Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 17 Ogos 2010

Akhirnya ... mengaku kalah jua ..


Hehe.. setelah memaksa diri ... aku g gak gym ... tu pon dalam 45 minit je light workout .. angkat barbell pon kosong jer.. maklumlah , lama tak turun ..

Ternyata aku semakin berisi .. ini bukan kerana bahagia tapi kerna malas menguasai diri ..Jgn sesekali mengaitkan bahagia dengan 'berisi' .. takde kaitan .. Mereka selalu berkata , lelaki yang dah berkawin , semakin boroi tanda bahagia .. huh.. mengarut jer ... yang semakin boroi tu sbb malas bersenam ( cam aku ) .. hehe.. tapi aku takkan nak bagi boroi perut aku ... tamo tamo tamo..

InsyaAllah ... walaupun perit namun akan ku gagahi jua .. bertindak sebelum terlambat .. hehe..

Alasan aku untuk rombakan blog list..

Ada sahabat blogger berharap aku tidak lagi melakukan rombakan blog list... erm...Boleh tapi kenapa aku tetap melakukan rombakan bloglist ? Aku faham risiko aku melakukan rombakan .. blogger akan menyampah dan akan mendelete aku dari bloglist mereka . Tak mengapalah.. itu risiko yang perlu aku ambil kira .. Aku nak berada lama dalam dunia blogging ni.. selagi termampu selagi tu aku akan bertahan ... Jadi blog list aku serta template aku akan senantiasa di refresh .. kenapa ??

Dalam bloglist aku dulu... setiap kategori ada hampir 200 blog .. kalau 3 ?? dah 600 ... berat untuk loading tetapi aku ambil risiko tu atas niat , sama sama mendapat 'serpihan' ... tak banyak , skit pon jadi la kan .. janji ada ..

Tapi dalam beratus ratus tu , berapa ramai sangatkah yang kekal ? Berapa ramai sangatkah yang aktif ? Kalau dibiarkan jer ... rugi kan ? Setiap hari ,ada je blogger baru wujud .. ibarat cendawan ...bagus la kan ... makin meriah dunia blog tapi biarlah aman damai .. persekitaran pon sihat jer.. Sbb tu perlu ada pembersihan blog list ..

Satu lagi .. dengan membuat begini , blogger yang baru akan dapat berkenalan dengan blogger lama .. Kenapa aku suruh buat entri ? Kalau aku suruh drop je url , beratus orang akan drop.. semudah tu jer ... aku tak nak gitu .. dengan berbuat entri , blogger lain akan ke blog orang tu.. nak baca tentang kekreatifan blogger tersebut .. dan mereka secara tidak langsung akan memberitahu dalam entri mereka dari mana mereka mendapat tahu tentang info ini..

Aku senantiasa memberi peluang kepada blogger blogger baru yang bertapak untuk berada dalam blog list aku .. asalkan mereka aktif .. Aku tak nak blog list aku , seperti kata mereka tentang FOLLOWER.. ramai jer tapi .... Aku nak blog list aku sesegar bauan limau kasturi ... hehehe...

Kalau segan dengan entri tu , mudah jer... lepas aku add dalam blog list aku , sehari dua lepas tu .. nak delete entri tu , delete jela... tak kisah pon .. tapi aku akan tetap membuat pembaharuan .. dari satu waktu ke satu waktu ... bagi membuktikan aku senantiasa ... FRESH ! ;)

Indonesia digesa bertindak terhadap Malaysia

JAKARTA: Timbalan Speaker Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), Priyo Budi Santoso mendesak kerajaan Indonesia bertindak terhadap Malaysia kerana menangkap tiga pegawai Kementerian Kelautan dan Perikanan negara itu.

“Saya bimbang kewibawaan pemerintah Indonesia dipandang rendah sehingga polis Malaysia bertindak begitu berani.


“Sesekali kita perlu mengajar Malaysia. Saya begitu marah melihat tindakan mereka,” kata Priyo.


Beliau menganggap tindakan polis Malaysia menangkap pegawai kerajaan Indonesia sebagai provokasi.


“Jika mereka mengesyaki rakyat biasa, ia memang wajar.


“Tetapi jika petugas pakaian seragam, ia sama dengan tindakan provokasi terhadap kerajaan Indonesia.


“Kita perlu bertindak balas. Kita perlu menangkap petugas Malaysia. Kita perlu menahan mereka seperti mereka menahan pegawai kita,” katanya.


Menurut Priyo, tindakan diplomasi terhadap kerajaan Malaysia perlu dilakukan dengan tegas.


“Ia tidak boleh diatasi dengan berbincang saja. Lebih-lebih lagi peristiwa ini sudah berlaku berulang kali,” kata Priyo. - Agensi

sumber : HMETRO


BA: Spesis ginilah yang dok menghancurkan persahabatan sesebuah negara .. sedangkan boleh 'cerita' dengan elok.. pekena kopi dulu ke sambil bincang.. tau tau nak 'gaduh' jer.. haih

Menu berbuka puasa aku hari ini ialah ....

Menu berbuka puasa aku hari ini ialah .. taraa...

Nasi Goreng Denmark

Kashmiri Mutton



Peach Pudding

tiramisu


Haaa..amacam ?? Best ? Ni resepi dari orang jauh woooooooo... resepi orang Johor yang skang berada di Denmark.. Wat pe kat sana ?? Jgn tanya aku.. tanyalah chef Suejoshua ..

Kalau nak godek resepi dia .. dia tak kisah pon..sila la.. jgn curi pic n edit pic dia dh.. heheheh.. kangg.. ada lagi kena.. haaa..tak tau.. ha ha ..tak tau..

AKU, SUE DAN MUMMY

Apa aku nak buat dgn cheque Nuffnang ni ?

Dah berbulan aku simpan .. tak cash kan lagi ni... ada 2 keping .. sekeping lagi on the way .. kalau tunggu , kang expired lak .. dalam surat tu tulis , 4 bulan baru expired .. kat cheque tulis 12 bulan .. aku nak caya sapa neh ? Jumlah ?? Ala.. boleh la nak belanja korang nasi lemak 4 hari berturut turut .. hehe.. nasi lemak kosong jeee..

Alhamdulillah .. ala.. aku baru nak cerita pasal income dari blog ni.. dah En. LHDN teropong aku dari jauh.. kensel terus .. hahaha.. sebenarnya kan ... (coverline neh ) , aku dapat cukup cukup jer.. nak beli tiket pergi balik kampung aku pon tak lepas ni .. tapi syukur la kan..dari tak dapat langsung .. berbulan tak bergerak gerak .. tak pe... kasi usaha lagi ..dulu aku cam tu gak.. sampai aku majuk tukar abis iklan semua..

Skang ? tamo tukar lagi ke ? tah .. tak tau lagi.. setia ngan nuff ? aku ni sapa la sangat kan .. nuff bukan pandang sangat aku.. hahahhaa..kalu dia pandang pon , sebelah mata jer..tu pon 2 saat je.. byk blog lagi bagus dari blog aku ini.. blog aku ini sekadar di pinggiran jer ...

Ala, mana mana iklan pon sama jer... yang penting , bayar kan ... dan juga hati gumbira .. ikhlas berblog ? hehehe.. sila rujuk cermin ..

Video Malaikat turun ke Kaabah ..



Video Malaikat turun ke Kaabah
Percayakah anda ?


Bila Mat Gebu sudah hangin ...

Tu diaaa... keluaq dah perkataan paling keji di dunia .. bukan senang nak tengok CMG kita ni memaki ... ni kira hari ni dalam sejarah dunia masakan la.. Punca ?? Tu korang kena masuk baca blognya ..

Aku bukan nak panaskan enjin yang sedia panas cuma tu la.. ibarat kata CMG ... dah janji tu tunaikan la.. ingat blogger ni kanak kanak riang ke ? Boleh suka suka je nak bagi janji manis eh ? Kira bagi janji tapi tak tunai... mana boleh gitu kan ..

Aku tak rasa CMG nak giler glamer... tapi dah itu yang SI SAJI janjikan setelah mencopek gambar miliknya ... haa.. aku rasa kalau korang pon mesti marah kan.. lebih lagi diedit buang watermark tu.. sapa tak hangin ?? kalau Rajnikhan kena pon dia hangin .. ibarat kena cetak rompak arr..
Muka pelakon tu tapi tulis kat kredit tu , orang lain ..camana tu

Apa pun , buat geng blogger dan CMG , dunia blog makin berkembang .. hasil karya anda menjadi perhatian .. jadi berhati hati dan bersabar jika milik anda dicopek .. hehe..

Buat CMG , air cincau tu campur ngan bandung .. sedap woo..

Mari Bersedekah ...


Ramadhan .. Bulan yang penuh keberkatan .. dari membazir duit merata rata , apa kata duit yang berlebihan tu , didermakan untuk mereka yang benar benar memerlukan ? Besar pahalanya kan ? Bila melihat senyuman terukir di bibir anak anak yatim ni , sejuk hati kita .. Bayangkan anak anak kita yang tiada penjaga .. Sapa nak jaga mereka kalau ketiadaan ibu bapanya ? Pusat pusat beginilah yang akan membesarkan mereka ..

Sedekahlah sekadar mana anda mampu .. Yang penting , ikhlas .. Pada mereka yang berminat nak membuat amal jariah , sila ke laman web berikut > RUMAH AMAL LIMPAHAN KASIH .

RM 10 setiap seorang sudah memadai bagi membantu Rumah Amal Limpahan Kasih:
Nama Akaun: Rumah Limpahan Kasih
No Akaun Maybank: 512343531956

Siapa lagi nak bantu mereka kalau bukan kita ??

BA : Bloggers , sudi sudikanlah panjangkan entri ini .. sesekali beramal dalam blog , apa salahnya kan ?

Mantera - Film Robotik Malaysia Pertama




Kos , RM 5 juta .. Tajuk filem .. MANTERA yang membawa maksud MANUSIA JENTERA atau Man Transformable Exo-Robotic Armor , yang membabitkan dua kumpulan robotik seperti mana cerita Transformers dan Iron Man.

Antara lokasi pengambaraan ialah di Russia dan Dubai ..Filem terbitan syarikat tempatan , Flare Studios Sdn Bhd. ( FFSB) yang sebelum ini sudah menghasilkan animasi berjudul MUHAMMAD-UTUSAN TERAKHIR..

Pelakonnya ?? hehe.. Lima pelakon utama dari Malaysia ... hero ialah TOMOK , heroin pula SHIQIN KAMAL yg pernah membintangi filem Lagenda Budak Setan . Pelakon dari Russia pula ialah , pemenang RAtu Cantik Dunia 2008 dan juga penyanyi popular Ukraine , Natalya Shmarenkova@Kamaliya ..

Amacam ? Macam best kan ? Bagi aku.. mmg nampak cam best ..tapi TOMOK ?? Aisey..potong stim betul laa.. Tapi nampak cam ok jer kan.. apa pon , kita layan dulu baru leh nilai.. betul ? heheh

Serius .. aku suka blog ni ..

The Blabbler... pernah korang masuk blog ni ? lama gak aku melepak kat blog dia .. simple giler !! aku suka banget.. Ringkas , padat dan bernas .. kata kata yang aku rasa cucuk jantung aku tapi penuh kelembutan .. Bro !! aku angkat tangan .. aku suka blog hang.. hehe.. setiap entrinya aku dpt rasa keikhlasan dia meluahkan perasaannya .. paling penting , tiada riak di dalam entrinya

Dia ada tanya camana nak tambah berat.. hahaha.. bab tambah berat ni , mmg serah kat aku.. aku amat mudah sekali nak tambah berat .. cara aku ... sehari ... telur rebus , atau setengah masak perlu ada ... jgn kurang dari 10 bijik sehari ... tapi pastikan kuningnya dibuang ... hanya amik 2 bijik saja yang ada kuningnya tu.. kata pakar , penuh kolestrol .. tapi baru baru ni lak aku baca , katanya takde .. aku sendiri boleh giler.. hahaha..

Ayam ... kalau ada $$ lebih , ayam perlu ada dalam setiap kali makan mlm atau tengahari .. jgn amik ayam goreng ..kalau ada panggang ... lagi bagus .. kalau takde , bedal je la.. jgn lupa buang kulit ayam tu .. hehe..

Susu... kalau kat sini , aku suka minum susu HL...satu kali teguk .. satu kotak abis .. 1.5 liter tu.. hehe.. tak tau la kat sana ada ke tak jenis tu ..low fat tapi high cal...

Nasi ... penuh pinggan .. tapi kurangkan kuah yang berminyak , berlemak dan bergaram ... tu je la yang aku amalkan kalau nak buat size ... ikan.. ok jer.. tapi aku tak rasa membantu sangat untuk menambah berat .. daging ? aku tak leh makan daging.. heheeh... HBP ..

Tu jelah bro ... buat mereka nak mengenali sahabat kita ni , korang takkan rasa rugi lepak sat kat blognya .. kalau korang kata blog aku ni simple.. g tengok blog dia .. simple tapi PADAT ! hehe.. thanks n gud luck bro!

THE BABBLER

Teringin lak ais krim Mcdonalds , malam malam ni ..


Sebelum berbuka tadi , aku nak ajak wife g alamanda ... nak jalan kat sana jap.. nak beli sesuatu selain dari nak beli.. tuuuuuu .. kat atas tuuu .. hehe.. tiba tiba terigin lak... lama tak pekene ais krim mcdonalds ni .. lazat berkrim gitu ..

Tapi lepas berbuka , dengan hujan lebat..petir dentum berdentum .. solat..baring jap atas katil.. tau tau.. kul 2 pagi dah.. hahaha.. rosak semua program .. ingat nak g bank in cheque nuff .. tak pergi pergi lagi.. ada 2 cheque nuff lom di bank in.. dok tunggu satu lagi .. malas nak g bank in satu satu... nak tak nak , esok kena g bank in gak la ...

Berbalik pada ais kim yang menjadi agenda utama perbualan kita malam ini .. hehehe... terlupa lak , aku ada simpan stok aiskim dalam peti ais .. hehee... aku g makan dulu ek.. hahaha.... daaaa... jumpa lagi esok .. lalalala.... perasa strawberi lagi..... aahaks..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI