Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 29 Julai 2010

Jelajah Blog Ramadhan 1431 .. Mama Hanim

Salam mama hanim ..

Selamat bakal menyambut Ramadhan jua buat anda sekeluarga .. juga jutaan terimas kerana sudi menyertai segmen ini ..

Mama Hanim ada juga menyampaikan ucapan buat kalian semua .. Erk.. awat aku g seberang lak neh ?? Untuk korang semuaaaaa... haaa ... Juga apakah menu pilihan utamanya untuk kita ?? Bagaimana pula dengan cenderahati ?? Ermm.. mari kita tengok apakah citarasanya ... MAMA HANIM

Geledah Dapur Ramadhan 1431 .. Zaleha Jaafar




Musim durian .. wawawa.. sedap buat semua ni ... hahaha ... yummy ... pada yang mencari resepi roti jala dan yang lain lain tu .. meh singgah blog kak ZALEHA kita ni... jom .... ZALEHA

Malaysia pasti juara kalau dapat masuk Piala Dunia !

Serius beb.... kalau tengok pemain kita , sah sah senang je leh jadi juara dunia ... tengok liga kita .. mabeles.. tak perlu pemain import .. pemain tempatan pon dah cukup bagus ... cakap je mana penjuru gol , pasti senang je diorng sumbat !

Sbb tu la Malaysia tak layak lagi ke Piala Dunia ... Kalau layak , senang senang bawak balik Piala Dunia .. Jadi , tak perlulah lepas pusingan kelayakkan tu .. tu sekadar buang masa jer .. kan kan ?

Tapi apa jadi kalau Malaysia layak tapi kalah ? Pasti ramai akan tuding jari kata , pengadil berat sebelah .. tapi pun pemain malaysia kena pukau , kena bomoh ! Paling tidak pon pemain tak cukup makanan berzat ! Macam macam alasan lagi la untuk tutup kelemahan ..

Atau ... haaaaaaa... pengadil anti orang Islam ! Bolehkah ? atau bersemangat perkauman ? Adeh .. macam macam alasan ada wooo ..

Sedangkan , mereka dah tau segala kelemahan setiap pasukan bertanding .. tahap fizikal dan mental .. luar dalam dah dikaji.. Yang terbaik je la juara kan .. kan kan ..

Ala... apa susah ... masuk dapat duit .. kalah dapat duit .. kalau tak suka akan kekalahan , jgn masuk ... main je liga tempatan ... liga kampung .. senang ... tak yah pening kepala kan ?

Tak perlu tuduh menuduh ... sana sini tak betul ... kita je yang bagus .. ermmm ... malaysiaku ..

BA : nak cium piala dunia gak ..

Jom Shoooppingg - ARDINI'S TREASURE



Waahh ... macam macam rupanya ada ek dalam dunia blogshop ni .. Aku je tak pernah godek blog blog gini .. Bukan apa .. aku takut bila aku tengok , tergugat keimanan aku .. nanti abis aku bershopping ...

Murah murah jugak jualan kat dalam internet ni rupanya .. patutlah ramai lebih lebih lagi perempuan bershopping online .. huh... aku pun nak bisnis gak la gini .. jual kuali .. ramai blogger masakan wooo.. haha..guwau jee..

Gambar diatas tu adalah antara barangan yang dijual dia blog ARDINI'S TREASURE yang mana produknya .. ermm ... ermm... tengok la sendiri ek..

KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI .. Aien

Cik Aien Blogger.. hehe... makasih kerana sudii menyertai segmen ini ... Pada yang berminat nak join , sila lah g rujuk blognya .. makasihhh .. AIENBLOGGER

Jelajah Blog Ramadhan 1431 .. Nurul Chumel

Wa... mmg chumel.. hehehe... tatau tatau.. g tengok sendiri ...

Ok... selamat bakal menyambut Ramadhan dari saya jua., chewah ... Nurul ada membuat ucapan tulus dari hatinya ... panjang wooo.... hehe..biasa la... pantang bagi ruang .. hehe..acah jer..

Juadah pilihannya ? Sedap... sambil makan tu , leh la menikmati cenderamata pilihan hatinya .. apakah itu ???

Citer banyak tamoooo .. mai singgah blognya untuk baca sendiri... NURUL CHUMEL

Takkan semua isu nak kena panggil Aduan Rakyat ?

Korang tengok aduan rakyat semalam ? Tak ? Aisey..rugi... Tengok ? Bagus kan ?? Terharu aku yang kes Felda tu .. kat Bera , kalau tak silap aku kan ? Kalau silap sori ek sebab aku ni mudah terlupa.. maklumlah , uban dah mula naik ..

Tapi yang aku tak puashati ni , kenapa laaaa bila datang media , baru nak buat kerja ? Bila TV3 usung kamera ke satu satu tempat , pastu diorg siap g tempat ke pejabat pihak terbabit , baru automatik jalan kerja ? Haih ... bila tengok air yang diorg guna tu , sedih jer... 30 tahun tuuu.. wa cakap lu...

Bila dah dapat bekalan air tu , betapa bersyukurnya diorng ... awat jadi lagu ni ? bila tengok kampung tu , cantik jer.. bekalan elektrik ok jer .. tapi awat air ??? Iskhh.. tak patut ..negara kita yang kaya raya dengan $$ , dan juga segala sumber tapi masih ada tempat yang tak dapat bekalan air bersih ? Camana tu ?

Pastu ada satu kes lagi ... PERKESO .. erm... masa ada 'kamera' la baru turun mai.. pastu bagitau kalau borang tak lengkap , nak proses pon susah ... nak tanya satu leh ?? Kalau tak lengkap , ada tak bagitau diorng ? Ada tak hantar mana mana pegawai untuk pergi periksa ? Aku ada satu cadangan ... wujudkan satu unit untuk g check mana mana permohonan tak lengkap tu .. ala ,takkan la satu negeri tak leh wujudkan satu unit ? Peluang pekerjaan gak untuk rakyat kan di samping meringankan beban mereka yang dalam kesusahan tu .. ni tak , dah la sakit , lumpuh , pastu nak usung sana sini untuk lengkapkan borang tu ? Haih .. perkara kecil je tu kan ... takkan tunggu semua lengkap baru nak on ??? Hurmmmm .... Sekadar pandangan aku ...

BA : Senang tapi saja disusahkan ..

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. Fina


Hehehe... pagi pagi aku dah jamu korang semua dengan ayam ni.. hahaha... Ayam masak cili padi .. cili api.. memandai je aku ubah.. hahaha ... Antara makanan feveret aku neh ... hehehe..

Mengikut entrinya , dia baru lagi dalam dunia blogging kategori masakan ni.. hehe.. bagus bagus .. kita kasi meriah ini dunia blog ... dengan wujud banyak blog masakan ni , pelbagai jenis resepi dapat dicuba .. kan kan ? hehehe.. maka , untuk berbuka nanti , pastinya lebih meriah dengan masakan yang lebih enak banget.. ahaks...

ok .. kalau nak tengok resepi resepi yang lain , mai la singgah kat blog FINA

Yang tersirat oleh Abang Madon !

Sapa yang tengok Benci Bilang Cinta pasti terhibur dengan gelagat bosnya si Dimas , Abang Madon .. Membawa watak seorang bos yang licik dan pintar sekali .. hahahah... Mmg senantiasa menguji kejujuran pekerjanya bagi memastikan segala perjalanan perniagaannya berjalan dengan lancar ..

Semalam , episod 42 menceritakan betapa keluarga Subekti dalam keadaan darurat dimana mereka telah diisytihar muflis oleh pihak mahkamah kerana bisnis mereka mengalami kerugian .. Hehe.. bukan tu yang aku nak cerita tapi abang madon. .

Ibu bapa mertua si Dimas pergi ke kedai Abang Madon untuk menjual barangan mereka ( yang mana mereka sendiri membelinya dari Abang madon ! ) bagi mengumpul wang untuk membiayai perubatan besan mereka , mereka memberitahu mengenai keadaan mak Dimas pada Abang madon dan dia terkejut.. lalu dia membelinya semula barangan tersebut dan siap menghulurkan derma lagi ..

Yang menariknya , cara dia menghulurkan derma ! jika ada sesiapa perasan , sewaktu menghulurkan duit derma tu , tangan kanannya dilalukan di bawah ketiak tangan kirinya .. tangan kirinya di halakan ke arah bahu kanan ! Seolah memberitahu , tangan kanan memberi , tangan kiri tak tau ! wawawa... paham paham je la kannnnn ...

Zaman sekarang ni kan , kalau memberi derma , kena panggil semua wartawan.. kalau takde wartawan , mana bisa dongg !! hahahaha...

BA: Bila menonton , jangan terhibur jer .. kena 'buka mata' luas luas ...

Selamat HariJadi Tiffin Biru


Wawawa.... memandangkan har ni harijadi Blog Tiffin Biru , maka aku nak bagi sepotong kek yang dia sendiri buat.. hehehe... Selamat Hari Jadi Tiffin Biru ! ahaks.. Semoga Maju Jaya dalam bidang masakan ... Waalaahhh ...

KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI .. Qiefly Si DolCe

Wawawawa...bergaya sakan gitu eh... hehehe... antara blogger yang rajin mengupdate blog dan aktif di mengupdate status di KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI ... terima kasih Qiefly

Nak kenal blogger ni ke ? Meh jengok blognya .. >> Qiefly

Jelajah Blog Ramadhan1431 .. Lelord

Salam Lelord .. hehe .. lama tak nampak..cewah..macam nampak eh ... Dah bersedia minda dan fizikal untuk hadapi Ramadhan nanti ? Ek..soalan maut .. raya mana nanti ?? Yelah yela.... tau la.. posa pon belum .. hehehe ..

Akak kita ni berada di Qatar .. haa.. ada ucapan khas buat rakan rakan sekalian .. apakah ??? G godek sendiri yer .. Apakah pilihan resepi buat kita semua dan cenderahati yang akan diberikan pada kita ?? Menarik gitu.. pilihan blog masakan mana jadi pilihannya ? semuanya terjawab di.... LELORD


BA : Kirim sesuatu dari Qatar ... bleh ??? hehee..guwau jer ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI