Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 20 September 2010

Entahlah ..

 

Kekadang aku tertanya ..
mana satu aku ..
dahulu kehidupan yang terumbang ambing ..
tidak pasti mana arah tujuan ...
mengharapkan belas kasih manusia ..


Kekadang aku tertanya pada diri ini ..
kehidupan bagaimana aku inginkan ..
bila mana rezeki melimpah ruah ..
aku terlupa seketika masa hadapan ..
dan pabila ditarik semula
aku terduduk...
menyesal tiada guna ..


Kekadang aku tertanya ..
sampai bila semua ini ..
perlukah aku mencari jalan mudah ..
atau jalan yang diredhaiNya ..


Kekadang aku tertanya ..
mengapa hidup mereka senang ..
sedangkan aku disini lintang pukang..
siang dan malam ..


Baru aku sedar...
betapa Allah menyayangiku..
betapa aku disayangiNya..
Dia mengujiku..
Agar aku tidak lupa padaNya..


Baru aku sedar..
apa yang aku alami cumalah sementara ..
sementara di dunia ini...
nun di sana nanti lebih besar lagi..


Baru aku sedar ....
biarlah begini...
biarlah halal dari haram...
biarlah kecil dari besar..
asal hidup diberkatiNya..


Kini aku sedar ...
Dan berharap terus sedar...
Ya Allah , jgnlah Kau lalaikan hamba mu ini lagi...

Hidayah dari Allah

" Mat , tak layan besi ari ni ? "

" Layan skit skit jer .. nak g amik orang rumah aku "

" Balik kg tak ari tu ? Takkan raya KL jer ? "

" Aku raya kat Melaka jer .. Takde duit nak balik Kedah .. Tapi aku dah call org tua aku..bagitau aku tak dapat balik .. Tarak duit .. hehe "

" Tula... simpan lagi awek ramai ramai.. Kan dah kiri kanan kuar duit .. mana la nak ada duit kalau macam ni ! "

" Takde la .. aku lama dah buang semua tu... Perempuan .. Minum .. aku tak layan dah ... "

" Aik..biar benar.. ni kali ke berapa dah aku dengar menda ni ? Serius dah taubat ? Apa kes ?? "

" Takde la.. ari tu , sebelum raya .. aku dok lepak lepak sambil tunggu bini aku .. Dalam pada tu aku dok layan radio.. Tup tup .. keluar satu lagu lama ... huhu.. mmg menginsafkan aku terus .. "

" Lagu apa ?? "

" Selimut Putih .. tak ingat sapa penyanyi dia "

"Alhamdulillah.. ni kira berapa lama ko nak taubat ni ? Ke mmg dan sebenar benarnya taubat ?

" Taubat dah neh... tamo buat dah .. bila bila je boleh mati .. "

"Baguslah gitu "

Tak lama kemudian.. sebelum azan Maghrib .. dia terus balik .. biasanya , dok melepak lagi .. hehe..

SELIMUT PUTIH - ORKES NUR EL SURAYA

Bila Izrail datang memanggil
Jasad terbujur di pembaringan

Seluruh tubuh akan menggigil
Terbujur badan dan kedinginan

Tak ada lagi gunanya harta
Kawan karib sanak saudara

Jikalau ada amal di dunia
Itulah hanya pembela diri

Janganlah mahu dikenang-kenang
Engkau digelar manusia agung

Sedarlah diri tahu diuntung
Sebelum masa lkerenda diusung

Datang masanya insaflah diri
Selimut putih pembalut badan

Tinggal semua yang dikasihi
Berbaktilah hidup sepanjang zaman

Kawan ke macam ni ?

 

" Ben , aku nak mintak tolong kau , boleh ? "

" Hurm .. tolong apa ? "

Aku tau dah .. kalau muka dia ni , sah sah nak mintak duit .. tapi tak pe , aku dengar dulu penjelasan dia ..

" Bini aku .. masuk wad .. nak bersalin .. skang ni aku tak cukup duit lagi nak bayar duit wad .. Aku pinjam duit kau dulu boleh ? "

" Kau ni cakap betul ke ? "

" Sumpah..  takkan aku nak tipu kau kot ? "

Akhirnya .. sampai skang bila nampak muka aku , dia pecut motor dia .. Masuk ni , dah 2 tahun .. Aku bukan nak sangat pon .. Padan muka dia .. tak pasal pasal malu dengan aku ..

Lepas aku tanya geng geng aku , mmg dia kaki dadah .. hurm .. entahlah .. apa nak jadi .. Bukan takat duit aku je  tapi duit kedai abang dia pon dia kebas beli dadah ...

Pelik tul la.. dah tau dadah tu membinasakan , nak jugak diorg jadikan sahabat baik .. Astagfirullah...

Beribu ribu visitors sehari ... bestnyer ..

Tamo la.. cukuplah 2k-3k sehari .. kalau ramai ramai , aku boleh giler ... haha..giler napa ? Aku pasti korang pon pernah dapat .. Dapat apa ??? Komen yg kritik tulisan korang tu .. kan ?

Bukan tak leh terima kritikan tapi malas nak berbalas komen .. takkan selesai .. nak tak nak , kena wat dek .. terima dengan hati terbuka.. jika bernas kritikan tu , kita amik dan jadikan ilmu .. kalau tak ? Sendiri mau hengat je la kan ..

Kadang kadang kita sampai tak boleh nak berlaku jujur dalam penulisan kita sebab takutkan komen atau kritikan .. Nak tak nak , terpaksa jadi ' baik ' .. Nak garang pon kena berkias kias .. tak leh direct sangat .. nanti ada je yang fire ..

Dulu , mmg impikan setiap hari ramai pembaca .. mmg best tulisan kita ni orang baca .. tapi tak semua sekepala ngan kita .. ada jugak yang akan mengondemkan kita .. Tak kisah la kan.. kritikan tu pasti membantu memperbaiki lagi tulisan kita akan datang...

Best atau tidak , yang penting secara perlahan lahan kita membina tulisan yang bermutu .. Kena perbanyakkan ilmu di dada .. rajin membaca artikal di akhbar .. kaji bagaimana mereka mampu mengekalkan bacaan kita dari mula hingga akhir .. Cara dan info yang dipecahkan agar pemahaman yang lebih menyeluruh ..

Walaupun kita bercerita tentang kegiatan harian , kita perlu bijak mengekalkan pembaca agar membaca dari awal sampai habis .. Itu baru dikira kita berjaya.. Mudah ? Sukar .. tapi tak kisahlah.. dari 10 orang baca , dapat 1 faham pon dah kira bagus kan ? sebagai permulaan .. Lama lama , bila dah mahir lenggok dunia blog ni , baru la kill em' all !! kan kan ?

Apa ?? Mcdonalds ???

 

Aku digoda ... digoda .. tamo tamo tamo ...

image

Nak .. tapi terpaksa tahan nafsu.. semalam dah lantak KFC dinner plate .. takkan ari ni nak makan fast food lagi .. tak elok woo ..

image

Tapi tengok la..godaan dia ..kuat benor .. huih.. mana bleh tahan kan ?

image

ARghhh .. tidak ... kalau takat burger je.. aku mungkin boleh tutup mata .. tapi kalau ..

image

Yang ni .. mmg aku gagal !! Pasti hancur diet ku.. huk huk .. NAKKKK !!

Nanti cerita ....

"Bang .. orang bercinta ni , ada je cerita dia ? Masa makan pon asyik berbual .. Berbeza dengan orang dah kawin kan ? " Si isteri mulakan perbualan sewaktu makan malam ..

" Ala ..biasa la .. nak keluar dating bukan selalu .. bila jumpa tu , macam macam la cerita.. kadang kadang cerita yang sama ulang berkali kali .. cam Astro tu .. Berbeza orang dah kawin , 24 jam bertemu muka.. ada je cerita dia.. time makan je diam.. lagi pon kan tak baik bercakap sewaktu makan " Si suami bagi alasan baek punya ..

" Ke suami dah bosan ? " Si isteri saja nak provok ..

" Kot " Si suami saja layan provok .. haha.. sapa suh cari pasal ..

Sejak hari itu ...

" Sayang , ada kawan FB kirim salam " Sms si suami kepada si isteri..

" Kawan ? Sapa ? " Si isteri balas sms ..

" Nanti cerita .. masa makan nanti kita cerita yer.. kang tkde cerita lak , ok ? " Si suami balas semula ..

" Saja nak kasi hangin tul ar " Balas semula si isteri ..

Tu la dia perempuan ... Senantiasa nak bandingkan sebelum dan selepas kawin.. kan suami kan ?

SPRM - Takkan tengok je kot ?

 

Hehehe... jgn marah aaa ... tu haaa.. dalam suratkhabar .. terang terang ada tulis .. baekk punya besar .. 20 KENA TUKAR !

Aku malas nak komen .. kang kena libas lak.. hahaha.. jadi sendiri mau hengat la kan .. takkan nak tangkap ikan kecik jer ... sian .. Sesekali menjala , apa salahnya . . Dah tau kat mana lubuk kan .. best gak menjala .. Tapi jangan la dibom pulak.. sian.. tak pasal pasal ikan tak bersalah pon kena ..

Hangin betul ar.. pagi ni je aku asik hangin.. Mana tidaknya , setengah jam tunggu nak masuk BHARIAN ngan HMETRO .. Tu pasal ramai blogger lebih rela copy paste je.. sebab nak masuk ke web tu susah pagi pagi .. Ok tak alasan ni ? hahah.. lantak la.. nak terima atau tidak , nasib ler ..

Jom makan oats .. huhu.. mana pulak external hardisk aku neh.. takkan ada penyangak dalam opis  kot ? huh..

Anugerah Khidmat Cemerlang buat Lrt !

 

LAMBAT , PENUH DAN TAK DE AIRCOND !!

SEMPURNA .. MABELES !

 

Huh.. pagi pagi dah bikin panas .. abis rugi minyak wangi aku .. Mana taknya , dah la lambat ( sah sah aku merah lagi ) .. bila dah lambat , orang mesti penuh .. dah la penuh .. aircond tak de ! Bayangkan laaa.. aku peluh macam g gym !! Dengan baju kemeja lak tu !! 

image

Arghhh.. bos siap tegur aku tadi kat opis .. "Panas Ben ? " .. Mana tidaknya , kipas tala kat aku sorang jer !! huhu .. Hati sudah panas.. badan sudah peluh .. sapa mau tanggungjawab ?? Suruh big boss LRT tu naik LRT ! Boleh ?? Kata suruh gunakan perkhidmatan awam .. kalau gini la , baik suruh guna kapal terbang je !

Konfius ...Betul ke?

 

Betulkah ? Macam tak percaya je ? Benarkah semua ini ? Eh .. bukankah baru .. er.. hurmm ... Aduh ... oh tidak ... tidaakkkk ... kena terima jelah .. hakikat ... kita hanya sementara di dunia ini ..

Pejam celik pejam celik ... dah abis raya .. tapi di bandar bandar , baru nak beraya eh .. open house sana sini .. makan sampai pengsan.. hehe .. tapi aku tamo... tak suka kemengahan .. nanti kemalasan yg amat sangat .. bila dah malas , kepala ingat nak tidur jer .. huh..

Sekejap je masa berlalu kan ? Pada yang dok ingat diri tu masih muda .. rentikan je la yer .. cuba ingat kembali .. segalanya masih segar seperti semalam je padahal ??? Dah bertahun berlalu kan ...

Tiba masa untuk ingat ... hehe.. pagi pagi caka pasal ni kan ? Saja nak ingatkan diri ini .. semalam dah berlalu ... hari ni menjelang .. esok ? belum pasti .. Jangan dok berhepi hepi .. kita tak tau rupa ajal kita.. bila dan di mana ... kan kan ?

I.Q Artis kita tahap game gitu gitu je ke ?

Hehe.. sori la yer .. aku bukan nak hentam artis .. diorg tu pon sekadar memenuhi undangan pihak penerbitan .. kalau tak sah sah kena banned .. kan kan ?

Tapi sedih la kan , bila tengok artis kita ni macam diperbodoh bodohkan je .. dah la kadang kadang tengok cerita pon ala ala memperbodohkan penonton jer ditambahkan lagi dengan rancangan rancangan game ala ala budak tadika ..

Apa kata buat game kuiz yg membina minda .. secara tidak langsung , artis dan penonton akan terlibat membuka buku untuk mencari jawapan .. Betul tak ?

Kalau susah sangat , buat ke satu game yang mana artis dibenarkan bukak buku mencari jawapan .. haa.. sediakan satu almari yg lengkap dengan buku kemudian hos akan bagi soalan , artis kena cari buku dan cari jawapan .. haa.. kan menarik tu ? .. kalau dia tau , terus je jawap.. tak la dia nampak bodoh gak kan ? Sekurangnya dia mencuba .. dari dok berebut belut dalam lumpur .. Penonton mmg akan gelak .. gelak sbb tengok gelagat artis yang .. hurm.. pk sendiri la yer ..

Seperti atlit negara kita , artis negara kita juga sepatutnya juga perlu bijak .. bukan sekadar jual rupa atau suara jer ... Barulah layak dijadikan idola ... Kita pon tak la pening kepala bila anak anak kita kata nak jadi artis sbb nak jadi artis pon kena ada ijazah ! .. kan kan ? tak la tahap sekolah menengah jer..

image gambar hiasan

BA : Cadangan jer.. jgn marah eh ... hakikat yang perlu diterima bersama ..

I love Upin dan Ipin

image

Ahaks.. sori ek.. aku terjebak layan citer ni tadi .. Sebelum tu , aku pernah layan The Movie punya .. Menarik la .. Yang tadi tu , pasal pertandingan bola .. Menarik sekali animasinya .. tak sangka orang kita dah mampu setanding dgn Hollywood ..

Aku pernah la terlibat buat animasi 2D dgn sebuah syarikat IT .. mmg memerlukan kos yang amat besar dan juga masa untuk menjadikan realiti .. Sayangnya , kejatuhan ekonomi mendadak pada tahun tu menyebabkan syarikat tu , tutup buku.. huhu..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI