Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 23 Ogos 2010

Tips nak kurus ? Inilah masanya

Ops... mem takde .. g sabah.. jadi leh g gym puas puas .. tak de nak terkejar masa balik Putrajaya ..
Panaskan badan dulu.... baru panas , dah penat .. camana tu ? Dah tua la maknanya ...

Amacam ? Ari tu sebelum puasa , berisi skit .. ni dah buang lemak lemak .. hahaha ...

Skit lagi Ben .. nanti balik Kelantan ( umah mertua ) , kira dah smart la badan tu .. hehehe .. Ardini nak datang umah ke ? Meh la ke Kok Lanas .. hehehe ...

Ok .. korang nak tips tak ? Camana nak berdiet di bulan ni ? Rugi woo tak amik kesempatan .. Seperti biasa , berbuka dengan kurma ... kemudian , minum air suam dua-tiga gelas .. ehehe.. kasi penuh perut skit.. pastu baru makan buah .. diikuti makanan lain .. elakkan makanan berminyak , goreng , masin , lemak ... Nak lagi best , makan je roti dan sayuran ... InsyaAllah ... raya nanti , anggun jeee .. cepat ... ada lagi berbelas hari Ramadhan ... dapat skit pon ok la kan ..

Kalau aku buat open house ...


Aku teringin nak buat open house kat umah aku .. hehe..takkan kat umah jiran aku lak kan .. hehe.. Kat ne rumah aku ? Rasanya ramai tau dah ..

Kenapa aku nak buat ? Rasanya masa nilah boleh berjumpa dengan geng geng blogger dan juga geng facebook .. Yelah , selama ni kita dok berselisih kat tepi jalan sana sini .. dok mengadap muka tapi tak kenal padahal ada dalam friends list.. camana tu ?

Jadi , aku nak buat survey ... berapa ramai nak turun Putrajaya atau teringin nak pergi sekiranya aku buat open house ... haa.. Sekadar nak buat survey dulu yer.. bukan janji tau !!

Jika korang rasa nak join walaupun tak pasti , sila klik 'LIKE' tu ha.... ni open house tau.. bukan majlis kenduri kawin aku yer ... hahaha.. guwau ...

Sebab tu aku suh korang update selalu ..


Ada pelbagai jenis blogger .. jenis cam aku ni jenis picisan .. kira main tepi tepi je... tak yah serius sangat... sesekali jer 'menjentik' ... nak jadi 'lidah berapi' tak boleh apatah lagi nak jadi 'lidah bercabang ' ..

Kerap jugak blogger bertanya pada aku , bagaimana nak dapatkan trafik yg tinggi ? Atau ketandusan idea ? Aku jawab , RAJIN .. segalanya bermula dengan kerajinan yang perlu ada pada diri masing masing ..

biar skit janji ada pembaca





ditolak dengan 420 drafts


Entri kita hari ni , jika tak de orang baca ..tak mengapa .. satu hari nanti pasti akan ada ... Jgn kejarkan trafik yg tinggi hari ini tapi biarlah ada pembaca ... walaupun tak tinggi tapi pastikan ada ... caranya ? aku rasa ramai dah tau ... ada byk cara dan masing masing pastinya kreatif..

Bagi aku jika mereka mampu ada blog , sudah pasti mereka mampu 'menjual' blog mereka .. Sekali lagi , antara RAJIN atau MALAS saja ... Kejayaan terletak di hujung jari anda sendiri ..

Cuba la bersyukur !!!


Tengok gambar pon korang dah tau apa isu aku nak cerita neh ... Bukan apa , aku pelik dengan sikap segelintir manusia ni ( aku pon manusia yer ) .. Kalau guna tandas awam ni , tak reti ke nak flush ??? Pastikan la dah 'terbenam' , baru lah keluar ... ni tak ?? Saki baki bersepah sepah .. terus keluar ... abis tu , orang lain nak guna camana ? Ingat dia punya sakit perut jeee... orang lain punya sakit perut camana ?

Kalau yang guna tu budak sekolah atau kanak kanak riang , tak pe la .. ni dah tahap kubur memanggil dah ... pon tak sedar diri lagi .. Malulah wei ... badan penuh perfume , tapi tandas tak reti nak flush !

Blogger Johor dan yang sewaktu dengannya ..

Kenal tak AYIE ?? ala... takkan tak kot ?? Kalau tak kenal , g la jengok blog dia ... blog dia top dari aku neh ... kira popular la di sebelah Uganda timur tu dan aku popular di belah Uganda utara ...

Dia nak buat majlis berbuka puasa nanti... Ramadhan tahun ni yer... bukan tahun depan ... Berminat ? Confirm menjadi punya .. dia dulu pon terlibat dengan gathering GENGBLOGGER di Putrajaya .. Sanggup turun dari Johor tu ... aku yg sekangkang kera pon tak g.. bukan pe.. aku segan.. bukan orang kenal pon kalau g.. nanti duduk sorang sorang je kat tepi tasik tu.. sbb tu la tagline aku "SEKADAR BERMAIN DI TEPIAN " .. eheh.. melalut lak..

Ok.. aku malas cerita panjang ... kalau dapat cucur udang lepas bebel ni , best la gak kan .. ni dapat hangin je.. hehehe.. tk baik tauuu.. ikhlas nehhh .. Tujuan utama perjumpaan ni , AYIE nak belanja makan ..dia dapat duit NUFFNANG dah .. Masyuk siuttt... badget untuk sorang , RM1 ... roti bakar dan air suam .. ok ? hahaha.. guwau jee .. Tapi projek ni , serius neh... bukan main main .. bukan gurauan ..jauh sekali paksaan.. hehe..

Untuk mengetahui lebih lanjut , sila ke kedai mamak berhampiran... hehehe.. marah la tuuuu ..sabar sabar Yang Arif .. sila ke blog AYIE THE MACHO MAN ni >> AYIE


Suka sukaaa je letak dalam cawan aku eh ??

Nak kata pelik tu tak la.. tapi mmg makin banyak spesis anak dara pemalas ... Kalau membuta tu , kalah anak teruna ... Bila makan , main taruk je dalam sinki tu .. bukannya nak terus dibasuh ke ?? Baju ? Tunggu berlonggok , baru nak lipat .. tu pon lepas mak dara menjerit ! haiyaaa...

Orang kata , bila nak kawin barulah nak rajin ... cait... aparaaa... macam tu ke ?? Sbb nak berlaki baru nak rajin ? Abis tu , masa duk umah tu , malas tak pe ? Kira rela la tgk adik beradik atau mak tu jadi maid tak bergaji eh ??

Kat pejabat .. kalau lelaki yang makan tak basuh tu , dah mmg lumrah .. Title PEMALAS tu mmg hak lelaki tapi skang ni nak direbut oleh anak dara lak ... main suka suka letak kat pantry.. Cakap la camana pon , ari ni ok , esok lusa ? buat balik ... haih... susah susah , bagi kawin je semua anak dara .. selesai semua kes .. tkde dah kes buang anak.. tkde dah kes maksiat .. tkade dh kes tak basuh sudu garpu yg berlonggok kat pantry !

Sah aku merangkak balik rumah ni karang ..

Ketahuilah ,sesungguhnya aku sanggup membuang pizza mahupun kfc hanya kerana ingin menikmati cucur udang diwaktu berbuka ! Kesedapan cucur udang sewaktu panas , tidak mampu dilawan kesedapan burger mcdonalds ... oh tidak !! masih ada 6 jam lagi .. huwaaaa... aku pasti akan mencarinya nanti ...

Aku pon tak tau laa kenapa aku suka sangat kat cucur udang ni .. tapi yang pastinya , takkan cukup 5 bila aku makan ... huhu... kena g gym dulu baru balik tapau ...kang .. ada gak sambil angkat beli dok jeling kat cucur tu !!

Buat yang nak buat cucur udang tapi tak tau , ada resepi terkini di blog MAT GEBU.. pastikan korang buat cucur udang !! Kalau nak buat cucur badak , jgn ikut resepi ni ... takut takut nanti korang g letak badak lak sebagai ganti udang tu !

Menu berbuka puasa yg patut di cuba ...





Amacam ? Menarik tak ? lain skit berbuka hari ni.. asik asik nasi je kan.. kalau nak tau resepi makanan yang , menarik ni..... g la usha kat TOPSYTURVYMUM

Psst.. cuba rapatkan muka kat skrin monitor tu..



Bukan takat skrin je kotor .. cuba check keyboard... mouse tu... yang mana mouse ada guna bebola , cuba bukak dalam tu .. mak aih.. habukkkkkkkkkkkkk... bersih bersihkan la. nak beli bukan murah .. kalau opis punya , jaga la.. amanah tu kan .. kalau rosak , korang gak pening .. Jika mak bapak yg beli tu , tolong la jaga..bukan murah tau.. nak dpat tu , berbulan kerja baru leh beli !

Kebaikkan tidak punya nama ..

Aku terpaku ari tu .. membaca sarikata dari sebuah drama arab yang bertajuk Flags of Thruth.. mengisahkan perjuangan sahabat Rasulullah iaitu , Saidina Umar r.a ..

Ada satu babak menunjukkan sahabat Nabi s.a.w itu mengetuk sebuah rumah yang mana penghuninya seorang wanita tua yang buta lalu diberinya sebuah bungkusan yang berisi makanan .. Lalu wanita itu bertanya , 'siapakah engkau ? adakah engkau dihantar oleh Khalifah ( Umar r.a ) ? " Dijawab kembali oleh Saidina Umar , " Kebaikkan tidak punya nama " ..

Bayangkan .. di zaman para sahabat , pemimpinnya semakin miskin .. benar benar mengambil berat tentang rakyatnya ... pakaian mereka tidak melambangkan langsung mereka ini seorang yang berkedudukan tinggi ... Keutamaan adalah rakyatnya ..

Tapi skang ?? Dari sekecil pemimpin hinggalah ke sebesar pemimpin , harta makin bertambah.. tak luak sedikit pon .. Kadang kadang aku terfikir , jika mereka memberi derma pada pusat pusat kebajikan , duit sapa sebenarnya mereka hulurkan ? Kalau duit mereka sendiri , alhamdulillah ... semoga Allah memberkati pemberian mereka .. Persoalannya kenapa perlu dipanggil media lalu diletakkan di muka utama tentang pemberian tersebut ?? Hurm ...

Mentang mentanglah PRU dah dekat .. semua pakat tunjuk muka yer ?? Lepas PRU ? masa untuk rebut tender dan jawatan kah ? Fikir fikirkanlah wahai pemimpin .. tak kira kerajaan atau pembangkang , bila pegang je kuasa ... haih... sendiri mau hengatlah.. bukan semua rakyat boleh ditipu ...

Ada brani ???

Takkan nak tayang muka je kan ? Mari kita tunjukkan yang kita sebagai rakyat Malaysia , senantiasa bersatu ! Walaupun berbalah tentang politik , namun demi agama , negara dan bangsa tercinta , jgn sesekali kita benarkan sesiapa menjajah negara kita ! Ayuh !!! Bangkit ! Kita dah terlalu lena dibuai mimpi ! Ingat , satu per satu hak kita akan dirampas sekiranya kita berdiam diri !

Walaupun ramai kata mengibar jalur gemilang tidak membawa apa apa erti sekiranya tiada semangat cintakan tanah air di dalam jiwanya tetapi bagi aku , semangat itu akan wujud sebaik saja memegang bendera Jalur Gemilang !

Adalah suatu yang pelik jika mereka yang memegang kerakyatan MALAYSIA tetapi tidak tahu langsung kemerdekaan yang telah kita kecapi apatah lagi pahit maung ketika berusaha mendapatkannya dari penjajah !

Aku pasti , jauh dilubuk hati kita , kita semua cintakan tanah air kita ! Apa salahnya kita kibarkan jalur gemilang tak kira di mana mana jua kita berada !!! Blog , laman web sosial ( FACEBOOK, FS,MS , Twitter dll ) mahupun di bumbung kereta !

Jangan sampai satu hari nanti kita kehilangan JALUR GEMILANG dan waktu itu , penyesalan tidak berguna lagi .. Ingat , perjuangan terhadap negara adalah perjuangan terhadap bangsa dan agama !

Mari kita kibarkan Jalur Gemilang !!!

BA: Ada sesuatu yang nak disampaikan tapi tak boleh .. hayati keamanan yang kita kecapi sekarang... bernafaslah selagi mampu ... tapi jangan lena ...

Betul la kata orang ..

Kerana perempuanlah lelaki berada diatas dan kerana perempuan jugalah lelaki tersungkur ke bawah ...

Kejayaan seseorang lelaki banyak dipengaruhi oleh perempuan yang menjadi tulang belakangnya .. Sebagai contoh seorang isteri yang selalu memberi kata kata semangat tatkala suaminya berada dalam keadaaan stress ... malah ada juga isteri sanggup menjadi pembantu peribadi kepada suaminya dalam bidang perniagaan ...

Manakala kejatuhan seseorang lelaki , dah banyak terbukti disbbkan oleh wanita .. Terbaru , Tiger Woods .. Dulu cukup teror.. pukul bola golf sebelah mata je terus masuk .. skang kena guna kanta pembesar dah .. Sbbnya ? Bila tengok lubang golf tu , dia nampak muka muka skandal dia ... haaa.. terus tersasar .. Tu la.. masa sedap tak ingat apa... 5 minit sedap , seumur hidup sengsara ..

Manakala aku pulak ??? huwaaa... bila wife ada , idea berduyun duyun masuk .. bila dia takde , ibarat layu ditasik madu... Erk.. madu lagi ???? Very dangerous tul mamat nehhh... asik madu jee kebelakangan ni ??? Haihh..tak laaa..sahur tadi , aku makan kurma madu je..pastu tidur jap... tu jeee.. korang neehhh...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI