Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 5 September 2010

Aku tercabar !!

Huih .. insaf .. aku tamo dah g sanaa .. Bukannya murah pon .. Cakap je murah padahal tak pon .. lebih kurang je harga tu ..Cuma ramainya orng tu buat meriah .. Tapi aku tamo dah kembali ke sana ..

Dari Ampang Park ke Jalan TAR.. Meredah lautan manusia untuk mencari baju kurung .. huhu .. Bila berkenan , harga macam nak menikah baru ! Mahai nak mampuih .. Nasib baik aku guna je semula baju nikah aku taun lepas.. eh.. tahun lepas ke? sat nak ingat.. ermm.. aku nikah bulan 11 , 2008 .. kira ni raya kedua aku sebagai suami isteri .. 2008 la kan ?? Iskh.. tua betul aku ni ..

Bagi aku , setiap baju yang aku tengok tu semua cantik cantik ... Yelah kan , kalau tak cantik , takkan diorng nak jual kan ? hehe.. cuma harga je la yang membezakan ..

Dari Ampang Park , ke Jalan TAR .. Ya Allah .. tolonglaahh .. ternyata aku semakin tua .. Tak sanggup nak redah orang .. Cari punya cari .. jumpa je la sepasang .. tu pon khas untuk buat g kerja .. kira beli murah je la ... baju basahan kata orang .. haaha ..

Aku tak tahan dah .. ajak orang rumah balik .. Tgk jam dah kul 5 lebih .. huih .. lewat dah ni.. nak balik Putrajaya lagi nih.. kereta parking kat LRT Cheras.. Hadoi... Nasib baik kereta tak banyak dah skang ni .. aku rasa ramai dah balik ke kampung .. nak habiskan Ramadhan bersama mereka yang tercinta .. huk huk ..

Sampai Putrajaya .. Terus g tapaw makanan kat Precint Diplomatik .. Dok baik punya tunggu , wife datang .. cakap kat sebelah ada butik baju.. cantik cantik baju dia .. huk aloh !!! Dari rumah aku ke situ , tak sampai 5 minit ! Tapi diajak pusing dunia , last last jumpa kat sebelah jer .. huih..sabar je la ben .. nasib baik bini .. kalau bukan ... mau gak aku jadi ....




Terima Kasih TV3 !

Akhirnya TV3 menarik kembali iklannya .. Menurutnya penarikan iklan tersebut adalah respon dari penonton TV3 .. Alhamdulillah ... Terima kasih kerana peka terhadap penonton anda ..

Selamat Hari Raya Aidilfitri .. Maaf Zahir Batin ..

Tapaw je laaa...




huhu .. aku makan ... japanese soba n tom yum kung .. huhu .. lapar neehhh .. air apa besh ek ?? Lama tk pekena coke neh ...

Tak larat dah nak merayau kat bazaar Ramadhan .. Maka g tapaw je kat SR di Precint Diplomatik .. huhu .. feneett.. tobat dah .. tahun depan , 10 bulan sebelum raya aku dah shopping raya !!

Patut tak aku join ??

" Encik .. sila bergerak ... sebelum saya gerak gerak khaskan encik " ... Ingat ingat la orang belakang skit bang oii..

Amacam ?? Ni skit je ni .. kalau kat Jln TAR tadi , huih... aku nak keluar kamera pon segan.. hahaha.. ramai sangat .. nasib baik bawak digital kamera ..senang nak amik gambar ..

Tadi ada satu makcik tu .. Kat Semua House.. borak borak ngan wife aku sewaktu duduk merehatkan diri .. Aku sempat la update satu entri.. Skang ni pon aku berdiri je update entri ni.. hehe..

Menurut makcik tu , SOGO sesak giler .. nak masuk pon tak boleh ... tak caya ? tuuu .. korang tengok la sendiri.. berapa ramai 'parking'kan diri depan Sogo tu .. sah sah tak larat dok menempuh arus dalam Sogo tu .. Nak mencari satu hal.. nak bayar satu hal ..

Ada kawan kata , nape cari last minit ? Biasanya aku cari awal minit tapi tahun ni saja nak cari last minit sbb nak pastikan adakah harga benar benar murah .. faham faham je la kan , MEGA SALES ni kan dibawah Kementerian Pelancongan .. sekurangnya aku boleh gak bagi feedback kat orang asing kalau diorng tanya adakah murah bila sale di Malaysia ni.. hehe.. ok tak alasan aku?? haha..


Kat depan Pertama Kompleks tadi ada booth .. Pengambilan Sukarelawan /Sukarelawati Polis .. aku tengok ramai gak yang dok beratur nak join .. Dibuka sehingga umur 40 tahun .. Huhu.. aku sbnrnya minat menda menda gini malah aku sendiri pernah g dipanggil untuk kursus induksi Insp. Polis tapi rasanya aku ni jenis iman yang lemah .. Faham faham je la kan .. dari cari pasal baik aku jauhkan pasal tu kan .. hehehe..

Korang rasa .. patut tak aku join ? Aku tanya korang .. bukan suruh tepuk dada ... adeh..

Hancus ...

Aku kat Semua House , KL .. Berhampiran dengan Jalan TAR .. Huih ... orang ??? Mak aih.. aku macam nak pengsan je nih .. Ramai giler orang .. Mmg menduga betul ... Hancus puas aku .. mana tak , dalam hati macam macam dok berkata ... Yelah , macam macam style n fesyen .. Yang paling ketara ialah fesyen' tudung terketat sana sini' .. Nak elak dari pandang camana ? Aku dah abis pakai cermin mata hitam ni .. Kalau pakai spek biasa tu , terang dunia aku .. Kalau pakai spek hitam tu , mmg tak nampak biasanya .. Tapi kali ni , kiri kanan dah gitu ..

Ada gak gambar aku amik tapi rasa tak patut aku nak paparkan kat sini .. Akan mengaibkan individu tu sendiri .. Yelah , nak kata lebih lebih lagi , diorng ni kan muda lagi .. Dulu aku pon camtu gak ... Dah tua gini baru terantuk ... nasib baik sedar gak kan .. tu pon bukan 100% .. huhu.. masih dok perbetulkan diri ..

Tadi singgah kat Masjid Jamek .. Solat Zohor kat situ jap .. Wife aku 'cuti' .. jadi dia duduk tepi tu.. jaga beg , kasut aku .. Ada la pulak hamba Allah tegur dia.. cakap tak elok duduk kat tepi ni .. khuatir berlaku fitnah .. Aku takde masa tu .. g amik wudhu' .. Bila aku sampai , takde pulak dia nak tegur kat aku .. Tu yang aku dok hangin gak .. Masalahnya , bukan wife aku sorang je duduk kat situ .. tempat yang dia duduk tadi tu ada satu makcik duduk .. dok tunggu suaminya solat .. Haih .. hangin gak aku.. Nak gak aku tanya , camana nak berlaku fitnah sedangkan tempat terbuka.. dia duduk sorang lak .. mmg terang terang nampak jaga beg n kasut .. takkan orang yan datang ke masjid tu buta ? Dia kata lain kali g duduk tempat wanita ! Adoi... mmg kurang pahala aku dok #$@%@%@ dia ... Cakap terang terang lain kali .. aku nak tau gak tang mana fitnah tu .. Aku bukan tak boleh terima tapi kalau dia ingat kitorang ni kapel , sila bertanya dulu lain kali dari main serkap jarang ! Orang cam ni patut antar g disko jer.. suh ceramah terus dalam tu .. Aku bukan tak boleh terima teguran tapi sila beri alasan yang munasabah dan jawapan sekali ..

Dan , tolonglah wahai wanita .. hormatilah kesucian agama kita .. Kalau nak harap lelaki tegur , aku rasa lelaki lagi suka pandang .. Percuma tuuuu .. Kalau bukan kita , sapa lagi nak hormat ??

BA : maaf andai ada yang terasa .. tapi inilah hakikat yang perlu diterima .. Lelaki terseksa dan ada yang gembira ..

Bila sahabat blogger memohon bantuan ..

Mudah sekali kita nak memanggil seseorang itu kawan .. malah lebih mudah lagi untuk kita mengelarnya sahabat .. Tapi sejauh mana seorg kawan mahupun sahabat itu berkorban ? Segalanya akan nampak bilamana kita dalam keadaan senang .. Rakan akan tersenyum dari jauh lagi.. Bila kita susah , berapa ramai akan senyum pada kita dan bertanya masalah kita dan membantu menyelesaikannya ?

Ramadhan ni , mmg banyak peristiwa berlaku .. Ramai terkejar kejar mendapatkan keberkatan di bulan mulia ini dengan melakukan amal ibadat sebanyak mana yang termampu .. Namun ada yang terlepas pandang untuk memberi bantuan yang berada di depan mata ..

Hari ini ada seorang sahabat blogger memohon bantuan .. Memohon bantuan yang amat ringkas.. Sekadar berdoa untuk sepupunya yang sedang menderita kesakitan .. Sama samalah kita berdoa dan bantulah yang mana termampu ..

Untuk lebih lanjut.. sila ke blog sahabat kita ini .. SINARRAUDAH

Aku kata dah , Mat Gebu ni kaya !!

Aku ingatkan si CMG ( Che Mat Gebu ) ada butik jer .. sekali tadi lepas sahur , aku saja je la google.. tu diaa..banyak rupanya bisnis dia ... Patut la mampu pakai blender mahal kat umah dia .. tu diaaa ... mari kita kira harta hartanya ..



Sapa kata CMG kita tak tau pasal IT ???

Consultant lagi.. pasni kalau nak tau pasal NUFFNANG , jangan segan segan call CMG kita yer ..

Ni dia buat g pasar je ni ..

Kalau keta dia tadi tu eksiden , tak payah susah susah .. dah ada syarikat untuk uruskan bab claim mengelaim ni ..

Pasal apa aku kata eksiden ? CMG kita ni kaki lumba !!! kaki jee..tangan tak ..


Korang tengok !!!!! Siap ada jet peribadi ! Tu pasal dia boleh g serang SAJI kat hq tu , bila bila masa jer .. korang jangan cari pasal curi gambar dia !! kang dia bukak syarikat buat peluru berpandu lak .. huhu..


Ni dalam perancangan dia .. nak bukak butik kasut ala ala Jimmy Choo ..tapi brand dia sendiri.. CMG CHOII..

Segala bisnis dia bermula dari moyang dia.. diorng buat basikal ni dulu .. barulah berkembang .. tapi CMG tak nak usahakan .. dia suka memasak ... biasa laaa.. org kayaaaa ... duk dapur je laaa..

Sambil dok dapur sambil perhatikan naik turun saham .. korang ingat dia usha blog atau dok buat blogwalking je ke ??

Antara syarikat akan dibukanya nanti .. dia nak buat ibu pejabat kat angkasa lepas.. jimat katanya .

Dah inilah hobi sebenarnya di waktu dia free.. tu pasal petang petang dia offline .. nak mengayuh basikal .. pusing sedenak dengan geng geng dia ni .. semua dia taja ok !



Amacam ?? Percaya tak ? Jangan percaya yer .. semua ni aku reka di waktu subuh .. hehe.. takat ni Mat Gebu cuma ada butik jer.. tu pon kat dapur dia je ... kan mat kan ? pepel 3 keping yer .. kalau tak aku buat entri lagi yang bertajuk harta ismet ulam raja di luar negara !!!

Tanda Kebesaran Allah dan juga Islam



Keajaiban Azan yang masih ramai tidak ketahui ... Yahudi mahupun kafir mula gentar akan kebangkitan Islam .. Ayuh .. sedarlah saudara saudara ku ... jgn lagi terlena dibuai duniawi ...

Patut Tonton - THE MALAYAN EMERGENCY

Aku pelik kenapa dokumentari sebegini bagus tidak ditayangkan pada hari kemerdekaan ari tu ? Dok tayang cerita tah hapa hapa jer ??

Aku dok layan channel History ( Astro ) yang bertajuk THE MALAYAN EMERGENCY .. Dokumentari ini mengisahkan perit getir Tanah Melayu sebelum kemerdekaan .. Suka duka nenek moyang kita menentang Jepun , Komunis dan juga British ..

Yang bagusnya mereka menemubual kesemua yg terlibat .. polis tanah melayu mahupun anggota komunis itu sendiri yg mana mereka sendiri telah lanjut umur .. Kembali bercerita kembali setiap detik detik yg berlaku .. Babak bagaimana rakyat dibunuh oleh komunis ... Ditembak di kepala.. di perut.. malah isi perut semua dikeluarkan agar rakyat ketika itu takut dengan ancaman komunis ..

Penuh keinsafan ... Dokumentari dokumentari beginilah patut ditayangkan di sekolah sekolah pada hari Kemerdekaan Negara kita .. Bukan sekadar mengibarkan Jalur Gemilang !

Kita asyik dok dengar wira wira yang dah selalu baca dalam buku teks sekolah sedangkan terlalu banyak wira negara yang patut kita kenangkan ..

Aku rasa la kan .. kalau dokumentari beginilah ditayangkan samada di tv mahupun di sekolah , ramai rakyat akan sedar betapa negara kita dulu berada dalam keadaan yang sukar .. perang dan darurat .. hurm... wajib tonton !

Tarik balik !!!!



Dah habis idea ke TV3 ??? Tengok iklan kat bawah ni yg simple tapi sarat dengan mesej ...




Terbaru : respon dari TV3 > sini (05/09/10)

Peringatan buat semua !

Menurut sumber yang sangat boleh aku percayai , cara pengoperasian perompak telah bertukar ! Mereka sekarang ni menggunakan bayi .. Penyangak berkenaan akan meletakkan bayi di depan rumah anda dan menunggu penghuni rumah keluar dari rumah untuk melihat apa yang berlaku .. Kemudian , mereka akan segera bertindak !

Cara ini diguna pakai di sekitar ibu negara sekarang ini .. Sila ambil perhatian .. jika benar ada bayi di depan rumah anda .. jgn keluar terus .. pastikan terlebih dahulu dan buat laporan polis .. jgn memandai mandai keluar terus .. kalau kena awak berseorangan ? tak ke kes haru ..

Manakala jika terdengar bayi menangis tengah malam buta di depan rumah anda , huhuh... sila jengok ikut tingkap .. dikhuatiri bukan bayi .. hehehe...

Sila ambil berat amaran ini yer .. kes jenayah semakin menjadi jadi kebelakangan ini walaupun pihak berkuasa telah melipatgandakan usaha mereka .. Terima kasih PDRM ..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI