Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 27 Jun 2010

Doa buat sahabat ..

Sahabat blogger , Siti Rahayu .. kini dalam keadaan gundah gulana kerana mengenangkan kesihatan suaminya ..

Doa dari kami agar suami sahabat kita ini agar cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan bersama keluarga tercinta ..

Masih segar dalam ingatan saat saat pertemuan kami ( aku dan wife ) bersama keluarganya ketika kami mengunjungi dia dan keluarganya di KulaiJaya .. Layanan mesra dari mereka membuatkan kami terharu ..

Ayu , bersabar dan hadapilah dugaan ini dengan penuh keimanan dan ketakwaan .. Banyakkan berdoa kepada Allah .. Ini antara dugaan dari Nya ..

BA : Ada yang terlupa ketika sihat dengan bergelak tawa seperti tiadanya hari esok ..

Itik bertelur , ayam menetas...

Buat baik berpada pada .. tangan kanan memberi biarlah tangan kiri tak tau ..

Itulah yang sepatutnya kita lakukan pada hari ini .. Segala kebaikkan biarlah mengharapkan rahmat dari-Nya .. Tak perlu di gembar gemburkan ke sana sini .. Diam diam jer .. Walaupun mereka tak tau , tak mengapa .. asalkan Allah tahu .. Itu yang penting ..

Bukan mudah nak buat kebaikkan .. Nampak mudah tapi berat ... Bila memberi tapi syaitan membisik .. Keikhlasan tah ke mana riak menjelma .. Habuk pun tarak .. Orang tak nampak siapa kita sebenarnya walaupun berjuta ringgit kita menderma .. Mereka hanya nampak duit yang kita derma tersebut ..

BA : Baik merangkak dari berjalan bertatih ...

Pasukan England sombong ??

Bukan sombong je ... tak bagus pun yer .. huh.. sekumpulan wartawan di Afrika Selatan yang membuat liputan akhbar mengelar pasukan England ini sombong kerana tidak melayan soalan mereka ketika sidang akhbar ..

Aku rasa pasti wartawan wartawan ni ' menyumpah ' diorng kalah jumpa Jerman nanti ( termasuk aku ) .. Nak wat camana kan .. pasukan England ni di wakili pemain jutawan.. heheh..

Tak kisah la.. apa pun tunggu je la nanti 'pesta' kekalahan England nanti.. hahaha ..

BA : USA dah keluar..tinggal satu ni lagi... hukhuk...

Rezeki oh rezeki ...

Gatal tapak tangan kanan .. orang tua tua kata ada rezeki nak masuk .. Kalau kiri ?? Ada yang kata ada yang nak makan penampar ? Adeh .. Tu sekadar kepercayaan dulu dulu .. saja gatal mulut je kot.. Wallahualam ..

Mmg kebelakangan ni tangan kanan aku gatal dan syukur pada Allah , rezeki aku bertambah minggu ni... Semalam , aku g Teluk Intan , dapat bekalan ikan dan juga sayur.. Tadi , kawan wife aku datang dan bagi lagi ikan .. Mmg stok untuk 2 minggu !! Ikan darat ada .. ikan laut pun ada .. huhu.. Alhamdulillah ..

Sebelum tu lak , wife aku cakap bil air dan elektrik tak perlu bayar sebab .. hehehe ... tak cukup RM2O ... hehe.. Alhamdulillah.. Banyak tuuu RM20 ... pada yang ada NUFFNANG , tau la kan.. nak dapat RM1 pun susah ..

Dan pada blog , alhamdulillah ... anda semua menyokong saya .. terima kasih semua ..

BA : Bersabar adalah sukar namun hasilnya pasti senang ...

Umpama Ikan Puyu ...


Bapak mertua abang ipar aku memberi aku 4 ekor ikan puyu untuk aku belanya ... Aku mmg suka tengok ikan di dalam kolam mahupun aquarium .. Rasa tenang jer ..

Diletakkan ikan tu dalam bekas balang yang agak besar .. Malam tadi sesampainya di rumah aku , aku letakkan bekas ikan bersama ikan tersebut berhampiran sinki dan dibuka sedikit penutup bekas itu ..

Berdasarkan pengamatan aku sebagai budak bandar semasa di rumah abang ipar aku tu , aku perasan ikan puyu ni gemar lompat lompat ...

Pagi tadi , tanpa aku sedari , seekor dari ikan ikan tu dah ghaib !! Rupa rupanya , dia dah mati akibat lompat dari bekas dia tu .. ermm .. sian.. Lalu aku terus pindahkan semua ikan ikan tu ke bekas yang jauh lebih besar .. Aku senang tengok diorng berenang renang dalam tu ..

Kalau dah tabiat gitu , bagi la besar mana pun , tetap akan dibuat jugak ! Ikan ikan tu melompat keluar dari bekas tu .. Nasib baik wife aku perasan .. kalau tak ? Jadi ikan kering je laa jawabnya..

Tapi dari situ aku dapat pengajaran ... Kita sebagai manusia yang berakal ni , bagi la apa pun ... Buat la apa pun .. namun tak pernah rasa puas dan jauh sekali nak rasa bersyukur.. Kalau ada pun sekadar lahir di mulut saja... Di hati ? Allah Maha Mengetahui ...

BA : Dapat 100 nak 1000... dapat 1000 , 100 tak dipandang dah ..

Kesian ...

Tadi ada la aku baca satu majalah yg boleh dikatakan popular gak di Malaysia ni .. Kandungan , mmg best best .. sesuai untuk remaja , bakal remaja dan dah terlebih remaja ..

Ada satu segmen promosi satu tempat ni .. spa .. aisey... aku tak tau la camana dan apakah perasaan mereka yang terlibat dalam segmen tu .. Ada 6 orang yg dipanggil untuk sbg pelanggan jemputan gitu .. sonok la kan..free gitu ..

Yang tak bestnya , 4 dari tu , wanita melayu yang beragama Islam .. Semasa ditemuramah ,mereka bertudung .. tapi ada gambar mereka dalam bilik spa tu , tidak bertudung dan nampak betis kaki (dalam berpakaian baju mandi ) .. faham faham je la kan ..aurat ..

Mungkin diorg ingat gambar tu sebagai suka suka tetapi keluar pulak dalam majalah .. hurmm ... Adakah mereka mangsa atau pun tak kisah pon ???

BA : Wanita sering jadi mangsa ....kadang kadang 'rela' tuuu...

Contest Perasan Cantik ..


Dasat tajuk eh.. Satu lagi cotest diwujudkan oleh blogger bagi memeriahkan dunia maya ini lebih lagi dunia blogger ..

Pertandingan ni lain dari yang lain ..hehehe... mereka yang kreatif amatlah digalakkan menyertai contest ini.. Yang tak kreatif ? Join jeee ..tak pe.. bukan kena bayar pon...

Hadiah utama ? makan malam bersama penaja... hehe..guwau je... kalau nak tau lebih lanjut.. boleh la baca di blognya .. Terima kasih .. >> ANISSOLALA

Mana lagi berhantu ??


Dari dulu sampai sekarang ... filem atau drama cinta seringkali mendapat tempat di hati penonton .. Kalau filem sah sah dari Bollywood atau Hollywood tetapi kalau drama ni dari Korea , Jepun , Indonesia ,Taiwan mesti menjadi pilihan ..

Bolehkah drama cinta negara kita ni mampu lawan drama yang disebutkan tadi ? Apakah faktor faktor yang menyebabkan drama cinta negara kita tak mampu lawan mereka ? Jelas sekali kalau tonton drama dari sana , air mata pasti akan mengalir .. Benar benar menyentuh hatikah ?

Bagi korang la..kenapa drama cinta dari luar menjadi pilihan dan sanggup tengok sampai jauh lewat malam ? hehehe...

BA: Teringat drama radio ..

Nak kongsi resepi sambil bergossip ?


Gossip pasal makanan yer .. bukan pasal artis .. Baru dilancarkan minggu lepas dan dah ramai join ... Terima kasih ..

Kelab ni sekadar untuk bekongsi resepi dan bersoal jawab tentang masakan pada blogger blogger masakan .. Walaupun ada antara mereka bukan berstatus profesional tetapi pengalaman dan kerajinan mereka mencuba sesuatu resepi patut dihormati ..

Pada yang berminat nak join ... jangan buang masa ... pada blog blog masakan , anda digalakkan join ... KELAB MASAKAN

Chong Wei vs Taufik di Final Terbuka Indonesia

Menarik ni .. Ditengah tengah demam bolasepak , dua jaguh badminton ini berjaya mengalih pandangan sesetengah peminat sukan negara ini dengan pertembungan mereka nanti..

Datuk Lee Chong Wei akan bertemu Taufik Hidayat di final Terbuka Indonesia sekali lagi.. Tahun lepas Chong Wei menang .. hehe ...

Aku rasa Chong Wei takde masalah dengan Taufik kerana tahap prestasi dia berbanding Taufik , dia terbaik .. Namun jika dia bertemu Lin Dan , hehe... susah sbb Lin Dan pandai main psikologi .. huhu...

Semoga berjaya Chong Wei ..

BA : Patut perbanyakkan gelanggang badminton...

SEMUA BLOG PERLU DI DAFTARKAN DI BAWAH AKTA RAHSIA


Haaaa...Terkejut kan....aku pun terkejut..aku pasti ramai tak tau tentang ni....

Mulai 29hb JUN 2010 , semua blog di Malaysia perlu didaftarkan. Ini bertujuan memastikan blog blog yang ada di dalam malaysia ini berinfomasi dan mempunyai kandungan yang tidak bertentangan dengan undang undang...haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Bagus gak kan kalau kena daftar ni..kalau tak , jadi blogger haram la..hahahaha...

Blog blog yang didaftarkan akan diberi sijil sah ..ala cam sijil HALAL JAKIM tu la...pastu leh letak kat dalam blog korang...setiap pembaca akan melihat dulu sijil tu baru boleh baca..kalau takde , jgn baca...haram disisi undang undang..haaa....leh ditangkap gambar woo...

Setiap blogger perlu memberi maklumat peribadi diri sendiri semasa mendaftar secara online...Anda perlu men'scan' ic anda , surat beranak anda , surat beranak kedua ibu bapa anda , bil elektrik anda dan juga perlu membuat surat secara bertulis , mengapa anda nak berblog ! ...wow..i likeeeee....

Anda akan diberi masa 2 minggu untuk menentukan anda layak berblogging atau tidak..jika tidak ,secara automatik blog anda akan diblock....waaa..blog di block...cam besh je bunyik kan..

Memandangkan ramai blogger skang ni makin mengarut , ada baiknya peraturan ini diperkenalkan...ni asik baca pasal politik yang tah betul tah tidak....kita dok kena tipu jeek....pastu info info mengarut...dari mana tah kutip pun tak tau...pastu ada gak blogger yang dok citer pasal artis...apa giler ! artis pun nak diceritakannya..nak kumpul dosa ke ?

ok ok..untuk daftarkan blog ni...anda perlulah ke ...http://www.akutipujer.gov.my

Ok..sekian untuk berita jam 6 petang...jumpa lagi ..salam....

BA : Sesekali dua ..

Niaga Online : Boleh dipercayaikah ?

Mudah , cepat dan senang ... Itulah kelebihan berniaga melalui internet ini .. Semakin bercambah malah boleh dikatakan saban hari ada je usahawan internet baru muncul di dunia niaga online ini .. Ini bermakna membeli belah di internet ini semakin mendapat sambutan malah ada yang mengakui menguntungkan .

Hanya berdasarkan gambar , pembeli hanya boleh melihat gambarnya saja lalu terus menempah dan membelinya .. Mudah bukan ? Sangat mudah ..

Namun ada pembeli yang tertipu kerana kualiti baranganya .. Adakah ini benar ? Setakat ni , aku tak pernah membeli barang melalui internet tetapi ada rakan aku yang dah berbuat demikian .. Alhamdulillah .... barang yang diterimanya , cepat dan tiada masalah ..

Korang pulak bagaimana ? Adakah membeli belah di internet ni boleh dipercayai kerana belum tentu kualitinya ok atau tidak ?

BA : dok cari idea nak buat bisnis online ...

Status Hukum Infinity Downline & Login Facebook Dapat RM100

Aku tahu ramai dah tau hukumnya dan ada yang dah baca pun.. Entri ini hanya untuk mereka yang belum mengetahuinya ..

Status Hukum Infinity Downline & Login Facebook Dapat RM100

Bagi menunaikan amanah Allah, selaku khalifah Allah di atas muka bumi, untuk menyeru kepada kebaikan, melarang kemungkaran, saya berusaha untuk mencari celah-celah waktu yang ada untuk diwaqafkan kepada umat Islam bagi menyediakan jawapan bagi soalan skim Infinity Downline yang ditanyakan ini.

Beberapa perkara perlu dikaji dalam hal ini dan saya akan nyatakan secara ringkas findings dan pandangan saya. Oleh kerana skim ini menawarkan sesuatu yang agak mudah, maka tidak sukar untuk memahaminya. Secara ringkas dan padat adalah seperti berikut


Bertalu-talu orang bertanya berkenaan skim perniagaan Infinity Downline dan ada juga yang menamakannya dengan ‘Login Facebook dapat RM100 hari-hari'. Sebenarnya saya amat skeptic dengan skim-skim sebegini malah amat muak lagi jemu untuk menelitinya kerana pada kebiasaannya hasil penelitian akan menunjukkan semua itu adalah sama sahaja cuma diubah sedikit di sana dan sedikit di sini. Oleh kerana itu, saya tidak dapat menyembunyikan perasaan bimbang melihat betapa mudahnya umat Islam di Malaysia dikelirukan dengan skim seperti ini, padahal telah berkali-kali dijelaskan konsep dan asas untuk menilai halal dan haram dalam skim sebegini.

Padahal, helah pihak-pihak penganjur skim tersebut amat jelas dan terang. Pun begitu mereka masih mampu mengelirukan umat Islam kita. Saya berdoa agar kita semua mampu lebih rajin untuk berfikir dan lebih cekap dalam memperbezakan antara skim-skim sampah dan emas permata.

Bagi menunaikan amanah Allah, selaku khalifah Allah di atas muka bumi, untuk menyeru kepada kebaikan, melarang kemungkaran, saya berusaha untuk mencari celah-celah waktu yang ada untuk diwaqafkan kepada umat Islam bagi menyediakan jawapan bagi soalan skim Infinity Downline yang ditanyakan ini.

Beberapa perkara perlu dikaji dalam hal ini dan saya akan nyatakan secara ringkas findings dan pandangan saya. Oleh kerana skim ini menawarkan sesuatu yang agak mudah, maka tidak sukar untuk memahaminya. Secara ringkas dan padat adalah seperti berikut:-

1. Latar belakang syarikat dan web

Menyemak website utama Infinity Downline (selepas ini digunakan singkatan ID) melalui ‘whois', seorang pengkaji persendirian mendapati, web ini tidak menyertakan info yang mencukupi tentang pemiliknya. Berikut adalah hasil kajiannya.

Domain "Whois"

The Whois information for a website lists the owner and their contact information. The owner of "Infinity Downline" has purposely made their Whois information private. While not always a bad thing, this could mean they have something to hide. (rujuk http://www.imreportcard.com/biz-opps/infinity-downline)

Meneliti web utama ID juga menunjukkan kita tidak mempunyai sebarang akses kepada nama pencipta dan pengurusan penuh syarikat ID, malah sebarang komunikasi juga hanya melalui kotak khas soalan yang disediakan. Ini jelas ciri sebuah skim cepat kaya yang sentiasa berjaga-jaga dari mendedahkan identiti kepada pihak berkuasa.

Penilaian saya: Ia jelas satu unsur gharar yang menjadikan skim ini haram pada pandangan Islam. Manakan tidak, sekiranya web tersebut ditiadakan, semua sistem yang digunapakai oleh ahli dalam menyemak bayaran dan lain-lainnya turut hilang. Justeru mendedahkan diri kepada situasi perniagaan sedemikian adalah ditegah di dalam Islam.

Bagi pihak yang mempertikaian hujjah ini, sedarilah hujjah utama saya bukan whois atau lainnya tetapi adalah web infitintydownline.com sendiri yang tidak mempunyai sebarang pengenalan syarikat yang mencukupi. Semuanya syarikat 'sampah' yang bersedia menghilangkan diri apabila sampai waktu.

Jika sesiapa merasakan kesimpulan saya dalam hal keraguan latarbelakang syarikat itu salah, saya amat hargai jika anda dapat memberikan nama pengurusan lengkap dan nombor lesen syarikat di Malaysia dan USA serta pejabat dan nombor telefon land line yang valid untuk dihubungi serta (bukan seperti maklumat contact yang ada pada web tersebut, yang mana kita perlu meninggalkan info untuk dihubungi mereka). Selain itu, jangan lupa berikan link dan bukti bahawa info yang diberi itu sahih dan berdaftar dengan pihak berkuasa di negara terbabit. Tanpa semua itu, whois atau tidak tidak penting, yang penting semua info tadi TIDAK WUJUD!. Itu point utama saya, jika ingin berhujjah, sila matikan hujjah saya yang pokok bukan yang ranting.

2. Asal dan perkembangan syarikat

Memang benar, kelihatan sistem ini berasal dari USA. Statistic www.alexa.com juga menunjukkan peratusan teramai pelawat ke web ID datangnya dari USA, diikuti dengan negara yang dipenuhi oleh pecinta skim cepat kaya iaitu Malaysia.

Justeru dengan fakta ini, jelas skim ini memang sedang mendapat tempat di kalangan ramai di seluruh dunia, sehingga jika dicari berkenaannya di google dan yahoo, majoritinya memuja memuji system ini sebagai sistem termudah mendapatkan duit.

Penilaian saya : Tahap tersebar skim ini di seluruh dunia menunjukkan tanda positif tetapi ia sama sekali tidak menunjukkan bahawa ia halal di sisi Islam. Skim cepat kaya Bernard Mardoff yang bernilai USD 5 billion lebih kelihatan reliable, tetapi ia tetap scam dan sebuah skim cepat kaya apabila ia tidak berniaga barangan sebenar dan hanya memusing-musingkan kentungan dari orang bawah yang baru masuk kepada orang atas sistem piramidnya.

Justeru, pertumbuhan skim ini tidak memberi sebarang impak positif kepada penilaian hukum. Namun ia juga tidak memberikan impak negatif kepadanya. Oleh itu, penilaian hukum terletak kepada aspek-aspek lain dan perkembangannya di seluruh dunia dan disertai ramai TIDAK SAMA SEKALI boleh membuktikan ia adalah sebuah system yang halal di sudut hukum Islam, dan tidak juga mampu membuktikan ia legitimate di sisi undang-undang.

3. Produk yang dijual

Sebagaimana dimaklumkan di web mereka, produknya adalah berupa ratusan e-book, audio dan video training untuk belajar menggunakan software tertentu seperti vista, microsoft, excel dan lain-lain. Berikut senarainya audio :

Outsourcers Bible
Easy Niche Riches
Profitable Web Site
Finding a Lawyer
Cyber Law
Grant Writing
Guerilla Marketing Tactics
Business Card Marketing Tactics
All About Acne
Patent Pending
Bedroom To Boardroom
Profit From Public Domain Data
Internet Finacing
Mentor Fortunes
Investing In You
Time Management
Marketing Moms
Wealth Building Secrets
Virtual Plastic
Article Marketing
Hiring and Retaining Good Employees
Life After Stroke Male Part
Life After Stroke Female
Leveraging Public Data
Home Seller Power Tips
Website Supernova Audio
You and Your Tattoo
Convert Docs To PDF
Blogging Your Way To Business Success
Internet Marketing Mindset
Viral Marketing
Social Bookmarking Secrets
SEO Cash Cow
Change Your Mind
eBay Marketing
How To Promote
Membership Site Call
Mastermind Recordings Marshall
Mastermind Recordings Marc Goldman
Mastermind Recordings Kacper
Mastermind Recordings Gislason
Instant Bestseller
Profitable Forex Trading
Extreme Persuassion Strategie
Customer Tested Buying Triggers
Explosive Influence Tactics
Clever Profit Generating Insights
Blockbuster Cash Secrets
Covert Product Selling Principles
Breakthrough Sales Solutions
Amazing Advertising Tips
Boot Camp
Million Dollar Copy
Internet Made Easy
How To Buy Into Success
Portal Profits
Business Metamorphosis
Getting Away From The Hype
IT for Small and Home Based Businesses
Skip The Mistakes To Success
Easy Money Interviews
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Stephen Pierce
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Shawn Casey
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Mike Stewart
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Mike Litman
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Linda Forsythe
Big Seminar Interview Atlanta 2004 John Childers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Joe Polish
Big Seminar Interview Atlanta 2004 JJ Childers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Atlanta 2005 Harv Ekers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Armand Morin
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Alex Mandossian

Beikurt pula senarai videonya :-

Affiliate Marketing 101
An introduction To Affiliate marketing 10 min 06 sec
Affiliate Networks & Product Selection 22 min 30 sec
Creating Your Site- continued 19 min 49 sec
Marketing Your Site 19 min 36 sec
More About Marketing & Closing Thoughts 9 min 21 sec


Camtasia Training Series
Introduction To Camtasia 7 min 23 sec
Producing Your Camtasia Video 19 min 25 sec
Recording And Editing Your Camtasia Video 7 min 56 sec
More About Editing Part 1 7 min 00 sec
More About Editing Part 2 7 min 47 sec
Creating a Camtasia Theater Project 8 min 03 sec


Drupal Training Series
How To Install Drupal 11 min 30 sec
Setting Up Drupal 12 min 42 sec
Site Building Options 20 min 27 sec
Adding Content & Managing Site Navigation 13 min 50 sec
Organizing Content 25 min 20 sec
Even More Setup 18 min 03 sec
Adding Modules For Improved Functionality 24 min 52 sec
Setting Meta Tags 13 min 51 sec

Exit Traffic Negotiator Installation
Install, Setup & Use Exit Traffic Negotiator On Your Web Page 16 min 46 bsec

Firefox 2 Training Series
Firefox Installing Firefox 5 min 3o sec
Firefox Blue Ice 5 min 10 sec
Firefox Bookmarks Manager 4 min 46 sec
Firefox Browsing History 7 min 41 sec
Firefox Clear Private Data 4 min 59 sec
Firefox Browsing History 7 min 41 sec
Firefox Download Manager 7 min 33 sec
Firefox Error Console 4 min 00 sec

download files 12 min 13
info bar 11 min 42
Karen's Cookie Viewer 7 min 28
keep updated 13 min 23
manage addons 7 min 10
phishing filter 11 min 17
pop up blocker 13 min 29
secure transactions 7 min 23
security overview 10 min 06
security zones 11 min 17
software explorer 13 min 41
spysweeper introduction 6 min 36
spyware malware 8 min 23
stop script errors 2 min 06
temporary internet folder 10 min 36
understanding certificates 18 min 31
windows defender introduction 11 min 05


Joomla Training Series
Installation 18 min 00 sec
Setup Joomla Site 17 min 49 sec
More Setup Options 24 min 28 sec
Create The Site 15 min 23 sec
Setup The Site 23 min 25 sec
Setup Contnued 13 min 22 sec
Inside The Site 18 min 46 sec


Microsoft Access Training Series
Access ACCDE Databases 1 min 52 sec
Access Email Updates 3 min 59 sec
Access File Format 1 min 45 sec
Access Layout View 2 min 32 sec
Access Navigation Pane 2 min 41 sec
Access New UI 5 min 10 sec
Access Password Security 2 min 43 sec
Access Navigation Pane 2 min 41 sec
Access Access Prebuilt Solutions 4 min 03 sec
Access Report Design 2 min 15 sec
Access View Toolbar 2 min 27 sec


Microsoft Excel Training Series
Excel Cell Types 3 min 20 sec
Excel Charting 4 min 18 sec
Excel Conditional Formating 4 min 44 sec
Excel Headers Footers 2 min 03 sec
Excel New File Format 8 min 51 sec
Excel New Interface 8 min 01 sec
Excel Pivot Tables 6 min 20 sec
Excel Shapes WordArt 3 min 09 sec
Excel Templates 3 min 44 sec
Excel Themes 3 min 20 sec


Microsoft Office Training Series
MSOffice versions 4 min 41 sec
MSOffice Upgrading From A Previous Version 6 min 14 sec

Begitulah beberapa petikan produknya yang boleh diperolehi dengan hanya USD25 atau RM 100. Sekali pandang ia kelihatan cukup baik, namun apabila diteliti tajuk-tajuk tertentu dalam senarai audio, ia jelas agak banyak tajuk yang dijual berkait hal yang dilarang di dalam Islam, malah majoritinya tidak dapat dipastikan kandungannya sama ada halal atau haram. Lihat sahaja tajuk seperti tajuk "forex trading"-

Forex trading terlalu banyak bercampur aduk dengan yang haram, manakala tajuk tatoo, bedroom, bible etc secara tidak langsung memberi kekeliruan terhadap kandungannya, walaupun telah dimaklumkan bahawa isinya berlainan, ia tetap membawa syubhat yang besar sama ada pad atajuk itu sendiri atau teknik-teknik perniagaan di dalamnya yang tidak sama sekali mengambil kira displin perniagaan Islam. Tambahan pula kebanyakan tajuknya TIDAK MENARIK lagi TIDAK DIPERLUKAN oleh majoriti peserta.

Tambahan pula kebanyakan tajuknya TIDAK MENARIK lagi TIDAK DIPERLUKAN oleh majoriti peserta.

Oleh itu, saya yakin, produk ini hanyalah sebagai alat untuk mengabui mata pihak berkuasa dan peserta, kononnya mereka menjual produk, sedangkan produk yang dijual tidak mempunyai sebarang kualiti khas, malah semua kaedah dan tatacara pengunaan itu boleh dengan mudah diperolehi secara percuma di internet. Justeru itu, produk seperti ini jelas adalah satu produk tanpa nilai seperti 'sampah' yang dihias bagi mencatikan gambaran skim sahaja. Selain itu, semua produk yang dibeli orang peserta TIDAK boleh diketahui isinya ( khususnya bagi tajuk-tajuk tertentu yang tidak membawa maksud yang direct) dengan jelas kecuali setelah menyertainya. Ketika itu unsur gharar sekali lagi muncul dalam skim ini. Walaupun unsur ini semata tidak cukup kuat untuk menjatuhkan skim ini kepada HARAM, namun gabungannya dengan pelbagai isu dan masalah lain yang disebut dalam artikel ini, menyebabkan ia jatuh dalam sebuah skim perjudian dan juga riba.

Saya juga yakin majoriti yang memasuki system ini TIDAK SAMA SEKALI inginkan produk itu, malah tidak memanfaatkan produk yang diperolehi itu. Malah mereka hanya baru ingin mengetahui dan membuka isi produk yang mereka miliki setelah artikel ini mensasarkan masalah pada produk. Sebenarnya apa yang diingini adalah system reverse 2 up yang diwarwarkan membolehkan peserta memperolehi modal USD 25 dengan hanya seorang dowline, selanjutnya selaku upline mereka akan memperolehi komisyen yang merupakan keuntungan demi keuntungan.

Meneliti promosi-promosi dari ahli-ahli ID, amat jelas memperlihatkan niat dan kecenderungan mereka adalah untuk bergiat dalam system money game dan bukannya berusaha mempromosikan produk-produk tanpa kualiti mereka. Ini jelas apabila sistem komisyen lebih diutamakan dalam promosi berbanding produk. Produk-produk mereka tiada kualiti khusus kerana hampir kesemua tajuk pada produk itu boleh didapati secara percuma sama ada dari youtube, google search dan sebagainya.

SAMPAHKAH PRODUKNYA?

Ada yang bertanya dan berhujjah bahawa produk itu walaupun kelihatan tidak berguna dan mudah diperolehi secara percuma. Namun seperti tayar buruk, ia mungkin tidak berguna bagi sesetengah orang namun ia berguna bagi sesetengah yang lain, lalu adakah wajar saya mengelarkan sebagai ‘sampah' atau tidak.

Untuk memahami guna atau tidak gunanya sesebuah produk, fahamkan kaedah fiqhiyah ini " al-Ibratu lil Ghalib as-Sya'i La Lin Nadir" (Ertinya : Pengajaran dan pengiktibaran dalam sandaran sesebuah hukum adalah apa yang diamal atau ditanggap oleh majoriti bukan bagi tanggapan terpencil)

Kes 'sampah' yang saya sebutkan membawa dua maksud iaitu sama ada :-

1) Produk itu memang tidak ada nilai dan kualiti yang khusus, untuk dijual beli sehingga bertingkat-tingkat dan melibatkan beribu-beribu orang manusia membeli dan menjualkan berulang kali. Hanya sekadar ia sebuah kompilasi tidak cukup menjadikan ia sebegitu digilai oleh ramai orang. Hakikatnya, sistemnya yang digilai bukan produknya.

2) Produk itu tidak sekalipun akan digunakan oleh peserta (iaitu berdasarkan tinjauan majoriti dan promosi ahli-ahli mereka), ia dikendalikan seperti 'sampah' (yang tidak terpakai dan tidak digunakan), ia sekadar mencukupkan syarat untuk menyertai sistem money game, piramid yang haram kerana judi, gharar dan riba. Atas dasar itu MEMANG PRODUK itu bernilai sampah, adakala berguna tetapi tidak utama, atau dilayan oleh peserta seperti sampah yang tidak utama dalam pergerakan dan promosi mereka.

4. Plan pembayaran komisyen ( compensation plan)

Perkara pertama yang perlu difahami, apabila sesuatu sistem atau skim upahnya tidak disandarkan kepada nilai jualan barangan atau produk, ia adalah tanda awal ia merupakan sistem piramid, head hunting atau money game.

Seperti yang disebut di atas, skim ini menggunakan system reverse 2 up. Sedikit penerangannya boleh dilihat dalam video yang disertakan ini .



REVERSE TWO UP SYSTEM

Yang difahami darinya :

· Dengan modal : RM100 ( 25 USD)

· Setiap tajaan ahli 1 dan 3 (POWERLINE) kecuali kaki ke-2 dan ke-4 akan diperolehi oleh upline ( iaitu RM100 terus ke akaun upline)

· Bermakna, setiap kaki 2 dan 4 dari POWERLINE, RM100 setiap seorang akan terus dimasukkan ke dalam akaun

· Perkara ini berlanjutan hingga infiniti (melintang dan menegak)

CONTOH ; Seseorang menaja 4 orang A,B,C,D, maka (B) DGN (D) BERI KE UPLINE. Manakala (A) DAN (D) SEHINGGA Z (atau berapa sekalipun peserta yang punya..hanya 2 sahaja diberi kepada upline..dan 2 tadi akan melahir kan 4 untuk layak berniaga.

Atau lebih detailnya seperti berikut :-

Let's say that everyone only gets 4 people their first week and duplicates...
Week 1
You get your 4, you pass 2 of them upline.
You keep 2. So 2 X $25 = $50

Week 2
Your 2 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 4.
So 4 X $25 = $100

*Add to that the people from the prior week rolling to this week

Week 3
Your 4 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 8.
So 8 X $25 = $200
*Add to that the people from the prior week rolling to this week

Week 4
Your 8 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 16.
So 16 X $25 = $400
*Add to that the people from the prior week rolling to this week

Week 5
Your 16 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 32.
So 32 X $25 = $800
*Add to that the people from the prior week rolling to this week

Week 6
Your 32 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 64.
So 64 X $25 = $1600
*Add to that the people from the prior week rolling to this week

Let's skip to week 10...
Week 10
Your 512 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 1024.
So 1024 X $25 = $25,600
*Add to that the people from the prior week rolling to this week


Itulah angan-angan peserta skim mat jenin, seolah begitu mudah untuk mencapai tahap yang dipromosi di minggu yang ke 10. Sebagaimana yang telah saya sebut dalam artikel MLM yang terdahulu, apabila yuran keahlian dijadikan sandaran komisyen dan segala komisyen itu juga bukan sebuah keuntungan hasil kontrak jual beli produk yang unik dengan kualitinya. Ia jelas sebuah system yang diharamkan di sisi Islam.

YURAN SETIAP BULAN

Ini adalah petikan dari kempen sana sini upline ID (rujuk facebook mereka) :

Kita akan terus-menerus dapat setiap bulan selagi downline maintain bayar USD25 tiap-tiap bulan. Paling best 100% bila anda menaja 1orang SYARIKAT TIDAK AMBIL APA-APA best program affiliate -INFINITY DOWNLINE ni.

Ini jelas satu lagi unsur haram, modal yang diwarwarkan sebenarnya bukan lagi USD 25 seumur hidup, rupanya adalah USD 25 sebulan!. Sedangkan produk yang telkah dibeli dahulu pun tidak gunakan, apatah lagi produk bulan depan yang belum pasti akan diupdate oleh syarikat atau tidak. Jika syarikat belum mengemaskinikan produknya, malah tidak disebut secara jelas, manakah produk baru pada tiap-tiap awal bulan, maka atas apakah bayaran USD 25 itu dibuat? Sekadar untuk memastikan upline layak mendapat komisyen orang downline?. Jika itulah senarionya, ia JELAS Riba malah juga mempunyai unsur perjudian.

Perjudian semakin jelas apabila, kegagalan ahli maintain USD 25 setiap bulan akan menyebabkan dirinya terkeluar dari kaki dan tidak lagi layak menerima komisyen orang bawah, kini dirinya dianggap orang baru di bawah sistem kaki tersebut setelah pendaftaran dan pembayaran semula dibuat.

Penilaian saya:

Menurut pandangan saya, sistem komisyen dalam skim ID ini jatuh dalam bentuk riba. Ini adalah kerana apabila produk tidak lagi menjadi ukuran dan fokus, bayaran yuran yang diberikan hanyalah sebagai jalan untuk meraih wang tunai yang lebih banyak pada masa hadapan melalui system ini. Hal ini dijalankan melalui system system reverse 2 up.

Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan juga Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan mana-mana skim MLM atau affiliate yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya seperti ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, ebook , video, audio yang tidak relevan kepada pengguna khussunya yang tidak mahir bahasa Inggeris (bagi kes ID semua produk sampahnya di dalam bahasa Inggeris), atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian.

Ini jelas, pada hakikatnya, ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.

Sebagaimana juga disebut di atas, ia juga mempunyai unsur judi melalui yuran bulanan peserta. Yuran ini mendedahkan peserta kepada dua kemungkinan iaitu RUGI (= kalah), atau terus mendapat komisyen lumayan dari downline ( = Menang judi).

Tidak dinafikan sistem komisyen ini boleh menghasilkan wang dan duit yang banyak kepada upliner khususnya apabila masih belum ramai yang menyertainya, namun itu bukanlah fokus artikel ini ditulis.

Tulisan ini memfokuskan kepada sama ada wang yang boleh diperolehi itu merupakan sumber dan cara yang menepati hukum Syariah atau tidak, dan ternyata ia TIDAK PATUH kepada undang-undang muamalat Islam.



KESIMPULAN AKHIR

1) Latarbelakang syarikat ID diragui dan bermasalah.

2) Produk ID adalah tiruan, tidak punyai nilai sebenar, bercampur intipati yang haram dan tidak diperlukan oleh majority ahli. Ini menjadikan penyertaan ke skim ID adalah kerana inginkan pulangan melalui system reverse 2 up.

3) Akibat produk tidak berkualiti, tidak relevan dan yang dipromosi adalah lebih kepada sistem komisyen, setiap yuran yang dibayar adalah dengan niat dan hasrat untuk mendapat lebih banyak keuntungan tanpa sebarang jual beli sebenar, tatkala itu riba al-Fadl dan An-Nasiah berlaku. Ini adalah kerana komisyen disandar kepada yuran dan bukan jualan produk.

4) Yuran bulanan USD 25 menjatuhkan ia di dalam unsur maysir atau perjudian.

Oleh itu, menurut penelitian saya, umat Islam MESTI DIHARAMKAN dari menyertai system ini. Sebarang promosi dan membiarkan promosinya betapak di web atau facebook anda juga adalah diharamkan di dalam Islam atas asas larangan bantu membantu dalam perkara maksiat dan dosa.

Adalah diharapkan umat Islam khususnya bangkit dari tidur dan mimpi untuk mendapatkan untung tanpa usaha yang setimpal. Dalam Islam setiap keuntungan mestilah bersumber dari penjualan sesuatu aset atau dari usaha sebenar terhadap sesuatu aset, bukan hanya untung atas angin secara goyang kaki atas penyertaan orang ke dalam sesuatu sistem pyramid.

Semoga kita semua diberi pembukaan hati dan minda untuk tidak menyertai, berhenti dan menyedarkan yang lain. Namun sekali terjebak, kegilaan kepada wang, harta serta sistem cepat kaya adalah ibarat arak yang memabukkan, tidak mudah menyedarkan mereka tatkala sedang mabuk, peluang dan ruang untuk yang menasihat dicerca adalah besar, demikianlah tabiat orang mabuk apabila dinasihat. Justeru bersabar kalian dalam menasihati mereka, semoga mereka lekas sedar dan sempat diselamatkan sebelum kemalangan berlaku.

Akhir sekali, tulisan ini bukanlah sebuah fatwa, ia hanya nasihat dan pandangan. Jika ada yang tidak bersetuju dengannya, terpulang kepada saudara dan saudari untuk menolaknya. Tiada sesiapa yang memaksa untuk menerimanya. NIat saya hanyalah untuk mebantu dan menyelamatkan kita semua dari murka Allah. Justeru tidak perlu untuk mencaci maki di web ini.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

13 Rabi'ul Awal 1431 H

27 Feb 2010


Di petik dari Ustaz Zaharuddin

BA : Mudah sangat nak kaya skang ni ... TIPU ORANG KATA TOLONG ORANG

Kemaruk sangatkah kita ni dengan $$ ??

Makin mengarut lak kat FACEBOOK ni .. Yelah , sapa tak nak duit kan tapi jgn la buat diri tu macam dok kemaruk sangat dengan duit tu ..

Bagi aku la , idea nak tarik orang dengan siap bergambar pegang duit yang banyak tu sangat merendah cara pemikiran dia .. Pegang duit not 50 banyak banyak pastu tersengih .... Kalau ya sekali pun dapat banyak tu , tu bukan cara dia ... Rasa cam kemaruk sangat orang kita ni dengan duit.. Tunjuk duit tu , pastu terjojol bijik mata.. Seolah macam ikan di umpan dengan cacing.. maka berkejaran la ikan ikan tersebut ...

Aku tak kisah la apa konsep bisnis FB diorg la ..lantak la ..aku tau aku tak nak join sbb apa .. pastu nak kena carik orang bawah .. Tidak sama sekali !! Bagi aku , bisnis ni kalau rugi .. biar kita je kena.. kalau melibatkan orang bawah , kita rugi , terpalit skali ngan diorg... Atau kalau kena tipu , biar je kita kena.. Ni tak pasal pasal , ada yang putus sahabat ... Mengarut ..
Justify Full
Pada yang berjaya dah tu ( aku pun tak pasti kebenarannya ) gunakan idea lain .. Kita kan kreatif ...

BA : Esok nak g bank.. kuar duit gaji..pastu amik gambar .. Kata dapat dari NUFFNANG..Beribu ribuuuuuu

Aku ketagihan ..

Setiap malam , aku pasti mengigil bila tak dapat .. dah cuba hindari .. dulu aku tak kisah sangat pasal tu.. cuma sesekali kalau keluar town , mesti aku pekena sedas..baru lega ..

Skang ni , barang mentah tu dah ada dalam rumah aku .. kalau stim sangat , kena la layan ... terpaksa.. kalau tak mengigil sampai esok ... bila esok , tak stim dah .. tu yang aku tensen ..

Ni skang ni pon dok pk samada nak layan ke tak .. kang kalau layan , jiran sebelah pasti tau .. mesti dia repot polis punya .. Haih..serba salah aku ... Kalau korang nak layan tak ?

Bukan pe .. dari dulu aku gile layan ice blended mocha ... skang ni , dah beli satu paket kat umah .. mesti nak pekena dulu sebelum tidur walaupun tak elok elok kesihatan .. hahaha.. tetap nak kena gak ..

BA : nak buat ke tak ekk

Putus cinta


Sememangnya Sinar Fm gemar memaasang lagu jiwang karat... aku suka sungguh .. mmg mengimbau kenangan zaman persekolahan aku .. hahaha . .Saat melalak dalam kelas bila dapat lirik lirik lagu..hahah..dulu mana ada internet nak cari lirik lagu... nak tak nak , kena tunggu lagu diputarkan di radio ... nak beli kaset , mahal bang.. sekolah lagi la katakan ..

Antara lagu yang benar menyentuh perasaan ialah Spring ..Sampai hati ... Pergh.. kalau ada sesiapa yang putus cinta , mmg sesuai sungguh layan lagu ni .. Mmg tangkap leleh laaa ... Zaman skang ni , kalau nak tangkap leleh , susah la.. kalau putus cinta , layan je lagu hantuk pala .. haha...

Satu je persoalan aku .. nape bila putus cinta je mesti layan lagu frust punya ?? Nape tak layan nasyid ke .. .lagu raya ke ??

BA : Suka putus cinta .. jadi kreatif giler..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI