Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 28 Julai 2010

Kenangan Ramadhan Bersama .. Pina

Salam Pina dan sahabat semua .. selamat malam .. huhu ..

Kenangan yang .. erm... baca sendirilah yer ... cuma haih... tak tau nak cerita la dalam ni .. sedih .. korang baca la sendiri .. kang aku berair mata lak.. cedey... nak baca .. mai masuk sendiri .. >> SUPINA

Kelab Blogger - BEN ASHAARI .. BelogMj


Daya kreativiti salah seorang blogger di Kelab Blogger - BEN ASHAARI .. hehe.. nak tengok blognya ? JOmm ... >> BelogMj

Kelab Blogger , Jelajah Blog Ramadhan , Geledah Dapur Ramadhan ..

Heheh.. terima kasih kerana sudi join kesemua segmen ni .. Semua url telah saya selamat dapat... saya tak paparkan lagi kerana nak dijadikan queue untuk paparan nanti .. jadi tak la ada yang terlepas pandang gitu ..

Haa... makin hampir Ramadhan.. eh.. sat..terbau burger mcdonalds !! hurmmmmmm.. harumnyer...... sedapp.. erk..sambung sambung .. semakin hampir Ramadhan , semakin best lak dunia blogging ni.. kenapa ? makin kurang gossip atau isu isu panas .. insyaAllah ...

Ok la.. aku nak balik .. g gym... buang lemak lemak blog yang semakin menebal di kiri kanan pinggang aku nehhh... makin membulat .. ececece.. mana mungkin pak !! ok la.. balik dulu.. kang selisih ngan mak lampir , boring lak .. huhu.. sambung lagi malam nanti yer.. wachaaaaaaaa.. eh...


Geledah Dapur Ramdhan Bersama .. Hazlin

nyum nyum .. ni namanya isketam bola.. hehe.. dok ehh.. nama dia ... apa kak hazlin ?? Lupa laa.. Haaaa.. ketam goreng bercili gitu ... sedapkan ?? haaaa...

Kepada akak Hazlin .. terima kasih kerana sudi singgah dan membawa resepi sekali.. hehe.. pada yang berminat nak makan isketambola ni .. sila la amik resepi kat blog akak Hazlin .. > Warisku Minangrawa

KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI : Berita baik neh

Iklankan blog anda di Kelab Blogger - BEN ASHAARI secara percuma ? heheh.. camana tu ? Gini ..nampak tak logo KELAB BLOGGER tu ? Bayangkan banner blog anda lak berada di situ .. haaa...

Ok...kalau berminat nak blog anda berada di gambar profile tu ( akan bertukar tukar dengan blog lain ) , mudah saja ...


Buatkan satu keping gambar yang menarik ... Wajib ada logo ni dan nama blog anda ..

Contoh mcm ni ... jgn lupa letak nama blog anda sekali .. kalau takde , rugi lak ..


Selepas tu... buat satu entri.. letakkan gambar tu di dalam entri tersebut.. Tulis tajuk dia ...
KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI ... kalau kelab blogger je , banyak dah ada ni.. jadi kena unik ... linkkan tajuk tu ke entri ni.. kemudian tinggalkan url anda di ruangan komen ..

Segera selagi tawaran dibuka ... terima kasih ... cepat cepat ..

Kenangan Ramadhan Bersama .. Nurfadillah



Salam...kenangan yang tk boleh saya lupakan selamanya ialah pemergiaan arwah emak saya ke rahmatullah.baru 2 minggu umat islam menyambut Ramadhan thn lepas,emak saya pergi untk selamanya tnggalkn kami 6 beradik n abah.luluh hati saya n tk sangka sangat2 itulah thn terakhir kami bersama.arwah emak sakit bengkak hati n buah pinggang.

Sakitnya tk lama..hnya 2 bulan.Allah lebih sayangkan arwah emak saya.dn dlm masa yg sama lagi sebulan untuk myambut Ramadhan thn lepas,arwah nenek saya juga telah tiada.saya hilang 2 org yg paling saya sayang dlm masa terdekat.kebetulan jg saya sedg mengandung 5 buln masa arwah emak meninggal..hnya Allah sahaja yg tahu.saya kuatkan semangat saya.

sbb emak tmpat saya berkongsi khidupn,cerita, gelak ketawa n susah senang.saya tabahkn hati demi abah saya.walau arwah emak tk pernah mnjaga saya dari lahir...tp dia tetap ibu kandung saya, walau saya hnya sempat untuk seketika bersama arwah.al-fatihah untuk arwah emak n arwah tok saya.

Dari Sahabat FB ..

NorFadillah


BA : Terima kasih kerana sudi berkongsi.. Alfatihah buat kedua duanya ..

Jelajah Blog Ramadhan 1431 .. Julyarnis

Selamat bakal menyambut Ramadhan cik Julyarnis ... Waahh... dasat sekali pemilihan hidangannya .. banyak makanan yang disediakan oleh cik July kita neh ... kelaparan beta .. hehe..

Ops ..sebelum tu ada sepatah dua tiga pat lima nam kata dari dia .. apakah itu ? aku amik skit eh .. Dia kata.... erk... aku rasa dia terlupa nak berkata kata sebab dok bz memasak kat dapur tu laa..

Wah..betul la.. dia terlupa gak nak bagi souvenir.. ini bermakna , dia suh mai makan je nih .. Tunggu apa lagi ??????????????? Serbu arrrr.. jgn nganga jer..lugi loo...

Meh sini meh ... JULYARNIS

Operasi mendelete bermula ..

Aku akan memulakan operasi penghapusan blog list aku .. setelah aku dapati ada blog yang .. ermm... gunting dalam lipatan ... kura kura dalam perahu ... serampang dua mata ... lidah biawak ... lidah buaya ... malah ada yang umpama kaca dalam kuku ... haaa...

Operasi ini berjalan secara halus .. aku akan menyiasat satu per satu blog .. berbekalkan pengalaman aku sewaktu menjadi Agen Perisik Persekutuan Uganda Timur , aku harap aku berjaya mengesan sekurang-kurangnya 100 buah blog yang kebanyakkannya beroperasi di Selatan Mogadishu ..

Menurut sumber yang aku percaya pun ala kadar jer , blogger blogger ni umpama tarik rambut dalam tepung .. rambut biar putus , tepung kasi terabur ... faham tak maksud dia ? Aku pon tak paham ... bukak la kamus ..

Jadi , aku nasihatkan lah pada mereka mereka yang suka melagakan lagakan ayam tu , berhati hatilah kerana pisang berbuah dua kali pastu ditebang ! Faham ? Bagus.. teruskan buat kerja rumah ...

Gabungan 2 blog !

Pernah tengok tak dua blog dalam satu blog ? Aku pon tak pernah tengok .. tapi tiba tiba muncul idea bernas ... Blog personal bergabung dengan blog masakan .. haa.. camana tu ?

Kalau korang perhatikan di atas tu .. aku telah bergabung dengan blog Mat Gebu .. Kenapa aku bergabung dengan Mat Gebu ? Untuk pengetahuan anda semua , aku lama dah berkerjasama sejak kami berada di Agensi Perisikan Uganda Timur dulu .. Kemudian kami di tempatkan untuk merisik blog blog yang boleh menjahanamkan negara .. Maka aku telah berjaya namun sayangnya Mat Gebu telah bertukar bidang .. Dia tak nak lagi jadi perisik .. dia nak jadi... erm..seperti apa yang korang nampak sekarang ni la kan .. tu la dia ...

Aku ? Meneruskan perjuangan sehingga ke titisan akhir .. aku tetap berjuang walaupun jari jemari ku lenguh ... Oh tidak ... aku takkan menyerah kalah !!! Merdekaaaaaaaaaaaaaaa ! Merdekaaaaaaa.. aisey... keje tak siap lagi ..ok la..sambung keje .. walaupun lunch , aku tetap buat kerja !! Berkhidmat untuk wife la katakan ... hehehe ...

Ops.. ok ok..berbalik pada 2 dalam 1 ... ni adalah cetusan idea mantan PM JEPUN yang ke 24 .. jadi kami mencuba ideanya .. kalau ada sapa sapa berminat , bolehlah mencuba dgn geng lain .. hehe... insyaAllah , anda pasti menjumpai batu karang tersebut .. sekian .. makan time...

Gaya Rambut - 14


Yearghhh .. gaya kejantananku terserlah begini .. baru la nama lelaki sejati dan tampan ..kacak bergaya .. .kan kan ..setuju ???? tak ??? aiseyyyy ..

Gaya Rambut - 13


Serius.. ni paling aku .. erm.. tak suka ... tah hapa hapa punya style... tak de ciri kejantanan tul .. korang sukaa kann.. haa.. jgn marah aku lak.. hehe.. pendapatan aku jer tu..

Gaya Rambut - 12


Ni baru macho.. bayangkan kalau dia menunduk..rambut jatuh .. waa... mmg menongkat dagu terus adik adik dara kita nih.. mak dara tak yah yer... kang pak dara marah !

Gaya Rambut - 12

Kacakkah ? Ramai anak gadis suka laki gini .. tapi ibu gadis tak suka .. kan bu kan .. hahaha.. kalau lelaki nak masuk minang anak dara kampung , pendek pendekkan lah rambut tu yer ..

Gaya Rambut - 11


Erk... mcm apa ek...huh... dok jauh jauh.. jgn dekati dia.. mahal woo rambut gini ...

Gaya Rambut - 10


Next plssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss !!

Gaya Rambut - 9

Kalau kena ngan pakaian ..smart rambut gini ... kalau nak g main futsal , toksah la.. nanti lawan tarik dari belakang je rambut tu ...

Berapa bintang nak bagi rambut gini ??

Gaya Rambut - 8


Hurm.... leh main 'kereta-kereta ' kat kepala abang ni ... cam ada jalanraya lak ... rasanya kalau artis ok la kot buat rambut gini .. tu pun jenuh peminat dok teleng kepala tengok .. hahaha

Berapa bintang korang leh bagi ?

Gaya Rambut - 7


Korang tengok badan ke tengok rambut neh ?? Badan cun dah ..tapi rambut ... ermm.. kena bagi microfon kat dia .. " Kerana kaaaaaaauuu , ku masihhhhhhh .. disiiniiiiiiiiiiiiii " ... sesuai gitu ...

Amaran ! Jgn sesekali lepaskan sebarang binatang ternakan bila berhampiran dengan lelaki berambut gini ..

Gaya Rambut - 6

Yang ni mmg smart .. sesuai dengan kulit dan muka dia .. ketinggian memainkan peranan penting bagi fesyen gini .. baru nampak segak .. kalau tak tinggi tu , rasanya jgn terlalu panjang sangat rambut , baru ok .. pendapat aku yer ...

Gaya Rambut - 5

Yang ni ... erm....tanpa rambut dah nampak segak ... tapi rambut tu .. buat aku confius..dia mandi pagi atau tak ?

Gaya Rambut - 4

Wah ... ala ala pelakon Korea gitu ... sesuaikah lelaki berambut gini ? Terserlahkah kelakiannya ? Pendapat korang ? iskh..

Gaya Rambut - 3

Huh... cam ni pon kira garang ni.. ala ala gengster paradise neh ... tapi sah wife aku suh aku tidur kat dapur kalau aku buat rambut gini.. adeh...

Gaya Rambut - 2

Hurm... ni gaya rambut lelaki kah ? ada org buat ? kalau ada , mmg 'tinggi' citarasanya .. Agaknya korang bagi tak anak korang buat rambut gini ???

Gaya Rambut - 1

Gaya ni pernah popular sewaktu aku sekolah menengah dulu .. diorg panggil Hippies .. hehe... teringat aku kat kawan aku sorang tu.. hahaha... Amacam gaya ni ? Menarik jiwa raga korang tak ?

Lelaki dan Gaya Rambut ..

Gaya , mutu , keunggulan .. itulah lelaki sejati ... Rambut sebahagian dari gaya eh ? Kalau rambut tak digayakan maka ilanglah kekacakan lelaki tersebut ? Bagaimana pula dengan botak ?
Lelaki botak tak macho kah ?? wawawa

Hari ini aku nak bawak kita semua mengimbau sejarah dunia rambut lelaki .. hehehe... makin bergaya atau makin pelik ? Atau pun , dok pi mai pi mai tang tu gak.. amacam ?

Aku ... bagi aku rambut .. ada ke tak de , sama je..penah botak .. penah ada rambut ... jeng jeng jeng ... skang ada lagi laa.. aisey..muda lagi nehh... Apa ? Berminat .. sila amik borang dikaunter yer.. Terima kasih ... tunggguuu episod akan datang..jap je lagi yer..

JELAJAH BLOG RAMADHAN

JELAJAH BLOG RAMADHAN '1431

Berminat nak menyertai ? Mudah saja ... Buat satu entri :

1 ) buat tajuk dan linkkan ke entri sini

2 ) letak banner tu di dalam entri ;

3 ) ucapan buat mereka yang akan ke blog anda sempena Ramadhan ini ;

4 ) sediakan satu keping gambar 'lauk pauk ' atau ' kuih muih ' sebagai hidangan kepada tetamu anda yang akan berkunjung ke blog anda nanti .. boleh di cari di mana mana blog masakan atau KELAB MASAKAN .. dan jangan lupa linkkan gambar tu ke blog tersebut..tu adalah wajib .. nanti di tuduh mencuri lak .. hehe ..

Contoh ;


5 ) jika anda ingin memberi cenderahati pada tetamu anda , apakah yang ingin anda berikan dan kenapa ? Sila rujuk pada blogshop yang ada di ruangan iklan ..

6 ) Tinggalkan link anda di ruangan komen entri ini ... Terima kasih


Tu jer ... mudah je kan ?


Contoh Jelajah Blog terdahulu >> MISS IZAH dan AYIE

Pasti ada yang tertanya kenapa aku berbuat demikian ? Segmen akan lebih menarik dengan cara demikian .. ini juga menunjukkan betapa blogger itu seorang yang kreatif.. kalau sekadar bagi url , adakah akan menarik segmen ini ?

Tujuan jelajah kali ini adalah untuk berkenalan dengan blog blog yang ada .. contoh blog personal dengan blog masakan ... sesuai dengan tema iaitu JELAJAH BLOG RAMADHAN , kita akan merapatkan lagi silatuhrahhim .. secara tidak langsung , kita dapat ramai kawan baru ..

Dan akhir sekali , aku akan mengajak rakan rakan lain untuk menziarahi blog yang berminat dalam segmen ini ... ;) .. pasti menarik bukan ? Dari bergossip , baik kita tambah kenalan ... kan kan ?

Bila mula ? Dah boleh mula dah pon ... tarikh akhir ? sebelum syawal menjelang .. hehe.. cepat cepat ..

Jelajah Blog Ramadhan 1431.. Carthamus

Salam Carthamus dan sahabat sekali ...

Kali ni , sahabat blogger kita dari luar negara pulak nak menyampai sepatah lima enam kata .. haa... katanya nak balik beraya tahun ni .. waa..best best ..

Tapi sebelum tu , puasa dulu yer.. hehee... Apakah ucapan buat rakan rakan sekalian dan dia nak bagi .. erk... sesuatu... blog masakan manakah jadi pilihannya ?? Dan apakah souvenir pilihannya ? Kita g tengok apakah citarasanya ... mmg best.. nasib baik belum Ramadhan.. hehe..bikin terliur saja..

ops... hehe.. linknya ? nii ... Carthamus Tinctorius

Jelajah Blog Ramadhan 1431 .. Neny

Yeah.. tik tok tik tok ... Minggu depan pasti banyak tiang tiang gerai didirikan untuk bazaar Ramadhan .. kan kan ... Bazaar Ramadhan mana paling femes emes ek ??

Kawan kita ni , Neny pon ada sesuatu untuk kita semua .. Ucapan .. hidangan khas dan juga souvenir buat rakan rakan yg menziarahi blognya .. takkan masuk dan baca je , ye tak ? hehe..

Jadi berminat nak tau apakah yang nak diberinya ? Tanpa membuang masa , saya menjemput ... NENY !!!! Apada daaa .. sila la klik nama NENY .. maacehhh

Guru Boleh Berpolitik ?

Hehehehe.. ada masa ke cikgu ? Jangan nanti berkempen kat anak murid dah la yer ... tak pon bertekak dalam bilik guru ... hehehe... sukahati la yer ..

Malas citer politik malaysia ... Politik tu bersih .. orang yang berpolitik tu mengotorkannya ... tak banyak pon , sikit mesti ada.. nama pon politik kan .. hehe.. ikhlas berpolitik kerana kepentingan rakyat ? Hanya Allah Maha Mengetahui keikhlasan seseorang ..

Bermula episod baru kehidupan kita hari ini .. makin menghampiri Ramadhan .. Adakah kita akan menyambut Ramadhan sama sama sekali lagi atau buat kali pertamanya ? Sama sama kita berdoa kepada Allah agar dipanjangkan umur kita semua dan sihat semasa menghadapinya ..

Aku pasti hujung minggu ni , banyak pasaraya akan diserbu oleh umat Islam di Malaysia bagi membeli barang barang keperluan untuk simpanan Ramadhan nanti.. Kalau beli hujung waktu , pastu sesak punya .. letih nak beratur panjang panjang .. tapi kalau yg ada ramai anak , leceh lak beli awal awal..tak sempat masuk Ramadhan , stok abis dah ..kan ? haha.. aku antara mereka yang suka menghabiskan stok simpanan makanan.. selagi ada , selagi tu aku taram ..

Ok la. aku mau sarapan dulu.. Aku doakan kita semua selamat dalam menghadapi segala dugaan kehidupan pada hari ini .. InsyaAllah .. tabah dan sabar senantiasa ... be cool ...

BA : Sopan sungguh dia .. hahahha..

Aku bakal mengalahkan Mat Gebu !

Hahaha.. taraa... wife aku terpaksa mengakui kekreatifan aku dalam dunia masakan .. Apakah??

Sebelum itu ...

Oh.. sungguh lapar perut ku .. padahal aku dah makan ayam percik satu... yong tau foo.. hehe.. adakah ini petanda awal ???? oh tidak ..

Selepas itu ...

Kenyang sungguh perut ku .. alhamdulillah.. blurpppp.. hehehe.. tamo makan dah ...

Kemudian itu ..

Ya Allah ... laparnyer .. Maka aku tanya wife aku , apa yang ada untuk di makan ..dia kata , dah dah.. lewat malam dah .. haih...

Tadi itu ..

Aku g dapur ..tengok ada apa .. Wife aku masak sambal petai sotong untuk dibawa bekal esok .. Aku tengok ada banyak . .maka aku cari telur .. 3 biji .. minyak zaitun secukup rasa .. kuali bersih .. nasi oats .. sayur ulam .. sedikit sambal belacan .. di panaskan kuali ... masukkan telur ... letak sambal sotong .. masukkan nasi ... wawawa.. baunya ? semerbakkk .. hahaha...

Tak jadi wife aku nak berleter setelah aku suapkan satu sudu sebagai contoh dan akhirnya dia yang amik pinggan aku tu... camana tu ??

Sekarang itu ..

Ngantuk dah ...

tidur time.. lalala..tapiiii ... BENCI BILANG CINTA duluuuuu ..daaaaaaa

BA : Kemaruk dah nak masak ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI