Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 18 Julai 2010

Memahami bukan sesuatu yang sukar tapi sengaja disukarkan ?

Bila di tanya , faham atau tidak ? Samada faham , pura pura faham atau malas nak bertanya dah ... Paling teruk pon mmg tak faham .. Pengorbanan mmg paling sukar nak dilakukan tapi bila mendapat manfaatnya , pasti tersenyum gembira ...

Begitulah hakikatnya ... yang melakukan pengorbanan tu terpaksa memikirkan baik dan buruk ... tapi biasanya pasti akan melupakan segala keburukan demi mendapatkan kebaikkan.. Samada kebaikkan tu akan dikongsi bersama atau tidak , bergantung pada kasih sayang ..

Berapa ramai sanggup berkorban demi mendapatkan kebahagiaan ? Berapa ramai pula sanggup melepaskan kebahagian kerana tidak mahu berkorban ? Memilih jalan paling mudah iaitu mengenepikan pengorbanan paling mudah dilakukan asalkan tidak ada sesiapa yang rugi ..

Sanggupkah kita berkorban masa demi mendapatkan secebis kasih sayang di kemudian hari atau rela duduk diam dan menerima apa saja kemungkinan yang datang ?

BA : Rela berkorban demi masa depan yang cemerlang ...

Nak ikut sapa ?

Ada sahabat blogger mahupun kawan FB bertanya pada aku , kenapa aku tak letak gambar aku pada header ? Mudah jer ... kenduri kawin .. buat besar besaran , pasti ada orang mengata , berlagak .... Buat kecil kecilan , orang akan kata kedekut .. Jadi nak ikut sapa ? Aku akan ikut saranan Nabi junjungan kita , Muhammad s.a.w iaitu bersederhana jer ...

Dulu ada org kata , aku jual muka ( muka aku sendiri yer.. bukan muka yang digoogle lalu kata muka sendiri ) untuk popular dalam blog .. Erm... aku pelik , orng lain pun letak gak muka diorng kat blog masing masing .. Bukan takat muka diorng je , abis semua muka satu keluarga .. ok je ?? Takde masalah pon ? Kenapa tang aku lak jadi masalah ? Nak kata hensem , aku rasa ramai lagi blogger yang jauh ada rupa dari aku .. tak nak lak perli atau kutuk diorng ? Nape aku ? Hehe..sbb yakin aku cepat melatah ? Mungkin dulu.. dulu aku belum cukup matang lagi dalam dunia blog ni.. Skang ? Aku tak amik kisah dah.. Asalkan aku tak langgar adat dan peraturan dunia blog ni ..

Jadi skang , aku buat kesimpulan , biarlah aku berblog demi kepuasan aku dan juga pembaca yang senang dengan tulisan aku .. kalau rasa tulisan aku ni takde pekdah dan tiada info , tekan je pangkah di bucu pelayar internet tu haa..toksah sakit hati.. banyak lagi blog ada untuk dibaca .. Aku tak pernah paksa sapa sapa masuk untuk baca pon ..

Dan lagi .. sebelum nak sakit dengan mana mana blog yang ada dalam internet ni , cuba perhatikan blog dan juga blogger tu sendiri .. apa sumbangan dia pada pembaca tu sendiri .. Adakah seronok membaca blog yang penuh dengan hasad dengki ? atau blog yang perli sana sini ? mahupun blog yang ..ermm... pk la sendiri... apa sebenarnya dicari dalam internet ni ? Kalau nak cari gambar Ariel atau Luna , tak jumpa kat blog aku ni... Ni blog contengan aku jer ...

Tiada paksaan dalam membaca blog pinggiran desa ni haa... Sebelah kanan blog aku ni ada ratusan blog list... cari je mana yang bagus.. jadilah folllower mereka ... semoga jumpa apa yang dicari.. InsyaAllah ...

BA : Dari menyakitkan jiwa , ada baiknya kita bercucuk tanam ...

Warna cokelat ?? Ok je kan...

Bagi aku sebenarnya , apa saja warna tak kisah .. janji sedap dipandang .. Yang penting ialah kandungan .. kalau hampeh , buat la warna apa sekali pon.. panggil la pakar cat dari ICI ke .. Eric Leong ke pon lom tentu orang nak masuk baca .. Aku tak kata la blog aku ni bagus .. tapi sekurangnya ada la pembaca setia .. setidak tidaknya aku tak perlu g ajuk mana mana blog atau tiru kucing mana mana blog ..

Lagi pon , mmg dh lama aku nak tukar warna ni.. boring dah warna merah tu.. asik dok dikaitkan dengan blogger popular lak.. aku sedar aku blogger picisan yang baru nak bertapak walaupun dah hampir setahun tapi masih terkial kial lagi sebenarnya ..

Ini bukan kali pertama aku tukar warna... dah berkali kali pon.. tak kisah pon .. kan kan ... so komen korang ?

Apasal la ngantuk semacam je ni ?

Aku mengandungkah ? Letih dan mengantuk jer .. ni pon baru pas makan... ngantuk balik ... rasa nak tarik jee selimut ... Tadi dah bantai tidur ... hurmm ...

Esok dah start kijer balik ... Mood ? Erm... ermmm... 70% refresh ... hehe ... ok la kot ... cuma dok mental dengan blog yang tak leh nak view dari 3 hari lepas.. ermm... kang aku tukar kang.. haaa..

Jap lagi lepas Asar nak g balik tempat semalam... baru nak memborong..semalam , usha line je.. hehe.. ari ni mesti diorg jual lagi murah ... Esok , start workout balik ... perut dah mula naik ni .. tak leh jadi ... badan pon lama dah tak berpeluh ...

Esok jugak minggu terakhir bos aku sblm dia g sambung studi dia... haih... boring boring... pengurusan baru la maknanya ... ermmm

BA : Tidur 5 minit sat

Bila 'giler' aku dah datang ..

Maka aku akan update status di FB bertalu talu.. menunjukkan aku kelaparan .. antara status aku pagi ni je ialah :

1 ) bila tiba masanya , gaji RM50K sebulan macam RM5 skang apabila semua harga naik dan takkan turun ...

2 ) jom jimatkan duit rakyat .. pemimpin ( menteri menteri pasola ) guna keta sendiri , minyak bayar sendiri , segalanya sendirilah .. kata berkhidmat untuk rakyat kan ? biarlah ikhlas ... kan kan .. baru tak kisah pasal subsidi ..

3) nak g alamanda.. cari basikal ... esok g kerja naik basikal.. kuar umah kul 4.30 pagi .. sampai opis kul 8 pagi .. peluh ? tk pe... bawak je air dari rumah...jgn mndi di tandas awam.. hak orang ramai tu.. balik kul 5 , sampai umah kul 8 mlm.. kul 10 malam tidur.. jimat jimat.. up minyak 20 sen pon tak kisah .

4 ) Yeahooo... alasan kukuh untuk tidak balik beraya di kampung .. minyak mahal !!! tambang semua naik ! harga barang mahal ... rokok mahal ( boleh la pulak beli kan ?) .. hantaran meminang pon naik harga dah sbb anak perempuan g kelas , bapak antar guna keta ..

5 ) cuba teka , bila harga minyak akan diturunkan kembali ? erk.. ke tak turun turun dah ? NAIKKAN GAJI KAMI.. NAIKKAN GAJI KAMI.. naik gaji dah la..yang lain tak yah naik yer ..


Haih... aku rasa aku tau dah punca blog aku ni tak boleh masuk... ermm.. Kongg !!!!!!! Mana koooo !!!

Bernafas dalam lumpur

Lama mana lagi
Hendak ku turutkan
Kata telunjuk yang menuding kepalaku
Sabar apa lagi
Hendak ku turutkan
Hingga aku bernafas bagai dalam lumpur
Kasihan...

Wajah kita sama
Beza pada gaya
Itu pilihan masing-masing yang empunya
Mungkin pada usia
Rasa yang berbeza
Yang penting kita saling hormat menghormati
Panduan...

( korus )
Kita tak dapat bersama
Namun kita juga manusia
Kita punya rasa cinta
Masing-masing punya harga...oh..oh...

Mahu apa lagi
Akan aku korbankan
Selagi ada hayatku di kandung badan
Oh terima kasih
Kerana balasan
Semoga sejahteralah hidup semua
Oh kawan


Wings - Mesra.net

Perlahan lahan kayuh ..

Pernah merasa nikmat trafik yang tinggi ... kenaikkan rank yang mendadak ... tapi bak kata orang , bukan mudah nak kekalkan ditahap tu .. untuk meningkatkan lagi , mmg boleh tapi sampai bila ? Kecualilah full time blogger.. tu mmg ok la .. tapi bagi aku yang kerja ni ?

Aku rasa dah tiba masa untuk maintain gitu gituan aja dong ..hehe.. terlalu expose pon merbahaya.. ramai pulak yang tak suka kan ? Padahal apa la sangat .. Best sangat ke tengok satu bangsa jatuh tersungkur ? Rela lagi bangsa lain diatas ? Hehe... jgn sampai kita ni di tapak kaki mereka ..

Blogspot dan nuffnang aku tak leh nak view .. aku rasa tentu ada makna disebaliknya .. ermm.. mungkin 'dia' suruh aku slow skit kot ... tak yah lalu sangat .. nanti tersungkur susah.. Bolt yang pantas tu tahu bila nak berehat kan ?

Tiba masa untuk 'bermain' di belakang tabir jer .. biar mereka yang mengenali aku je menilai sapa aku .. tak perlulah mengetuk dahi orang untuk ketawakan orang lain ...

BA : Brazil pon kalah jugak kan ..

Menangisi Kenaikan Harga Barang

Menangisi Kenaikan Harga Barang

..Menangisi kedukaan rakyat atas kenaikan 5 harga barang yang terbaru, maka di sini dibawa semula artikel lama Dr. Mohd Asri Zainul Abidin AGAMA BUKAN CANDU UNTUK MENGKHAYALKAN ORANG MISKIN yang ditulis dan disiarkan di media utama semasa kenaikan harga minyak di zaman Pak Lah..

Aduhai malangnya, ketika kerajaan sedang membina istana negara yang berharga 811 juta yang hanya ekslusif untuk segolongan manusia sahaja, serta di sana berbagai lagi pembaziran yang lain, tiba-tiba rakyat awam menjadi mangsa, subsidi mereka pula yang dirampas..

Kenangilah orang-orang kampung yang susah, ibubapa yang terhad pendapatan mereka dan anak-anak miskin yang akan termangsa dari setiap kenaikan harga barang.. mereka tiada istana mewah, tiada kereta mewah, tiada hidangan mewah..

Ketika golongan bangsawan dan pembesar itu bersenang lenang dengan segala kemewahan yang telah merampas subsidi rakyat, orang miskin menangis suapan mereka yang makin meninggi harganya, yang meratah tenaga jasad dan kekayaan negara mereka..

* Dr. Mohd Asri Zainul Abidin *

BA : kena baca dah teladani sejarah para sahabat Rasulullah ..

Tabung Kami Bersama mu , LYA

Aku ada menerima msg dari salah seorang rakan blogger, Mommy Pinky yang meminta aku memanjangkan entrinya .. Diharap para blogger / pembaca yang prihatin mengenainya , dapat memanjangkan di blog / laman sosial masing masing .. Siapa tau , nasib kita kemudian hari ?

Bismillahirrahmanirrahim............

Dengan rasa rendah diri dan penuh harapan, Kami mewakili sahabat-sahabat Lya di alam maya melancarkan TABUNG KAMI BERSAMAMU LYA.

Tabung ini bertujuan mengumpul dana bagi membolehkan Lya menjalani rawatan selanjutnya untuk penyakit beliau. Mudah-mudahan sumbangan sedikit sebanyak dari kalian semua dapat membantu Lya mendapatkan rawatan tersebut secepat mungkin.

Sehingga ke saat ini, Lya masih lagi ditempatkan di ICU Kemaman, Terengganu. Keadaan terkini Lya agak lemah tetapi masih stabil.

Kami juga memohon doa berterusan dari kalian semua. Semoga usaha kita semua untuk membantu Lya dipermudahkan Allah.

Hulurkan sumbangan ikhlas anda ke akaun Maybank Alyani Binti Amran (155014985526).

Untuk update terkini tentang Lya, klik SINI.

Kami juga amat berbesar hati, sekiranya kalian semua dapat mewar-warkan tabung ini di blog masing-masing. Jasa baik anda semua amat kami hargai.

Terima Kasih.


BA : Terima kasih pada yang sudi bantu ..

Ya , Saya tahu ..

Jiran sebelah rumah Ahmad datang ke rumahnya lalu membawa satu berita yang agak pelik sedikit bunyinya ...

Jiran : Ahmad , kau tahu tak orang yang duduk di rumah hujung tu baru beli kereta ? Serupa macam kau punya .. Dah la tu , dia punya aksesori tambahan pon sama cam kau punya ..

Ahmad : Ya ke ? Bagus la tu.. Sekurangnya dia tak perlu lagi naik bas atau tumpang kereta orang.

Jiran : Masalahnya , dia buat kereta dia sebijik macam kereta kau.. termasuk no plate .. tapi hehe.. no je sama .. Huruf takkan sama punya.. Aku rasa mesti dia ada niat lain tu ?

Ahmad : Ala , biar je la .. kebetulan je kot .. kalau nak sama pon , aku tak kisah .. sbb pemandunya tetap lain.. corak pemanduan pun pasti beza ... orang pasti dapat bezakan mana satu aku dan dia ..

Jiran : Ok la gitu ... kalau kau tak kisah .. aku bagitau kau jer ..

Ahmad : Hehe.. aku tau lama dah... saja malas nak amik tau .. Apa pun terima kasihlah sbb sudi beritahu aku .. Yang penting , kita sama sama jaga keselamatan bila memandu ... ;)

Jiran : Yelah.. aku balik dulu yer.. Salam ..

Ahmad : Wsalam ... hati hati ..


BA : Luas dunia ini .. rezeki Allah ada di mana mana .. yang penting berusaha dan tidak menyakitkan hati rakan lain ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI