Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 19 Oktober 2010

Ramainya cikgu jadi blogger ???


Huih.. malam ni saja aku rasa dekat 5 blog aku follow terdiri dari cikgu cikgi ! Pergh.. satu perkembangan yang amat menarik .. Sudah pastinya mereka ini akan memeriahkan lagi dunia blog dengan pendapat pendapat yang bernas yang terkini.. Kan cikgu kan ?

Aku sokong benar la kalau cikgu membzkan diri bila ada kelapangan tu dengan memblogkan diri dari membuang masa melepak kat mana mana tanpa memberi pulangan yang berfaedah .. kan ?

Diharap cikgu cikgu yg menjeremuskan diri di dalam dunia blog ini agar bertindak matang agar dapat memberi contoh buat mereka terutama mereka yg masih lagi bergelar pelajar ..

Ok cikgu ? Jutaan terima kasih kerana sudi singgah di blog ini .. Tak pasti bila lagi kita akan 'bertemu' kan ? Hehe.. begitulah lumrah dunia blog .. Hari ni bersua.. esok lusa ??

Kami nak jugak bonus ! Tak kira ! Nak ! Nak ! Nak !

Adeh... dasat tul .. hahaha.. pening jugak kepala PM kita eh .. mentang mentang pilihanraya dah dekat.. hehe.. mintak selagi boleh yer .. tak pe.. kalau dapat , best la gak kan .. boleh gak tokok skit beli baju , seluar , untuk tahun depan .. Untuk g kerja gak tu kan ? haaa...

CUEPACS tetap mahu kerajaan pertimbang pemberian bonus

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) sekali lagi memohon supaya kerajaan mempertimbangkan pemberian dua bulan bonus kepada kira-kira 1.2 juta penjawat awam di negara ini.

Presidennya, Omar Osman, berkata berdasarkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang menunjukkan peningkatan sebanyak 10.5 peratus tahun ini, beliau yakin kerajaan mampu berbuat demikian.

"Pertumbuhan KDNK negara kita telah melonjak kepada 10.5 peratus dan keadaan ekonomi negara sedang mantap, jadi tidak mustahil perkara itu (bonus) dapat dilaksanakan

"Kita turut menghantar satu telegram kepada Perdana Menteri petang ini bagi menyatakan hasrat kita (supaya) dapat berjumpa beliau dengan harapan kerajaan dapat mempertimbangkan semula pemberian bonus itu," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis Kongres CUEPACS ke-11 di Wisma CUEPACS hari ini.

Seramai 135 perwakilan kongres, termasuk dari Sabah dan Sarawak, menghadiri mesyuarat yang berlangsung selama dua jam itu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, semasa pembentangan Bajet 2011 di Dewan Rakyat Jumaat lalu, tidak mengumumkan bonus kepada kakitangan awam, sebaliknya memberi bantuan kewangan khas sebanyak RM500 bagi Gred 54 dan ke bawah, termasuk pegawai kontrak dan pesara kerajaan, bagi menampung perbelanjaan persiapan sekolah.

Omar berkata, tuntutan pemberian bonus telah dibuat sejak beberapa tahun lalu, namun ditolak kerana keadaan ekonomi yang tidak menentu ketika itu.

Beliau yang berterima kasih di atas pemberian bantuan kewangan khas itu, masih berharap kerajaan dapat memberikan sekurang-kurangnya sebulan bonus.

Ditanya mengenai pemansuhan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) yang akan digantikan dengan sistem penilaian baru, Omar berkata CUEPACS menyambut baik pengumuman itu, namun berharap mereka akan dipanggil berbincang mengenai penggubalan sistem baru tersebut.

"Kita berharap pada Julai 2011 nanti, sistem penilaian baru yang baik dapat diwujudkan, dan wakil dalam CUEPACS turut dipanggil bagi berbincang apakah sistem yang terbaik bagi penambahbaikan dalam perkhidmatan awam pada masa kini," katanya.

Beliau turut menjelaskan bahawa PTK yang bakal diadakan bulan ini, tetap diteruskan sehingga satu sistem penilaian baru diwujudkan pada Julai tahun depan. - BERNAMA

Blog Pilihan BA Edisi Malam ...

 

Segmen header tu aku dah tamatkan .. Skang aku nak kembalikan satu segmen yang pernah aku buat dulu .. Blog Pilihan BEN ASHAARI ( BA ) ..

Malam ni aku nak g ke negeri PERAK .. Sebuah blog yang baru saja lahir tapi bakal mempunyai 'peminatnya' tersendiri satu hari nanti .. Yang menariknya ialah blogger ni masih lagi 'berbaju putih ' .. Belum layak lagi mengundi ! Haa...

Kenapa dia menjadi pilihan aku malam ini ? Hehe.. Dia ada idea .. Fresh memandangkan dia sendiri masih lagi bergelar pelajar sekolah !! Haaa... camana tu ?

Template dan hiasannya juga simple .. menunjukkan dia juga buat kerja rumah mengenai dunia blog ini .. Takde la nak letak spot light sana sini .. letak lampu lip lap... disebabkan itu  loading di blognya , pantas dan anda tak perlu membancuh kopi cap kapal api sementara menunggu abis loading !

Ops.. blog sapa yang aku kecohkan ni ?? Korang rasa ?? Cuba la teka ..Berasal dari Bidor , Perak ...Namanya pula ada iras nama wife aku lak tu .. haaa..

Okeh.. jom g usha.. adakah pilihan aku tepat malam ini ??  Klik sini

Cintailah barangan buatan tempatan .. Eh ??

 

Serius.. apa saja bila melibatkan 'tempatan' aku mmg gemar sekali .. Kalau memadai dengan harga , aku pasti membelinya .. Cakap je .. bagitau kat mana , dengan segera aku melompat g usha dulu.. beli kemudian.. hehe.. takkan sambar terus je.. tokey balak pun letak jawatan gitu..

Tapi satu persoalan .. kenapa asik asik rakyat kelas sederhana dan bawahan je dikempen membeli barangan buatan tempatan padahal yang punya duit juta juta , g shopping kat luar negara sedangkan kat dalam negara pon ada jual .. Camana tu ? Kira glamer abis la beli produk kat luar negara eh ? Jauh lebih berkualiti dari tempatan ? Huk huk ..cedeeyyy..

Beli ikut kemampuan masing masing eh ? Jgn lupa ... rakyat menaladani mereka yang dianggap pemimpin .. ;)

Bosan .. bosan .. bosan ..

 

image

image

image

image

image

image

Berita kat tv dah tak best ... best dari segi infomasi.. dah kurang ... macam terlebih publisiti dan promosi lak .. Iklan jangan cerita laa... Bila orang baca blog , kata blog banyak mengarut .. Tengok berita kat tv ??? Huh..

Oh..bila la nak lepas segala bala ni !!

 

TADIKA - budak tak suka.. tah hapa hapa.. tak sabar nak masuk sekolah .

SEKOLAH RENDAH - boringnya.. tengok abang abang kat sekolah menengah tu , cam best jer .. bebas !

SEKOLAH MENENGAH - exam ? tak habis habis dengan exam .. nak merayau pon tak leh .. mak marah .. sikit skit suh belajar ..belajar belajar... Kalau dapat masuk U pon best.. duduk jauh dari mak bapak.. baru la cool !

IPT - argghhh.. tensennyaaaa.. banyak giler assigment nak kena buat !! Rindu kat mak ayah !! Rindu kat kampung !! ( dulu tak sabar nak keluar ! ) .. Kalau kerja kan best.. tiap tiap bulan dapat duit !

KERJA- haih.. penatnya.. rutin hari hari sama. g kerja.. balik kerja.. g kerja.. balik kerja.. sabtu ahad baru cuti.. tu pon kejap je.. Kan best kalau aku boleh kembali ke sekolah ... Best jer.. tak yah pk apa apa !!

BUJANG - Bestnya ada awek / bf ... kehulu kehilir bersama.. happy jer...

BERPASANGAN - Adeh.. bila kita nak kawin ni ? Asik ke hulu kehilir tanpa ikatan ni... sampai bila ? bertimbun dah dosa ni.. takkan nak tunggu kawin free kot ??

KAHWIN - Bestnya bujang ... boleh enjoy ... masalah masalah masalah.. nak pk diri sendiri.. isteri .. anak .. keluarga.. mertua... kerja.. masalah dunia lagi..

 

Ada je tak kena kan ??

Kenapa aku nak g gym ???

 

Antaranya ialah .. mestilah kesihatan kan ?  takkan saja saja je nak g berpeluhkan diri .. kan kan ?

Pastu ... aku tak nak bila aku pakai baju , jadi gini .

image

Ye..aku tau .. cute kan gitu ? Tapi bagi aku tak cute.. hehe.. maka , perlulah aku bekerja keras memandangkan umur pon nak cecah 23 tahun depan .. haih ...

Review : The OTHER Guys

 

image

Huh .. best ??? Huk aloh ... Apa yang aku boleh kata ialah ..

4.5 BINTANG !! TERBAIK !!! SANGAT PUASHATI .. MABELES !!

Ok.. tu je la ..Kalau tensen.. boleh layan cerita ni.. dari awal sampai abis , ketawa jeeeeee ... hehe... banyak adegan tak masuk akal tapi ketawa terbahak bahak.. hahaha.. bukan lawak bodoh tapi perlu pk lebih mendalam.. heheh...

Dunia ini tidak adil ??

 

Dunia ini tidak adil atau sebenarnya kita telah melepaskan peluang yang diberikan kepada kita ? Cuba fikirkan kembali .. Kalau mereka kata mereka miskin , apakah tidak diberi peluang untuk memajukan diri ? Jika mereka kata susah mencari pekerjaan , pekerjaan bagaimanakah yang mereka hendak sebenarnya ? Fikirkanlah .. Kita yang sebenarnya tidak adil atau dunia ?

Aku kat KLCC ni.. hehe.. ngan kawan FB .. Nak jalan JUST ANOTHER GUYS.. Pelakon dia mmg aku minat .. hehe. tak pe , nanti aku bagi review eh.. apa pun , aku nak makan dulu .. Kemana saja aku g , aku akan amik gambar .. kalau nak tengok .. sila add FB aku ..BEN ASHAARI II .. search je..

image image

Khas untuk wanita .. er .. lelaki pon ok jer ..

Ehem.. aku tak pandai nak promote mempromote ni tapi bagi mereka yang berminat la kan .. yang nak tau .. erk.. hal hal luar dalam perempuan dan juga lelaki , boleh la kot singgah p tengok kot kot ada yang berkenan di jiwa .. hehe..

Ok .. bagi mereka yang berminat , mai sini .. p tengok je .. bukan nak kena bayar .. hehe.. mana tau kot sesuai .. Okeh .. heheh .. Jom mai sini ... > SECRET OF BEAUTY

image

Pesta sabun... best wooo !!

 

image Lama tak berendam untuk menenangkan fizikal dan mental..hahaha.. peluang ini tidak akan ku lepaskan !! Wahahahah.. i loikeee... rehat selagi boleh rehat .. pasni banyak keje balik .. huhu ... tak peee.. seminggu adaaaa .. hehehe ..gunakan sebaiknyaaa... lalala

Dadah bernilai ratusan juta ringgit dirampas !

image

SEJUMLAH 10,000 bungkusan dadah seberat 105 tan, yang dianggarkan bernilai lebih dari AS$340 juta, di pasaran Amerika, dirampas askar Mexico, hari ini. Rampasan di daerah termiskin Tijuana, sempadan San Diego, California, merupakan rampasan terbesar melibatkan 11 pengedar berjaya ditahan. - Foto AP

 

TIJUANA, Mexico: Pihak keselamatan Mexico merampas 105 tan marijuana di bandar sempadan Tijuana selepas pertempuran dengan penyeludup dadah.
Menurut pihak tentera, rampasan itu adalah yang terbesar sejak beberapa tahun lalu.

 

sumber :BHARIAN

Terbaru dan terkini ... hanya di ..

image

image

image

dan banyak lagi di ... EQ

18 rentung nahas bas ..

 

BANDARAYA MEXICO: Lapan belas orang rentung apabila sebuah bas melanggar sebuah trak, menyebabkan ia terbalik sebelum terbakar dalam kejadian di tengah Mexico, semalam.

Dalam kejadian itu, bas berkenaan dilaporkan gagal dikawal lalu melanggar trak membawa pasir sebelum terbalik.

Semua 16 penumpang bas terbunuh, termasuk pemandu bas dan trak, kata Adrian Casares, pegawai Agensi Pelindungan Awam di Wilayah Queretaro.

Ketika kejadian, bas berkenaan dari Bandaraya Mexico ke Wilayah Zacatecas, yang terletak kira-kira 600 kilometer ke utara. - AFP

sumber : BHARIAN

Aksi ganas Mat Rempit di Dataran Merdeka

 

Aksi ganas mat rempit di Dataran Merdeka - HMETRO

Dapat BUFFERED tapi $$ skit jer ?

image

Maaf.. aku bukan nak menunjuk tapi aku nak beritahu pada mereka yang dapat buffered earnings ni .. Sebenarnya ramai tak perasan , satu  BE saja mampu capai beratus ratus malah ribu ringgit !

image

Apa yang perlu korang buat ialah , tingkatkan trafik korang .. Bagaimana ? Banyak cara yang korang boleh buat dan aku rasa korang pon dah tau kan ? Blogwalking , SEO , rajin update dan banyak lagi ..

Sebenarnya jumlah yang aku tunjuk ini adalah sedikit jika nak dibanding mereka yg mampu mengutip ratus ribu UV dan PV sebulan.. Bayangkan jika ada 5 BE yang sedang running di blog anda ! Pergh.. hujung tahun adalah bonus buat anda .. hehehe.. shopping timeeee

Pagi di Traders

 

image

Selamat pagi .. hurm .. masih terasa sengal sengal badan ..penat 4 hari PUTRAJAYA - KELANTAN - TERENGGANU - PUTRAJAYA belum lagi ilang ..

Ni wife ajak turun makan lak .. huarghh..ikut hati nak je sambung tidur ... huhu...ngantukk..

Kenapa aku tak blogwalking ?

 

Yeker aku tak ?? Huhu.. silap tu.. aku mmg gemar blogwalking cuma aku tak tinggalkan jejak .. Kebanyakkan blog yang aku akan masuk ialah blog blog baru .. Idea mereka fresh ... Cerita pon masih dalam keadaan ikhlas .. Kira tak de nak coverline gitu la nak dibandingkan dengan blogger blogger lama yang kebanyakkannya membuat entri yg mesra SEO ... heheh .. pendapat aku yer..

Dah tu , kenapa aku tak komen ??? Ada yang aku komen dan ada yang tidak ..Bila perlu , aku akan komen ... dan rasanya tidak , aku biarkan saja ianya berlalu .. Aku tak nak komen sekiranya tidak ikhlas dari aku .. Antara komen yang bagi aku tak ikhlas .. erk... apa ek ?? Aku rasa .. korang tau kan .. hehe.. jadi jangan dipanjangkan.. kang ada je orang nak kata 'itu pon nak jadi isu ke ??? ' .

Satu sebab lagi aku tak nak tinggalkan komen samada di blog aku sendiri atau blog orang lain ialah , mencari lubang kesilapan .. Ada yang gemar menunggu masa je blogger tersilap komen .. Padahal , dia tak faham maksud komen tu .. maka terus dijadikan satu perdebatan yang takde faedah langsung .. Bagi aku , itu dah membuang masa !

Maka , aku adalah  silent reader blog korang .. hehehe.. mana mana blog yang aku follow , mmg aku check dalam blogger buzz .. dan juga dalam bloglist aku .. aku akan masuk dan baca ..

Hurm .. ada banyak komen terutamanya jika melibatkan nama BEN ASHAARI ... pergh.. kalau tak tahan , mmg jari ni nak je menjawab kat situ tapi pengalaman mematangkan aku.. BIARKAN SAJA !

Ada beza antara dewasa dan budak budak .. Ada beza antara ikhlas dan sinis .. Itulah yang akan kita jumpa bila masuk ke blog blog baru ni... Ada yang tak tahan dan ada yang letak jawatan .. hehehe..

Mmg mencabar dunia blog ni .. mcm  masuk ke sekolah baru .. nak suai kenal.. pastu kenal ngan otai kelas .. huhu.. macam macam laa... samada tahan atau tidak jer ...kan kan ?

@Traders , Kuala Lumpur

image

image

Hurm... malam ni dan sampai jumaat , aku akan tidur di Hotel Traders .. hehe.. FOC okehh .. lalalala.. kenapa ??? Erk.. tak leh jawab.. huhu ..

Bilik dia kat sini .. hurmm..memuaskan sangat la... hehehe ... KLCC depan aku je neh.. hehehe.. pe lagi kan ?? Esok g shopping ar situ .. ahaks.. lalala ..

image image

Aku cuti lagi la...  ;) Takkan nak lepaskan peluang FOC neh...

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI