Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 24 Julai 2010

Followers dah lebih 2500 !


Alhamdulillah .. lama tunggu nak cecah 2500 .. akhirnya dah lebih pon..sasaran sekarang ialah 3000 .. hehe ..

Ops... Followers bukan menentukan sesuatu blog tu popular atau bagus .. Follower juga bukan menentukan mereka akan kembali membaca blog kita.. kan ? Tapi aku tak kisah semua tu .. bila mereka klik untuk follower bermakna mereka menyukai blog aku ... satu kepuasan jugak .. lebih lagi aku ni bukanlah artis atau celebriti yang dok keluar dalam majalah atau tv.. hehe ... sama je cam korang korang je..

Tau kenapa aku rasa gembira bila tengok jumlah tu cecah angka 2500 ? Dulu , sebelum aku mula berblog , aku tengok blog blog popular cam blog Mat Gebu , Joegrimjow ,Gadis Terbilang dan ramai lagi la , mempunyai ribuan follower... Aku nak cecah 10 masa tu pon perit .. dok geleng kepala je tengok blog diorang.. hehe ..

Pastu bila masuk tengok blog blog artis , fuh... mmg top ... maka aku pasang target .. pasang idea .. pasang segalanyalah.. pasang bini no 2 je tak.. hehe.. nak mati ??? hahaha.... tamo tamo.. dari situ la aku senantiasa berfikir untuk mengerakkan blog aku ... Alhamdulillah ... berkat kesabaran dan juga sokongan rakan rakan blogger dan juga bukan blogger , berjaya membawa aku ke tahap ini .. Walaupun blog aku ni sekadar blog biasa dan bukan seperti blog blog yg berinfomasi namun aku tetap rasa bangga kerana mampu memberi sedikit 'hujan pada tanaman' yang memerlukan ..

Ops.. panjang lak.. jutaan terima kasih pada mereka yang sudi membaca blog aku ini... aku cuba sedaya upaya untuk mengukirkan senyuman pada bibir pembaca setiap kali membaca blog aku ni... sedaya upaya memuaskan hati pembaca aku walaupun adakalanya ringkas je entri aku namun setiap kali aku update entri , aku tetap menyampai 'sesuatu' di dalamnya ..

BA : TERIMA KASIH SAHABAT !

Kenangan Ramadhan Bersama .. Sisiantee


Al kisahnya ... erk...

Kira2 lebih kurang 2 minggu lagi, umat islam akan menyambut bulan yang mulia, iaitu bulan puasa... Setiap kali berpuasa, aku akan tersenyum sendiri bila mengingati saat2 ketika aku mula belajar untuk berpuasa.. Actually aku start belajar puasa semasa umurku 8 tahun, ketika aku standard 2 primary school, kalo orang lain mungkin start belajar lebih awal kot?? kalo tak silap aku, adik2 ku, mula berpuasa masa dorang sekolah tadika & masa tu dorang puase half day jew..

pe lagi ?? sambung ar di sini >> SISIANTEE

Kenangan Ramadhan bersama .. Farah

Dia cerita ....

Tapi sume tu terbantut bile lebih kurang kol 4:00 petang, jiran aku merangkap menantu tuan umah tepon soh balik sebab dia suspek umah aku kene rompak. Aku pun rase cam dalam drama pilihan minggu ini bab ade orang tepon pastu pelakon tu pun terlepas gagang tepon dan terduduk!

Panjang neh.. g baca sendiri kat blog dia eh .. >> FARAH

Geledah Dapur Ramadhan Bersama ..Emunnn

Katanya :

Satu dessert yang menarik bg yang suka air soya..biasa la kan kalo kt bazar ramadhan melambak air soya fresh tu..ada yang panas dan ade gak yg sejukk...sejukk?? boleh minum trus..buat nye senang..sambil2 buat kueh buah melake tu kan boleh la join venture dgn yang ni skali... tengok dalam rancangan kt tv 30 minutes chef..memang bes kalo buat buke puasa ni..dapat pelbagaikan lg minuman soya..seeloknya gunakan soya yang bukan sugarless..erkk gamabr x canteekkkkk...

Berminat nak mengetahui resepinya ?? >> EMUNNN

Nak layan mana satu neh ?

Nak layan yang depan atau yang belakang tu ?? hehe..tapi biasanya pon bukan aku yang buat.. hehee...

Merenung wajah si tua ..

Hurm.. setiap kali aku balik ke rumah orang tua aku , dalam diam sebenarnya hati aku sayu bila melihat kedua orang tua aku yang masih gigih lagi bekerja mencari rezeki walaupun kesemua anaknya dah berumahtangga ..

Bila melihat langkah kaki ayah aku .. serta senyum yang terukir dibibirnya setiap kali berselisihan dengan penduduk sekitarnya seolah menyembunyikan segala pahit getir kehidupannya .. Orang tua dulu dulu , mana reti duduk diam.. ada saja keje dia nak buat ..

Lepas abis kerja , sampai umah pasti dia menjengok kebunnya .. sabtu ahad , begitu jugak.. tidur bagi dia cumalah bagi menghilangkan rasa penat .. tak de dalam kamus hidup dia erti mengantuk ! baginya setiap masa itu emas .. mmg akan dihabiskan dengan burung merbuknya , ikan belaannya dan juga kebunnya .. tidur ? malam atas kul 12 baru tidur... pagi pagi dah jaga ...

Kalau waktu aku dok belajar lagi , aku tak buat pun pinjaman ... segalanya duit bapak aku ... dan aku ... gunakan peluang tu untuk belajar bagi selesai agar setiap sen duitnya berbaloi ! Tau kenapa ? Siang dia kerja... malam dia bawak teksi ..sehingga kesemua anak anaknya selesai belajar !

Pakaian dia ?? Selagi boleh pakai , dia tetap akan pakai .. Bila raya , anak anak diutamakan ..dia ? Tak kisah langsung .. Baju melayu dia saja dah cukup 5-7 tahun guna ... ermm... Perkara yg cukup menyedihkan aku ialah bila dia keluarkan duit kwsp dia hanya untuk beli komputer bernilai rm4k ( mahal giler waktu tu... hujung tahun 90an ) untuk adik aku .. Mahal sungguh .. faham faham je la kan , dia sendiri nak guna untuk dirinya dipikirnya beribu kali... huhu..

Sekarang , alhamdulillah ... selagi terdaya .. jika ada rezeki lebih , dia paling tidak aku lupakan .. hehe... Lupa lak... aku ikut cara dia ... bila gaji je , duit aku semua serah pada wife aku.. dia yang akan uruskan segala perbelanjaan .. dan aku hanya amik untuk belanja pergi balik kerja saja ...

Erm... entah la ... kehidupan ni penuh dengan keajaiban yang kita tak sangka ... Doa kita pada Allah adakalanya ditunaikan dalam bentuk lain yang mana kita sendiri tak menyangkanya langsung ..

Satu hari nanti , korang pasti akan hargai setiap sen itu ..

Aku sangat bencikan kau !!!

Serius.. aku mmg bencikan kau !
Jangan sesekali bagi aku nampak muka kau !
Akan aku buru kau sampai ke rumah kau !
Serius aku kata .. jangan sesekali lalu depan aku !

Bayangkanlah... dalam kereta aku pon kau boleh menyemak !
Aku pelik la camana kau boleh ada dalam tu ?
Dah la gitu .. boleh pulak kau jalan jalan atas peha aku !
Mmg cari pasal betul !

Mmg aku buru kau lepas aku berhentikan kereta !
Nasib baik aku tak eksiden disebabkan kau !
Kill ! kill ! kill ! Kill !
Die ! die ! die ! die !

Kan aku kata dah !
Kalau aku carik , sampai ke lubang minyak aku carik kau !
Kan dah tak pasal pasal ...
Kau aku pijak !!!!

Kenangan Ramadhan Bersama .. Maksu

Al kisahnya ....


Ramadhan 5 tahun yang lalu, sahur yang pertama, aku dikejutkan dengan suara deringan telefon yang menyatakan bahawa kakak iparku telahpun meninggal dunia. Dia menderita kanser payudara yang merebak menjadi kanser tulang selama lebihkurang 11 tahun. Sebelum Ramadhan tiba berminggu-minggu jugalah dia berumah di Hospital Selayang. Mujur di KL, senang untuk aku melawat arwah.


Bersambung >> MAK SU

Pasar malam .. mengajar aku erti kehidupan ..

Hurm... aku baru balik dari pasar malam Putrajaya .. Satu perangai baru wife aku , beli barang tak nak guna plastik..dia rela bawak beg kain .. jadi , bila beli barang , semua letak dalam tu jer ... termasuk la beli yong tau foo , dia guna tupperware yang dia bawak sekali .. huhu..takde plastik.. sayangi dunia kita .. ahaks..

Antara barang yang dibeli tadi ialah betik .. erm.. aku pelik gak nape dia beli betik kat satu budak laki ni .. lepas dia beli , dia tanya aku ...tahu nape dia beli betik kat budak tu ? Aku jawab tak.. malas nak pk.. hehe... dia kata dia kesian kat budak tu .. duduk je ...takde orang pon datang ke gerai dia.. pilihan di gerai dia tak banyak..dia jual buah tapi dalam bilangan yang kecil ..ermm..

Bila berlakunya kejadian tu , aku teringat kisah aku dulu.. saat saat aku jadi guru sandaran dengan gaji yang ciput .. waktu tu , mmg teruk ekonomi aku.. selepas setahun nganggur baru dpt keje ..tu pun sbg guru sandaran jer..gaji ditolak sana sini cuma tinggal RM600 gitu .. bagi kat orang tua lagi ... nasib baik g keje ngan kawan aku (cikgu gak la ..satu sekolah ) ... aku bagi duit minyak , dia tamo .. huhu ..

Untuk dapatkan duit saku , ada satu kawan aku yang mana dia pon cikgu gak ajak aku meniaga di pasar malam.. Waktu tu teknologi ringtones amat popular.. dia ajak jual ringtones .. jadi waktu keje ialah selepas abis sekolah .. aku sekolah pagi dan dia petang .. berlainan sekolah .. kena tunggu dia abis sekolah dulu la... huhu...

Kenapa aku nak ikut dia meniaga di pasar malam ? Aku cuma nak mendalami bagaimana susah senang orang meniaga di pasar malam .. Seronok ? Mmg seronok .. kenal ramai orang ... pelbagai ramai ... tapi tu la... meniaga pasar malam ni ibarat kais pagi makan pagi jer ... kalau hujan ?? Mmg takde org datang ... nasib baik kitorang meniaga , kos rendah je... hehe... tapi berbaloi la.. sehari aku leh dapat dalam rm30 kalau tak silap aku.. kira upah la tu... ok la kan ? Tu pon aku sempat g gym lagi .. hehe... duit yang dapat tu buat bayar duit gym jer ..

Hurm... sekurangnya sekarang aku tau bagaimana nak hargai setiap sen duit yang aku dapat .. Pengalaman yg aku dapat semasa bergelar penganggur mengajar aku erti kehidupan sebenar.. Itu pun aku masih bertuah sbb masih tinggal bersama keluarga.. kalau sebatang kara???

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Norasikin Basri

Hehehe... nak cuba MI GULUNG lak untuk berbuka puasa nanti ? Meh sini .. leh try resepi akak kita ni .. Banyak resepi dia.. haha.. tak tahan eh ? ok ok.. g curi resepi dalam blog dia eh .. >> WESTERNFOOD

Geledah Dapur Ramadhan bersama .. Suejoshua

Yummy ... hehehe .. rojak singapore.. amacam ? best makan pagi atau malam ? Ahh.. tak kira.. memandang sesuai untuk dimakan bila bila masa saja maka resepi yang disyorkan oleh SUE amatlah berbaloi dimakan ketika berbuka puasa ... hehe..

Kalau berminat.. g la amik resepi di blognyer .. hehe.. banyak gak resepi ..>> SUEJOSHUA




http://suejoshua.blogspot.com/2010/07/geledah-dapur-ramadhan-bersama-ben.html

Bahasa rojak ..

Gunakan bahasa dengan betul ... yang satu pihak suruh cintakan bahasa kita .. yang satu pihak lagi suruh kita kuasai bahasa asing .. dua dua la buat ek... cara camana ? campurkan kedua duanya dalam satu.. bila berbual , jap cakap omputih , jap cakap melayu ? sama gak dalam penulisan ? ok kah ?

Bila semut hitam jumpa semut hitam , maka mereka berborak dalam bahasa kerengga .. kerengga dengar , rasa bangga .. ok la kan ... bila semut hitam jumpa geng dia ... berborak dlm bahasa kerengga lagi .. 5 baris bahasa kerengga , 2 baris bahasa semut .. Laaa.. boleh pulak guna bahasa semut ? Kenapa dicampur adukkan ? Bukankah lagi cantik gunakan sepenuhnya ?

Kalau rasa nak perbaiki percakapan tu , gunakan 100 peratus dalam perbualan waktu tu.. jgnlah di campur adukkan ..buruk bunyi dia ... Bukanlah aku jeles.. aku bangga la bila satu bangsa ngan aku lebih lagi yang muda muda ni berborak dalam bahasa asing ... cuma jgn dirojakkannya .. sakit telinga..

Aku galakkan mereka yang nak tingkatkan atau nak mendalami penggunaan bahasa asing ni tapi hendaklah bersungguh sungguh .. tapi , pastikan bahasa rasmi tu dikuasai terlebih dahulu ... bahasa melayu pon tonggang langgang , nak kuasai bahasa asing ????

Satu hal lagi .. penulisan dalam BI .. aku tak tau la samada sengaja atau tidak .. ada kalanya digunakan dalam blog atau di status FB ... haihh..sedih membacanya ... rojak ke pasembor ? jgn sesekali alihbahasakan BM kepada BI ! buruk rupenyer !!

Akhir kata dari aku pagi ni sebelum aku sambung tidur .. hehe ... CINTAILAH BAHASA KEBANGSAAN KITA...


Status Facebook boleh jadi punca pergaduhan ?

Jumlah pengguna FB di malaysia terlalu tinggi .. mereka yang guna FB ni bukanlah dari golongan buta huruf.. boleh membaca ... ada akal dan ada pengetahuan .. betul ?? Betul la kan ... tapi kan ... kenapa ada yang sampai boleh bergaduh gaduh ek ?

Tadi ( pagi ni ) dlm satu status awek ni ... simple je status dia .. tapi bila ada yang mula mengomen dalam tu dengan ayat ayat yang mempunyai dua maksud ( double meaning ) , ada yang mula panas hati ..

Lawak la weh... mentang mentang la si bunga tu cun dan kumbang kumbang mula bergaduh sama sendiri ... Yang sorang nak jadi hero ... manakala sorang lagi berlagak hero... mai sorang lagi nak jadi hakim ...nasib baik waktu ni ramai dah membuta .. kalau tak ? ramai pulak tukang sorak !

Buat malu la wei ... cuba fikirkan semula kelebihan FACEBOOK yang sepatutnya digunakan oleh kita ni ... FACEBOOK boleh menjana $$ jika digunakan dengan cara yang betul .. Kalau digunakan untuk mengorat awek , mencari musuh atau menipu orang , itu bermakna Yahudi berjaya dalam misi dia menghancurkan umat Islam dengan menggunakan FACEBOOK sebagai umpannya..

Satu lagi hal... yang bergaduh pasal perempuan dalam FB ni ... korang kenal pon tidak.. dating pon tidak ... silap silap perempuan tu gelak guling guling je bila baca , yang jantan ni dok sakit kepala bergaduh sesama sendiri.. siap sebut kain kapan kubur mai la... aisey... baru dalam FB ?? Bang oii.. matang la skit ... toksah layan status status lagu nie... kalau tau subuh nak hampiri , kan baik tidur sat sebelum bangun solat pastu p jogging ka.. kalau tak mo pon , kemas kini blog atau takde blog , buat blog... berguna la gak .. ini ??? bergaduh lak ..

FACEBOOK sepatutnya dijadikan satu platform merapatkan lagi hubungan silaturahhim dan bukan menghancurkannya .. mudah jer ...

BA : pernah ada kes dalam FB gak ... haih.... bosan...

Ke mana pergi subsidi kami ?

Aku terpaksa menulis semula kerana karya asalnya dalam bentuk jpeg ... Kemana pergi subsidi kami ini adalah hasil tulisan Dr. Mohd Asri Zainul Abidin .


kalian rampas subsidi kami , entah ke mana dibawa lari
kalian beritahu , wang mesti dicatu , kita menuju maju ..
kalian kata : semua menderita , habis harta negara ..
kalian berbahasa ; bukan barang naik harga ,
cuma subsidi turun sahaja ..

kami orang desa , mungkin tidak pandai kira berjuta-juta ..
kami orang kecil kota , mungkin tiada sedemikian harta ..
jika kalian tipu sebegitu , biasanya kami diam selalu ..
tapi dapatkah kami dibohongi , tentang suapan saban hari ?

apalah yang dapat diberitahu anak ke sekolah .. ?
papa semakin parah.. ? wang semakin lelah ..?
jika semalam berlauk , hari ini cuma berkuah ..
kerana kerajaan kita sedang susah .. ?
maka subsidi kita terpaksa diserah ..

jika semalam kau makan sepinggan, hari ini separuh
kerana barang semakin angkuh , wang papa makin rapuh ..
apa yang dibisik pada anak berkopiah ke madrasah .. ?
makananmu sayang , sebahagiannya sudah hilang ..

jika mereka bertanya siapa yang bawa lari
kepada siapa patut kami tuding jari ?
janganlah nanti mereka membenci pertiwi ..
akibat pencuri harta bumi rakyat marhaen ini ..
atau kami jadi insan curang ..
kami beritahu : cuma subsidi sahaja yang kurang ?
tiada apa yang hilang , nanti akan datang wang melayang ..

dengar sini wahai yang tidak memijak bumi !
pernahkah kalian mengintip kehidupan kami ..
pernahkah kalian ngerti makna derita dan susah hati ..
kamu yang semput bagai melukut di kota kedekut ..
kami yang bekerja hingga senja di desa yang makin terseksa
bertarung nyawa dan masa , menghitung setiap belanja

pernahkah kau merasa ?
rumah bocor yang lanjut usia ?
baju dan kasut anak yang koyak
tinggal dalam rumah yang berasak asak
siang kami sebak , malam kami sesak ..

sedangkan kalian manusia angkasa ..
istana permata dibina , kereta berjuta dirasa ..
elaun di serata , dari isteri sehingga seluruh keluarga ..
hidangan istimewa , konon meraya kemakmuran negara ..

tapi kami masih di sini .. di teratak ini ..
dengan lauk semalam
dengan hidangan yang tidak bertalam ..
dengan rumah yang suram ..
dengan wang yang hampir padam ..

tiada istana lawa .. tiada kereta berharga ..
tiada layanan di raja .. tiada baju bergaya ..
tiada kediaman menteri .. tiada hidangan v.i.p
tiada persen di sana sini .. tiada bahagian anak dan bini ..

tiba tiba kalian kata : kamilah beban negara ..
aduhai celaka bahasa yang kalian guna ..
kalian yang belasah , kami yang bersalah ..
kalian yang untung , hutang kami tanggung ..
kalian mewah melimpah , kami susah parah ..
kalian hilangkan wang , poket kami yang terbang ..
kalian bina istana , rumah kami jadi manga ..
kalian makan isi , kami dijadikan abdi ..

lantas , kalian rampas lagi subsidi ..
ke mana wang itu pergi nanti ?
jika kalian berhati suci , wajib menganti buat kami ..
jika tidak pun buat gula konon merbahaya
mengapa tidak beras diturun harga ?
jika tidak untuk minyak kereta ?
mengapa tambang tidak dipotong sahaja ..
tapi entah berapa kali janji ..
konon : nanti kami ganti , kami ganti , kami ganti ..
hari demi hari , ceritanya pun tidak berbunyi lagi ..
kami terus termanggu di sini ..
kalian juga yang nikmati..
kami hanya mengigit jari ..

kembalikanlah kepada kami harta negara ..
jangan hanya kalian sahaja yang merasa ..

dr maza
July 2010





Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI