Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 25 Ogos 2010

Poligami & Salah Satu Syaratnya

Tgk nu.. tgk ni ... tgk na ...

Pergh... semua menarik ... nak makan segala apa yang ada ... plan nak makan steamboat , tapi orang gomen dok kaya ni.. maka penuh laaa johnny tu .. maka terpaksa pindah plan .. ke SR la jawapnya ..

Kat SR , semua aku nak makan.. semua sedap.. Al maklumlah , perut tengah lapar .. padahal tadi dah makan nasi beriani MAS punya .. hehehe... Aku nak makan japanese soba dulu.. diikut black chicken rice , kalau lapar lagi la... pastu nak makan kek .. huarghh... lapa lapa lapa ..

Bila dah abis makan japanese soba tu , semua tak jadi dah.. kenyang .. haha.. bila g masuk supermarket , plan memula nak amik aiskrim , air itu ini ... macm macam la... last last , aku beli air carrot jer .. yang selebihnya wife aku punya .. huhu ..

Maka baliklah aku dengan air carrot tu jer .. Huhu ... tapi ok la... tak membazir.. nafsu kuda je semua tu... jimat jimatt.. lama lagi nak raya ...

Hehehe... mari ... berbuka.. di .. Alamanda...

Nippon paint.. Nippon paint... hehe... mesti tau nape hati aku gumbira kan ?? hehe.. tk tau?? Buat buat tau dah la eh.. kalau tau , syyy.. diamm ....

Ni baru nak g makan kat alamanda .. sasaran dikesan ialah Johnny's .. hehe.. lama tak pekena steamboat ... nak itot ??? Jooooooommmm ...

Pastu nak shopping skit .. nak beli , perabot , seluar jeans, spek itam , baju batik , baju melayu , kasut , selipar , stokin ,bla bla bla bla ...

Baca boleh , percaya jangan yer ...

Oh tidak ... bonus $$ bakal ditarik !

RM500 .. Syukur... tapi kenapa nak ditarik ??? Bukan kerajaan nak tarik tapi nun tokey tokey kedai tu haaa.. semua pakat nak serbu komplek membeli belah .. ada dah dalam kepala nak beli apa tu .. Siap nak tukar handphone pon ada .. Yelah , gaji dah masuk ..ditambah bonus lagi nanti .. sah sah beraya sakan ..

Sebelum nak menghabiskan duit tu , cuba fikir yer kawan kawan ... nk tunggu RM500 ni setahun sekali jer ! Bila tak dapat , tepuk dahi .. bila dapat , sekali harung je dah abis .. Camana tu ? Kot ye nak beraya sakan pon , beringat skit ... lepas raya nanti , masih di tengah bulan .. takkan semua pakat nak g open house je kot ??

RM500 tu nampak besar tapi sebenarnya kecil pada zaman ini .. beli baju , seluar , kasut .. abis dah ? Tu kalau yang bujang .. kalau yang dah berkeluarga tu , syukur la.. dapat tambahan ... bolehlah beli untuk anak anak .. tapi kalau perlu , ajar la anak anak tu berjimat .. beli yang penting .. baki duit tu boleh simpan untuk masa depan diorng .. mana tau diorng nak sambung belajar nanti .. tak la kalut nak pinjam duit kerajaan lagi kan ?

Jadi ini sekadar peringatan buat mereka ( termasuk aku ) , beringat sebelum jadi habuk ...

Erk..awat mahai sangat ??

Aku nak ke KLIA dari Bandar Tasik Selatan.. Biasanya aku naik dari Putrajaya je.. baru RM6 .. Tapi kali ni dari BTS .. G kt kaunter tadi .. tanya la harga... Mak aihhhh... RM26 !! Automatik keluar dari mulut aku ...

Wife dah sampai.. katanya banyak barang .. nak kena tolong g amik la nih ... Haih... aku kalau g mana mana , beli souvenir kecik jeeee.. takde makna nak beli ikan udang semua tu .. kalau orang nak kirim pon , aku kata , kirim mutiara je.. lain tak leh... hahahha...

Jadi ada dua cara aku nak ke KLIA dengan harga murah ... pertama ... aku terus ke KLIA .. tapi jgn keluar ! duduk je dalam tu.. hehe...suh je wife tolak guna troli tu.. ala , kalau aku keluar pon sahih guna troli kan ? Dari situ baru la aku tolong angkatkan ..

Cara kedua ... turun kat Putrajaya , kemudian beli tiket ke KLIA .. tambang baru RM6.. jadi aku masih untung hampir RM10.. duit gak tu bai... nak dapat dari NUFF RM 10 , tunggu beribu orang klik , baru dapat RM10 wooo ... Cuma cara ni akan membazir masa skit ... kena tunggu hampir 15 minit lagi untuk ERL ke KLIA sampai .. kira jimat duit tapi buang masa ...

Masalah yang lain , kunci rumah ada kat aku ... begitu juga kunci kereta .. jadi , nak tak nak .. aku kena g amik gak la ... Alaa.. kata sayang bini kan ? .. kena la korban RM5 .. hehhe.. lebih susah wooo.. JIMAT JIMAT ... kata nak beli rumah ... huhu....

BA : Sejak kenal NUFF , pandai dh jimat duit... nak dapat 50 sen pon jenuh wooo

Hadith - Yassin Jantung Al-Quran ?



Hadith - Yassin Jantung Al-Quran ?

Benarkah wanita berasal dari tulang rusuk lelaki ?



Benarkah wanita berasal dari tulang rusuk lelaki ?

Penjelasan : Perempuan Tudung Pegang Babi




Penjelasan : Perempuan Tudung Pegang Babi oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin ( Dr.MAZA)

CInta Punya Pasal


Kebelakangan ini , aku perasan ramai yang putus cinta..samada cinta monyet, cinta maut , cinta nafsu , cinta materialistik dan banyak lagi la ...Yang paling naya , cinta monyet..eh silap..cinta maut...cinta monyet ni , cinta budak sekolah....nak makan pun dok mintak duit kat mak , ada hati nak bela anak orang..tu pun dah maut abis tu...bila awek atau boy preng dia ada kekasih lain , dah pakat nak bunuh diri...perghh....dia ingat best sangat ke bunuh diri tu..silap tak mati ? tercacat lak ..baru padan muka...

Cinta Maut ni , yang maut nyer , mmg maut sungguh...Biasanya yang terlibat ni orang-orang yang dah lepas sekolah...kira dah abis SPM la...kira masa ni , 'aku dah dewasa' ..huhuuh..PLKN pun tak lepas lagi nak iktiraf dewasa konon..diaorg ingat , dewasa ni semua dah layak bercinta ke ? Apa diorng tak tau yang dewasa ni pun masih tak layak bercinta lagi...sebab apa...sebab tak MATANG !

Diorg ingat matang ni cam gula-gula ke ? kira masuk mulut terus hisap je gula gula tu..kena lalui bermcm pengalaman , suka duka ...membaca buku mahupun mendengar pengalaman org lalui pun sedikit banyak boleh membantu..

Berbalik pada cinta maut ni...majoriti yang maut , si wanita...masa bercinta , dia laaaaaaaa yang paling gembira...indah sungguh panorama..bagai bulan nirwana..u laaa laaa..tropikaaa .. eh..salah lagu....tapi mmg indah la...tak apa yang boleh menyekat percintaan kita...terlupa abis halal haram..sebab apa, sebab confirm akan nikah...perghh...tu belum masuk bab rindu !

kalau rindu , dapat bau baju pun jadi laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .... ilang sekejap rindu tuuuu....bayangkan laa..kalau dah tinggal berjauhan...nak jumpa pun skit punya susah ...so bagi la baju sebagai penawar rindu...rindduuuuuu..rindu serinduuu rindduuu nyaaaaa...perghh..kalau setahun tak jumpa , setahun la bau baju tu...silap silap baju pun dah bau air liur...dah memanjang tido ngan baju tu..hahahah..

Lelaki lak ...bila cintan ni...ermm..susah nak kata gak...ada yang selamba... sebab apa... sebab ada kawan-kawan...dari siang sampai la ke malam , lepak ngan kawan-kawan...so tak la terasa sangat..bila nak tido je baru la nak rindu-rinduan..call, borak sampai abis kredit...

Bagi yang lelaki jiwang , memanjang je dok antar sms rindu, cinta...g mana mana.. asik nampak je muka gf dia..beruntung la gitu...tapi spesis ni tak ramai...pupus dah ...pupus sebab ramai dah jadi
keras hati...ego...malu nak jiwang...tak caya , dengar la irama lagu skang..berapa banyak lagu jiwang yang ada berbanding tahun 80an-90an...haaaa..jiwang ringan ringan ..hahaha

(gambar ni gambar hiasan je.. takde kene mengena dengan aku...asik gambar aku jek.. boring korang tengok )

Kalau dapat lelaki yang jujur n setia, selamat la..kalau dapat yang sebaliknya ? hehehe..tang ni laaaaa ada yang menonggeng...

Bagi yang dok hangat yang bercinta , masa ni gambar mmg penting...sebagai bukti awek/bf tu milik ku abadi..hahahaha...bangga tunjuk kat kengkawan..tunggu la dah kawin nanti...hahaha

Siap letak pic dalam wallet ( rasanya zaman ni takda dah kot ) , dalam handphone... kalau awek / bf dia hensem mahupun lawa giler , sahih dijadikan wallpaper... hahaha.. nasib baik tak buat poster atau banner...tak pe , citarasa n cara masing masing menghargai kekasihnya...

Macam-macam cara la ....yang aku nak cakap ni pasal frust ..

Pagi tadi , aku ada baca kat surat khabar tempatan...ermm... tentang wanita ...pergh..kaw kaw brother tu tulis..hahaha..aku rasa kalau perempuan baca , sahih sakit hati...tapi apa pun , katanya ada kebenaran..sikit sikit nak salahkan orang...sendiri punya salah tak sedar...tapi bukan tu yang aku nak cita nehhh..

Frust ...aku pun pernah frust..pernah dikecewakan dek perempuan... mmg rasa down sangat la bila dikecewakan ...bila tengok orang dok bercouple , mmg sakit jiwa.. nak tunggu pulih , mmg makan masa...masa ni la rakan rakan diperlukan...masa ni la baru nak cari kawan-kawan... tapi sebenarnya , perpisahan ini mematangkan fikiran dan tindakan seseorang..

Kalau orang tu bijak , dia akan gunakan peluang perpisahan ini untuk mengupgradekan diri dia ..masa ni la nak tau dimana kekurangan dan kelemahan diri.. ...bila dah pulih nanti
..dia akan jadi insan yang lebih berkeyakinan ..lebih bersemangat...

Dan yg paling penting , semasa ini lah dia dekat kan diri dengan Allah...tak pe , yang dulu tu dulu...apa-apa saja kesalahan yang dia buat dulu , minta la keampunan dari Allah...Allah Maha Pengampun....tu la kelebihan bila dah berpisah...sebab dulu terasa jauh dari Allah..terlalu asyik ngan bercinta...kecuali la..pasangannya membawa cintanya itu mendekati Allah...yang tu laaaa..sesuai dijadikan suami /isteri....bukan sebaliknya...

Jgn sesekali salahkan keadaan atau berkata dunia ini tidak adil...Dunia ini tidak adil kerana kita bergantung pada dunia ini ...cuba lah kita bergantung pada Allah....berharap pada Allah....Allah itu Maha Adil !

Janganlah sesekali menyalahkan lelaki itu atau perempuan itu...mesti ada sebab musababnya..samada dia tidak layak untuk kita atau ada yang lebih layak sedang menunggu kita nanti..apa pun...berdoalah...berdoa minta pada Allah...tidak hari ini , diakhirat Dia beri...ingatlah...kita hidup hari ini untuk akhirat...

Janganlah kita hidup hari ini kerana dunia...dunia tidak menjaminkan akhirat...niatlah segalanya kerana Allah...insyaAllah..

Apa pun , kalau frust , ingatlah Allah....dengan mengingati dia , kita akan lebih aman..terasa sebenarnya cinta kerana Allah tidak pernah lupakan kita !!!

Frust ari ni adalah untuk kebahagiaan akan datang...

Camana nak jadi BLOGGER


Ini cuma pandangan aku sebagai 'blogger tepi jalan' ..

Jadi blogger ni mmg seronok .. kita boleh meluahkan apa saja yang terbuku di dalam hati secara sopan dan bijak .. Dapat ramai kawan .. Boleh bertukar pandangan dan pendapat .. Malah mampu membuatkan blogger menjadi bertambah matang dan juga jadi seorang penyabar ..

Bagaimana nak jadikan sesebuah blog itu menarik ? Penggunaan bahasa yang mudah difahami biasanya akan menjadikan sesebuah blog tu berada dalam kedudukan tersendiri .. Layout yang simple dan mudah di loading ..

Pentingnya seseorang blogger itu rajin membaca .. lebih banyak dia membaca lebih bermaklumat tulisannya .. Meluahkan pendapat dalam tulisannya berdasarkan fakta boleh mendorong pembaca berfikir .. Secara tidak langsung blogger akan dapat 'ganjaran' ..

Susah ke nak jadi blogger ? Perlu tahu pasal IT/ programming ker ? Persoalannya , anda nak jadi blogger apa ? Kalau sekadar gemar menulis , cukuplah pengetahuan asas mengenai blog yg mana anda boleh menguasainya dalam masa yang amat singkat ..

Motif ..tujuan .. yang ni aku malas nak ulang .. aku rasa yg nk jadi blogger tu dah sedia maklum niatnya menjadi blogger .. Samada $$ atau suka suka , terpulang ... Yang penting , berdisiplin .. Jangan gunakan cara keji untuk 'naik' .. Jangan jatuhkan maruah seseorang untuk popularkan blog ..

Ramai tersilap .. jalan paling pantas nak popularkan diri ialah jadi blogger .. Bila blog dah popular , maka ramai akan kenal ... Jangan berniat nak jadi popular seperti artis kelak membinasakan diri.. Cukuplah sekadar mereka membaca tulisan kita .. Cukuplah mereka terhibur dengan idea kita .. Dan sama sama bergerak ke depan untuk majukan diri .. Anda seorang blogger dan bukannya seorang selebriti ! Rosak nanti ... anda tidak akan jujur lagi dalam penulisan .. Anda pastinya mencari 'isu isu' panas agar ramai membacanya .. Ini boleh menghilangkan ketulinan tulisan anda ..

Mengejar Trafik .. Ramai nak dapat trafik yang tinggi.. makin tinggi trafik , makin popular blog anda .. Tapi sedarkah , makin tinggi trafik , makin banyak kerenah pembaca .. pelbagai komen akan dihamburkan pada anda .. Tulisan anda akan dikritik ... mampukah anda hadapi ? Semua ini bisa mematahkan semangat blogger jika tidak mempunyai kekentalan mental . Bila dah jadi gitu , maka tulisan anda akan mengikut kehendak mereka .. Baik toksah buat blog kalau gitu ..

Bagi aku , naik secara perlahan .. turun secara perlahan .. Jika pantas anda naik , pantas jugak anda turun .. Naik secara perlahan , membuatkan anda menjadi blogger yang baik, peka dan bijak dalam 'berkomunikasi' dengan pembaca ..

RANKING (PAGERANK , ALEXA ) .. Pergerakkan ranking ni mmg best .. cam kedudukan pelajar dalam kelas .. tapi kena ingat... kalau hari ini , anda dapat 1 UV , esok anda kena dapatkan 2 UV .. lusa kena dapatkan 3 UV.. anda tak boleh maintain atau turun .. Jadi kedudukan ini seperti yoyo .. Perhatikan beberapa blog yang mempunyai bilangan online satu satu masa.. amat tinggi ... ada diantara 500-700 tapi bila perhatikan ALEXAnya , tidak berada dalam kedudukan yang baik langsung .. Aku tak pasti bagaimana pengiraan ALEXA dan PAGERANK ... dan aku tak nak amik kisah dah ... yang perlu aku amik kisah ialah , setiap entri aku akan aku cuba sampaikan maksud dan juga pengajaran .. Pengajaran buat aku dan juga pembaca ..

Dan akhir sekali .. sebagai seorang blogger , jgn mudah putus asa dan paling penting ialah sabar .. ANDA BUKAN MENULIS UNTUK HARI INI !

Nak berjubah masa raya nanti? Aku ada idea ..

Amacam ? Cantik tak ? Cepat g order sebelum kehabisan stok ... >> Trendy Shawls

Risau neh ... Kasi bikin aku berpeluh jer ...

Cukup aku tak suka ... mmg tak suka .. bukanlah benci .. kalau aku benci , nanti Allah tarik nikmatNYA , baru padan muka .. Cuma masa tak sesuai sangat ... jangan la masa masa ni buat pasal ... cuma sabar skit ? Nanti sampai opis ok la ... buat la apa pun dan berapa lama sekali pon , aku tak kisah ..

Nak kata selalu berlaku tu tak la tapi sekali dia datang .. haih... berpeluh gak ketiak .. dahi , jangan cakap la.. macam baru lepas main bola ... Huih, berkurun dah aku tak main bola nih .. abis ilang skil skil semulajadi aku tu.. hahaha... terlari tajuk ..

ERL ada lagi 11 minit nak sampai ... sabar ek.. kita selesaikan tugas kita nanti sejurus kita menjejakkan kaki di opis ... Aku tau... aku pon nak tapi takkan kat sini ... mana boleh.... tadi kat rumah ,tak nak beria lak ... bila dah jejakkan kaki kat sini , baru nak eh ??? jahat arr.. suka kasi aku berpeluh ...

Rasanya pagi tadi je mau 3 gak aku dok ulang alik ke toilet ... gara gara makan kuah air asam .. cicah dengan ikan bakar .. huhu ... adoii.. lamanya lagiiii .... mau mau kul 8 baru sampai opis ... takkan sejam nak menahan !

Perlu ke kita membalas perbuatan mereka ?

Perbuatan memijak Jalur Gemilang di negara jiran , mmg sangat menghina kita .. Bendera sesebuah negara mempunyai nilai sensitif .. Boleh bawa kepada pergaduhan ..

Namun , rakyat negara ini , aku rasa dah cukup lali dgn 'aktiviti provokasi' mereka di negara jiran tersebut .. Aku pasti rakyat kita malas nak melayan ... Sakit hati , mmg sakit hati .. tapi rakyat mereka yang berada di negara kita ini , tidak sama sekali bersalah .. Kita jangan jadi seperti mereka yang mana bercadang nak menghalau rakyat Malaysia yg berada di sana..

Aku cukup pelik.. takkan diorng tak pikir berapa ramai saudara mara mereka di sini ??? Nasib baiklah rakyat Malaysia ni , masih mempunyai keperimanusiaan dan masih lagi boleh berfikir apatah lagi kita semua ini serumpun .. Nak gaduh buat apa ?? Tu haa.. kalau beria sangat , g jee Palestin .. Lawan ngan Israel ..

Buang masa je semua ni ... Pastinya ada dalang dok menjarum dari belakang !

Sian.. mati akhirnya dia ..

Tu pasal aku malas ... berkali aku pesan .. bukan senang nak pelihara ... dah la masing masing selalu kerja luar .. Sapa nak jaga ??? Takkan nak cari maid kot ? atau nak bagi kat jiran suruh jagakan .. Malu laa ..

3 hari 2 malam aku tak balik umah ... akhirnya , mati begitu jer ... sedangkan dah disediakan segala hidangannya .. letihla hari hari nak membelainya .. kalau kitorg cuti panjang camana ? sapa nak jaga ? takkan nak usung ???? mana lepas weh.. kena tahan nanti ... ni nanti raya camana ??? haaa... takkan nak letak dalam kereta ??

Sampai sampai rumah je tadi , aku terus tunaikan amanah aku .. bila tengok dia terkulai layu..sian dia... haih... tu laaa.. aku ajak ikut , tak nak.. gatal g lilit semua tiang yang ada tu pasal apa ? kan dah layu... Pokok timun wife aku neh .. manja beno.. kalau tak siram sehari , mesti layu.. teruk la lagu nih ... tapi nak buat camana ? Dah hobi wife ... ulam raja naik cantik lak... baik tanam ulam je kan ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI