Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 22 Julai 2010

The Sorcerer's Apprentice

Bestkah ? Ermm.. kalau takde cerita sangat nak layan , boleh la layan cerita ni ... Bintang ? 2.5 jer aku bleh bagi ... Dari segi kesan khas , ok .. mmg best tapi dari jalan cerita dia ... terlalu pantas sangat... jadi cam kelam kabut jer .. seolah olah tak sabar nak bagi abis jer .. hehe..

Aku g tengok tadi ngan kawan aku , Ady Hazman (geng FB ) memandangkan wife aku tak minat cerita cerita begini.. Aku g tengok pon disebabkan si Nicholas Cage yang berlakon ... Kalau orang lain , bleh terbantut gak nafsu tu ... hehe.. jgn disebut nafsu malam jumaat neh.. dengeres wooh..

Promo filem ni mmg dasat tapi hasilnya kureng ... Tak puas la tengok ... tu je la aku bleh cakap.. tu dari sudut padangan sebelah kiri aku .. Dari sudut sebelah kanan , ermmmm... ermmmm... boleh di layan saja...

Cuma yang buat aku rasa tidur bila ada awek sebelah ngan balak dia.. aku rasa mungkin balak dia mesti boring.. sbb kecoh banget... haih... cam mengada ngada pon ada gak.. kira nak tunjuk manja la.. aisey...

BA : Tunggu SALT lak.. hehe


Kenangan Ramadhan Bersama .. MAT GEBU

Hahaha..aku tak nak amik header dia.. aku nak tunjuk gambar aku telah menakluki rumahnya .. yang mana ada kaitan dalam kenangan dia .. hahaha..

Ceritanya begini.... haih.. nak cerita pon sedih... Er..mat , awak je la cerita yer ... hehehe..

Kalau tak silap lah kejadian ni berlaku masa mat umur 9 tahun kot, biasa lah budak2 kan, dah lah kecik2 kuat melawan cakap orang tua, degil, kalau pi sauk ikan kat parit sampai nak malam baru balik..Kejadian ni kalau tak silap masa raya lah, erkk macam mana ni, kesah pasal ramadhan..hehe, ok ok sambung balik. Anda tau tak bunga api yang jenis banyak asap tu?.. Sebab bunga api tu lah nyaris2 rumah lama terbakar. Masa tu petang tau, jadi mat dengan abang mat yg no 3 main leer bunga api...(heran guaa, abang guaa masa tu dah besar, pesal dia main bunga api jugak ek?), kami ni kan siap pi mana2 sudut rumah koo, pancit bunga api tu konon2 nak halau nyamuk.

Sambungggg laaa kat blog dia .. >> MAT GEBU

Takkan nak pakai baju pon tak boleh ?

Aku terbaca fatwa mengenai pemakaian jersi yang mempunyai lambang salib dan syaitan ( devils ) diharamkan kepada umat Islam di Malaysia .. Kemudian ada la sorang yang bukan muslim membalas kenyataan tu dengan mengatakan fatwa tu ekstrem ... Katanya lagi , jika muslim di larang memakainya , bagaimana pula dengan yang bukan muslim memakai pakaian yang mempunyai logo Islam seperti bendera negara Malaysia ?

Hahaha... lawak betul la.. nape ek diorng nak melenting ? Bagi aku .. ni pendapat aku ... kalau belajar agama Islam dengan sebenar benarnya , pasti diorng tau mana yang boleh mana yang tak .. Baju yang ada lambang salib , pasti ramai akan kata segalanya bergantung pada niat .. hahaha.. kita taukah niat orang yang memakai tu ? Kalau orang tu masuk disko , adakah bergantung pada niat ? Melepak dengan rakan rakan yang menghisap dadah , adakah bergantung pada niat ? Bukan subahat ke ? Ikut kawan g merompak bank ... ' eh.. saya ikut je.. takde niat merompak bank pon !'

Kebelakangan ini ramai pulak yg pandai memberi alasan .. seperti pemakaian tudung .. baju seluar yang sendat dan banyak lagi la contoh .. penat nak tulis .. hehe... Segalanya bergantung pada niat... Lafazkan tak niat tu ? hehe.. sahaja aku pakai ..... haaa.. guwau aaarr..

Bagi mereka yang tahu dan menganut agama Islam ... pandai pandai la lu pk .. matikah kalau pakai ?? Banggakah kalau pakai ? Atau dapat duit ke?? hehehe... pk la sendiri ek.. Apa pun ni sekadar pendapat aku ... Aku mmg takkan pakai yang terang terang ada salib .. sbb aku bukan mempromosikan agama tu ... ;)

BA : Pakai je baju putih.. janji tutup aurat..

Cuba tanya satu soalan ini pada MAT GEBU !


Sapa sapa yang pernah g umah MAT GEBU pasti akan tertarik dengan pinggan mangkuk yang ada di rumahnya.. kan kan ? hahaha.. koleksi pinggan mangkuknya lebih banyak dari semut yang ada dirumahnya .. Tak percaya bukan ? Aku dulu pon tak caya ... tapi bila dah sampai.. aku dipaksa percaya gak wooo ..

Soalan yang perlu korang tanya pada MAT GEBU ialah .. jika berlaku kebakaran dirumahnya ... apakah barang yang paling dia sayang sekali akan diselamatkan terlebih dahulu ?? haaa... mengigil dia nak jawab.. hahahaa...

Aku tak tau la rumah orang lain tapi bagi aku , MAT GEBU pengumpul pinggan mangkuk yang tegar .. kalau sapa sapa yang ada pinggan mangkuk yang berusia lebih 30 tahun , boleh la kenen kenenkan pada dia yer.. hahahhaa ..

BA : Lariiiiiiiiiiiiiiiii

Kenangan Ramadhan Bersama ... Jom meriahkannya !


Segmen : KENANGAN RAMADHAN BERSAMA BEN ASHAARI

Aku pasti ramai diantara kita mempunyai pelbagai kenangan .. samada yang manis dan juga sebaliknya .. Sayang rasanya jika segala kenangan begitu dibiarkan berlalu pergi , bukan ?

Apa kata ... kita abadikan di dalam blog dan kita berkongsi dengan pembaca pembaca yang ada ? Tentu lebih menarik kan ? Selain mereka dapat merasai detik detik yang telah anda rasai , mungkin mereka dapat sesuatu dari situ juga .. mungkin sebagai pengajaran dan juga sempadan kehidupan ..

Segmen ini akan bermula pada hari ini sehinggalah menjelang Ramadhan ... Ramadhan nanti takkan la nak bergossip sana sini kan ? Hehe.. best pe kita berkongsi cerita ...

Selain itu , aku jugak akan memperkenalkan blog blog baru kepada blogger blogger sedia ada .. ini bermakna , 2 dalam 1 ... seperti juga JELAJAH BLOG cuma keistimewaannya ialah jatuh di bulan RAMADHAN ..Istimewa bukan ?

Di samping itu juga , aku akan menyambut ulang tahun pertama blog aku ni.. sbb aku mula berblog pada hujung Ramadhan tahun lepas.. hehehe.. ok ok .. cara nak sertai ?

Sila buat entri ...

1 ) Header .. linkkan ke entri ini ..

2) Ceritakan KENANGAN RAMADHAN anda... tiada had ..kalau ada gambar pon lagi best ..

3) Dari mana anda tahu segmen ini ..

Tu jer.... mudah bukan ? Tunggu apa lagi ? Jommm ...

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Ciao

Waaahh.. akhirnya.. kawan aku sorang ni telah mengeluarkan resepinya !! Tu diaaa ... Caramel Pudding Annin .. Dia ni mmg rajin woo memasak ... ahaks... bagus bagus.. sapa sapa yang masih tercari cari.. hehe.. calon yang sesuai nehhh .. hahaha .. guwauu ..

Ok.. pada yang berminat.. sila la curik resepinya di >> CIAO

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. MahaMahu

Wah... ni mmg sesuai sungguh untuk berbuka..tak berat sangat kan ? haa.. kira cukup cukup penuhkan perut je kan.. hehehe ...

Resepi dari MahaMahu ni dipanggil Bubur Ayam .. Pada yang nak try tu...silalah.. hehe.. >> MahaMahu

Mudah sangat laa kena tipu !

Tadi aku lalu la kat satu kedai jual peralatan kamera ni ... Diorng bagi satu katalog.. aku pon tengok je la.. Wah.. jualan penghabisan stok ! 4 hari jee tuu .. tapi sebelum tu , aku g kuarkan duit kat atm.. hehe.. bukan nak beli kamera ..tapi ada menda lain aku nak beli ..

Pastu aku lalu kat kedai tu balik .. Teringin gak nak tau harga runtuh tu.. aku tengok ramai berlumba lumba beli .. hehehe... Aku cuma perlu cari satu je menda kat situ.. NIKON D3000 ..kamera dslr yang baru aku beli ari tu... adakah harganya jauh lebih murah setelah sale tu ??

Aku tanya kat pembantu kedai tu ... dia tunjuk aku senarai harga semua kamera dslr .. hehehe... pastu aku pandang mereka mereka yang dok berebut beli kamera tu.. Sesungguhnya anda semua tertipu !!

Harga kamera yang aku beli tu tanpa jualan runtuh tu , adalah lebih murah dari kedai tu ! Harga yang dijual kat kedai tu sama dengan harga yang aku beli tempoh hari setelah dicampur dengan bateri tambahan ! Camana tu ? pon masih ada baki sebenarnya.. haih.. mudah sangat kita ni tertipu dek sepanduk JUALAN MURAH !

BA : mana ada murah skang ni ??

Kenangan Ramadhan Bersama .. Tengkorak Emas


Al kisah tersebutlah kisah si Tengkorak Emas dengan ceritanya iaitu :

Masa ni aku nak balik cuti raya dari Bandar Seri Putra, Bangi ke Kuala Selangor dengan menaiki moto. So mengikut kebiasaan, pas tol Bandar Seri Putra tu, aku akan amik susur ke Seremban sebelum amik susur ke Shah Alam. Masa ni, takde stesen minyak lagi kat Bandar Seri Putra. Just bergantung pada tauke cina kedai moto untuk isi minyak.

Kalau nak tau lagi..sila la..jgn segan segan membaca kisah menarik si Tengkorak Emas ni. >> TENGKORAK EMAS

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. SINAR RAUDAH

Gulp ... cedapnyer.. aku bab bab maggie ni , mmg bisa membuatkan aku terliur jer... tengok pon sedap tu... erk... baru buat? hehehe.. naaaaaaaaaaaaakkk ...

Pada yang berminat nak mencuba resepesi MURTABAK MAGGIE ni , bolehla mengusha blog tuan punya resepi neh.. heheh .. mari mariii .. >> SINAR RAUDAH

Yang ni pulak namanya LAKSA GORENG .. aisey.. aku ingat tadi laksa penang.. hehe... tapi ..ermm.. ermmmm ...cedap woo..aku penah makan.. mak aku buat.. mmg berebut la pastu .. huhu ...

Kedua dua resepi tu leh dapat di blog SINAR RAUDAH yer.. sila la singgah.. hehe

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Kamsiah

Ini namanya PUDING LAICI .. haa... aku suka laici nih... sedap... nak tau resepinya ??? Mari mari.... >> KAMSIAH YU

Kenangan Ramadhan Bersama ..BLEKROS


al-Kisah tersebutlaahhhh.....

Ujian bermula seja hari pertama puasa lagi. Aku yang masa tu hamil anak pertama punyalah berkobar-kobar mahu berpuasa dengan kondisi keadaan aku yang dah nak due date tu. Teringin nak rasa bagaimana berpuasa ketika hamil. Kebetulan, keluarga aku dari Kedah datang menziarah aku di Lumut dan Abah bawakan aku udang besar tapak tangan aku, penuh satu kotak aiskrim! Kata Abah, boleh la makan untuk berbuka nanti. Lagipun Abah aku bimbang aku terbersalin awal, tak sempat nak makan udang besar.

sambung >>> BLEKROS

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Dsalju Cakes

Dsalju Cakes nak berkongsi satu resepi yang mana resepi asalnya adalah dari Mat Gebu yang teramat popular di masa kini ni... Haa.. kalau nak tau popularnya akan bertambah , tunggu raya nanti.. hahaha.. ok ok..sambung ..

Nama resepi ni ialah URAP PEDAS .. untuk mengetahui dengan lebih lanjut kenapa Dsalju pilih resepi ni , jomm >> DSALJU CAKES

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Cookery Pot

Pagi pagi ni , kita serbu dapur Mama Ghock .. menarik menarik sungguh resepinya... yang BBQ ni adalah yang disyornya .. manakala si sotong tu , aku suka.. hahaha..

BBQ LAMB SOUP

Erk...Yummy... sedapnyerrrr ..

Menyelerakaaaaaaaaaan sungguh.... huwaa...dan dan lapaq.. nasib baik tak masuk Ramadhan lagi.. mau meleleh air liur tengok .. huhu ..

Mandi Minyak ..



Ni baru betul mandi minyak kan... sian kan .. huhu .. Kejadian tumpahan minyak ni berlaku di China.. untuk mengetahui dengan lebih lanjut , saya serahkan kepada rakan saya yang sedang membuat liputan di sana ... >> En.Yahoo

Video Bogel Agnes Monica


Video bogel Agnes monica ? Kenal tak dia ? Kalau tak kenal ... tengok gambar ni ha.. Nama sebenarnya dia AGNES MONICA MULGOTO.. Pasti ramai tercari cari video bogel agnes monica kan ? Hehe..

Macam satu trend je skang ek.. Artis tak kira apa bangsa sekali pon , mesti berbogel .. baru laku ek ? Aku tak rasa gitu.. cam kat Indonesia tu , diorng mmg dah popular pon.. cun pon dah mmg cun..tak yah susah susah bogel..

Aku malas nak pekena orang ... Aku takde pon video dia.. cuma kesian je kat diorng ni.. mesti terhegeh hegeh mencari gambar bogel artis ni.. Ala.. apa susah.. korang berdiri je depan cermin besar tu.. bukak baju.. seluar..bogel la.. lebih kurang gitu je.. hahahaha...toksah pening pening yer..

BA : cuba cari video sifat solat nabi..kan best skit ...


Menci... menciii....menciii ..

Aisey...tengah tengah layan stim.. tau tau .. haih.. bikin putus nafsu je la babeng neh .. Entong oh entong... aku terjebak betul la ngan si Dimas Subekti neh .. hahaha.. boleh pulak bersambung.. haih.. disebabkan dia laaa aku tak iron baju batik aku untuk esok .. haih.. terpaksa bangun awal pagi nanti ..

Cerita Benci Bilang Cinta semakin menarik lak .. hehee.. tak pasal pasal aku terjebak dengan drama sebegini rupa .. Tak cukup dengan cerita Korea , citer indon pon aku layan .. tapi nape aku tak layan drama melayu ? Aku penah layan sekali je dulu... Tak ingat lak tajuk dia.. yang ada Qaseh qaseh tu la... si Eja ngan Fahrin berlakon .. boleh tahan gak citer tu.. lain lain , aku malas nak layan .. haha .. Spa Q ? O pelisss... hahaha

Ni bersambung esok lak... aku baru nak cerita kat korang satu gossip hangat .. Nak tau ? Pasal artis popular kena tangkap khalwat dengan bini orang ? Nak tau tak ??? mesti nak tau kan ?? Kalau aku kata .... bersambung esok jeeeeeeeeeeeee... hahaha..mesti tensen... hahaha.. aku guwau je.. aku tak kisah pon pasal artis ni .. lantak dia ler ... Kena yang bagus , maka bagus.. begitulah sebaliknya.. Sama la ngan kita... takde beza pon .. toksah ngumpat artis lelebih .. diorng tu pon manusia ... ada baik dan buruk ... sama jeee kita ... kan kan ..

OK ..tidur time.. kim salam kat parents korang ek... tak pun ngan jiran sebelah pon ok dh..hehe
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI