Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 17 Oktober 2010

@Kemaman - Cherating

 

image

image

image

Nasib baik cash dah abis .. abis beli batik .. huhu.. kalau tak , sah sah borong keropok lekor.. ramai tadi mintak kan ?? heheh... duit abis la geng.. situ takde atm atau tak terima credit card... terima alasan ni tak ? hehe

Pelik tapi benar

 

Hairan ? Jangan hairan .. Sekarang ni macam macam ada .. Yang pelik tapi benar .. Yang benar tapi ajaib .. Yang dusta tapi realiti .. Yang dosa tapi pahala .. Yang pahala tapi dosa .. Yang haram tapi halal .. Yang halal jadi makruh .. Yang jahat tapi baik .. yang baik tapi nakal .. Macam macam ... Pening ? Jangan pening ..

Yang membuatkan aku rasa bosan bila aku lihat ceritanya gempak tapi haprak ..  Bila cakap serupa ada isi tapi angin semata mata .. Bila berteriak umpama singa rupanya lipas dapur jer .. Yang garang umpama helang tapi rupanya hering tunggu bangkai .. Haih.. Korang heran ? Jangan heran .. Inilah realiti dunia yang kita berada sekarang ini ..

Hampa ?? Jgn hampa .. masih terlalu jauh perjalanan hidup kita .. Masih terlalu luas dunia kita ini .. Macam macam ragam dan karenah manusia yang belum kita jumpa dan kenal .. Ada umpama zirafah tapi gajah rupanya .. Ada yang sekacak panda tapi rupa rupanyanya tapir !

Yang paling best yang akan korang jumpa , mulianya dia seperti ulama tapi rupanya main mak mak jer ! Haa.. jenis ni mmg la bahaya dan menakutkan .. boleh bertukar jadi vampire bila bila masa ..

@Gambang , Pahang

 

Kuat angin ...  macam nak hujan lak malma ni ..Skang ni kat RnR Gambang.. berenti solat ..Kereta tak banyak sangat .. Mungkin esok kerja kan .. aku cutiiiiiiiii.. hehehe..

Gambar sepanjang jalan banyak aku upload di FACEBOOK aku .. nak tranfer kat dalam blog , slow lak connection .. huhu.. .kalau nak tengok , boleh la add FB aku .. > BEN ASHAARI II .

Skang ni aku rasa amat mudah dengan adanya HTC HD2 tu.. sbb antara application yang ada dalam tu , ym ,twitter , facebook  dan banyak lagi.. seperti skang ni , lepas amik je gambar , dgn satu click je , terus upload dalam FB .. Sama cam iphone .. hehe.. tapi canggih lagi.. hahaha..

Sepanjang jalan tadi , sewaktu di highway Cherating tu , aku agak pelik bila ada beberapa kereta lalu pastu bunyikan hon.. huhu.. ada apa di belakang atau atas kereta aku ?? atau aku tak kunci pintu ke ? Semua ok je ... kot kot ??? haaaaaaaaaaa... jgn pk bukan bukan .. tak sampai umah lagi ni.. tah  kul berapa nak smpai pon tak tau ..

Hujan dah turun.. tersadai kat sini jap ..huhu..

Agenda utama di Pasar Payang , Kuala erengganu ..

image

image

image

Alhamdulillah .. GPS byk membantu kitorang merayau di sini .. hehehe..

Shopping batik ... huhuh... murah ?? Hurm.. murah la gak dari kat KL tu .. hehe.. kredit kad pon dia amik wooo ...tu dia.. sudah maju peniaga peniaga melayu skang ni .. hehe...bagus bagus ..

Nak cari makan lak .. lapar ..

@Dungun , Terengganu

 

Jalan jalan .. mmg dari dulu aku teringin nak menyusuri lebuhraya tepi pantan ni ..

Dari Kuala Terengganu - Dungun - Paka - Kuantan .. Bergerak mengikut peraturan jalan raya .. huhu..

Tapi sewaktu kat satu tempat yang aku tak berapa nak ingat , hujan turun dengan amat lebat .. Tapi alhamdulillah ... dah kembali ok tidak lama kemudian ..

image

Sewaktu meredah hujan lebat tu , masih ada pemandu yang tak sabar ! Main suka nak potong queue jer .. nasib baik kereta dia tak rempuh ranting yang jatuh dari pokok akibat angin kuat..

image

image 

Skang ni singgah kat masjid .. erk... tak pasti .. tapi yang aku tau , sebelum KEMAMAN .. hehe...Tak tau pukul brapa lagi nak sampai Putrajaya ..

@Primula Beach Resorts , Terengganu

image

image

image

image

image

Hurm... i love Terengganu !!! I love Malaysia !!

Milik Siapakah Header ini

image

Syarat syarat teka teki ini di sini yer > sini

Aku terdengar ..

 

Kecewa dengan sikap orang melayu yang pandai mencari alasan dari membaiki atau memberi cadangan untuk mempertingkatkannya lagi ..

Apa yang biasanya kita nampak , buruk buruk buruk buruk .. Katakan la skang ni kewujudan kereta dan kapal terbang  masih tiada..  Datang seorang hamba Allah , kata nak cipta kereta .. Sudah pastinya akan ramai membangkang ! Akan katalah ramai akan mati eksiden .. pelbagai alasan akan diberikan ..

Persoalannya , kenapa asik nak tengok buruk je ??? Sedangkan kebaikkannya terlalu banyak ??

Seperti kamera .. ramai akan kata , nanti akan disalahguna .. Amik gambar bogel sana sini .. Yang salah tu , kamera ke orang ? Kalau digunakan dengan sebenarnya , ada otak , ada akal , nak ke buat menda tu semua ? Amik la gambar yang sepatutnya diambil !

Internet .. ramai kata mendatangkan keburukan dari kebaikkan .. Sapa yang bersalah ? Orang yang takde akal yang salah guna atau terlalu bijak menyalahgunakan ? Segalanya datang niat diri sendiri ..

Macam macam la orang kita ni .. buat la camana pon .. Semua tak puashati.. Skang ni mmg tak puashati.. Cuba la sendiri berkuasa ! Aku pasti , dia sendiri ternganga .. Datang saudara mara , jiran tetangga mintak tolong , nak jawab pe ? Sila isi borang dan tunggu ????

Dah la tuuu....Syukur laaa ...

 

Dah bagi peha , nak betis lak .. huhu.. Bagi aku la kan , kerajaan dah bermurah hati nak bagi bantuan khas sebanyak RM500 , tu dah kira cukup baik dari takde langsung ..

Syukur , alhamdulillah .. walaupun  kecil jumlahnya tapi semua rasa .. Seperti yang PM kata , jika diberi bonus sebulan gaji , ianya melibatkan wang sejumlah RM3.1 billion .. Bukan satu jumlah yang kecil..

Macam macam dah kerajaaan bagi untuk penjawat awam di Malaysia ni ..  Buat masa sekarang ni mungkin kerajaan nak guna banyak wang bagi membangunkan semula ekonomi negara .. Dan jangan lupa , pilihanraya yang akan datang.. 

Buat semua penjawat awam , sama sama kita menadah tangan besyukur kepada Allah dan mengucapkan jutaan terima kasih kerana PM sudi memberi bantuan kewangan khas pada pada kita semua ..

 

Kerajaan tak boleh berbelanja lebih daripada pendapatan: Najib

KUALA LUMPUR: "Jika ikutkan hati, memang saya mahu berikan bonus sebulan gaji kepada 1.2 juta penjawat awam pada pembentangan Bajet 2011 tetapi sebagai Menteri Kewangan bertanggungjawab, saya tak boleh berbelanja lebih daripada pendapatan," kata Datuk Seri Najib Razak.

selanjutnya > sini

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI