Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 23 Jun 2010

Kenapa pentingkan diri sendiri ??

Pelik ... nak kata tak tau , aku pasti semua orang tau ... Restoran , kedai makan adalah kawasan awam ... DILARANG SAMA SEKALI MEROKOK !



Takkan tak reti bahasa gak ? Iklan dah berjuta kali keluar dalam tv.. pun tak tau ke ? Tolong perhatikan kiri kanan depan belakang sebelum nak merokok tu ... Bukan nak marah pon.. terpulang la kan.. tapi kesian la.. kot kot ada ibu mengandung .. kanak kanak di kawasan tu ... Paling tidak pun hormat orang nak makan kat situ ...

Kepenatan melanda diri ..

Baru pas workout kat gym .. gunting rambut .. hurmm .. penat .. ni belum sampai rumah lagi .. rumah kat mana ?? Kat Putrajaya tuu... tadi kat Cheras .. Makan ? Ermm .. pagi tadi , biskut oats .. tengahari , biskut oats ... petang quakers oats ...

Wah , baik punya diet ?? Tak la... aku mmg gini .. ari biasa , aku makan gitu jer .. Nak g makan kat food court , jauh ... panas... peluh peluh campur ngan bau busuk kat sana ... Yela , kawasan tertutup pastu dengan asap masakan , asap rokok lagi .. .Takat guna kipas dinding ? tak yah ler ..tak de makna ...

Ni jap lagi baru nak singgah kat Bangi .. makan je kat sana .. Sabtu ni lak , nak g Teluk Intan ... abang ipar masuk wad lak... kemalangan gitu.. bukan kemalangan kenderaan tapi terjatuh ... lutut cedera .. Aku nak cerita tapi takut ada muka korang jadi hijo lak.. jadi biar je la.. hehe

Apa yang pasti , mulut aku kebelakangan ni agak masin skit .. mmg aku ajak wife aku g umah abang ipar dia tu.. tapi tkde alasan.. sekadar menziarahi jer .. tapi tau tau eksiden lak .. wajib kena g .. adeh.. lain kali cakap yang elok elok jee...

BA : Nak 10K UV... aminnn...

Amaran buat blogger dan pengguna internet terutama FACEBOOK


Sapa tak kenal blog dan laman web sosial terkenal dunia , FACEBOOK? Sapa yang takkan abiskan masa berjam jam lamanya bila mengadap kedua dua itu ? Ada .. mereka yang tidak menggunakan internet sepenuhnya .. Bukan tegar atau taksub tapi mmg menjadi tabiat secara tidak disedari ..

Seronok ? Ramai kawan ? Bergossip ? Segala maklumat dihujung jari anda lebih lebih lagi bila melayari blog ... macam macam cerita .. manakala dengan FACEBOOK , pengguna dapat mengetahui status terkini rakan rakan mereka mahupun artis kesayangan mereka ..

Secara tidak disedari , akan datang penyakit secara perlahan lahan .. Berat badan mula bertambah akibat dari ketiadaan aktiviti luar rumah .. Masa dihabiskan dengan mengadap komputer sambil makan ... Ini amat merbahaya .. akan mengundang penyakit seperti kencing manis , darah tinggi , kerosakkan mata akibat terlalu kerap tengok monitor malah sakit sendi (terutama tangan ) dan pelbagai lagi ..

Selain dari itu , antara sikap pengguna internet ini ialah suka menahan dari membuang air kecil atau besar .. suka sangat tunggu sampai 'nazak' .. Akibat dari itu , akan dapatlah penyakit batu karang dan juga buasir .. Terlalu kerap jaga malam juga boleh membuatkan seseorang mudah penat dan ketiadaan semangat ..

Kes jenayah internet melalui FACEBOOK seperti penipuan wang , super impose gambar dan terbaru kes rogol bersiri di mana perogol akan memilih mangsa melalui FACEBOOK ..

Jika tidak berhati hati , kita mungkin akan menjadi mangsa keburukan dunia maya ini .. Jadi , kita sebagai pengguna internet hendaklah saling ingat menJustify Fullgingati agar tidak terlupa batasan apatah lagi kita yang beragama ISLAM ..

BA : Jangan sampai jadi 'PETERPORN' ...

Dr. Asri dicop ahli JAMAAH ISLAMIAAH?


Camana umat Islam dalam negara ni bersatu ? Ada je bisikan syaitan menghancurkan perpaduan.. Yang terbisik lak tu pun orang bijak pandai agama... Cuba la duduk berbincang ... cari penyelesaian ... Dok main tuduh sana sini , apa guna ? Mana laa mereka mereka tu dok menuding jari kata ulamak sendiri pon dok bergaduh sesama sendiri inikan pulak mereka yang jahil bab agama ...

Terbaru di laman web DR. MAZA , terdapat kenyataan balas berhubung dakwaan pengganas JI berkembang di dalam negara ini di dalangi oleh orang orang tertentu .. Ermm.. aku nak ulas lebih , takut tersalah lak.. jadi ada baiknya .. baca la sendiri di laman blognya ..

BA : Pandang kiri nampak serban.. pandang kanan nampak serban.. tengok tengah tengah , ada disko...

Kes naya diri sendiri

Alamak !! Dah dekat 5 dah ni... balik time.. mau pg gym lagi ... Haih.. sakit pinggang lagi ni.. tak pe tak pe.. solat Asar dulu ..

Aku terperasan jam di komputer kelihatan 4:51 PM .. huh..cepat cepat ... Masuk la dalam bilik meeting.. Masih dalam berkeadaan wudhu' .. Tapi bila dalam bilik meeting tu , jam menunjukkan kul 4:00 PM ... takkan mampus kot jam neh .. sah mampus.. Terus aku angkat takbir tanpa ada was was ..

10 minit kemudian.. aku kembali ke meja aku.. tengok jam dinding ... huh .. 4:10 PM !!!!! Takkan aku solat Asar pada waktu Zohor.. adehh... sah sah aku dah tua !!

Asar kat umah je la kang ... huh...

PNB agih pendapatan 5.20 seunit

KUALA LUMPUR 23 Jun - PNB mengumumkan agihan pendapatan sebanyak 5.20 sen seunit untuk Amanah Saham Nasional 2 bagi tahun kewangan 30 Jun 2010. - Utusan

Waaahh..... banyaknyerr..... sat nak ingat..berapa simpanan aku ... hurmmm ..hurm.... ler.. abis dah rupanya..wat nikah kawin ari tu.. hahaha... masuk angin kuar asap aku..

Simpanan untuk masa depan amat penting terutama buat anak anak... Mereka terlupa bahawa ibu bapa mereka takkan dapat menanggung mereka sepanjang hidup kecualilah mereka dari golongan kaya raya .. tu tak leh nak kata apa la kan...

Namun begitu , sikap menabung ni perlu dipupuk dari kecil lagi.. er..jgn tunggu cikgu kat sekolah yang ajarkan ... tu tugas ibubapa ... Syukur dapat ibu bapa yang begini kan .. Pentingkan masa depan anak anaknya .. tapi jgn la sampai ikutkan sangat anak anak tu... sampai ada kes anak murtad pun bapak dia tak kisah asal bahagia .. ada ke patut ??

BA : Sesekali lari tajuk , best gak kan ..

DUNIA SUKA DUKA

SAHABAT BLOG @KELAB BLOGGER : DUNIA SUKA DUKA

Antara entrinya ialah :

da sorg kawan send email ni dkt aku.n semua nie mengingatkan aku waktu kecik2 dulu.nice..budak2 yg lahir pd thn 80'an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.salesman susu pon camtu gak..

Pinjam Rm 15 ribu , rumah tergadai !

contoh

Macam macam zaman skang ni ... sangat mudah buat pinjaman .. lebih lagi kredit kad..sampaikan ada kes tak apply pun , kad kredit leh sampai peti surat rumah... Camana tu ? Ada ke gak , apply satu dapat dua ... kena hati hati... Semasa guna , mmg la best.. nak bayar ?

Ada sorang kawan aku...cerita kat aku yang dia ada dapat kredit kad.. lalu digunakan untuk buat bisnis secara kecil kecilan ..Sampai la berbelas ribu.. Aku rasa ramai gitu kot kan ..tak kisah la kan... duit masing masing .. Bila masa nak membayar tu.. Ada yang mampu bayar sikit sikit memandangkan bisnis baru nak ok dan banyak lagi alasan tersendiri..Normal la kan ..

Disini ada satu situasi baru .. Mak kawan aku tu , dapat panggilan dari pihak bank ( menurut pemanggil tu ) .. Bil kredit kad tu di alamatkan ke rumahnya..Menurut pemanggil tu , jika tidak dilangsaikan hutang kad kredit tu , rumah tu akan dilelong !

Pada yang ada kad kredit , masuk akal tak ? Rumah yang bukan dicagar apatah lagi bukan miliknya akan dilelong disebabkan hutang anaknya ? Giler ke apa ? Kalau aku guna alamat opis ? Adakah opis milik kerajaan akan digadai ?? huhu..

Hati hati ... Berkemungkinan pihak bank menggunakan cara 'penarik kereta 'untuk mengutip hutang kad kredit .. Dapatkan info sebenar dari pihak bank dan juga persatuan pengguna .. Pengguna ada hak di sini ...

BA : Tak nak pakai dah ...

Rakyat Malaysia suka berhutang

Kebelakangan ini .. aku terlalu kerap dapat email dari agen agen peminjam wang .. samada dari bank atau koperasi .. individu mahupun berkumpulan .. aku rasa perkara ni berlaku disebabkan ekonomi dunia yang tak menentu dan kenaikkan barang yang mengarut kebelakangan ini ..


Masa bagi hutang tu , sengih sampai ke telinga... mana taknyer ... komisen komisen komisen.. bukannya pk untung nasib si peminjam tu... boleh bayar ke tak.. wa tatak kisah looo...

Nak meminjam tu , berhati hati la..g la yang berlesen.. ada hitam putih.. bawak kawan sbg saksi tapi bukan sebagai penjamin.. lari nanti kawan tu .. huhu..

Terdesak camana pun , elakkan dari meminjam along ... akan membahayakan orang lain..sendiri bahaya , lantak la kan.. ni tak pasal pasal sedara mara .. kawan kawan lak kena ..

BA: Selagi leh elak ..

Aku semakin tua ?

Hurm... adakah sebahagian sel di otak aku rosak ? atau terlampau byk makan maggie masa kecik kecik dulu .. Baru bagi pesanan , aku dah lupa.. Apa yang sebenarnya berlaku ? Adakah terlalu semak dalam kepala aku ni ?

Ini membuatkan aku menyimpan buku kecil dan kerap mengeluarkan hanset .. sebarang perkara penting , akan aku catitkan.. takut terlupa ..

Tapi aku yakin bukan sebab maggie.. aku rasa kepala aku ni terlalu banyak menda nak pk ..Perlukah aku pergi cuti panjang ... nak g mana ek ? Dalam perancangan , ada dua tempat .. Kota Kinabalu atau Langkawi ...

BA : Mula simpan duit ...

Siapa Ben Ashaari ?

Alamak.. eh..Salam ..Selamat Pagi ..

Mamai pagi ni sbb dok hujan rintik rintik.. Syaitan membisik di telinga dan bergayut di kelopak mata agar menidurkan diri walaupun sekejap namun aku nak lawan jugak ... hehe..tamo tamo... cukup cukup la malam tadi tidur.. Tidur la sebanyak mana sekali pun , pasti takkan puas..

Seperti biasa , aku gemar ( pasti korang pun ) check keyword semalam ... SIAPA BEN ASHAARI ? .. tak yah la cari.. aku bukan artis atau ahli politik .. sama je cam mereka mereka yang lain ..sekadar berblog untuk menghabiskan masa yang terluang ..

Semalam , pasti ramai tertanya .. nape pelik ngan online counter aku tu kan ? Ada rahsia disebaliknya.. senjata rahsia ... hehehe..Dah dah.. tak yah merepek..

Jom bersarapan pagi ini dengaann... oats... hehehe...

BA : Alhamdulillah .. masih bernafas dan masih bersua kita di pagi ini..InsyaAllah..

Sumbangan ikhlas anda amatlah diperlukan ..

Terkini dari seorang sahabat :

Salam,


Diharap emeil rayuan dihentikan.Saya telah menghantar SMS kepada nombor 012-658 0456 sebentar tadi dan mendapat jwpn memuaskan , petikan sms seperti berikut:

sms la-abwa:Salam. Sy dpt email mengenai anak puan bernama adrianna alysya yg perlukan bantuan sakit jantung. Sy ingin kepastian krn ada makluamat lain kata anak itu sudah meninggal.

SMS 012-658 0456 -Salam.sy x pernah send email sejak adrianna mninggal 2 thn lalu.tq.

sms la_abwa: al-fatihah. Email masih berlegar hingga hari ini. Sy bimbang ada org ambil kesempatan.

sms 012-658 0456 : Sy tau.. tapi acc adrianna pun dah lama sy tutup.

sms la_abwa: Dlm email di tulis no. acc cimb 1427-0061573- 521 apakah itu mmg no acc arwah. tq atas jwpn puan.

sms 012-658 0456 :Memang itu no acc arwah.

sms la_abwa: TQ.Salam simati drpd saya ,semuga puan tabah n sy akan maklumkan perkara ini ke egroups.

sms : ok, tq.
received 22:18:01
date:22-6-2010

--- On Tue, 22/6/10, Hizamri Johari wrote:


From: Hizamri Johari
Subject: Re: **Al-Falaah* * Merayu Bantuan Tolong Kongsi ( JANGAN DIPANJANGKAN LAGI ) [1 Attachment]
To: "Al-Falaah"
Date: Tuesday, 22 June, 2010, 16:21


Salam

Apakah Adrianna dan Adrianna Alysya Bt Mohd Hani orang yang sama...

WAllahua3lam
Wassalam
Hizamri

----- Forwarded Message ----
From: "Ahmad, Noraidah"
To: Taman2Syurga@ yahoogroups. com; RESPEKS
Sent: Tue, November 18, 2008 12:45:12 PM
Subject: ReSpeKs : Merayu Bantuan ( JANGAN DIPANJANGKAN LAGI )



Nak memberitahu bahwa Adik Adrianna kita nie telah pun meninggal on early September this year. So di minta jgn di panjangkan lagi e-mail sebegini rupa. Sedekahkan saja lah AlFatihah kepada adik Adrianna ini semuga rohnya di berkati Allah sentiasa. Amminnnnnnnnnnnnnnn nnnnnnnnn. ......... ..




Keputusan perlawanan terkini PIALA DUNIA FIFA 2010

Kedudukan kumpulan :

Senarai penjaring terbanyak :

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI