Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 6 Julai 2010

Penangan roti 'panas' MAT GEBU !

Dalam takde mood nak update blog di sertai dengan kebzan membuat kerja tiba tiba MAT GEBU tag aku dalam FB.. untuk cerita selanjutnya .. korang leh baca kat entri sebelum ni ... ROTI PANAS .. hahaha.. bikin lawak laaaa Mat neh...

Ahh.. legaaaa....

Fuh.. akhirnyaa... tamat satu cerita ... tepat tepat abis pada masanya .. Skang nak sambung BENCI BILANG CINTA lak .. Petang tadi tak tengok sbb dok bz menyoppingkan diri kat Alamanda.. Tak beli apa pon.. beli barang dapur .. hehe..

Sebenarnya tadi aku ada menda nak beli kat Alamanda tu tapi bila dah tengok kamera tu , terus terlupa.. huhu.. aku nak beli tiket wayang untuk malam esok nehh... citer TWILIGHT ..huhu.. kalau booking , sah sah dapat tempat bawah .. ermm...

Tadi aku tengok kat Malay Mail , citer Twilight kat US hanya mampu kutip US$100 juta lebih...tak leh potong TOY STORY 3 .. huhu.. aku tak sempat lagi tengok TOY STORY 3 ... minat giler dulu .. antara filem animasi 3d pertama yang aku tonton... berkali kali tengok vcd dia .. Buzz lightyear..

Esok .. ermm.. nak kena teman bos g Low Yatt lak.. nak beli laptop.. dia nak g Denmark.. sambung Phd dia... uhuk... bos paling best pernah aku berkhidmat sepanjang hidup aku.. entah pasni pengganti dia sebagus dia atau tidak pun tak pasti lagi .. hurmm .. nasib baik penolong dia mcm dia gak .. sporting gitu ... uhuk ... nak makan maggie la.. lama tak makan .. lalalala ...

BA : Kat mana ek nak dapat ikan salmon di KL ni ek... ada orang ngidam ...

Bila takde duit , semua nak sapu !!

Tu la aku.. masa takde duit... tengok tu nk.. tengok ni nak... apa saja yang tengok , semua aku nak.. bayangkan kalau ada kapal selam depan aku .. mesti aku nak beli gak .. nasib baik duit yang ada cukup cukup untuk beli skru teleskop kapal selam tu jer ... tu pun bahagian hujung sekali .. hahaha...

Sblm ni aku gila nak sapu bench ngan kamera dslr .. tapi bila dah ada , g tengok .. tak lalu pulak nak beli.. rasa sayang pulak duit tu... yelah , sayang sbb nak dapat susah.. pastu .. nak beli dengan sekali jalan jer... ermm... cam tak berbaloi pulak ..

Tak pe .. tak pe.. sabar... survey dulu betul betul... aku nak usha kat Sunway Piramid dulu .. sbb kalau tak silap aku kat sana murah lagi bench dari kat Alamanda.. dah la tu... takde less .. kudukut tul..

Apa pun harap bersabar.. kena pandai uruskan $$ .. kalau tak , masuk angin keluar asap ..kan kan ...

BA : Sekarang diatas ..

Bila Blogspot datang giler dia !!!


Terkecik pulak gambar ni .. heheeh ... komen dari si JOEGRIMJOW dari pagi tadi tak mo ilang .. Kalau tak silap aku mau dekat 20-30 komen yang masuk tapi bila aku klik je , komen si joe ni keluar.. hahaha ...

Ni bukan kali pertama datang giler si blogspot ni... sah lupa makan ubat ni !! Haih.. tapi tak kisah la.. janji aku bleh update dah ... Nanti dah ok , keluar la semua komen tu.. huh.. Weekkkkk...

DSLR oh DSLR

Yeah... memandang ada rezeki lebih bulan ni , aku bercadang nak menyapu sebijik DSLR ..Tadi g usha kat ALAMANDA .. Memula tu tengok kat Seng Heng .. CANON EOS 500 .. Harga RM2800 lebih gitu .. Gulp !

Aku g kedai sebelah dia .. ternampak CANON EOS 1000D ... Wahh.. murah ..RM1750 .. Ok ni..dalam budget aku .. maka dok usha usha tu ,datanglah pembantu kedai tu.. dia pon menerangkan perbezaan antara NIKON dan CANON.. kemudian dia tunjukkan kat aku .. Aku dengan bangganya kat situ terpinga pinga lihat dia guna.. Mak aih.. haram aku tak tau apa apa.. hahahaha..Baru nak berkecimpung dalam bidang fotografi ni.. saja nak mengikut jejak bapak aku..dia dulu mmg photographer ...

Bila dia abis terang.. campur sana sini .. total mau mau dekant RM3K gak ... Tak pe la bang.. saya guna je camera digital saya tu.. hahahaha... tamo membazir... masa depan . masa depan yang cemerlang bermula disini .. terus aku mintak diri lalu beredar dari situ.. Wife aku awal awal dah cabut ... Bukan tak mampu tapi sayang duit.. banyak menda lagi leh buat dengan duit sebanyak tu ..

Aku terfikir , mana laaa budak budak ni dpt duit beli dslr ni ??? takkan paw bapak diaorg atau guna duit belajar ? ERmm... takkan tak tau parah nanti nak bayar balik ???

BA: Jimat jimat ...

Bila roti MAT GEBU tak menjadi roti

MAT GEBU


Sebelum korang pk bukan bukan , ni adalah antara resepi yang ada di blognya .. Tapi ini antara yang tak menjadi la.. gambar ni ekslusif diletakkan di FB nya ... aku tengok , aku tak mampu berkata apa apa .. cuma ketawa terbahak bahak ...

BA : Otai masakan pon leh terkulai layu eh..

Jomm Shopping - Shawls@AYUCINTA


Jom jommm - Shawls@ AYUCINTA

Jom Shoooppingg - ARDINI'S TREASURE

Jommm Shopping - Riz BIZ SHOP

Joommm jommm - RIZ BIZ SHOP

Jomm Shopping - Chekgu Pinces's

Jom jom ... CHEKGU PINCES'S

Dari mana datangnya TRAFIK aku ..


Berikut adalah penyumbang trafik aku berdasarkan GOOGLE ANALYTICS .. FACEBOOK menyumbangkan hampir 30 ribu UV sepanjang bulan lepas.. Ini menunjukkan aku memanafaatkan FACEBOOK sepenuhnya .. hehehe ..

Dari BLOGGER.COM tu aku rasa dari blogger yang follow aku .. hehe..berbaloi kan.. Terima kasih .. Dari SEO ada la skit skit.. dan selebihnya adalah dari blog blog sahabat.. Terima kasih pada anda ...

Minggu ni , aku perlahan sedikit sbb ada keje perlu diselesaikan di samping mood nak g TIOMAN.. hehe... cuti cuti malaysia.. tapi masih tergantung... heheh.. bergantung pada akak UMMI kita tuu .. Lama tak hirup udara laut.. hehehe...

Balik dari sana pasti aku fresh dan idea pasti mencurah curah .. hehehe.. cam penulis novel lak aku ni.. haahha..

BA: Tak sabarrrrr

Jangan susah susahkan diri ...

Bagus kan manusia ni... Pujian diberikan sampai tak boleh nak simpan kat mana dah .. nak taruk dalam poket pon penuh.. letak dalam beg pon tak muat ..

Cuba perhatikan Piala Dunia FIFA 2010 kali ni .. sebelum pergi berjuang , pergh... pelbagai kata kata semangat .. pujian diberikan.. Engkaulah terbaik ... Brazil , Argentina, England, Itali dan Perancis... Apa jadi sekarang ?? Patutkah pasukan bukan pilihan seperti Korea Utara di kutuk serta diarahkan kerja di lombong setelah berhempas pulas melayakkan diri ke pusingan akhir ?
Kalau pasukan tu berjaya ke peringkat separuh akhir atau menjuarai Piala Dunia , adakah Presiden mereka akan menghadiahkan negara tu pada mereka ? Atau bagi duit sampai 10 keturunan tak abis makan ? Tak mungkin bukan ? Dimana semangat kesukanan sebenarnya ? Mereka pergi berjuangkah ? Ini cuma sukan... Kalau begitulah hukumannya , sapa lagi nak wakili negara selepas ini ?

Maradonna..angkuh dalam setiap ucapan dia tapi bagi aku tu cuma perang psikologi dia je..ternyata makan diri sendiri ... Dunga... terus dipecat ... Walaupun mmg patut tapi sekurangnya bagi peluang dia meletakkan jawatan .. lebih bermaruah ... hurmm...

Ni la dunia sukan yg kita agungkan... Menang , jerit ... kalah .. maki ... hurm...Tapi yang penting , mereka tetap jutawan ... Kita ?

Rezeki datang mencurah curah ..

Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah ..Alhamdulillah .. Alhamdulillah .. Alhamdulillah ..Alhamdulillah

BA : Beringat semasa ada...

Blogspot buat pasal hari ni..

Dari tadi aku perasan , comment aku tak bleh di baca .. Selalu sangat berlaku di blogspot .. tapi tak pe..tak kisah .. hehe.. jangan dia down terus dah.. takat komen jer.. nanti dah ok, kuar la semua ..

Aku tak pasti la pengguna blogspot lain terkena ke tak .. tapi aku rasa aku selalu gak la gitu namun tidak lah aku marah pada blogspot.. Dah free , nak banyak songeh la pulak kan .. hehee..

Menda menda gini , biasa la... teknikal ..selagi boleh post entri , selagi orang boleh masuk blog.. bagi aku ok dah ... tak perlu nak hangin satu badan .. betul tak ? hehehe..

Aku nak g bercuti nanti ni.. dok pikiaq .. nak bawak ke tak laptop ni... seminggu ni... hehehe... pendapatan korang ??

Sotong ramal harga gula dan ayam akan naik

Aku tengok ramai pulak dok buat entri pasal sotong goreng tepung ni... Sapa sotong ni ek ? sori ler.. OOOOO... setelah aku membaca di blog BORAK KOSONG , baru aku tau ... Sekali sotong boleh makan daaa.. aku ingatkan orang atau tok mudim ke.. hehe

Boleh pulak sotong meramal ramal ek.. hahaha... ramai percaya lak tu.. bagus bagus...percaya , jgn tak percaya.. padahal aku rasa si sotong tu bukan ramal tapi dia suka team tu kot.. hahaha.. belasah je la ...

Aku nak bagi si sotong tu gula ngan ayam.. mana satu akan naik harga pas ni .. hahaha... raya kan nak menjelang.. ramadhan dah dekat... Waaaa.. raya kelantan lagi la aku kali ni.. huhu... Baju melayu ?? Guna je la baju lama... cantik berseri lagi ...

Apa pun .. Selamat tinggal Sepanyol dan Uruguay..

Tenangkan fikiran sebentar ..








Berhantu sungguh ...

Sungguhpun telah lama meninggalkan kita , tetapi setiap kali berkumandang lagunya , pasti membuatkan hati kita sayu .. Lagu sentimental seperti Pelangi Petang sangat sangat menusuk kalbu ..

Aku tak rasa ada pengantinya sehingga sekarang .. Tidak mampu lawan kebijaksanaan , kebolehan dan mampu menghiburkan segenap lapisan masyarakat .. Itulah Allahyarham Sudirman Haji Arshad ..

Baru sebentar tadi aku terdengar salah seorang rakan memasang lagu Pelangi Petang .. sungguh pilu ..

Kumeniti awan yang kelabu
Kutempuhi lorong yang berliku
Mencari sinar yang menerangi
Kegelapanku

Kupercaya pasti suatu masa
Sang suria kan menyinar jua
Membawa harapan yang menggunung
Bersamanya...


Engkau tiba bagaikan pelangi
Tak bercahya namun kau berseri
Tapi cukup menghiburkan
Hati ini

Seharian waktu bersamamu
Tak terasa saat yang berlalu
Bagai pelangi petang kau kan pasti
Pergi jua...


Lelaki kacak ini telah diberi jolokan sebagai Penghibur Milik Masyarakat, Seniman Rakyat dan Elvis Malaysia. Beliau adalah penyanyi, penghibur, penggubah, peguam, penulis, pengarang (buku kanak-kanak), pelukis kartun, usahawan, dan pelakon.Selain itu, beliau telah melahirkan sebanyak 168 buah lagu. - sumber Wikipedia

BA : Al-Fatihah buat roh beliau .. Tiada galang gantinya ... dan tak mungkin ada gantinya , sampai bila bila ..

Bertukar ke Streamyx ?

Dua tiga hari ni , beruk aku buat hal ( beruk ben ) ... Nak online pon susah .. Maxis atau Celcom .. sama je .. adik beradik.. tapi Celcom teruk lagi .. dicampur dengan sms tah hapa hapa .. Semalam ada aku baca dalam Berita Harian .. Aduan pengguna.. dia membuat laporan tentang sms mengarut yang dia dapat setiap hari ... setiap sms akan ditolak RM1.. sekurangnya sehari dia dapat 5 sms mengarut.. dan kredit dia ditolak RM5 ... bila dia buat laporan kepada Celcom , maka jawapan yang diterimanya ialah : LAPORAN DITERIMA.. tu je .. hehe..

Sama jugak dengan beruk aku nih ... aku tak langgan EPL REPORTS.. tapi masuk tiap tiap ari.. sebulan dia suh bayar RM5 .. kalau tak nak , dia suh send sms mintak batalkan.. berpuluh kali send tapi error.. camana tu ??? Mmg nak dipotong tak lama lagi ni ..

Wimax... ermm.. aku tak pasti samada Wimax ada modem kecik tu.. yang aku nampak la ni ala ala size jam loceng zaman mak aku dulu .. kira kalau baling anjing pon leh koma 7 hari .. Kalau size kecik tu ok la gak .. Tapi masalahnya , di Kelantan ada ke signal ??

Tadi wife aku antar sms.. mungkin dia baru baca blog aku ttg rungutan aku tu.. dia ajak bertukar ke streamyx .. Waktu dia antar sms tu , aku dalam ERL...nak balas susah .. tapi aku balas gak.. dia tanya aku.. berapa harga streamyx.. aku tertaip 900 ..terus diam sampai skang ! .. hahahahaha...

BA : Huh....

Jadual Berubah ?

Nasib baik aku sampai awal kat stsn.. rupanya jadual berubah ... 5 minit lebih awal dari biasa .. huh.. kalau tk tadi , sah sah aku sampai lewat lagi kat opis ..

Pada yang tak tau , ERL ni hampir setengah jam sekali .. kalau terlepas , jenuh nak tunggu yang lain ... Pastu , kalau datang last minute , ermm.. jawabnya panjang la nak beratur .. Walaupun kat sini disediakan mesin automatik tapi sukar nak digunakan.. sbbnya , selalu sangat OOO .. OUT OF ORDER dan tak berapa user friendly..

Kalau sesiapa nak ke KLIA dengan menggunakan ERL , nk jimat , gunakan ERL TRANSIT..jgn guna EXPRESS .. mahal... hehe.. cuma makan masa skit la ... Dari KL Sentral ... turun ke Putrajaya.. keluar , kemudian beli tiket ke KLIA ...korang leh jimat sekurangnya RM10 .. Skit je RM10 ? Hahaha..banyak wooo.. jenuh nak dapat RM 10 dari NUFF .. heheh..

7 minit lagi...ermm... Trafik blog minggu ni kembali seperti sediakala.. aku agak malas nak mengejar trafik memandangkan takde buff.. rasa membazir lak .. apa yang aku dapat , tu je la.. tapi aku kena pastikan jumlahnya tidak kurang dari sepatutnya .. kalau kurang , bermakna , ada tak kena.. heeheh

BA : Naik duluuuu ..eh..naik sekarang

Serius ... mmg aku benci dia minggu ni !

Ni bukan cerita korea ...tapi aku benci giler kat si beruk aku ni ... (beruk ben ) ... satu rumah aku merayau mencari signal ! Kalau jumpa pon dia bagi aku 5 minit untuk online .. Sempat la mengupdate satu entri yang ringkas ( selama ni mmg pon ringkas..hehe ) ... tensen tul la..

Pagi ni .. aku terpaksa beronline kat depan rumah aku.. luar rumah ... luar beb !! Kalau jiran tngk mesti diorng kata ( aku pon ada laptop gak.. tak la menunjuk ) ..agaknya laa .. heheh..saja guwau...
Tah ler...nak pk tensen kang , tak pasal pasal pagi ni aku sakit kepala..

Cerita korea aku tinggal lagi 2 episod... mlm ni sempat la abis kot... Haih..gile gile.... dengan cuaca sejuk di waktu subuh ni.. aku dok mengupdate blog... Tukar guna streamyx ? Ermm..aku bukan selalu ada umah..rugi wooo ... Guna Maxis ? Adik beradik celcom gak ! Hancusss... Digi ? Tak try lagi ... ARghhhhhhhhhhhh

BA: Seluar makin ketat ni... hurmmm
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI