Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 6 September 2010

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Kalam Hati

Selamat meyambut Aidilfitri , blogger Kalamhati.. terima kasih kerana sudi meluangkan masa menyertai segmen ini ..

Kalamhati telah menyediakan kad raya untuk pembaca blognya .. Menarik sekali kad tersebut .. Selain itu dia juga menyediakan biskut raya yang mana aku sendiri minat .. hehehe... kalau layan , mmg tak reti nak berenti dah .. huhu...

Apakah kata kata yang dituliskan untuk pembaca blognya yang menarik itu ?? Jom baca sendiri .. > KALAMHATI ( link )

Jom kawin.. kita murtad dulu ...

Hurm .. Dahsyat 13.. mmg dasyat .. mengeleng je kepala bila menontonnya tadi .. Nak salah sapa ? Bagi aku banyak pihak perlu membuka mata antaranya jabatan agama .. Cuba tengok orang orang jabatan agama .. berapa keratkah diantara mereka ni , mesra , peramah mahupun senantiasa tersenyum bila menegur seseorang ?

Kenapa ramai anak anak muda skang ni berlaku zina ? Selain cetek pengetahuan dan pemahaman agama , prosedur untuk bernikah / berkahwin menyukarkan mereka .. Tu tak termasuk lagi bab bab bab pengurusan perkahwinan seperti hantaran pertunangan dengan harga yang mengarut ngarut .. Bila kena si lelaki tu tak berkemampuan timbul satu perasaan yang dibisik syaitan agar rosakkan saja anak dara tersebut .. Baru padan muka ! Itulah bisikan syaitan dan mangsanya adalah si gadis tersebut ..

Nak kawin susah .. murtad jalan termudah tanpa fikirkan keburukkan .. Dalam kepala , lepas murtad , kawin kemudian bertaubat .. Tu yang ada dalam kepala mereka .. Contoh lain yang diberikan tadi .. kenapa tak nak solat ? Camana nak solat sedangkan tak nampak Tuhan ?? Disini peranan ibu bapa dan diri sendiri .. Jgn tunggu tapi kena cari .. Rajin rajin ke majlis ilmu .. insyaAllah ... dapatlah jawapannya ..

Menunggu jawapan pastinya akan dibisik syaitan .. Kena berdiri dan bergerak mencari jawapan yang sememangnya ada di depan mata ... Janganlah ikut perasaan dan hawa nafsu.. Pasti menyesal kelak .. Cinta duniawi jika salah pegangan kelak menghancurkan diri sendiri ..

Asal gaduh je nak putus !


Pelik tak ? Aku tak pelik .. mmg dah bosan sangat dengan situasi ni kan ? Sikap begini menunjukkan si pencakap tu tak matang ... Dalam kepala dia , asik nak putus .. Apa dia pk bila putus , dia boleh cari yang lain ? Mmg boleh .. tak susah pon , tapi tak bolehkah diselesaikan dengan cara matang dan bijak ?

Kenapa asyik difikirkan jalan perpisahan sedangkan kita tau dia yang kita cintai dan memahami kita ? Lainlah pasangan kita tu jenis panas baran .. kaki pukul .. jenis segala raja syaitan ada dalam dirinya .. Yang tu patut diterajang keluar terus dari hati ..

Kalau sekadar kesalahan kecil tu , bagi la masa .. lelaki terutamanya , lambat nak matang .. di masa muda , mmg baran .. kena bersabar .. Kalau tak , carilah lelaki lain tapi jgnlah pandang belakang .. Jarang perempuan dapat lupakan kekasih lamanya .. tapi bila bergaduh , asyik nak mintak putus .. Bila putus ? Teriak tak hengat !

Jadi , jgn asyik fikirkan PUTUS ... Cari penyelesaian secara matang .. Jangan ingat 'awak' tu cantik senang je laki nak ?? Atau jgn ingat ' awak' tu pandai , ramai lelaki tergila ?? Hati hati dengan keegoan tu .. kelak makan diri sendiri ...

Kesilapan blogger muda : FOLLOWER

Blogger muda ni blogger baru la.. atau dipanggil newbie .. kan kan ? Haaa.. tadi aku saja je la g jalan jalan secara senyap sambil menjadi follower pada blog blog yg baru sebulan jagungnya .. blog blog gini kadang kadang penuh idea dan kreativitinya .. Macam macam cerita ada wooo ...

bila nak cecah 3 ribu neh ??

Mengenai FOLLOWER ni , berkali dalam entri aku yang lepas ada mengatakan ramai tak kisah sangat ... Bagi aku mudah jer .. kalau mereka tak kisah mengenai FOLLOWER , jgn letak langsung .. termasuk juga FB , TWITTER apa saja yang melibatkan keahlian .. letak je yang penting sangat jer .. kan kan ? Terpulang la kan .. hehe.. masing masing ada panah arjuna sendiri .. tau nak memanah di mana .. ahaks ..

Bagi pendapat aku ... FOLLOWER bukanlah menunjukkan sesuatu blog itu bagus atau popular .. tapi menunjukkan yang blog itu ada pembacanya yang tersendiri .. Makin ramai Follower makin menaikkan semangat blogger itu sendiri dan secara tidak langsung , trafik boleh naik .. ok.. sampai sini .. Skang aku nak masuk ke isu sebenarnya ...


Kesalahan kesalahan yang ada pd blog muda ni yang mana mereka ingin sekali menaikkan jumlah FOLLOWERnya ..
  • Kedudukan wigdet FOLLOWER - sewaktu aku merayau tak tentu hala tadi , kebanyakkan blog muda ni gemar letak di tempat tempat tersorok .. terpaksa scroll sampai ke hujung dunia untuk mendapatkannya .. Maka sila letak di tempat yang sepatutnya.. Bagi aku , kedudukan kat atas sekali pun , macam tak sesuai sebab mengambil sedikit masa untuk loading .. Nak paparkan muka muka amik masa kann? Tak caya try la...
  • Semak samun - majoriti blog muda ni penuh dengan widget widget yang aku rasa tak sepatutnya mereka letak .. Kalau blogger tu tak kisah , tak pelah .. Tapi jika nak ramai yang masuk ke blog anda tu , sila kemaskan.. buang yang tak perlu.. serius .. Aku masuk tadi , ada yang sampai buat laptop aku hang .. cepat cepat aku pangkah ! Maaf yer .. Psst.. lagu .. tolong buang lagu .. majoriti pembaca tak suka masuk blog yang ada lagu .. Tapi , kalau nak pasang gak , terpulang la yer .. cuma janganlah mengeluh blog tak ramai pembaca ..
  • Tajuk Follower - Yang ni buat ramai teragak agak nak klik follow.. Sbb apa , ada yang tulis , Peminat Aku , Penskodeng dan macam macam lagi .. Kena bijak disini .. Kadang kadang ada pembaca yang sensitif.. dari nak follow terus cancel .. Mmg anda tak kisah tapi jgnlah tergaru kepala kenapa blog anda tak ramai follower..
Ok.. aku ingat tiga tu je la aku bagi.. aku nak g shopping ni .. Mau g Ampang Park n Klcc kemudian JALAN TAR.. Huhu..

Blogger , korang kena tau .. bukan semua guna streamyx .. ramai yang guna broadband dan kualitinya .. hehe .. korang tau tau je la kan ... adakalanya mabeles.. adakalanya ... zzzzz ... Selamat berblogging .. Ampun maaf jika ada yang terasa.. Aku bukan nak tegur tapi nak bagitau .. terpulang nak ikut atau tidak ..

Jom join KELAB BLOGGER - BEN ASHAARI ( link)

1 Syawal yang lepas ...

Hari yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam di dunia ini telah tiba...1 Syawal..sebenarnya aku tak tunggu sangat 1 syawal ni..bukan apa , bila ramadhan berakhir aku takkan dapat jumpa dah bazaar menjual makanan yang berbagai jenis ..takkan nampak Jalan Tar bz memanjang...bila puasa ni , poket aku penuh ngan duit...abis duit cuma ngan transport aku pergi balik Putrajaya - Pwtc - Cheras- Putrajaya... n gym...tu jek...lain tak de la ...aku tak merokok..saving banyak tuu..

Tapi aku tetap bersyukur pada Allah yang aku dapat menikmati 1 Syawal bersama keluarga mertua aku di Kelantan. Dapat rasa kelainan dari beraya kat KL.

Seawal subuh aku bangun untuk mandi sunat aidilfitri. Sebelum tu skit punya liat nak bangun sebab best sangat tido.Mimpi pun best..Aku mimpi aku tulis blog..hahaha..sampai dalam mimpi pun aku tulis blog. Umpama mimpi dalam mimpi...

Lepas solat subuh tu , aku plan nak tidoq sat barang 10 minit gitu sebab masih terasa ngantuk ngantuk ayam tp wife aku dh suh aku mandi awal takut kang ramai guna bilik air..Aku kata kang kul 7 aku mandi ar...Bila cecah je kul 7 bini aku sound ajak g amik roti jala kat umah pakcik dia yang jaraknya hampir 10 minit dengan berkereta ..Satu masalah timbul tetiba.

Kunci keta ! Tak tau mana aku letak dalam umah tu...Seingat aku , aku letak kat atas meja tapi tak de lak...Abis satu umah kena gegar suh carik..hahaha..last last jumpa kat celah celah sofa tempat aku duduk semalam..hehehe..salah aku ..

Pastu aku pun g ngan wife aku tu... ..bawak la cam pelesit takut kang lewat nak nak g masjid..Dengan tak mandi , rambut ala ala David Arumugam ( takkan tak kenai kot sapa dia ? kalau tak kenai gak ,hang google cari la ) tapi aku pakai la cap kesayangan aku tu.

Sampai kat umah pakcik dia tu , makcik dia cakap pakcik dah kuar bawak roti jala tu tah kemana..Dia suh g cari kat umah atok yang kat atas skit dari umah dia..Bergerak la ke arah sana..sampai kat sana , diorng kata tak de pulak...huk aloh..fenin ...pastu wife aku call la makcik aku tu..dia kata pakcik ada dah kat umah..hahahha..ponat den ni ha..So bawak la balik roti jala 5 kilo tu untuk diberikan pada pengunjung masjid selepas solat sunat aidilfitri nanti.

Maka aku pun dah mandi sunat...trim skit janggut n misai...agar nampak lebih kemas skit dari David Bechkam.....hehehe..Maka berbaju baru la aku pagi ini...Nak tengok ? hehehe..tak payah la...ala..tak yah laaa...nak gak ? tak yah laaa...hahahaha...ok ok..sat aku nak upload...




Haaa..ni la baju melayu aku yang baru ...johor style..i like..selesa ..seksi ..mabeles ..anggun...kacak bergaya.....yela..aku tau..baju tu yang anggun..orangnya tak..kan kan..Manakala isteri aku pun berbaju color yang sama...nak tengok ? ehehe...tak yah...ni cerita aku , bukan dia...nak cerita dia..g blog dia..hahahaha...

Ok..bab baju dah settle...sampin ? Aku tengok kat sini semua simple..kang aku beria -beria lak , tak pasai pasai depa suh aku naik baca khutbah..baru ada akai...hahaha

Nak ke masjid mengambil masa yang lama...jauh perjalanan luas permandangan.Kira aku kuar dari pintu belakang rumah nak ke masjid mengambil masa 30 saat..jauh giler kan ..aku kata daahh..

Sampai jek masjid...aku tgk ramai dah sampai...port takde lak..so celah mana yang patut la..Untuk pengetahuan anda semua , masjid kat sini tak la besar ...cukup untuk orang kampung jer..boleh la muat dalam 30 orang lelaki n 20 orang perempuan...aku rasa la...aku tak penah kira perempuan lak...main tembak je...menurut wife aku , masjid ini dibina oleh atuk dia ...dijaga oleh mak dia skang...segala kebajikan masjid , diorng jaga..bagus tul ar...saham akhirat tuuu...aku nak gak sumbang nanti..repair apa yang patut..dapat pahala selagi diorng gunakan..kan kan ...tu baru betul...ok...so...bertakbir raya la dulu ...

Pastu masuk time solat..solat dulu baru khutbah raya..hok ni best skit...yang baca khutbah ni , adik ipar aku yang bakal amik spm tahun ni !! haaaaaaaaa....muda belia lagi tuu...Aku tengok dia baca pun gugup skit..takut la..ramai orang tua kat situ..heheheh..apa pun ..aku respek kat dia..cuba la kalau aku..rasanya aku kena sawan dah kat situ..hahahah..


( ni la adik ipar aku..baru tingkatan 5 ...hehehe...al-hafiz..aka imam rock...)

Selesai ja , ada jamuan makan kat masjid tu...aku terus balik la..makan kat umah...tapi sampai kat umah , tak sempat nak makan dah ada orang mai..orang masjid ..bilal , imam dan juga orang orang lamaa....selepas bersalam aku lari ke dapur..tak tahan nak makan roti jala..hehehe..sebab bila makan roti jala , aku pasti teringat mak aku kat KL nun..aku kan anak mak..tak malu aku ngaku...i like...hua hua hua..


Hok ni aku tensen...baru aku perasan kat muka aku naik jerawat..betui betui kat dahi ! huduh benooo...

Selesai beraya ngan mertua aku , aku ngan wife aku pusing satu kampung...adoiyai...puaas la aku senyum..aku ni jenis susah nak senyum..bukan apa...setiap kali aku tersenyum pasti ada yang tergoda...tu pasai la aku malas...lagi pun kena bayar royalti wooo..hahahhaha..

Ada la dalam 5-6 buah umah..dari kul 10.30 nak ke zohor baru selesai..dalam banyak-banyak pak sedara dia aku jumpa..ada sorang tu yang best...adik bongsu ayah mertua aku..duk kat kl gak..prima damansara..bukan apa..dia tengok aku terus dia tanya aku...g gym ke ? pastu dia cakap,..ada beli protein kat GNC ke ? aku jawap la haa...pastu dia cakap..kalau nak murah lagi..bagitau dia..dia boleh dapatkan..tu dia...dapat topik baekkk punya..abis laa..mmg berborak bab tu ar...masuk satu pala...sempoi gak pala dia...kaki lawak..

Balik dari sana...aku layan tv sat...cita kat tv raya pertama pun cita bangang gak..aku jadi boring..aku naik bilik...update skit blog..pastu tidoq...hehehe

Malam , ahli keluarga wife aku bz menyiapkan juadah untuk majlis cukur jambul esok pagi selepas subuh...huhu..aku tolong apa yang patut je la..angkat angkat barang ...cam cam tu je

Sampai la ni...kul 1 pagi..aku tulis blog ni untuk berkongsi pengalaman aku beraya di Kelantan...

Kesimpulan , aku terasa meriah kerana ramai orang beraya di sini berbanding di Kuala Lumpur dimana selepas solat sunat , aku balik n sambung tido..wat a waste...hahahaha..

Selamat hari raya semuaaaaaa....dah tinggalkan 1 syawal...huhuhu..tu la..nak sangat cepat...cepat gak ia berlalu..

Jangan terpengaruh raya Khamis

KUALA LUMPUR: Umat Islam diminta tidak terpengaruh dengan khabar angin mengatakan Aidilfitri disambut pada Khamis, sebaliknya menunggu pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja pada malam Rabu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata khabar angin itu disebar oleh pihak tertentu untuk mengaut keuntungan semata-mata. "Kita dengar (khabar angin) Raya jatuh pada Khamis...kalau jatuh pada hari Khamis maka tinggal dua hari lagi kita berpuasa dan ini seperti menjadi trend golongan tertentu (peniaga) untuk melariskan jualan mereka.

"Kita jangan ikut rentak orang bisnes," katanya ketika berucap pada Majlis Penyerahan Dana Nafkah Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) Jabatan Kehakiman
Syariah Wilayah Persekutuan di sini, hari ini.

Tarikh melihat anak bulan Syawal bagi menentukan Aidilfitri tahun ini ditetapkan pada Rabu, manakala Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa adalah berdasarkan rukyah dan hisab.

Jamil Khir turut menasihatkan umat Islam supaya berjimat-cermat dalam membuat persiapan menyambut perayaan Aidilfitri.

Pada majlis itu, seramai 70 orang terdiri daripada ibu tunggal dan anak-anak terabai berikutan bekas suami atau bapa gagal atau ingkar mematuhi perintah nakfah yang dikeluarkan oleh Mahkamah Syariah menerima nafkah pendahuluan berjumlah RM200,000.

Wang itu hanya diberi kepada mereka yang memperoleh perintah Mahkamah Syariah.

sumber : Bharian

Akhirnyaaa !!! Aku sungguh tidak percaya.. Menjadi kenyataan jua ..

Oh... cecah juga 3000 !! Terima kasih semua atas sokongan yang tidak terhingga pada blog picisan ini , blog BEN ASHAARI .. huhuh.. nak nanes sat ..

Ada orang tak heran bab ni .. terpulanglah.. tapi bagi aku , ia mempunyai nilai sentimental pada aku.. hahaha.. Yer la , bukan mudah nak orang klik FOLLOW tu.. Walaupun ada yang kata , follower tu klik je..pastu tak datang dah .. tapi sekurang kurangnya dia nak gak klik kan ?? hehe..

Kenapa aku beria sangat ? Sbb aku bukan artis.. Dari mula aku berblog , aku dok pk camana la nak bagi org follow aku .. blog tak best ..cerita pon ngarut .. Jadi , aku biar je la... Alhamdulillah , umur blog tak cecah setahun tapi 'dia' punyai lebih 3000 follower ..

Bangga ?? Maunya tak .. blog ni bukan dapat publisiti .. keluar kat media cetak mahupun media elektronik .. Apatah lagi aku ini lelaki yang dah .. ehem.. berkawin .. biasanya kalau nak meletop pon blog blog bujang , kacak , jelita .. cam aku ni .. apa la sangatkan .. kan kan ?

Follower ke 3000 adalah MISS EIYNAZ..
Sebenarnya aku tau , ramai lagi yang jadi silent reader .. Jutaan terima kasih kerana sokongan anda semua .. Kalau ikut hati aku , mau je aku buat open house besar besaran.. jemput semua kawan kawan blogger dan pembaca ( pada yang sudi la ) ... Bukan apa , saja nk merapatkan lagi persahabatan .. Tapi , hehehhe... tangan ada 4 je.. kang tak terlayan .. susah .. jika ada yang nak datang juga , silalah ke Putrajaya .. Walaupun bukan open house namun terbuka buat kawan kawan yang sudi .. ehehe.. Wife dah jeling tu ... hahaha...

Sekali lagi... terima kasih kawan kawan ... Doakan agar blog ini terus kekal dan semakin menarik .. InsyaAllah ..

Pulanglah , ku merinduimu sayang ..

Huwaa... cedey lagu neh ... Pulanglahh sayang .. daku merinduimuuu ... Pasti syahdu kan ? Mengenangkan si dia yang dicintai jauh nun di sana ... Sat nak lap air mata ..

Tapi kan , sebenarnya bagi yang dok kat perantauan tu kan sapa yang lebih dirindui ? Keluarga atau kekasih ? Hurm... kalau teringat kekasih , mesti terbayang saat saat pergi beraya rumah bakal mertua kan ? Atau sama sama pergi beraya kat umah kawan kawan .. Huk huk .. Tapi takpe .. masih bersama lagi kan ? Balik nanti nikah je la.. berlari bertempiaran syaitan nanti.. huhu..

Bagi yang putus cinta lak ? Lagu ni membawa makna tak ? Erk.. sat .. aku nak menyorok .. ada jugak nak kena balik kasut eh .. hahaha.. Sedey la kan .. raya raya ni , orang bergembira bersama si dia tapi ada yang dok sorang sorang.. Lepas solat raya atau bersalaman dengan ibu bapa , ada gak yg sambung tidur .. huhu.. sabar sabar yer ... Nanti ada la jodoh tu ..

Sebenarnya , kita kena ingat erti Aidilfitri ni.. Hari Kemenangan .. Menang dari melawan segala nafsu ... Erk.. korang menang ke ?? Aku rasa aku cam ... erk.. nak tidur la sat... lalalala....

Jelajah Blog Aidilfitri .. Haniz Eyecandy

Takde kene mengene dengan kumpulan CANDY .. hehe..guwau .. Blog yg ni aku pasti ramai tak pernah tau kewujudannya sebab kalau korang masuk mesti ingat blog omputih ... hehe.. tapi bukan yer .. kalau rasa nak cari kelainan , blog ni mmg sesuai ... promosi baek punya nehh.. Suh Ady banje tiket wayang nanti .. hahaha..

Setau aku ni kali pertama blogger Haniz join segmen aku ni.. terima kasih yer .. Berkaitan dengan segmen edisi khas aku ni , kawan kita ni ada membuat kad raya yang ... menarik sekali ... Ada juga ucapan khas raya buat pembaca blognya .. Ok.. tamo jela jela bebelan aku ni , mari kita jengah sekejap blognya sambil bawak lemang ngan dengan rendang daging .. >> HANIZ EYECANDY (link)

Huih.. tidak ku sangka .. Cempedak tak boleh jadi nangka !

Tadi kan ... tadi kan.. hehe.. aku terjumpa seseorang yang aku suka suka suka .. hehe.. suka sbb .. hehe... lagu dia ... heheh.. sapa ??? Artis evergreen gitu... Aku berdiri sebelah dia .. mak aih.. sama tinggi aku dia ! Huih ..

Aku tak sangka leh jumpa dia dalam lif tu tapi sbrnnya tak heran la kan sbb mmg lif tu selalu sangat vvip naik .. sekali ngan menteri pon berkali kali .. sapa ek.. sat nak ingat.. haa.. KM Melaka .. MB Pahang pon penah..

Ala .. aku bukan la poyo ke apa tapi saja je .. kenangan kan ... Berbalik pada artis tadi tu kan , lagu raya dia pon popular woo.. tapi paling popular .. dia berduet dengan .. haaa... sapa eh .. ala.. papa rock gitu... cuba la teka .. .cepat cepat ...

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Jom Skodeng

Uih.. nama blog cam Hassan Skodeng .. huhu.. guwau jee.. Selamat hari raya ... hehehe.. Ok.. Ana dan buat entri seperti mana yang aku suruh ... wajib buat .. kalau tak buat , camana orang nak tau kan ada segmen baekkk punya ..

Ana dah sediakan kad raya online hak milik peribadinya .. Haa.. begitu juga biskut raya kegemarannya yang wajib ada setiap tahun .. huih .. ok... citer banyak tamo.. korang g la bagi ucapan sepatah lapan kata kat dia eh .. >> ANA D SKODENG ( link )

Kisah Benar Impian Seorang Ibu Dan Ayah

Puan Fatimah (bukan nama sebenar) merupakan seorang kerani di salah-sebuah jabatan kerajaan di ibu negara. Beliau mempunyai seorang anak yang bakal menduduki peperiksaan UPSR pada tahun ini iaitu Imran (bukan nama sebenar).

Bapa kepada Imran pula ialah Saleh (bukan nama sebenar) yang merupakan seorang pegawai di salah-sebuah syarikat swasta yang bertugas di Shah Alam.

Puan Fatimah dan Encik Saleh amat-amat inginkan anak kesayangan mereka Imran untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR pada tahun ini. Kalau boleh mereka nak masukkan Imran ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) tahun depan untuk Tingkatan 1.

Puan Fatimah dan Encik Saleh risaukan tentang pencapaian Imran akhir-akhir ini yang kurang memberangsangkan.

Setiap bulan mereka membelanjakan duit untuk menghantar Imran ke pusat tuisyen.

Tapi masih macam tak nampak lagi ‘hasil’ pulangannya dari segi keputusan ujian-ujian yang Imran perolehi.

Lebih runsing lagi mereka ini bila melihat Imran asyik menghabiskan masa di depan komputer bermain game dan melayari Internet serta bermain MukaBuku Facebook.

Kalau search pasal pelajaran takpe la juga kan …

Puan Fatimah sibuk dengan kerja urusan rumahtangga manakala Encik Saleh pula sering terpaksa pulang lewat kerana tugasan di pejabat.

Memang tak ada masa sangat mereka ni jika nak pantau 100% progres Imran dalam pelajaran.

Dan yang lebih ‘parah’ lagi, mereka pernah terdengar jiran-jiran ada menceritakan anak-anak mereka yang dihantar ke pusat tuisyen bukannya mereka hadir ke kelas tuisyen. Tapi mereka telah ‘serong’ ke cyber cafĂ© berdekatan untuk bermain online game.

Naik gerun juga Encik Saleh dan Puan Fatimah, takut-takut Imran pun terjebak …

nak tau dengan lebih lanjut ?? Jom baca sini

Betapa tidak peramahnyaa... patutla selalu kena rompak !

Mental horizentel betul la .. aku g bank tadi .. ingat nak tukar la duit raya .. Serius.. bank paling aku tak suka pergi ialah CIMB ! Pasal apa ? Huhu.. pada yang kerja CIMB tu , maaf yer tapi CIMB kat PWTC ni , sombong ! Berlagak bagus ! Tapi bukan semua .. yang dok kat kaunter tu .. Guard dia pon berlagak.. apa ko hengat ko pegang pump gun aku takut ?? Takut dia tembak je la.. hahaha..

Aku g la tanya dia .. kaunter mana nak pergi lepas isi borang tu .. Ops , sebelum tu .. ada ke duit RM1 abis stok ?? Awat la tak p kat Bank Negara ?? Bank tk sepatutnya gunakan alasan kehabisan wang ...Kalau kedai runcit Pak Abu tu lain la kan .. Ok , berbalik pada guard tadi , dijawabnya dengan keeksenan .. alahai.. kalau pk tak tukar duit , aku pon tak hengen masuk bank ni la..

Aku rajin masukkan duit ASB .. Kalau kat CIMB tu , mau gak hampir setengah jam tunggu .. padahal bukan ada orang sangat.. amik tiket.. tunggu.. bagi buku.. tunggu... Kebetulan ada pejabat pos berhampiran .. Ada sekali tu , kawan aku suh je aku g masukkan duit kat Pejabat Pos tu.. Pergh.. aku tak sempat bersin , dah settle ! Mmg pantas .. Ramah lagi mesra gitu.. Senantiasa tersenyum.. kalau kita ada tulis salah pon diorg cakap cara elok .. Kat CIMB ?? Mangap laaaa ... Ni pengalaman aku di CIMB PTWC yer ..

Selain tu , aku selalu berurusan di MAYBANK Jln Bandaraya ( dekat KWSP) .. situ pon aku suka pergi.. amat amat membantu .. tanya je la apa pun , diorg jawab ok je .. Kat kaunter pon pantas .. kalau sampai turn korang , tak sempat nak duduk balik diorng panggil dah .. Kat CIMB ? Korang leh buat khemah kawin la kat situ .. Haaa.. pastu muka yang kat kaunter tu masing masing cam LION KING ! .. Aku tengok pon takut .. huh..

Maka aku batalkan hajat aku memandangkan takde duit rm1 .. Aku terus roger mak aku .. kebetulkan dia pon nak g tukar duit .. maka aku pon kirim je la kat diorng ... Diorng nak g BANK Pertanian .. Bank tu , mak aku kata bagus .. pantas .. Dia kata la..

Huh.. aku mmg tak gemar berurusan ngan bank.. ngan ATM , ok .. hehehe.. kena ubah la .. Dulu zaman BSN , yang kat kaunter semua mesra alam .. termasuk la manis manis je orangnya .. tunggu 10 jam pon ok jer ... Kalau muka cam LION KING sembelit ? 5 minit pon rasa 340 tahun ! huihh.. tak leh blah...

Sori yer.. bukan anti CIMB .. CIMB Pwtc jer.. Kasi tukar org lain je kat depan tu... kaunter maksud aku .. Alaa.. yang 2 org tuuuu .. Macam nak keluarkan duit diaaa jer lagaknya .. huh.. Abis pahala aku !

Kenangan Ramadhan bersama .. Aeini

Huih.. ni last call punya .. pasni tunggu Ramadhan akan datang lak eh... insyaAllah ..

Aeini ada cerita baek punya katanya ... Aku pon g la baca tadi .. huih.. Patutlah..baru je berlaku ari tu , jadi dia nak abadikan dalam blognya ..Baguihhh .. dari ilang gitu je kan .. baik jadikan kenangan terindah .. cewah ..

Panjang ceritanya.. nak copy paste pon sulit..huh ... korang g la baca sendiri eh .. >> AEINI AT HOME ( link)

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Azieazah

Uih..belum lagi aku jelajah , kawan kawan dia dah jelajah dulu.. huhu..efisien sungguh.. hahaha.. baguh la kan..entri gini pon ada yang sudi mengomen.. mana la tau kan , kot kot ada yang pandang sebelah mata je ... hehe..

Azieazah berkata , ada yang ingin ku kongsikan bersama.. iaitu Kad Rayanya yang dia buat sendiri dan juga biskut raya air tangannya ! Wah wah wah ... Tak yah aku bebel panjang panjang .. jom g baca sendiri kat raya n curik resepi biskut rayanya.. sempat lagi ni... hehehe .. mariiii > AZIEAZAH (link)

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Bestari 206

Maaf yer ..bukan kereta ..tak de sangkut paut dengan itu kereta , katanya .. Kata aku pulak ??? Mmg pon takde .. ahaks .. Ok .. kembali ke tajuk utama .. eheh..

Menurut Puan Aitotyati ni , kad rayanya adalah hasil karya suaminya .. hehe.. bersungguh eh.. bagus bagus .. Disertakan juga biskut raya pilihannya .. Kalau nak tgk sendiri .. jom.. serbu ramai ramai .. > Bestari 206 ( LINK )

Blog list dibuka - Sept

Blog list dibuka .. Bagi mereka yang berminat terutama blogger baru nak berada dalam blog list ben ashaari , sila 'daftarkan' diri anda sekarang .. Anda hanya perlu buat satu entri ... Di dalam entri itu pastikan ada ;

  • header blog ben ashaari
  • tajuk ( BLOG LIST )
  • sila nyatakan serba sedikit mengenai blog anda .. dan ucapan selamat hari raya buat mereka yang mengunjungi blog anda .
  • kemudian tinggalkan link entri tersebut berserta kategori manakah anda berminat nak berada (Sudu Garpu - blog masakan , Tulis Diari - blog peribadi dan Botol Susu- keluarga ) di ruangan komen ini.

Ruangan adalah terhad . Terbuka untuk blogger baru .. Segera yer ..

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Arol

Wah... blogger yg masih bersekolah ni !! Pergh.. Bagus betul .. aku sokong sekali blogger begini ..dr berinternet mengarut bagi buat blog .. dapat geng dan .. ehem sampingan kan ? Mana tau..simpan sikit skit .. boleh buat raya tahun depan .. raya besar woo nanti.. jgn membazir tau arol ! Serius ni.. simpa je duit yg dapat dari Nuff tu .. hehe..

Kad raya Arol .. sangat menarik .. kreatif .. lebih lagi budak sekolah yang buat neh ! Zaman sekolah aku , erk.. tak yah la.. ni cerita arol .. haha... ok ... arol juga sediakan biskut raya pilihan hatinya .. Jom kita tengok .. > Arol ( link )

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Rumah Ku Syurga Ku

Menarik blog akak Syamila kita yang berada di Kemaman ni ... Sempat jugak buat entri ni eh.. bagus.. jika ada peluang , cepat cepat rebut .. bukan selalu ada promosi gini .. hehehe..

Ok.. akak kita ni dah sediakan kad raya dan juga biskut raya pilihannya .. Abis digodeknya blog sahabat kita tu haa .. ala.. blog tokey butik tu haaa.. hahaha .. Ok .. aku tamo buang masa korang .. mari kita tengok kad raya ciptaan Syamila ni ... jomm... > Rumah ku Syurga ku ( link )

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Emunn

Huih .. panjang pantung yang blogger kita ni bagi ... Nampaknya malam malam penuh idea yer .. ok , aku copy serangkap pantun dulu eh..

Anak Dolah makan lepat
Makan lepat sambil melompat
Nak hantar kad raya dah tak sempat
Pakai blog pun kira ok what?

Ada lagi ... 3 rangkap semuanya .. Disediakan juga kad raya , biskut raya dan juga duit raya !!! hahaha... menarik sekali ... apa kata korang g tengok sendiri kreativiti saudari blogger kita ni .. >> Emun ( link )

Fuh.. naseb baekkk !!

Tak ramai keje ni !! hahaha.. sonok sonok ... erl kosong.. lrt kosong .. Erk.. lupa lak ... bagi mereka yang dah tinggalkan link untuk sertai segmen JBAbersama , aku sengaja tak paparkan link tu.. link anda selamat bersama aku yer .. jgn risau .. pasti buat .. ahaks. ..

Haa.. kenapa nasib baik ?? Aku ni jenis kalau g kerja , sampa opis baru nak kemaskan baju .. kira otw tu aku tak beberapa kemas.. entah kenapa .. aku mmg bukan jenis nak nampak smart .... hehe.. Tapi mmg berbaloi buat gini woo.. Kenapa ekk ??

Lepas bayar tambang erl tadi , aku terasa pelik ... rasa longgar je seluar aku .. aku pon check la talipinggang .. ok.. kemas dah .. Erk.. seluar aku tak berzip !! Adeh... tak ke aku bernasib baik ?? Kalau tak ??? Mau gak naik erl pakai topeng oltromen !

Jangan Tensen !

Sehari dua ni aku akan banyak buat entri Jelajah Blog Aidilfitri ( insyaAllah ) .. Ini kerana aku dah pon lancarkan segmen khas sempena Aidilfitri ..

Apa yang menariknya segmen kali ni memerlukan kreativiti blogger mencipta kad raya atau mencari kad raya yg unik beserta biskut raya pilihan hatinya .. Hehe.. bukan selalu boleh lihat kreativiti blogger kan ? Sesekali kena cungkil wooo ..

Aku rasa pon aku dah terlalu banyak bebel minggu lepas kan ? Jadi nak rehat skit dua hari ni .. pastu nak ke Kelantan lak .. Erk.. sapa yang ada kat kelantan eh ?? Boleh la kita berlepak raya sama sama .. hehe ..

Sapa yang plan nak berblog sewaktu otw balik kampung nanti ? Korang kena belajar guna WLW .. apa tu ? Nanti aku bagitau eh.. atau sapa yang dah tau bolehlah tinggalkan link untuk sahabat sahabat kita .. TQQQ..

Ok.. nak p keje dah ...

Jelajah Blog Aidilfitri bersama .. Citarasa Rinduan

Wah ... Blogger mantap kita ... mantap kerana sangat cekal dalam dunia blogging ini.. dari 0 ke 100 pengetahuan dia mengenai blog ... haaa... jgn tak tau .. blogger kita ni dulu tak tau apa apa langsung pasal blog ... kan ayu kan ? hehe..

Ok.. sempena aidilfitri yang akan datang ayu telah sertai segmen baru aku iaitu Jelajah Blog Aidilfitri.. Menariknya Jelajah kali ini ialah , setiap blogger wajib buat kad raya atau menyediakan kad raya disamping menyediakan kuih raya pilihan... hehehe .. menarik bukan ?? ok.. jom g tengok kreativiti blogger kita ini ... > Citarasa Rinduan ( link)

Jelajah Blog Aidilfitri bersama ... bermula sudah !!

- MAAF .. TUTUP SUDAH -

Kita dah masuk ke minggu terakhir Ramadhan .. Syawal bakal menjelma .. Dengan ini aku nak amik kesempatan membuat JELAJAH BLOG SYAWAL selama 2 hari .. iaitu ISNIN dan SELASA ini .. Pada yang berminat , sila hantarkan entri anda ...

Apa yang perlu ada dalam entri anda ialah ..

  1. Header blog Ben ashaari
  2. Tajuk - JELAJAH BLOG AIDILFITRI BERSAMA
  3. Kad raya online berserta ucapan raya ..Boleh buat sendiri kad .. lagi kreatif lagi bagus..
  4. Biskut raya untuk hidangan tetamu ke blog anda ( sila google dan jgn lupa beri kredit pada pemilik gambar tersebut )
Tu jer .. mudah bukan ? Kemudian sila paste url entri anda tu di ruangan komen ini .. Cepat cepat .. Edisi Khas Aidilfitri..
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI