Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 12 Julai 2010

Mana satu nak pilih ni ??

Pernah tersepit tak dalam keadaan begini ... Ada dua orang dalam hidup korang.. satu , orang yg korang sayaaaaaaaaaaaaaangg sangat tapi dia tak sayang kat korang .. dan satu lagi.... orang yang sayaaaaaaaaaaaaaaanngg sangat kat korang tapi korang lak tak sayang kat dia ...

Mana satu nak dipilih sebagai teman hidup ? Kenapa dan mengapa ? Kalau perempuan pasti dia akan lihat dari aspek kerjaya dan juga ehem... pulussss.. kan ? Wajib tu ... Yelah , nak sara idup lepas kawin nanti kan..

Kalau lelaki ? Nak pilih yang kita sayang atau orang tu sayang kita ? Haaa...cepat cepat.. dua dua tu takde cacat cela....

BA : Kalau aku ? aku pilih yang tu je la.....

Jelajah Blog 5 dalam 1 : 2

Amir Izzat ..

Menulis bukan untuk mencari musuh ? Huhu.. cam nak g berperang je Amir ? huhu.. Guwau jee eh.. Header baru ek ? Cantik mata .. hehe... Makin menarik blog Amir ni.. dari biasa biasa ke semakin mantop .. Walaupun usianya masih setahun jagung tapi dari caranya 'berkomunikasi' dengan pembaca ada peningkatan .. Menarik !

Borak Kosong ...

Satu lagi blog yang semakin menarik untuk melepak... penuh dengan cerita cerita ... Tidak membosankan langsung kerana ceritanya dari pelbagai kategori .. Blognya pon semakin kemas dan tidak perlu tunggu lama untuk loading ... Hehe...Aku ikut blog ni lama dah... makin lama makin best.. rajin update ...


What U give , U get back ..

Hahaha.. dia antara blogger yag lega disebabkan tamatnya PIALA DUNIA dan aku antara salah seorang dari mereka juga.. hahahah.. jgn marah aa... Salah satu blog peribadi yang best untuk dibaca .. Menarik untuk dibaca neh... Tak caya ? G la baca sendiri.. klik je nama dia ... hehe..


Tanya sama itu hud hud ...

Sebuah blog serius ... huhu..kalau berminat nak baca sambil berkerut dahi , blog ni sesuai sekali .. koleksi dalam blog listnya mengandungi senarai blog yang menarik sekali untuk dibaca .. Simple sekali blog ni .. Kira masuk untuk membaca entrinya je la... best best ...


Ruangan Aku ...

Suka suki aku nak tulis apa pon ?? Betul betul..sokong sokong.. hehehe... kat mana lagi nak tulis apa kita nak tulis TAPI mestilah ada batasan dan tidak melanggari undang undang .. Paling penting biarlah ada infomasi.. kan kan ?? hehehe ... Blogger baru ni.. hehe..tapi entri besh besh.. selamat datang ke dunia blogging.. Semoga berjaya dalam menempuhi dunia maya ni ...


Hehhe.. ni konsep terbaru aku.. baru terpikir tadi.. aku tak nak susahkan kawan kawan blogger buat entri .. Biarlah aku masuk baca satu satu blog yang terdapat dalam bloglist aku ni.. hehe.. Kalau ada yang tak suka tu , tolong beritahu cepat sebab aku terrrrrr... hehehe ..

BA: Layan korea lagi ..

Sila perbetulkan nama si sotong kering tu..

Nama si sotong tu ialah PAULO yer.. bukan PAUL .. Menurut sebuah akhbar Tuttosport , nama sebenarnya si sotong kurita tu ialah PAULO .. Pemilik sotong tu tangkap si sotong tu pada April lepas di sebuah lautan berhampiran Tuscany dan ketika tu si sotong baru berusia 4 minggu .. ( Wah.. awat tak buat sambal sotong terus ? )

Ah.. tak kira le apa pun namanya , tapi dia berjaya buat ramai manusia mempercayai yang dia bawak tuah .. Adeh... sampai gitu sekali... ops .. dah abis pon Piala Dunia .. tak yah cerita pasal tu dah .. hehe.. Aku cuma nak habaq nama betul si sotong yang tak bersalah tu...

Aku rasa dia sendiri pun dok bantai ketawa ketika tengok manusia berpusu pusu tunggu mana satu dia sokong !

Pening dengan header aku ?




Huhu.. aku cuba menukar header aku tanpa kepala tapi ramai pulak pening .. Ada yang kata rupa pelik.. cam katak kodok pon ada ..cam .. erk.. tah .. aku pon tak tau .. aku tengok ok jee.. cam ala ala erk....cam org menonggeng pon ada gak ek.. kat lengan tu haaa... haa... kan ? aisey.. awat aku perasan ekk ??

Pening punya pasal , aku tukar la balik guna header lama yang dah sinonim dengan aku ni.. letih la nak tukar sana sini pastu nak buat iklan promosi memperkenalkan header baru.. hahaa.. jadi buat masa skang , guna je la tu.. tak pun aku pinjam je TIFFIN BIRU milik MAT GEBU punya.. dia kata tak kisah asalkan jgn majalah saji pinjam... kan mat ? hahahahha.. guwau.. sori ek majalah saji... editor ada tak tu ? hehe...

BA: Pinjam meminjam gambar ... belasah mau ??

Apakah tanda tanda menjelangnya Syawal ?

Anak bulan ? Salahhhhhhh...Shopping ?? Salahhhhhhhh... Yaaaa betuull.. penyeledupan mercun .. bila keluar je berita berita gini , sahhhh ... raya dah dekatt !! Padahal puasa pon belum ..

Bestkah main mercun ? Hurm.. Bagi aku , tak best langsung .. buang duit dan bagi orang marah je... Dah la tu , silap silap , kena diri sendiri .. Aku dulu , member punya bz main mercun sampai baju aku pon dia baling dek mercun padi..tak pasal pasal koyak ! .. huh..

Adakah meriah beraya dengan bunyi letupon mercun ? Meriah gak la.. bunyi je la..main tu , tamo laa.. Tapi patut tak diajar anak anak kecil bermain mercun ? Walaupun sekadar bunga api ? Hurmm... sepatutnya bagi aku , malam malam menghampiri raya , seronok duduk ramai ramai buat kuih raya ... hehehe.. sorang buat , 3 lagi tolong rasakan.. hahaha...

Ops.. lupa lak..kalau tak silap aku , iklan raya dah keluar dah ... hahaha.. korang rasa syarikat apa yang keluarkan iklan raya dulu ??

JELAJAH BLOG 5 in 1

Profesor Hariz aka Prof Hariz ...

dengan tagline BERANI MENGHUJAH PANDANGAN dan header yang berwarna kuning beserta layout berwarna putih suci gitu .. hehe... Blog dia mmg simple ...Aku tak tau la nape simple gitu .. diharap Prof dapat la memberitahu kenapa dan mengapa... mana tau ada pembaca @ blogger lain tertanya tanya kenapa dan mengapa ... hehehe

A untuk AIDA ...

Wah... knock knock !! sapa di sanaaa ??? Aida kah ? Saya nak masuk sat noo .... tadi dh p beraya umah Prof Hariz.. ni nak singgah umah Aida lak ... Boleh tahan blognya ek... template mengalahkan blogger lama ... cute gitu... Entri simple simple gitu.. hehe.. cam aku gak eh.. malas nak membebel panjang panjang.. janji mesej sampai... Bagus bagus ...

Faizal Fredly ..

Erk.. dia tak suka dibebelkan dan membebel .. awat sama cam aku ek.. Aku pulak hadir dengan tagline baru , " perlukah aku membebel ? " .. Berbalik pada kisah blognya..cewah .. Erm.. simple.. tak berat .. senang nak merayau dlm blognya .. Entri pon cun ... mabeles ... Ibu jari diberikan pada anda ..

Azimask ...

Salah seorang blogger yang rajinnnnn mengomen di blog aku.. Terima kasih ... Blog yg simple dan mudah di masuki tanpa perlu lalui tol tol ... Maksud aku , loading la.. senang je masuk situ ... Tak caya ?? Try la.. kalau susah , jgn marah aku .. hehe.. Berbalik pada blognya , rasanya Azimask ni selalu join segmen aku ...Rajin dia ... hehe.. Antara blogger yg rajin update blog .. 4 bintang !

Infraklia ...

Hitam lagi ? wawawa ... Menarik tertarik ... Infra ? Dasat nama .. hehe... Masih baru lagi dalam dunia blogging ni ( mengikut dari follower dia ) .. entri pon ringkas mingkas je.. Mak aih.. skang ni semua main ringkas je ek ? Malas nak membebel eh ? Haha..sama la kita yer ... Tapi ok blognya... cam ke semua blog ari ni aku g , semua senang loading ... Cuma perlu tambah sesuatu sedikit agar 'panas' ... hehe.. jgn tanya aku apakah dia .. sbb aku pon tak tau apakah yang sesuai dengan citarasa anda.. ;) Semoga berjaya ...


Ok , 5 blog kesemuanya.. cukup untuk hari ini.. hehe... lain kali aku buka lagi .. Aku tamo buat banyak banyak sebabnya masa tidak mengizinkan .. Mana mana blog yang tak sempat tu , leh la save dalam draft dulu... atau kalu tamo , delete je yer ( maaf ek ) .. Nanti ada kelapangan masa , aku akan buka lagi ..

Terima kasih pada yang berminat join tu...

Sejarah JELAJAH BLOG BEN ASHAARI

Aku rasa ramai blogger dah sedia maklum dengan projek JELAJAH BLOG BEN ASHAARI .. Tujuan penjelajahan ini bukanlah untuk mengejar trafik tetapi lebih kepada memperkenalkan blogger blogger baru dan juga yang lama .. Bab trafik tu , terpulang pada blog tu sendiri dan tiada kene mengena dengan aku ...

Sebelum JELAJAH BLOG dimulakan , aku telah buat satu segmen khas dan dari situlah yang dikenali DIARI PERANTAU .. Segmen DIARI PERANTAU ni dibuat untuk mencari blogger blogger aktif yang berada di luar negara ... Berikut adalah blog yang pertama kali terlibat dalam segmen DIARI PERANTAU ..

1 : SALAM DUA BENUA
2 : PATIN DAN PASTA
3 : AKU , SUE DAN MUMMY
4 : ARIFF SHAH
5 : SINAR KEHIDUPANKU
6 : MSR @ BLOGGER
7 : JOEGRIMJOW
8 : OH MALAYSIA
9 : ADIFSTORY
10:MAMAK DAN MAMI

Hehe..tu diaaa... 10 blogger yang berada di luar negara ... dan setahu aku ada dah yang balik ke Malaysia ... Mmg best waktu ni.. aku dapat kenalan yang sedang menuntut di luar negara.. Dan sesungguhnya mereka ini blogger yang sangat sangat peramah dan baik hati .. Terima kasih kerana menjayakan segmen DIARI PERANTAU ..

Kemudian , barulah muncul JELAJAH BLOG dan blog pertama yang mencatat sejarah tersendiri ialah ... sambung nanti.. lunch nehhh ... hehe..

BA : Suka jelajah blog ..macam macam ada ...



Blog Ben Ashaari Tanpa Head'er ...

Haaa.. dengan tagline pon aku tukar sekali ... "BAGI AKU MEMBEBEL ! " hahaha... tak kisah dah.. ada mood dan ada isu , aku akan membebel ...

Header tanpa kepala tu ? aku buang la muka kontroversi tu.. ada kata aku guna artis mana tah .. ataupun tah sapa sapa punya gambar ... dan terbaru , tak sama pon muka .. hehehe.. Kalau tengok muka David Beckham dulu dan sekarang pon berbeza .. Mana mungkin sama... makin lama makin tua.. Cuma lelaki ni makin lama makin macho ( kalau jaga penampilan la) ... Perempuan ?? Bagi je diorng jawab ..

Jadi , inilah header yang aku akan guna pakai sehingga aku ada mood nak tukar yang baru .hehehe.. Biarlah nak kata apa.. tak larat den nak dongar.. No problem punyoooo .. haha..


Jangan dah tiada , berdarah mata pun tidak berguna lagi ..



h
Pagi tadi , dalam kereta sewaktu dalam perjalanan ke ERL Putrajaya , ada satu iklan di Sinar .. Permintaan seorang budak kecik andai ibunya masih hidup apakah yang ingin dilakukannya.. Hurmm...

Begitulah lumrah manusia .. yang masih hidup , bergaduh senantiasa ... bila dah tiada , mengenang ketiadaannya... Menangis tiada mungkin mengembalikan masa lampau .. Hurm... Aku sendiri sebagai manusia biasa pon banyak melakukan kesilapan .. Entahlah ..

Hari ini kita bernafas.. entah sebentar lagi , kita tak pasti apa ang berlaku pada kita .. Lihat sahaja contoh arwah Achik .. Tak sangka bukan ?

Perhatikan robot yg guna bateri tu .. sungguh pon kita tau jangka masa bateri tu tapi kita tak tau apakah bateri tu sempurna atau ada cacat celanya .. Paling tidak pon , bayangkan sedang robot tu bergerak , ditekan butang OFF .. terus zasss...mati ... nasib baik ada butang ON .. Kita ni bukan robot... sebab tu wujudnya pepatah , ' Yang pergi takkan kembali ' ..

Jadi , hargailah kedua ibu bapa kita , adik beradik , ahli keluarga , sahabat handai dan juga mereka mereka yang kita sayangi .. Jika bersua , berbicaralah dengan penuh kemesraan seolah tiada lagi hari esok dan berpisahlah dengan saling memaafkan ... andai kata jika tidak bersua lagi , tiada penyesalan di hati ..

BA: Buangkan jauh jauh ' TIADA MAAF BAGIMU ' !


Aku bukan ikut orang ...





Kegilaan aku terhadap dunia fotografi ni bukan disebabkan terikut ikut orang .. Aku sememangnya dah lama berminat dalam bidang ini .. Aku rasa minat aku bermula bila kali pertama aku memegang kamera NIKON milik bapak aku nun di zaman 80an ..Masa tu , jangan harap laa aku bleh pegang lama lama.. tu pon ada syarat.. JGN SESEKALI USIK LENS ! Kalau usik ? pergh... bapak aku bleh tukar jadi singa woo ..

Minat aku lebih pada alam semulajadi.. Terlalu sayang nak dibiarkan ianya berlalu pergi .. Biarlah menjadi satu kenangan abadi .. Setiap kepingan gambar mempunyai cerita tersendiri..

Bosannya hari ni ..

Tak sabar nak cuti panjang ... Tapi nak tungu cuti tuuuuu , haihhh ... terseksa .. dengan ada meeting ari ni ... pastu dengan hari hari terakhir rakan sepejabat aku yang berakhir minggu ni setelah 5 tahun berjiran dalam opis.. huhu ..

Entah ler.. ni nak g cuti pon tiba tiba mood dah mati .. Dah tak nampak seri nak bercuti .. kalau boleh , cuti tapi duk rumah jer... lagi nikmat... huk...

Nak ceriakan hari hari aku kembali ? Entah .... aku pon tak tau camana ... ikut jelah langkah kaki aku ni .. kalau berakhir di satu sudut , maka di situ penyudahnya .. selagi mampu melangkah , biarlah ..

Ermm.. orang makin ramai kat ERL ni .. lagi 4 minit sampai .. Ada yang membaca .. ada yg mengelamun ... paling bagus , siap ada yang baca Yassin ! Jgn tak tauuuu ...ngorat awek pagi pagi , aku tak nampak lak .. haha..

BA: Gerak dulu ..

Penjudi kalah teruk !


Salam ..selamat pagi .. aku pasti ramai penjudi kalah teruk malam tadi disebabkan jaringan gol tu.. hehee... jika mereka bet gol atau keputusan sewaktu perlawanan ( bukan masa tambahan) maka , mereka makan asap je bulan ni .. hehehe. ALONG mulakan pencarian ...

Penjaring terbanyak ..


hurm.. nasib baik aku tidur ....

Perlu ke adik angkat atau abang / kakak angkat ?

Keluarga angkat ? ayah angkat , mak angkat , boy friend angkat ? Suami angkat bleh ? hahaha.. jgn cari pasal ..

Bab angkat mengangkat ni mmg cukup terkenal sewaktu di sekolah dan juga di ipt .. Biasanya yang dapat berangkat angkat ni , yang comel comel dan yang hensem hensem .. Betul ?

Ada yang menyampah bab bab ni .. katanya adik kat umah pon tak terjaga , ni nak jaga adik orang lak. huhu... Boleh pakai ke alasan tu ?

Bagi aku , bab angkat mengangkat ni boleh asalkan tak terlebih .. biarlah ada batasan .. kang kalau terlebih , aku risau ada jugak yang kawin dengan adik angkat ... ;)

BA: dari dulu takde sapa nak angkat aku... hahaha
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI