Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 24 Jun 2010

Pelik tapi Sedap

Pelik tapi Sedap ? Haa ... akan datang nanti.. satu rancangan bakal disiarkan di TV1 nanti .. Tapi kat blog aku lama dah ada rancangan tu.. GELEDAH DAPUR .. ehehe...

Sapa sapa yang berminat tentang resepi masakan , bolehlah google GELEDAH DAPUR aku ni .. Kalau malas sangat , boleh la redah blog blog MAT GEBU , YATIE , UMMIZAIHADI dan ramai lagi ( boleh tengok kat blog list) .. macam macam resepi ada dalam blog diorg termasuklah biskut raya , kuih raya dan juga air raya .. haaa .. macam macam adaaa ..

Aku rasa time ni la diorg ( blogger masakan ) mula pening kepala .. nak cari resepi yang canggih manggih .. kalau takde idea pun , derhakakan yang mana ada je.. kan kan .. hehe ..

BA : Nak tengok sapa keluarkan iklan raya yang pertama di tv ..

The Legend is Born - IP MAN

Baru pas tengok tadi .. THE LEGEND IS BORN - IP MAN ... Best ke ?? Haih ... buat aku macam nak blajar WING CHUN je .. Tak pasal pasal keluar dari panggung , aku test power ngan wife aku .. hahaha ..

Mmg best .. Ada babak percintaan yang bisa meruntun jiwa .. hahaha .. Babak pertarungan ? Biasa la kan.. bila nampak muka Samo Hung dalam tu , fighting pasti kaw kaw ..

Berbaloikah ? Wakakakaka... macam nak tengok lagi .. ada sambungankah atau sambungan dia tu yang dah main dulu... IP MAN part 1 ... hurmm.. Yang tu aku tak tengok lagi...Mmg aku kena cari n kumpul semua ... huhuh..

BA : Dulu Once Upon A Time In China jadi kegilaan aku .. skang IP MAN lak.. aisey...

Pelakon komedi yang tak komedi ..

Ada dua pelakon komedi yg tak komedi .. Malah syok sendiri .. Idea dia bagus ... Pengarahan dia bagus .. Tapi bila berlakon , hancuss... Sememangnya dia tak boleh berlakon ..sesuai je jadi pengarah ..

Yang sorang lagi ni ... dari penyanyi ke pelakon .. kalau lakonan bukan komedi , mungkin ok.. tapi bila bawak watak komedi , hancus lebus... syok sendiri ... terlalu over lakonan dia ... hurmm .. Kalau ada filem melayu baru kuar panggung , dan dia terlibat sama .. aku takkan tengoknyer..sanggup tunggu raya je ..

BA : Tgk IP MAN pun bagus ..

Perlawanan Bola Sepak Piala Dunia 2010 diatur ?

Segala perlawanan bola sepak Piala Dunia 2010 dah dirancang ?? Para bookie dunia dah rancang awal awal.. kalau diperhatikan semua pasukan favourite dah layak ke pusingan kedua .. Ini boleh membuatkan pertaruhan menjadi lebih mahal ..

Dua pasukan yang cukup pelik boleh layak bagi aku.. England dan US ... mmg ketara sangat laaaa nak jaga air muka .. Kenapa aku kata gitu ... Kedua dua pasukan ni mempunyai penyokong yang ramai di dunia ... Bisnis !! Bolasepak sekarang adalah perniagaan .. bukan lagi sukan yang bersemangat dunia .. tiada lagi.. segalanya $$$ ..

Sbb tu sampai skang aku tak tengok sangat Piala Dunia .. Last aku tengok beria ria masa Perancis bertemu Brazil di perlawanan akhir .. ketara sangat mcm dah dibeli.. tapi mmg ada cerita disebalik perlawanan tu.. hehee ..

Siapakah yang akan juara ?? England ? Tak layak.. Jerman ?? Susah ... Argentina .. Berkemungkinan ... Brazil ? Bergantung pada mood diorng .. hahaha .. Sapa pun juara , aku tak dapat apa apa ... hehehe.. kepuasan pun tidak ...

Kesimpulan... mmg perlawanan bola sepak PIALA DUNIA FIFA 2010 diatur jadual perlawanan mengikut tarikhnya .. Bookie ? tu pandai pandai la diorng hidup.. Yang penting , tarik je la balik lesen judi tu...

BA : Minat Maradona ngan Ronaldo ( Brazil )

Jangan Benci Bilang Cinta Berepisod

Adoi... panjang la pulak cerita JANGAN BENCI BILANG CINTA ni ... Berepisod episod.. tak pasal pasal aku pon terjebak tengok ..

Camana la aku tak terjebak ? Tiap malam kul 11 , jgn ubah chanel... dia punya tv tu... nak tak nak aku pun terjebak tengok ... tapi tak la kusyuk mana pun .. tengok tengok gitu jer .. Kalau la nak dibandingkan dengan cerita Sembelit yang beratus episod dan mengarut berpanjangan , aku rasa bagus lagi cerita ni .. hehe..pendapat aku jer ..

Walaupun jalan cerita mudah tapi lakonan diorg tak over .. Boleh la layan malam malam sblm tidur kan ... kan kan ... abis je terus tidur ... hehehe..

BA : Meluat tengok pelakon komedi yang tak komedi langsung ! syok sendiri tul

Pak Pandir dan Mak Andir

Satu hari , Pak Pandir terbaca satu tips di dalam blog bagaimana nak seterika baju batik agar tidak mudah komot ..Kemudian dia beritahu pada isterinya , Mak Andir tentang tips tersebut ..

Lalu Mak Andir menyuruh Pak Pandir buat seperti yang di ajar di dalam blog tu .. Pada mulanya Mak Andir buat.. dia basahkan baju batik miliknya kemudian dimasukkan ke dalam peti ais.. lagi lama lagi bagus .. Dibiarkan selama satu minggu !!!

Seminggu kemudian baru dia gosok ... Wah.. sangat berkesan .. lalu dia menyuruh Pak Pandir melakukannya .. Mak Andir suruh Pak Pandir basahkan baju batiknya kemudian letak dalam bekas .. Baju yang masih basah tu diletakkan di dalam peti ais di bahagian bawah .. Mak Andir menyuruh Pak Pandir meletakkan bekas yang berisi baju tu , di bahagian atas , bagian beku ...

2 jam kemudian , Pak Pandir mengeluarkan baju tersebut ... KERAS SEPERTI AIS BATU !!
Maka bertekak la mereka laki bini..

Antara bersyukur atau tidak ...

Takde bonus ? Aduh... mengeluh la pulak .. tapi dia terlupa dia ada kerja ..

Takde kerja ? Aduh..mengeluh la pulak ... tapi terlupa dia ada segulung ijazah ...

Takde ijazah ? Aduh .. mengeluh la pulak .. tapi dia terlupa dia ada pelajaran ...

Takde pelajaran ? Aduh ... mengeluh la pulak .. tapi dia terlupa dia ada akal ..

Takde akal ? Aduh... tak yah mengeluh ... mmg sah sah pemalas !!

IFA TASYA

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER : IFA TASYA

Nak laptop free ??


Cantik tak laptop ni ??? Hehehe ... Nak ? Bukan susah pun ..tak yah kuar duit langsung .. Cuma perlukan 'kebijaksanaan' korang tu jer ... Mudah kan ?

Nak tau camana nak join pertandingan ni ?? Hehe.. meh RM50.. Upah weh.. tak ramai lagi join .. hahaha.. Acah je...

Pada sesiapa yang bijak membuat karangan , ni la masanya untuk mencuba ... Hadiah laptop niii ... Jommm seranggg >> PERTANDINGAN

Wah .. cantiknya u ni .

Bukan awek aku


Pernah tak korang tengok puji pujian begitu di blog atau mana mana laman web sosial pada gambar profile atau gambar gambar yang di letakkan dalam album ..

Bila diperhatikan orang yang memuji ( lebih lagi lelaki ) terhadap gambar tu , adakah korang rasa dia ikhlas atau sebenarnya ada maksud lain ? Maksud aku , puji ' ada makna ' tuuuu ... Kalau ikutkan pengalaman aku la kan .. kalau perempuan yang termakan pujian tu , akan abis dingoratnya .. Kalau ikhlas pujian tu , maka akan sampai situ jer 'berbalas pantun ' mereka .. Jika di layan lagi , pastikanlahhhhh lelaki tu 'tiada maksud' lain .. kalau tak , ada gak 'bermadu' nanti ..

Terlalu bahaya dunia cyber ni .. Perempuan muda muda yang tiada pengalaman hidup ini lagi mudah termakan 'ayat-ayat cinta ' dari lelaki berhidung harimau ni .. Pantang lelaki tu bergaya kat kereta mewah sikit , terus dilayannya .. Amatlah merbahayakan kesihatan anda !

Dua tiga hari ni aku merayau di FACEBOOK dan ternampak la 'ayat-ayat cinta' ini di profile profile gadis mahupun mak gadis ... hehehe.. nasib baik ada yang ' bolayan ' .. yang lain ? tak la nampak kan... tapi mana tau ... main sorok sorok gitu ... bahaya tauu ..

BA : Murahnya dunia sekarang ni ...


KELAB MASAKAN

Aku baru create satu page baru ...khas buat mereka yang gemar memasak dan mencari resepi resepi dunia masakan ...

Dicipta untuk mengumpulkan semua blogger masakan .. lagi pun nanti puasa senang la kita nak cari resepi kan.. terkumpul satu tempat jer .. hehehe... Wow... abis laaaa penuh rumah dengan biskut raya ( tanpa gula ? ) ...

Pada mereka yang berminat nak sertai KELAB MASAKAN ini , boleh la berbuat demikian dengan menaip sms KELAB MASAKAN dan sila hantar ke 32XXX .. ehehhe.. acah je.. klik kat sini jee... KELAB MASAKAN

Terima kasih pada yang sudi .. hehehe

Hidup biar sedap ..


Hidup biar sedap , kata kak KUJIE .. mmg sedap kebelakangan ini .. wopsss.... SALAM .. Selamat pagi semua ..

Sambung ... kenapa sedap ? Mana tak sedap ..baru pas makan oats .. hehe... korang tak cuba ? Cuba la .. banyak kelebihan wooo .. satu , perut tak terlalu penuh di pagi hari .. tiada kemalasan akibat kekeyangan .. kedua , penjimatan .. ketiga , kesihatan ... paling penting , mulut tak berbau ..

Kenapa mulut tak berbau ? Sepengetahuan aku .. mulut berbau ni berpunca dari pemakanan .. yang paling buat mulut tu berbau kalau kita makan makanan berminyak ... perghh... letih woo pagi pagi mulut berbau.. nak berborak pon segan ..Tu belum amik kira bau nafas lagi ..ada yang tak sedar nafasnya berbau lebih lagi perokok .. hurmm ..

Bagi yang sedang meningkat usia , inilah masanya menjaga kesihatan memandangkan kos perubatan sekarang makin mahal .. dan bagi yang muda pula , jangan la ingat badan tu kukuh sangat sehingga ada yang mengamalkan prinsip ' makan selagi boleh ' .. sangat merbahaya.. bila dah terbaring atas katil di wad pembedahan , baru nak nyesal .. tak guna dah masa tu...tunggu je la pisau membelah perut.. huhu ..

BA : Tak perlu risau pasal gula sbb tak minum manis


Keputusan terkini PIALA DUNIA FIFA 2010

Keputusan terkini perlawanan bolasepak PIALA DUNIA FIFA 2010





Kedudukan terkini :

Penjaring terbanyak :
-sumber : Yahoo Sports
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI