then it will give rewards *yeke?* Yana cuba banyak kali jugak tapi hampaaa plus hampehh!

ANA'S KITCHEN

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : ANA'S KITCHEN

Antara entrinya ialah:

Minuman juice yang Kak Ana paling suka masa melancong kat Jakarta dan Bandung lalu ialah avocado juice. Di Indonesia, jus ini dipanggil Jus Alpukat. Memang enak dan menyegarkan. Kata pakar, kalau kerap minum juice ini baik untuk mengurangkan tekanan darah tinggi dan boleh menghaluskan kulit. Kak Ana pun cuba lah buat untuk minuman seisi keluarga. Dengan campuran susu dan coklat dapat menambahkan kelazatan juice ni.Kalau nak cuba disini resepinya:

Syaitan Ketawa

Syaitan boleh ketawa . Ini dapat kita ketahui dari hadis berikut :

" Menguap adalah dari syaitan. Maka apabila seseorang kalian menguap , tahanlah sedaya mungkin kerana sesungguhnya apabilaseseorang kalian menguap sambil berbunyi " Haa" maka ketawalah syaitan. " - Hadis riwayat al Bukhari

Jika tidak dapat menahan diri dari menguap , maka tutuplah mulut yang sedang menguap dengan tangan dan jangan mengeluarkan apa apa bunyi. Dalam sebuah hadis lain Rasulullah s.a.w mengajar kita :

"Jika seseorang kalian menguap , maka tutuplah muut dengan tangannya kerana sesungguhnya syaitan masuk ( ke dalam mulut yang terbuka )." - Hadis riwayat Muslim .

Ada pun bersin , maka ia disukai oleh Allah s.wt . Rasulullah s.a.w menjelaskan perbezaan menguap dan bersin.

" Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan membenci menguap. Maka apabila ( sesorang itu ) bersin maka pujilah Allah dan merupakan hak bagi setiap muslim yang mendengar ( saudaranya bersin ) untuk mendoakannya."

Ada pun menguap , maka ia tidak lain berasal dari syaitan. Tahanlah ia semampu mungkin dan apabila ( yang menguap ) berbunyi 'Haaa ' maka ketawalah syaitan.
- Hadis riwayat al- Bukhari


Oleh itu , bagi orang ang bersin , hendaklah dia memuji Allah dengan menyebut :

" Segala puji bagi Allah , Tuhan sekalian alam "

Bagi yang mendengar orang bersin , dia berdoa :

" Semoga Allah merahmati kamu "

Kemudian bagi yang bersin , dia menjawab kepada orang yang mendoakannya :

" Semoga Allah mengampuni bagi kami dan bagi kalian "

- sahih dikeluarkan oleh al-Thabarani dan dinilai sahih oleh al-Albani dalam shahih al- Jami al Shagheir , hadis no 686 .

Sekali pun bersin adalah sesuatu yang disukai , tidaklah bererti seseorang itu boleh bersin di hadapan muka orang lain , menghamburkan air liurnya atau bersin dengan suara yang kuat.

Abu Hurairah r.a menerangkan

" Apabila Rasulullah s.a.w bersin , baginda meletakkan tangannya atau bajunya ke atas mukanya ( mulut dan hidung ) sambil merendahkan ( atau sambil menundukkan muka dan ) suaranya "

- dari buku 7 Tipu daya Syaitan ke atas umat Islam . Oleh Hafiz Firdaus Abdullah

Mintak sedekah tapi memaksa ..


Disapa di Lrt PWTC .. Meminta duit untuk membeli makanan ... Bukan orang sini rasa aku ..Dari slang dia aku rasa mmg orang luar ..

Dengan menggunakan bahasa English , dia meminta aku duit .. Sebelum sempat dia menghabiskan ayat dia , aku gunakan tangan aku sebagai tanda yang aku tak de duit ..

Bukan aku tak nak bagi tapi aku rasa dia bukan nak guna untuk beli makanan pun .. Dari bentuk fizikalnya dia , tak mengambarkan kekurangan makanan pun .. huhu .. aku bukan spesis kedekut .. kalau benar dia kelaparan , aku sanggup g belikan makanan lagi ..

Aku berlalu pergi.. Tapi kedengaran dia seolah memaki hamun ... Aku toleh ke belakang .. hurmm .. mmg dia dok ' membebel ' ...

BA : Bagi salah , tak bagi salah ... kalau bagi , sah sah aku tak ikhlas... camana tu ?

AREEN AZHAR

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : AREEN AZHAR

Antara entrinya ialah :

Kenapa mesti ada perasaan bosan bila kita duduk rumah sorang-sorang???
Mestilah bosan sebab tak ada teman. Dah kata pun sorang.
Kalau nak bercakap pun kena bercakap sorang-sorang.
Cik Dinding pun tak dapat nak bantu.
Kalau kita tanya Cik Dinding, "Cik Dinding, Cik Dinding,...Cik Dinding dah makan?"
Mesti tiada jawapan yang diberikan sebab Cik Dinding bukan benda bernyawa.
Heheeee...

Macam mana nak hilangkan rasa bosan yang melanda? Apatah lagi Cik Dinding pun dah tak nak layan kita.

BA : Suka template dia..

Bila Nelayan Berbicara ..

Al kisahnya , ada4 orang nelayan dok melepak kat kedai kopi .. kira cuti umum la ni ... hehe

Nelayan A : Eh , tangkapan korang minggu ni banyak tak ?

Nelayan B : Aku guna bom buatan sendiri .. hahaa..banyak gak dapat ... pastu aku jual je kat pasar.. bukan ada orang tau ...masyuk wehhh ...

Nelayan C : Aku lak guna tuba... ngan anak anak katak semua mati.. hahaha.. pedulik la...cepat dan pantas .. tak yah susah susah .. cuma pakai je topeng ..bukan orang kenal .. hehe..

Nelayan D : Hurm .. aku guna pancing je..dapat la sekor sekor.. cukup la untuk anak beranak makan ... Ko lak A ?

Nelayan A : Aku menjala jer ... Kadang kadang dapat banyak .. kadang kadang skit ... kalau dapat banyak tu , aku bagi la kat jiran jiran ... Diorng lak bagi kat aku sayuran atau ulaman ..ok la kan..tukar tukar... Yang penting , sama sama kenyang ..

Cam biasa... Semua senyum sinis je la bila dengar penjelasan Nelayan A ...

Syaitan mencari tempat brmalam

Rasulullah s.a.w bersabda :

Apabila seseorang itu memasuki rumahnya dan mengingati Allah ( dengan membaca Bismillah ) ketika memasukinya dan ketika ingin makan , berkatalah syaitan ( kepada golongannya ) :

" Kalian tidak memiliki tempat untuk bermalam dan tidak juga makanan malam "

Sebaliknya apabila seseorang itu memasuki rumah dan tidak mengingati Allah ketika memasukinya , berkatalah syaitan ( kepada golongannya ) :

" Kalian telah mendapat tempat bermalam "

Apabila seseorang tidak mengingati Allah ketika makan , berkatalah ( syaitan kepada golongannya ) :

" Kalian telah mendapat tempat bermalam dan makan malam " - hadis riwayat Muslim

Rasulullah s.a.w bersabda :

" Dan kuncilah pintu pintu kalian dan sebutlah nama Allah ( dengan membaca Bismillah ) kerana sesungguhnya syaitan tidak dapat membuka pintu pintu yang dikunci ( dengan menyebut nama Allah ) . Ikatlah kantong kantong air kalian dan sebutlah nama Allah , tutuplah bekas bekas makanan kalian dan sebutlah nama Allah , walaupun ( tutupan ) itu sekadar meletakkan sesuatu di atasnya dan matikanlah lampu lampu pelita kalian " - hadis riwayat Muslim

Jika syaitan berjaya memasuki rumah untuk bermalam , syaitan akan bermalam dalam hidung para penghuni rumah tersebut. Rasulullah s.a.w bersabda :

" Apabila seseorang kalian bangun dari tidurnya dan berwudhu' , maka ( sedutlah air ke dalam hidungnya dan ) hembuslah air itu keluar sebanyak tiga kali sesungguhnya syaitan bermalam di lubang hidung kalian . " - hadis riwayat al-Bukhari .

Dari buku 7 Tipu daya syaitan ke atas umat Islam . Tulisan Hafiz Firdaus Abdullah .

Tersalah eja ek ??


Hahaha.. aku nak syorkan kat penganjur nanti suh tukar nama ... MR KILANG PARADE ... hahaa...punya laaa sedap nama dah , diubahnya ... hahaha....

Aku tau si pengoogle tu tersalah tulis tu ...tapi masa memula tengok tu , tergelak gak la... Mmg keyword dlm bulan ni tinggi dengan MR KLANG PARADE 2010 dan Benci Bilang Cinta ..

BA : kena pantas cari isu ...

PABILA NOZEL MULA MENARI NARI

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : PABILA NOZEL MULA MENARI NARI


Antara entrinya yang menarik :

entri kali ni masukkan gmbr choc moist cake order dr my best fren masa zaman muda2 kt matrikulasi dl...tp skrg pn still muda lg..heheheh..igt lg dl, kami 4 org..zue zura zira n zida..bes x nama ktorg?suma start ngan Z..heheh..kemana saja berempat..g kuliah, blk kuliah, mkn, n mcm2 lg la...sgt bes saat itu..rasa macam nak kembali ke zaman tu. Tapi, xmungkin la kan..hidup kena diteruskan.moving forward...tul ke?hehehe..

So, kek berwarna biru muda (my peberet kaler) ni dibuat utk zue..nak bg utk besday mak n adik dia..n tringin nk makan krim byk2 katanya...sbb tu la letak bunga byk2..sampai melimpah ruah bunga dia...hehe..hope u enjoy it zue..n dia request any design..n i come out with this...




kasi edit la skit...hehehe

Tersebutlah kisah di sebuah kampung ....

Al -kisahnya

Di sebuah kampung .. ada seorang lelaki yang boleh dikatakan kayanya suam suam kuku jer namun tidaklah dia bongkak walaupun kelihatan gitu ..

Satu hari , dia menyatakan niat dia pada orang kampung untuk memasarkan semua produk produk yang dibuat di situ ke bandar dan juga negeri negeri lain ..

Orang kampung pun gembira mendengar cadangannya itu tetapi ada juga yang memandang dengan sinis .. Seolah tidak akan laris ..

Berkat kebijaksaan dia membuat strategi , bisnis dia mula kencang.. Begitu juga nasib penduduk kampung disitu .. Walaupun tidaklah kaya namun pendapatan mereka bertambah baik berbanding dahulu ..

Syaitan mula menghasut .. Dengan mengatakan kenapa perlu membiarkan dia memasarkan produk produk orang kampung sedangkan mereka boleh melakukannya sendiri ..

Akhirnya kampung tersebut berpecah belah ..

Namun lelaki tadi meneruskan perjuangannya dengan memasarkan produk produk yang baru di kampung lain ... Apakah terjadi dengan orang kampungnya itu ? Adakah mereka akan kembali seperti dulu atau bertambah senang ? Adakah si dalang tadi membantu mereka dengan memasarkan produk mereka itu ?

Si dalang hanya ketawa gembira kerana usaha memecah belah kampung tersebut berjaya .. Yang penting perasaan dengkinya itu berjaya dilaksanakan !

Lelaki tadi pula bagaimana ? Walaupun terpaksa keluar dari kampungnya namun dia masih meneruskan hasratnya membantu masyarakat lain .. Baginya , " biarlah sama sama kenyang " ..

Syaitan makan dan minum ..

Berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w :

" Sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kanannya "

Syaitan makan apa apa yang dibiarkan oleh kita, sama ada yang masih tersisa di pinggan atau apa saja yang terjatuh darinya.

Oleh kerana itulah Rasulullah s.a.w menyuruh kita menghabiskan semua makanan dan mengutip apa yang terjauh darinya. Tindakan ini bukan saja mengelak makanan tersebut daripada diambil oleh syaitan tetapi untuk kita memperoleh keberkatan yang sepenuhnya dari makanan tersebut .

Anas bin Malik r.a berkata : Apabila Rasulullah s.a.w makan , baginda akan menjilat jari jarinya tiga kali.

Anas berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda :

" Jika sesuatu makanan sesorang kalian jatuh , hendaklah ( dia mengambilnya) dan membersihkan apa apa kotoran yang melekat padanya lalu memakannya. Janganlah meninggalkan untuk syaitan. "

Anas melanjutkan : " Rasulullah juga menyuruh kami menghabiskan apa apa sisa makanan. "

Baginda berpesan : " Ini kerana kalian tidak tahu di bahagian manakah pada makanan kalian terdapat keberkatan. "

Untuk mengelakkan apa apa makanan dari tersisa , hendaklah kita sejak awal menyukat jumlah makanan yang diletakkan ke dalam pinggan . Ambil sekadar yg perlu tanpa berlebih-lebihan. Syaitan akan menghasut kita untuk mengambil secara berlebihan kerana berlebihan adalah satu cara bentuk pembaziran dan hubungan antara orang yang membazir dengan syaitan adalah :

Sesungguhnya orang orang yang membazir itu adalah saudara saudara syaitan : al - Isra' 17:27

Selain itu , syaitan minum sambil berdiri . Pada satu ketika Rasulullah s.a.w melihat seorang yang minum sambil berdiri .Baginda menegur : " Jangan begitu ! " . Orang itu bertanya. "Mengapa ? " Rasulullah menjawab : " Adakah kamu suka minum bersama kucing ? " . Orang itu menjawab " Tidak . "

Rasulullah s.a.w meneruskan :

Sesungguhnya telah ikut serta minum bersama kamu sesuatu yang lebih buruk darinya , iaitu syaitan .


Dari buku 7 TIPU DAYA SYAITAN KE ATAS UMAT ISLAM . Tulisan Hafiz Firdaus Abdullah ..

MEMOIRS OF ...

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : MEMOIRS OF ..

Antara entrinya yang menarik ialah :

Ni je yang dapat diselamatkan ... apa ni.... ni la door gift untuk tetamu yang datang masa kenduri joint venture yang Rin wat kat kampung last wiken.... Rin wat 300 pcs bear choc.... dan rasanya habis dgn sekelip mata saja.... huhu... ramai yang xmerasa.... kenapa... sebab tukang bagi choc xberapa boleh nak harap... ye la... sambil bagi orang sambil bedal skali choc tu... and bila kengkawan dia leh lak bg lebih siap masuk dalam poket la... apa la.... mmg la xcukup... sepatutnya sorang dapat satu jer... walaupun anak dia ada 5 org kat umah... xkira laa... deme xdtg... kalau cenggitu... wat 1000pcs pun xcukup....huhu...

3 jiran ..

Satu petang yang indah di sebuah taman perumahan sekitar Kuala Lumpur ..

Isteri : Bang , cuba tengok jiran sebelah kita ni .. tiap tiap malam diorng kuar makan kat restoran mahal mahal .. best kan ?

Suami : Mana awak tau ?

Isteri : Heheh... isteri dia cerita kat saya .. sbb tu saya tau ..

Suami : Awak tak g berbual ke ngan jiran sebelah kita satu lagi tu ?

Isteri : Tidak pula .. kenapa ?

Suami : Saya ada berbual dengan suaminya .. Mereka ari ari makan nasi dengan telur kicap . Namun tetap bersyukur di sebabkan mereka tak perlu meminta sedekah di tepi jalan untuk mencari sesuap nasi ...

Isteri : Erk..

LOVE TO 5S

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : LOVE TO 5S


Antara entrinya yang menarik ,

KENAPA SAYA MEMILIH LOVE TO 5S?
eh, bukan ke 5S to acronym for seiri, seiso, shitsuke, se se apa lagi tu...japanese language..term for housekeeping...nape ye saya suka benda ni..

hmm, actually, saya memang terpikat dengan Mr 5S ni sudah lama...malah, saya telah study details tentangnya..
hehe...bukan study apapun..study nak buat thesis masa undergraduate dulu je...

actually, 5S ni kalu ikut asalnya memang merujuk kepada housekeeping activity...
namun, zaman by zaman...5S ini telah didefinisikan dalam pelbagai bentuk...
saya tak terkecuali ingin mengabadikan 5S ini dalam dunia fantasi ini...
itulah 5S dalam kamus blog ini..my virtual diary...
Share, see, satisfy, search & of course la sleep...hehe....


Dilema Manusia tanpa Manusia menyedarinya ..

Soal jodoh dan rezeki adalah hak Allah .. Kita hanya mampu berusaha. Ada yang terlupa , seolah olah segalanya sudah pasti .. Mereka terlupa , dunia ini hanyalah pinjaman .. Segalanya adalah pinjaman .. DIA boleh menarik kembali pada bila bila masa ..

Sikap riak dan takbur hanya akan menghancurkan diri . Amat penting bagi kita senantiasa merendah diri dan selalu mengucapkan Alhamdulillah ..

Percayalah , segalanya berlaku ada sebabnya. Hanya DIA MAHA MENGETAHUI.

BA : Ditarik sebelah sini dan diberi di sebelah sana... Alhamdulillah..

JB4.0 : CERITAYU

klik gambar untuk ke blognya


" okeyh.name samaran aku ade banyak nih. start dari kecik family aku panggil aku ayu. aku pon xtw la nape.nama manje maybe.huhu.then msok sekolah menengah name ayu tuh still melekat lagi pade aku. tapi bile bdak laki pggil aku jadi xsuke. huhu. xtahu r nape. lame2 jd xkesah dh dari ke senior sampai ke junior paggil ak ayu. cikgu pon ade sorang la yang rapat dengan ak panggil ak ayu. laen2 panggil aku syikin. tapi mmber2 yang kamcing kat sekolah tukar kan nama aku dari ayu jadi ... "

JB4.0: CERITA YANG INGINKU CORETKAN

klik gambar untuk ke blognya

nama belog cheq CERITA YANG INGINKU CORETKAN....blog ni dtubuhkan pd June 2008...woh...br pasan dh nk masuk 2 tahun dh no...just suka2...cheq ni sbnrnya rajin tulis diari tp mndgkn page tuk diari tu x besaq mn so xleh nk tulis smua2 yg tjadi...cheq abadikan cerita2 bukan personal dlm belog ni...hat personal?harap maklum...dlm diari la ye...lgpon laman sosial yg len x dpt masuk...company block...sob...sob...sob...nasib belogsepot ni leh masuk....klau x...mati kutu cheq dpn pc bl time xda keja....

Ke kiri tak kena.. ke kanan pun kena gak ..

Perempuan ni best di duga .. Bila dia minta kebenaran untuk bertugas di luar bersama rakan sepejabat yang berlainan jantina , agak sukar lelakinya membenarkannya .. Kan ?

Akan berlaku dua situasi.

1 ) kalau benarkan tanpa berbincang panjang - perempuan akan jadi pelik . Seolah olah lelakinya tak kisahkannya. Betul ? macam tak sayang la pulak ..

2 ) kalau tak membenarkannya - kata lelakinya kuat cemburu ..

Camana tu ?

Bayar Penuh gaji cuti bersalin 90 hari

Waaa... bestnyer .. pasni setahun sekali mengandung ... seronok tu ... erk... abis ayahnya , camana lak ? kasi la sebulan dua ke ... baru la sama adil .. hehehe ..

Jgn kata lak , seronok eh ? Cuba suruh lelaki lak mengandung ..baru tau seronok ke tak ? Kalau lelaki mengandung , sanggup ke perempuan dengar lelaki membebel non stop action ? hehehe... Tanpa mengandung pun perempuan dah pening kepala dengar lelaki membebel.. kan kan ? haha..guwau jer ..

Apa pun , aku sokong je MTUC punya cadangan ni .. sbb aku bukan majikan.. hahaha.. kalau aku majikan , mau pening kepala... tiap tiap tahun ngandung kakitangan aku ... hahaha ..

BA : Risau selepas ini , ramai majikan tak nak amik perempuan kerja dah...

Gigil.. mengigil akuuuuu ..

Aduhhh ... biasanya mesti aku berpeluh peluh ... sedar je mesti berpeluh .. tidur menjadi tidak keruan .. ke kiri tak kena .. ke kanan tak kena .. terjaga akhirnya ...

Dipaksa semula untk tidur .. lalu bangun dengan muka yang penuh hampa.. serasa ingin tidur semula ..

Pada mulanya dicadang oleh isteri aku agar membawanya turun .. aku bangkang sekeras kerasnya .. namun di dalam hati memaki diri sendiri kerana tak terfikirkan cara itu ...

Akhirnya membawa turun dan terjaga dalam keadaan yang amat sejuk .. sampai terpaksa berebut selimut sebelum itu ... huhu ..

Kipas di syiling pasang , dan kipas meja pun pasang ... akhirnya sejuk jugaakkk ... hahahaha.. katakan tidak pada panas di waktu malam ... hehehe

BA : ego skit sbb nanti wife tersenyum kerang ..Salam dan selamat pagi pada anda ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI