Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 23 Julai 2010

Alamak ! PRO IMAM MUDA singgah blog aku..

Huk huk... blog picisan aku ini disinggahnya .. dah la tu , entri berkaitan rancangan IMAM MUDA tu tak sampai 10 patah perkataan pon .. hahaha... Apa pun rancangan tu mmg mendapat sambutan luar dugaan dari penonton .. aku kira ramai gak yang insaf bila tengok rancangan tu ..

Sepatutnya rancangan berbentuk agama termasuk juga drama , filem perlu diperbanyakkan .. cerita cerita barat yang boleh memesongkan akidah dan merosakkan akhlak anak anak muda patut lebih ditapis ... skit skit boleh la kan ...

Apa pun segalanya bermula dari rumah ... pendidikan asas bermula dari ibu bapa itu sendiri .. dan television tu boleh dijadikan platform menyampaikan ilmu dengan lebih berkesan .. jgn la dok sogok anak dengan kartun... asal anak nangis , pasang kartun.. diam laa budak tu .. dari kecik diajar gitu , abis la kan ?

Ops... terceramah lak.. hahaha ..berbalik pada PRO IMAM MUDA tadi tu , kalau nak baca komen dia .. jemput la membaca yer di entri tuu ... ni haaa... siniiii ..

Baca dah ?? Sekadar komen biasa kan ? Apa yang aku nak sampaikan ialah , hati hati dengan penulisan anda .. jgn ingat takde orang baca ... Ada tau !! kalau kutuk mengutuk tu , biarlah berfakta dan bertapis kalau tak nak muflis !

BA: teringat penapis air tebu ...

Abang.. Baby lapar laa...

Kalaulah korang ternampak sepasang kekasih .. tak kira la dah kawin atau belum.. tapi lelakinya dah boleh dipanggil ayah ... apa korang pk ?? Tak yah pk buruk la kan.. dah jodoh ... tapi kan...

Haaa... tapikan .. kalau korang terdengar laaaa perbualan diorg tu ... yang si laki tu bahasakan dirinya 'baby' dan perempuan tu pon membahasakan dirinya 'ayang' .. apa yang akan korang pk masa tu ? Laki tu dah beruban rambutnya .. perempuan tu lak , sikit punya cun dan seksi ... jeng jeng jeng.. apa dalam pala otak korang ??

Dalam pala otak aku ?? takde apa apa.. tapi sah kepala aku berpusing 360 darjah ! hahaha..bukan la jeles tapi kan ..sepatutnya diusia gitu la kan , dicarinya akhirat.. di bimbingnya wanita tu mengikut ajaran ISLAM bukan mengejar keseronokkan dah ..

Sesetengah lelaki yang berusia , berpangkat dan juga berduit , bila dah tua tua gini , tak tau dah nak buat apa... layan golf boring ... layan blog? lagi la boring .. layan agama ? berapa kerat sangat ... layan politik ? wat sakit jantung je ... layan awek ?? mmg.. tu je lah yang tinggal.. nak jadi hati muda la katakan.. time tu la , cari tongkat ali sana sini .. huhu.. macam macam ..

Orang kata la kan... Kehidupan bermula di usia 40 tahun ... betul ?? Betul .... pada usia inilah sepatutnya dibuang segala kenakalan dalam diri ... sudah sudah la bergelumang dengan duniawi selama 40 tahun... baki umur tu , beribadatlah ... beramal jariah ... nasib baik tau umur tu cecah 40 tahun.. sempat gak bertaubat kan ... haaa.. tu pon tak bersyukur .. nak gak panjat disko..dangdut.. karaoke... pub... perghh.. makin tua makin ligat lak kata mak datin.. hahaha.. sori ek datin.. datuk mmg gitu.. entertain client katanya... haih..

Dah dah la yer.... dekatkan diri dengan ISLAM bila cecah 40 tahun tu... takkan puas dunia ni..

BA : Ada 20 tahun lagi nak cecah 40 ...lalalala

Alhamdulillah .. mudahnya sekarang ..

Sejak aku bekerja di PWTC , solat Jumaat aku di masjid Indonesia .. Kalau solat di sana , nak dapat tempat sejuk skit kena masuk dalam dewan tu .. Di luar , samada panas atau hujan... Tapi atas niat nk mendirikan solat , tolak tepi semua tu..

Setelah 5 tahun , akhirnya di PWTC sendiri ada surau yang amat besar .. Aku boleh solat jumaat kat sini dah... hehe.. dekat giler ... turun lif je dah sampai.. sejuk .. sejadah yang baru dan bersih .. tak perlu berpanas cam dulu yang mana bila aku balik ke opis , mesti berpeluh peluh ... Alhamdulillah... skang tak dah ..

Yang menariknya , setiap kali lepas solat jumaat , pihak PWTC menyediakan juadah makanan tengahari .. hehe..walaupun tak banyak dia bagi tapi bolehlah untuk alas perut .. Terima kasih .. Lupa lak.. surau tu di tempat surau lama tapi mereka perbesarkan .. siap letak skrin tv lagi .. lega skit.. pasni , Ramadhan tak perlu nak berpanas dahaga dah.. sejuk situ... leh g awai skit..tidur.. hahaha...

Kepada pengurusan Masjid Indonesia , jutaan terima kasih kerana menyediakan tempat solat bagi umat Islam yang bekerja / tinggal berhampiran di kawasan tu.. Sbbnya , sbbnya masjid indonesia tu cumalah gabungan surau yg kecil dan juga dewan bola keranjang ... Tiap jumaat , pelajar sekolah antarabangsa Indonesia tu akan membentangkan tikar dah juga sejadah ..Malah mereka jugak dah pasang kain perentang sebagai penahan dari panas... Cuma masih berbahang je la.. tu tak kisah la.. sekali seminggu je kan .. hehee..

BA : Dok tunggu keow teow Sogo ...

Kelab Blogger - BEN ASHAARI

3 Kelab yang aku tubuhkan , alhamdulillah .. mendapat sambutan hangat hasil promosi samada sahabat sahabat blogger dan juga sahabat sahabat di FACEBOOK ...


Disini blogger boleh meletakkan entri terbaru anda setiap kali blogger mengupdate blognya .. Manakala mereka yang berminat membaca blog , amat digalakkan menyertai kelab ini.. mmg terbuka untuk sesiapa saja ...

Ditubuhkan oleh BEN ASHAARI iaitu aku .. hehe.. mmg berhasrat menjadikan Kelab Blogger ini sebagai 'pangkalan' blogger di FACEBOOK ..

Sasaran sekarang ialah 10 ribu orang ... hehe.. mampukah ?? Boleh capai sekirannya mendapat kerjasama semua sahabat.. InsyaAllah .. hehe..

BA : Kerja keras wooo...

Kenangan Ramadhan Bersama .. Dila

Aku pun ingin berkongsi kenangan dibulan ramadhan......kalau nak ikutkan rasa memang banyak....ada yang manis dan ada yang sedih.....manisnya bila dulu masa kecik2 dapat duit raya banyak sangat.....dan paling sedih sekali ialah bila setiap kali dah masuk malam ramadhan yang terakhir....aku akan cari satu tempat yang privasi dan aku akan menangis sepuas-puasnya....sebab....sekali seumur hidup aku tak pernah rasa camner dapat menjalani puasa tanpa seorang ibu.....apa rasanya yer bila waktu nak sahur ada mak yang kejutkan....waktu nak berbuka plak mak akan masak makanan kegemaran kita......


BA : senantiasa bersyukur dengan apa yang kita ada .. perbaiki agar lebih baik dan sesempurna yang boleh ..

DSLR untuk dijual ! murah murah ..


Mak aihhhhhhh.... tak sanggup aku usung dslr aku cam ni .. hahaha.. .tidakkk.... macam bawak bazooka la plak ...

Nak tengok gambar ni lagi ?? meh sini ... adeh..banyak lagi gambar dia woo... >> STORY

Cara mudah untuk kaya !



Cara paling mudah untuk kaya dengan pahala ... bersedekahlah ... untuk mengetahui dengan lebih lanjut sila rujuk >> Cute Oven

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Maria

Erm... sedap ratah ikan ni.. huhu... sesuai untuk berbuka ketika Ramadhan nanti.. hehe.. tak sabar eh tunggu Ramadhan ? Macam macam ada ... Jadi kak Maria mempersembahkan resepi dia ni.. hehe.. nak tau ??

SIAKAP IN A VEGE NEST


Hehehe... sedap je nampak kan ?? mari mari serbu dapatkan resepinya ...

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Yatie

Aku rambang mataaa kat blog kak Yatie nih !! Help !! Help !!

PUDING BERKUAH ..

Yang ni pilihan dia.. Yang bawah bawah ni , pilihan aku.. waahh..cam g bazar ramadhan lak.. hahaha

KEK BATIK KOKO


KEK PELANGI

dan banyak lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... huwaaa...

Kenangan Ramadhan Bersama .. Sukur

Yeah....aku tak sangka blogger popular ni leh join segmen aku.. Tqvm bro !! .. huhu... Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman dengan kita semua ..

Ok..nak tu kisahnya ?? Jommm ... >> AKU TETAP AKU

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Aeini

Udang Goreng Slumber

Gulp.. menarik sungguh udang masakan Puan Aeini kita nehh .. tu eh.. nasib baik bukan lagi ramadhan kan ..terliurrr... heheh

Yang bawah ni lak , Bubur Kacang Durian ... amacam ? Skang ni lak musim durian.. lebihan durian yang dibeli tu leh buat bubur..pastu makan ngan roti ..fuhhh.. berasapppp ... haha ..


Wanita dan beg tangan besar ..


Beg Tangan dan perempuan mmg tak boleh dipisahkan... pakej dengan kasut .. tak kira la kasut tinggi atau rendah...janji kasut.. mesti nak sama warna ... tak sama , rela lagi tak keluar rumah ..huhu ..

Tapi tak kisah la kan ... cuma skang ni satu fesyen wanita ialah beg tangan yang ala ala sama size ngan beg balik kampung.. size bapak gorilla weh... aku pelik la perempuan leh usung di bahu diorng dengan size gitu ...

Beg tangan wanita ni cam poket rahsia doreamon ... macam macam ada ... sebut je .. seluk tangan..mesti ada ... hahahha..aku gurau... tapi nape nak besar besar ek? tak penat ke nak usung ? bahu tu.. tak letih ??

Bagi yang dah kawin.. er , wanita yang dah berkawin ... dengan bernikah yer ...hehe... lebih lagi yang dah ada baby ... beg besar memudahkan mereka meletak pelbagai barang barang baby dan jugak barang milik suami mereka... Apa pula alasan yang belum berkawin ek ? Haaa..letak barang bf kah ??? hehe

Harga beg tangan wanita, adeh.. mahal.... dah tau mahal , siap buat koleksi lagi.. haihh...duit duittt .. bila dah tua baru nyesal.. beg tangan wanita , setahu aku laaa... setahu aku yer... kalau jual balik murah kan ? takkan jadi mahal kecuali la kalau orang tu artis fofular gitu .. hehehe..

Jadi , perlukah beg tangan yang besar besar ??? Sekadar pertanyaan aku .. kerana bagi aku beg tangan besar ni membuatkan si peragut lagi tertelan air liur nak meragut... kan kan ?

BA: Bawak je beg pack ke mana mana ... lalalala...

Lelaki lebih sengsara dari wanita bila putus cinta ?


Menurut kajian , nisbah lelaki membunuh diri kerana putus cinta ialaah 3: 1 .. huh.. lelaki lebih sengasara bila putus cinta ? Betul ke ? Giler la sampai bunuh diri !! Apa kes ni ? Nape nak frust sangat bila putus cinta ?

Aku rasa antara mereka yang sengsara ni bila pk tentang duit yang habis.. mungkin siap berhutang dengan along sbb melayan kerenah awek dia yang dok mengikis duit dia ??? Aku tak hairan kes perempuan kikis duit lelaki ni.. mmg wujud .. lebih lagi kaki fesyen... hehe... jgn marah aa.. tapi tu silap jantan tu gak.. sapa suh layan kerenah dia ? asal bila jumpa je , mesti nak bagi hadiah yang macam macam.. mahal mahal lak tu.. jadi di sini ...aku lebih salahkan lelaki ..

Kedua faktor masa yang dihabiskan.. makan bertahun tahun.. hehe.. maunya tak frust ? Perempuan pon begitu gak.. mesti tensen bila pk masa ...

Ketiga , ahli keluarga semua dah kenal.. kena lak awek cam bidadari... atau bergaji besar atau anak datuk ?? hahaha.. frust wehh.. satu kampung dah tau ...

Bagi aku.. toksah la frust.. frust sekejap boleh... pastu dah... cari je yang baru.. berlambak weh perempuan kat luar tu... sebelum nak cari tu , sila cermin diri dulu yer... hehe..

BA: berapa kali putus cinta.. ok je.. haha
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI