Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 24 Ogos 2010

Ayah aku ...

Aku tak perlu tunggu HARI BAPA untuk meluahkan perasaan aku yang aku sangat sangat menyayanginya walaupun aku tak pernah mengucapkan padanya ... Tapi aku yakin , dia tahu yang aku sangat sayangkan dia ..

3 hari ni , aku hidup membujang.. dengan wife ke sabah sebab kerja maka aku amik kesempatan tu untuk pulang ke Cheras .. Puncanya , aku nak habiskan masa dengan ayah aku .. aku tak tau la kenapa aku rasa sedih sangat bila tengok wajah dia .. Nak mengalir air mata tapi aku tahankan ..

Terimbau saat aku 'menyusahkan' dia sewaktu kecil .. mintak itu ini .. dia berusaha mendapatkannya kerana dia tak nak mengecewakan aku .. Aku tak pernah pinta mainan ... aku tak pernah minta sesuatu yang amat mahal kerana aku tau , mmg sukar baginya untuk memenuhi permintaan tersebut .. Kerana aku tau , dia ada 4 orang anakJustify Full perlu di suap.. perlukah aku mementingkan diri ??

Masih aku ingat , bagaimana dia terpaksa ke pejabat untuk meminjam duit dari rakannya hanya kerana aku inginkan sepasang kasut bola yang nilainya beratus ringgit ( tahun 80an ) .. Aku tak sangka dia sanggup pinjam dari kawannya .. Waktu tu , aku tak tau apa apa lagi tapi bila aku kenangkan semula saat itu , barulah aku sedar .. Haih ... kalaulah aku tahu .. aku takkan mintak semua tu .. aku rela lagi guna kasut murah ..

Kamera DSLR aku tu... sebenarnya ada sebab aku membelinya ... Ayah aku seorang peminat kamera .. dia cukup sayangkan kamera SLR NIKON dia yang dia beli beribu ringgit di tahun 70an .. Sbb tu aku membelinya .. aku nak berkongsi dengan dia .. Aku tau dia segan nak menyentuhnya sebab bukan haknya .. Sikap tu , turun pada aku.. aku takkan sentuh hak orang .. Jika nak , aku akan beli sendiri .. Setiap kali aku berikan padanya sambil menunjukkan fungsi , aku rasa terharu... sekurangnya aku membuatnya rasa layani .. walaupun aku dah mampu miliki harta aku sendiri namun aku tetap akan berkongsi perasaan itu dgn dia ..

Bila dia tidur , aku pasti masuk ke bilik orang tua aku .. kalau dia seolah susah nak tidur .. aku akan picit kaki kakinya .. Kalau dulu , aku adalah sasaran dia .. suruh pijak kaki dia .. lenguh katanya .. Maunya tak lengoh ? siang bawak bas sekolah .. malam bawak teksi ! Semata mata cari duit untuk anak dia belajar ! ( bas sekolah , perniagaan keluarga )

Dulu aku cukup suka melawan kata dia .. bukan apa , ayah aku tu manjakan anak perempuan dia .. kadang kadang aku rasa terpinggir .. apa yang aku nak , takkan dapat ... Bayangkan zaman aku , kawan kawan baya aku ada basikal BMX .. aku ? hanya mampu tengok jer ... aku pernah mintak pada ayah aku .. jgn mimpilah .. akhirnya aku cari basikal tua yang dh rosak yang kebetulan baru dibuang seseorang di tong sampah lalu dibaiki dan akhirnya aku ada basikal aku sendiri ..

Mainan ? Jgn mimpi laa.... Semua mainan , akan aku cipta sendiri .. dari papan dam , pinball .. dart dan senapang kayu .. dan banyak lagi .. Aku rasa , aku dapat kemahiran tu dari ayah aku.. dia sangat pandai bertukang .. segalanya dia buat sendiri ..

Oh ya .. lupa... hehe.. permintaan aku yang sering ayah aku tunaikan ialah .. BUKU .. kalau aku mintak buku , dia pasti akan belikan ... dia tau aku giler baca buku sampai lewat malam .. sampai guna torch light la .. tu pasal rabun .. yang lain , dia susah nak belikan ...

Pengorbanan ayah aku ... takkan aku dapat balas , walaupun aku berkhidmat menjaganya seumur hidup aku ... hurmm...

Masa depan ...


Aku rasa la kan ... aku dah capai kepuasan maksimum dalam berblog .. aku nak mula perlahankan rentak .. mungkin sehari dalam 5 entri jer .. tu pun ringkas ringkas.. kecuali la tetiba hati aku nak membebel .. maka , akan aku bebelkan sehingga abis air liur ..

Bukan apa , aku dah mampu buktikan pada wife aku yang aku pon boleh gak buat macam diorng tu buat .. dalam masa singkat lak tu .. tanpa keluar kat tv mahupun majalah @ paper .. haa... kan kan ... Macam yang pernah aku cerita kan dulu , yang penting ialah strategi .. Kalau bergerak tanpa strategi mahupun perancangan yang teliti , maka , hasilnya kurang lumayan ..

Jadi sekarang aku rasa , aku dah jumpa apa yang aku cari .. cukuplah sekadar mana yang ada .. lagi pun aku ni dh tua .. hehe.. sikit sikit dah la kan ... tapi aku tak rasa la sampai aku nak tutup blog .. hehehe... ala.. teringin aiskrim strawberi lak.. Apa pun , blog aku ini adalah diri aku di alam maya ini .. jadi , dia takkan hilang atau ghaib .. walaupun tiada lagi pembaca .. ;)

Ada satu pesanan ... kalau hari ni korang dapat 1 ribu UV , esok korang kena tingkatkan lagi ke 1,500 UV ... dan seterusnya begitulah .. ;) fikir fikirkan ...

Aku dah tak kisah pasal ALEXA , RANK dan TRAFFIK

Serius ... aku malas nak kejar semua tu .. bila asyik mengejar semua tu , sampai keseronokkan berblogging dah takde lagi .. Asyik dok kejar trafik ...

Macam sekarang , aku perlu dapat lebih 2000 UV sehari kerana aku ada .... haa... bukan buffered tapi .. tuuu .. kat bawah tu.. tidaklah adil bagi mereka sekiranya aku tidak mengupdate blog .. bayaran telah dibuat maka tugas aku perlulah dilaksanakan dengan baik ..

Buat mereka yang dok terkejar ALEXA dan PAGERANK (seperti aku dolo dolo ) , nasihat aku ... satu je ... berbloglah dengan hati yang gembira ... ALEXA dan PAGERANK tu akan datang sendirinya jika blog anda menarik ... Pastikan blog anda menarik ...

Serius , jgn tergila gilakan semua tu ... kegembiraan berblog akan hilang dan hanya ketensenan akan datang ... ;)

Mesti nak tau kan apa Kak Nor bagi kan ??

Taraaaa... Joe , ni untuk orang ada HBP je la... takkan ko muda lagi dah ada .. Eh, apa lak.. aku muda lagi dari ko pon ada ... bermakna ko pon tak mustahil kan ? hahaha.. guwaaauu... mintak dijauhkan.. Jaga jaga la pemakanan dan kestressan anda yer ..

Berbalik pada hadiah KNor tu , ianya adalah bunga roselle yang telah dikeringkan ... Bergred tinggi yang dibeli di Mesir .. Menurutnya lagi , ianya sangat masam .. Perlu dicampur dengan air panas dan tunggu hingga suam kemudian minum .. ahaks.. i loikeee masam masam ..

Suku dari pemberian kak Nor tu , aku berikan pada kawan sepejabat aku yang mana dia pon baru diistiharkan oleh doktor , juga ada HBP.. Welcome to the club.. hehe... Hbp ni kalau tak jaga , amatlah bahaya... huhu..

Maka dengan ini , diharap korang jagalah pemakanan harian yer .. umur muda tapi dalam sapa tahu kan ??

BA : Buat baik berpada pada ..

KNor !!! Dah sampai dahhhh ...

Jutaan terima kasih kepada Knor @ Secubit Garam diatas keprihatinan beliau terhadap .. hehe.. hbp aku neh .. walaupun kadang kadang je menyerang , tapi langkah berjaga jaga perlu diambil bagi mengelakkannya dari bertambah serius ..

Tulah dia .. selain $$ , blogging boleh mengeratkan persaudaraan walaupun tidak mengenali antara satu sama lain . Cukup sekadar berkenalan di ruang internet namun boleh mengenali hati budi masing masing .. Walaupun bukan semua , namun masih ada segelintir yang boleh dipercayai ..

Sekali lagi buat Kak Nor , terima kasih daun keladi .. nanti nak lagi .. hehehe...

BA : Ni nak g KT ... hehehe

Geledah Dapur Ramadhan Bersama .. KakVaGG


Fuh.. panjang lebar dia punya intro... lebih lagi pasal blog aku neh.. hehe.. apa pun , jutaan terima kasih kerana sudi sertai segmen Geledah Dapur Ramadhan ni ..

OK.. cita banyak tamo , KakVagg kita menyediakan resepinya yg tersendiri ... Diberi nama , PUDING KARAMEL GULA HANGUS STYLE KAKVAGG .. tu diaaaa... Selain tu , dia ada banyak lagi resepi tersendiri ... dipersilakan mengeledahnya.. dia dah bagi baekk punya kebenaran tu .. >> KAKVAGG



SALE !!!!! bukan Saleh yer .. SALE !!!!


Nak tau dengan lebih lanjut ? mai... sini

Nak nangis sat ...

Aku mmg tak boleh tengok kolam renang .. Sebenarnya aku minat senibina bangunan .. kalau g hotel , aku pasti akan tengok 3 tempat ni terlebih dahulu .. pertama.. tandas.. kedua kolam renang dan ketiga , sudah pastinya gym .. hehehe

Aku agak taksub skit dengan kolam renang .. sebab lain hotel lain design kolam renang dia keluar hotel LIM TAT atau Rumah Tumpangan Ah Seng .. hehe..

Ok.. ni info dari email..team Respek.. saja aku nak kongsi dengan korang semua .. tak dapat g , tengok pon jadi la kan .. hehehe..

Hugh Hefner Sky Villa , Palms Hotel Las Vegas


Crown Tower Hotel , Taipa Island Macau


Golden Nugget , Las Vegas


Burj Al Arab , Dubai


Intercontinential Hotel , Hong Kong


Blue Lagoon , Iceland

The Biltmore Hotel , Coral Gables , Florida


Makadi Bay , Eygpt


La Casa Que Canta , Mexico


San Alfonso del Mar , Chile


Inikah yang akan berlaku lagi menjelang SYAWAL?






Kesesakan ini dirakam di China.. dilaporkan kesesakkan lalu lintas ini berlarutan selama 9 hari .. Ada siap main daun lagi dalam kereta .. hahahahha - sumber : Yahoo

Adakah kesesakkan ini akan berlaku raya nanti memandangkan makin ramai sudah memiliki kereta.. huwaaaa....

BA: rancang balik raya sehari sebelum raya .. Destinasi , Kelantan .. belah perempuan .. korang ??

Dua lagu raya antara patut ada dalam koleksi ..

Lagu raya adalah antara lagu yang wajib didengar sebelum Aidilfitri menjelang .. huhu .. kasi feel.. jadi aku nak kasi dua link dan lirik yang mana korang tak payah susah susah lagi nak google mencarinya andai korang takde lagi la lagu ni dalam koleksi korang .. LAAAYAANNN

PULANGLAH - AISYAH ( download )

Sayang
Di hari yang mulia ini
Ku pohon keampunan
Hanya satu yang ku pinta
Pulanglah

Termenung ku sendiri
Memendam rindu tidak menentu
Kasih suci murni yang kita bina
Hapus hancur oleh kata fitnah

Di pagi hari raya
Hati sayu mengenang dirimu
Mudahnya kau menggantikan diriku
Seolah cintaku tak berharga

Apakah suratan
Aidilfitri satu titik akhir
Sekian lama bercinta
Kau tiada di hari mulia

Keampunan ku pohon
Sekiranya aku yang berdosa
Pulanglah ku merindui mu sayang
Ku menanti dengan hati rela ( jiwa raga )

Pulanglah kepangkuan ku oh... sayang
Ku menunggu mu di hari raya


Suasana di Hari Raya - Anuar dan Ellina ( download )

Anuar Zain:
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Elina:
Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

Anuar Zain:
Kuih dan muih beranika macam
Makanlah jangan hanya di pandang

Elina:
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Anuar Zain:
Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman

Elina:
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak di beri

Anuar Zain & Elina:
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Anuar Zain:
Kuih dan muih beranika macam
Makanlah jangan hanya di pandang

Elina:
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Anuar Zain:
Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman

Elina:
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak di beri

Ben Ashaari Jongkong ...


Huh.. sapa laaaa dok guna keyword neh ??? Si jongkong ? hahahha.. biskut jongkong ada la.. ke jongkong emas ? Lantak ler .. mana mana je la...

Salam.. selamat pagi ... eheh.. dah tiba masa nak layan lagu raya... dan nak masuk setengah bulan kita berpuasa ..Ganjaran ? Wallahu a'lam ... huhu... lapar dan dahaga dah ... puasa tang lain tu jer sukar .. mulut , mata , telinga ... yang sunat , jangan citer ler .. haih ..

Sahur pagi ni , terlepas walaupun dah jaga .. tu pon wife kejut dari jarak jauh .. letak je phone , sambung tidur balik .. tau tau mak aku kejut .. Fuh , lega ... sempat lagi ni nak sahur .. tapi pelik , awat mak aku keluar awal lak g keje ni ? Aku tanya mak aku.. kul berapa dah ... 620 pagi ! Adehhh... sahur kejadahnya time ni... dengan frustnya , aku g mandi... nasib baik sempat makan roti canai sardin tengah malam semalam .. kalau tak ???

BA : Psst.. dengar citer ada bonus ehh... kalau ada , ok gak kan ... asyik diorng je dapat bonus ..kan kan..

Blog list dibuka ...

Sesiapa yang berminat nak berada dalam blog list , anda perlu buat satu entri seperti biasa..tak susah pon .. Kategori yang akan diwujudkan adalah mengikut jenis jenis blog ...

Kategori blog :
1 ) MASAKAN ( masih banyak ruang kosong )
2 ) PERIBADI ( terhad )
3 ) IBUBAPA ( masih banyak ruang kosong )

Jika mana mana blogger yang berminat nak berada dalam blog list kategori tersebut , silalah buat satu entri mudah . Perlu ada ;

1 ) banner Ben Ashaari Blog
2 ) Tajuk ( BLOG LIST BEN ASHAARI ) dan linkkan ke entri ini ..
3 ) Kategori mana yang ingin anda berada ..

Tempat adalah terhad .. terima kasih ..Sehingga jam 12.00 pm hari ini..

PS : blog list ini tidaklah kekal ...senantiasa akan di refresh .. tapi untuk jangka masa yang lama la..


KATAKAN TIDAK !!


ATAU

NANTIKAN PADAHNYA !!


Penangan Ujang ..

Lama giler aku tak baca majalah ujang .. jadi ari ni aku usung la naik lrt .. dalam lrt aku la aku membacanya .. dari dok tenganga gitu jer ...

Tapi betul la... kartunis dah macam kering idea .. aku baca ujang ni dari sekolah lagi .. Mmg best .. Tapi skang idea seperti berulang ulang .. Tapi tak pe... selagi mampu membuatkan aku tersenyum dan ketawa , ok la kan ... Kita blogger pon kadang kadang dok ulang cerita yang sama .. kan kan ?

Ada satu cerita yang buat aku ketawa pastu baru tengok kiri kanan.. bikin malu tul .. hahaha .. Kalau tak silap aku ada satu teka teki yang satu karektor ni bagi kat kawan dia ... APAKAH PERBEZAAN BURUNG DENGAN TERBANG???

Pada yang baca majalah Ujang , pastinya tau jawapan .. pada yang tak baca .... hahaha.. silalah berikan jawapan .. hahahha.. kalau tak tau .. nanti aku bagitau yer .. hehe ..


Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI