Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 19 Julai 2010

Nuffnang sayang kat aku rupanya ..


Mana tidaknya , cuba korang tengok... sama color la pulak .. wa wa wa.. satu kebetulan ..dulu aku letak merah tu , banyak pulak iklan color tu.. ke mmg dia buat gitu ek ? aku tak perasan la plak ..

Kot yer pun , jgn bagi takat iklan gitu jer cik NUFF.. kasi la Buff sekali.. baru la berseri skit dunia ku ini.. kan kan .. hahaha...

BA : Bila laaa dia nak mai nehhh...

Eh .. betul ke perempuan bekerjaya tak kisah laki dia kawin lagi ?

Haaaaa... amik kau..panjang tajuk ni... betulkah ? Samada dia izinkan atau ... CERAIKAN SAYAAAAA... TAK KIRAAAA...CERAIKAAAANNN... KALAU TAK.. C U IN COURT !!

Mak aihh.. sampai gitu sekali ke ? Dah ilang ke segala kemanisan rumahtangga ? Takkan nak bincang dengan hakim kot ? sedangkan Norman Hakim pon bincang ngan hakim , apa tah lagi yang bukan hakim.. haa..pening ? Aku pon ..

Ala.. apa susah.. dia nak kawin ? Bagi jeeee.. tapi sebelum nak kawin tu , suruh dia sign surat perjanjian ... Kereta , rumah , gaji separuh , kasi sama anak anak ... amacam ? ada bran ?? Tak bran ? Tak bran , tak yah kawin .. baru mintak separuh dah mengigil... ada hatiiiii nak nikah lagi !

Duit saya ?? Duit isteri hak isteri.. suami tak bleh kaco... kan kan ? Sapa kata tak blehh ??? Harta sepencarian tuuuu .. aisey.. susah dah ni... tak kisah la.. CU IN COURT je la.. Court mammoth bleh ??

BA : Nak kawin satu pon susah.. apatah lagi nak upgrade kan ?

Leh pengsan aku kalau kawin gini haa...













Wedding of Nur Nadiah SM Nasimuddin & Hamzah Alang Azman Shah

Nadia – anak arwah Nasimuddin NAZA

Hamzah – Anak Azman Shah, owner of holiday villa hotel chains.


Yahoo group - email santai

Ramadhan menjelma lagi .. apa plan ?

Jimat jimat jimat ... segalanya jimat.. baju raya tahun ni , guna je baju nikah ari tu... leh singgah umah tok kadi ari tu ha.. kot la leh try test angkat nikah sekali lagi kan.. hehe... adeh...

Makanan bersahur ? ermm.. kena berat skit ni.. memandangkan tahun ni aku tak penah buat puasa sunat langsung.. eheh... susah nanti woo... berat lak ..walaupun aku dok melantak oats je pagi n tengahari tapi sah sah aku akan terasa kebuluran nanti..

Makanan berbuka ... erm... ala kadar je la kot ... tak yah la beria beli macam macam memandangkan minyak dah naik .. sah sah ikan ngan ayam akan meletop gak .. ni nak g beli ayam kampung kat CHE MAT GEBU kita ... sapa sapa nak beli ayam kampung , sila lah order kat dia .. hehe.. memandai je aku nehh ... makan ulam ulaman je la.. no... leh turunkan berat badan lagi ...

Tarawikh ... wah... insyaAllah ... tamo janji woo... cuba yang terbaik .. hehe...

Kuih raya ??? tak yah beli.. order kat MAT GEBU je.. ari tu ada dia kata nak buat sedekah ... eh..silap.. nak bukak order gitu.. haa.. kan mat kan ... hehe.. propa betui la aku neh.. aku acah je... dia kata nak buat .. erk... rahsia... beli la majalah saji.. nanti jumpa la dalam tu.. edisi raya yer .. hehe.. waahh.. lari lari lari.. mat kejaarr...

Balik Kelantan ... ermm... tak leh tak leh... tahun lepas dah raya kelantan .. tahun ni raya kl... lalalala....

Duit raya ? Dah ada dah .. dah standby duit nuffnang.. hahaha.. macam cukupp .. MATTT..pinjam !!! ...

Lagi lagi ?? Neh.. tak yah plan laa.. hadapi je dengan tabah.. yang penting , ibadat tu kena jaga .. Puasa sebenar benarnya puasa .. bukan sekadar menahan lapar dan dahaga .. ada pahe ? Waahh... Yusof Pak yubbb.... entri ini ditaja olenya..

Aku insaf !

Kalau korang tengok aku skang , mesti ingat aku budak PLKN punya... tensen tul ... tadi pas workout , aku g la gunting aku ni yang dah ala ala pelakon korea tapi yang penjahat la ..

Biasa kat kedai mamak ( ke india .. aku pon tak sure dah skang ) tu , ada laaaaa sorang tukang gunting yg aku rasa dia hanya faham 'pendek ka seluk ? " ... Aku kata .. pendek skit je ... maka dia poon tebas la rambut aku ala ala tebas lalang tu ..

Zas Zus Zas Zus ... tu dia.... kalau polis lalu mesti dia ingat aku geng dia gak ... kira baru kuar akademi gitu la.. huwaaaa... Bila aku tengok dia dok baik punya tebas rambut aku tu , nak je aku kata , ' macha .. lu kasi botak la senang .. ' tapi aku menahan je marah ... Ada satu lelaki cina kat sebelah aku tu dah tensen abis .. Dia kata rambut dia dah macam lereng bukit .. bertakuk takuk.. geram giler dia.. dah la dia punya rambut jenis hidup segan mati tak mahu.. ala ala zaibo gitu la , ditambah lagi dengan takukan gitu.. hahaha.. hilang terus kegengsteran cina tu..siann...

Kemudian .. selepas dia bergembira menghodohkan rambut aku.. dia tanya aku .. mau cukur skit ka.. tepi skit .. memandangkan kat pp aku tu pon dah naik jambang ala ala wolverine , aku pon suh la cukur skit je ...

Tu diaaaaaaaaaa... dia bantai abis.. sampai ke leher aku dia cukur .. haih.. bila dah abis .. aku tengok janggut dia ngan janggut aku takde beza.. WAAAAA.. dia nak aku jadi klon dia ke ?? Tidaakkk....

Aku tanya dia ..berapa ? Hengatkan free la cukur tadi .. dah la tak cun .. sekali ... RM13 .. haih... aku ingat tipah je tertipu... insaf insaf.. pasni g salun je la... cari awek cun je tolong guntingkan ... mahal pun mahal la.. janji hensem.. hahaha... aku guwau je laaa... takkan aku buang duit g salun weh ! Mahal mahal ! aku rela botak lagi .. nak wat camana kan.. bak kata orang.. kalau dah .. erm..tak yah la abiskan .. nanti jadi isu lak.. hahahaha

OK ok.. aku naik erl dulu.. kang nak cari tempat makan lak... erk... adeh.. baru laaa nak diet... aisey.. rosak masa depan ku ini..

BA : Citer korea abis dah.. tunggu esok lak..

Aznee nak cari kawan sambil bershopping di ??

Amboi AZNEE .. mentang mentang laa kazen dia g shopping tadi ... dia pon nak shopping gak ek .. tapi dia nak shopping online kat mana ek.. Waahh.. TECIK CRAFT rupanya.. Kenapa dia nak bershopping kat sana dengan wang yang diberi tu ek ? Pelik gak ... sat nak baca ... Ooooo... patut laa... ok ok.. faham dah ... rupanya ada kaitan dengan anak murid dia .. bagus bagus... camni la baru best belajar.. hehee..

Blog AZNEE ni macam orang nya ... lembut je... sejuk je mata ehem dia tengok eh.. hahaha... dah dah... puji lelebih kang , tak lena lak kazen dia .. sah sah bergaduh nanti kat ruangan komen tu.. haha.. guwau jee...

Jadi , Aznee dah tau mana dia akan gunakan duit tu jika diberi padanya.. ternyata dia gunakan dengan penuh tanggungjawab.. tak lupa kat anak murid... hehe.. Ops.. kalau korang nak tau apa yang dia bershopping tu ... g la tengok sendiri ek... AZNEE ..

Pak Polisi , Boleh tak aku sepak je kereta tu ?

Tadi , sewaktu aku nak melintas di hadapan The Mall untuk menuju ke stsn LRT PWTC bersama sama seorang pelancong dari Singapore yang kebetulan dia menanyakan dimana Hotel The Legend. Bermakna aku dan dia ke satu destinasi yang sama la.. Ala , kira dekat je la tu ..

Sampai di satu sudut untuk pejalan kaki , lampu isyarat menunjukkan tanda untuk melintas .. Aku pon jalan je la... tapi aku perhatikan sebelah kanan aku , sebuah kereta yang mana pemandunya seorg wanita ... ermm... aku rasa nak je aku baling batu atau sepak je kereta dia ... Tahu nape ?

Bayangkan , korang dah melintas tapi dia menderukan kereta dia dengan laju ! Kira dia tak nak berenti gak laa... Aku ngan kereta tu lebih kurang satu kaki je !! Kalau aku penyepak rasanya mau kemek gak pintu keta dia tu.. Kebetulan keta dia pon jenis kereta tin milo punya .. Geram aku ..

Pastu pelancong tu kata , kenapa tak amik je no keta tu dan buat laporan polis ? Aku sengih je la.. malas nak panjangkan cerita ... Dia kata di Singapura pon perkara tu biasa jugak berlaku .. Pemandu kat sana ego katanya .. Ermm.. Tak kira sapa pon , aku rasa segalanya atas diri sendiri.. kalau mangkok tu , maka mangkok la dia .. haih..

Kalau tak tadi.. sah sah aku online kat hospital .. Korang nak datang jengok tak ? Wad pesakit luar jer.. paling tidak pon kuku jari je tercabut .. Hahaha.. guwau je... adeh...


Mah... baju melayu abang mana daa ??

"Abang nak g mana ?? Nak g umah si Jamil , Mah... dia nikah tu haa.. " ..

Sebelum kawin , kalau cakap pasal nikah dua , sah sah kena piat kan ? Ala...nak tau laki tu jenis kawin dia atau tidak , mudah jer... cuba tanya laki tu... skang ni ada berapa ramai awek dia ? Kalau lebih dari satu , harapan besar untuk hidup bermadu ( tak kira asli atau tiruan ) mmg cerah !

Mana tidaknya , kalau dipasangnya secara sah , dah tentu perang dunia meletus.. kalau dipasangnya cara PATI , silap silap .. " Mah.. ni madu awak ni .. layan la elok elok yer " ... maunyer sewa gergaji kayu balak tu nanti !

Susah jadi lelaki ni.. bukan apa.. kesian tengok perempuan tu ... ramai sangat.. Dah la lelaki yang ada sekarang ni , dok bantai suka sama suka.. tang mana diorng suka pon aku tak tau .. Jadi ini bermakna lelaki semakin kurang ... Lelaki yang muda muda lak , tamo kawin awal. nak tunggu cecah 30 an baru nak nikah.. abis tu ? Perempuan muda muda ni nak kawin ngan sapa ? Lelaki yang tuaaa ni gak laaa yg diorng pilih.. Bila pilih yang tua aka yang matang lagi macho , sah sah laaaa dah berbini kan ? Camana tu ? Takkan nak dibiarkan expired gitu je ? Rugi woo...


Jadi apa pendapat perempuan ? Samada izinkan jer atau biarkan saja bermadu secara haram ? Eh... aku bukan nak la.. aku tak larat nak bela sampai dua .. sorang pon pening.. hahah..guwau guwauu.. tidur luar gak aku malam nih !

BA : Nikmat 5 minit , sengsara 50 tahun kalau tak kena cara ..

Dah kat sebelah pon , masih tak puas !

Dulu .. depan mata , rindu... bila jauh , lagi la rindu ! Bila dah jadi hak milik , depan mata , ngilu ! ... Bila berjauhan , pilu ... Adeh.. camana tu ?

Bayangkan dok berdating ni .. tiba tiba boyfriend/girlfriend korang leh kata , tak sabarnya nak g keje esok ! Aikkk.... tadi dalam telefon kata rindu rinduan .. Bila dah jumpa , tak sabar dah nak g keje esok ? Yang kita ni punya la rasa kalau boleh nak pause masa tu bila berdating tapi dia lak tak sabar ? Ada apa apa ke nih ??

Kes gini selalu berlaku... masa bercinta , bila takde depan mata , reload RM100 pon tak cukup .. bergayut selagi kawan kita nun tak cakap sorang sorang tak sah !! Aisey.. kalau dating , dari pagi sampai ke subuh , tak nak balik ! Bila dah kawin , pantang nampak muka terus bercakaran ! Kalau cakar ala ala arnab , tak pe la.. ni ala ala naga ngan dinasour lagaknya .. haa...

Bila sorang kena antar outstation berbulan lamanya , baru nak teriak lagu isabella ! Apa kes ?? Tu nasib baik kena antar outstation ... kalau dah dipanggil ' balik ' pada pemilik-Nya ? Nak nyanyi lagu apa dah ? Nasyid ? Haaa... tu laaa... bila ada , tak nak hargai.. dah takde , tunggu apa lagi ?? Ana kawin 2 ...

Ecah nak cari kawan sambil shopping di ..

Ecah oh ecah ... wawawa.... nak shopping shawl eh... Ecah ni kata kalau dia diberi RM100 , dia nak shopping shawl kat blog SHAWLS @ AYUCINTA .. Emm.. pelik lak ek.. punya la banyak blogshop kat blog aku tu , dia nak shopping kat situ ? Y ? Y ??? Tu nanti korang g korek sendiri ek..

Uikhsss... meriah benor blog Ecah ni .. boleh klik sana sini wooo ...klik klik ..cam klik kamera dslr lak.. rindu kat nikon akuuuu... hahah... Rajin masuk pertandingan lak tu..huh... bagus bagus..sapa ada buat pertandingan , sila ajak dia tau... hehe..

Ok ok... cita banyak tamo.. g baca sendiri nape dia nak shopping kat sana ... ECAH..simpan duit skit wooo

Sidratul Muntaha ajak shopping di ...

Wah... Sidratul Muntaha ajak shopping di Ardini's Treasure .. Sbb apa dia ajak shopping kat sana ? Tu kena baca sendiri la... Macam untuk segmen baru ni kan ,jika p blogger akan diberi RM100 dan dia dikehendaki membeli secara online , blogshop manakah akan menjadi pilihannya ? Maka Sidratul Muntaha telah membuat pilihannya ..

Berbalik pada blognya , header dengan taglinenya mmg 'besar'... baca pon takut woo ... bonzer bonzer gitu ... hehe... Dan dia antara mereka yang rajin join setiap kali aku buat segmen.. hehe.. Sangat simple blognyer...

Apa pun , Sidratul Muntaha telah menjadi blogger pertama yg menyertai segmen baru aku ni.. Terima kasih ... Tamo joinkah ? nak tau gak apa korang nak menyopping kalau diberi RM100 .. hehe.. kalau nak dengan lebih lanjut segmen ni , jom usha line kat sini ..

Bagus tapi tak kena cara la pulak ..

Pagi tadi dalam ERL .. ada satu lelaki yang mana aku rasa muda dari aku .. Berdiri depan aku jer.. sambil memegang buku kecil yang mana aku rasa surah Yassin .. Kemudian dia baca .. Alhamdulillah..

Dalam 10 minit kemudian .. dia abis baca ... di selak begnya dan masukkan buku surah Yassin tadi.. Kemudian diletakkan begnya kembali dicelah antara dua kakinya... Hurmm... Ilang terus respek aku tadi .. Nak tegur , kang wat hal lak... wat dek je la ..

Dibelakang budak laki tadi tu ada seorang akak .. rajin giler..baca novel .. tajuk tak ingat lak... tebal dan aku rasa baru je dia baca kot ... Macam menarik je novel dia tu .. Aku ingatkan dia kusyuk je membaca .. rupanya dia tertidur.. hehe.. macam macam ragam dalam ERL ..

Aku dulu , rajin layan mp3 dan baca buku dalam ERL tapi skang ni malas skit..bukan pe , rasa pening sbb ERL dok bergerak laju kan.. MP3 aku lak dah rosak.. nak beli baru , ermm... rasa cam tak best dah..wat sakit tinga jer.. dengar perlahan tak best..kuat pon tak best.. hehe..camana tu..

BA : Kalau naik keta g kerja ,tak nampak dunia ..

Teringat keringat orang tua..

Entah mengapa , tiba tiba aku terbayang kedua wajah orang tua aku lebih lagi ayah aku .. Segala pengorbanan dia yang selama ini ( sehingga kini ) tanpa kenal penat lelah seringkali membuatkan aku mengalirkan air mata bila teringatkan dia ..

Siang malam dia berusaha mencari duit untuk membesarkan anak anak dia ... Takkan dibiarkan anak anak dia merempat bila besar nanti dan disebabkan itulah dia berusaha memberi yg terbaik pada kitorang ..haih ...

Garang ? Garang garang dia , masih kenal darah daging dia .. Pukulan dia sekadar mengajar anaknya .. Dah la tu , 3 anak lelaki nak dijaganya..Bukan senang ... semua pakat liar dan nakal 24 jam.. sampaikan nak tidur pon bertekak.. takat berparang tu , biasa dah ... heheh

Dia ada satu keinginan ... insyaAllah aku cuba akan tunaikan satu hari nanti .. hurmm .. Sementara dia masih ada ...

Sekejap jer berlalu ..

Nak tunggu kehadirannya , skit punya terseksa nak melaluinya .. Bila menjelma , adakalanya dilepaskan begitu saja .. Malah tidak langsung digunakan dengan sebaiknya .. Dihabiskan dengan ala kadar sedangkan saat itu adalah saat yang patut digunakan terbaik ..

Percutian di Tioman , alhamdulillah.. segalanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancang .. Perjalanan pergi dan balik merapatkan lagi hubungan suami isteri dari segi komunikasi dan juga persefahaman .. Segalanya dilakukan dengan perbicangan dua hala yang penuh dengan kasih sayang .. ;)

Disarankan pada pasangan yg dah berumahtangga , pergilah bercuti berdua bagi mengembalikan sinar kasih sayang dan nostalgia kemanisan bercinta yang satu tika dulu hangat tiada tandingannya .. Pupuklah kasih sayang sebenarnya yang mana kehadiran anak cumalah penyeri kepada kasih sayang tersebut dan sepatutnya cinta sebenar ialah pada pasangannya !

Sedar atau tidak , adakalanya pasangan suami isteri bila mendapat anak , terlupa pada suami atau isterinya . Baginya anaknya adalah segalanya .. tak kisah dah janji ada anak... Adakah itu tujuan berumahtangga ? Semata mata untuk mendapatkan zuriat? Walaupun itu adalah tujuannya , jgn ditinggalkan tujuan utama iaitu bersatu dengan si dia yang tercinta !

BA : tunggu tahun depan pula ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI