Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 31 Ogos 2010

Kawan , katakan TIDAK jika Tidak !

Kawan , rakan atau sahabat .. Dulu dan sekarang , berbeza .. jgn ingat segalanya sama .. Rakan di zaman sekolah , bekas rakan sepejabat mahupun rakan kerja sekarang ... Berbeza beza perangai .. takkan sama dulu dan sekarang ..

Adakalanya kita fikir rakan kita adalah rakan sehidup semati .. sanggup bersusah senang .. Ya , mungkin sekarang .. tapi akan datang belum tentu .. Malah kita sendiri pon belum tentu akan bersusah senang dengan mereka ..

Katakan anda jumpa rakan lama anda yang dah bertahun tak jumpa .. rakan baik ni tapi dulu la.. anda minta bantuan mudah berdasarkan profesion dia .. jawapan diberi , OK OK ..nanti aku tolong .. tapi , berapa ramaikah akan 'kembali' mencari anda dan seterusnya memberi bantuan yang anda minta ? Sikit jeee... lebih lebih lagi bila masing masing dah dewasa ... dah bekerja .. segala bantuan perlulah dibalas semula.. Tiada yang percuma yer .. Kawan atau tidak , tu belakang cerita .. janji , sila hulur dulu ...

Kecewa bukan ? Jgn kecewa ... itulah lumrah kehidpan dunia sekarang ... kawan dan wang ringgit adalah seiring .. masa sekolah , mungkin .. sebab mak bapak yang bagi duit ... Bila dah dewasa , duit kena carik sendiri ..

Ya .. aku tau , duit bukan segalanya .. tapi segalanya adalah duit ... Bukan semua sahabat nakkan duit tapi jumlahnya , terlalu sedikit ... Bagi aku , kejujuran tu perlu ada .. Katakan terus TIDAK jika tidak mampu membantu ! Jangan katakan YA tapi biarkan kawan kita itu tertunggu tunggu .. Apa punya jenis manusia gini ?? Susah sangatkah nak berterus terang ?? Biar sakit hati sekarang dari kemudian hari ..

JANGAN BIARKAN DIRI ANDA DICOP KAKI TEMBERANG ! BUKTIKAN KATA KATA ANDA !

Tips promosi blog anda ..


Nampak tak ? Kat FB korang pasti ada semua ni.. Cara mudah ini pernah aku kongsikan dulu .. Konsep yang sama... bagi mereka yg gemar tag korang , email berkumpulan , mahupun sebarang events termasuk harijadi , korang rajin rajin la tinggalkan komen .. bila korang tinggalkan komen , jgn lupa letak url blog korang ... letak url je... contoh http://www.benashaari.com ..

Mudah bukan ?? Dalam 10 orang tengok , satu mesti klik bukan ? Kalau satu tu klik dan suka dengan blog korang , pastinya dia akan promote pada rakan rakannya ... bukankan itu akan mengembangkan lagi ? Sapa tau ?? Bukan kena bayar pon ...

Konsep yang sama ..gunakan pada sms ...setiap kali sms pada rakan rakan , jgn lupa letakkan url anda .. hehehe... promosi secara mudah .. Malu ? Terpulang pada anda sendiri ... ;)

Sedap betul menokok tambah ..

Bab mengumpat .. mmg best ! Tak kira bulan puasa atau tidak , mulut manusia ni susah betul nak ditutup .. Kalau diumpat perkara baik tu tak pe la ... tapi mana ada orang umpat perkara baik .. Mana best kan ? Apa kelas dok bercerita tentang kebaikkan seseorang tu kan ? Kasi dia popular je kan ? Wat pe ?? Huh ..

Buat baik pon orang cerita .. buat jahat , lagiiii orang cerita ... jadi camana tu ? Mulut manusia ni , mmg tak boleh ditutup .. kalau boleh ditutup tu , mmg ajaib la .. Haih..

Aku sendiri pon tak dinafikan tidak terlepas kadang kadang mengumpat ... geram punya kes .. tapi kalau nak menokok tambah tu , jauh sekali laa..takkan aku buat .. cuma ngumpat untuk lepas geram ... berdosa sungguh ... astaghfirullah al a'zim ..

Tapi tu la kan , selagi kita bermasyarakat , bab kata mengata ni mmg menjadi bahan pelaris paling best .. Biasa la kan .. bisikan syaitan .. Apa saja syaitan ni bisik , semua jadi best .. Yang tak best pon jadi best .. Sbb tu la ramai 'tergolek' lepas mendengar bisikan syaitan ni ... hurmm ..

Ramadhan hampir tamat ... berjayakah kita semua berjaya dalam mendalami keyakinan kita terhadap keimanan pada ALLAH ? Berjayakah kita melawan godaan nafsu ? Erm... tanya tanya diri sendiri ... huhu...

Soalan untuk aku tapi tips untuk blogger

Ada sahabat di FACEBOOK bertanyakan soalan pada aku berkaitan dengan blog .. Soalan yang ditanyanya adalah umum tapi sebenarnya merupakan satu rahsia blogger .. Tidak ramai blogger yang akan membuka rahsia 'bisnis'nya .. Hurm.. bagaimana pula dengan aku ?

Soalannya bertulis begini :

can i ask for ur good knowledge in blogging?
i terbaca abt ur artikel, tak payah tggu bonus. and ive also read ada jugak blogger yg dapat hasil dari blogging.

ive just started my blog. tapi masih blur..how do u get nuffnang to put iklan in ur blog..and how you get the clean smart template..and how you got paid tru blogging? and how do u get orang2 utk follow your blog?

ive tried so many times adjusting tapi ada aja yg tak kena.
thanks ya...for a minute of ur time.

Ok... aku bukanlah blogger yang bagus untuk bercerita mengenai semua ini .. tapi aku cuba yang terbaik dan termampu untuk aku jelaskan , pada dia dan juga rakan yang lain samada blogger yang baru atau yang berminat nak mempunyai blog ..

Berkaitan dengan entri aku tak payah tggu bonus , mmg sejak mula aku berblog , aku ada sasaran aku ... iaitu cuba mendapatkan pendapatan sampingan melalui blog .. Pada mulanya , aku hanya sasarkan blogshop .. ingin membuat bisnis secara kecilan di dalam dunia maya ini .. Aku bermula dengan FACEBOOK .. kumpulkan seramai mana rakan rakan yang ada , berkomunikasi dan bersahabat dengan mereka .. Alhamdulillah , ramai sudi menerima aku sebagai rakan mereka walaupun tidak pernah bersua muka ..

Maaf yer , cerita kali ni panjang sedikit .. sbb aku akan mulakan dari bawah.. dan entri ini takkan lama di dalam blog aku .. akan dilupuskan selepas 24 jam .. hehe ..

FACEBOOK , adalah 'pasaran' terawal aku ... aku 'jual' blog aku di situ .. perkenalkan dengan penuh kesabaran dan strategi ... ;) ... kajian perlu dibuat ... Buka mata luas luas di FACEBOOK .. setiap hari .. setiap jam.. setiap minit ..setiap saat ... status rakan rakan kita di FACEBOOK pasti ditukar ... Apa kene mengena semua tu ?? Cuba fikirkan .. kenapa mereka tukar status mereka ? Adakah suka suka ? atau sebaliknya ? Setiap perubahan pada status , ada maknanya .. gunakan sumber itu ..

Aku tak rajin menjawab status rakan rakan ... tapi aku rajin membacanya .. bila aku membacanya , maka aku akan dapat idea .. idea itulah aku gunakan terhadap blog aku .. dari situ , pembaca mula hadir , satu demi satu ...

Perkenalkan blog .. jual blog ... baru kita 'semai benih' ... masukkan NUFFNANG , ADVERLETS , MANGGA dan banyak lagi ... Yang paling popular ialah NUFFNANG .. Nuffnang paling popular sbb dia paling aktif berkomunikasi dengan bloggers .. Rajin buat party , perjumpaan dan banyak lagi ... Dari segi bayaran , ada kata murah dan ada kata ok ok je.. Bagi aku , segalanya dari hati .. kalau nak kaya , jgn buat blog personal ... buat terus blogshop ... meniaga terus .. tak perlu guna semua tu .. Kalau sekadar cari duit poket , ok la kot ..

Cara nak pasang NUFFNANG , mudah je.. ada arahan diberikan di dalam laman webnya .. cuma ikut jer arahannya .. Terlebih dahulu blogger perlu register di laman webnya iaitu , www.nuffnang.com.my .. Sangat mudah ..

Berkaitan dengan trafik / pembaca .. bagaimana nak tarik pembaca ?? Terlalu banyak cara yang ada ... antara yg popular ialah SEO .. apa itu SEO , aku cadangkan pembaca, sila google terlebih dahulu .. banyak blog yang ajar pendekatan SEO ini .. baca baca baca dan kaji .. lebih banyak buat kajian , lebih banyak idea akan ada ... jika tidak faham , barulah bertanya ..

Selain tu , gunakan blogwalking ( berjalan jalan ke blog lain dengan meninggalkan jejak dengan berhemah dan bijak ) .. Jangan sesekali gunakan , 'hye .. saya singgah.. sila singgah blog saya pula ' .. dan banyak lagi.. Hurmm .... Anda blogger ... jika anda mampu buat blog , sesungguhnya anda seorang yang kreatif ... gunakan kreativiti anda itu .. Bayangkan anda seorang jurujual .. Nak jual produk anda pada seseorang yang tidak anda kenal , bagaimana nak tarik perhatiannya ?? gunakan cara itu ...

FOLLOWER .. hurm.. ada yang kata tak penting ... aku dah jelaskan berkali dalam entri aku sebelum ini.. tak pe.. tak kisah pon kalau nak jelaskan lgi... tapi sebelum tu , g boleh baca pada entri aku sebelum ini .. FOLLOWER ..

Rajin membaca ... blogger kena rajin membaca .. tak kira apa pun .. janji ada tulisan dan ada info , baca .. baca ..baca ... setiap kali anda membacanya , idea pasti datang .. gunakan ..gunakan.. gunakan ... Peringatan ! Jangan sesekali curi hak milik orang ... minta izin dan berikan kredit ..

Ok... nak dapat $$ dari blog .. ramai fikir dengan memasang iklan seperti Nuffnang sahaja boleh dapat duit .. Salah tu... Contoh paling dekat dengan aku ... MAT GEBU .. dia memperolehi pendapatan sampingan yang .. ehem... lumayan dari majalah terkemuka di Malaysia , JELITA .. hanya dengan membuat entri masakan .. bermula di blog , jika anda berjaya , pastinya akan ada pihak berminat nak mengiklankan produk mereka di blog anda .. atau mereka akan gunakan blog anda sebagai platform untuk promosikan produk mereka ...

Bila berkaitan dengan $$ , kesabaran amat penting .. aku sendiri pon mengambil masa untuk menjana $$ .. Bukan sehari dua baru leh dapat .. hampir setahun baru boleh rasa sedikit .. Jangan tamak .. cukup lepas duit poket dah ler ... kalau target sampai beribu sebulan , susah la kan .. kita ni cuma blogger kecilan .. picisan gitu ... Kecuali jika anda mempunyai marketing yang besar .. iklankan blog anda di sana sini ... keluar masuk suratkhabar , majalah .. tu kes lain .. tips aku ni hanya untuk blogger pinggiran pantai cam aku ni ..

Kekemasan blog .. yang ni , mmg kena rajin ... ibarat mengemas rumah .. hari hari kena kemas.. bila dah kemaskan , sila tanya rakan rakan .. ok ke tak ? Pendapat mereka perlu diambil kira kerana merekalah yang akan rajin keluar masuk blog kita .. Tapi adakalanya , blog adalah identiti kita sendiri .. jika tak nak amik kira pendapat mereka , terpulang pada blogger itu sendiri .. Kena rajin tengok blog blog yang dah dikira senior .. Kepantasan loading juga amat penting ..

Dan akhir sekali ... paling penting , berblog dengan jujur , ikhlas dan disiplin ... penggunaan perkataan yang mudah difahami , font , kekemasan , warna penting dalam menjamin pembaca tidak buta atau pengsan selepas membaca entri anda ! Selamat berblogging... ;)

BA : Sekadar pendapat aku .. terkurang atau terkasar bahasa , maaf dari aku ..

Apa punya bengong ?

Aku g Alamanda,Putrajaya tadi.. kira ni baru balik la .. balik dengan hati yang dah kurang terbakar .. Tadi terbakar abis ! Pasai pa ? Haaa... gini cerita dia .. nak edisi panjang atau edisi pendek ?? Hehe.. pendek ? Boleh jee... Gitu la cerita diaaaa... hehe.. guwau.. sabaq sabaq.. posaaaa ...

Pusat membeli belah paling best di Putrajaya, satu Malaysia tau , iaitu Alamanda.. Kenapa , tu je paling dekat ... nak ke Bangi , Serdang atau kawasan yang berhampiran , agak kemalasan nak keluar .. dicampur lagi dengan kesesakkan lalu lintas maka pilihan paling hampir ialah , Alamanda.. senang cerita ...

Bila dah cuti umum gini , maka ramai la orang kat situ kan ? haa.. parking pon pasti penuh kan ? kan kan ? Haaa.. maka aku pon kena la parking tingkat paling atas .. bukan atas bumbung yer , masih di bawah bumbung .. Bila dah parking atas begini , kena la guna lif untuk turun ke bawah.. nak tunggu lif , skit punya lama... kira sempat la bersahur kat situ .. hehe.. acah je.. dalam 5 minit ada la kot .. 5 minit tu mahai woo.. masa bergerak tuuu ..

Bila dah abis beli barang , nak balik la kan .. kena tunggu lif lagi untuk ke tempat parking kereta .. tunggu punya tunggu punya tunggu ... tak jugak kunjung tiba ... maka wife aku pon ajak guna tangga kecemasan jer (exit door ) .. ok la.. lagi pon satu tingkat je...

Bila sampai kat level 6 tu ... pintu nak keluar tu , tak de tombol !!! Laaaaaaa.. apa punya bengong ni ?? Kebetulan ada satu pasangan lain pun dok tercari jalan keluar .. Nak tak nak , kena la turun bawah balik .. nak masuk balik ikut pintu kitorang masuk tadi .. Sama gak !! Tiada tombol yer !! Harap maaf yer .. Alamanda tak mampu beli tombol pintu untuk masuk yer .. Untuk keluar , diorg mampu beli.. Apa punya turr daaa...

Mahu tak mahu , kitorang dengan pasangan tu , turun sampai bawah sekali .. dari -P6 ke P1 ... bangang tak ??? Dah la pasangan tadi tu ada anak kecik ... haih .... Aku tak faham tul la motif diorng buat macam tu .. kalau nama pintu kecemasan , buat la tombol ... senang nak kuar masuk ... nak maki lebih lebih , puasa ni ... huh !

Ada satu kes lagi .. yang ni aku mmg perasan skit ... dari dulu sampai skang .. aku nak terus terang susah .. nanti kata tak 1Malaysia lak.. tak pasal pasal jadi NAMEWEE tu.. tapi tolonglah hormat bangsa lain .. saling hormat menghormati ... Kalau dah tau skang ni bulan Ramadhan , nak makan depan orang Islam tu , pandai pandai la... jaga hati orang lain skit .. Ni buat dek jer .. lagi selamba menjilat aiskrim depan kita tanpa rasa bersalah .. haih ... Aku bukanlah terliur , tapi bayangkan kalau ada budak kecik dok belajar berpuasa , tak ke tergoda ?? Berhati perut la skit ..


Anti Malaysia ...

Kami , rakyat Malaysia setahu aku laa kan , hanya anti kan negara yang menghancurkan umat ISLAM .. tidak sama sekali pernah memusuhi negara yang seagama apatah lagi serumpun ..

Sebuah kelab ditubuhkan di FACEBOOK yang anti MALAYSIA yang nampaknya antikan negara ini telah mengumpul sejumlah ahli , sangat mendukacitakan .. Gambar gambar mantan Perdana Menteri kita telah diubah , termasuk gambar DYMM Agong kita ... Sangat sangat keji ..

Bila masuk dan baca status mereka dan juga komen , mmg menyedihkan .. Adakah mereka rasa mereka je boleh buat pada kita ? Apakah mereka tak rasa kita mampu buat ??? Tapi aku tau , rakyat Malaysia ni bijak .. mampu berfikir dengan waras .. perkara begitu adalah sangat remeh .. dh bosan dan lali cuma bak kata PM kita , kita pon ada batasan ..

Mereka nak boikot , nak bakar , nak lempar .. mereka buat tapi kita ? Pihak berkuasa kita takkan benarkan semua itu berlaku kerana akan memanaskan lagi hati masing masing .. Jika kita buat , mereka berjaya memprovok kita dan pastinya dalang terbabit tersenyum riang .. Berjaya melagakan kedua dua rakyat dan akhirnya kita pasti akan jadi seperti negara negara yang berperang sesama sendiri !! Mahukah itu berlaku pada negara kita ? Aku tak hingin sama sekali ... berperang atas sesuatu yang bodoh ! Rakyat sudah pastinya menjadi mangsa ! Kita ! Kita ! Kita !

Kita ada pemimpin ... mereka yang akan selesaikan mengunakan saluran diplomasi.. tak perlu jadi seperti mereka ...

Merdeka ! Merdeka !! Merdeka !!!

Satu penganiayaan dan sangat kurang ajar terhadap umat Islam !

Aku harap tindakan bukan sekadar denda sahaja .. Bukankah ini satu penghinaan secara halus ? Setelah berpuasa maka umat Islam pastinya akan berbuka dengan menikmati makanan yang halal namun mereka sengaja meletakkan bahan yang diharamkan ke dalam juadah berbuka puasa !! Dan mereka kata ini bufet Ramadhan ??? Helooooooooooo ... apa kejadahnya ni ??? Kalau tak de kaitan dengan juadah berbuka , lain cerita !! Ni dikaitkan dengan berbuka puasa !! Aku harap mereka semua ini di denda dan dipenjara kerana menghina umat Islam !


Juadah berbuka campur wain

SUBANG JAYA: Entah berapa ramai pelanggan yang sudah ‘terkena’ apabila sebuah restoran makanan Barat yang menganjurkan bufet Ramadan mengaku dengan sengaja mencampurkan arak masakan di dalam hidangan yang disajikan kepada orang ramai.

Lebih mengejutkan apabila pemilik restoran turut sewenang-wenang memalsukan logo halal Jakim yang dicetak pada katalog menu bagi meyakinkan pelanggan yang menyangka restoran itu mendapat pentauliahan sijil halal Jakim.


Perbuatan itu dibongkar selepas sepasukan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bersama pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan kepenggunaan (KPDNKK) Putrajaya melakukan pemeriksaan mengejut di sebuah restoran makanan Barat di Subang Jaya, di sini.


Dalam serbuan kira-kira jam 12 tengah hari itu, pegawai Jakim diketuai Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah memeriksa restoran terbabit yang menganjurkan bufet Ramadan.


Sumber Jakim berkata, restoran terbabit sebelum ini mengundang tanda tanya pegawai Jakim dan KPDNKK berikutan didapati sengaja menjual minuman keras dan wain kepada pelanggan walaupun pada masa sama menganjurkan bufet Ramadan.


“Pemeriksaan lanjut di dapur restoran terbabit menemui beberapa botol wain masakan yang digunakan chef sebagai bahan dalam masakan.


“Ketika disoal siasat, chef bukan beragama Islam terbabit mengaku mencampurkan wain itu ketika memasak juadah yang disajikan di dalam hidangan bufet Ramadan,” katanya.


Menurutnya, chef terbabit turut mengaku memasukkan kicap mengandungi alkohol di dalam kebanyakan masakannya yang dianggap sebagai perisa tambahan bagi menyedapkan masakan.


“Pemilik restoran terbabit tidak pernah memohon sijil halal dan pihak Jakim tidak akan membenarkan logo itu diguna pakai berikutan restoran terbabit turut menawarkan arak kepada pelanggan.


“Pihak pengurusan restoran terbabit diberikan notis. Berdasarkan kesalahan dilakukan kerana memalsukan logo halal jakim, pengusaha restoran terbabit boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 15(1) Akta Perihal Dagangan 1972 yang membawa hukuman denda RM250,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali,” katanya.


Difahamkan, operasi terbabit antara puluhan pemeriksaan dan operasi berterusan dilakukan pihak Jakim terhadap hotel dan restoran sekitar ibu negara yang menawarkan bufet Ramadan sejak hari pertama puasa lalu.

sumber : HMETRO


Mangkuk Berayun punya restoran !


Terlupa la pulak ..

Adoii.... malasnyaaa.... buat buat demam je la ehh ... semalam dah cuti .. tkkan ari ni pon nak cuti lagi ? Mengamuk bos nanti .. huhu.. tak le tak le .... kena rajin woo.. amanah niii...

Tiba tiba aku terkejut.. Waaa.. dah siang dah... kul 9 pagi ! Adoi .. kes naya ni... takkan nak g klinik kot untuk dapatkan mc... haih... tak larat aku ... Cuti ? Tak leh.. dah mmg simpan untuk raya nih.. hurmm.. nk buat camana ek ... hurmmm

Tak pe la.. dah terlepas pon... nak patah balik tak boleh..nak tak nak ..esok g keje , isi borang cuti jer ... huhu ..rugi sehari ... ok..selesai masalah ... sambung tidur ... tidur tidur tidur ... huhu ... sampai bila bila takkan pueh tidur.. huhu ..

Ehh... apa lak???? Takkan ari ni kerja kot ?? Bukan ke semalam Isnin .. aku kerja... hari ni .. Selasa .. Er... Merdeka kan hari ?? Laaaaa .. mimpi rupanya tadi ! Fuh .. legaaa... huhu.. tu la.. asik cuti je manjang .. haaa..baru ada akai..

Pemikiran anak merdeka ..


Antara keyword pagi ni ... Inikah erti kemerdekaan bagi mereka ?? Berminat terhadap sesuatu yang di luar batasan agama ..keyword ginilah menunjukkan terdapatnya spesis spesis pembuang bayi masih wujud .. hurm... spesis nafsu haiwan !

Ada sahabat bertanyakan erti kemerdekaan bagi aku ..Satu tika dulu .. sebelum aku menjejakkan kaki ke jabatan aku skang ni , kemerdekaan bagi aku hanyalah satu jeritan di tengah malam 31 Ogos setiap tahun dan masa untuk melepak ramai ramai di Dataran Merdeka ..

Tapi sekarang , nilai kemerdekaaan bagi aku amatlah tinggi sekali .. Setelah mendengar sendiri kata kata mereka yang berminat nak menetap di sini , membuatkan aku terharu menjadi anak jati Malaysia .. Aku tidak perlu berhimpit himpit dalam sebuah kereta semata mata nak mencari pekerjaan ! Aku tak perlu bermain kejar mengejar dengan pihak berkuasa disbbkan aku ini pendatang asing ! Aku bebas ke sana ke mari dengan berstatuskan AKU INI WARGANEGARA MALAYSIA !

Bekerja di dalam bangunan yang mana kesemua mantan PERDANA MENTERI MALAYSIA menjejakkan kaki mereka setiap hari, menjadi kebanggaan aku .. Bukan mudah nak mengecap kenikmatan ini .. Naik turun ERL , LRT tanpa rasa takut langsung .. ketakutan menjelma disebabkan wujudnya perosak kedamaian negara ! Spesis ni patut dihantar ke GAZA ... biar tau erti kemerdekaan ..

Pemikiran tidak lagi merdeka ? Itu salah sendiri .. Bagi aku , mereka yang berfikiran barat ini , masih lagi tidak matang dan tidak hargai kemakmuran negara ini .. Sungguhpun mereka senantiasa berkata , pemimpin pemimpin negara ini terlalu korup , maka satu pertanyaan aku , jika anda di tempat mereka , mampukah anda berlaku adil , amanah , jujur sedangkan sebagai rakyat atau sebagai seorang anak , rakan , ayah malah sebagai hamba Allah pon gagal berlaku adil dan amanah !

Letakkan diri kita sebagai pemimpin .. datang adik beradik kita, sahabat handai , bekas jiran , meminta bantuan .. adakah kita akan kata , sila ambil borang dan buat temujanji dahulu .. kemudian baru boleh jumpa .. tu pon entah bila ...

Jika kita mempunyai kekuatan dalam bidang agama , mungkin kita akan tau bagaimana nak mengendali semua pemasalahan tersebut , namun syaitan takkan lepaskan kita semudah itu .. Makin tinggi gelaran kita , makin kuat godaannya ..

Aku , anak merdeka ... senantiasa tersenyum bangga menjadi rakyat Malaysia .. senantiasa bersyukur , bila melihat sahabat di negara negara jiran dengkikan kedamaian kita ... dengkikan kemakmuran negara kita .. Alhamdulillah.. Semoga Allah terus memelihara kedamaian negara tercinta kita ini ... Amin ...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI