Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 19 Ogos 2010

Maafkan je la ..

Bengang ? Geramkan seseorang ? Benci ? Rasa macam nak pelangkung je seseorang ? Atau nak gigit telinga dia disaat ini ? Sebelum itu ..

Nak tanya.. kalau dia depan mata ... korang nak buat tak apa yang korang geramkan tu ? Berbaloikah ? Lepas buat tu , adakah korang rasa dia akan mendiamkan diri ? Tidakkah korang rasa dia akan membalas dendam ?

Pernah aku satu tika.. bencikan seseorang sangat sangat .. sampaikan berkali kali aku terbawa dalam mimpi ...mimpi sampaikan aku tumbuk dinding .. mimpi bergaduh la kononnya .. tapi ? Bila jumpa depan mata ... diam .. sbb apa ? kalau bergaduh , takkan selesai kat situ punya .. mungkin selepas ini dia akan bawak kawan kawan dia .. ye , aku tau.. aku pon boleh bawak kawan kawan aku.. tapi sampai bila ?? takkan selesai sampai bila bila ..

Kena satu.. kalau dia yang kita geramkan tu , membalas dendam .. kalau tak kena dibalas pada kita , dia akan serang ahli keluarga kita .. kalau tak kena kat diorg , harta benda kita pulak jadi sasaran .. jadi , berbaloikah ??

Kalau geram atau benci sangat pon , tenangkan diri.. maafkan je... biar Allah tentukan hukuman dia .. kita sebagai manusia ni pon tak terlepas dari melakukan kesilapan .. tak tau la berapa ramai bencikan kita sebenarnya padahal kita ingat kitalah semulia manusia yang masih hidup di atas muka bumi ini ...

BA : huwaaaa....

Amacam ??

Komen ?? Nehh.. tak yah komen.. hahaah .. layankan ajaaa .. saja aku tukar color nih ... gelap dalam terang ... silau tapi paksa .. ok la kan... hehehe... kot nanti ada koleksi gambar baru ... aku tukar color lagi .. heheeh...

Bukan apa.. aku tamo le orang kata dok tayang muka lama.. yang lama tu dah sinonim dengan blog aku.. kalau takde , rasa cam tak sempurna lak blog aku .. maka aku amik keputusan , biarkan jer ..

Cucur udang ? Puas beb makan ... tu yang terus dapat idea tu .. hahaha ... alhamdulillah ... sampai sampai stesen Putrajaya , terus aku ajak wife g bazaar Ramadhan .. wife aku kata dah abis punya .. tapi aku yakin ada .. hahaha.. pusing punya pusing .... jumpa laaa gerai makcik tu.. maka beli laa... hehe.. 5 jeee... yg 20 tu , nafsu jeee... mana larat nak makan banyak... kena lak ada nasi dagang .. kat umah ada keow teow.. mak aih.. 2 orang makan je tu.. ni yang tersadai terus ni .. hehehe

Tak sabar tunggu Piala Malaysia bermula ???

Haih... kelakar tul .. aku tengok satu komen yang diberi oleh sapa tah dalam Berita Harian .. Boleh dia kata tak sabar nak tunggu abis Ramadhan semata mata nak tengok bola ???? Giler ke apa ? Aku kalau boleh , biar Ramadhan ngan Syawal ni laamaaaaaaa jeee.. ehehe.. kemeriahan amat terasa di dua bulan ini... kan ? Haha.. Rezeki pon mencurah cura ... Trafik berlipat kali ganda.. kan Mat kan ? Buff berganda ganda.... kan kan ? Pasal bola boleh didoakan gitu ? Adeh.. best sangatkah Piala Malaysia ni ? Aku rasa biasa jer .. dah tak terasa pon kemeriahannya ...

Argh... aku perlukan lagi 200 !!


Tak kira ..samada diorg nak kembali atau tidak , tu terpulang tapi yg penting aku memerlukan lagi 200 !!! 200 untuk mencipta rekod peribadi aku sendiri .. hehehe ...

3000 Follower .. adakah aku mampu cipta rekod tersendiri ? Ni tak cecah setahun blogging ni.. tanpa guna kuasa media , blog aku berjaya mengumpul rakan rakan pembaca seramai ini.. cam tak percaya jee .. dulu nak dapat sorang pon susah .. huhu..

Jutaan terima kasih pada yg sudi jadi pembaca setia dan juga sudi jadi follower.. Anda bukanlah peminat blog ini tetapi adalah rakan saya .. sebarang masalah mengenai blog atau nak tips.. sila ym saya di BENASHAARI@YAHOO.COM .. mana yang termampu saya tolong , saya cuba sebaik mungkin...

Selamat berbuka puasa.. nak cari cucur udang nehhhh ...

Serius ... buat kali pertama , aku menyerah kalah !!

Dari 1 Ramadhan , aku buat entri menu berbuka puasa .. tapi kali ni , aku benar benar terliur tengok .. huwaaaaaaaaaaaa... balik ni gak aku serbu bazaar Ramadhan..

" Makcik !!! Bagi saya 20 cucur udang tu !!! "

Sue benar benar buat aku tak boleh pk menda lain.. hanya cucur udang dalam kepala ku ini ...

Yang ni aku tak pernah rasa lak... hurm... gulp .... Cucur sayuran ? waah... duk denmark tapi makan macam kat Malaysia.. huwaaaa .. kalah aku..

Jangan cari pasal ! Biar pasal cari kita ..



Lelaki terbabit dipercayai mahu meloloskan dirinya melalui tingkap tidak berkunci di sebuah rumah di kawasan Tomlins Grove, di Bow, kira-kira jam 2 pagi.


Bagaimanapun ruang seluas 20 sentimeter kali 20 sentimeter itu tidak cukup untuk membolehkannya masuk.


Keadaan itu menyebabkan lelaki terbabit tersangkut di pinggangnya dan dia terpaksa menahan kesakitan hampir enam jam sebelum dilihat pemilik rumah berkenaan yang turun untuk bersarapan.


Polis, ambulans dan bomba terpaksa dipanggil untuk mengeluarkan penganggur terbabit kira-kira jam 7.30 pagi.


Dia kemudian ditarik keluar dari lubang sempit itu oleh 10 anggota bomba yang datang bersama dua jentera.


Mereka turut menggunakan tangga bagi menyokong kaki pencuri terbabit yang tergantung di tingkap sementara bingkai besi di situ dipotong dengan gergaji.


Keadaan aneh tetapi melucukan itu turut menarik perhatian seluruh kejiranan Tomlins Grove.


Seorang penduduk berkata, selepas mendapat tahu keadaan sebenar, dia ketawa terbahak-bahak melihat keadaan pencuri terbabit.


“Tentu lelaki itu kini sedar betapa bodohnya dia.


“Ramai daripada jiran mahu dia dibiarkan saja di situ,” katanya.

Selepas didapati tidak mengalami sebarang kecederaan serius, lelaki yang digambarkan sebagai ‘putih dan kurus’ itu dibawa menaiki van polis.


Jurucakap polis berkata, mereka menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 7.30 pagi dan pengadu menyatakan ada seorang lelaki terperangkap di tingkap.


“Pengadu berkata, separuh badan lelaki itu berada di luar dan separuh lagi dalam rumah,” katanya.


Jurucakap itu berkata, suspek dikeluarkan tanpa sebarang kecederaan selepas bingkai tingkap berkenaan dialihkan.


Scotland Yard pula berkata, seorang penganggur, Paul Joseph Keenan, 36, dari Jalan Rounton, Bow, didakwa di mahkamah kerana mencuri. Dia akan dibicarakan di Mahkamah Majistret Thames, hari ini. - Agensi


sumber : HMETRO


Ragut !


Bukan ragut rumput laaa... ragut beg ... Semalam aku g bank ..sian akak tu... dia g buat laporan kat bank tentang beg dia diragut.. ala.. dia buat laporan untuk buat kad atm baru je.. bukan laporan polis kat bank lak ! adeh ..

Raya semakin hampir.. bermakna ??? Semakin ramai nak pakai duit .. jadi , kes jenayah pasti akan meningkat .. Biasanya yang perempuan bawak beg besar besar ni ... walaupun dalam tu takde duit yang banyak tapi berhati hati gak la.... dalam beg korg tu ada pelbagai khazanah dari malaya .. tak yah cita la apa ada dlm tu kan .. aku rasa semua orang sedia maklum... hehe..

Yang suka bergaya ala diva pon kena hati hati.. Yang bawak kereta , pon sama gak .. skang ni penjenayah bukan takat ragut , rompak.. tapi siap rogol dan bunuh lagi.. jadi berhati hati .. Yang buat kerja ni bukan jenis ada hati perut ! Merayu la camana pon , diorg nak belasah , diorng belasah !

Duit tu.. jangan la tunjuk kat orang walaupon kawan sendiri .. mana tau ?? kadang kadang kawan pon leh jadi lawan kan.. Duit punya pasal ! Kerana duit , adik beradik boleh buang saudara .. kerana duit , cucu sanggup bunuh atuk .. macam macam la... Jangan sesekali tunjuk harta korang time time gini ... kalau boleh elak , elakkan ..

Menu aku berbuka petang ni.. insyaAllah ..

Malam ni , menu berbuka aku adalah seperti berikut .. kalau korang berminat nak mencubanya .. amatlah digalakkan.. kalau tak sempat , buat je ari sabtu ni.. ajak mak mertua , bakal mak mertua .. atau jemput je semua mak mertua yang ada ..

Nasi minyak jus oren


Telur ikan goreng berempah

Ayam Varuval

Hehehe... yang kat atas semua tu .. adalah makanan yang aku selongkar di blog KNOR @ Secubit Garam ( elegik tul aku ngan garam neh ) .. manakala di bawah ni ... gambar milik knor gak cuma aku nak bagitau ... AKUUUUUUUUUU SUKAAAAAAAAA g makan kat SR .. Suka banget ..


Yummyyyyyyyyyyyyyyyyy...

Tips untuk dapat buffered ?

Aiseymen .. ramai tanya aku camana nak dapat BE tu.. serius aku tak tau.. dulu aku ingat aku tau .. rupanya aku tak tau .. hahaha.. kalau aku tau , sah sah aku keluarkan artikal dalam HARIAN METRO.. tapi sayangnya pengetahuan aku tidak sampai ke situ .. hehehe .. apa leh buat.. aku sendiri pon dok tunggu Buff ..

Dulu ada yang kata , kena bagi tinggi trafik baru leh dapat .. Aku kata.. tak leh caya sangat.. yang tak tinggi trafik pon leh dapat .. hehee.. yang tinggi melampau lampau pon dapat setelah puas menghempas tekonya .. ye la.. trafik ibarat gunung everest .. pageviews lak mencecah langit .. ibarat je laaaa ... korang tak yah tengok kat luar jendela.. takkan nampak punya trafik mamat tu.. hahaha.. aku guwau je .. tapi serius , aku tak tau .. segalanya terpulang pada nuffnang .. bagaimana dia memberi tu , adalah hak dia .. kita tak leh nak serbu bawak sepanduk suh bagi BE kat kita ..

Cuma satu je nasihat aku.. kalau dapat BE tu , rajin rajin la update blog .. tingkatkan UV dan juga PV .. PV tinggi lagi bagus .. hehehe... jadi , bagi yang dapat tu , usaha keras .. yang tak dapat tu , insyaAllah akan dapat .. aku percaya NUFF akan cuba berlaku adil ... tak dapat 10 , 15 pon jadi la kan. .erk.. terlebih sudah .. apa pun , rezeki ada di mana mana.. tak dapat bukan bermakna blog anda tak bagus .. cuma lom ada rezeki .. cuba berblog kerana 'minat' .. insyaAllah takkan kecewa sangat ..

NUFFNANG kasi bonus pada bloggernya yer ?

Em... awal bulan ari tu , aku ingat takde la buff untuk aku memandangkan bulan lepas dah banyak sangat aku dpt ... erk.. banyak ??? .. Takde la.. ada la skit .. cerita kena cover yer .. jgn riak sangat .. kang ada orang datang ketuk rumah , baru padan muke.. hehe ...

Tadi aku tengok ... tambah satu lagi ... maka jumlah keseluruhan ada 7 semuanya .. aku rasa ni bonus untuk hujung tahun ni ... takkan dpt untuk raya pon.. tapi ok la kan .. tak payah tunggu 'big boss ' umum bonus untuk kakitangannya .. hehehe...

Yelah , kat opis tu , keje mmg ada .. tapi bila masa selingan tu , update la entri ... walaupun ringkas , tapi jgn biarkan blog terhenti seketika .. bagi je jalan ... bagi je bergerak selalu ... paling lama pon 10 minit .. dari dok belek kat FB tu dan bergossip .. dok kutuk sana sini .. kan ? atau layan game ? baik layan blog jer... duit pon dapat ... masa tak dibazirkan gitu.. tapi bila ada kerja , perlu diutamakan terlebih dahulu ..

Pada NUFFNANG , jutaan terima kasih kerana prihatin terhadap blogger-bloggernya ... walaupon ada yang tak puashati tu (termasuk aku dulu ) , tapi itulah adat dunia ini.. buat camana pon ada yang takkan cukup ..

Rakan rakan .. pandai pandailah korang amik peluang ini dengan update selalu .. trafik tengah tinggi .. jgn dibiarkan terlepas begitu saja ... Gud luck ...


Dapat RM1000 dari NUFFNANG ??

Meriah kan ? Kalau dapat duit dari NUFF ? Rasa berbaloi je berblog .. kan kan ? tapi bila dapat duit tu , tak sampai sejam , abis dah ! Berbaloi ker ?

Cuba imbas kembali saat saat korang berblog ... modal beli laptop.. broadband .. masa .. idea .. tu semua adalah kos ... kalau dapat RM1000 , ditolak sana sini , berapa keuntungan sebenarnya ? Namun masih berbaloi jugak sebab dapat menjana pendapatan dari situ .. Sekurangnya dapat gak bayar balik duit beli laptop.. duit sewa broadband .. kos kos yang lain ...

Tapi ramai yang terlupa sebenarnya .. Nak dapat RM1 dari iklan tu, amatlah sukar !! Berapa ribu pengunjungkah yang akan klik iklan kita tu ?? Tak tau kan ? Nasib nasib je la kan .. Sebenarnya aku bukan nak bicara pendapatan dari NUFFNANG ni tapi aku nak ajak korang menyelami nilai setiap sen yang kita dapat dengan titik peluh kita .. tapi kemana pergi duit tu ?? Shopping ?? Kalau anak muda tu , aku rasa pastinya terus g shopping complex... kan ? hehe..kalau tak sori la..bagus gitu... kalau ya ? Berbaloikah anda berblog selama ini ?

Bukankah lebih menarik ... duit yang dapat dari situ , disimpan sikit demi sedikit .. mana tau , boleh digunakan pada masa depan ?
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI