Selasa, 15 Jun 2010

Cara menjaga hati sahabat

l
Satu hal menjadi asas dalam perhubungan masyarakat ialah persahabatan yang terjalin sejak tercetusnya pengenalan. Rasa persahabatan itu menjadi punca ketenangan kehidupan .Inilah masyarakat yang bertamadun yang menjadi impian dan harapan manusia keseluruhannya.

Dalam masyarakat yang bertamadun ini tidak akan ada orang yang mahu bantah membantah , bertekak apabila bertemu apalagi mengata keburukan orang lain. Hal ini pernah terjadi di zaman Rasulullah s.a.w dalam masyarakat yang tidak bertamadun.

Sesungguhnya masyarakat jahiliyah yang rata ratanya tidak bertamadun menganguaap sesuatu yang asing dari mereka semuanya seteru atau musuh. Mereka yang berada di kelompok lain tidak boleh dibuat kawan . Budaya ini mungkin susa diungkai kerana sudah bertapak sekian lama.

Tapi dengan didikan Rasulullah s.a.w yang penuh berhikmah itu telah menukar cara hidup mereka kepada kehidupan yang berkasih sayang dan persahabatan yang terjalin kukuh. Para sahabat di ajar agar tidak bantah membantah, mentertawakan orang lain dan memungkiri janji.

Daripada Ibnu Abbas r.a , dia berkata :
Rasulullah bersabda , " janganlah kamu berbantah terhadap saudara kamu dan pula mentertawakannya dan janganlah kamu membuat janji kemudian kamu mungkiri. " (Riwayat al-Tirmizi)

Adalah menjadi hak dalam persaudaraan dan persahabatan , menjaga hati orang lain dan tidak boleh menyinggung perasaannya . Rasanya semua orang tahu tetapi kadang kadang kita tidak perasan beberapa tindak tanduk kita boleh mencetuskan pelbagai prasangka orang .

Kerana itu , setiap umat Islam mestilah peka perkara ini dan amalkan sikap suka meminta maaf apabila dirasakan sesuatu yang tidak kena.

Umat Islam patut meneliti punca dan kesan tiga perkara yang disebut oleh Rasulullah s.a.w di atas .Dan tidak mustahil jika ianya tidak dibendung akan terjadi bibit yang membawa kepada kecil hati.

i ) sikap membantah , adalah kerana ego yang menebal .Apabila masing masing tidak mahu beralah maka akan dipertahamkan terntulah kehendak sendiri. Disini akan tercetuslah permusuhan yang mungkin berpanjangan .

ii ) Sikap suka mentertawakan orang , mungkin boleh mengembirakan seseorang tetapi bagi sesetengah orang boleh pula mengecilkan hati.

iii) suka membuat janji tanpa memikirkan risikonya adalah sikap yg tidak baik. Kita boleh membuat janji tetapi mestilah dipastikan bahawa janji itu boleh ditepati. Jika kita berjanji kemudian tidak menepati maka kita dianggap mengingkarinya . Ini pasti boleh menumbulkan pelbagai sangkaan buruk terhadap orang berkenaan .

Utamakan perpaduan ummah dari cuba mencetus sesuatu yang tidak diingini. Riak riak bunga berkecil hati mesti dielakkan dengan masing masing berprasangka baik . Inilah kunci utama di samping cuba mengawal diri dalam menjalinkan persahabatan .

BA : Bersahabat dalam blog ..

Tipu Daya Syaitan : Menjadi jurucakap Allah

Dalam ayat 169 , surah al-Baqarah , Allah s.wt. mengingatkan :

" Ia ( syaitan ) hanya menyuruh kamu melakukan kejahatan dan perkara-perkara yang keji , dan ( menyuruh ) supaya kamu berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui " - al baqarah 2:169

Apakah yang dimaksudkan dengan " berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui " ? . Mudahnya , ia seumpama menjadi jurucakap Allah. Syaitan akan menghasut seseorang itu untuk menjadi jurucakap Allah ( spokesman and spokesman for god ) , iaitu bercakap tentang Allah dan Islam tanpa ilmu pengetahuan.

Pada zaman Rasulullah s.a.w " berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui " merujuk kepada orang orang jahiliyah dan kafir musyrik yang mendakwa Allah memiliki anak , malaikat ialah anak perempuan Allah dan berhala mereka ialah wakil Allah di muka bumi . Maha Suci Allah dari semua dakwaan itu .

Ada pun pada masa kini , " berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui " berlaku dalam beberapa bentuk. Berikut tiga contoh :

Contoh pertama : Mengulas sebab di sebalik sesuatu tragedi .


Apabila berlaku sesuatu tragedi alam seperti banjir , gempa bumi dan kemarau , akan ditemui orang orang yang memberi ulasan : " Tragedi ini berlaku kerana kilang arak di sana " , atau " Semua ini berlaku kerana ajaran sesat penduduknya . Seolah olah yang mengulas itu mempunyai hubungan terus ( direct line ) dengan Allah dan seterusnya menjadi jurucakap Allah dalam menerangkan kenapa sesuatu tragedi itu berlaku. Yang benar dia hanya mempunyai hubungan terus dengan syaitan dan syaitan menipunya untuk " berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui."

Benar bahawa semua tragedi, atau lebih tepat: bala' berlaku dengan kehendak Allah s.w.t. Akan tetapi kita tidak tahau mengapa Allah menurunkan bala' tersebut. Lebih dr itu, tidak semua bala' Allah turunkan kerana dosa yang pernah dilakukan oleh mangsanya. Ini kerana bala' itu juga boleh jadi satu ujian Allah kepada para hamba yang dicintaiNya. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

" Sesungguhnya besarnya ganjaran berkadar terus dengan besarnya bala'. Sesungguhnya jika Allah mencintai satu kaum, Dia menurunkan bala' kepada mereka. Sesiapa yang redha maka Allah redha kepadanya dan sesiapa yang marah maka Allah murka kepadanya". - hasan : dikeluarkan oleh al-Tirmizi dan dinilai hasan oleh al-Albani dalam sahih sunan al-Tirmizi , hadis no 2396 ( kitab al-zuhud , bab berkenaan sabar terhadap bala') .

Seandainya kita hidup bersama Rasulullah s.a.w dan bertanya kepada baginda mengapa sesuatu bala berlaku , nescaya baginda sendiri tidak berani berkata apa apa melainkan diam sehingga turun wahyu dari Allah untuk menerangkan sebabnya. Oleh itu sikap yang benar dalam menghadapi sesuatu tragedi atau bala bukanlah mengulas mengapa ia berlaku tetapi apa yang kita lakukan untuk membantu mangsanya.

Contoh kedua : Menyampaikan Hadis tanpa menyemak sumber dan darjatnya.

Menjadi satu kebiasaan di Malaysia bahawa hadis hadis Rasulullah s.a.w disampaikan tanpa memerhatikan sumber dan darjatnya. Apa saja yang dikenali sebagai hadis , maka ia terus dianggap sebagai benar benar berasal dari mulut Rasulullah s.a.w . Padahal apabila disemak hadis hadis tersebut , nescaya kebanyakkannya tidak memilik asal usulnya atau memiliki darjat yang tidak menepati disiplin ilmu hadis sehingga tidak dapat disandarkan kepada Rasulullah .

Sama sama diketahui bahawa ucapan Rasulullah adalah wahyu yang berasal dari Allah. Allah s.w.t berfirman :

" Dan dia ( Muhammad tidak memperkatakan ( sesuatu yang berhubung dengan Islam ) menurut kemahuan dan pendapatnya sendiri.Segala yang diperkatakannya itu ( sama ada al-Quran atau hadis ) tidak lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya. " - al - Najm 53: 3-4

Apabila sesuatu hadis disampaikan tanpa menyemak sumber dan darjatnya , orang yang menyampaikannya telah menjadikan hadis tersebut sebagai wahyu yang berasal dari Allah. Seolah olah dia mempunyai hubungan terus ( direct line ) dengan Allah dan seterusnya menjadi jurucakap Allah dalam menerangkan hadis itu dan ini . Yang benar dia hanya mempunyai hubungan terus dengan syaitan dan syaitan menipunya untuk " berkata Allah apa yang kamu tidak ketahui."

Benar bahawa jumhur ilmuan membolehkan hadis ringan kelemahannya disampaikan untuk tujuan keutamaan amal ( fadhail al Amal ) dan menganjurkan yang baik serta mengancam yang buruk ( al - Targhib wa al Tarhib ) . Akan tetapi kebolehan ini hanya khusus untuk ahli hadis kerana mereka yang tahu kadar kelemahan sesuatu hadis. Para agamawan seperti imam , khatib , ustaz dan ustazah bukanlah ahli hadis , oleh itu kebolehan di atas tidak meliputi mereka.

Contoh ketiga : Membicara Agama Tanpa Ilmuan

Berbincang tentang Islam memang baik jika ia di dasari kepada ilmu yang sahih . Sebaliknya perbincangan tentang Islam menjadi tercela jika ia dilakukan tanpa ilmu atau dengan ilmu yang menyeleweng. Mutakhir ini ramai orang yang suka berbincang tentang Islam . Sama ada ceramah di masjid , kuliah di surau , berbalas pandangan di Internet atau sembang sembang di kedai kopi , ramai yang suka berbincang tentang Islam. Tak kira sama da orang orang yang berbincang itu duduk dalam jurusan agama atau selainnya , pelbagai pemikiran , hukum dan petua dikemukakan tanpa henti .Seolah olah Islam adalah sebuah cerpen agama , masing masing boleh mengarang cerita khalayannya sendiri.

Lebih tepat lagi , seolah olah semua orang mempunyai hubungan terus ( direct line ) dengan Allah dan seterusnya menjadi jurucakap Allah untuk menerangkan sekian sekian pemikiran , hukuman dan petua berkenaan agamaNya . Padahal dia hanya mempunyai hubungan terus dengan syaitan dan syaitan menipunya untuk " .. berkata terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui. "

Jika hendak dibandingkan , 1400 tahun yang lalu terdapat seorang manusia yang terkenal lagi jujur . Dia adalah seorang pendiam , tidak berkata kata kecuali sesuatu yang benar dan bermanfaa. Dia adalah manusia yang amat disayangi oleh Allah s.w.t sehingga Allah melantiknya menjadi pesuruh-Nya bagi menyampai agama yang terakhir kepada manusia . Orang yang saya maksudkan ialah Muhammad s.aw . Akan tetapi sekali pun baginda memiliki kedudukan yang amat mulia di sisi Allah , Allah tetap memberi amaran kepadanya :

" Dan kalaulah (Muhammad ) mengatakan atas nama Kami sebrang kata kata rekaan , sudah tentu Kami akan menyentapnya dengan kekuasaan Kami , kemudian sudah tentu Kami akan memutuskan tali jantungnya ! " - al-Haqqah 69 : 44- 46


- dari buku 7 TIPU DAYA SYAITAN KE ATAS UMAT ISLAM . Tulisan Hafiz Firdaus Abdullah

Dirawat Doktor Berlainan Jenis


Soalan :

Seorang wanita mengandung telah pergi mendapatkan rawatan seorang doktor lelaki . Doktor itu memegang perutnya dan juga melihat rahimnya . Apakah hukumnya di sisi agama Islam ?

Jawapan :

Pemeriksaan seorang doktor lelaki terhadap pesakit wanita dibolehkan dengan syarat- syarat berikut :

i ) Pemeriksaan ( lihat dan pegang ) pada bahagian yang perlu sahaja walaupun pada alat kelamin.

ii ) ditemani oleh muhrim wanita itu.

iii) bukan doktor daripada orang kafir , selagi ada doktor yang muslim .

iv) aman dari fitnah .

v) Tidak terdapat doktor wanita.

Di dalam kitab Hasyiah al-Bajuri juzuk kedua muka surat 99 disebutkan :

" Dengan syarat bahawa adalah doktor itu bersifat amanah , maka tidak dipalingkan kepada yang lain selama adanya amanah itu. Dan aman daripada fitnah. Dan tidak perlu dibukanya melainkan sekadar yang diperlukan jika dia tidak memejamkan matanya dan jika ia memejamkan bolehlah membuka anggota itu walaupun lebih daripada kadar yang diperlukan .

DR FAUZI DERAMAN
- dari buku KEMUSYKILAN IBADAH ( 300 soal jawab )

Hukum Nazar pakai mini telekung


Soalan :

Bolehkah saya bernazar hendak memakai mini telekung sekiranya saya lulus dalam peperiksaan ?

Jawapan :

Memakai mini telekung untuk menutup aurat adalah . Bernazar perkara yang wajib sudah tentu tidak lulus krana sama ada bernazar atau tidak , ia tetap wajib dipakai . Bernazar hanya boleh pada prkara yang sunat dan harus saja . Perkara yang menjadi nazar itu wajib ditunaikan.

Dr. Fauzi Deraman
- dari buku Kemusykilan Ibadah ( 300 soal jawab )

Ini barulah 'hot' !

Sepanjang petang ni , aku keluarkan entri berkaitan tips pageviews buat blogger blogger YANG MEMERLUKAN . Aku mengeluarkannya setelah melihat ada blogger tertanya tanya dan tercari cari rentak untuk mendapatkan pembaca .. Jadi , aku dengan seikhlas hati dan rendah diri memberikan idea idea yang mana aku harap dapat menerbitkan idea idea lebih bernas dari mereka.

Aku hanya mampu menderma 'cangkul' dan terpulang pada mereka bagaimana nak menggunakan cangkul tersebut untuk mengusahakan tanah mereka .. Itu saja . Bukan tujuan untuk riak atau takabur..

Pada mulanya aku tidak mahu berkongsi tips tips aku kerana takut akan mendatangkan rasa tidak senang pada sesetengah blogger kerana mungkin akan tersalah anggap akan niat aku .. Namun bila memikirkan , mereka itu tercari cari tips , maka inilah saja aku mampu lakukan .. Aku tidak mengharapkan balasan atau juga pujian .. cukuplah bagi mereka ini memahami niat aku.. Itu saja.. Tips itu pun akan aku delete nanti..

Ok.. cukup bab tips pada hari ini .. sekarang aku nak berkongsi satu blog yang mana cukup panas bagi aku kerana komen komen yang ..ermmm ... wow weee..

Berdasarkan pengalaman beliau , aku rasa komen tu tiada makna kerana aku pasti beliau tau apa yang dilakukannya .. Jika ada kebaikkannya , alhamdulillah .. Jika sebaliknya , hanya Allah saja boleh membalasnya.. Sebagai rakyat , buat masa sekarang aku hanya mampu mendoakan kesejahteraan beliau dengan mengingati jasa jasanya ..

Jika berminat nak merasai kepanasannya ... >> BAKUN

BA : Bukan taksub ..

JUST DILA

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : JUST DILA

Antara entrinya ialah :

ini senarai yang aku tak suka....

1.Derhakar+melawan+cakap kasar+maki hamun+pukul+biadap pada orang tua.~ yang baik tapi kalo orang tua yang kurang ajar patutlah diajar sikit tapi janganlah lebay2.....

2.Perempuan merokok ~ tak suka jer tapi tak benci dan tak kata dia jahat

3.Hipokrit ~ muka style cam baik.... hati busuk mulut jahat

4.Orang kaya ~ yang sombong perangai macam firaun

Jangan sekadar judi sahaja


Makin lama berlarutan isu 'judi' ni yer .. dulu aku antara yang protes pasal lesen judi ni .. sekarang pun masih tetap protes tapi tidaklah adil hanya untuk isu judi saja .. Aku rasa kerajaan patut kuatkuasakan undang undang ISLAM kepada orang ISLAM dan juga rakyatnya ..

Maksud aku disini seperti aurat , arak , kelab kelab malam malah panggung wayang dan mana tempat tempat awam pun patut terlibat juga seperti koc wanita KTM tu.. haaa.. betul tak ? Takkan hanya koc wanita je terlibat ? Panggung wayang pun patut terlibat.... namun sediakan tempat khas untuk pasangan yang dah kawin dan juga berkeluarga ... kena ada bawak kad khas la kan .. hehehe..cam kad kawin tu .. betul tak ?

Yup , mmg kos akan meningkat ... tapi demi agama dan kesejahteraan negara ... apa salahnya ? Acheh dah buat dah ... wanita islam wajib tutup aurat bila keluar rumah ... tutup sebenar benarnya tutup ... amacam ? hehehe..

BA : Kenapa takde sapa pertikaikan adanya kedai judi dan arak di'negeri tu ' yer ?

SALU de CAKES

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : SALUN de CAKES

Antara entrinya ialah :


Dua tiga hari lepas, Uncle Raja jiran satu lorong bagi pisang lagiiiii... Uncle Raja ni rajin sangat bagi pisang kat jiran. Pantang masak aja pisang di pokok, maka bersedekah la dia. Pokok pisang tu dulu ditanam di tanah terbiar hadapan rumahnya, masa tu mendiang isterinya masih ada lagi. Mendiang isteri uncle Raja ni sangat fasih berbahasa melayu, dialek penang pulak tu, dan ramah tamah lagi.... Terkadang tu bila teringat akan kemesraannya dengan jiran sebelah menyebelah membuatkan hati saya terasa akan kehilangannya.

FENDYS KIOST

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : FENDYS KIOST

Tips untuk LELAKI nak cepat kaya

Zaman sekarang ni , zaman mengejar duniawi.. Ramai terlupa bab akhirat sbb leka dengan duniawi seolah olah tiada akhirat atau tiada hari PEMBALASAN .. betui tak ?

Ok .. ni ada satu tips buat lelaki lelaki dayus yang nak cepat kaya .. hahaha... kalau ikut , mmg laa... aku pun tak tau nak habaq lagu mana .. Tapi tips ni digunakan pakai orang oleh perempuan yang nak kaya cepat dan hidup senang ( sementara) ..

Wahai lelaki yang berbekalkan rupa yang boleh dijual .. kalau nak cepat kaya .. jeng jeng jeng.. modalnya cumalah RM10k jer .. camana tu ??

Pertama... cari anak orang kaya atau mmg dia kaya ... haaaaaaaa... ngorat laaa... kasi sampai dapat.. modal RM10K tu laaa sebagai modal ngorat ..

Bila dah dapat ...pe lagiii .. ajak la kawin .... suh je perempuan tu support semuaaa.. Kata la lepas kawin nanti bayar balik.. kata ' i luv u' dan sehidup semati .. kan kan .. mesti sanggup punya laahh .. kasi senyum manis skit kat dia ... cair punyaaa.. lalala..

Bila dah kawin ... baru laaa kebas skit skit harta dia ... buat bisnis ... pastu bila dah maju , masa untuk ????? bergumbiraaaaaaaaaa.... joliiii katak laaa .. pe lagi kan ..

Amacam ? Senang tak ? Mudah je nak kaya ni ... haaa... best kan ? Selamat mencuba ..

Mana satu idaman kalbu anda ?
BA : Kaya hari ini , miskin hari kemudian ...

Jelajah Blog vs Jelajah Gundik


Dulu aku ada buat jelajah blog .. pastu abis dah.. heheeh... penat dah ke sana sini.. tapi alhamdulillah , tercapai gak hajat tu .. ramai gak dah saling kenal mengenal antara satu sama lain..

Sekarang aku buat SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER .. satu segmen untuk mempromosi blog baru dan Kelab Blogger ... senang je... huhu ..

Tadi , aku terbaca surahtkhabar semalam ... hehehe ..ada pulak JELAJAH GUNDIK 2010 .. Gundik sapa ? Tu haa... gundik pemain golf popular dunia tu ler ... Tiger Woods .. Si lagenda ni dah terhoyong hayang sbb isu isu panas gini.. Adakah tanda tanda kariernya dah mula hancur ? Hehe... tu kesilapan sendiri ...


Apa kes si gundik gundik ni ? Diorang ni adalah bekas kekasih dan wanita simpanan Woods . Diorg nak jelajah satu tempat ke satu tempat kerana bagi mereka ia suatu peluang untuk memperoleh lebih banyak wang dan glamor . .

Nak cerita panjang pun tak guna sebab tersangatlah mengarutnya 'usaha' diorg tu.. sian Woods.. tak cukup dedah dalam media , siap nak g jelajah lagi 'pelacur terdesak ( suratkhabar tu yang tulis yer ) ' untuk mempromosi diri ..

Bukan sikit yang nak sertai jelajah tu tapi ramai woooo...Sapa dia yang nak join tu ? tak penting.. tapi yang penting ialah , inilah manusia ... cara keji untuk kaya dan glamer ialah dengan menjaja nama orang popular dan terkenal..... haih. ..

BA : Bernasib baik sbb ada ISLAM ..

Berjanggut tunggu sebuah jambatanSalam ..

Selamat pagi..hehehe..sihat ke ? Aku ok ok je.. alhamdulillah... kena jaga makan.. tak leh salah makan.. ari tu terkena sekali dah..makan keow teow bandung yang mana dalamnya ada daging.. aku lak spesis bedal je tanpa banyak bicara.. Baca bismillah dulu..hehe..

Semalam , sewaktu makan malam .. sambil layan buletin tv3 .. ada satu paparan khas yg mana penduduk sebuah kampung yang memerlukan sebuah jambatan . Jambatan tersebut amat diperlukan kerana mereka menggunakannya hari hari ..

gambar hiasan

Yang bestnya , sewaktu wakil rakyat kawasan tu datang dan menjelaskan .. dia dah hantar permohonan ke kerajaan negeri dan JKR .. kos yang diperlukan sekitar RM600,000 .. Menurutnya lagi , skang ini tunggu kelulusan dari kerajaan dan mungkin permohonannya di masukkan ke dalam Budget RMK10 .. huh..

Menurut penduduk kampung situ , ada kes dah budak berusia 4 tahun terjatuh dalam sungai sewaktu menggunakan jambatan tersebut.. Mmg dah usang.. Cameraman siap fokus lagi .. Malah dia sndiri kata dia hampir terjatuh jugak ..

Takkan la tu pun nak bawak masuk dalam Budget ?? Aisey.. ke tunggu ada Pilihanraya dulu kot ? Masing masing masa tu janji nak bagi jambatan emas lak eh ?

BA : jgn tunggu pilihanraya utk yakinkan rakyat

Keputusan Piala Dunia FIFA 2010 / FIFA World Cup 2010 Results

Keputusan perlawanan :

Penjaring Terbanyak Setakat ini :


Kedudukan Kumpulan :

-sumber : Yahoo Sports

PeringatanIni adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI