Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 9 Julai 2010

Oh tidak !! di mana aku nak tidur malam ni ???

Camana aku nak masuk rumah ni ?? Wife aku dah tidur.. call pun tak angkat !! Pelawa si Joe ngan Ayie tidur umah aku tapi diorng segan.. tamo kacau orang kawin .. Sian lak ... Skang.. ngan aku aku tak tau mana nak tidur ! hahahaha... geram neehhh ....

Perlukan aku merempat ? Nanti aku dibanci pulak .. hahaha... Saya ditinggalkan oleh anak anak saya.. Mereka membuang saya ... adehhh ...

Ni diorng takde .. Ayie n Joe.. g bank.. amik duit.. hehe.. orang kaya baru ... nak bayar duit baju GENGBLOGGER ... hehe.. aku pon nak tengok gak .. kalau cun , nak sambar 10.. pastu jual balik .. leh buat untung atas angin ni.. hahaha .. 1st edition tuuu ... lalalala .. bijak aku kan ..

huh... tak jawab call lagi nehhh .. masak masak ... tidur di kandang kuda ?????

BA: tak leh caya dah pasni ... huh..


Saya dah follow awak tau !! Awak wajib follow saya !

Erk ....camana tuu ?? Perlu layankah ? Biasanya kalau ada blogger tinggal komen gitu , seolah macam memaksa lak ... ada kalanya blogger yang 'dipaksa' tu menuruti sahaja tanpa rela ... Haih...Ada kes gini tau .. jgn tak tau ... ini disebabkan blogger tu mungkin baru lagi dalam dunia maya ni jadi caranya tu agak keras walaupun niat dia tu nak tambahkan follower dia ...

Kalau aku ? Ermm... kalau dah tinggal komen gitu , mungkin la aku g follow dia tapi aku akan pastikan blognya ok dari segi loading dan juga entri .. Walaupun cerita di entrinya hanya biasa , aku tak kisah sbb blog aku pon cerita biasa jer.. jadi takde la nak terasa sangatkan.. kira win win je la kan ..

Bagi aku sebenarnya paling best ialah kita berada dalam blog list sesuatu blog ... tu baru malatopp !! Jika blogger tersebut meletakkan blog kita dalam blog listnya , adalah satu kebanggaan kerana mereka menghargai blog kita ... Tu baru best... Memfollow sesuatu blog pon mmg menaikkan semangat tapi biarlah ikhlas ... kan kan ...

BA : Jomm follow blog mat gebu laakkk .. kasi malatopppp ... nanti dia popular woooo..

Lepaking bersama JOEGRIMJOE dan AYIE


Taraaa ... lepak time... pergh.. dah berkurun aku tak melepak lama lama kat kedai mamak .. last lepak dulu ,ermmmmmmmmmm..... ermmmmmmm... ada la kot 2-3 tahun .. hehe...

Dah tua tua ni , tak elok untuk badan .. hehehe ... Berbalik pada cerita aku malam ni ( cerpen) , skang ni , saat ini aku ada bersama dengan si JOE dan AYIE ... Air dah 2-3 gelas ... Makan ? Ermm.. ni ada roti bakar sedang menunggu .. huhu...

Dok pikir ni nak turun ke tak esok pagi .. nak taknak.. nak taknak.... huh....

BA : Gunakan kelebihan berblog ...merapatkan silatuhrahhim ...

Teruk ! Teruk !

Dalam lrt tadi ( skang kat ERL ) , ada la sorang laki melayu yang mana usianya dah pon lanjut dan cacat penglihatan .. Dipimpin masuk oleh seorang wanita berbangsa cina dan kemudiannya berdiri .. Lrt tadi mmg ramai pengguna la.. biasa la kan , time balik kerja ..

Lelaki buta tadi tu , berdiri manakal di depannya terdapat seorang lelaki melayu yang agak berusia juga dan berpakaian kemas ... Sebelahnnya seorang wanita melayu yang masih mudah ... Korang rasa la kan , sapa yang akan berdiri ???

Teetttt... Salaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... dua dua tak ... maka berdiri la lelaki buta tu.. Bila dah dekat sampai satu stsn , adalah sorang makcik bangun dari tempat duduk dia ... Dengan pantas seorang perempuan melayu muda nak duduk .. Namun hasratnya terbantut bila seorang wanita cina menahannya dari berbuat demikian.. Dia suruh berikan tempat duduk tu pada lelaki melayu buta tadi ...

Camana tu ?? Haihhh .... pening jap aku tengok gelagat dalam lrt ...

BA: Satu malaysia ..

Alamak !! Pakcik Joegrimjow pon nak ada malam ni ! Mau kena g buat rambut dulu ni...

Si Joegrimjow mau gegar food court Precint 9 malam ni ngan AYIE gak ... ni mesti bawak souvenir ni.. Ermm.. nak bawak apa ekk...Haa... aku tau.. aku tau.. hahaha... dah set.. simpan sebaiknya dalam beg.. huhu ... Kamera jgn lupa bawak.. laptop pun begitu juga.. Tinggalkan beg duit dan bawak hanya MYKAD dan lesen memandu.. amacam ? ok ? hahahah ...

Malam ni nak paw mamat england sorang ni... hahahaha...baaaliikkkkk

Lepak dengan blogger malam ni di ...

Huh... lepaking ? Precint 9 food court malam ni ? Ermm .. sapa belanja ? Org jauh belanja ? Alhamdulillah ... Sapa yang nak jumpa malam ni ? Dia ? Siapa dia ? Ooo..dia ... ok la tu .. dia datang dari sana ... Datang sini buat apa ? Dia datang ngan sapa ? Laaa... dah tu , dia tidur kat mana ? Umah kawan dia ? Kat mana umah kawan dia ? Ramai ke kawan dia tu ? Cun kah ? Umur berapa ? No Mykad ? Laaa..tak tau ?? G la tanya .. nanti senang buat menantu .. huhu...

Banyak benar persoalan di benak ku ini..Blogger yang aku nak jumpa malam ni ialah si AYIE .. hehe.. rindu katanya kat aku .. macam la 10 tahun tak jumpa ..huhu.. Nape nak lepak sana ek ? Saja je..sana ada banyak port makan ... tak suka sini leh g sana .. tak suka sana , leh gi sini ... kan kan... yang penting AYIE banjer .. lalala...

Jumpa malam ni sbb esok tak sure dah nak jumpa..pasni tak tau lagi bila leh jumpa kan... ngantuk ar...sat g sambung la... tidoq sat... huhu..

Gathering Gengblogger : Tak pergi kot

Esok adalah hari yang ditunggu tunggu oleh ramai blogger terutama yang selalu mengeping entri terkini di GENGBLOGGER .. Antara yang pasti akan turun ialah Ayie , Joe , Azrul dan yang lain aku tak pasti .. ehehe..

Aku ? Umah dah dekat dah.. Kemungkinan tinggi aku tak pergi sbb aku dah ada perancangan lain yg lebih pada peribadi .. Tapi kalau takde pon segan gak nak pergi.. Yelah , aku bukan ada ramai sangat kawan kat GENGBLOGGER .. lama dah tak lepak sana .. Dan paling kuat alasan aku ialah , tua dah aku nak join.. Kasi can kat kawan kawan yang muda muda tu .. huhu..

Pada mana mana blogger yang tinggal berhampiran dengan Putrajaya , jika berminat nak menyertai gathering ni , sila ke blog pengerusi majlis iaitu saudara JOE .. Boleh menambahkan lagi kenalan... hehehe

BENGKEL ASAS FOTOGRAFI DSLR

Pada mereka yang berminat :

Bengkel Asas Fotografi DSLRp ada 2-3 Ogos 2010 bertempat di Hotel Singgahsana Petaling Jaya. Objektif bengkel ini adalah untuk memberi pendedahan dan membantu para peserta mempelajari dan mendalami teknik-teknik asas dan kemahiran menggunakan kamera digitalSLRuntuk pengimejan kreatif yang boleh dipraktikkan di dalam dan di luar organisasi. Bengkel ini akan dikendalikan oleh Ir. Mohamad Fahrurrazi Kamaludin. Bengkel ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan dengan hampir 200 orang peserta menghadiri bengkel ini sepanjang penganjurannya. Para peserta yang hadir telah memberi maklumbalas positif serta memberi nilai yang tinggi terhadap kaedah dan pendekatan penyampaian oleh fasilitator


Sepi tanpa cinta

gambar hiasan

Terbaca pengalaman pembanci yang mana mereka akan membanci tanpa kira status termasuk juga pengemis .. Menyedihkan aku bila ada diantara mereka merempat di mana mana saja asalkan boleh melelapkan mata ..

Antara yang menyedihkan aku bila baca kisah mereka walaupun ringkas tapi dah cukup mengharukan aku .. Aku selalu terbayangkan nasib aku jika aku ditempat mereka.. Mampukah aku melalui hari hari aku dijalanan ? Kais pagi makan pagi .. Itu pun jika ada rezeki .. Jika tiada? Adakah aku akan menyelongkar tong tong sampah ? Atau pun merayu meminta pada orang yang lalu lalang ?

Aku senantiasa terbayangkan jika aku hidup sebatang kara dan sehelai sepinggang .. terbaring di tepi jalan dengan muka yang kusut masai .. melihat mereka mereka yang berada dalam kereta mewah dan juga mereka mereka yang lalu lalang sambil membawa plastik yang penuh dengan makanan tanpa mempedulikan aku ..

Antara alasan mereka yang merempat itu , tidak mahu menyusahkan anak anak mereka dan tidak mahu hidup keseorangan di kampung setelah kematian isteri mereka .. hurm... betapa insan ini sanggup keseorangan dan aku rasa pasti dia tidak mampu melupakan arwah isterinya.. Dia mungkin lebih rela hidup dengan mengenangkan saat manis bersama arwah.. haih...

Betapa aku bersyukurnya dengan kehidupan sekarang ... namun begitu aku perlu ingat hari tua aku .. Langit tak selalunya cerah ...

Blogspot wat huru hara lagi ..


Terkejut aku tengok tadi... punya la banyak komen bila aku klik dan baca .. ada komen komen lama gak dalam tu..ermmm... apa kes blogspot ni ? Nak naik taraf ke turun taraf ni ? Hurm..

Tak kisah la blogspot oi..jgn ko tak bleh bukak langsung dah la... kan kan .. lagi kes haru ... apa pun masalah blogspot , jutaan terima kasih kerana menyediakan perkhidmatan percuma kepada kita semua .. ;)

BA: tukar ke WP ? nehh.... guna selagi boleh..

Ni cantik cantik nak g mana ???


" Amboi...berianyaaaa mekap !! Nak g kerja ke atau fesyen show ?? "

"Ala bang , ni mekap pon untuk abang jugak tau ! "

"Aik...untuk abang ? Duduk dalam kereta pon tak sampai setengah jam , camana untuk abang pulak ? Untuk abang ke untuk bos ni ?? "

"Iskh..ada pulak macam tu ... Mekap ni untuk menambahkan lagi keyakinan diri bila berdepan dengan orang tau ! Sekurangnya selesa sedikit orang tu nak berkomunikasi dengan kita .. Haa..cam tu la "

" Oooo.. tu kalau kat opis ... kat umah nape tak mekap pulak ?? Takkan nak komunikasi dengan suami dengan muka tak mekap ? Natural beauty eh ?? Mana boleh gitu .. dengan suamilah sepatutnya lebih cantik , harum dan seksi .. Kalau takat pakai baju kelawar dah kata seksi .. pakai bedak sejuk dah kata menambahkan lagi keyakinan diri .. hurmmm , ada harapan la awak dapat madu ... hahahaha "

" Abang oiiiii ... kalau kat umah nak mekap , abis la mekap tuu... nak wangi boleh.. karang masak bau busuk jugak .. buang duit jeee .. Takkan la saya nak pakai skirt pendek kat umah ? Buang tebiat ke apa ??

" Oo... kat opis tak solat ke ? Kalau solat tak buang mekap ? bila dah buang , tak pakai balik ke?? haaa.. jawab jawab ... Dah abis masak tu , g la mandi... apa yang susahnya ?? Mandi pon malas ? Pastu pakai la balik haruman tu.. Nape ? selama ni beli semua tu guna duit apa ? Duit kerja awak tu pon digunakan di atas keizinan saya gak tau .. Awak bekerja disebabkan saya izinkan .. Niat isteri bekerja adalah untuk membantu suami dalam menambahkan lagi sumber pendapatan rumahtangga.. Bukan suh membazir shopping sana sini .. Lain la kalau terlebih duit.. boleh la guna.."

"Abis tu , awak nak saya mekap kat rumah jugak ke ? Pakai wangi wangi ..cun cun gitu ??

" Hehe.. awak pk le sendiri .. awak nak cantik untuk sapa ? lalalalala "

BA : wanita tanpa mekap ibarat ??

Predators 2010


Baru pas tengok Predators ( 2010 ) .. Best ker ? Kenapa aku tak nak tengok Twilight lagi ? Heheh.. Aku sebenarnya peminat PREDATORS dari dulu lagi ... Yang part 1 lakonan Arnold tu , tengok la berpuluh kali ,takkan boring punya .. Part 2 pon best gak ... Cuma yang ni .. ermm...

Bagi aku.. pendapat aku... yang kali ni aku leh bagi 3 stars jer.. Cerita menarik .. cuma boleh dah jangkakan kesudahan cerita ni ... Boleh la buat layan dikala takde cerita.. Tak la teruk sangat kecuali mereka yang tak pernah tengok PREDATORS , mungkin best baginya ..

Aku tengok tadi pun kat Alamanda dengan wife aku.. Dia tak minat cerita begini tapi nak teman aku punya pasal , dia ikut je la... dalam panggung , dia tidur ... Aku tak kisah pon janji dapat tengok cerita ni .. hehe ...

Satu perkara yang aku tak gemar bila tengok wayang ni ialah kaki penonton yang duduk kat belakang .. jenis yg tak bertimbang rasa pasti dok goyangkan kaki dia .. Jika dia tak berhati hati , pasti asyik langgar kerusi orang depan .. mmg menyakitkan hati betul ...

Tu tak termasuk sekali dengan penterjamah tak bertauliah ... Masuk panggung pastu dok bercakap .. haih.. mmg bikin panas orang macam ni ... Nak di marah , ada jugak nanti bertumbuk dalam tu.. nak tak nak , buat dek jer laaa...

BA : Ada pengarah filem kita merajuk ... huhu...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI