Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 26 Julai 2010

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Rihanna Idzmi



3 juadah yang ingin Raihanna persembahkan untuk dikongsi bersama sama kita .. apa itu ? Hehehe... tu kena g tengok sendiri di blognya nanti ..

Salah satu dari juadah ni amat memberi kenangan pada aku ... hurmmm ... Ok.. kalau nak tau resepinya , jom ... >> RAIHANNA AZMI

Jelajah Blog Ramadhan akan bermula ??

Berminatkah nak join ? Sempena Ramadhan ni , apa kata , kita jalan jalan ke blog rakan rakan ... dari dok bergossip .. amacam ? berminat ? kalau berminat .. tinggalkan komen.. jika lebih dari 30 komen... aku akan mulakan segera ...

contoh : http://www.benashaari.com/2010/04/jelajah-blog-deep-in-my-heart.html


Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Kerull

Wah... sedap betul menu pilihan Puan Kerull kita ni .. mmg feveret aku .. takde nasi , roti pon jadi la... fuhh... meleleh ....


Udang Lemak Cili Padi dengan Kacang Panjang .. uuih... baru lawan dia ni.. mmg berasap waktu berbuka ni ...

Ada banyak lagi resepi Puan Kerull kita ni.. kalau nak pelbagaikan hidangan di bulan Ramadhan nanti .. godek godek la .. > KERULL

Sijil HALAL patut diperluaskan ..





dan banyak lagi .... jangan makanan jer ...

Betulkah ini anak dara Mat Gebu dan kak Ummi Zaihadi mengandung ?


Haaa..percayakah korang , inilah anak dara MAT GEBU ... Jangan tak tauuu... anak dara kesayangan dia ni.. sapa sapa nak ngorat , silalah ke rumah saya.. eh.. silap.. sapa sapa nak ngorat , sila sms MAT GEBU dulu ...

Setelah aku menemubualnya tadi melalui telefon kira kira setengah jam , beliau menceritakan kepada aku detik detik indah ketika bercinta dulu ... Demi cintanya , telah dia korbankan kesemua hartanya semata mata untuk.. haih.. panjang cerita dia ... part ni tak leh sambung .. dia kata kalau nak tau lebih lanjut , silalah ngorat ayahnya dulu .. begitulah adanya ..

Aik ? Bila lak Mat Gebu nikah ? Dia ni perahsia orangnya .. dia ngan CIA , FBI , semua tu adik beradik .. agen perisik yang pandai simpan rahsia .. kalau nak tau , gitulah rupa mat gebu.. kan mat kan ? benar atau tidak gossip ini , g la tanya dia sendiri ek .. nak tau gak ke ?? ok la.. g la baca sendiri kat sini ...

Haa..satu lagi cerita panas ... Kak Ummi Zaihadi mengandung lagi ? Menurut gossip liar dari blog masakan ( blog masakan pun ada gossip woo ) , kebelakangan ini Kak Ummi gemar memakan jagung.. ari ari nak santap jagung .. tak dapat makan , hidu dari jauh pon cukup dah ... adakah itu petanda awal ? atau petanda akhir ? confius...

BA: Tahniah kak ummi dan mat... bergelar orang tua... hehe

Geledah Dapur Ramadhan .. Mamafami

Aku nak selongkar dapur otai blog masakan ni.. tengok.. kemas jeee..kalau la aku buat.. sah sah ... kiri kanan kuah tumpah .. huhu...

Menyelerakan sungguh... gulp !

Ni la diaaa ... makanan feveret aku.... KUE TIAU LADNA


Ni pon feveret aku.. huhu .. Kue Tiau Kung Fu

Ni pon... huwaaaa...semua aku suka neehhh .. BIHUN SINGAPORE


Ha..skit skit je aku amik...tu pon tak tahan sakit perut.. lapar terus.. huhu ..kalau nak selongkar sendiri , sila la jenguk yer .. > MAMAFAMI

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Hana

SAMBAL SETAN ( JGN TERKEJUT )

TAKOYAKI

Tu dia.. baru 3 aku bagi... yang 3 ni antara berpuluh resepi yang ada di dalamnya .. dah lama kak Hana kita ni dlm dunia blog ... best woo blog dia ... tak caya g la masuk sendiri .. aku nak g serang blog lain lak .. hehe >> HANA MEMORIES

Geledah Dapur Ramadhan .. Ummi Zaihadi

Sapa tak kenal blog Home Sweet Home ni ? Habaq mai ??? haa.. ada gak kena cakar rabbit nanti.. haa.. jgn main main...

Memandangkan Ramadhan akan tiba , maka aku akan menyelongkar sendiri blog blog dapur ni.. tapi bila selongkar , kena la bagi kredit kan.. aku nak cari menu yang sesuai dengan tekak aku.. untuk berbuka dan juga sahur.. maka , aku nak jadikan dapur kak Ummi kita ni sebagai sasaran pertama aku.. Huh.. ada lipas.. ehehe..guwau ..

untuk sahur .. aku nak makan NASI JAGUNG

dan berbuka pula.. resepi pilihan aku di blognya ialah .. IKAN CENCARU BELAH BELAKANG ( awat tak tengah eh ? )


Ada banyak lagi .. g la godek sendiri ek..otai blog masakan neh ..

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Inahar Ali

Ramadhan dan lambuk , tak leh dipisahkan... wajib ada .. hehe..macam macam resepi bubur lambuk dan ini adalah resepi INAHAR ALI lak... Bubur lambuk Istimewa namanya ..

Nak tau resepinya ?? Meh g amik kat blognya >> Inahar Ali ..

Yang bawak ni ... ehehe... resepi yang lain lak.. g la godek sendiri ek... hehe..




Kenangan Ramadhan Bersama .. Misi Azlina


Al kisahnya ...

Untuk menulis ini pun, saya betul2 memerlukan kekuatan hati. Kerana setiap hari, saya menjadi perindu setia arwah ayah. Mengenang nya setiap masa dalam doa dan sendu tanpa pernah mengenal erti jemu.


sambungan >> Misi Azlina

Berjiwang di FACEBOOK , patutkah ?

Single... kenal ... bercinta.. segalanya bermula di FACEBOOK .. aku pasti ramai yang lalui semua tu kan .. malah aku sendiri ... haaa... tamo tamo tamo citer.. hahaha ..

Aku yakin korang pasti pernah jumpa status status jiwang di FB kan ? Ada yang membacanya dengan positif dan ada jugak yang terus berlari ke tandas.. malah ada yang tak sempat berlari pon ... fahamkan maksud aku ? heheh.. tak paham gak , sila rujuk kamus dwibahasa ..

Kalau biasa biasa ok la kan ... takat i miss u la.. i love u la... i hate u la.. pastu bila gaduh ? Keluar la segala jenis ayat yang menarik untuk dibaca .. sedar ke tak sedar ada org yang tak dikenali membaca status tu ? Bagus sangatkah nak hebohkan semua tu ?

Skang ni kalau nak bergossip , tak yah bertandang dah umah jiran.. on je laptop .. gossip la sepuas puasnya .. senang je kan ? maka berjayalah misi Yahudi memporak perandakan umat Islam dan juga mereka yang gunakan FB tu ..

Tu baru status.. kena lak letak gambar gambar diorg bercinta ? Berpeluk peluk gitu... kalau dah kawin , ok lagi kan.. kalau belum ? Sesuai sangatkah dengan maruah wanita Islam ? Berpada padalah kan ... orang lain pon bercinta gak ... tak lah dikecohkan satu dunia ..

Haih... tunggu la kawin nanti.. nak tengok gak berapa keping gambar selepas 10 tahun berkahwin di upload di FB tu ...

BA : ada tempat sesuai dan ada yang tidak ... elakkan fitnah !

3 segmen sempena bulan RAMADHAN ..

1 ) GELEDAH DAPUR RAMADHAN BERSAMA ..

2 ) KENANGAN RAMADHAN BERSAMA ..

3 ) PASTINYA MENARIK RAMADHAN INI KERANA ..

Kesemua segmen ini telah bermula dan akan berakhir pada Syawal nanti .. ehehe.. sila sila la meriahaknya yer... jgn lewat tau.. sementara jari ini masih mampu menaip .. ahah..

Terima kasih pada yang telah menyertai segmen ini dan juga pada yang berminat..

RESTAURANT @ MAEPS - BUFFET LUNCH & BUFFET STEAMBOAT




RESTAURANT@MAEPS - BUFFET LUNCH & BUFFET STEAMBOAT

( jika untuk BUFFET Ramadhan , sila klik sini )

JIKA anda ingin menikmati stimbot atau makanan cita rasa masakan ala kampung dan ikan bakar, Restoran @ Maeps di Serdang, antara pilihan tepat yang dapat memenuhi selera.
Kepuasan menikmati hidangan di situ membuatkan anda pasti berasa berbaloi. Restoran Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS, MARDI) yang berhampiran Hospital Serdang Putrajaya, UPM dan IOI Resort itu bukan saja menyajikan hidangan yang menambat selera tetapi juga menjanjikan persekitaran selesa dan nyaman yang menenangkan jiwa.

Jika pada waktu siangnya, pengunjung berpeluang menatap persekitaran menghijau yang menyejukkan pandangan mata, sebelah malam pula bolehlah menikmati bunyi-bunyian unggas, mendamaikan perasaan. Suasana seperti itu mungkin tidak boleh dikecapi di kebanyakan tempat menjamu selera dan itulah antara keistimewaan serta keunikan restoran berkenaan yang juga jauh terpinggir dari hiruk pikuk ibu kota.

Bersulam dengan keenakan hidangan tradisional dan stimbot yang mengecurkan air liur serta persekitaran menarik, pastinya selera semakin bertambah dan tidak puas ingin mencuba apa saja makanan berada di depan mata.

Semua hidangan enak di restoran itu disediakan oleh Hjh Maznah Food Industry Sdn yang berpengalaman cukup luas dalam industri makanan, termasuk sebagai pengeluar dan pengedar makanan sejuk beku, operator kantin dan perunding makanan dan majlis makanan.

Restoran itu kini diterajui anak pengasas syarikat itu, Firdaus Omar yang juga berpengetahuan dan berkemahiran tinggi dalam bidang penyediaan dan penyajian makanan. Malah, Firdaus adalah bekas jurumasak berpengalaman selama 25 tahun yang pernah berkhidmat di hotel bertaraf lima bintang sama ada di dalam dan di luar negara.

Restoran itu tiada masalah untuk menerima kedatangan ramai pelanggan kerana keluasannya boleh menampung sehingga 500 pelanggan pada setiap masa. Untuk kemudahan pelanggan, tempat letak kereta percuma dan luas turut disediakan.

Pilihan tom yam dan sup berempah yang disajikan amat berperisa dan sememangnya cukup berselera dinikmati ketika panas. Justeru, setiap kali ingin berkunjung ke restoran itu pastikan perut kosong supaya hidangan di depan mata boleh dimakan sepuas-puasnya dan tidak hanya dipandang saja.

Pilihan makanan laut yang ditawarkan juga ada pelbagai termasuk, ketam, kupang, udang, kerang dan sotong manakala untuk bertukar selera dan melengkapkan lagi khasiat makanan diambil pengunjung juga boleh memilih bebola ikan atau sotong, daging dan mengambil pelbagai jenis sayur-sayuran disediakan.

Hidangan stimbot di restoran itu boleh dinikmati bermula jam 5 petang hingga 10.30 malam , sarapan pagi dari 7 pagi hingga 11 pagi manakala untuk makan tengahari, ia bermula dari jam 12 tengah hari hingga 3.00 petang diikuti ala-carte western dan local dari pukul 3 petang hingga 6 petang.

Sesuai dengan cita rasa kampung, untuk pembuka selera disediakan ulam- ulaman seperti kerabu pucuk paku kelapa cili, jelatah timun nanas, kerabu perut bebawang dan tidak ketinggalan penyedap selera seperti cencaluk, sambal mangga muda, budu, kicap cili dan pedas.

Hidangan utama pula merangkumi, ayam masak cili api ulam pegaga, paru rendang masak pedas Pak Ali, gulai ikan masin terung tumis darat, singgang ikan patin, solok lada, udang sambal petai sira bawang, ikan kela muda cili Rica, daging salai lemak rebung muda, rendang ekor sapi daun pegaga, pucuk manik lemak keledek, mee kari ipoh ,satay, ayam kampong, burung puyuh, ikan bakar dan banyak lagi.

Pemanis mulut dan minuman juga tidak kurang hebat seperti kacang merah, rencah jagung manis, aneka sagu, pudding roti dan air jus kurma, sirap selasih, dan lain-lain lagi.

Katanya, dengan persekitaran yang menarik dan cukup peribadi restoran itu juga sesuai dijadikan lokasi untuk mengadakan pelbagai acara atau majlis seperti meraikan hari jadi, perkahwinan, acara dan sebagainya. Untuk tempahan boleh hubungi 012 3131 091 atau themaepsrestaurant@hotmail.com


BUFFET STEAMBOAT DENGAN 150 JENIS HIDANGAN BUFFET
PADA HARGA RM 19.90 NETT SAHAJA

BUFFET LUNCH DENGAN 70 JENIS HIDANGAN BUFFET
PADA HARGA RM 15.00 NETT SAHAJA

MINUMAN PERCUMA

- RESTORAN LUAS YANG BOLEH MENAMPUNG 500 ORANG.
- KEMUDAHAN TEMPAT LETAK KERETA.
- SEMUA HIDANGAN DITANGGUNG HALAL.
- KEMUDAHAN SURAU.

Untuk sebarang pertanyaan, pesanan dan food tasting
sila hubungi kami di talian 012-3131091.

Kami juga mengambil tempahan untuk kumpulan dan
untuk majlis keramaian.

MAKANAN DISEDIAKAN OLEH
Hjh Maznah Food Industry Sdn Bhd

A) From Kuala Lumpur or Seremban (Using PLUS North South Expressway)

01. Take the PLUS North South Expressway (KL to/ from JB), then exit at Kajang Toll Plaza. (EXIT 210).

02. After Kajang Toll Plaza, KEEP RIGHT and GO UP the flyover proceeding towards Putrajaya/Cyberjaya.

03. Then head towards Puchong/Serdang Hospital.

04. DO NOT turn into Putrajaya.

05. Keep lookout for Serdang Hospital Signboard on the LEFT.

06. Take LEFT exit to Serdang Hospital by GOING UP the flyover.

07. Bypass Serdang Hospital (which is on the right) and proceed straight for about 800m until reaching the 2nd Traffic Light.

08. Turn RIGHT at the traffic light and proceed straight for about 1km.

09. Turn LEFT at PINTU 1 (Entrance 1) into MARDI, MAEPS.


B) From Puchong (Starting Point opposite Puchong IOI Mall)

1. Starting Point on LDP Expressway (Lebuhraya Damansara Puchong) with Puchong IOI Mall on the RIGHT.

2. Drive straight on LDP towards Putrajaya/Cyberjaya bypassing Puchong Tesco (which is on the RIGHT).

3. Bypass Puteri Puchong (which is on the LEFT) and take the RIGHT BEND about 800m ahead.

4. Turn LEFT heading to Seremban/Kajang immediately AFTER the right bend.

5. Continue to travel straight on LDP for about 5km until you reach Puchong Selatan Toll Plaza.

6. After the Puchong Selatan Toll Plaza, continue to travel straight on LDP for about 2.5km.

7. Then exit LEFT heading to Seremban/Kajang/IOI Resort.

8. Travel straight on the SKVE (South Klang Valley Expressway) for about 6km heading to Kajang/Sg. Long/Cheras.

9. DO NOT turn into Putrajaya.

10. Lookout for Serdang Hospital and IOI Resort Signboards on the LEFT.

11. Exit LEFT immediately at the Serdang Hospital Signboard.

12. Proceed straight for about 100m until reaching a Traffic Light.

13. Turn LEFT at the traffic light and proceed straight for about 1km.

14. Turn LEFT at PINTU 1 (Entrance 1) into MARDI, MAEPS.

Kenangan Ramadhan Bersama .. Ciao

Kenapa aku pilih gambar ni ????? tu boleh jumpa dalam blognya .. hehe.. tapi sebelum nak godek tu .. korang bacalah kenangan Ramadhan dia ek ... hehehe

Alkisahnya...

Lepas aje aku pecat diri aku dari tempat kerja lama, susah untuk aku berkumpul semula dengan rakan-rakan seperjuangan ku yang telah meninggalkan tempat itu, begitu juga dengan yang masih setia berada di situ. Masing-masing meneruskan perjalanan hidup di situ dan di tempat baru.

bersambung >> Ciao

Dapat duduk la pulak ..

Dari aku termenung dalam Erl ni , ada baiknya aku update satu entri .. hehe..

Bekal... berapa ramai lelaki yang sanggup membawa bekalan makanan yang dibuat oleh isterinya ? Aku antara mereka yang akan membawanya jika di sediakan oleh isteri aku ..

Semalam dia menyiapkan sambal petai ikan bilis untuk dia bersahur .. Setengah dari situ dia simpan untuk aku .. Saja aku minta juga sebab malas nak membeli dan pada masa yang sama bekalan makanan aku di opis dah abis...

Biasanya di opis aku akan makan 3 in 1 oats dan biskut oats .. semua abis dah .. sebelum aku merangkak balik rumah , hehehe..baik aku isi dengan sesuatu ..

Kenapa aku tak keluar lunch ? Ermm.. memandangkan aku ada penyakit dan doktor menasihatkan aku menjaga pemakanan , maka aku jaga.. ahaks.. penyakit apa ??? hahaha.. penyakit makan tanpa henti ... darah tinggi la... hehe.. takat ni , alhamdulillah , sihat jer.. hehe..

Jadi pada rakan rakan sekalian , jagalah diet pemakanan anda.. jangan main belasah je..jauhi makanan berminyak , bergula , bergaram , berlemak ... cegah sebelum kena... sesekali ok la .. kalau selalu sangat , ada gak nanti tidur spital tanpa teman .. Ingat..bermula hospital diakhiri dengan kubur..kita pasti keseorangan ...huhu..

oH Tidakk !!!

Tak lena langsung tidur aku ... ke kiri ke kanan aku toleh ... selimut abis dikebas dek wife ... terbayang pulak si jue on dok merangkak ke arah aku ..

Oh tidak .... wife aku lak semakin menolak aku ke tepi ... arghh.... aku tengok jam .. hampir kul 4 .. erk... aku berzikir dalam hati untuk menenangkan diri... akhirnya dapat gak tidur ... baru nak nyenyak .. wife kejut bangun sahur.. puasa sunat ... OH TIDAKKKKKKKKKKKKKKKKK !!!
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI