Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 1 September 2010

Facebook : Melayu Babi


Perghh.... satu satu mencabar orang melayu ... saja cari pasal ke ni atau dah sememangnya tkde kerja lain ?? MELAYU BABI .. Hurmm ... sapa yang makan binatang tu ek ? Sapa yang dok bela binatang tu ? Pastu tak pasal pasal nak humban binatang tu kat melayu ? Pelik tul ...

Aku harap ada tindakan dari pihak berkuasa .. kalau tak silap aku dah ada yang buat laporan polis ...

Orang orang macam ni la yang bagi rosak perpaduan negara kita ni ... haih ... punya la kerajaan berusaha nak bagi kukuhkan perpaduan , wujudnya orang orang tak belajar sejarah ni lah yang kasi rosak.. haihh ...

Kerana entri palsu , jiwa merana !

Berikut adalah entri palsu yang menyebabkan blogger , Hassan Skodeng bakal didakwa esok di mahkamah.. kononnya nak buat lawak laa .. lawak la sangat .. huhu..


TNB to sue WWF over Earth Hour

KUALA LUMPUR Tenaga Nasional Berhad (TNB), Malaysias premier energy provider today announced that they were taking legal action against the World Wildlife Foundation (WWF) for organising the Earth Hour, a global movement that makes a stand against climate change by turning off all non-essential lights and electrical equipment for an hour every year.

In a Press conference, TNB president and CEO Dato Sri Che Khalib Mohd Noh said that the annual worldwide symbolic gesture, which this year would be observed this Saturday at 8.30pm, is nothing more than an arrogant and thoughtless viral movement aimed to hurt power companies such as TNB.

Obviously these green-minded fellows think theyre really cute, organising such an irresponsible campaign, said Che Khalib angrily. They say turn off your lights for an hour and people do. I bet that really makes them feel all powerful.

What these western colonialists fail to grasp is how such drastic action affects the poor companies like us. One hour of unused electricity means an hour of wastage for TNB. Did you know that last years Earth Hour costed us millions in unrealised revenue? asked Che Khalib, seething.

How do you think that affected our production? We couldnt exactly turn off our power plants just because a large number of Malaysians turn off their lights at the same time. So imagine all that wasted energy.

This year, we expect even more people to fall for this global con-job, added Che Khalib. So therell be more lights turned off. KL alone would be engulfed in darkness. Yes, sure, it may seem fun to some, running around in complete darkness. But that also means TNB would get less money. Tell me, what am I supposed to say to the kids of this electrical technician when we cant give bonus this year? asked Che Khalib, as he pointed to a TNB staff manning the lights for the Press conference.

Selanjutnya di > BHO

Semoga dijadikan pengajaran pada blogger sekalian ..termasuk aku arr..

Blogger kena dakwa di makhamah kerana kecabulan entrinya ..

Blogger , Hassan Skodeng akan di dakwa di mahkamah , esok .. kenapa ? Haa .. tu la .. main main lagi .. Berblogging ni , jgn sebar cerita palsu .. naya .. kalau memain sekali pon , jgn sampai kaitkan pihak tertentu ..Cari pasal tu namanya ... Kalau nak tau pasal apa dia di dakwa , korang baca sediri ek .. Malas nak translate .. nanti lain lak pemahaman pembaca .. huhu..



Blogger 'Hassan Skodeng' to face charge tomorrow

PETALING JAYA: Blogger 'Hassan Skodeng' is expected to be charged by the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) at the Petaling Jaya Sessions Court tomorrow in relation to a March 25 posting relating to Tenaga Nasional Berhad on his blog.

The blogger, whose real name is Irwan Abdul Rahman, 36, is expected to be charged under Section 233 (1)(a) of Communication and Multimedia Act 1998, for improper use of network facilities or network service by making, creating, soliciting and initiates transmission of any content that is obscene, indecent, false, menacing or offensive in character with malicious intent.

Irwan's blog, nose4news.wordpress.com, which he created a year and a half ago, is a portal dedicated to humorous satirical news pieces in the vein of popular US website, The Onion.

The article in contention, written several days before April's Fool Day, was titled 'TNB To Sue WWF Over Earth Hour.' In the article, written as a faux news piece, he had described a fictitious Press conference organised by TNB president and CEO Datuk Sri Che Khalib Mohd Noh.

In the article, the TNB chief was quoted as calling the Earth Hour campaign "irresponsible" and described the World Wide Fund For Nature as a "green terrorist" over the global energy-saving campaign.

The Earth Hour campaign is an annual global movement asking the public to turn off all non-essential lights and electrical equipment for an hour every year to make a stand for climate change.

The humour piece even described the TNB supremo as screaming "POWERRR EXTREME!!" at the end of the fictitious Press conference, in reference to the battle cry by 1980s cartoon series The Centurions.

As a result, it was reported on Apr 17 that TNB had expressed their dissatisfaction over the continued publication of the article in the blog.

It was also reported that the utility giant lodged a report with the MCMC for further action.

Following the complaint, Irwan was called for investigations in April and was informed of the impending charge on Aug 12.


sumber : MMAIL


Isi kandungan Majalah Blogger ?

Ini cuma pendapat aku ...

Majalah Blogger ... salah satu medium untuk blogger dikenali ramai .. Sekarang ni kalau kita tengok di salah sebuah syarikat pengiklanan , blogger yang asyik naik , muka muka tu jer .. sampai naik boring .. Jika ada majalah begini , penerbit boleh memilih blog blog yang ada dalam dunia cyber ni dan menemuduga mereka .. seperti yang berlaku baru baru ini .. kan ?

Kandungan dalam tu boleh dibuat kategori ... Sama rata .. jadi setiap bulan , ada je blogger blogger baru diperkenalkan .. Malah dalam tu pon boleh diletakkan tips untuk blogger blogger baru atau widget terkini .. Mmg benar , boleh je google .. boleh je cari tapi berapa ramai yang tau menggunakan kaedah ini ? Sampai sekarang , masih ada yang tak tau apa itu NUFFNANG ? Malah ada yang tak tau blog ini percuma jer nak masuk dan baca ! Ada yang sangka blog ini pula untuk buat bisnis .. Pelbagai tanggapan ada .. Sapa yang nak sedarkan mereka ?

Kewujudan majalah ini juga memberi ruang kepada blogger yang berbakat menengahkan bakat penulisan mereka ke dlm bentuk artikal di dalam majalah .. Boleh gak dapat duit kan ?

Dan banyak lagi yang boleh diisi dalam majalah tersebut .. Tidakkah kita sedar , dunia blog ini terlalu besar ??? Dan pembaca blog kita , kadang kadang terdiri pembaca yang sama ? Bagaimana nak kembangkan ? Bagaimana nak kita war warkan kewujudan blog kita di sini kepada blogger blogger yang berada di 'benua' yang lain ?

Bayangkan jika JOEGRIMJOW di panggil untuk interview blogger student luar negeri ... tak ke satu malaysia nanti tau ? Dan dlm interview tu Joe boleh berikan tips berblog dan juga tips menjadi pelajar yang cemerlang .. Jangan asik pk isu isu panas jer ..

Jika blog masakan , mereka boleh pilih resepi resepi terkini .. setiap bulan , berlainan blogger.. peluang terbuka untuk semua blog ... mana yang bernasib baik , akan terpilih .. Begitu juga blog fesyen , kereta , politik dan banyak lagi ...

Kalau nak harap blogwalking , serius , pi mai pi mai tang tu gak .. asik keluar masuk blog tu .. kira dalam satu pusingan bulatan ...

Soal $$ , mudah je.. bagi yang mampu , beli la.. tak mampu , pinjam jer ... Majalah JELITA , RESEPI , orang tetap beli jugak walaupun dalam internet ada blog blog masakan ... ;)

Mengarut ?

Blog aku ni , kadang kadang terlalu serius ... kadang kadang biasa je .. cerita tentang kehidupan aku , dan sekeliling aku .. Aku selitkan dengan artikal artikal agama , berita berita agar aku dan pembaca sama sama dapat manafaat darinya ..

Kalau terlalu serius , aku rasa pembaca pon boleh naik boring ... kalau masuk je blog BEN ASHAARI , mesti berkerut muka .. kenapa ? Entrinya serius banget.. eh... serius sangat .. kalau nak serius sangat , aku sendiri pon tak larat nak berkerut muka ...

Aku suka entri aku berbentuk santai .. masuk , baca , tersengih , keluar ... masuk , baca , ternganga , keluar .. masuk , baca , pening , keluar .... haaa... gitu la .. Aku suka entri aku nampak seperti mengarut .. tapi ada 'isi' didalam jika dibaca dengan teliti .. aku tak suka sangat terus terang dalam blog ..

Kalau diteliti kebanyakkan entri aku mempunyai duri didalamnya ... nampak humor tapi ada makna .. aku takkan buang masa pembaca untuk membaca entri yang , erm... tah hapa hapa .. mungkin ada tapi tu mmg waktu aku boring giler dan blank... mmg jari ni teringin nak post tapi tak tau apa apa .. aku pasti ramai blogger begitu jugak cuma bagi yang berpengalaman , dari mengarut , lebih baik diam ... Blogger lama , ada beribu entri dalam tu ... jgn diikutkan sangat .. sememangnya blog mereka menjadi sasaran pembaca mahupun search engines .. selalu terkena umpan SEO ..

Kesimpulan , aku tak nak pembaca blog aku pening bila keluar dari blog aku .. huhu...

Majalah Blogger Malaysia pertama ...

Belum ada lagi kan ? Setahu aku INTREND je ada keluarkan isu isu berkaitan dengan blog tapi tu pun berapa muka surat .. Apa kata , pihak penerbit majalah ni buat satu majalah khas untuk blogger .. Kenapa aku cadangkan semua ini ??

Cuba perhatikan ... setiap kali kita mencari sesuatu isu atau maklumat , majoritinya ada dalam blog .. Kena pulak skang ni , blogger macam wartawan .. kalah wartawan kadang kadang tu .. ke hulu ke hilir bawak kamera .. apa saja yang boleh dijadikan bahan , maka pastinya pantas diambil gambar .. tak sampai sehari , keluar dah isu tersebut .. kan kan ?

Selain dari tu , kalau dilihat skang ni , blog tumbuh macam cendawan selepas hujan renyai renyai..tak payah hujan lebat.. asal ada air turun dari langit je , cendawan tumbuh .. haaa... Pulak tu , blog ni ada banyak kategori dan bidang .. Masing masing dalam kepakaran mengulas sesuatu isu..

Dianggarkan ada lebih 2 juta blog skang ni .. banyak tuuu ... Antara kategorinya IT , masakan , pelancongan , sukan , politik , fesyen , bisnis , pendidikan , photografi , kereta , agama dan macam macam lagi ... Bayangkan jika majalah ini diterbitkan .. Berapa ramaikah peminat blog akan membelinya ??? Ramai woooooo... silap silap majalah hiburan tutup buku sbb nak baca kat blog je.. lagi pantas dan lagi panas ... Tak caya ? Silalah google...

Jangan lupa royalti aku eh.. idea baekk punya nehh ...

Dah ada baju untuk anak anda ??


Description
Item: Tropical Flower Print Dress
Size: 2T
Colour: Brown Floral
Material: 100% Cotton
Price: RM67.00
[Retail Price: RM109.00]

Description
Item: Polo with Crab
Size: 2T
Colour: Green
Material: 100% Cotton Jersey
Price: RM50.00
[Retail Price: RM89.00]

Description
Item: Authentic OshKosh B'Gosh Baseball Shirt
Size: 5
Colour: White
Material: 100% Cotton Jersey
Price: RM55.00
[Retail Price: RM89.00]



dan banyak laaaaaaaaaaaagiiiiii di mana ???? di siniiiiiii >> Ardini

Cara nak tackle awek - 2

Ok..tadi aku dah bagi tips yg pertama iaitu di pejabat .. Aku pasti ramai hero kita mahir bab ni .. kira dah jeling jeling pandang pandang .. tapikan , aku tak minat langsung nak tackle awek satu opis mahupun satu bangunan .. tengok ok je kot.. nak dingorat tu , kureng skit .. sbbnya , nanti hari hari jumpa .. boring siut .. mula mula ok la.. tengah hangat la katakan .. hehe...

Ok.. skang tips untuk menackle awek di hentian bas , erl , lrt dan sewaktu dengannya termasuklah di airport dan juga lapangan helikopter ..

Cara ni paling mudah ... mudah giler la... kalau korang ternampak satu awek ni.. kira kalau tengah berdiri dok tunggu lrt /erl / kapal terbang / nak sampai , anda tengookkkk je dia .. sampai dia perasan ..

Kalau dia tak perasan , anda sila buat bagi dia perasan .. Buat buat la kena sawan kat situ... atau nak lagi kejam , suruh la kawan anda menyeluk saku dia kemudian anda jadilah hero ... haa... Kalau nak lagi kejam , jalan depan dia pastu buat buat tersungkur .. Pasti dia akan membantu anda .. Kalau dia tak bantu , batalkan saja niat anda sebab dia tu tak berperikemanusiaan !

Sekiranya dia membantu , teruskan langkah selanjutnya iaitu minta maaf , senyum kemudian tanya nama ... Kemudian , berdirilah sebelah dia .. borak borak ... haaa.. kan dah jadi geng ...

Ok.. tu untuk dapatkan perhatian dia .. Jika dari awal lagi dia dah perasan tentang kehadiran anda yang macho tu , part ni paling mudah sekali .. anda tengokkkkkk jeeee dia .. sampai dia rasa pelik.. pastu senyum je kat dia .. kemudian , buat dek .. hahaha.. serius ...buat tak tau jer pastu ..Mesti dia lagi pelik..tadi beria tengok pastu wat dek .. Bila dia dah wat dek , anda ulangi langkah mengusha tu .. hahaa.. mesti dia akan buat 'muka' pelik kat situ .. senyum jer lagi .. Kemudian , bangun dan beredar dari situ .. cari port lain .. perhatikan dia dari jauh .. jangan bagi dia perasan .. Perhatikan adakah dia tercari cari anda ?? Jika tidak , sila usha awek lain ... Jika ya... anda berjaya menarik perhatiannya .. hehehe ..

Jika berjaya , sila kembali ke tempat anda tadi tu .. buat buat bz skit .. sambil sambil tu jeling kat dia .. perhatikan dia.. jika dia nak ke tandas atau ke mana mana.. anda ikut .. hehe... saja saja la buat bertembung .. bila bertembung tu , senyum sekali lagi .. hahaha.. pastikan jangan tersengih .. senyum yer .. kasi senyuman paling manis anda .. tips ni jika kat airport la.. kalau kat lrt tu , anda g je berdiri dekan dia ... wat muka selamba .. Pastu jika lrt datang , tanya dia , Lrt ni singgah kat johor bahru ke tak ? Kalau dia tampar anda , sila beredar .. Jika dia tergelak ... sila ajak dating ... Mudah bukan ??


Terhad !!! Segera sementara masih ada ..

Erk .. apakah ini ?? kalau nak tau dengan lebih lanjut , sila la jengok kepala anda ke sini .. ;)

Cara nak tackle awek ?

Wah... ada orang mencari bagaimana nak tackle awek ? Perghh... ni mesti pemalu orangnya .. Meh sini aku bagi tips.. cara aku nak tackle awek .. hehehe ..

Ada 2 kategori awek ni bagi aku ... Yang biasa dilihat.. Yang pertama kali dilihat .. Kita mulakan dengan edisi YANG BIASA DILIHAT :

Yang biasa dilihat ni , dipecahkan banyak bahagian .. aku amik yang paling biasa .. pertama di pejabat .. kedua , di tempat makan atau hentian pengangkutan awam ...

Pejabat : Paling penting , kena tau status dia ... milik orang atau tidak .. kalau milik orang , jgn cari pasal .. sehensem mana pon anda , tolong jauhkan bisikan syaitan itu .. Jika masih single , silalah mencuba .. caranya ... hehe.. Tarik perhatiannya ...Rajin rajin la buat catwalk depan dia time keje.. buat buat bz .. jgn buat buat free .. mau dia pk , anda ni pemalas !

Antara kebzan yang boleh anda buat ialah , g fotostat .. walaupun takde apa nak fotostat , anda g gak.. bawak je segala kertas yang ada .. kalau takde , fotostat je muka atau tapak tangan anda itu .. Kalau berkaitan dengan dia , sesekali g la berbincang dengan dia .. Bila berbincang tu , jgn la buat berlagak pandai ... atau berlagak bodoh .. Bertanya kemudian tanya pendapat dia .. seolah anda seorang yang bersikap terbuka .. tu diaaa ...

Jgn mengatal lak semasa berbincang tu .. mata tu jaga yer .. kang tak pasal pasal , kena sound kat situ .. malu weh... walaupun bukan niat tapi mmg mata lelaki ni automatik... sbb dek syaitan dok bergayut kat situ ..

Kalau anda rasa berjaya menarik perhatian dia , sila ke langkah ke dua .. Langkah ke dua ialah , saja saja ajak dia lunch bersama .. kata nak belanja sbb gaji bulan lepas tak abis lagi ... Kalau dia kata nape tak nak ajak kawan yang lain , kata je budget cukup untuk dia je lagi pon dia makan tak banyak ... hahaha.. ok ?

Bila langkah ke dua tu berjalan dengan lancar .. barulah ke langkah seterusnya .. Pentingnya langkah ke dua berjaya adalah untuk mengenali dia dengan lebih mendalam... minat , hobi , asal usul dsbnya .. Jangan berlagak macho dan jgn berlagak macam Mr. Beans lak ... Be cool kata Brad Pitt ..

Langkah ke tiga , ajak dia keluar .. bukan dating .. tapi saja saja habiskan masa hujung minggu .. Kalau berjaya ... ehem ... bermakna dia senang dengan anda .. Langkah seterusnya , aku pasti anda dah tau kan ... Tak payah la bagi bunga .. buang masa jer ... tu masa hangat bercinta , boleh bagi .. hehe...

Ok.. aku bagi tu dulu ek .. nanti aku bagi sambungan lagi ... ;)


Tolong katakan YA !

Aku mmg gemar mengupdate blog pada pukul 11 malam hingga 1 pagi .. sekurangnya aku sediakan 2-3 entri untuk bacaan mereka yang gemar singgah ke blog aku .. Terima kasih ya ... Ops ... kenapa aku update waktu itu ? Ini tips ... hehe.. kerana diantara waktu itu iklan akan keluar .. masih ramai lagi online ... contoh skang ni , dah pukul 6 pagi .. Jumlah pembaca di antara pukul 12-5 pagi tadi ialah 200 lebih UV dan 400 lebih UV .. skit jer tapi ok la kan ... sekurangnya pembaca blog aku tau , pastinya ada cerita terkini ...

Antara entri aku pagi tadi ialah TIPS PROMOSI BLOG ANDA , KAWAN .. KATAKAN TIDAK JIKA TIDAK , SEJARAH AKU BAKAL TERCIPTA dan sebelum tu yang paling banyak komen ialah SOALAN UNTUK AKU TAPI TIPS UNTUK BLOGGER ( sila klik untuk baca yer ) ..

Semalam ,walaupun cuti , aku berjaya buat 15 entri ringkas dan ada gak panjang... pada masa yang sama , aku buat gak kerja rumah .. aku g gak shopping .. haaa... tiada alasan untuk tidak update blog ..

Jadi , lepas kul 12 tengah malam tadi , lepas update entri terakhir maka aku pon nak la tidur kan.. esok nak kerja.. kul 5 nak bangun sahur ... hehehe.. Pusing sana sini... bila dah dapat kenyamanan , barulah nak lena..

"Eh, sejuk pulak " getus hati aku ..

Cari la selimut .. Wife aku kebas semua .. wah.. abis dia balut badan dia cam mummy haaa.. sejuk banget la tu .. Mmg sejuk .. aku pasang dua kipas .. huhu..

Aku pon mengebas dalam senyap... tapi tak berjaya.. tiba tiba dia bagi semua selimut tu kat aku .. Eh.. dia tak nak ke ? Pelik ni ?? Lantak ler... aku ngantuk neh...

Tiba tiba dia bangun .. ke dapur .. pasang lampu .. huih.. biar betul .. takkan kot ???? Iskhh... Aku tak nak amik tau.. hahaha.. tidur ni .. lagi best ..

" Baang ... bangun.. sahur ... " Wife aku kejut ...

Hah ???????? Adakah aku bermimpi ??? Sila rujuk tajuk ... Tidakkkkkkkkkkkkkkkk !!!

Sejarah aku bakal tercipta ..

Wow.. 17 hari lagi ... 17 hari lagi untuk aku mencipta sejarah aku tersendiri yg mana aku sendiri tak pernah langsung jangkakan .. 17 hari lagi , genap blog aku ini berusia setahun .. uih.. muda belia neh... eh , silap .. muda remaja lagi .. hehe ...

Pasti ada yang nak tau , apakah kenangan aku semasa berblog ni ? Nak tau pahit ke manis ? Aku cerita yang manis dah la yer .. yang pahit tu , tak perlulah nak kenang sebab segalanya atas penyakit manusia , PHD .. normal ...

Kenangan manis aku ... paling manis ?? Aku kenal korang semua .. rakan rakan setia yang senantiasa ada masa untuk melepak membaca di blog aku walaupun blog ni tak sebagus blog blog yang lain namun korang masih sudi meluangkan masa korang .. huk huk .. tisu plsss ... huwaaaaa...

Selain dari tu , aku berkunjung ke Johor untuk berjumpa sahabat sahabat blogger seperti Siti Rahayu Abd Rahman , Ayie Johor , Mat Gebu dan ramai lagi .. semua geng geng di Johor .. Satu kenangan manis ..

Kemudian , percutian aku ke Pulau Tioman diuruskan oleh kak UMMIZAIHADI .. huhu .. aku cuma perlu pandu kereta ke jeti Tg,.Gemuk jer .. selebihnya dah diuruskan oleh kak Ummi .. Kira orang kata , cuci kaki je la masuk rumah.. hahaha...

Seterusnya kenangan manis aku , aku jumpa Joegrimjow .. blogger yang juga student , yang mana dulu dia cukup anti aku .. hahaha .. sori bro.. guwau .. tapi mmg betul kan ? hahahaha...

Hadiah .. aku terima dua hadiah .. satu buku dari Noorakmal Azreen dan satu lagi ubat darah tinggi .. hehe..dari KNOR.. Ayu pon ada gak bagi aku paste mee bandung resepi dia .. sedap woo ..

Kalau bab $$ ni , aku tamo la cita kan .. nanti LHDN cari aku .. tak la banyak tapi dah cecah la 4 angka simpanan aku tu .. boleh la dikatakan bonus hujung tahun .. tapi semua tu buat simpanan masa depan jer .. rugi membazir kan ? .. heheh.. dah tua tua gini , kena la berjimat ..

Manakala dari segi blog pula , aku terharu follower aku akan mencecah 3000 orang .. satu angka yang aku tak pernah jangkakan memandangkan aku ini bukanlah artis mahupun selebriti .. Jauh sekali nak keluar suratkhabar atau majalah . huhuh.. Tapi boleh dikatakan aku berbangga gak la dengan pencapaian tak seberapa ini ..

Di FACEBOOK aku pula , promosi demi promosi aku buat untuk tingkatkan KELAB BLOGGER- BEN ASHAARI ... dah lebih 5000 ahli dalam tu .. dasat gak ehh ... Selain dari tu , ermm .. kenangan manis aku ... banyak sebenarnya tapi biarlah yang lain tu , aku abadikan dalam memori aku ...

Kepada semua pembaca blog BEN ASHAARI , teruskan membaca .. nak kritik tu , boleh tapi gunalah bahasa yang lembut .. aku ni sensitif orangnya .. hahaha.. dan biarlah berfakta yer .. demi untuk tingkatkan lagi mutu blog aku ini ..

Jutaan terima kaasih buat semuaaaa , pembaca dan juga sahabat sahabat blogger di dalam dunia maya ini .. Selamat malam dan selamat bermimpi ... Wasalam...
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI